» »

Pri IBM brez Viste?

Pri IBM brez Viste?

NeoSeeker - Kot poroča Neoseeker, je Andreas Pleschek iz stuttgartskega predstavništva IBM na letošnjem Linux Forumu (relevanten del se prične pod sliko Alana Coxa, nekje na začetku 2. četrtine) napovedal, da omenjena korporacija od letošnjega oktobra dalje ne bo podaljšala pogodbe z Microsoftom. To pa pomeni, da uslužbenci IBM-a na svojih namizjih ne bodo mogli občudovati bonbončkov in "bonbončkov" prihajajoče MS Viste. Namesto tega bodo z julijem pričeli prehod na IBM Workplace, ki bo seveda tekel na Linuxu, natančneje na platformi, ki temelji na Red Hatu. Prehod bo seveda postopen, nekateri bodo tako morali še malo potrpeti na dosedanjih izdajah Oken, zagotovo pa ne bo, v kolikor omenjena trditev seveda drži, nadgradenj na Visto.



Ali te govorice držijo ali pa gre le za izsiljevanje nižjih licenčnin, bomo še videli. Ravno tako bo šele čas pokazal, ali bo morebitni prehod kaj zamajal tržne deleže namiznih operacijskih sistemov.

31 komentarjev

Spc ::

Če bi imel možnost izbire med RedHat-om in Visto bi se osebno odločil za RedHat.
Kajti če bo Vista res rabila toliko kot sedaj piše se mi zdi Vista brezvezna.

:)

BoLhCa ::

Ta poteza bi znala prisiliti Microsoft v razmišljanje:)

Roadkill ::

Kot sem uspel spremljat predstavitve IBM Workplace, lahko rečem, da zgleda odličen.
Čeprav vsak dan na šihtu "ščijem kri" zaradi tega, ker je IBM spacal serijo Lotus, sem dejansko optimističen glede trenutnega razvoja IBMja.
Na to, da se je IBM izboljšal predvsem kažejo določeni njihovi projekti: Eclipse in Derby recimo.
Pozitivno me je presenetil že to, da IBM vsem svojim zaposlenim "priporoča" uporabo firefoxa, kot privzet brskalnik itd..

Zanimiva je že informacija da ima Workplace integriran Firefox in OpenOffice. Kar je najbolj zanimivo za nas uporabnike je pa to, da je en izmed pogojev, da vključiš OSS projekte v plačljive projekte ta, da OSS comunitiju prispevaš izboljšave, ki si jih na teh OSS projektih naredil. To je IBM že naredil pri Eclipsu (ki je oss verzija aplikacije RAD oz WebSphere studia), Apache Derby (oss Cloudscape) itd..

Drugače je pa Workplace predvsem zanimiv za deloholične šefe, saj aplikacija omogoča kompleten lockdown, kar pomeni, da se aplikacija tako "vsede" na mašino, da ni možno uporabljati drugih aplikacij. Tako lahko uporabljaš le orodja znotraj aplikacije in še to le tista, katera ti administrator naloži (mokre sanje vsakega sysadmina..;)).

Keep in mind, da je večina telih podatkov baziranih na mojem spominu interne IBM Workplace predstavitve, kjer slabosti niso ravno poudarjali. ;)

btw: Še vseeno sovražim IBM zaradi Lotus Notsa, ampak vedno manj.
Ü

kiklop ::

bla bla bla ....>:D

opeter ::

Jaz pa sovražim IBM-a, ker nikoli ni predstavil varčne verzije PowerPC procesorjev (posebej pa mobilnih). O proizvedenih količinah ne bom izgubljal besed. Zdaj smo jabolčniki na Intlih. Fak!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Izi ::

>>Če bi imel možnost izbire med RedHat-om in Visto bi se osebno odločil za RedHat.
A nimaš možnosti izbire? Kdo ti pa brani?

Kateri Operacijski Sistem uporabljaš je popolnoma irelevantno. Važni so programi, ki delajo samo na določenem OS.
Za povprečnega domačega uporabnika je dandanes že odlično poskrbljeno, saj vsi glavni programi delujejo tako na Linux kot Windows.
Precej neumno je danes kupovati Windows za povprečen "pisarniški" računalnik, kjer se rabi Office in par igric tipa pasjansa.

Problem pa je za bolj "profi" uporabnike, saj večina programov za krmiljenje raznoraznih mašin še vedno deluje samo v Windows. Podobno je z igrami.

Čim več bo uporabnikov Linuxa, bolj bodo izdelovalci programske opreme in driverjev prisiljeni izdelovati tudi specializirane programe in igre za Linux.
Če je to z IBM res je to vsekakor treba pozdraviti. Prvih par let verjetno ne bodo kaj dosti prišparali, dolgoročno gledano pa se jim to vsekakor splača.

l0g1t3ch ::

btw: Še vseeno sovražim IBM zaradi Lotus Notsa, ampak vedno manj.


KAj pa je tako hudo narobe z Lotus Notesom ?

Sicer ima občasno kake glupe fore ampak načeloma deluje in je meni čist všečna zadeva.

Roadkill ::

Si uporabnik al razvijalec?

Kakorkoli: Jaz razvijam v LN (5 in 6) in imam poln kufer raznih gluposti, ki jih je sposoben proizvest.
Če poudarim samo par glavnih: Konstantni problemi s fokusom, zmrzovanje debugerja v primeru napake pri inicializaciji knjižnic, nedelovanje undojanja, sesuvanje, nezmožnost shranjevanja nedelujoče datoteke.

Da je Lotus Notes OK (za razvijat) lahko rečeš SAMO, če še nisi videl kakega normalnega razvojnega okolja.
Stvar ima 17 let razvoja za sabo, pa še kar vleče za sabo trivialne napake, kot recimo to, da Undo ne deluje (pravilno), če imaš v kodi komentarje.... O_o
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

polz ::

Črnapika, a se ti hecaš ?
Tule lahko naprimer prebereš nekaj o PowerPC-jih z nizko porabo.

Tudi hitrejši čipi žrejo pod 10W pri 200MHz.



PowerPC je odličen, če hočeš majhno porabo. Problem za apple je, da hočejo zelo hiter procesor z zmerno porabo, ki pa za IBM ni bil zelo pomemben. Avtomobilov, pralnih strojev, mobitelov, access pointov in podobne šare, v katero lahko vgradiš tak čip, je pač precej več, kot pa Applovih prenosnikov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: polz ()

poweroff ::

Po drugi strani pa obstaja tudi software, ki teče SAMO na Linuxu. Ravno zaradi tega smo se pri nas - hvala bogu - odločili narediti delni prehod na Linux (dual boot).
sudo poweroff

l0g1t3ch ::

Aha kot razvijalec pa ne poznam notesa :8)
Drugače pa kot uporabniku in skrbniku sistemov je lotus notes čist ql. Mamo par aplikacij, ki pijo kri 100x bolj

opeter ::

@Polz

Poznam serijo... vem tudi to - serija Power6 (oziroma to bi bilo PowerPC G6, če bi jo Apple uporabil):

IBM Unveils 4 GHz Power6 Processor
http://www.msnbc.msn.com/id/11215001/

In baje ta serija požira minimalno električne energije proti AMD-ju in Intelovim procesorjem.
Ne, jaz sem jezen na Apple-a, da je "switch-al". Na IBM-a pa, ker ni vedel (ali želel) proizvesti več (dovolj) procesorjev. Vsaj Apple pravi. Ampak v vsaki zadevi sta vedno dve strani in dva krivca.

Bo pa mogoče Intel Conroe dovolj dober (v drugi novici tu na slo-tech-u)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Azrael ::

Bomo videli, če se je IBM sploh kaj naučil od polomije iz časov OS/2, ko se je razšel z Microsoftom.

V tistih časih, ko so pri MS za IBM pisali ta OS, je IBM trmasto vstrajal, da je 286 procesor dovolj za vse uporabnike.

Ker je v tem času Compaq že predstavil stroje z 386 procesorji, so pri MS želeli izkoristiti prednosti 32 bitnikov, venda so bili kravatarji pri IBM ostro proti. Rezulta tega je bil, da IBM dobil v popolno last OS/2, ki v tisti verziji ni bil bog ve kaj, MS pa je začel zelo uspešno tržiti svoj Windows.

Res je pozneje IBM ponudil OS/2 Warp, vendar je vlak že odpeljal.

Šele čez par let bomo videl za koga to v resnici pomeni uspeh in za drugega samo metanje denarja skozi okno.
Nekoč je bil Slo-tech.

Roadkill ::

Logitech: Ja, z vidika uporabnika je pa LN fajn, če ne celo odličen.
Ü

poweroff ::

Hja, upajmo, da so se pri IBM kaj naučili. Če se pa niso, naj jih pa še enkrat šrafa. :))
sudo poweroff

fiore ::

Pametna poteza in vsekakor zelo pogumna. Lepo bi bilo če bi tudi ostali storili enako :-}

pipy ::

Ob uspešni zamenjavi pri IBM-u bodo tudi ostala podjetja razmislila o prehodu na linux. Open sorce skupnost bo pa s tem vsekakor veliko pridobila.
pipyemall

Roadkill ::

Ni sploh point v linuxu. Linux je uporaben le zato, ker je poceni in prilagodljiv.
Point je v Workplace aplikaciji, ki bo sedela na tem linuxu. Kakor se spomnim, je licenca za en Worplace client smešno majhna (za razliko od serverjev) in tako dobiš ultimativno mašino za zaposlene.

Workplace ima VSE, kar en prodajalc/tajnica/kadrovska ipd rabi, da opravlja šiht. Od Integriranega mail clienta, IM clienta, koledarja, browserja, offica, pa do vseh aplikacij, ki jih je znotraj njega mogoče razvit. Workplace bo seveda kompatibilen za nazaj, tako da ostanejo vse Lotus baze še uporabne in bo omogočal razvoj v javi.
Tako tajnica ne bo niti vedela, da pod njeno inštalacijo workplejsa laufa linux....

In to je tut razlog, zakaj se bo prehajalo na linux mašine. Zato, ker pri delovnih mašinah ni važno kaj teče zadaj, ampak kakšna je aplikacija v kateri se opravlja delo. In pri teh aplikacijah je IBM daleč v vodstvu.

Microsoft: Ne se bat... ne bo se veliko spremenilo. Morda bo MS samo malo dvignil cene licenčnega programja, da bo pokril to luknjo.
Na žalost je večina IBM produktov platform independent, tko da bojo eni še naprej fural winse. Bi blo zanimiv videt, da bi IBM nehal delat domino serverje za winse, da ne omenjam, kako zabavno bi blo, če bi ukinil windows cliente. :)
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Looooooka ::

IBM pa linux ma glih tok skupnega kot bash pa desktop.
in ce temelji na red hatu...ki je fuj od dreka kar se tice linuxa(yes i said it...se debilian suse pa slackware so bolsi) pol mislm da se tle ni kj dost za sekirat.
kar se pa tice driverjev za hardware na winsih...ma pa tist k je napisu prou....CEPROU IBM + linux podpora je tko kot microsoft + podpora za apple.
JE NI.
obstaja sam podpora za red hat pa suse...opensource pa skoz nc kar bi clovk rabu gnide ne dajo.
tko da ibm se lahko na tem podrocju kr mal zamisl.

linuxdady ::

Ne samo IBM, tudi druge omembe vredne softwarske firme se vsaj deloma ukvarjajo tudi z Linuxom in z odprto kodo. Namen je zdravi pameti očiten. Noben izdelek, ki ima na trgu monopol, ni dober in ne bo dober, dokler ne bo imel upoštevaja vredne konkurence. Z zdravo konkurenco na trgu pa pridobijo predvsem uporabniki. Tako glede cene, kot glede kakovosti izdelkov. Takšna politika IBM ne bo koristila samo uporabnikom Linuxa, ker bo postal zanimiv tudi za proizvajalce programja kot so igrice in specializirani strokovni programi, pač pa tudi uporabnikom Oken.
Ko bo Linux dosegel svojo kritično maso na trgu - in slej ko prej jo bo - bodo različice svojih programov za Linux trgu ponudili tudi Avtodesk, Adobe, Macromedia, Activision, Atari, Buena Vista Games, Capcom, Crave Entertainment, Eidos Interactive, Electronic Arts, Her Interactive, id Software, Konami, LucasArts..........in ne nazadnje Microsoft Corporation.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Azrael ::

Hmm, to da bo Linux v kratkem dosegel kritično maso na trgu in potem bo vse drugače, poslušam že od 1998.

Rahlo dvomim, da je sedaj kaj posebno drugače, ker je IBM še bolj okostenela firma kot MS.
Nekoč je bil Slo-tech.

roscha ::

Najprej okrog OS/2 warp.

M$ shitheadi so podrkavali še w3.xx, ko je bil izdan OS2 in prekleto dober za tisti čas. W95 je kopija OS2-ke ampak slaba. HW zahteve za w95 so bile za faktor 2 večje.

Polom OS/2 je zakrivil M$hithead, ker je po domače povedano zajebal IBM in ni hotel izdati (oziroma zeloo pozno) Office paketa zanj. Ciljali so na svoje w95 in namerno zavlačevali.

Od tisith časov goji IBM zamero do Malegamehkega. In tudi letno pljune pošteno količino denarja v open source community. Neposredno in posredno okrog miljardo $.

Nakladanje o 1% deležu Linux-a pa na žalost ne drži vode. Zadnje dve-tri leta so vsi forumi polni vprašanj okrog Linux-a, pred 5 leti pa živ krst skoraj ni vedel kaj to je.

Inšatlacije pa je zajebano poštet. Zadevščina je free, M$ lahko šetje prodane licence, Debian (recimo) pa šteje kaj? Downloade? Potem je mene ene 10x pozabil štet. Štart inštalacije preko prastarega boot CDja, ostalo direktno z interneta. Ta prenos se lahko šteje tudi kot update že navadnega sistema. Oziroma tega sploh nihče ne šteje...

Aja pa še nekaj. Prihaja Samba 4. Implementiran je AD in replikacija wins serverjev. V CVSju zadeve že delujejo, v roku pol leta bodo tudi "speglane". Pa kateri tepec bo še plačeval per seat ali per server licence (= kraja ob belem dnevu), če lahko isto stvar implementiraš for free?

M$ požri se. Še en žebelj v krsto pa mu je pribila EU z direktivo, da morajo dati na svetlo protokole za povezovanje s tem njihovim kupom gnoja. In ja Mikrozoft se je uklonil. Ni bilo druge. Za vak dan zamude bi drugače plačali kazen 2.000.000 EUR :D

Roadkill ::

Kokrkol. Mene sam veseli, da bo naslednji Lotus Notes baziral na Eclipsu: http://www.eclipsecon.org/2006/Sub.do?i...

Čista zmaga. Na žalost bo vrjetn še nekaj vode preteklo, preden bo ugledal luč sveta...
Ü

poweroff ::

Roadkill: Workplace ima VSE, kar en prodajalc/tajnica/kadrovska ipd rabi, da opravlja šiht.
No shit! Kaj bodo pa sedaj rekli zagovorniki MS-ja? Do sedaj smo namreč poslušali, da tajnica NUJNO rabi najnovejši MS Office in da OOo ni dovolj. Rabi tudi Outlook, TB ali Evolution nista dovolj.
Zdaj, ko pa je veliki IBM povedal to, kar nekateri trdimo že dlje časa, zdaj pa bodo seveda "podjetniki" obrnili ploščo...

Drugače se pa stinjam z roscho: 5 let nazaj nihče ni vedel kaj je to Linux, danes ga pa prilagajo revijam, o njem se govori na konferencah, o njem razpravljajo vlade, sliši se ga v forumih. Gre počasi, ampak gre.
sudo poweroff

Roadkill ::

Matthai: Zgleda je prezgodaj, da bi te štekal... ampak naj svoje povem še enkrat... kar tako:
IBM je vse te produkte pravil skupaj v smiselno celoto. To pomeni, da je ikonca za sejvanje v vseh aplikacijah ista in da so vsi deli tega konglomerata dodelani do te mere, da delujejo brezhibno. Ne moreš tega primerjat s skupkom 5ih OSS programov.
Če ne drugega - Workplace ni zastonj, kar pomeni, da veliko folka avtomatsko misli, da je boljši, kot če bi bil. :)
Ü

Smeagol ::

@Roscha. Tocno take o tem koliko vprasanj je o linuxu so bile pisane ze v devetdesetih. Kako se zanimanje povecuje in podobno.

Torej mislis da se bo recimo do leta 2010 kaj bistveno spremenilo ali bos takrat samo naredil copy paste iz tega clanka kako zanimanje raste kakor ostali to pocnejo ze 10+ let?

Drugace pa je men vseeni ker os imam, samo da zna poganjati igre (in to ne samo kaksno), da je dober za development, da predvaja filme.... V denarnici se mi ne pozna eden ali drugi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

poweroff ::

Distrotov je res 200, ampak ene par jih je pa že takih, kot tale IBMov. Novel, Ubuntu,...?
sudo poweroff

link_up ::

torej kako bo 2012 :D

v bios bo zapecen osnovni os, na katerem bo tekel kaksen zelo zmogljiv emulator...ker bo pac stvar mnogo jedrna bodo preklopi med operacijskimi sistemi verjetno kar on-the-fly.

tko.
In and Out

Roadkill ::

Matthai: Workspace nima nobene podobnosti s SuSE ali katero drugo distribucijo. Workspace ni sploh distro.
IBM bo samo vzel en linux distro (očitno RH) in ga bodo tako prilagodili, da bo 100% kompatibilen z njihovo aplikacijo (možen 100% lockdown).
To je platform independent aplikacija, ki omogoča ogromno.

To je ubistvu naslednjik Lotus Notes. In očitno je nekaj na tem, da LN uporablja VELIK delež državnih organizacij (ministrstva, uprava, policija itd..) in večjih podjetji. Ima kdo bolj konkretne podatke o teh deležih?
Ü

poweroff ::

Ja pardon, res ni distro. Samo odgovarjal sem na trditev, da "IBM je vse te produkte pravil skupaj v smiselno celoto." - smiselne celote ponuja tudi marsikateri distro.
sudo poweroff

fiore ::

Drugace pa je men vseeni ker os imam, samo da zna poganjati igre (in to ne samo kaksno), da je dober za development, da predvaja filme.... V denarnici se mi ne pozna eden ali drugi.

Smeagol: tvoje razmlišljanje je zelo plitko. razmišljaš samo od denarnice, do namizja. Kaj se s tem denarjem potem zgodi pa ti je vseeno. V enem primeru (če sploh) pride v roke programerjem prostovoljcem, katerih izdelki temeljijo na odprtih standardih, v drugem primeru pa gre monopolističnemu podjetju, katerih glavna skrb je kako izvleči še kakšen šold iz poslednjega živega bitja na tem planetu.

kar se pa tvojih potreb tiče: za develepment je brez dvomov linux najboljše okolje: dobiš orodja, kup programov, vse z izvorno kodo in povrh vsega še zastonj. Filmi se v linuxu boljše vrtijo kot v winsih, za igrice pa si nabavi konzolo. :))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Storm podira rekorde - ponovni naval spama

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
384716 (3171) Jst
»

Pri IBM brez Viste?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
314280 (2823) fiore
»

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
42139936 (31399) jype
»

Vse najboljše, ENIAC

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
424938 (3795) BluPhenix
»

Svet proti odprti kodi

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
322121 (2121) WhiteAngel

Več podobnih tem