» »

LCD ali CRT?

LCD ali CRT?

Poldy ::

Nekaj časa sem se navduševal, da bi kupil LCD... Glede lastnih izkušen lahko rečem da slika na LCDju precej bolj utripa kot pri navadnem monitorju. Ko recimo počasi premikam tekst po ekranu, ali pa ko se premikajo okna... doma imam CRT v službi pa LCD in se mi na LCDju precej bolj utrudijo oči...

Ali je LCD primeren le za grafično risanje, ko slika večinoma miruje?

Kakšno je vaše mnenje glede tega?

overlord_tm ::

Odvisno kako kakovosten lcd imaš v službi ;). Pomoje so vam kupil nekaj najbol cheap kar se da dobiti, s tremi leti odzivnega časa >:D .

Jaz imam enega prestigiota z 16Ms odzivnega časa (sedaj dobiš že dosti manj) in med igrami ponavadi ne opazim ghostinga, razen če posebej hitro premikam miško. Samo če jo tako hitro premikam nobenega ne zadanem :) . Okna moram pa tudi zelo nahitro muvat gor in dol po zaslonu da se zmažejo. Za scrollanje ni problema, dokler se ne dogaja pri nadzvočnih hitrostih.

Jaz recimo zdaj prav težko gledam v kakega slabega CRTja saj mi slika prvih 10 minut utripa pred očmi, začnejo me bolet oči. Če pa je CRT kvaliteten (100Hz in več), potem pa ni takega problema.

LCDji ne utripajo, samo ugačanje pixlov traja in zasto se malo zamegli zadeva :D

Poldy ::

No ja, prijatelja sem opazoval, ko je igral neko igrico... ima kvaliteten LCD, sicer nisem opazil ghostinga, videl pa sem, kako pri majhnem premikanju utripajo objekti... saj se mi ne gre za igre (predlani sem se jih močno naveličal, očitno vsak enkrat odraste), samo če bom že kupoval nov ekran, bi rad 'mirnejšega'...

overlord_tm ::

bom počekiral, ko bom imel čas. Samo jaz pomoje na mojem monitorju še nisem opazil da bi utripali objekti med igranjem. Zdajle moram v šolo :'( .

Pa niti nimam tako kvalitetnega monitorja ... ko je bil nov je bil 75k :\

gumby ::

16Ms odzivnega casa res ne znese tri leta, ampak samo za 185 dni.
je pa res, da se dobijo hitrejsi zasloni, ki imajo odzivne case tam v milisekundah:D


aja... imam dva LCD-ja, novejsi ima 4 ali 8 ms (930bf), drugi starejsi pa dosti vec, iirc nad 20 (191t).
zacuda so igre na starejsem dosti bolj "mirne", kar se tega utripanja tice. mogoce se to samo meni tako zdi, ampak zaradi tega igre vse spilam na starem monitorju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gumby ()

Dead_Eye ::

poldy: ne oklevaj in si vzemi LCD. Imam 913N (8ms) in ghostinga skorajda ni, utripanja pa sploh. LCD ne moreš ocenjevat, če ne sediš za njim, ker se vse spremeni z vidnim kotom, mogoče je to vzrok da si videl utripanje...
The one and only

_Tom_ ::

Dead_eye: Mislil si seveda PRED njim...za njim namreč utripanja res ne boš videl, sliko pa še manj>:D

Dead_Eye ::

Dead_eye: Mislil si seveda PRED njim...za njim namreč utripanja res ne boš videl, sliko pa še manj>:D


točno tako8-)
The one and only

Doman ::

Sam si lastim 913v in nikoli več nebi šel na CRT. Prva 2 dni mi je bilo težko gledati nekaj časa v monitor, kasneje pa sem se navadil in sedaj ga ne zamenjam za noben denar(karikiram:D ).

Boeing ::

Dostikrat je lahko vzrok utripanja kakšen minimalni defekt na grafični oz. monitorju, kakšna ozemljitev ipd. Se je že zgodilo.

Glede utrujanja oči... daj svetlost iz 100% na 20 ali 30, pojdi za 5 minut na kavo, pridi nazaj in začni delati. Oči se bojo čudežno umirile :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

gumby ::

svetlost imam itak na 0 skoz... pa se potem se mi zdi, da je presvetlo vse:)

KTr1sk ::

Jaz imam CRT iiyamo Vison Master pro 450 19" in zaenkrat ne bi zamenjal za nobenega LCDja (pri 1024x768 120Hz, 1280x1024 100Hz) in lahko mirne duše gledam vanj, ne vem koliko monitorjev ima takšno osvežanje in vem da če ima vsaj 100Hz in več je vredu, pri meni se sicer vidijo dve črti zgoraj in spodaj sam mene to ne moti in tudi vem da je normalno pri trinitron monitorjih, sam slika je pa zelo lepa, upam da bo še dolgo delal 8-)
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

matjash ::

Jaz mam tud 17 inčno llyamo visaion master pro 400, staro mislim da 8 let (kupljeno s PIII) in dokler mi ne gre falit jo ne bom menjal (tud zmožna 100hz osveževanja), ko bo pa šla v matrix nebesa pa ne bom okleval in si enga LCDjčka vzel. In mislim da bodo počasi začeli CRT-ji zamirat, torej ne premišljuj kaj preveč in si kar LCD-ja kupi.
... bolje pozno kot nikoli.

Jan987 ::

jah jest mam pa enga benq lcd 15' 16ms odziven čas, brat pa ma enga 17' samsunga (nabavljen pred enimi tremi leti za okol 50k) pa je na samsungu VELIK lepša slika tko da razmišljam da bi prodal tega pa unga kupu.

Mislite da bi se mi splačal?

RC14 ::

Itak da bi se, če vidiš da ima lepšo sliko, pol vidiš da tvoj ni dober, pa še 17 oz 19" vzameš, pa boš imel TV pred sabo.:D

Tudi jaz trenutno razmišljam o nakupi LCD-ja , (Razmišljam pa o nakupu 930BF oz 940B pa ne vem katerega bi vzel ) ker sem zelo veliko časa na računalniku, pa vsi pravijo da je LCD balzam za oči, ker mene kr fejst pečejo oči zadnje čase na CRT-ju (Samsung 765MB imam)
Kako bo potem na LCD-ju pa ne vem.

Lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse o LCD od A-Ž (strani: 1 2 3 4165 166 167 168 )

Oddelek: Kaj kupiti
8372979303 (44139) hariscorale
»

Hitrost LCD-ja in osveževanje... (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
595110 (4143) Poldy
»

zakaj je LCD bolj zdrav (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
557116 (5800) trs
»

LCD nasvet

Oddelek: Kaj kupiti
141552 (1275) PolentozerkaTM
»

CRT - LCD razočaranje in žalost... (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
645331 (3874) Marjan

Več podobnih tem