» »

Nemški šolski trojanec

Nemški šolski trojanec

Otroci so naše največje bogastvo, a kaj, ko tega bogastva ne trošijo dovolj za glasbene cd-je.

vir: Wikipedia
Techdirt - Prikrito in/ali prisilno nameščanje spyware-a je zgleda ta hip najbolj vroča metoda za lovljenje nepridipravov v Nemčiji. Svojega Bundestrojaner light ima policija in naj bi se po zagotovilih javnosti in ustavnemu sodišču uporabljal samo za prestrezanje računalniških voip komunikacij, ker so te šifrirane in jih je zato mogoče nadzorovati zgolj pri njihovem viru ali ponoru - na računalniku (koncept Quellen-TKÜ). Analiza znanega nemškega hekerskega kluba CCC, o kateri smo pisali pred mesecem dni, je sicer pokazala, da trojanec ni omejen na nadzor skypa, ampak omogoča celokupen nadzor nad računalom in še to obenem tako šlampasto, da lahko kontrolo prevzamejo celo osebe zunaj policije. Zdaj pa nas je presenetila objava pogodbe med nemškimi založniki šolskih učbenikom in oblastmi, ki daje prvim pravico namestitve programa za odkrivanje 'plagiatov' (beri: piratskih kopij) na šolskih računalnikih.

Gre za krovno pogodbo med založniki in kolektivnimi organizacijami za upravljanje avtorskih pravic na eni strani in kulturnimi ministri vseh nemških zveznih dežel na drugi. Glavni predmet pogodbe je plačevanje nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje avtorskih del za potrebe pouka, pri čemer je mišljena raba odlomkov v čitankah in učbenikih, deljenje fotokopij iz člankov oz. knjig, uporaba avdiovizualnih in multimedijskih vsebin. V zameno za to uporabo se plačujejo nadomestila, samo letos 7.3 milijona evrov, v prihodnjih letih pa že blizu 10 milijonov evrov (podatki za Slovenijo so skopi - zavod ZAMP je l. 2007 zbral 15 tisočakov). Do sem recimo vse lepo in prav, potem pa je tu 4. odstavek v 6. členu pogodbe, ki gre nekako tako (prev. in op. p.):


Vse šole, tako javne kot zasebne, se zavezujejo, da bodo založbam na njihove stroške dovolile namestitev programske opreme za odkrivanje plagiatov (nem. Plagiatssoftware) na svoje računalnike. Namestitve se - ob upoštevanju tehničnih zahtev in zakona o varstvu osebnih podatkov - izvajajo enkrat letno, in sicer na minimalno 1% vseh šol, pri čemer bodo te šole izbrane v dogovoru z založniki in na podlagi dosegljivih statističnih podatkov. Namestitve se bodo začele po pripravi zadevne programske opreme, a ne prej kot v drugi polovici šolskega leta 2011/12.


Uradno bo nameščeni program lovil učitelje, ki v dobro svojih učencev preveč zagnano uporabljajo avtorsko zaščitena dela. Sicer naj bi spoštoval vse potrebne zahteve po zakonu o varstvu osebnih podatkov, vendar je pogodba glede tega tako zelo skopa, da ji je kar težko verjeti (sploh v luči policijskega trojanca, ki dela prav vse tisto, za kar so predstavniki policije in notranjega ministrstva pred najvišjim sodiščem v državi prisegli, da ne bodo počeli). Tako ni izključeno, da ne bo nadziral samo rabe učnih gradiv, ampak bi lahko mirno iskal tudi druge piratske vsebine - popularno glasbo, filme, ebooke - ker pač vemo, da so šole in univerze leglo piratstva. Tudi ni določeno, kako bodo uporabo omejili zgolj na učitelje, ker jim pogodba pač ne daje pooblastila, da nadzirajo učence. Dalje ni jasno, komu, v kakšni obliki ter kako varno se bodo ugotovitve prenašale k založnikom, ter kdo bo vse to skupaj nadziral in požegnal.

Ne bi bilo pretirano presenečenje, če bi se ta Plagiatssoftware izkazal kot trojanec (tuje) založniške industrije, s katerim bi pod pretvezo nadzora rabe učnih gradiv dejansko zbirali "dokaze" o stopnji piratstva po šolah, morda za namen kakšnega prihodnjega dogovora ali zakona. Klavzula o izbiri nadziranih šol ("statistični podatki") že namiguje v to smer.

19 komentarjev

Tarzan ::

Groza!

Daedalus ::

Zie švaben so malo vsekani...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

morbo ::

Kaj evropske države vedno bolj tekmujejo kdo si bo izmislil bolj debilne špijunske zakone?

Naslednja stopnja glorioznega kapitalističnega nazadovanja; privat milice založnikov bodo lahko aretirale najstnike in izvajale racije po šolah.

Gavran ::

A ni plagiat pravzaprav ukradeno avtorstvo? Eno je posedovanje avtorskega dela brez licenc, drugo pa je predstavitev tega dela kot svoje lastno. Če bodo odkrivali plagiatorje, to nima veze s pravicami založnikov.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

opeter ::

A to kontrolira tudi kakšne PDF datoteke, ali pa skenirane, kaj jaz vem, recimo .jpg ali .png datoteke?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

oemdzi ::

Kaj smo si mi vse nalozil na solske racunalnike, a naj**al bo pa ponovem profesor ? :D

enadvatri ::

Saj ni res, pa je! ;(

Tear_DR0P ::

a naj**al bo pa ponovem profesor


a naj**al bo pa ponovem profesor

še eno orožje s katerim bomo lahko jebal prfokse v glavo - aja, naši otroc jih bodo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

VolkD ::

Aha... treba je torej narediti trojanca, ki bo "simuliral" tega istega trojanca in dobesedno zasul strežnike z lažnimi podatki. :)

Že čakam naslednje veselje....
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

borisk ::

VolkD je izjavil:

Aha... treba je torej narediti trojanca, ki bo "simuliral" tega istega trojanca in dobesedno zasul strežnike z lažnimi podatki. :)

Že čakam naslednje veselje....


glede na tako odprto komunikacijo med "boti" in centralo, se sploh ne bi čudil :)

poweroff ::

Komaj čakam, da zaropota njihovo ustavno sodišče...
sudo poweroff

SkipEU ::

Evropski butci. Ukvarjamo se s samimi nepomembnimi stvarmi, Azija pa nas prehiteva po levi in desni.

ingo ::

Solstvo in izobrazevanje bi moralo biti najvisji interes vsake nacije in nad vsemi ostalimi interesi. Namesto da bi prislo do popolnega ''OpenSolstva'' se dejansko dela vse v smeri, da bo le to na voljo le se elitam.

Vsa intelektualna lastnina bi morala biti popolnoma prosta za potrebe solstva in tudi do neke mere zdravstva, za domaco uporabo in industrijo pa naj se placuje licence.

ABX ::

Bilo kakšno prisluškovanje brez sodnega naloga je prepovedano v vsaki ustavi civilizirane države.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Matwic ::

Nemška sodišča in njihov informacijski pooblaščenec, so do sedaj precej strogo stopili na prste takim poskusov nadzora in vohunjenem za ljudmi, bo zanimivo tole spremljati.

@ingo: se strinjam, izobraževanje bi moralo biti neobremenjeno s takimi spori, vse izobraževalne vsebine bi morale biti čimlažje dostopne za vse.

antonija ::

Zadnjic sem radiu zasledil da je "neka slovenska zalozba" dobila okrog 150k EUR drzavnega denarja za pripravo enega (1) e-ucbenika. Se celo predstavnik zalozbwe je imel jajca govorit o stroskih ki jih imajo s "prilagajanjem klasicnih ucbenikov v digitalne" (en mal boljsi OCR verjetno). Se pohvalil se je da bojo lahko sole doticni e-ucbenik uporabljale brezplacno, ker jim bo drzava vsako leto placevala licencnine. Ni dvakrat za rect da so jim podelili se takale nazi pooblastila za vohunjenje za ucitelji in ucenci.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

techfreak :) ::

en mal boljsi OCR verjetno

Samo z OCR boš bolj težko naredil interaktivni učbenik.

Ni dvakrat za rect da so jim podelili se takale nazi pooblastila za vohunjenje za ucitelji in ucenci.

HTML/JS ne more kaj veliko dostopati do računalnika. Če bodo pa uporabili Flash ali pa Windows program jih pa tako naj bo sram.

antonija ::

Nihce ni govoril o interaktivnosti, ampak izdelavi e-ucbenika. Vsebina bo ista kot pri papirnatih, in ce gre za zelo star papir je potreben OCR.

Kakorkoli obrnes, za 150k EUR dobis vse ucbenike v e-obliki za naslednjih n let, ne pa enega za katerega se vedno placujes odiralske licencnine.

Za nadzirat "zakonito uporabo" software-a (in socasno zbiranje vseh mogocih informacij; pac napaka programerja) bojo verjetno uporabili kar svojega "trojanca" (ki to niti ni glede na to da se ga prostovoljno namesti).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

techfreak :) ::

Saj domnevam, da bo v HTML/JS ker je tako najlažje narediti program, ki deluje na vseh OSih. Če bo pa spet kakšna Windows only varianta je pa lahko MŠŠ sram.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Britanski ISP-ji uvajajo three strikes sistem

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
137861 (6543) Lion29
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776368 (62873) Iatromantis
»

Nemški šolski trojanec

Oddelek: Novice / Varnost
195250 (3344) techfreak :)
»

Ministrstvo za šolstvo in šport želi prosto dostopne šolske učbenike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
9022020 (19750) noraguta
»

Izjava o varstvu osebnih podatkov, ki to ni

Oddelek: Problemi človeštva
102506 (2137) Queen

Več podobnih tem