» »

Pipin odprti termin: Elektronska demokracija

Pipin odprti termin: Elektronska demokracija

Slo-Tech - V torek, 31.1 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Barbare Kvas z naslovom Elektronska demokracija.

Ali vam grejo politiki na živce? Ste nezadovoljni z odločitvami, ki jih sprejemajo v parlamentu? Imate svoje mnenje pa imate občutek, da se vas ne sliši? Ste razburjeni, ker so na čudoviti lokaciji v vaši bližini zgradili športno dvorano namesto vam ljubše nove knjižnice?

Kaj je potrebno, da so ljudje bolj zadovoljni? Kako se lahko glas malega človeka sliši? Odgovor je elektronska demokracija. Na predavanju boste slišali kaj se novega dogaja na področju demokratizacije, kako se je možno s pomočjo Interneta in elektronskih orodij približati politikom in sodelovati pri oblikovanju političnih odločitev, ki kreirajo naš vsakdan. Praktični primeri v Sloveniji + primeri učinkovite realizacije e-demokracije v tujini.

29 komentarjev

Daedalus ::

Upam, da boste posneli tole. Jaz na žalost ne morem priti poslušat:|
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

a13misko ::

Zelo zanimivo!8-)

Bakunin ::

a so na video.kiberpipa.org res vsi posnetki predavanj ?

PS: imena OGG datotek bi lahko bila bolj "smiselna" - namesto video.ogg bi lahko bilo epostna-zascita.ogg.

Doman ::

Koliko ljudi je na teh predavanjih povprečno. Mogoče bi tudi sam prišel.

BarbaraKvas ::

Pozdravljeni!

Na podobnih predavanjih je približno od deset do dvajset ljudi, odvisno od teme in predavatelja.

Glede na to, da je moje predavanje bolj usmerjeno v splošno publiko, menim, da bo toliko bolj zanimivo, saj je potrebno imeti samo odprto glavo in zaprta usta (razen v zadnjem delu, ko bodo vprašanja) ;) .
Just lovely!

MitjaP ::

Sam bi se kot pripadnik pravni znanosti z veseljem udeležil in poslušal, žal mi časovno ne bo zneslo. Opozarjam pa, da je elektronska demokracija dvorezen meč, ki je na strani proč od smeri rezanja znatno ostrejši in nevarnejši kot se zdi na prvi pogled.

Priporočam ogled dokumentarca, ki si ga zastonjsko lahko povlečete s spleta:

http://www.freedocumentaries.org/downlo...

minmax ::

bakunin: tam še niso vsi videi, počasi se jih dodaja...

Looooooka ::

joj k jelincic za tole zve

christooss ::

Ok vredu da se država spravi v elektronske stvari. Pa volitve pa to :) ampak če bi takle plan res stekel - Vsi glasujemo če se podre drevo sredi vasi. Kam pa pridemo? Nikamor. Lahko edino ukinemo parlament in občino in vse urade (Bye bye Uradniki). Sej bo pol itak vsak odločal o vsem.

Mislm da bi takale elektonska demokracija pomenila propad države.

Lahko pa da se motim
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Bakunin ::

"Demokracija je tiranija večine nad posameznikom."

Daedalus ::

Ok vredu da se država spravi v elektronske stvari. Pa volitve pa to :) ampak če bi takle plan res stekel - Vsi glasujemo če se podre drevo sredi vasi. Kam pa pridemo? Nikamor. Lahko edino ukinemo parlament in občino in vse urade (Bye bye Uradniki). Sej bo pol itak vsak odločal o vsem.

Ma ja. Lej, popolna neposredna demokracija je rahlo nemogoča, kljub temu, da dejansko obstajajo sredstva za implementacijo. Povprečna Micka al pa Janez pač ne moreta odločat/dajat predlogov v zvezi z davčno zakonodajo, prometno zakonodajo ipd.. Ker o tem pač nimata pojma. Tako da kljub temu "da vsi odločajo" še vedno rabiš strokovnjake, ki bojo odločitve oblikovali, pol pač vsake tolko izvedeš e-referendum o nekih predlogih. S tem, da ti bo "glas ljudstva" čisto komot zakuhal kako neprijetnost, kot je recimo dvig meje alkohola v krvi za čas vožnje na 5 promil. Tako da, no go. Bosa je tudi tista o ukinitvi Uradnika. Ja kdo za Boga ti bo pa fural državo? Kdo bo izvrševal tisto, kar se bo ljudstvo odločilo? Veje oblasti so tri, ne samo in zgolj ena (ti si vse skup vrgo v zakonodajno). Tak da...jaz popolne moči odločanja povprečnega Janeza in Micke nočem. jima ne zaupam, oziroma jima zaupam manj, kot enemu poslancu. Tisti nosijo vsaj politično odgovornost, en kup folka pa odgovornosti sploh ne bi čutlo. Množice so pač zanimiva reč.

Je pa, kot omenja novica, lahko elektronska komunikacija lepo orodje za teženje in mogoče celo ponovno vzpostavitev neke normalne komunikacije med politično elito in nami, čistonavadnimi owcami. Le zakaj parlament poleg strani nima foruma? To bi blo veselo>:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

root987 ::

Le zakaj parlament poleg strani nima foruma?
Ker povprečna Micka ali Janez ne poznata ravno veliko pravil bontona in omike ko sedita za računalnikom. Pa še ko bi moderatorji kakšen (kakršenkoli) odgovor brisali bi imeli 10 stranske teme o tem kako vlada zatira državljane in njihova mnenja in stališča.

Verjetno bi bilo vse skupaj na nivoju kakšnega Jokerja...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Bakunin ::

Drzavo je treba ukinit!

Zivele komune!


FAI

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

BarbaraKvas ::

Živjo!

Predlagam, da se udeležite predavanja in boste zvedli, kaj je e-demokracija.;) In tudi izrazili dvome, na katera bom skušala čim bolj odgovoriti.
Lahko pa na kratko vseeno že tukaj odgovorim na par dvomov/vprašanj.:D

Za začetek naj povem, da je imel Daedalus prav. E-demokracija nudi dosti enostaven kanal preko katerega se bo zopet vzpostavila komunikacija med politiki in nami-owcami.

E-demokracija ne predstavlja neke revolucije. E-demokracija samostojno ne more stati, kot recimo ko imamo ali komunizem ali liberalno demokracijo.
E-demokracija je le dodatek že tej naši predstavniški demokraciji. S svojimi e-orodji nudi možnost, da Janezek in Micka povesta kaj mislita o neki stvari. Več o tem- na predavanju ali tukaj.

Glede foruma. Politični forum ni enak forumu , v katerem sodelujemo prav zdaj. Politični forum zahteva enostavno registracijo s polnim imenom in priimkom. Prav tako obstaja, oziroma je na začetku objavjen kodeks obnašanja. Forum je moderiran s strani strokovnega moderatorja in skrbi za spoštovanje kodeksa. In potem, če kdo pač ne spoštuje pravil, je njegov komentar izbrisan in ni nobene slabe vesti.

Glede foruma slovenskega parlamenta. Državni zbor je nedolgo nazaj na svoji spletni strani vzpostavil tale forum.

Se vidimo v torek![
Barbara :))
Just lovely!

christooss ::

>>> In potem, če kdo pač ne spoštuje pravil, je njegov komentar izbrisan in ni nobene slabe vesti.

Že vidm pol Trenja, Tarčo, Preverjeno, Tednik in PopIN. Aja pa še SloNovice čez celo stran. ŠKANTNO: Vlada mu je izbrisala post!

Msilm da je to res šokantno. Pol bi itak vsak ne samo, da bi nestrpno nastopal proti vsem kar leze in kar gre, zraven bi se najdlo ogromno ljudi, ki bi p***** čez socalled strokovne moderatorje in jih obtoževali. Enkrat kot ta bele enkrat kot tardeče. In to bi vodilo samo še v kakšen dnevnik več. Kjer bi lahko zbirali samo poste iz takih forumov. Pol pa še maile, ki bi jih prejelo "uredništvo".

Nagrada za največ poslanih majlov: Nastop v popinu in še v TLPju. In to vse na ISTI DAN. Juhu

Množica ni primerna za vladanje. Mora bit izbrana ena grupa ljudi, ki jih izvolimo ali pač ne, ki nam vladajo. Po svojih najboljših močeh. OK utopično :) ampak veliko bolj realno kot pa e demokracija.

No šeen scenarij. V parlamentu soglasno npr. s 78 glasovi za sprejmejo en zakon (Like that will ever happen) na glasovanju e-parlamenta je nevem cca 75% folka proti. In potem bodo vsi rekl poglejte jih prasce poslance k nas ne poslušajo. Cko pa ne gre no. A zdj bodo za vsako stvar poslanci spraševal folk kaj si mislijo o tem. NO GO.

Sicer pa bi zlo pasale že enkrat e volitve. Cko glih zdej k se biometrični potni listi ven dajejo zakaj ne dajo ven še E certifikata pa je. Pa ufurajo po hitrem postopku to notr.

Hm še predlog poleg tega SMS volitve. To bi blo denarja :)

Seveda sem zdj mogoče brcnil v temo. Bom pa prebral mal več na edemokracija
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

christooss ::

Da ne bom urejal prejšnega sporočila.

A lahko na kratko pove eden kako bi se izboljšala komunikacija med politiki in nami. Sej če hočem težit politiku mu že zdej lahko. In če mi sedej noče odgovorit. Mi sigurno ne bo potem.

Hm komunikacija med parlamentom in ljudmi ni slaba zaradi tega, ker politiki nočejo odgovarjati. Ampak zaradi tega ker smo ljudje preveč leni, da bi stopil do nam najbližjega poslanca in ga prosili, da namesto nas postavi poslansko vprašanje temu in temu tipu v vladi. Minister al premier mora odgovorit cko da TADA mate komunikacijo.

Aja samo to je samo posredno :) zdej pa štekam vi bi radi z ministri sodelovali na seje vlade.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

poweroff ::

Po moje je napačno razmišljati samo v okrivirih državne politike. Poglejmo raje lokalni nivo. Tam recimo preko foruma ali nekih podobnih orodij za e-demokracijo občinski politiki hitro izvedo kje so določeni problemi. Kje so recimo slabo očiščene ceste, kje so težave s pločniki, itd. Tudi eReferendum o lokalnih zadevah bi znal biti učinkovit. Ker za razliko od velikih tem davčne in ne vem kakšne zakonodaje ljudje o lokalnih zadevah imajo kar nekaj pojma in so motivirani za izražanje svojega mnenja.
sudo poweroff

Daedalus ::

Jaz na žalost ne morem priti:| Zato pa težim za posnetek.

Drugače pa pohvale za stran. Bom spremljal...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

christooss ::

Ja se strinjam. Djte nam posnetek :) No evo tukej bi pa bla dobra edemokracija. Bi zdej od vas civilna skupnost zahtevala posnetek :P

Hm na lokalni ravni politiki točno vejo kje so problemi. Samo od njih je odvisno kolk se bodo zagreto vrgli v reševanje problemov. Bi pa seveda edemokracija mogoče prinesla k veči produktivnosti. Dvomim. Ker v občinah se dela samo v predvolilnem času. Prej pa ni za pričakovat popravila cest ipd.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

BarbaraKvas ::

Kot vem, bodo v Kiberpipi predavanje snemali. Posnetek bo potem dosegljiv na njihovi spletni strani.

E-demokracija, kot sem že rekla, ni samostojna demokracija. Je dopolnilo predstavniški. Torej poslanci bodo še. Torej bomo še vedno vsake 4 leta volili poslance, ki bodo v grobem predstavljali naše interese.

E-demokracija nudi le možnost zainteresirani publiki, da sodeluje in daje svoja mnenja.

Glede e-demokracije na lokalni ravni. Predvsem na lokalni ravni je možno veliko naredit, kajti številčno je skupnost manjša, kot recimo število ljudi na državni ravni. Najpomembnejši doprinos s strani občanov je pri pogovoru o naslednjem občinskem proračunu. O tem, kaj naj naredijo z neko določeno zemljo v občini itd.

Prav tako kot spoštujemo zakon in sprejmemo, da je tisto, kar od nas zahteva policist na ulici legitimno, bo tako tudi z strokovnim moderatorjem na forumu. Enostavno bodo ljudje morali sprejeti način, kodeks in to bo to.

Mnenja pa itak, da so in bodo vedno različna. Vsak lahko pove svoje mnenje. Pomembno je le to, kako to poveš. Če zmerjaš nimaš pravico govorit. Isto povej, uporabljaj kulturne besede, pa bo. Pa bo tvoje mnenje tudi slišano in upoštevano. S tem odpade vse tisto o Trenjih itd. Tako, da ljudje govorijo kaj mislijo, vsaj daje nek občutek, kaj si ljudje na splošno mislijo. Ne pa, da se zanašamo samo na to, kaj rečejo mediji in kaj ugotovijo v raziskavah javnega mnenja.

Glede e-certifikata. Že nekaj časa je sedaj možno dobiti digitalno potrdilo. S tem potrdilom je možno potem oddajati tudi davčno napoved preko spleta. V prihodnosti, ko bodo e-volitve ali e-referendum, bo s tem potrdilom možno tudi voliti. In ja, sms volitve so tudi v načrtu/premišljanu/praksi.

Pa še nekaj o komunikaciji s politiki. Premisli, kako in kdaj lahko danes prideš v stik z enim od poslancev. V predvolilnem času je politikov vse povsod polno. Rokujejo se s svojimi potencialnimi volilci in so smejčkajo itd. Danes, ko so volitve še niso tako zelo blizu, poslancem lahko le pošlješ mail in upaš, da bo kdo kdaj odgovoril.
Eno izmed orodij e-demokracije pa so spletni dnevniki. V Sloveniji za zdaj poznamo predvsem osebne dnevnike. Eden izmed direktorijev je na tej strani. V tujini pa vedno več in že kar veliko politikov bloga. In ker blog omogoča komentarje, lahko komentiraš pod post, ki te pač zanima, in dobiš odgovor od tistega politika. Lep primer uspešnega komuniciranja preko blogapreko bloga z volilci je Margot Wallstrom, ki je podpredsednica Komisije EU. Vseeno pa se nekaj malega spreminja tudi pri nas. LDS ima na svoji spletni strani nekaj politikov, ki blogajo. Vendar se to ne da primerjati s tujino- še.

Lp!
Barbara
Just lovely!

Zgodovina sprememb…

christooss ::

Ja barbara sej vem da je možno dobit digitalni certifikat. Ampak to je treba it na občino. A ni boljš da vsakemu "vsiliš" digitalno potrdilo. Mislm da bi se pol velik več ljudi odločilo za komuniciranje z e-upravo (davnčna napoved)

Ja bi blo pa fino brat bloge od politikov, vsaj meni. Seveda če bi bli ažurni
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Daedalus ::

Ja bi blo pa fino brat bloge od politikov, vsaj meni. Seveda če bi bli ažurni

A nimaš njihovih neumnosti dosti že po ostalih medijih:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MitjaP ::

Dejmo še omenit, kakšno razsežnost ima takole e-demokratično izražanje na posameznikove možnosti, pa se mogoče slika začenja že bolj popolnjevati. Če je posameznik preveč glasen, si kaj hitro lahko pridobi negativne točke, ki se mu lahko pri različnih stvareh "poplačajo". V državi, kjer je velik del "zasebnega" sektorja še vedno v rokah države, je to lahko kar hitro težava.

Drugače pa ena utopična ideja: jaz sam sem za majhne občine, kjer je dostopnost uprave dosti boljša, kot v velikih občinah. Recimo Ljubljano bi bilo treba razbiti na četrti, ki bi vsebovale po največ 2000-3000 ljudi, torej pač posamezne zaselke, par ulic itd. Hkrati bi enotna mestna občina skrbela za izvajanje javnih služb, vendar bi denar dobivale četrti (ideja komun), vendar bi delovala na podlagi delegatskega sistema, četrti pa bi ble popolnjene ali po sistemu rotacije z obveznim sodelovanjem in sankcionirano obstrukcijo ali pa po sistemu volitev (ker gre za majhne enote, je tudi vpliv na izvoljene dosti velik).

E-demokracija je problematična, ker:
- bi delovala, če bi bila popolnoma anonimna (kar zaradi različnih razlogov, predvsem pa objektivnosti in kakovosti mnenj in pripomb ter glasov ne bo realizirano)
- so uporabniki interneta bolj ali manj brezbrižni do teh vprašanj v znatnem deležu uporabništva,
- so uporabniki interneta omejeni na določene kategorije prebivalcev oblastne enote
-....


Zanimivo bi blo videt raziskavo, kolk ljudi je pisal političnim funkcionarjem al pa javnim uslužbencem na e-mail, kar bi bil dober pokazatelj. Predvsem pa bi bilo zanimivo izvedeti, koliko jih je dobilo ustrezen odgovor!

Tole tkole na hitro in bolj napol kot pa natančno....

poweroff ::

Odgovori kar pridejo. Lansko leto (ali pa predlani?) je ena skupina študentov na FDV pošiljala maile, pa so uradniki in politiki kar odgovarjali.
sudo poweroff

christooss ::

Hm ok če zdej politik v celem mandatu dobi nevem cko 100 mailov na dan. In jih recimo pol odgovori. Kako bo njegova PR služba prenesla 100 mailov na dan. Ok mal pretiravam ampak nevem zdi se mi, da bi JJ dobil veliko mailov o vsaki odločitvi. K itak ni dobra za nas. Baje vsaj cko nam prikazujejo objekivni mediji.

Mislm da politiki nimajo glih časa odgovarjat na maile!? Lahko da ga majo ampak mislm, da ni to njihova primarna naloga po izvolitvi v parlament, občinski svet, al pa za župana.

Hm zelo slaba plat medalje bi bla tud to. Npr da bi melo vsako ministrstvo mailing listo in forum. Tja bi pisali vsi. Od nekih rasističnih psihopatov, do tistih, ki bi pomoč namesto pri psihiatru iskali pri ministru za promet. Ok sem šel v skrajnost. Ampak men bi se ful bedast zdel pisat mail na to mailing listo če bi dobil pol vsak dan v svoj predal cko ok 100 mailov prej omenjenih oseb. Pol se še meni in podobnihm, ki bi hotl povedat ministru da ne dela prav, ne bi več dal pisat maila ministru. Sej kako pa bi minister med 100 maili na dan izločil mojega kvazi resnega.

No sej to bi se idealno dal rešit s certifikati. Ampak vseen.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

root987 ::

Dejansko je potem neko skrivanje zaradi možnosti kasnejšega povračila stvar posameznika in demokratične mentalitete prebivalstva. ZDA imajo to na primer kar dobro razvito. Pri nas bo pa še trajalo da se udomači...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

MitjaP ::

Pozabljaš, da si v ZDA takoj sumljiv, ko kaj sumljivega izjaviš.

BarbaraKvas ::

Živjo!

Naj za začetke povem, da je na spletni strani kiberpipe že možno videt posnetek s predavanja.

Vsa ministrstva in njeni ministri že imajo objavljene emaile. Tako je povečini tudi na lokalni ravni, torej v občinah. Kakšni so pa kaj odgovori na vprašanja...to pa ne vem. Iz osebne izkušnje pa lahko povem, da je Virant odgovoril na moj email, ko sem ga povabla na predavanje. Matthai, kje pa je raziskava o pošiljanju mailov in odgovorih politikov objavljena? Bi jo bilo zanimivo prebrat.

MitjaP, e-demokracija je za odrasle -mentalno- ljudi. Kdor ne zna svojih misli povedati civilizirano in kdor ni dovolj močan, da stoji za svojimi besedami, sploh nima kej početi v politiki- prav tako ne v odraslem, realnem življenju.
Zopet ponavljam, da je e-demokracija skupek orodij ( poglejte tukaj kaj to pomeni) , ki ZAINTERESIRANIM pomeni možnost, da povejo kaj mislijo. MitjaP- tvoje zadnje alineje, zakaj e-demokracija ne bi uspela, ne razumem. Te lepo prosim, da idejo malo bolj razložiš.

O mailih politikom. Emaile lahko pošiljamo že sedaj. Velika verjetnost je, da nam ne bodo odgovorili. Vsaj na žaljivke in nelogične, neargumentirane besede. Kar je popolnima logično. Sicer pa e-demokracija ni dopisovanje s politiki preko emailov. Če pa politik piše svoj politični blog/spletni dnevnik, potem pride do neposredne komunikacije. V tujini so ugotovili, da je to super zadeva. Če ne drugega, si politik s tem da je v stiku z volivci tudi med tistimi štirimi leti, ko niso volitve, zagotovi veliko glasov na naslednjih volitvah. Čisto enostavno.

Naj še nekaj dodam. E-demokracija ni nek bav bav. Predvsem za navadne državljane ni nič slabega. Ravno nasprotno. Kogar zanima politika in ima neka mnenja in bi jih rad povedal, pa si ne želi v politiko in/ali politične stranke, ima sedaj super možnost, da to tudi naredi.

E-demokracija je fajn, je pozitivna stvar. Čim več ljudi bo to poštekalo čim prej, bolje bo. Manj bo sivega področja v politiki, njihovo delovanje bo bolj transparentno. Prav politiki so tisti, ki jim je e-demokracija bav bav. Ampak, svetovni trend se premika k tej možnosti, in tudi mali slovenski politiki bodo morali slej ko prej popustiti. In več ljudi bo za to, hitreje bo to možno.

www.e-demokracija.si
Just lovely!

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

MitjaP, e-demokracija je za odrasle -mentalno- ljudi. Kdor ne zna svojih misli povedati civilizirano in kdor ni dovolj močan, da stoji za svojimi besedami, sploh nima kej početi v politiki- prav tako ne v odraslem, realnem življenju.
Zopet ponavljam, da je e-demokracija skupek orodij ( poglejte tukaj kaj to pomeni) , ki ZAINTERESIRANIM pomeni možnost, da povejo kaj mislijo. MitjaP- tvoje zadnje alineje, zakaj e-demokracija ne bi uspela, ne razumem. Te lepo prosim, da idejo malo bolj razložiš.


Lej, Barbara...idealiziraš situacijo. Sploh forum oziroma kakršnakoli oblika komentarjev je zelo problematično področje, vsaj dokler se ne preverja (zanesljivo) identiteta tistega, ki komentar napiše. Forum lahko komot primerjaš z množico, ki jo zbereš na kup in jim daš za razpravo par tem. Ene pol ure bi še mogoče šlo, pol pa bi se eni drli, drugi bi žalili vse ostale, tretji bi težili moderatorju, četrti bi se užaljeno ozirali naokoli, skratka ratal bi kaos. Vprašaj malo moderatorje na slo-techu, s kakimi težavami se srečujejo. Preberi si kdaj komentarje na članke na spletni strani Dela. nekaj bo zainteresiranih, z znanjem, da argumentirajo svoje trditve, večina pa bo trolov, ki bojo samo iskali možnost (dokler bojo lahko anonimni), kako po nekomu pljuvat, ga žalit, označevat z raznimi pridevniki... In na tej podlagi ti bo vsak sposoben retorik totalno razsul kredibilnost takega posredovanja mnenj. Zainteresiran pa tudi ne pomeni nujno ne primerno razgledanega, ne primerno izražajočega se posameznika. Interesov je pač več. Pa še bi lahko nakladal, pretežno v nedogled...

Tako da še vedno pozdravljam pobudo, samo mam občutek, da vam manjka še precej znanja, od čisto praktičnega obvladovanja ene spletne skupnosti, do čisto tehničnih vprašanj. Pa brez zamere...posnetek si moram še ogledat, pol pa sledi še kaka pripomba.

Aja...z zahtevo po mentalno odraslih ljudeh si diskvalificirala večino politikov0:) Ker marsikdo ne zna ne civilizirano govorit, niti ne stoji za svojimi besedami...ampak dela pač tisto, kar mu centrala stranke naroči, da naj dela :P
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Internet Week Ljubljana - Naslednji teden

Oddelek: Novice / Ostalo
75019 (3585) minmax
»

Slovenija poživlja ali o glasovanju na volitvah preko interneta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11112380 (9552) Daedalus
»

Ustavni sodniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
807054 (4987) poweroff
»

Pipin odprti termin: Elektronska demokracija

Oddelek: Novice / Kiberpipa
293614 (2719) Daedalus
»

Predavanje: Dražen Pantič: Primeri hibridnih medijev

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
61787 (1787) Rumko

Več podobnih tem