»

Kiberpipin spored ta teden

Kiberpipa - Ponovno vas vabimo na obisk v Kiberpipo. V torek bomo po pipino odprto spregovorili o e-demokraciji, ki nam jo bo predstavil Domen Savič, v sredo na spletnih uricah pa nam bo Mislav Marohnić predstavil svoj pogled na Javascript knjižnice.

E-demokracija.si je prvega februarja 2009 v slovenski spletni politični prostor spustila novo žival, ki sliši na ime Vprašaj s klicajem. Po zgledu predsednika Združenih držav Amerike, Baracka Husseina Obame, E-demokracija.si na svojem spletnem mestu nudi možnost dvosmerne komunikacije z ministricami in ministri slovenske vlade. V torek, 3.2 ob 19. uri bo tako Domen Savič v svojem predavanju opisal dosedanje primere dvosmerne politične spletne komunikacije v Sloveniji, razvojno pot projekta Vprašaj s klicajem! in začrtal smernice za prihodnost.

Javascript knjižnice so začele svoj pohod pred nekaj leti. V kratkem času jih je nastalo malo morje, nastajajo pa z zelo različnimi nameni in so namenjene zelo različnim publikam. Zadnje čase pa se kažejo...

2 komentarja

Varnost e-volitev v Sloveniji - se obetajo pritožbe razočaranih kandidatov?

Slo-Tech - Današnje DELO je objavilo članek z naslovom Občine sploh niso preizkusile naprav, v katerem se ukvarjajo s problemom elektronskih volilnih naprav, ki naj bi se (oz. bi se lahko) uporabljale že na letošnjih lokalnih volitvah.

Kot poročajo, je podjetje ISG d.o.o., ki je glasovalne naprave razvilo, le te prodalo šestim občinam. Te so Domžale, Piran, Sevnica, Ljubljana, Koper in Murska Sobota. Država je sicer v zakonu o volitvah v državni zbor določila da mora vsaka okrajna volilna komisija zagotoviti vsaj eno volišče za invalide, kjer je lahko uporabljena elektronska glasovalna naprava, ni pa predpisala kakšne morajo te naprave biti. Tako sploh niso postavljeni tehnični in varnostni standardi, ki jim morajo volilne naprave ustrezati.

Na vprašanja, poslana iz Slo-Techa, v zvezi z elektronskimi volitvami na Republiški volilni komisiji niso odgovorili. So pa za DELO povedali, da so za izvedbo zakona, vključno z morebitnim nakupom volilnih naprav odgovorne občine. Tako je odločitev o...

7 komentarjev

Pipin odprti termin: Elektronska demokracija

Slo-Tech - V torek, 31.1 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Barbare Kvas z naslovom Elektronska demokracija.

Ali vam grejo politiki na živce? Ste nezadovoljni z odločitvami, ki jih sprejemajo v parlamentu? Imate svoje mnenje pa imate občutek, da se vas ne sliši? Ste razburjeni, ker so na čudoviti lokaciji v vaši bližini zgradili športno dvorano namesto vam ljubše nove knjižnice?

Kaj je potrebno, da so ljudje bolj zadovoljni? Kako se lahko glas malega človeka sliši? Odgovor je elektronska demokracija. Na predavanju boste slišali kaj se novega dogaja na področju demokratizacije, kako se je možno s pomočjo Interneta in elektronskih orodij približati politikom in sodelovati pri oblikovanju političnih odločitev, ki kreirajo naš vsakdan. Praktični primeri v Sloveniji + primeri učinkovite realizacije e-demokracije v tujini.

29 komentarjev

Pipin odprti termin: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem?

Slo-Tech - Na pipinem odprtem terminu v torek 24. 1. ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem? Predava dr. Matej Kovačič.

Na predavanju bo prikazan konkreten primer izvedbe prestrezanja elektronske pošte, nato pa bomo spregovorili o zgodovini in osnovah kriptografije. V nadaljevanju bo predstavljena zaščita elektronske pošte s programoma PGP in GPG (tako za okolje Windows, kot za okolje Linux) ter namestitev šifrirnega vmesnika Enigmail za odprtokodni odjemalec Thunderbird.

47 komentarjev

Pipin odprti termin: Vemo, kaj ste počeli to poletje

Slo-Tech - V torek, 4. oktobra ob 19.00, vas zopet vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom: Vemo, kaj ste počeli to poletje.

Poletje je čas velikih glasbenih koncertov, polnih plaž in najbolj norih tehničnih dogodkov za računalniške zanesenjake. Če ste zamudili utrip letošnjega poletja, je to vaša zadnja priložnost - tisti, ki so se jih udeležili, bodo predstavili izkušnje iz prve roke.

What the hack: hackers at large je največje odprto kampiranje računalničarjev, ki se je odvijalo na Nizozemskem. O čem vse so hekali, s čim so si pri tem pomagali in kaj to pomeni za sistemske administratorje?

Ars Electronica je eden izmed največjih dogodkov, ki povezujejo umetnost in informacijske...

8 komentarjev

Grčija ni edina

The Register - Pred nekaj časa smo poročali, da Grki ne znajo najbolje interpretirati pravnih vidikov, in iz zakona, ki prepoveduje elektronske igre na srečo, naredijo zakon, ki prepoveduje vse igre. Da pa niso tvorci demokracije edini, ki imajo v igri čudne zakone, potrjujejo Španci.

Tako sem danes na Registru zasledil novico, da so španski ponudniki dostopa do spleta v znak protesta proti novemu zakonu, ki je ravno bil sprejet pred tremi dnevi, zaprli svoje strani. Zakon, ki ga je predlagalo Ministrstvo za znanost in tehnologijo, omogoča vladi, da ponudnikov zahteva, da ti preverjajo strani, ki jih vodijo, in vse vsebinske nepravilnosti prijavijo oblastem. Gre torej za nek sistem samocenzure, zakon pa določa za kršitve tudi kazni do 600.000 evrov. Še klik do izvirne novice.

Očitno vroč mediteranski zrak vpliva na politike. Je naslednja na vrsti Italija?

3 komentarji