» »

Toyota Prius, osvežena in shekana

Toyota Prius, osvežena in shekana

Wired News - Toyota si je očitno vzela k srcu sarkastične pripombe Jeremya Clarksona (Top Gear - njegov opis lahko preberete v temi Toyota Prius - mnenja, ocene) in opravila na svojem Priusu stilsko preobrazbo. Ta vključuje predvsem kvalitetnejše materiale v notranjosti, kjer si bomo lahko omislili tudi usnje. Del serijske opreme bo po novem nadzor pritiska v pnevmatikah in kamera za pogled nazaj ob vzvratni vožnji, po želji pa tudi mini audio vhod na zvočnem sistemu (podobno kot v Toyoti Aygo), kamor bo moč priklopiti prenosne predvajalnike. Preoblikovali so tudi prednje in zadnje žaromete, dodali LED zavorne luči, tako da je celoten spisek serijske opreme za modelno leto 2006 še bogatejši.

Prenovljeni avto pride v Evropo marca prihodnje leto, kot ste verjetno že zasledili v avtomobilskih revijah, tehnične detajle in ostale zanimivosti lahko najdete na Wikipediji.

Ker cene goriva rastejo tudi na drugi strani Atlantika, se do sedaj razvajeni Američani vedno bolj zanimajo za tovrstne hibridne avtomobile. Kot smo že debatirali v temi o Priusu, različna podjetja v ZDA ponujajo predelavo avtomobila z vgradnjo dodatnih akumulatorjev in polnjenjem preko električnega omrežja, kar omogoča daljšo avtonomijo pogona z električnim motorjem in posledične prihranke. Žal pa poleg dejstva, da vožnja z električnim motorjem ni najrazburljivejša, velja omeniti tudi, da tovrstna predelava slabo vpliva na življenjsko dobo baterij, ki zdržijo 2 leti manj od obljubljenih 8, ki jih zagotavlja Toyota. Pojavili so se tudi prvi namigi, da strokovnjaki razvijajo hack za omenjeno vozilo, s katerim naj bi omogočili porabo ene galone na sto milj, kar je cca. 2,3 l na 100 km (trenutno Prius porabi 4,3 l / 100 km), in to brez vgrajevanja dodatnih akumulatorjev, torej z obstoječo tehnologijo - z modifikacijo nadzornega sistema in drugačnim načinom polnjenja.

7 komentarjev

Boeing ::

Ta "hack" je med ljubitelji priusov dejansko že zelo dolgo znana finta, samo nihče ni imel oz. nima dovolj teoretičnega in programerskega znanja, da bi stvar uresničil.

Gre se za to, da je meja "accu full" postavljena na zgornjih 80% dejanske kapacitete akumulatorja, "accu empty" pa na 40%. Tako prius dejansko obratuje s samo 40% kapacitete akumulatorja (in samo teh 40% tudi prikazuje na MFD-ju kot celoten akku), kar pomeni, da če navajajo podatek "uporabna kapaciteta akumulatorja 6.5Ah" bi to ob izkoriščanju 80% kapacitete (10%-90%) dejansko pomenilo 13Ah uporabne kapacitete oz. malo manj.

Takšna omejitev je še iz prvega priusa, ko so bili akumulatorji v primerjavi z današnjimi dejansko še "v kameni dobi" in je malo agresivnejše polnjenje/praznjenje celice hitro pripeljalo do opaznega memory efekta in fuč baterije. Isto velja še danes, samo da je pri hi-tech NiMH celicah memory efekt zelo zelo majhen napram tistemu izpred parih let. Delno s tem tovarna zavaruje sama sebe proti reklamacijam in podaljša uporabno življenjsko dobo akumulatorja.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

ALTbla ::

hm, ze res da bi to pomagalo pri varcevanju,ampak ne vem ravno kolk... glede na to da se z elektromotorjem lahk vozis do 45kmh/h... torej ce se bos vozu 50 po mestu bo tut delu bencinski motor... sicer se pa men 4,3l za 110KM motor zdi zelo solidna cifra.. res pa da 2,3 zgleda se bolj slastno >:D

Brane2 ::

Memory efekt je mit, sploh pa pri Li-ion.

gre samo za to, da je življenjska doba baterije daljša, če je ne prazniš do konca.
Ni mi pa čisto jasno, kako naj bi z globljim praznjenjem zmanjšal specifično porabo avtomobila.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Boeing ::

Brane: memory efekt je resda mit, ampak kje... ? Pri normalni uporabi polniš do konca-prazniš dokler zadeva dela - zopet polniš do konca.
Tu pa gre za čisti random vzorec nepopolnih, kratkih in tokovno intenzivnih ciklov. Tu baterija najbolj trpi.

Z globjim praznenjem dosežeš samo to, da elektromotor večkrat in intenzivneje pomaga bencinskemu ter pri daljšem zaviranju oz. vožnji po kakšnem večjem klancu navzdol nabereš več energije. Vsa znanost :)

Li-ion so pa zakon, se strinjam, ampak celice, ki prenesejo relativno velik tok, so na razpolago šele zadnje leto, dve, pa še te so konkretno drage. Majhni izhodni tokovi so v bistvu edini razlog, zakaj ni Li-ion uporabljen v priusu.
Tudi NiMH je imel na začetku blazne probleme s praznilnimi tokovi, a so zadevo zelo hitro uštimali in dobro leto po tistem, ko se je dalo dobiti prve NiMH, sicer z malo kapaciteto in malimi praznilnimi tokovi, so na trg prišle zelo izboljšane celice, ki so potem zbrisale NiCD z obličja Zemlje :)


Sicer pa počakajte na 2008 in hibridni sistem 3. generacije. Glede na govorice in pobegle specifikacije bo zadeva definitivno dizel-killer. Kar je prav :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

TribesMan ::

Li Ion poleg tega da ne prenesejo dobro velikih tokov ne prenesejo dobro visokih temperatur in njihova ziljenska doba je omejena na nekje 5 let pri 20°C... Po tem so unicene ze vec kot 50%. Pa kadar se ohladijo pod ničlo zgubijo velik del svoje kapacitete.
Li Ion baterije se unicujejo vecinoma samo s staranjem (ki je hitrejse ko je baterija bolj segreta). Sami polnilni cikli bateriji ne skodijo toliko. Razen ce jih prenapolnis ali prevec spraznis, samo to se da lepo porihtat z dobrim polnilnikom. Vecji problem je kako ohraniti baterijo hladno v avtomobilu ki je parkiran sredi julija na soncu... :>

LiIona se en lep cajt ne bomo videli drugje kot v prototipih IMO...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Boeing ::

TribesMan, Li-Ion bomo videli v serijsko proizvajanih hibridih že leta 2008, takrat bo toyota lansirala svoj HSD-III. generacije.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

TribesMan ::

Pustimo se presenetiti. :> Jest bi sicer stavil bolj na 2010...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

avto na plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7929148 (18147) WarpedGone
»

Tesla Motors - Avto, bolje rečeno "Športni avto" - Tesla Roadster (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12421333 (15395) popster
»

Toyota Prius - mnenja, ocene (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21728376 (20965) Stepni Volk
»

Test zanesljivosti Priusa II (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
539838 (8535) Stepni Volk
»

Toyota Prius - hibridni avto (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
5312350 (11280) perci

Več podobnih tem