» »

Avtorske pravice

Avtorske pravice

fidodido2 ::

Pozdravljeni !

Prek kratkim sem programiral za neko stranko spletno trgovino z administratorskim delom. Zaradi nekaterih bolj ali manj upravicenih razlogov sva nenadoma prekinila sodelovanje in sicer tako, da sem jaz programiral na njegoven strezniku in ki je naenkrat odvzel dostop do FTPja in baze.

Moje avtorsko delo je ostalo na njegoven strezniku.
Mojo kodo je dal programirat nekomu drugemu. Le-ta je popljuval mojo kodo, zakasiral popravke, stranka pa meni ni pripravljena placati NIC (ker ga je baje popravilo stalo prevec) !

Glede na to, da se bo sedaj moja avtorska koda uporabljala, jaz pa brez placila me zanima kaj lahko storim?

Hvala za vase odgovore ze vnaprej

LP
FidoDido

BluPhenix ::

Huh, vsekakor je vse kar je bilo na sprežniku prej tvoja avtorska pravica. Sta imela kakšno pogodbo? Sicer ne vem prav kako gre to pravno, ampak mslim, da če si začel projekt in je on potem v bistvu odstopil od vajinega dogovora moraš nekaj dobiti.

Če je že imel toliko dela s popravilom, zakaj ni raje tisti človek napisal na novo? Ponavadi je to veliko lažje kot popravljati za nekom.

Sej po moje se bo javil kdo, ki je že imel izkušnje s tem.

Edini problem je mogoče tisti: bolj ali manj upravicenih razlogov. Če si že ti kršil dogovor, zna biti problem.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Utk ::

Če ni blo nič drugega podpisanega, bi ti moral "vrnit" kodo ali pa nekaj plačat. Najbrž pa težko zdej dokazat, kolk, če sploh, se tiste kode kje uporablja.
Itak se pa tako ne dela...

BigWhale ::

In ti nisi imel kode pri sebi? Hm. No ja, hecno.

Kako je bila pa stvar zapisana v pogodbi?

Microsoft ::

Pa nevem, kaj nekaj skrivas Zaradi nekaterih bolj ali manj upravicenih razlogov. Sej itak nisi povedal, za koga si to delal. Prav tako bo mogoce kdo, ki ma obcutek za te stvari, lazje svetoval, ce bo vedel, kaj je bil vzrok za prekinitev.

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BluPhenix ::

BigWhale, človeka moti, ker se na strežniku še vedno uporablja njegova koda, brez plačila. Ne da je nima oziroma da je ne more dobit, vsaj tako je on napisal.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

fidodido2 ::

Zakaj kode nisem imel pri sebi ? Ker sem delal na njegovem strezniku.
Pogodbe ni bilo, samo ponudba, ter kasneje precej dodatnih zahtev, ki pa jih nisva napisala, vendar je stranka rekla naj samo napisem racun..
Vzrok za prekinitev je dejansko bila predolga izdelava oz. napaka
Glede roka izdelave je krivda tudi pri njemu zaradi nedobave materiala in vedno novih zahtev, ki jih v ponudbi ni bilo. Najvecji vzrok pa je bila napaka, ki jo je odkril nek drug programer, ki pa je bila odpravljiva in sem jo ravno odpravljal, ko sem izgubil FTP dostop.

Se strinjam, da mi vrne kodo, vendar jo sedaj ze nekaj casa uporablja in sluzi z njo. 100% pa uporblja isto kodo, saj je tako tudi napisal, ter sem tudi preveril...
Poleg tega pa vesta za ukaz copy/paste. In to kodo lahko uporablja se kje saj je napisana zelo splosno, predvsem del za administratorski del . upravljanje s trgovino.

Pa se:
Bilo je narejenega 95% vsega dela.
Nasel je drugega programerja, ki je sedaj popljuval kodo in skasiral polovico zneska, ki sem ga mislil jaz.

Torej, kaj mu naj predlagam ?

Reso ::

Če nimaš pogodbe boš bolj težko pravno kaj dosegel. Najdi kakšen dokaz, da se uporablja tvoja koda, in mu zagrozi z sodiščem. V najslabšem primeru bi mu pa jaz čez nekaj časa onesposobil portal preko varnostnih lukenj (če je res tvoja koda jih boš sigurno našel).

beo ::

Sama obličnost pogodbe ni važna, nek dogovor je očitno obstajal saj sta bila dogovorjena za ceno (za obseg očitno ne, glede na to, da so se zadeve sproti spremnijale). To, da nimaš pisne pogodbe pa ni nujno v tvojo škodo. Ker, če ni bilo pisnega dogovora, ki bi urejal prenos oz. koriščenje avtorskih pravic, potem do prenosa ni prišlo, s tem pa stranka tudi ni imela nobene podlage oz. pravice da predela (popravi) tvoje izvorno avtorsko delo. Tako da imaš načeloma vse možnosti, da po pravni poti zavaruješ svoje pravice in terjaš izpolnitev dogovora ter plačilo odškodnine. Problem pa vidim v tem, da si ti šibkejša stran v tem postopku in te bodo verjetno stroški odvrnili od uveljavljanja svojih pravic. Dokazovanje avtorstva bo po mojem razumevanju ZASP potrebno le če bo nasprotna stran dokazovala oz. trdila nasprotno. Kako pa je z drugimi dokazi: dokumentacija, zahteve, medsebojna komunikacija, dopisi, predujem...?

BigWhale ::

Na napakah se ucimo. Tudi jaz sem se.

Za v prihodnje:

- zmenis se kaj bos delal, kako bos delal in za koliko bos delal
- podpises ustrezno pogodbo v kateri dolocis 'milestone'
- zacnes delati, ko dosezes prvi milestone, se s stranko usedes in se pogovoris o projektu, kako tece in ce so zadovoljni, ter kaj bi radi spremenili
- ko stvar koncas, poracunas in jim vse skupaj predas (razen ce ni bilo drugace dogovorjeno)
- ce si stranka vmes kaj premisli, se dogovoris za podaljsanje roka dobave in spremembe placila, ce se ti zdi, da bos precej vec delal

Tako na hitro.

Kaj pa sedaj narediti, nic. Pozri dol in pojdi naprej, pa se veseli, da si se vsaj kaj naucil pri tem projektu. Ce se ti res zdi, da se je vredno se naprej boriti za to in bos na koncu dejansko res nekaj od tega imel, potem lahko razmislis o tem, da bi tvojega delodajalca prijavil na inspektorat za delo, ker si zanj delal na crno.

Ampak je ta postopek precej vprasljiv, ce bos ti imel kaj od tega.

darkolord ::

ce bos ti imel kaj od tega

olajšanje oziroma zadoščenje je včasih več vredno ;)

Drugače, fidodido, si omenil temu stricu, naj neha uporabljat tvoje avtorsko delo?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletna stran - pridobitev izvorne kode

Oddelek: Pomoč in nasveti
445759 (4027) Ales
»

Program kot avtorsko delo

Oddelek: Programiranje
184685 (3991) [D]emon
»

Geohot šel na spring break, Sony mu očita pobeg in uničevanje dokazov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
10226413 (23770) ABX
»

Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
54368589 (57553) Icematxyz
»

Prodaja programov

Oddelek: Programiranje
424044 (2327) BigWhale

Več podobnih tem