» »

kam vložit denar (1 MIO sit)

kam vložit denar (1 MIO sit)

pluto1457 ::

imam cca 1 mio sit gotovine ki mi leži doma. imate kakšen nasvet kam jo dat da bo kej od nje (dobiček). ne bi pa rad vezal na daljši rok.

hvala vnaprej

bradek ::

Ce bi imel 4 ali 5 potem bi rekel da pojdi na borzo mal kupovat. Z enim mio pa nimas kej prevec za obracat.

Primoz78 ::

Mal se z skladi lahko poigras...sam je potrebno precej sledit zadevi ce hoces met kaj od tega...predvsem pa si pocekiri spremembe glede obdavcitve skladov. Par zanimivih linkov:

Financna tocka
Vzajemci
Debata o skladih ...tukaj je sodeloval in dal par koristnih mnenj tudi Jure Gostiša

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

Good Guy ::

fokn denar vezat pa čaki na obresti oz kupi delnice ki se dvigajo in ko dosežejo dovolj veliko verdnost jih prodaj in to je to!

Sam kva ti bo pol dnar če ga maš že zdej preveč!!!
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Primoz78 ::

Vezat ja to je res to rovtar...:\ A se ti zdi smiselno vezat dnar (na krajsi rok npr. 1 leto) z trenutnimi OM?...pa se inflacijo mal pocekiri pa bos vidu kolk mas dobicka pri tem...

Raje daj dnar v kak MM sklad...npr. KD-MM nimas provizije, pa takoj ko ti zraste za 2% dvignes dnar oz. prodas tocke in spet vlozis...tako se izognes davku! To seveda ce hoces za zihr dnar obrdzat...ce pa rad riskiras pa daj v kak donosnejsi sklad! Vsekakor so skladi mal (beri malo!) bolj sigurni kot ce bos sam se lotil delnic...ker je kapital bolj razprsen!

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz78 ()

kivi113 ::

letos je veliko skladov celo zgubilo na vrednosti, v prejšnih letih pa so bli donosi zlo visoki.

Thomas ::

Dej zalaufi svoj biznis.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Primoz78 ::

peqi jap res je...sam mors vedno za naprej gledat in ne za nazaj...ko zbiras sklad. Lahko da so nekateri skladi letos precej v minusu a naslednje leto se zna izkazati za donosno...nic ne mores rect glede tega...:\

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

Vice ::

Raje daj dnar v kak MM sklad...npr. KD-MM nimas provizije, pa takoj ko ti zraste za 2% dvignes dnar oz. prodas tocke in spet vlozis...tako se izognes davku!

Kaj če bi ti prebral malo o skladih in davku, da ne boš klobasal traparij in še bolj narod zavajal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

Primoz78 ::

Ok bom ce ti to reces...;) ... Klik

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz78 ()

Dekinio ::

Jaz mam eno zelo dobro in donosno idejo...Rabil bi kakšnega poslovnega partnerja, ki ima tud nekaj denarja (2-3 mio) pa kakšno dobro lokacijo.

pirat ::

Dekinio povej....

Dekinio ::

Na forumu tega nebi povedal...Malo denarja še zberem pa plac najdem...Minimalni stroški in zadeva 100 % laufa, ta zadeva je samo ena v MB-ju tak, da...

metalc ::

Najprej moraš nujno vedeti, za koliko časa vlagaš ter tvoj odnos do tveganja in višine donosa.

Potem lahko malo povprašaš v banki, kjer imaš račun, da ti vsaj malo povejo o svojih produktih in davčnih predpisih, pa vprašaj še na forumu od Financ.

Vice ::

Primož78 neki zate ;)

Primoz78 ::

Vice hvala ;) Si bom prebral v miru doma...

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

mzidy ::

Js sem moj 1Mio vlažil v 2sklada za cca. 5let, da bo za avto, vmes še pa vsam mesec dam 10-15kSIT...
na hitrco pa brez rizika žal ne moreš denarja kar tako obrnat:D

pirat ::

Oj,
nočem nobenemu veselja kvarit, ampak s temi stvarmi je navadno tako, da če želiš zaslužit kaj več in bolje kot ostali, potem je treba ali (eno od naštetih):

a) več delat
b) znati delati stvari, ki jih drugi ne znajo
c) več tvegati

Če si res prepričan, da imaš dobro idejo, potem se loti priprave poslovnega načrta. Ne zato ker se sliši 'fancy', ampak ker te priprava poslovnega načrta prisili v to, da sistematično in analitično razmisliš o nekaterih stvareh:
- sem res brez konkurence oziroma mi bo uspelo biti boljši
- ali res poznam celoten postopek (kako bom najel prostor, koliko in katero opremo potrebujem, kje jo bom sploh dobil, bom zmogel vse sam, komu bom prodajal, po kakšni ceni.....)
- ali imam zadosti sredstev - 1 mio pravzaprav ni tako veliko za začetek lastnega posla....

Če si res prepričan v svojo idejo, ti z načrtom lahko pomagam (PM). Če se po izdelavi načrta izkaže, da je ideja še vedno dobra (ko je dodobra pretresena še s strani druge osebe) ne moreš verjeti kako hitro se pojavi tisti potrebni milijon ali dva. Težje ideje preživijo ta prvi test, kot je kasneje priti do denarja. preverjeno, večkrat v praksi.

lp, pirat

Thomas ::

Hja, true. True.

Zaenkrat je še skoraj enostavneje živeti od dela, kot od premoženja. Težko ti katerakoli vsota daje po 10% na leto. To je težko, ampak tako je treba.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Ker dela bo vedno manj. Ne še takoj, zaenkrat so tele reforme, ki so pravzaprav usmerjene v "več in bolje delajte", še dokaj možne. Kmalu pa ne bodo imele nobenega smisla več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

FR34K ::

Kupiš od T-2 delnice ker bojo po moje sedaj kar lepo narasle:D

pirat ::

Zelo nevarno gledanje, FR34K, zelo.
Domnevam, da govoriš o novem ponudniku VDSL v Sloveniji.

1.
T2 ni javna delniška družba in njegove delnic ne kotirajo. Kako boš pravzaprav prišel do njih in še pomembneje, kje boš imel jih možnost prodat, če bo nuja?

2.
T2 je v večinski lasti Zvon holdinga, ki je trenutno v postopku prevzema s strani Škofijskega gospodarstva Rast (cerkev torej) - so že napovedal, da šest pornografskih programov ni v interesu cerkve, zato se bo ponudba T2 verjetno v prihodnosti nekoliko krčila - domnevam, da ne bo šlo ravno v smeri, ki bi privabljala nove in nove kupce

3.
Dobra ponudba za kupce ne pomeni nujno tudi dobrega poslovanja za delničarje. Nizka cena za kupce se mora nekje pokriti, ker lastnike delnic T2 ne zanima, da imajo dobro in poceni ponudbo, ampak jih zanima, da je prihodkov več kot stroškov in da njim ostane usrezen dobiček. Sam nimam analiz ali cenovna politika T2 omogoča preživetje in dobičke na dolgi rok, ampak investirati v start-up podjetje, ki agresivno želi pridobiti tržni delež na račun nizkih cen in s tem računanjem na prihodnje dobičke (ko bodo postali veliki...) je precej tvegano.....

Če pa si s T2 v resnici mislil kaj drugega, sem pa seveda nabijal v temo....

lp, pirat

pirat ::

pa še:

4.
nevarno je biti delničar tam, kjer imaš enega prevladujočega lastnika. Podjetje namreč že lahko dela velike milijone in profite, a če prevladujoči lastnik konec leta pošlje podjetju račun za management fee v ustrezni višini si ti kot mali delničar tam kjer ni muh.... ALi pa nikoli niso izglasovane dividende, papir je nelikviden.. kaj češ z njim, pa če firma še bolje dela?

lp, pirat

TESKAn ::

Kupiš državne obveznice:)
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

iggy ::

zapij ga !:D
Hey, you're fat!

pirat ::

Glede nakupa državnih obveznic - kdaj je to povsem v redu ideja...

Nakup državnih obveznic namreč ni nujno slaba ideja, sploh še če jih lahko koristiš kot svojo osebno davčno olajšavo. Recimo da mesečno prejemaš bruto 600.000 SIT - na leto tako prejmeš 7.200 tisoč SIT bruto prihodkov, od česar predstavljajo 22,1 % oz. 1.591.200 SIT prispevki iz bruto plače. Tvoja izhodiščna davčna osnova bo tako za letošnje leta 5.608.800 SIT, splošna davčna olajšava pa predpisanih 564.400 SIT. Popravljena davčna osnova znaša 5.044.400 SIT in od tega pa se odmeri tvoja dohodnina (akontacije dohodnine se seveda plačujejo že med letom, a za sam izračun to ni bistveno - konec leta se tako ali tako dela poračun). Izraćunani znesek pomeni, da si z zadnjim delom svojega prihodka v tretjem razredu, kjer je mejna davčna stopnja 38%.

Možnost imaš koristiti 2% osebnih olajšav - po izračunu torej nekaj prek 100 tisočakov. Če imaš za omenjen znesek računov iz lekarn, kupljenih učbenikov ipd. v redu, če pa nimaš (ker npr. nisi več študent, pa tudi pretirano bolan nisi bil), pa lahko za dobrih 100 tisočakov kupiš državne obveznice, ki se prav tako štejejo kot davčna olajšava. In ob mejni davčni stopnji 38% ti nakup obveznic v vrednosti 100 tisoč SIT prinese vračilo akontacij dohodnine v višini 38 tisočakov.

Ko izračunaš donosnost takšne naložbe (obenem še popolnoma varne) razlogi za smeh izginejo.........

Res pa je, da so izračuni mejni - namreč tudi če kupiš za 1 mio SIT obveznic še vedno prihraniš le 38 tisočakov (vendar moraš hkrati imeti bruto plačo 600.000 SIT - če je tvoja bruto plača le malo višja od tega, potem še bolje - meja ze prehod v naslednji razred, kjer je mejna davčna stopnja 42% je namreč zelo zelo blizu.....

lp, pirat

Tr0n ::

Nepremicnine. Ampak za to bos potreboval malce vec.

Loki ::

1mio ni veliko denarja z stalisca financ (borza...)
predlagam, da vlozis denar bodisi v obveznice bodisi v vzajemni sklad alfa. kaj vec o njemu poizvedi drugje, je pa njegova prednost, da je sorazmerno majhen.

pirat ::

Da ne bom še jaz zgolj teoretično pametoval:

Če si bolj rahlega spanca in te vse skrbi
1 mio SIT razdeli:
- 0,7 mio SIT depozit banka (klasični depozit, tolarji, fiksna obrestna mera)
- 0,3 mio SIT vzajemni sklad Modra Kombinacija


Če pa želiš biti nekoliko bolj 'pokeraški' in te ne preplaši vsak šum izbiraj med dvema opcijama

1. celoten znesek 1 mio SIT v makedonske ali črnogorske državne obveznice (dober donos EUR-10%, obveznica, vendar obstaja country risk !!

2. če bi šel vseeno raje v lastniške papirje in sklade potem:
- 0,6 mio SIT v MP-Asia
- 0,2 mio SIT v Modra Kombinacija
- 0,2 mio SIT na banko v depozit

lp, pirat


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Finančni začetnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17750267 (38937) Gjurisic
»

življensko zavarovanje... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5326868 (24036) rh^
»

ali bo pokojnina čez 40 let? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26119993 (15844) ZLOky
»

Varcevanje financ

Oddelek: Problemi človeštva
383074 (2133) GregiB
»

Kam nej vlozim denar???

Oddelek: Loža
493936 (2490) Uporabnik

Več podobnih tem