» »

DVD-RAM2

DVD-RAM2

TheJack ::

Da prenekatera računalniška panoga ne samo služi, ampak že kar temelji na nategovanju kupcev, je znana reč. Grafične kartice s podobnimi (skorajda istimi) oznakami in radikalno različnimi zmogljivostmi (R9800 Pro 128-bit), nevidni inči na katodnih monitorjih, iz riti potegnjeni podatki o odzivnem času pri LCDjih, inflacija megaherzev (celeron 2 GHz), ''svojstveno'' preračunavanje gigabajtov pri hard diskih....itd.,...itd.

Ampak vse zgoraj omenjena zavajanja kupcev so otročja igra s tem, kar si dovolijo proizvajalci pekačev. Ker cene enot hitro padejo, le-te pa dolgo zdržijo, je treba kupca drugače prepričati, da bo vsako leto kupil nov pekač, ker bo stari že ''zastarel''.
In tako dobimo ničvredne, neobstoječe in nepodprte tehnologije, ki obstajajo le v glavah načrtovalcev, na mizah testerjev in v par butičnih primerkih v trgovinah. Primerek ničvredne in nepotrebne tehnologije je recimo 52x zapisovanje pri cedejih in najnovejše 18x pisanje pri DVDjih. Pridobitev na času pisanja je dobesedno ničelna, rezultati milo rečeno dvomljivi, vse skupaj služi le temu, da se napiše višja cifra na škatlo. Še en lep primer brezvezne tehnologije sta aktualna Lightscribe in Label Flash. Bedarija ki je ne bo uporabljal nihče, ampak izgleda je bolj bistven lep logo na škatli.
Vsemu skupaj se pridružijo še 'neobstoječe' tehnologije, ko so npr. 32x cd-rw, mount rainier, double layer pisanje...itd.

Hm, razpisal sem se precej, do bistva pa še nisem prišel.:D Okej, here goes. Vsi proizvajalci pekačev so nedolgo nazaj začeli slediti LGju in v svojo ponudbo dodali t.i. Super-Multi pekače, ki podpirajo pisanje na DVD-RAM. Ime se lepo sliši in še lepše izgleda na škatli. DVD-RAM resda ni slaba reč, so pa mediji težko dobavljivi in dragi. Kljub temu je marsikdo kupil 'Super-Multi' pekač, ker saj veste - nikoli se ne ve. Bom vsaj pripravljen na prihodnost, ne?

Jok, brate! DVD-RAM prihaja v novi inkarnaciji, ki bo dopuščala pisanje do 16x - DVD-RAM2. Težava je v tem, ker bodo tovrstni ploščki nezdružljivi z aktualnimi 'Super-Multi' pekači, kajti slednji jih ne znajo niti brati, kaj šele pisati nanje.

Logo bo pa brez dvoma lep.

New 16x DVD-RAM Discs Incompatible With Previous DVD-RAM Burners
Bonis nocet, qui malis parcit.

Han ::

Huh... Jaz bom bolj kratek. :D Mislim, da je dan današnji potrošnik dovolj dobro informiran, da se lahko smotrno odloča. Kupiš pa tisto, kar rabiš. S čimer si zadovoljen... Gledano s perspektive razvijalca, proizvajalca in trgovca pa je povsem razumljivo, da se morajo v tekmi za kupce, za svoj zaslužek oziroma preživetje posluževati raznovrstnih trikov in bolj ali manj uporabnih tehnologij. That's life. :P

TheJack ::

No ja....

Iz mojega posta se tega ne vidi, ampak preden sem se ga lotil, sem nameraval napisati le kratko obvestilce o DVD-RAMu2 in o nezdružljivosti s 'Super-Multi' pekači.

Očitno me je malo zaneslo.:D
Bonis nocet, qui malis parcit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

Jaffa ::

Glede teh pekačev in prodajalcev. Jaz bi tud rad komu prodal recimo cenejši pekač, ki pač ne vsebuje tega DVD-RAM recimo, sam kaj ko pri uvozniku (in verjetno proizvajalcu) teh "starih" enot naenkrat zmanjka... 8-) Čas, ko sta vsporedno dobavljiva oba pekača je zelo mali... Se pravi, moraš ponudit tisto, kar imaš...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Dr_M ::

tale zadeva se ze kr neki casa napoveduje.
sicer pa, nevem kako ste lahko prezivel prihod DL medijev...
pa dejstvo, da 90% dvd pogonov sploh ne bere dvd-rama. itd.
nevem zakaj zdej taka panika.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

TheJack ::

Jaffa: Si mislim, ja. Ampak saj to ni tako sporno. Bolj sporni se mi zdijo načini, s katerimi proizvajalci kupce prepričujejo, da je njihov eno leto (ali pa dve) star pekač zastarel, ker je 'počasen' in nima tehnologij x, y in z. Čeprav je smiselnost višjih hitrosti pisanja (pr cedejih nad 40x, pri DVDjih pa nad 16x) vprašljiva, da ne govorim o ''novih tehnologijah''.

Dr_M: Sej ni panike. Ko rečeno, sem v prvem postu malce pretiraval (čeprav mi ne bo nihče rekel, da je tosortno zavajanje kupcev zdrava poslovna praksa). Navsezadnje gre za produkte ki se prodajajo za 10 jurjev. Če je kdo tako zmešan, da bo kupil nov pogon zaradi Lightscribea ali višjih hitrosti DL zapisovanja, si je sam kriv.
Bonis nocet, qui malis parcit.

Dr_M ::

TheJack: sej teli opticni pogoni so tako ali tako bolj kot ne potrosni material.
jest sm zadnic vrgu vn popolnima brezhibno yamaho crw3200... enostavno je nimam vec kej rabit.
potem mam liteona 811 samo se za dvdje preverjat, pecem pa z njim samo se ksn cd mogoce, dvdjov pa ne.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Han ::

TheJack: hold your horses. :O

Čez nekaj časa bodo naprodaj samo še Super-Duper-Multi CD / (HD)DVD / BluRay pekači, ki bodo morda znali speči celo slastne žemljice. Kupil boš pač najboljšega glede na ceno, zmogljivost in kvaliteto pečenja 'frizbijev'. S kakšno hitrostjo boš snemal in katero tehnologijo boš / ne boš uporabljal, bo pa prepuščeno zgolj tebi...

Sploh pa čez nekaj 10 let tako spečene plošče tako ali tako ne bodo več delovale. :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

Dusan_HD ::

Imel sem DVD-RAM 3x hitrosti.

Ugotovitve:
- spin-up čas zelo dolg (20 sekund?)
- čeprav je bil 3x je pisal verjetno manj kot 3x. Saj sem za 1.4GB podatkov rabil mislim da 15 minut
- DVD-RAM ni berljiv skoraj povsod.

In sem ga imel pol leta, ca 10x uporabil za backup, prenos k kolegu (tudi LG).

PREJŠNJI TEDEN PA GA VRGEL V KOŠ! BOM KUPIL RAJE 6X DVD-RW PA SEM NA KONJU >:D
raY_

Poldy ::

Ja, lahko bi rekel da je zavajanje kupcev res veliko. Mislim, da je največji nateg pri LCDjih, kjer nekateri nimajo pojma kaj mu sploh nazivni podatki pomenijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvd pekač (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
28527249 (13008) GrimReaper
»

NEC dvd-rw 3500/3520/3540 (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Strojna oprema
1496100886 (25395) nuclear
»

NEC LabelFlash

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
496226 (3648) r0b3rt
»

Enoten standard naslednje generacije optičnih diskov še vedno daleč

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
163469 (2906) Matev
»

DVD pekač (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
897676 (5259) AtaStrumf

Več podobnih tem