» »

CRT - LCD razočaranje in žalost...

CRT - LCD razočaranje in žalost...

1
2
»

jetam ::

Kaj zdej: so realne barve naravne barve ali barve "na printerju"?

In se vedno ne vem kje smo zdej s tem "profesionalnim" delom ...
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

Marjan ::

Če se mal pohecam...

Brane tebi se vidi, da si še "stara garda" - predvsem pa s tem mislim stručko na področju CRT.

Samo ta tvoja ljubezen (beri CRT) bo počasi šla v penzijo, izpodrinil jo bo LCD. To moraš videt kljub vsemu.

Možno, da bo CRT našel nišo v kakih hudo specializiranih področjih, vendar bo tak CRT bistveno dražji od LCDja.

LCD ima prednosti preveč izrazite, da bi mu CRT lahko konkuriral, že danes, kaj šele v bližnji prihodnosti.

perci ::

Samo pritrjujem Marjanu :) .

trs ::

Kaj vam bodo lepse barve, pa visje resolucije, ce pa boste cez 2 leti slepi ;))

No salo na stran ...

To da se na LCDjih vidi kockasto je pac posledica tega da ima kvadratne pixle(CRT jih malenkost zblura med sabo, pa sam pixel je bolj okrogle oblike) :) zato pa je potrebno pri LCDjih vklopit kaksen cleartype ali pa antialiased fonte v Xih sicer fonti izgledajo ogabno. Sicer ne ukvarjam profesionalno z grafiko, ampak za programiranje so LCDji zakon! Dosti manj trudijo oci - ko se enkrat na vadis na LCD ti zacnejo vsi CRTji kar naenkrat trepetat(poskusite, je res!). Bolj stabilna slika je za kakrsnokoli daljse branje texta veliko veliko bolj sproscujoce za oci kot katerikoli CRT(tudi najboljsi CRTji utripajo!). Za kaksnega oblikovalca mogoce pride prav CRT, za navadne uporabnika pa definitivno priporocam LCD! Ghosting pa resnicno ni problem niti pri igrah niti pri filmih.

V glavnem, CADovci imejte svoje CRTje, mi programerji bomo kupovali LCDje ;)

Brane2 ::

Marjan, Perci:

Pa saj imam in uporabljam tudi LCD. Moja prenosna Toshiba ima LCD z locljivostjo 1600x1200. To je hkrati tudi najboljsi LCD, kar sem jih kdaj videl. Ne racem da ni boljsih a v svetu vsakodnevnih opravkov so to zame spica LCDji.

Problem je le, ker je zame 1600x1200 neka osnova za resno delo, ker je 15" majhna diagonala in ker taka stvar stane bogastvo.

Mogoce se pa vama pozna, da se nista delala z res spica CRTjem ? :\

Mr.B ::

Da se citiram iz druge teme:
Večina je delala na Best buy CRT jajcih, pa je LCD pravi blagor za oči v vseh pogledih.

Dokler delaš s texti, je sedaj LCD, vsaj na Sony x93-ju praktično brez težav z listanjem strani, toda barvna globina in vse ostalo še kar zaostaja za klasiko. Tudi ostrina je relativna na moji stari flaši v primerjavi x93, je ostrina res malo malo slabša, pa še to je bolj v kotih, no res pa da se na štiri leta starem monitorju to mora malo poznati, samo je its SONY.
Fantje tisti ki ste prešli na LCD-je, koliko je bil takrat vaš CRT vreden. Večina vas je imela monitor spodnjega ranga v glavnem podn CRT monitorja. Seveda če bi takrat investirali vsaj 2x toliko v monitor bi danes 2x premislili v nabavi LCD-ja. Jaz sem bil impresjoniran z Sony X93, toda kvaliteta žal še ni bila vredna cene. Bom raje počakal še eno generacijo LCD-jev. Za enkrat je konkreten Mitsubishi 22", še vedno boljši nakup kot LCD.

PA : pa seveda bo čez dve leti CRT bistveno dražji od LCD-ja, kar je normalno. Pa seveda zaradi teže ter temu tudi transportni stroški, kot tudi velikost embalaže povečujeta stroške prevoza. Edino kar so proizvajalci prenehali reklamirati je kao njihova energetska varčnost, se zaradi povečevanja hitrosti matrik, poraba vedno bolj bliža CRT-jem, nekatere LCD-ji pa krepko presegajo svoje CRT ate pri istih resolucijah.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

perci ::

Brane2: Res nisem se delal s spica crtjem in se tudi strinjam, da za ene zahtevne uporabnike (kot si ti) LCD ne bo nikoli (ali pa skoraj nikoli) prava stvar.

Ampak IMO je dejstvo, da so LCD-ji trenutno za 90% ljudi prava izbira. Samo to ;).

Brane2 ::

Nisem rekel da LCD nikoli ne bo prava stvar. Le da ta generacija se ni nedvoumno boljsa od obstojecih CRTjev.

Cez kake dve-tri generacije LCDjev se znajo stvari bistveno spremeniti...

Hotu sem samo rec, da pri nakupu v tem trenutku LCD ni vedno avtomaticno taprava resitev. Splaca se pregledati vse izbire, si dobro ogledati stvari in premisliti pred nakupom.

Zame bi recimo bil favorit za luksusno domaco rabo kak kakovosten 21 ali 22" CRT. Bi si moral stvari bolj natancno ogledat a kot slisim npr. Iiyame sploh niso napacne, pa se marsikaj drugega bi se naslo v tej klasi. Celo 19"tka CRT bi znala biti zanimiva, ce je res dobra...

Sem racunal, da bo SONYjevim FW900tkam padla cena zaradi konkurence LCDjev, pa se se vedno prekleto dobro drzijo. Damn. >:D

TribesMan ::

Svoj LCD sem jaz primerjal tako z mojim starim CRTjem (Nokia 447XPro), ki je ob nakupu stal 160kSIT in je bil po 7 letih težke uporabe (preko 10 ur na dan) že zelo bogi, kot z novejšimi Samsungi 757NF in 979NF, pa z "profesionalno" CRTjko Mitshubishi 22" (ki je bil ob nakupu okoli 350kSIT) in brez vsakega pomisleka si upam trdit da po mesecu in pol uporabe LCDja mi popolnoma vsak še nevemkako dober CRT pri 100Hz osveževalne frekvence utripa. Da ne govorim o frekvencah pod 100Hz, ker na tem sploh ne morem več delat brez da bi po pol ure dobil "težko in utrujeno" glavo. Tle se nimamo kej prerekat. Z računalnikom delam 10 ali pa še več ur na dan in odkar delam z LCDji me še nikoli ni bolela glava ali kaj podobnega.

Razumem uporabnike, ki delajo z grafiko in jim je zelo pomenbno da je barva na ekranu popolnoma taka kot bo barva končnega izdelka. Ne razumem pa domačih uporabnikov, ali pa t.i. office uporabnikov, ker njim CRT ne prinese popolnoma nobene prednosti (razen glavobola), da ne govorim o kakih igričarjih, ki sanjajo neke prednosti CRTja. Ghostinga na LCDju v igrah nikoli ne opaziš, ker takrat si mnogo bolj zaposlen z drugimi stvarmi kot pa iskanjem ghostinga. Tudi fiksna ločljivost LCDja ni nikakršna slabost LCDjev, saj se na premikajoči sliki interpolacija iz manjše na večjo ločljivost nikoli ne opazi. Itaq pa se dobi že cel kup grafičnih kart ki so sposobne pri 1280*1024 ali celo 1600*1200 prikazovat 3D sliko brez vsakega zatikanja z kvaliteto izrisovanja na full.

Pa še eno o ločljivostih na CRTju. Sam sem probal na 22" Mitshubishiju ločljivosti od 1280*1025 pa tja preko 2000 pik, vendar na tem monitorju je totalno neudobno delat z ločljivostmi nad 1600*1200, da ne omenjam česarkoli nad 1920, ker to je pa totalno mučenje živali. Nevem kaj vi počnete z 2000+ ločljivostmi...

Kdor ima svoje oči rad, in da nekaj na dobro počutje za računalnikom mu toplo, če ne kar vroče priporočam nakup LCDja. Tudi jaz sem do trenutka ko sem začel LCD uporabljat v službi bil prepričan da je to jajc napram CRT monitorju, vendar me je po nekaj dneh uprabe zadeva totalno prepričala, poizkusite še vi, verjamem da boste navdušeni, tako kot vsak ki je kdaj probal LCD.

Mamo pa slovenci en lep pregovor ki nakazuje stanje tukaj: "Vsak berač svojo malho hvali."

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

MadMax ::

Naj še jaz pristavim pisker:

5 let nazaj je stal povprečen 15" CRT za domačo uporabo cca 30kSIT.
S prvim računalnikom sem si omislil 15" Viewpoint-a.
Čeprav je imel nadpovprečno dobro sliko za tisti rang, sem ga po 2 mesecih prodal, ker nisem mogel buljit vanj več kot 2 uri.
Kupil 17" trinitron Nokio za skoraj 120kSIT, katera me zvesto služi še danes.
In kaj si mislim o LCDjih?
Vsak dan delam z njimi. No name, Samsung, Iiyama, Nec, Sony....
Ne, hvala. Ostajam pri mojem CRTju, kateremu geometrija po robovih ne zgreši več kot 0.5mm in ki pri spremembah temno/svetlo ne "zadiha" nič bolj kot LCD.
Če bi imel povprečnega CRTja, bi me LCDji verjetno navdušili, tako pa ostajam zvest klasiki, če je le dovolj kvalitetna.

P.S.: Moje delo z računalniki temelji na navadnem textu, tako da "naravnost" barv in ghosting ni odločujoč in kot prodajalec "moram" hvalit LCDje.
Torej nisem berač ki svojo malho hvali.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Jeronimo ::

V službi veliko buljim 8-O v monitor. Imel sem 17" CRT 85Hz osveževanje. Velikokrat sem šel domov z lažjim glavobolom in se čudil, da ne vidim prebrati oddaljenih napisov. Pred pol leta sem dobil 17" LG LCD. Niti ni tako kvaliteten, a vendar je razlika fenomenalna. Kaj je to glavobol? In glej ... zopet vidim ko grem domov!!

Za delo z dokumenti ga priporočam vsem. V primeru, da mi ga v službi zamenjajo za CRT - menjam službo ali pa si za svoj denar kupim LCD. Oči si lahko hitro in trajno poškodujemo s slabim CRT monitorjem.

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jeronimo ()

delfinus ::

Dodal bi mnenje. Lepo je ce nov moderen LCD (npr. LCD SONY 19") dobis, velika sprememba je, ce moras to zadevo kupiti in dati 200.000 in vec. To je ogromno denarja. Sam sem od leta 1996 uporabljal mali Sony Trinitron 15SFII. Kvaliteta slike je se danes enaka, samo kabli so se malo razmajali in zelel sem si vec. Dolgo sem gledal za LCDji in si zelel novega SONYa LCD 19". Dokler me cena in ghosting nista prepricala, da tega ne bo pametno poceti. Tudi delovanje LCDjev izven native resulucije me je odvrnila od tega. Zato sem kupil 2 leti star CRT monitor Sony G400 in sem presrecen z barvami, resolucijo in ostrino. Sploh pa sem bil navdusen nad ceno, saj sem dal le 35.000.

lep pozdrav, D.

Jeronimo ::

LINK do ocene Samsung SyncMaster 192T 19 inch LCD Monitorja.

Nekak imam očudek, da za igranje iger ni najbolj primeren - ghosting, kljub temu da je cena 800USD.

hmmmm

Kaj torej, lepa grafika za igranje iger in malo slabši vid čez 10 let, ali slabša grafika in ghosting in ohranjene oči?? 8-)

Kaj storiti?

:D

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

PARTyZAN ::

Srčy...samo LCDji majo samo 17" oz manj 16ms...kar je pa nad 16ms = šrot za igre (sem testiral 3 20" monitorje-sony iiyama in nec pa ni bil noben dost ql (igral sem q3) sm probu enega sonyja iz x serije 17" z 16ms .. pa se je nekako dalo igrat...še vedno nisem čist prepričan kaj nej nabavm :|

Marjan ::

Kar se tiče tega ghostinga v igrah...

Jaz na svojem LCD LG L1810B, 18" nisem opazil nobenega ghostinga, ko sem šel ene 2x ET na ST strežniku.

Pa ima 25ms, nekje piše celo, da ima 40ms.

Opazim pa rahlo kako se za velikimi črnimi črkami na beli podlagi vleče kratka senca, npr. v PDFjih, če počasi vlečem dokument dol.

Brez veze, zadeva je hudo zanemarljiva... ne vem kaj eni tolk jokate!??!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hitrost LCD-ja in osveževanje... (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
595133 (4166) Poldy
»

Kater CRT monitor? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
675862 (4770) Tilen
»

CRT ali LCD do 100 jurjev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
655236 (4129) boštjan
»

Dober CRT (Trini/Diamond -tron) ali LCD? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
565366 (4425) iso2000
»

LCD ali CRT pri ločjivosti 1600x1200

Oddelek: Kaj kupiti
282404 (1965) Brane2

Več podobnih tem