» »

Sharereactor je podlegel...

Sharereactor je podlegel...

1
2
»

BigWhale ::

> Gandy, ne me narobe razumet, podpiram delo
> programerjev in vse oseb, ki so se trudili
> da jaz lahko jutri igram bombastično igro z
> vsemi lepotami vred.

Ampak ga ne, ker piratiziras software...

Samemu sebi nekaj nakladas... :)

In ja, se vedno sem mnenja, da je problem med stolom in tipkovnico... :)

TheJack ::

Nihče ne zanika, da je kršenje avtorskih pravic nepravilno početje. Tako pravno, kot moralno. Avtorji imajo pravico do plačila za svoje delo, tako kot vsak.
Pa vendar me boste težko prepričali, da je s trenutno situacijo minus piratstvo vse v redu. Trajanje avtorske pravice je predlogo, kar sem že omenil, poleg tega pa nosilci teh pravic ponavadi sploh niso avtorji, pač pa založbe, na katere so avtorji takorekoč prisiljeni prenesti svoje pravice. Avtorska pravica kot taka (in večina ostalih intelektualnih pravic) je definirana preširoko, tako da je čedalje bolj podobna lastninski pravici. Kolega je celo pripomnil, da položaj spominja na pozni fevdalizem, kjer ima avtor vlogo (abstraktnega) boga in vladarja, korporacije so fevdalci, potrošniki pa tlačani. Le da je šlo takrat za ekskuzivno izkoriščanje zemlje kot najpomembnejše dobrine, danes gre pa za ekskluzivno izkoriščanje ideje, miselnega procesa kot najpomembnejše dobrine.

Rešitev bo internet ponudil kar sam (ja, ponavljam se...). Ko enkrat odmrejo middlemani, se bodo cene hudo znižale, dobički pa nemara celo povečali. Kako? Kot sem že omenil, bodo s hitrimi povezavami avtorji dobili možnost, da svoja dela ponudijo neporedno potrošniku (oz. preko iTunes podobnemu servisu). Ker ni vmesnih členov (ki poberejo veliko večino vsega dohodka), je tu že prvi prihranek. Kot drugo bo do avtorjevih del dobilo dostop bistveno več ljudi. Vam gre na živce, ker ne morete gledati Enterprisea? Ni problema - greste na servis, kliknete in najnovejše nadaljevanje je tu. Ali s konkretnim plačilom za ogled ali z reklamami sedajle ni tako pomembno.
Kot sem že dejal, je s tovorjenjem vsebin do potrošnikov največ stroškov, zaradi middlemanov, pakunge...itd. Če namesto enega cedeja prodaš dva, zaslužek ni dvakraten, saj imaš z izdelavo cedeja in transportom konkretne stroške. S hitrimi linijami ti stroški skorajda izginejo, saj gre le za vzdrževanje dovolj zmogljivih serverjev. Ali si film pogleda 200 000 ljudi ali pa 200 milijonov, se fiksni stroški le zanemarljivo dvignejo. In zaradi tega lahko spustiš cene. Zelo. Na za zahodnega potrošnika zanemarljivo raven. Poleg tega pa nekaj denarja klub temu zaslužiš še v kino dvoranah, saj ljudje radi hodijo v kino.
Povzetek: Stroški se bodo zaradi takorekoč zastonjskega transporta vsebih k potrošnikom zelo znižali, dobički pa zaradi mnogo večjega dosega povečali. Ako bodo avtorji preveč pogoltni, jih bodo potrošniki hitro po prstih z odhodom k ''alternativam''. Treba bo najti take cene, ki bodo prinašale največji dobiček. Nekakšna Lafferjeva krivulja torej. :D
Takrat bo vprašanje piratstva vsaj na zahodu postalo nerelevantno, saj bodo cene legalnih in takoj dostopnih vsebin tako nizke, da se bodo nelegalnih posluževali le še tisti, ki tako v nobenem primeru niso mislili za nič plačati.

Moje mnenje, prosim lepo!

Vikking ::

bigwhale: maš nekoga ki je pravkar kupu računalnik, pard tednov je obiskoval tečaj računalništa da se je nauču z njim mal delat,,, miške še en zna vredi v rokah držat ker se je še navaja!

tuki zdaj pridejo v upoštev boljše lastnosti winsov kot pri linuxu!

kar se tiče varnosti pa je itak brez predmetno razpravljati in se ve da je linux boljši od winsov!

sej nekdo ki mal več lahko prav tako se čist lepo zavaruje pred virusi in temi podobnimi stvarmi! nekdo ki pač ne ve veliko bo pač poklikal vsako stvar k je dobi po e-mail priponki!

kar se tiče kompatibilnosti (programi, igrce, lažje nalaganje gonilnikov) pa so winsi (z prihodom xp-jev smo že mal bolj na boljšem) veliko boljši od linuxa pa še več bonbončkov je za njih (čeprav se ta razlika tudi hitro manjša)!

sicer pa ti linuxi prav tako nič ne nucajo proti spam-u ki ga dobivš v elektronski pošti in zato nisi nič bolj zavarovan od tistega ki ima winse!

ko bojo enkrat linuxi tko simpl za inštalacijo, konfiguracijo, kompatibilnost in enostavnost kot winsi, je logično da takoj prešaltam na njih!

Gandalfar ::

Vikking: cist nepomembno .. to, da se ti ne da ukvarjat z linuxom ti ne daje pravice, da krades..

V-i-p ::

Gandy, občutek imam, pa mislim da me ne vara, da se vsi linuxaši obnašate kot najbolj svete ovce v stilu: sem rajši pošten, pa skromno živim, kot pa da vzameš, kar pač lahko. Kam se v današnjem svetu z poštenjem pride, se pa itak vidi...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Gandalfar ::

Jaz samo vidim kam nas je nepostenjo pripeljalo...

Poldi112 ::

Problem je v tem da se piratsvo tezko da v isti kos kot krajo (mentalno). Vsaj jaz to tezko. Ni mi problem uporabljati nelegalne opreme. Sicer pocasi delez zmanjsujem, ampak vseeno ne zato, ker bi me pekla vest. Ne vem tocno zakaj. Vem samo, da je tako bolje. Ce ne drugega dajem zgled ostalim.
Precej je za to kriva vzgoja in zgodovina. Ko sem kupil 386 sem dobil zraven MSDOS. Niti nisem razmisljal, da je to nekaj kar placas. Je prisel z novim racunalnikom, a ni bil na racunu. Tudi kasneje dvomim da se je kje dalo kupiti Golden Axe, Prince of persia, Tetris... Kupiti kot v trgonini, mislim. Trgovine s spili so prisle sele kasneje. In potem se navadis da rabis kolega ali lokalnega pirata, da ti to zrihta.
Isto sole. Mislim da gre z uvajanjem open source v pravo smer. Da se solarji zavedo, da je SW treba placat.

CaqKa ::

za konzolo dam 15ksit za igerco... ker so na konzoli igerce ponavadi poštene. pa zato ker igerco vstavim in špilam
za pc sem kupil quake3 in halflife.. s tem sem preživel mnogo ur online igranja. dam 10 ksit morebiti tudi 15ksit.
ampak ne dam tega dnara za isti špil da ga bom špilal single player. premajhna kvaliteta in prekratek čas uživanja.
gandy a avtov pa ne kradejo al kaj nam hočeš dopovedat?
vip o linuxu tukaj nabijat je brezpredmetno... nasproti njemu nabijat je tak kot če mi punca kaj hoče dopovedat.. na koncu mi vedno reče: "eh pa kaj te bom prepričeval.. itak boš po svoje naredil" ;) svoj čas raje za kaj bolj produktivnega uporabi.. lajanje v tem svetu ne obrodi sadov. preverjeno. ne probat še sam.. če ti povem da je tak pol mi verjami ;)
lp caqka

sicer ste pa malo iz teme zašli.

Zgodovina sprememb…

TheJack ::

Tole je z Wikipedie ( http://en.wikipedia.org/wiki/Software_piracy#Existing_and_proposed_laws):

Another complication of the pirate analogy is that pirates actually deprive their victims of their property, whereas software pirates only deprive proprietary software companies of potential revenue, which may not actually exist because of market elasticity. For example, if one hundred copies of a product are sold, and five hundred copied illegally, it does not necessarily follow that five hundred extra copies would have been sold at the full price if unauthorized copying became impossible. Sometimes the unauthorized copies may in fact encourage the marketing of the software and allowing some piracy may create an interest and encourage corporate and institutional users to purchase site licenses for their students or employees who may recommend purchase of these licenses after their trial of the pirated software.

Software Piracy as Price Control is a school of thought that says that software piracy in moderation is a good thing, as it keeps prices down by providing a rival product (i.e., a pirated copy) to compete with the official version provided by the software company in question.

Given that every piece of software is unique (e.g., you wouldn't want a game that was roughly like Tomb Raider - you would want Tomb Raider itself) one could put the case that each piece of software is a monopoly, as the only method of getting the game is buying it from the publisher - apart from software piracy. Piracy therefore prevents a monopoly and hence stops software publishers from charging too much for their software.

However, when a piece of software is not by its nature unique (such as an office suite application like Microsoft Office) piracy may be keeping prices high, as it inhibits take up of free software (in this case, OpenOffice or KOffice) because people will use pirate copies of proprietary software instead of free alternatives, meaning that the seller of the proprietary software can charge more to the customers, safe in the knowledge that their software is so widely used that the paying customers need to buy it.

In December 2003 researchers at the University of Texas at Dallas considered the problem from a slightly different angle. They asked how many pirates a software firm should tolerate. Their answer was that it depends on the amount of competition in the market. If there is a lot of competition, the brand awareness provided by piracy was sufficient to increase market share in the long-term. They cited the example of the Lotus 1-2-3 spreadsheet, which had extensive copy-protection mechanisms, floundering in the competitive spreadsheet market in the early 1990s. Conversely, if the market is essentially a monopoly then software firms have little to gain from piracy — it only erodes potential profit margin as described above.


Torej le ni vse tako črnobelo, ne? Okej, ignorirajte me sedaj naprej....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

Tr0n ::

Tukaj govorimo o sheranju programske kode in drugih digitalnih informacij, taksnih ali drugacnih. Isto, kot da bi sosedu posodil kak DVD film in bi ga ta pogledal brez, da bi karkoli placal za njega. V tem primeru pac gre za vecji krog "sosedov" in preko tehnologije imenovane internet oz. p2p.

Problem so pravi pirati, ki prodajajo originalno zapakiran software in filme po veliko nizjih cenah in ne domaci uporabniki, ki si kak film ali igro potegnejo preko p2p omrezja. Nic kaj manj nisem cez leto obiskal kino, ceprav sem dolocen film ze par mescov prej potegnil z interneta. So se obiski kina kaj zmanjsali zadnjih nekaj let? Zelo malo verjetno. Po vecini sem si preko interneta ogledal filme, ki jih zagotovo ne bi sel pogledat v kino v primeru da ne bi imel na voljo interneta.

Kupim si samo igre, za katere vem, da jih bom igral dalj casa. Ne mislim pa dat 10k za spil, ki ga bom koncal v dveh, treh dneh. Tak spil ponavadi po nekaj dneh tudi odinstaliram. Vecina kewl spilov tako ai tako rabi veljaven cd-key za multiplayer.

Linuxasi pravijo, podpirajte avtorje programov, ker si zasluzijo. Me zanima kako oni financno podpirajo open-source programerje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

BigWhale ::

> Linuxasi pravijo, podpirajte avtorje
> programov, ker si zasluzijo. Me zanima kako
> oni financno podpirajo open-source
> programerje.

99% open source programerjev je najbolj zadovoljnih, z feedbackom, bug reporti in tako naprej. Sele kasneje pride tukaj placilo v smislu denarja.

Tr0n ::

To, da so zadovoljni z feedbackom in whatnot se ne pomeni, da si ne zasluzijo kaksno financno donacijo. Ne verjamem, da kaj veliko zasluzijo. Lazje pridejo do placanih sluzb, ker imajo dolocene reference in izkusnje, to ze.

Ravno linuxasi bi po mojem morali najbolje razumeti bistvo free software in open source gibanja. V brezplacni in prosti izmenjavi idej in programske kode za vsakogar, ki ga to zanima.

iration ::

Gandalfar v vsakem postu omenja besedo kraja. Namen mi ni čisto jasen, zdi pa se mi, da on misli, da bomo ostali (cca 95% foruma imho) zato deinštalirali torrent in ed2k cliente, če bo poudarjal, kako gromozanski zločin je kopiranje. Pardon, KRAJA.
Kakšen naivnež.
Ko smo že pri tem, katera firma je šla v stečaj v zadnjih letih zaradi piratstva? Npr kakšna taka, katerih prodajni izdelki se kopirajo na res veliko (Microsoft, Adobe,...)?
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Tody ::

ja in v zadnjij letih je zlo velik upad naslovov špilov in zelo velik upad programske opreme. Očitno zaslužijo zadost :D Če bodo pa oni propadl bomo pač od nekoga drugega vzel. P2p ni ratal kr čez noč ker je bilo nekomu dolgcajt in je eno noč mal programiral....

Gandalfar ::

Demos: kako utemeljujes, da kopiranje ni kraja?

crusader ::

Mah, ze tako sem mnenja da bo P2P prej ali slej smrt za warez. Mislim.. se vozim z avtobusom pa poslusam folk za mano kaj vse so zvlekli vceraj s kazaaja..:| Pa saj ne grem v trgovino, ukradem struco kruha in jo nato kazem vsem povrsti. In tudi take pejdzi ala sharereactor niso nic boljsi od tega..
Saj ne pravim, da sem zdej neki blazen anti pirat (dalec od tega), samo za bozjo voljo s takim attitudom do vsega skupaj je piratiziranje ze vnaprej obsojeno na propad.. Folk se itak niti zaveda ne, da krade.:\
Bi bilo pa dobro, da p2p iztrebijo wareza, da se ga bo dejasnko dalo uporabit za kej bolj uporabnega. :)

TheJack ::

No seveda, jasno je da kdor o tem na široko povsod razlaga, ni čisto pri pravi. Najbolje se je držati rekla ''don't ask, don't tell'' :D , tako kot na Slo-Techu. Oz. do sedaj na Slo-Techu. Zadnje čase se pojavlja vse preveč holier-than-thou moderatorjev (in ostalih), ki bi radi na Slo-Techu ne le preprečili razne cracke in podobno (kar je sicer čisto prav) ampak bi radi tudi čisto po BSAjevsko indoktrinirali ''tatinske'' množice.

perci ::

Demos: kako utemeljujes, da kopiranje ni kraja?

Heh, Gandalfar, ti si tisti, ki more tule utemeljit zadevo - torej, kako utemeljujes, da kopiranje je kraja? ;)

Tody ::

doh p2p obstaja samo zaradi wareza !! Kaj bi pa ti sharal drugač ? Znanstveniki in ostala rulja ima svoje 100 in več mega povezave med sabo. Tako da smrtniki mam pač P2P in NAPSTER je kriv za to :D Al pa krivite Siol zato ker je grdi grdi ponudil ADSL po tako "nizki" ceni da si ga skor vsak lahko privošč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

Gandalfar ::

perci: si morm pogledat kaksna je sploh neha fancy definicija kraje ampak ce nekdo na veliko napise in rece, da tega ne smem uporabljat, ce mu ne placam, ker je pac njegova dobrina, ce to krsim se mi zdi kraja.

Mr.B ::

Pred kratkim je bilo na TV, da ima največ DSL povezav kitajska! Pa je zam bolj zanimiv piracy, samo da se zaradi varnostnih lukenj oziroma bacdorov, razne konkretne organizacije MS-ja na veliko izogibajo...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gandalfar ::

Si preprican, da je bila Kitajska in ne Južna Koreja?

Tr0n ::

Kraja je zato, ker tako velevajo zakoni, drzava in velika podjetja. Kljub temu se je v taksnem kapitalisticnem sistemu razvilo free software in kasneje iz njega open source gibanje. Sem proti temu, da se izmenjava torej sheranje programske kode obravnava kot kraja v pravem pomenu besede. Drugace je v primeru, ce si downloadal oz. sherall zato, da bi potem ta izdelek prodajal naprej in z njim sluzil. Izmenjava programske kode in idej bi po mojem mnenju morala biti zastonj (ali vsaj po zelo ugodni ceni) in tako dostopna vsakomur.

Prihaja doba globalnega trgovanja, kjer je kupec kralj. Noben ti ne bo kupil nek izdelek, ce ne bo 100% preprican, da je to kar potrebuje in da ne kupuje macka v zaklju. Sploh pa ne pri software aplikacijah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

Vikking ::

hmm.., gledanje s pravnega vidika na SR v njegovo obrambo!
originalna novica

prevod v ang.:

counterstatement

In the 17th March 2004 issue of the Thurgau Paper an article called "Internet Pirat unplugged"
contained a pre-condemnation/denounciation which needs to be rectified.

1. The website was not an anchorpoint with links to illegal offers.
2. Our client has neither directly nor indirectly offered pirate copies or made them available,
but his webpage contained links to other webpages (I assume they mean ed2k links which contain the
hash and size of the the actual file which is hosted 'offsite' i.e. on other people's PCs and isn't
even a direct link but technically just information about the file and no direct link at all, Ed.)
that contained data that was already available on the web.
3. The mentioned additional software required (edonkey/emule/ed2k client I'd say, Ed.) that
allowes the data transfer in the first place, is available on the internet for free download
and has to be installed manually by all users first (let's mention here that p2p in itself is
also completely legal as is the client software involved, Ed.).

Häberlin und Partners, attorneys of law Frauenfeld

|SNap| ::

Gandalfar, nocem nikakor napadat, ampak:

_KAJ_ clovek, s tem ko downloada film, ukrade in _KOMU_?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: |SNap| ()

Mr.B ::

Zgleda imajo nekatiri bolj življenske zakone kot slo-tech.

Drugo pa kolik del dobi autor skladb na CD-ju. ŽAl pa rano njih izpostavijo kotr reveže, ker nič ne dobijo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

VS ::

Pred kratkim je bilo na TV, da ima največ DSL povezav kitajska!


Juzna Koreja.

Kitajska bo v par letih imela najvec uporabnikov Interneta, kar se tice DSL tehnologije so pa dalec zadaj.

Pa je zam bolj zanimiv piracy, samo da se zaradi varnostnih lukenj oziroma bacdorov, razne konkretne organizacije MS-ja na veliko izogibajo...


*cough*bullshit*cough*

LP,
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VS ()

Mr.B ::

Pa da se ne bo nekomu kaj zataknilo China leads in worldwide DSL market.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

crusader ::

@Tody

Ze res da danes p2p laufa samo zaradi wareza.. Samo kaj pa nekoc, ko p2p ni obstajal? ;)
Pa tudi tale "mam adsl zato moram leechat pa sharat" je navaden BS.
Kar hocem povedat je to, da je p2p warez preprosto prevec razsiril naokoli. Sej ga ze dedki pa babice pridno izkoriscajo ;) Danes itak vsi neki leechajo pa si polnijo diske s stuffom, ki ga sploh ne rabijo, pol pa se neki jokajo kako bi moglo bit vse free pa nevem kaj. In startrek maybe :))
Nekoc je blo to pac malo druagce; pac kdor je imel warez ga je imel, drugi pa se niso sekirali.. zdej bi pa kr vsi vse imeli.. that's all i'm saying.

LP

BigWhale ::

> _KAJ_ clovek, s tem ko downloada film,
> ukrade in _KOMU_?

Kako si se naucil pisat, ce ne znas brat?!

Vikking ::

crusader: potem recimo v ostalih programih kot so IE, mozilla, opera, mirc.... ne bi smelo biti možnosti, da lahko neko datoteko preneseš k sebi! recimo Save As (Shrani kot) ne bi smel biti več v teh stvareh,,, ker podpira warez!!! sej lahko z katerim koli programom ki to omogoča prenašaš k sebi warez, shareware, freeware, zastojnske stvari.... najbolje ukinit... pa sam gledat strani! nč prenašat!

ali3n ::

fantje - tale tema je dozorela za oddelek "loža" - nadaljujte (konstruktivno prosim) debato tam, pa brez žaljivk!
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Tody ::

@crusader

a ti si v kake posebne šole hodu al je to prirojeno ???
Nekoč so bile samo določene osebe ki so imele dostop do ftp strežnikov in samo določene osebe ki so bile zaposlene kot admini v firmah ki so imele 1xx mega link za delovne potrebe so imeli ilegalne ftp postavlanje katerega dostop je imelo zelo malo oseb. Takrat je bilo smislno in dobičkonosno bit pirat.

P2P se bo širil in uporabljal dokler bo potreba po tem. Open sorce nevem če bo kdo takole šeral.

|SNap| ::

>> _KAJ_ clovek, s tem ko downloada film,
>> ukrade in _KOMU_?
>
>Kako si se naucil pisat, ce ne znas brat?!

a-goo
Kok smo eni pametni.

ahac ::

Pa da se ne bo nekomu kaj zataknilo China leads in worldwide DSL market.


Kitajska je veliiiiiiko večja kot Južna Koreja, zato ima več DSL priključkov. Glede na DSL/prebivalca je pa daleč zadaj tako za njimi, kot tudi za nami! (kar je pomembno za tole debato)
Kar probaj delit 10.95 miljonov DSL priključkov z št. prebivalcev na Kitajskem ( 1,286 miljonov) in 9.12 miljonov z št. prebivalcev v J. Koreji (48 miljonov).
To pomeni, da imajo na Kitajskem le redki DSL.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

crusader ::

Eh, let's not get personal :)
Nihce ni za p2p razen uporabnikov samih (ok, to se malce cudno slisi :)). Source wareza pa p2p nikoli ni (in verjetno nikoli ne bo) bil.
Pa tudi ne pravim da bi mogli kr vse browserje pa irc kliente prepovedat kr se da warez prenasat. Samo p2p je pac 99% warez :)).
Pa ne flamat brezveze..

LP

Mr.B ::

Ja po izračunih je res, toda kaj pomeni DSL za trg na Kitajskem?
To pomeni da bo lahko firma prodal še malo morje DSL priklučkov, torej več kot je vseh prebivalcev obeh Korej.Gre se za to da boš samo v katijski zaslužil več kot komplet aziji, problem ki ga Ahac izpostavi je zgolj statističen, in zgolj povdarja to da bo se bo število samo večalo, ter da se zaradi pomanjkanja lahko samo veča, res pa da imajo kitajci drugačno mentaliteto, toda denar je denar.

Problem je to da lahko računamo da recimo kitajska naredi lahko preko p2p toliko pormeta kot kompletna evropa, pa so na Kitajskem šele začeli, če razmislite da je možnost podvojitve ali potrojitve priklučkov v naslednjem letu ali dveh. In če primerjaš z Evropo boš zelo težko dosegel take cifre kot na Kitajskem.

In če razmislite da si kitajci omislijo nekaj konkretnih serverjev, s svojo flexibilno zakonodajo, lahko sklepamo da bo kaka RIAA, imela hude težave uveljavljati svoje pravice, ko bodo trdili da P2p uporabniki povzročajo padec prodaje plošč v celem svetu, ko pa se bo 90% svetovnega prometa izmenjave muzike dogajalo znotraj Kitajske...Zgolj teoretično.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Tody ::

crusejder če bi vedu kaj si napisal bi ti kej odogovoru nazaj tko pa samo :D

Vikking ::

crusader: Samo p2p je pac 99% warez :)).

lahko prosim razložiš!

Poldi112 ::

Viking, kaj je tu za razlagati?
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaprli Sloreactor (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11318081 (4631) opeter
»

Resnica o Suprnova.org (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
13717676 (9323) 'FireSTORM'
»

eXeem - Decentraliziran BitTorrent (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11919954 (11190) OldSkul
»

Busted! (Anti Piracy Organization Cought Me) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10814632 (8855) Gandalfar
»

Afera: iSONEWS

Oddelek: Omrežja in internet
211619 (1141) iration

Več podobnih tem