» »

Varnost e-volitev v Sloveniji - se obetajo pritožbe razočaranih kandidatov?

Varnost e-volitev v Sloveniji - se obetajo pritožbe razočaranih kandidatov?

Slo-Tech - Današnje DELO je objavilo članek z naslovom Občine sploh niso preizkusile naprav, v katerem se ukvarjajo s problemom elektronskih volilnih naprav, ki naj bi se (oz. bi se lahko) uporabljale že na letošnjih lokalnih volitvah.

Kot poročajo, je podjetje ISG d.o.o., ki je glasovalne naprave razvilo, le te prodalo šestim občinam. Te so Domžale, Piran, Sevnica, Ljubljana, Koper in Murska Sobota. Država je sicer v zakonu o volitvah v državni zbor določila da mora vsaka okrajna volilna komisija zagotoviti vsaj eno volišče za invalide, kjer je lahko uporabljena elektronska glasovalna naprava, ni pa predpisala kakšne morajo te naprave biti. Tako sploh niso postavljeni tehnični in varnostni standardi, ki jim morajo volilne naprave ustrezati.

Na vprašanja, poslana iz Slo-Techa, v zvezi z elektronskimi volitvami na Republiški volilni komisiji niso odgovorili. So pa za DELO povedali, da so za izvedbo zakona, vključno z morebitnim nakupom volilnih naprav odgovorne občine. Tako je odločitev o nakupu naprav in odgovornost za njihovo varnostno preverjanje povsem v rokah občinskih volilnih komisij, ki pa skoraj zagotovo nimajo ustreznih znanj za tovrstne naloge.

Po poročanju DELA menda v občinah, ki so tovrstne naprave kupile, sploh niso pripravili nikakršnih varnostnih politik, ki bi preprečevale morebitne zlorabe. Poročajo celo, da glasovalnih naprav pred uporabo sploh niso temeljito preiskusili.

Dodaten problem je seveda dejstvo, da so naprave <i>zaprtokodne</i>, saj proizvajalec ne želi povedati na kakšen način je zagotovljena varnost (trdijo le, da je za varnost poskrbljeno). S tem pa je delovanje teh volilnih naprav tudi netransparentno, kar zaupanju v poštenost e-volitev gotovo ne koristi.

Takšen odnos do varnosti elektronskih volitev s strani države je žal povsem neodgovoren, saj je znano, da je s pomočjo nekaterih elektronskih volilnih naprav mogoče ponarejati volitve.

Kako konkretno tako ponarejanje volilnih rezultatov izgleda v praksi so prikazali na univerzi Princeton. Na njihovi spletni strani se nahaja celo poseben demonstracijski videoposnetek, ki prikazuje ponarejanje volitev s pomočjo virusa, ki ga je na volilno napravo podjetja Diebold mogoče nepooblaščeno namestiti v slabi minuti.

Bo naš naslednji župan heker?

7 komentarjev

G-man ::

Ok, that does it. A je res treba dobesedno popizdit, da se kaj naredi v tej državi prav?

Pithlit ::

Dajmo Domžalčani, Pirančani, Sevničani, Ljubljančani, Koprčani in Mursko Sobočani... Izziv je tu. Naj kdo odda glas kakšnemu nekandidatu. Ali pa vsakemu kandidatu en glas... Ali pa kako drugače dokaže da stvari niso varne.

Po mojem sploh ne bo treba popizdit. Bodo drugi.
Life is as complicated as we make it...

MrStein ::

Jaz bi predlagal "hek", ki bi na koncu glasovanja dal vse glase kandidatu, ki je v resnici dobil najmanj glasov. Če zmaga neki Franci Pepček z 100% glasov, se bo že kaka obrv dvignila.

Problem je le, da bo na teh napravah volil le del volilcev in tistih 100% bo resnici na koncu 3% in noben ne bo nič opazil.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Looooooka ::

goljufajo lahko pr listkih...in pri napravah in opensource ne bi tle cisto nic resil.ce kej druzga bi povzrocil se dodatne probleme,ker bi se smrkavci™ sli igrat z napravami ko bi bil kksn bug javno znan.
ko bojo pa goljufal in jih bo nekdo izdal(in vedno se najde tak janez pa magar cez 4 leta) ga bojo pac najebal.

MatejMatej ::

Jz sm v Kopru v volilni komisiji. Če dobim na doseg kako tako napravo jo bom preizkušal in preučil. Koliko daleč lahko grem glede na to da sem v komisiji? Koliko ga najebem, če prirejam glasove in seveda nato to prostovljno povem, da pokažem ne-varnost glasovanja?

Hvala Matthai za ta razsvetlitvene novice.

To, da so volilne naprave zaprtokodne je pa grdo, zelo grdo... security trough obscurity - naka!
Nobenih smernic, zahtev ali standardov za volilnice s strani države, še ena huda napaka.

poweroff ::

Prirejanje glasov je kaznivo dejanje v vsakem primeru. Se pa priporočam za kakšne fotke naprave (po možnosti da se vidijo detajli), lahko tudi sken priročnika za uporabo. Več pa lahko preko Zasebnih sporočil.
sudo poweroff

Pithlit ::

[---------] ko bi bil kakšen bug javno znan, bi se mašine ali popravilo, ali umaknilo iz uporabe. Trenutno pa (glede na to da nihče ne more pregledat mašin) noben bug ni javno znan. Bug-i (če seveda so... česar pa noben z gotovostjo ne trdi) so znani le nekaterim posameznikom. In ti posamezniki jih lahko povsem nekaznovano izkoriščajo. Saj tako noben ne more tega vedet. (Mimogrede... tebi volilni postopki in procedure v naši državici niso ravno preveč znane kaj? Pri listkih boš težko goljufal... precej težje kot pri _nekaterih_ napravah)

No sej smo (so) v prejšnjih temah nekateri poizkušali razložiti zakaj je vpogled v drobovje nujen... ampak kaj ko nekateri janezki ne premorejo "zdrave kmečke pameti". Pa pametujmo naprej...

Drugače pa ja... jaz nebi preveč nepooblaščeno žokal po teh stvareh. Nekateri drugi pa bi. In to z veseljem.

edit - prosim, ne vspodbujaj besednih vojn ;(
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brazilske volilne naprave uspešno napadli s pomočjo Tempest napada (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
556263 (4937) smash
»

Volilni odbori v ZDA se želijo znebiti volilnih naprav

Oddelek: Novice / Zasebnost
255010 (3631) CaqKa
»

E-volitve v Sloveniji: odprto- ali zaprtokodne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12312601 (10525) darkolord
»

E-volitve tudi v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
234195 (3862) BigWhale

Več podobnih tem