» »

Francija na pragu legalizacije P2P

Francija na pragu legalizacije P2P

Good Guy ::

Če bi P2P potrdil tudi senat, bi Francija postala prva država s tovrstno ureditvijo. Večina zahodnih držav se namreč neavtoriziranemu prenašanju medmrežnih vsebin krčevito upira.

Francoska združenja glasbenih, filmskih in avdiovizualnih ustvarjalcev so ob morebitnem uveljavljenju predloga napovedala množične demonstracije. Francoski kulturni minister Renaud Donnedieu pa je predlagal preložitev parlamentarne razprave.

vir/najnaj.si
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

zee ::

množične demonstracije? don't think so >:D
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

SaXsIm ::

Francija je bila vedno prva v demokratičnih idejah, ki so se sčasoma uveljavile tudi drugje po svetu in so v uporabi še danes. Upam da bo tudi s to idejo tako :D
SaXsIm

Highlag ::

Mogoče bodo spet avtomobile zažigali :D
Never trust a computer you can't throw out a window

leonius ::

Ta ideja se mi ne zdi najbolj demokratična, kakorkoli gledaš. Patentne pravice in ostala krama morajo obstajati in se jih "vsaj delno" držati.

Kaj če bi se ti nekdo nasral na glavo in začel črpati tvoje znanje, ki si ga nabral v vseh letih svojega življenja...in ga potem izkoriščal...al pa celo prodajal naprej?
IMHO

Poldi112 ::

But IFPI European spokeswoman Francine Cunningham said the proposal doesn't appear to permit unfettered uploading of copyright content. "This distinction is important because the recording industry's ongoing litigation is against major uploaders who are breaking copyright law by making music available to others via the Internet without permission from those who created the music," she said.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Utk ::

Husler, kaj pa ima p2p skupnega z avtorskimi pravicami? Lahko se jih krši prek njega? Ja fino, pa prepovejmo avtomobile, ker lahko prehitro vozimo, celo ubijemo koga, vsako kopirno napravo, vsak foto, video, avdio snemalec. Prepovejmo še internet.
Dovoljeno mora biti čisto vse. Šele ko se pa nekomu dokaže, da je delal nekaj prepovedanega, se ga pa naj kaznuje.

Poldi112 ::

Oni hočejo legalizirati download avtorsko zaščitene vsebine. Tudi meni se to ne zdi ok.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Utk ::



The French Parliament voted Wednesday night to legalize file sharing of music and movie files, a move that is sure to anger the entertainment industry. The French government has also come out against the legislation, and vowed to fight it. If the bill survives, France would be the first country to legalize such P2P usage.

A law would also make it nearly impossible for media companies to sue file swapers within the country. However, the government can attempt to overturn the legislation by reopening it for debate, or getting it turned down by a no-vote in the upper house. The intent of the law, legislators say, is to allow the sharing of such files when they are used privately. Laws against the public use of copyrighted material would still stand.



To pomeni, da je vse legalno, razen tistega kar ni legalno že zdaj. Javno predvajat, itd. Ima res kdo pravico nadzorovat katere bite si jaz in moj sosed pošiljava? Ne, nima. Jaz mu lahko pošljem po pošti kalašnikova, tudi če nimam orožnega lista, on ga lahko sprejme. Če dobijo mene ali njega znjim, ali če celo streljeva znjim, naju pa naj kaznujejo. To je zelo široka demokracija potem, res, ampak (samo) tako je prav. Če pošljem sam sebi in imam orožni list, pa sploh ni debate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Ziga Dolhar ::

CrniE: v tem primeru svojo "zasebnost" morda zlorabljaš in lahko pride do določenih (vnaprej predpisanih in po postopku) posegov vanjo ...
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Gavran ::

@husler: tudi če nekdo "pobere" znanje iz tvoje glave, znanje je še vedno v glavi oziroma tebi nič ne zmanjka (nimaš nič manj kot pred "kopiranjem").

TESKAn ::

Gavran, me res zanima, kako bi bil ti vesel, če bi imel superduper idejo, s katero bi nameraval mastno zaslužit, potem bi ti jo pa nekdo zmaknil iz glave, jo naslednji dan patentiral in se čez eno leto zaradi te ideje vozil v mercedezu med svojo vilo v SLO in vikendom nekje na enem otočku...bi potem še zmeraj bil enakega mnenja?
Copyright more ostat, čene se ne bo nikomur več dalo furat napredka. Edino to bi mogli dodat, da ne moreš patentirat stvari za nazaj, pa bi bil mir.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

WarpedGone ::

copyright s patenti nima nič

dejte si vsaj osnove razpucat
Zbogom in hvala za vse ribe

Gavran ::

TESKAn, razloži mi razliko, če glasbo snemam preko radia s komercialne radijske postaje ali pa preko neta?

Tam tudi piše, da naj bi bilo dovoljeno za NEKOMERCIALNO rabo - takoj ko je v igri denar, si v prekršku.

Sicer pa če na p2p objaviš svojo superduper idejo si i..ot v vsakem primeru.

TeraSonic++ ::

S temi avtorskimi pravicami samo zavirajo napredek,kreativnost in še marsi kaj. Francija bi bila lahko vzor za vse. [viva la france]
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"

Zgodovina sprememb…

Fury ::

Men se zdi takale ideja odlicna:

Pober od vseh ki uporabljajo peer2peer narocnino (recmo 2k na mesec) in dovol da DLjajo in ULjajo kar hocjo. S tem bi piratsvo uiber padlo. Obisk kina in kupovanje CDjov pomoje SPLOH ne bi upadlo zato ker je to stvar osebnega zadovoljstva - prestiza ce hocte.

Veljaja pa bi pravila da tega ne smes javno predvajat. Pravtako je pomoje prov da placas za software ki ga uporabljas v komercialne namene (torej firme, sp, vlade itd. bi placale za winse in to).

Na koncu vsakega mesca se naredi analiza prometa in se razvrsti po vrsti. Sepravi artist od najbol do najmanj poslusanega, software od najbolj do najmanj uporabljenga, film od najbolj do najmanj gledanga etc. in se tist kes razdeli.

---

En del so ze nardil francozi (ce zakon uspe). Narocnino bojo poberal, legaliziral bojo download za private non-commercial use. Samo se UL pa nacin razdeljevanja denarja je treba zrihtat pa bo tole zakon.

A kdo tuki recmo ne bi bil prpravlen placat 2k na mesec da lahko vse DLja in shara naprej?

Ziga Dolhar ::

A bi dal 2 jurja za nekaj, kar lahko dobiš zastonj?

-Jest ne.
https://dolhar.si/

Fury ::

Ce bi popolnoma prepovedal P2P (zdej je to gray area) in lepo zaprl porte folku ki takse ne placuje (to se da zlo lepo urihtat) bi placu a ne? Ker drugace ne bi slo.

Sam dons tega na naredijo ker propade internet ce P2P skenslajo... sej od tega ISP zivi.

Najdu bi se workaround itak ampak bi mogl tiste, ki se tega posluzujejo lepo v zapor zbasat za kksn mesec pa denarno kazen velko pa bi se tut to nehal. Spet tega zdej ne morjo nardit ker ilegalno P2Pja 99.99% uporabnikov interneta.

Mislm pa da bi 50% ze cist iz tega da majo cisto vest in ne krsijo zakona dal ta 2k - verjamem da vsi le nismo taki lopovi kot zgleda.

flipflop ::

Jst bi dal 2k, ampak ne verjamem da bi bili zadovoljni s tem, bi hotli več.

Fury ::

Francozi proposajo taxo od 2-5 evrov.. jest sem pa to zvisal na do 10 eurov kot neko mejo...

Vesoljc ::

za video in audio on demand bi jest na mesec dal tud 10k
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Fury ::

To je res samo tok folk ne bo dal POLEG narocnine na internet ... vsaj pomoje :)

TeraSonic++ ::

Ja to bi blo kul sam cena spet nebi smela bit previsoka, mogla bi bit v mejah normale, tako bi bila dostopna vsem in tisti workaround sploh nebi bil potrebn.
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"

Utk ::

Am ja no, vsako omejevanje komuniciranja med dveme računalnikoma je zame omejevanje človekovih pravic. Tega ne sme bit. Niti dolgoročno tega ne bo. Kako zaračunat stvari, ki jih nekdo (tudi nelegalno) lahko dobi je pa drug problem. Ki se ga ne da rešit na drug način, kot da tistega človeka prepričaš, da se to enostavno splača kupit. Ker je tako prekleto dobro in/ali uporabno.

Poldi112 ::

>TESKAn, razloži mi razliko, če glasbo snemam preko radia s komercialne radijske postaje ali pa preko neta?

Radijska postaja plača avtorske pravice. Snemati karkoli od tega je pa prepovedano. Tako da ne vem kam ciljaš. Kot da bi rekel v čem je razlika a kradem Sparu ali Mercatorju?

>S temi avtorskimi pravicami samo zavirajo napredek,kreativnost in še marsi kaj. Francija bi bila lahko vzor za vse. [viva la france]

Ne, z butastimi patenti se zavira napredek. Avtorske pravice so tu z razlogom (tvoj najljubši band bo sicer posnel samo 1. ploščo, za 2. bo pa že utopljen v dolgovih, ker od 1. ne bo dobil nič. Posledično bodo šli za smetarje...)


Ideje z naročnino so pa sicer ok, ampak nefer do prodajalca. Predstavljaj si da imaš trgovino. In ti ljudje odnesejo kolikor želijo, na koncu si pa z ostalimi razdeliš naročnino glede na to koliko so ti odnesli. Ne moreš ti vsiliti prodajalcu cene. Trg mu jo mora s ponudbo/povpraševanjem.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

_n00b_ ::

množične demonstracije.
Zanimivo :\

To bodo ljudljem placali 50$/2 uri, bodo pred parlamentnom 2 uri, pol se bo pa v 5 min vse spraznilo. >:D

Se transparentov ne bodo vzeli s sabo :D

Fury ::

Sej fora je v tem da POMOJE ce bi to uvedl bi se zmer velik folka hodil kupovat CDje in v kino in software bi kupovale ferme (ker bi ga mogle in so itak najvecji kupec softwarea).

Jest vem da v kino nebi hodil manj.
Vem da bi kupil isto CDjev na leto (ene 5).
Ce bi bil firma bi itak mogu kupt winse in to (inspekcija bi mogla svoje delat...).

A razumes kam ciljam? U bistvu bi s tem prodaja dejansko padla za mogoce par procentov. Ker ti ki zdej DLja neki itak tega ne kup pol (ja, BSA logika ne drzi). Bi pa dobil dost od teh ki DLjajo in zdej NIC ne placajo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec zadeve RIAA proti Thomas-Rassetovi ($222k za 24 pesmi bo kar prav) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
16038235 (33794) St235
»

Ponudniki interneta naj bi zaračunavali nadomestilo za spletno piratstvo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
18856683 (51481) Gregor P
»

Mininova zmanjšuje obseg ponudbe, postaja legalna (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
28018289 (13048) Okapi
»

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
13915758 (11070) redo
»

Sharereactor je podlegel... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
896953 (3979) Poldi112

Več podobnih tem