» »

Test zanesljivosti Priusa II

Test zanesljivosti Priusa II

Slo-Tech - Nemški ADAC je pred dnevi zaključil 10-mesečni test Toyote Prius; v tem času so z njo prevozili 90.000 km. Za osvežitev spomina, gre za 2. generacijo Toyotinega hibridnega avtomobila. Med testom ni bilo težav ali napak na pogonskem sklopu, glede na cene goriv pa je zanimivo dejstvo, da je avtomobil v tem času porabil v povprečju 5,2 l goriva na 100 km, kar je za 0,4 l boljše od primerljivega dizla in za 2 l bolje od bencinsko gnanega avtomobila v ADAC-ovem dolgotrajnem testu.

O kvaliteti vozila in sami vsakodnevni uporabnosti se je prepričal tudi nemški Auto Bild na 4270 km dolgi poti iz Rovaniemija v Rim. Povprečna poraba enega vozila je bila 5.8 l, drugega pa 5.6 l na 100 km. Pomembnejše od porabe je najbrž dejstvo, da je na tej poti Prius spustil v ozračje za približno 200 kg manj C02 v primerjavi z ostalimi vozili istega razreda. Svojo slavo si je Prius zgradil tudi na dejstvu, da ga kupujejo prominentne osebe, tako tuje, kot naše. Da seveda ni vse tako rožnato, govori dejstvo, da je prišlo do programske napake v hibridnem pogonu. Pri modelih, narejenih od avgusta 2003 do novembra 2004, se ob hkratnem pritisku pedala za plin in zavoro izklopi bencinski motor in vožnjo je moč nadaljevati le z električnim. Vozilo je imelo probleme tudi z stikalom za zavorno luč, s katerim lahko v celoti prekinemo indikacijo zaviranja. Prav tako so samega Priusa močno okrcali pri BBCjevem Top Gearu, kjer so mu zamerili predvsem slabe materiale v notranjosti ter še nekaj čisto angleških posebnosti. Prepis oddaje lahko preberete tu: Toyota Prius - mnenja, ocene, o Priusu se je debatiralo tudi v tej temi: Toyota Prius - hibridni avto.

Toyota obljublja, da bo v prihodnjih letih razširila hibridni pogon tudi na vse ostale modele, zaenkrat pa ostajata dva, omenjeni Prius II in Lexus 400h. Zanimivo je, da je slednji v primerjevalni tekmi Coast-to-coast z Mercedes Benzom izgubil.

Hibridni pogoni so že dolgo znana zadeva, tudi v avtomobilih, in so različnih vrst. Na novo so jih pred leti v življenje obudili japonski proizvajalci, ki se niso hoteli kosati z evropskimi dizelskimi motorji. Japonci namreč verjamejo, da so dizelski izpuhi kancerogeni in njihovega razvoja posledično ne spodbujajo. Evropski in ameriški proizvajalci so medtem stavili na pogon z gorivnimi celicami, a teh zaenkrat še ni na voljo, zato se je tekmovanje v varčevanju z gorivi in ohranjanju okolja obrnilo v prid Japoncev. Poleg Toyote ponuja svoje hibridne motorje še Honda, ki je začela z Insiteom, Civicom in Accordom.

Tudi Ford ni hotel zaostajati in si je hibridni sistem sposodil pri Toyoti. Trenutno je moč kupiti njegov SUV Escape (v ZDA), za naslednje leto napovedujejo še Fiesto, ostali proizvajalci pa hibride šele pripravljajo. Tako so staknili glavo skupaj s Toyoto najprej Porsche in malce zatem še VW (Porsche je pred kratkim kupil 20% VW delnic). Da ne bi ostala brez svojega kosa pogače, sta sklenila zavezništvo še DaimlerChryler in GM (pri nas so bolj znane njihove znamke Opel, Saab in bivši Daewoo, sedanji Chevrolet).

Več o delovanju hibridnega pogona lahko izveste tukaj.

53 komentarjev

«
1
2

mrTwelveTrees ::

vse lepo in prav, ampak so še malce predragi ti avtomobili :\

po drugi strani pa bi se svet obrnil na glavo, če bi naftna industrija začela propadat...
ampak to še nekaj lepega časa ne bo :)

Dr_M ::

doba hibridov se je komi zacela, pa so ze najboljsi :) :D
kaj bo sele cez 5-10 let, ko bodo dostopni vsakomur (no skor) :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

MitjaP ::

Js čakam na Opel Astra GTC Hibridnega dizla! Tega kupim takoj.

skorp_jon ::

pa niso rekli da hybridi bi naj manj potrošilo goriva. 0,3 litra manj je pa skoraj zanemarljivo

Saj vem da manj onesnažuje, samo če sem iskren se mi gre, da manj porabi.

urban99 ::

Zanimivo tole - nekako sem pričakoval večjo razliko proti dizlom. Sem pa ravno par dni nazaj zasledil, da je bil množični vpoklic Priusev zaradi neke napake. Žal nimam časa, da bi link našel, mogoče pozneje.

Myth ::

Zadnjič sem videl Priusa. In lahko rečem da za neki high-end super duper avto kot ga nekateri hvalijo in kaj še vse, mi zgleda prav grdo. :D

Just my opinion, so move on!
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

stosw ::

Ua, 15 let star golf dizel porabi manj kot ta pregrešno drag avtomobil. Dokler ne zmanjšajo porabe na 2-3 litra in cena ne pade na neko normalno vrednost, bodo tak avto kupovali samo japiji. Če pa hočete zmanjšat onesnaževanje, bo potrebno marsikaj spremenit v človeških glavah. Ko vidim množico ljudi, ki se na delo (ali v trgovino) vozijo z avtomobilom, čeprav je do službe potrebnih z kolesom samo 10 min časa, mi gre skoraj na bruhanje. Da ne govorimo o plejadi vseh nepotrebnih stvari, ki jih oglašujejo po TV (mehčalci, sredstva za odišavljenje prostora, ...).

kopernik ::

No, manjše onesnaževanje le ni tako zanemarljivo. Lepo, da se stvari razvijajo naprej. Upam, da bo tega vse več.

BigWhale ::

Hibridi so zdaj cool predvsem zato ker so fancy... ;)

Stepni Volk ::

Če bi prebrali vsaj del povezav v novici, bi vedeli, da Prius sodi v višji srednji razred, torej VW Passat. Golf je nižji srednji razred, tako kot Bora in Škoda Octavia, čeprav so dimenzije vozila skoraj tu in meje včasih težko določljive.

Seveda je res, da Prius ne pade v Mooreov zakon, ker je njen "napredek" v primerjavi z obstoječimi tehnologijami premajhen. A če je dovolj dober za Hollywoodske zvezdnike...

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

> A če je dovolj dober za Hollywoodske zvezdnike...

Potem je njegova uporabnost SILA vprasljiva... ;> Zadnjic je bil na MTVju en tip (ne vem vec kaj je bil), ki ima celo notranjost avtomobila tapecirano z neko precej kosmato zadevo in se vsi v tistem avtu vozijo v copatih...

Uporabno, ni kaj... :P

MrStein ::

Če še koga zanima:
Prius ima bencinski motor (1.3L 70 konjev), generator in električni motor.

Pogon koles je lahko z bencinskim ali električnim motorjem. Lahko pa bencinar goni generator, ki napaja elektromotor, ki goni kolesa.

Detalji : http://auto.howstuffworks.com/hybrid-car15.htm
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

Tole je zanimiva zadeva... Avto, ki sam proizvaja vodik... :)

PS: Ampak je scientific crap...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Matako ::

Zadnjič sem opazil da ima te Priuse neka taksi služba v LJ - ok, mogoče imajo samo enega. Se mi zdi pa to idealno vozilo za taksije, ker hibridni pogon je zakon v mestu, po mojem bi bilo super če bi bilo več hibridnih vozil, ker saj kot se je meni zdelo, je ta Prius tudi zelo tih! Manj šundra v mestih...
/\/\.K.

Boeing ::

MrStein: 1.5L, 60kW, 115Nm + 50kW/400Nm = 107kW, 480Nm kombinirane maksimalne moči pri porabi, kakršna je pač napisana zgoraj. Komur to ni dovolj, pa naj si kupi golfa..

Aja, ste opazili, da je dizel že drugič v zadnjem času dražji od super-95 ? :) Sicer res samo za 0.2sit/l, a trend se jasno kaže....
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Phoebus ::

Upam da bo šla cena dizla še gor, ker je treba traktorje zrinit iz ceste- najnovejši avti s traktorskim motorjem znajo naredit tako zaveso za sabo da samo gledaš. Če prištejemo še to, da je izpuh kancerogen (in ja, RES je), da ima moč/navor porazdeljen po smešno nizkem razponu obratov v primerjavi z bencinarji, da so glasni kot hudič (če bi dal bencinarju tolk zvočnih oblok kot traktorju, bi bil _neslišen_) in še kaj, je tista razlika v porabi zanemarljiva.

Sploh ko ljudje govorijo kot njihov 1.9Xdi vleče bolš kot stara 1.6 mašina. Kaj ko bi primerjali 2.0turbo traktor in 2.0 turbo bencinar?

Si nisem mogu kaj, samo ko poem primerjate da ima prius samo 0.3l manjšo porabo od traktorja in da je zanemarljiva, ipd., poglejte še malo druge faktorje (predvsem na okolje).

Sicer je tehnologija kul, ampak je šele začetek. Čez par let, ko bodo alternativne tehnologije še bolj v razmahu, bodo v EU gorivne celice, japončki bodo ponujali kombinirance a-la prius (ker bodo edino tako dobili kos pogače na ameriškem trgu), hibridni avti pa bodo celo malo lepši :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phoebus ()

BigWhale ::

Hec je v tem, da priusa reklamirajo kot nekaj kar je 'the next best thing after a sliced bread'. Pa ni glih tko :P

Boeing ::

stosw: vsi ti 15 let stari golfi in podobno dizlaško sranje bo zelo hitro preprodano in končalo po raznih odlagališčih, garažah itd, ko se bo cena dizla drastično dvignila nad bencin - kar je prav, dizel je usrano gorivo.

Sploh pa, varovanje okolja samo s tem, da voziš priusa namesto "golfa" je bolj blefiranje za lastno dušo, kot je napisal že Volk v temi Toyota Prius. Veliko se da nardit z boljšim ogrevanjem (oz. izolacijo), racionalno porabo elektrike, smiselno porabo čistilnih sredstev, reciklažo ipd...

Prius je vredu avto in jasno nakazuje trend razvoja, tisti, ki tega še niso pokapirali, bojo pač ob tržni delež oz. bojo propadli (npr razni renaulti in podobne francoske spake s svojim umazanim smrdljivim dci sranjem, al pa vw s svojim tdi...). Te tovarne imajo hibridno tehnologijo za trenutni trend, ki se ne bo uveljavil in spijo dalje. Konec koncev je res ceneje na vsake toliko malo naviti že uveljavjlenega dizla kot delati nekaj čisto novega, "da bomo varovali okolje"...

btw, vw sploh ne vgrajuje serijsko filtra trdih delcev v svoje dizle, tako da vsa prednost dizla pri manjši porabi pade v vodo ob primerjavi umazanosti izpuha.

EDIT:
BigWhale: Ni Prius nekaj najboljšega po namazanem kruhu, je pa bistveno boljši in naprednejši in okolju prijaznejši od vsega do zdaj videnega smrdljivega xDI sranja :)
Ampak sej to debato smo že imeli... lahko jo mamo pa še enkrat...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boeing ()

marvin42 ::

iz zgornjih par postov sklepam, da je pri nakupu avtomobila za njih najpomembnejši faktor onesnaževanje. Ko bi le bili tudi v resnici vsi tako ekološko ozaveščeni...
Mostly Harmless

Looooooka ::

5.6 l na 100 km
that's horrible.

se bomo rajs slinil ko BMW(sej je bmw zdej to oblubu a ne) da cez unih 6 let svojga hibrida vn.

MrStein ::

Moj avto (ki je kvečjemu manjši od Orius) troši več in ima manj moči.
Sicer pa Windows 1.0 tudi ni bil ne vem kaj >:D
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Tattoo- ::

BigWhale: Ni Prius nekaj najboljšega po namazanem kruhu, je pa bistveno boljši in naprednejši in okolju prijaznejši od vsega do zdaj videnega smrdljivega xDI sranja

Če bi se vsem tisti, ki tako povdarjajo ekološko neoporečnost Priusa šlo za varovanje okolja, bi se vozili s kolesi ali pa hodili peš - za daljše ture pa uporabljalo sredstva javnega prometa! :|

In Prius tudi ni tako zelo napredno zelen, kot ga nekateri želijo za vsako ceno prikazati. Če stalno paziš, da avto deluje v ECO mode-u, potem avto res pokuri manj od primerljivih dizelskih motorjev (pa še to le za kakšen liter/100 km). Ampak to obenem tudi pomeni, da boš za dosego take ekonomičnosti moral voziti kot po jajcih, saj ne smeš preseči ~50 km/h, drugače se vklopi bencinski motor - preverjeno z strani Top/Fifth Gear-a). Ob normalnem režimu vožnje, pa Prius popije več kot primerljivo zmogljivi dizelski motor!

Da o trenutni popularnosti Priusa med Hollywoodskimi 'zvezdniki' niti ne začnem...dvolično se je razglašati za ekološko ozaveščene ter prodajati svoje EKO navdušenje nad Priusom ob dejstvu, da imaš v garaži še vsaj 5 gas guzzler-jev kot so razni Escaladi/Hummerji/GMCi :\
Racing is in my blood - Ayrton Senna

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tattoo- ()

Xgeneration ::

Da so dragi, je težko reči. Mislim OK - 6,5mio je veliko - ampak potrebno je vedeti, da ima "vso" opremo (ki jo je potrebno drugje drago doplačati) in dokaj močan motor.

Tako zelo zelo drag - gledano relativno - prius ni!

ajd
LP

Boeing ::

Tatoo-, predvidevam, da tole leti name:

Če bi se vsem tisti, ki tako povdarjajo ekološko neoporečnost Priusa šlo za varovanje okolja, bi se vozili s kolesi ali pa hodili peš - za daljše ture pa uporabljalo sredstva javnega prometa!

Prius ni ekološko neoporečen, daleč od tega. Je pa bistveno prijaznejši kot katerikoli primerljiv avto. Ekološko neoporečen avto je bicikel :).
Zaenkrat še nimam avta, torej hodim peš (večinoma) oz. se peljem z bajkom - zadnje čase sicer malo manj (ker so mi ga sunili :\), ampak to ničesar ne spremeni. Trole uporabljam, ko je dež oz. neugodno vreme. V in domov iz LJ se vozim z vlakom oz. se h komu povabim v avto. Odpadke recikliram po najboljših močeh in poskušam smotrno porabljati čistilna sredstva ter če se le da, racionalno razpolagam z elektriko. Več trenutno ni v mojih močeh - če še veš za kaj, mi prosim povej, bom upošteval, mail imaš v profilu.


In Prius tudi ni tako zelo napredno zelen, kot ga nekateri želijo za vsako ceno prikazati.

Nič ga ne želimo prikazati, da je tako zelo napreden. To ti avto, če si le malo odprte glave, pokaže sam, samo sprobati ga moraš.
Pri povprečni normalni vožnji pokuri manj od VSAKEGA primerljivo močnega dizla, sicer pa smo to že milijonkrat preračunali v zgoraj omenjenem threadu. Če računice ne razumeš, je to tvoja težava, ne moja. To, da se nad 50kmh vklopi bencinski motor ni nobena skrivnost in tega sploh ni treba preverjati - vse to, kar so odkrili pri Top Gearu piše v uradnem tovarniškem katalogu. Edina težava, da vse skupaj ni še bolj okolju prijazno, je tehnologija akumulatorjev. Predelan Prius z dodatnimi akumulatorji doseže povprečje med 2.5 in 3 litri pri normalni ožnji.

Dvoličnost hollywoodarjev je stvar psihologije, v katero se nebi spuščal. Vem pa za eno izjemo (kirsten dunst), ki je prodala novega X5 in prešaltala na Priusa, in to kot edini avto.
Če kupujejo avto zato, da si popravijo imiđ in ga imajo potem doma v garaži pa je to slabo - za tiste, ki ga pa želijo imet, pa morajo zanj predolgo čakat.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

darkolord ::

Po eni strani se mi zdi to priblizn tolk ekološko kot krška nuklearka... Vse lepo in prav, pol ko bo treba pa vse akumulatorje nekam deponirat, bo pa drgač

BigWhale ::

Nuklearka je dost bolj ekoloska.

darkolord ::

Dokler obratuje

Boeing ::

Stare akumulatorje prevzame servis in ti zanje da 100 dolarjev (zato, da bi ljudje dejansko akumulator prinesli tja) oz. ti 100 dolarjev odračunajo od cene novega, o prevzemu naredijo zapisnik.
Akumulatorje prevzame od servisov tovarna in jih reciklira.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

neoto ::

Koliko pa je kaj cena novih akumulatorjev za Priusa? Naj bi zdržali 10 let, ampak vseeno me zanima.

BigWhale ::

darko,

ampak povprecna nuklearka bo obratovala dalj casa kot povprecen prius. :)

Boeing ::

Akku ma garancijo 8 let na okvare, tovarna pravi, da naj bi zdržal 15 let normalne uporabe. Lastniki Priusov letnik 97 pravijo, da se upadanje kapacitete baterije v primerjavi z novi praktično ne opazi. Nov naj bi stal okoli 1500 dolarjev za Prius II.
Še mimogrede, za celo EU je v Amsterdamu v skladišču samo ena rezervna baterija.

Darko, nuklearke so razen elektrarn na obnovljive vire (voda, sonce, veter) najbolj ekološke. Odpadki, ne glede na to kako "nevarni" so, sploh niso tak problem, kot ga hočejo nekateri prikazati.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

OwcA ::

Darko, nuklearke so razen elektrarn na obnovljive vire (voda, sonce, veter) najbolj ekološke.

Vprašanje, če niso še bolj. Polje vetrnic ali sočnih celic je kar velik poseg v okolje.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

kolesar ::

Phoebus, Boeing, zakaj tako udrihata po dizlih? Kot da jim zavidata manjso porabo? Saj bomo tudi vsi ostali veseli, ko bodo hibridi dovolj tehnolosko razviti, da bodo porabili obcutno manj goriva od ostalih avtomobilov. Kajti sele takrat jih bodo ljudje kupovali v takem obsegu da se bo to morda tudi pri okolju nekoliko poznalo.
Do tedaj (n let, n>5), pa je dizelska tehnologija edina zmozna v kratkem casu izboljsati tezave transporta goriva in emisij - ker so ti avtomobili ze vsepovsod, in ker so ze zdaj prakticno (zamenjas par tesnil) pripravljeni na pogon z biodizlom, torej rastlinskim oljem ce hocete. Tezave emisij so bistveno manjse kot pri bencinu, tezav izpustov, razbitih tankerjev itd. pa prakticno ne bi bilo vec.
Je pa lepo da se hibridi dogajajo, Prius je tudi prodajno strasansko uspesen. Ampak ravno dizelski (bognedaj?) hibridi bi lahko pomenili revolucijo, saj bi ocitno imeli zelo nizko porabo in bi jih mnozicno kupovali. Tako bi pa dejansko dosegli zmanjsanje porabe in s tem emisij...morda jih pa prav zato se ni...
In ja, seveda, imam dizla, golfa, 16 let starga.
Vsi na kolo za zdravo telo.

Boeing ::

Kolesar, tudi hibridi so za vsepovsod oz. ne delujejo vsi dizli v takih pogojih, kot so jih zmožni prenest hibridi (oz. bencinci, da ne pretiravam).
Kar se tiče udrihanja po dizlih - nažalost je tako, da majhna poraba pri bencincu pomeni tudi manj emisij. Pri dizlih je emisij volumensko morebiti res za kak procent manj, so pa ti toliko škodljivejši, tako da ti manjša poraba ne koristi nikjer, razen ko plačuješ. Če v račun zajameš še robato delovanje (tresljaji), zvok oz. glasnost ter že omenjeno ozko krivuljo moči glede na obrate, dizel enostavno izgubi tekmo že z navadnimi bencinarji.

Biodizel ? Kul stvar, če bi le prišli malo dlje od teoretiziranja in petrolove 5% mešanice. Problem je, da so današnji dizli v bistvu nastavljeni zelo na fino, da dosegajo takšne moči in porabo, kakršno pač dosegajo. Prehod na biodizel bi neizogibno pomenil obvezno ponovno nastavitev motorja na drugačno gorivo, čeprav marsikdo misli obratno. Poglej si za primer BMW-jeve najnovejše dizle - brez dvoma občudovanja vredni in kvalitetno narejeni stroji, pa imajo pri nas blazne probleme že s popolnoma navadno nafto (mašenje šob...), zdaj pa ti vanj nalij biodizel, ki še rajši maši šobe in dobiš totaln kaos.

Tudi če bi bili dizelski hibridi, si ga nebi kupil, ker sem načelno proti dizlu - v kakršnikoli kombinaciji pač že je, je to še vedno manj prečiščeno gorivo, izpuh pa smrdljiv in kancerogen.

Owca: imaš zelo prav, a vseeno - če nekako pozabiš to, da ti pogled iz dnevne sobe "kazi" polje vetrnic, pa vsaj ni nobenega neposrednega onesnaževanja pri delovanju, medtem ko nuklearke le imajo nek določen odpad...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

darkolord ::

A ni pri nuklearki recimo precejšen problem segreta voda, ki jo elektrarna izpušča nazaj v reko?

Odpadki, ne glede na to kako "nevarni" so, sploh niso tak problem, kot ga hočejo nekateri prikazati.

AFAIK je problem na koncu, ko se elektrarni izteče življenjska doba in je treba vse nekam "deponirat"... Sicer to nekako zrihtajo (zakopljejo pod kakšno njivo? :D) samo je pa zelo drago

kolesar ::

Biodizel ? Kul stvar, če bi le prišli malo dlje od teoretiziranja in petrolove 5% mešanice.

Poglej malo cez mejo nasega vrticka..recimo na sever v Avstrijo in Nemcijo, pa bos videl da je biodizel zelo realen (na veliko crpalkah) in je se najdalj od teoretiziranja izmed vseh takoimenovanih alternativnih pogonov na obnovljive vire.

Owca: imaš zelo prav, a vseeno - če nekako pozabiš to, da ti pogled iz dnevne sobe "kazi" polje vetrnic, pa vsaj ni nobenega neposrednega onesnaževanja pri delovanju, medtem ko nuklearke le imajo nek določen odpad...

Ki mimogrede ostane v zivljenjsko nevarni obliki se tisoce let. Ze to je dovolj dober agrument proti (sicer mimo tega najcistejsim in najcenejsim) nuklearnim elektrarnam.
Vsi na kolo za zdravo telo.

Daedalus ::

offtopic

Ki mimogrede ostane v zivljenjsko nevarni obliki se tisoce let. Ze to je dovolj dober agrument proti (sicer mimo tega najcistejsim in najcenejsim) nuklearnim elektrarnam.

A stranski produkti raznih zrakomratov in soncelovov (od proizvodnje, postavitve, do odlaganja/predelovanja) pa so zanemarljivi? Niti malo ne. Tistih par odpadkov, ki jih sproducira JE pa se lepo zalije v betonski bunker, pa maš mir. Al pa odpele na Luno, da ne bojo eni nonstop zganjali paniko. Jaka logika - rajš na vsak breg vetrnico, ko pa nekam eno JE:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Stepni Volk ::

VETRNICE
Vetrnice imajo velik problem: zmanjšujejo ptičjo populacijo na področju, kjer so postavljene.
Verjetno bi to bilo ob sedanji paniki okoli ptičje gripa kar prav (BTW tema o ptičji gripi obstaja).

DIZEL
Tudi o dizlu smo imeli že nekaj tem: Če bi Dizel vladal svetu...
Biodiesel

Od ne omenjenih dejstev (dizel ne zagori tako zlahka, kot bencin), naj povem samo to, da če dražiš dizelsko gorivo, podražiš transport (tovornjaki, vlaki in avtobusi) in posledično vplivaš na inflacijo, ter višjo ceno potrebščin, nepremičnin in infrastrukture (gradbena mehanizacija).

PRIUS
Iz omenjenih tem, smo že ugotovili, zakaj je Prius uspešnejši v ZDA; kot EU. V ZDA dizla ne ponujajo na vseh črpalkah. Dizel povečini tam uporabljajo tovornjaki, gradbena mehanizacija...
Zaradi tega si tudi MB ni drznil ponuditi svojega dizel/elektro hibrida.

EKOLOGIJA
Če smo že pri njej, moraš Priusa nadgraditi na pogon na plin. Plin veliko manj onesnažuje kot dizel in bencin. A kljub temu še vedno onesnažuje, je samo najmanjše zlo. Tudi to smo že obdelali v temah, ki so navedene.

Zgodovina sprememb…

Boeing ::

kolesar: živimo v Sloveniji (na žalost ali na srečo, kakor vzameš), ne v avstriji ali nemčiji, zatorej pomni, da je za tole našo debato merodajno stanje pri nas, ne pri severnih sosedih, in pri nas biodizla razen petrolovih 5% in domačih proizvodov, NE tankamo.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

BigWhale ::

> Vetrnice imajo velik problem: zmanjšujejo ptičjo populacijo na
> področju, kjer so postavljene.

To je neka cudna fama, ki je nevem komu zrastla na zelniku...

Jux ::

offtopic:

JE je definitivno najbolj čista oblika energije (pozabimo zdej islandijo, nimamo vsi izvirov vroče pare), ker posega najmanj v okolje. Vse kar je panika, je sprememba temperature v reki (kar je sigurno bolje kot poplavit par dolin za eno hidro elektrarno). Za odpadke pa nikoli nisem razumel zakaj taka panika, sej vse okolje seva in dokazano je da primerno zgrajena deponija jedrskih odpadkov ne pripomore natanko nič pri sevanju okolja. Hell. Če mi jo direkt pod bajto postavijo, mi povsem dol visi - raje to kot da moram vsak dan dihat iz termoelektrarne dim.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Nejc Pintar ::

@darkolord: kaj pa bo tako ekološko neoporečnega ko bo nuklearka prenehala obratovat?
Lahko je biti prvi, če si edini!

Fizikalko ::

Hja, povprečen človek bo najprej gledal porabo in ostale stroške in ti so pri teh novotarijah še preveliki. Moj HDI pežojček pokuri zlahka pod 4 litre, če ga gonim ne pride do 5, torej mi tole bolj malo koristi. Enostavno premajhen napredek. Tako je in nič drugače.

Dr_M ::

napredek je to, da je to bencinar in ne dizel, kar je vsaj zame ogromna prednost.
sicer pa, ko se naucis vozit priusa, se lohk tut vozis z pod 4L :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

neoto ::

Fizikalko: ampak Prius pusti tvoj avtomobilček daleč za sabo... :D
Tukaj ne gre za avto za množice, Prius je dokaj luksuzna limuzina, ki je natrpana s sodobno tehnologijo. Služi bolj za demonstracijo te 'nove' tehnologije. Po mojem bi bilo lepo, če bi pri Toyoti hibridni pogon začeli vgrajevati tudi v malo nižje cenovna vozila z nižjmi zmogljivostmi in s tem nižjo porabo. Prihodnost bo še zanimiva...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoto ()

Boeing ::

Fizikalko: tvoj pežojček stane en miljonček (ali manj) in za sabo pušča velik oblaček ko pritisneš na pedalček, poleg tega pa verjetno komaj prileze čez omejitev na AC... ;)

Še čisto glede porabe: preden sem imel čast sprobati priusa, sem vozil domačega galaxy-a 2.3 tam med 10 in 12 litri, odvisno od dneva... ko sem dobil priusa v roke prvič za 2 !!! dni, me je računalnik zelo hitro naučil voziti tako, kot se vozi. Rezultat: zdaj se z galaxyem peljem isto hitro, le da kurim med 9 in 10, tako da ja, da se voziti varčno tudi "na roke", je pa s tehnologijo to bistveno lažje.

neoto: camry hybrid je napovedan za 2006, yaris hybrid za konec 2006 oz. raje 2007. Naj nebi bila opazno dražja od zdajšnjih modelov z najmočnejšimi motorji.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Fizikalko ::

Saj ne trdim, da ni napredka. Ni pa to dovolj, da bi preričalo POVPREČNEGA uporabnika (npr. mene). Dejte se naučit brat poste tako, kot so napisani. In, by the way, kje si najdu HDIja za manj kot milijon? Ostalih neumnosti (npr. o tem, da HDI pride komaj do omejitve na AC) raje ne komentiram.

Prius bo kul, ko bo cena okoli 4 milijone. Nič prej.

neoto ::

Prius bo kul, ko bo cena okoli 4 milijone. Nič prej.

Prius ne bo nikoli tako poceni... Bodo pa drugi hibridi.

Fizikalko ::

No sej to sem mislil...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi Fičo "pobegnil" na internet

Oddelek: Loža
3910453 (7365) DOOM_er
»

Toyota Prius - mnenja, ocene (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21728231 (20820) Stepni Volk
»

Avtosalon Paris 2006

Oddelek: Loža
124067 (3782) igor0203
»

Vzrok nesreče med avtonomnima minibusoma

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
333662 (2493) MrStein
»

Mercedes in njegovi "testi"

Oddelek: Loža
214398 (3570) Stepni Volk

Več podobnih tem