» »

ali bo pokojnina čez 40 let?

ali bo pokojnina čez 40 let?

««
«
1 / 6
»»

dolenska ::

lp
Star sem 23let, nimam še delovne dobe. Se nam sploh splača dajat denar za pokojninsko, ker vrjetn mi pokojnine ne bomo deležni.
Vrjetn bomo mogl delat do 85leta.
Baje da bojo pokojnine tako majhne, da se sploh ne bo splačalo it v penzijo.
Namreč doma se kregamo, mati mi pravi, da se splača vlagat v pokojnino, ker to zavarovalnice samo napihujejo, resnica je pa drugačna.
Jaz vrjamem, da bo pokojnina zelo majhna, starosta doba se bo povečala in od pokojnine se ne bo dalo živet.
Zanima me kaj je resnica in kaj pravijo dejstva. Moram domačim lepo objasnt, da bi raje vlagal denar v pokojninske sklade.
Prosim da mi kdo objasni in se malo razpiše
LP

MEDENA ::

delal boš, da umreš >:D

ne vem raje dej 10k na mesec nekam v sklade, bo veliko bolje...že sam izračun recimo 50€/mesec....600€ na leto x 40 let = 24.000€...+ donos itd....ni ga vraga da ti ne bi zraslo vsaj na ene 100.000-200.000€...ne vem špekuliram...

whatever ::

Če družba ne bo sposobna skrbeti za vse, tudi tiste, ki sami ne bodo delovno sposobni in ne bodo mogli skrbeti zase, se bo sesula. Še vsaka taka družba se je. Zato pokojnine so in vedno tudi bodo.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

MadMicka ::

To, a daješ denar za pokojnino ali ne, ni odvisno od tebe ampak od tega ali si zaposlen. Če si, ti mora delodajalec del plače dajati za pokojnino. Res pa bo pri tej zadevi ratal problem, da boš realno dobil ven manj, kot si dal notri. Zato se splača šparati tudi preko zavarovalnic, kot npr. dodatno pokojninsko zavarovanje. Verjetno domače skrbi, da ti ne teče delovna doba, kar se ti bo lahko poznalo na stara leta. Da pa bi morali ljudje delati do 85 leta, je pa nonsens. Mi bomo morali delati verjetno tja do 65 leta. Dlje gotovo ne, ker že tedaj večinoma nismo dovolj čili, da bi delali po 8 ur. Bi pa bila varianta, da bi zakonodajalec določil, da npr. zadnja leta oz. na stara leta lahko delamo s polovičnim delovnim časom.

perci ::

Zame je naiven folk, ki se ful boji, da mu bo tekla delovna doba in misli, da bo dobil penzijo. Kaj vi veste, kaj se bo zgodilo čez 40 let? To je skor pol stoletja. Do takrat bi se res že kakšna thomasova zla slutnja znala uresničit. Ne načrtovat za 40 let vnaprej. Ob stopnji razvoja v kateri smo, jst za več kot 10 let naprej ne bi planiral.

dolenska ::

dejstvo je, da se prebivalstvo stara, da bo z leti čedalje manj ljudi, ki bojo plačevali za penzijo, vseveč pa odjemalcev penzije.
Če pogedamo iz tega stališča, ter, da nas je evropa že opozorila na neustrezno pokojninsko zakonodajo, potlej se nam ne obeta nič dobro. Predpostavljam, da bojo starostno mejo povišal, da bo človek več časa plačeval državi.
Sem prepričan, da se bojo pokojnine z leti zmanjševale, ter bo čedalje bolj potrebno varčevat.
Mislim, da se bolje splača varčevat pa vlagat v nepremičnine ter v sklade, kot pa dajat državi.
Je pa res, da če bi vsi tako razmišljal potlej naši dedki že sedaj neb mel penzije.
Lahko se pa motim in živim v zmotnem prepričanju

kekz ::

Za penzijo se ne splača vlagati, oz. čimmanj kolikor zakon dopušča. Donosi so mizerni. Z rednimi prispevki samo plačujejo redne pokojnine, nič ne vlagajo. Tudi dodatni skladi imajo premajhne donose, zato sem se jaz že dolgo tega odločil, da bom imel za potrebe svoje penzije čisto svoja individualna vlaganja.

Prednost: praviloma precej večji donosi.

Slabosti:
- če se ti prej kaj zgodi, ko še nimaš veliko prihranjenega, nimaš nič (npr. da se moraš upokojiti invalidsko)
- država preferira svoje sklade (davčne olajšave), pomeni da imaš avtomatsko nekaj donosa, ki ga moraš s svojimi naložbami dodatno prislužiti.
- tveganje. Svoje naložbe, če želiš da so bolj donosne so po pravilu tudi bolj tvegane. Nihče ti ne zagotavlja niti donosa niti ogranitve glavnice.

Zato mora biti to zavestna odločitev s premislekom.

Samsung06 ::

A nav Protokol cez okrog 20 let? :P

pablic ::

Ste že slišal za tri stebre, nisem ravno strokovnjak ampak vseeno:
1.) to kar plačujš od bruto plače na SPIZ in tega se ne moreš otresti. Dejansko plačuješ penzijo današnjim penzionistom (celo penzijo) takrat ko bomo mi v penziji nam bodo mlajši, oziroma otroci plačevali le nek mizeren majhen delež.
2.) Pokojninsko zavarovanje, nekaj plačuješ sam od svoje plače, nekaj delodajalec, oboje gre v davčne olajšave, tvoje tebi , delodajalčevo delodajalcu
3.) Varčevanje, naložbe, vzajemni skaldi delnice, pač kakor poskrbiš zase.

Trenutno vsa penzija izvira iz 1.) Ko bomo šli pa mi v penzijo bo pa večina iz 2.) ali 3.) kakor bomo pač poskrbeli sami zase.
Smotrnost:
1.) MORAŠ PLAČEVAT, čeprav nam ne bo nihče
2.) in 3.) kakor hočeš o donostih in varnosti naložbe se da debatirati

Od kod vzeti za 2.) in 3.) to je sedaj vprašanje?

Vprašanje je tudi pri katerih letih bomo šli v penzijo.

Najbolje so naredili tisti ki so kot policaji šli v penzijo pri 40-tih ali pa tisti ki dobivajo dobro pokojnino (saj so bili direktorji, najboljše pvprečje mislim da 5-tih let), sedaj pa pobirajo sejnine iz nadzornih svetov, svetujejo za mastne honorarje itd.

kekz ::

Najlepše bi bilo, da mi nakažejo tisti del, kar je zdaj obvezno plačevati in sam skrbim zase. Konkretno zase bi celo za zdravstvo rekel podobno. Marsikomu pa seveda ne. Socializem imamo še toliko pod kožo, da je ogromno ljudi, ki ne znajo skrbeti zase in pričakujejo da bo to naredila država. :(

jype ::

kekz> Najlepše bi bilo, da mi nakažejo tisti del, kar je zdaj obvezno plačevati in sam skrbim zase.

Saj ne skrbijo zate. Skrbijo za penzijo tvojih starih staršev. Če jim nočeš plačevat penzije, jih pojdi zadušit, pa je.

whatever ::

Socializem imamo še toliko pod kožo, da je ogromno ljudi, ki ne znajo skrbeti zase in pričakujejo da bo to naredila država.


To je NALOGA države!
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

poweroff ::

Če jim nočeš plačevat penzije, jih pojdi zadušit, pa je.
Ja, pa še država oz. oddelek za izvrševanje kazenskih sankcij bo skrbel zate kakšnih 20 let.
sudo poweroff

kekz ::

"Saj ne skrbijo zate. Skrbijo za penzijo tvojih starih staršev. Če jim nočeš plačevat penzije, jih pojdi zadušit, pa je."

Pajade. Oni so sami zase plačevali dovolj. Njim naj vrnejo, kar so oni plačevali.
Tole iz enih rok v druga usta ne vodi nikamor.

TESKAn ::

Kekz, ti očitno ne veš, kako delujejo penzije, ne?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

kekz ::

Jaz vem, kako bi morale delovati.
Žal pa tudi vem, kako delujejo.
sicer pa imam že preveč delovne dobe za sabo (v bistvu na strani delodajalca), da ne bi vedel :\ .

Calligula ::

Penzije ne bos videl. Vmes drzava stokrat prenehala obstajati, stokrat pokradli sklade,... skratka dobil bos milijon skandalov in ne ne bankovcev.

Pozabi.

suntrace1 ::

Obdobje varčevanja je minilo, prišlo je obdobje investicij za prihodnost. Velika razlika.

acheron ::

Moj fotr prfoks vedno prav da ne ve kako bo ko mu bodo generacije ki jih uči služle penzijo.. :)

lp
http://www.ashy11.net

Vice ::

sicer pa imam že preveč delovne dobe za sabo (v bistvu na strani delodajalca), da ne bi vedel

Rasvetli nas kako deluje PS! Da vidimo koliko znanja o ekonomiji si pridobil. ;)

MihaFirst ::

nisem bral vseh postov... ampak, če sploh še nisi začel delat ti kr lepo odpri posebi račun in gor nalagaj... pokojnin pač ne more biti, glede na to, da se bo močmo dvignila povprečna starost prebivalstva... :\
www.gamma.si

jype ::

jype> Saj ne skrbijo zate. Skrbijo za penzijo tvojih starih staršev. Če jim nočeš plačevat penzije, jih pojdi zadušit, pa je.

kekz> Pajade. Oni so sami zase plačevali dovolj. Njim naj vrnejo, kar so oni plačevali.
kekz> Tole iz enih rok v druga usta ne vodi nikamor.

Oni so plačali penzijo svojim starim staršem, ne pa sebi.

Point penzije je, da tisti nesrečneži, ki jim starši niso umrli v prometnih nesrečah ali vojnah, svojega denarja ne trošijo še za svoje starše. S tem se tudi zmanjša možnost za to da bi mladi stare kar predčasno zakopali, ker so "prevelik strošek". Po drugi strani so penzije najboljši način za kontrolo rojstev, saj ljudje z zagotovljenimi pokojninami ne potrebujejo 20 otrok, ki bi jim omogočali preživetje, ko bodo stari in betežni.

Ampak če si zadrto teslo, ki misli, da bo svet lepši, če bo človek človeku volk... Potem pa pojdi na Novo Gvinejo. Tam nimajo pokojnin (in lahko vse, kar zaslužijo, takoj zapravijo sami).

kekz ::

"Oni so plačali penzijo svojim starim staršem, ne pa sebi."

In komu so jo plačevali prvi delavci, katerih starši so bili še na kmetiji in niso imeli penzije?
Tole, kar opisujete je v bistvu vzajemno (pokojninsko) zavarovanje. Ekonomsko veliko bolj zdravo (pa vsaj nekaj več ven dobiš) je naložbeno.

kekz ::

"Rasvetli nas kako deluje PS! Da vidimo koliko znanja o ekonomiji si pridobil. ;)"

Znanja o ekonomiji imam za svoje potrebe že dovolj, glede na to, da to ni moja naloga v firmi.
Z operativno ekonomijo se ukvarja financar in računovodska služba.

MadMicka ::

kekez: stvar je preprosta; več ko ustvariš, več imaš. En delček tega pa pade v recimo temu solidarnostno zavarovanje, iz katerega lahko črpajo tisti, ki so ustvarili manj, kot bi potrebovali za življenje. Temu se reče civilizacija in napredek človeštva. Bolj, ko je eno in drugo razvito, višja je ta meja.

perci ::

En delček tega pa pade v recimo temu solidarnostno zavarovanje, iz katerega lahko črpajo tisti, ki so ustvarili manj, kot bi potrebovali za življenje. Temu se reče civilizacija in napredek človeštva.
Problem je v tem, da so prispevki za socialno varnost pri nas hudo preveliki in obremenjujejo gospodarstvo. Dokler ne bo pokojninske reforme, tok cajta bo gospodarstvo stagniralo. Kot kaze se kar nekaj casa. Zal.

To da nekateri ljudje dobivajo 300 jurjev penzije iz tega mickinega solidarnostnega zavarovanja, je svinjarija. Visina najvisje penzije se mora znizat na 200k, ce hoces kaj vec, si zasluzi sam.

Vice ::

Znanja o ekonomiji imam za svoje potrebe že dovolj
kekz vrjamem da imaš samo ne trdi da poznaš pokojninski sistem ker si v zadnjih parih stavkih dokazal ravno nasprotno, no ne samo to..., vendar temu tema ni namenjena.

Perci to da nekateri dobijo preveč glede na to kaj so naredili se strinjam se pa ne s to sindikalno idejo o max. višini. V tem primeru je bolje da se pokojnine ukine, prav tako pa tudi zaposlenim obvezno plačevanje in naj si med delovno dobo vsak "zrihta" toliko kot misli da potrebuje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

whatever ::

perci: Daj, preživi danes s 100 tisočaki, če moreš. 100 jurjev je danes čisti minimum za preživetje 1 osebe, če ta živi sama. Kako zmore kdo s 50 jurji socialne se še sam sprašujem. Ti bi dal pa najvišjo penzijo na 200 jurjev? Potem je že bolje, če naredimo pri penziijah uravnilovko in damo vsakemu upokojencu enako - 150 jurjev. Morda pa pri penzijah to niti ne bi bila slaba ideja. Vsaj enkrat v življenju bi si bili po dohodkih enaki.:D :D
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

whatever ::

V tem primeru je bolje da se pokojnine ukine, prav tako pa tudi zaposlenim obvezno plačevanje in naj si med delovno dobo vsak "zrihta" toliko kot misli da potrebuje.


Res ne vem kaj bi s tem profitiral. Marsikdo bi bil lahkomiselen in ne bi varčeval za prihodnost, kaj bi pa potem z armado takih? Postrelit al kaj? Pa kdo bi potem plačeval za današnje upokojence?
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

kekz ::

Vidim, da ste tu sami socialisti. 0:)
No pa se pojdimo bolj social(istič)no.
Vse lepo in prav, da se "ubogim" nekaj prispeva, da lahko živijo. Ampak taka vzajemnost kot je zdaj dela ravno obratno. Posredno več subvencioniramo tistim, katerim ne bi bilo treba in manj tistim, ki so pomoči potrebni.

Davki.
Zakaj imamo znižano davčno stopnjo? Socialisti (sindikalisti itd.) pravijo, da zato, da lahko revnejši preživijo. Pa zakaj, za boga, imajo znižano davčno stopnjo tudi bogati??? Itak, da več potrošijo za artikle z nižjo stopnjo kot revni. Zakaj nimamo vsi enake davčne stopnje, pomoči potrebnim pa naj se direktno da subvencija?

Pokojnine.
Vzajemnost? Ampak največ iz te skupne sklede dobijo tisti, ki so že za časa zaposlitve imeli najvišje dohodke! Najmanj pa tisti, ki sploh niso dobili dovolj za dodatno naložbeno pokojninsko varčevanje.
Zakaj je treba subvencionirati bogate?

Sociala da! Ampak samo upravičenim in do zneska potrebnega za dostojno življenje. Vso nadgradnjo naj si ljudje prislužijo sami.

Buldožer ::

To, da država sili ljudi vlagat v naložbo, ki bo imela negativne donose(ne glede na socialni status) zame ni socialna država. Naj enostavno ukinejo pokojninsko zavarovanje in upokojence poplačajo iz "davka na neumne socialistične rešitve". Ljudje si saj ne bodo delali utvar, da bodo meli kaj od pokojnine. Kdor pa ne zna poskrbet zase s tem da bo ulagal v 3. steber mu pa bog pomagi.

Je pa stvari veliko lažje napisat na forum kot uresničit.:D

Edit: Se opravičujem. Zgoraj sem imel v mislih 2. sterber, se pravi dodatno pokojninsko zavarovanje, ki bi potem postalo glavno, a prostovolno pokojninsko zavarovanje.
Več glav več ve. No, ni nujno!

Zgodovina sprememb…

whatever ::

Sociala da! Ampak samo upravičenim in do zneska potrebnega za dostojno življenje. Vso nadgradnjo naj si ljudje prislužijo sami.


OK. Kdo so zate "upravičeni" in koliko znaša "znesek za dostojno življenje"? Mar niso vsi upokojenci upravičenci? OK, recimo da niso, ker nekateri bi še znal kaj delat recimo. Kateri pa potem so "upravičenci"? Hja, bolniki z rakom, 100% invalidi in dementne stare mame. Zanje pa je za "dostojno življenje" že itak prepozno. Lapsus^2.

Čeprav ste (pre)mnogi orto kapitalisti, jaz kot kao socialist priznavam dobre plati kapitalizma, vendar med levico in desnico, med socialno pravičnostjo in napredkom je treba najti ravnovesje da se tehtnica ne podre in to je vsa umetnost.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

budili ::

Kdor pa ne zna poskrbet zase s tem da bo ulagal v 3. steber mu pa bog pomagi

pa so kje kaki izračuni/garancije glede donosov/izplačil/jamčenja čez 30-40let?
da ne bo tako kot pri stanovanjskem skladu, da vsako leto zaostrujejo pogoje/menjajo zakone, tiste ki so pa uspešno prišli skozi skoraj imenujejo "tatove"

v teh letih je vstop v penzion vreden približno 50% neto vašega zaslužka (razen minimalcev, seveda), kako bo naslednja leta je pa en velik ?

saj ni tako malo poti za plemenitenje denarja..., je pa žalostno, da je o tem treba razmišljat pri 20 letih

perci ::

Že zdaj obstaja največja možna penzija. Ne vem točno kolko je, se mi ne da it gledat, mislim, da je cca 300k. Zakaj sploh imamo to omejitev? Zato, ker je penzija socialni transfer. In pri socialnih transferjih je pac treba biti nekoliko socialisticen. Manj socialisticen pa je treba biti pri dolocanju visine prispevkov in dati vsem enake. Tako prispevki ne bodo odvisni od visine place, kar je edino prav.

Vzajemnost? Ampak največ iz te skupne sklede dobijo tisti, ki so že za časa zaposlitve imeli najvišje dohodke! Najmanj pa tisti, ki sploh niso dobili dovolj za dodatno naložbeno pokojninsko varčevanje.
Zakaj je treba subvencionirati bogate?
Kekz je tule dojel moj point.

budili ::

Vzajemnost? Ampak največ iz te skupne sklede dobijo tisti, ki so že za časa zaposlitve imeli najvišje dohodke! Najmanj pa tisti, ki sploh niso dobili dovolj za dodatno naložbeno pokojninsko varčevanje.

lahko krivimo državo? svojim uslužbencem že plačuje dodatno pokojninsko?
koliko podjetij počne kaj podobnega? pri pehanju za max dobički že preračunajo, da se jim kaj takega ne splača

mogoče smo tudi ljudje sebični

perci ::

Sem šel pogledat za največjo penzijo. Decembra 2005 je znašala 417.982,00 SIT. Kdor misli, da je to zdravo za gospodarstvo in za družbo nasplošno, je milo rečeno naiven.

kekz ::

Citiram sebe :D: "Zakaj je treba subvencionirati bogate?"

Ena logika je. In sicer zato, ker bogati ponavadi največ prispevajo v pokojninsko blagajno. V bistvu je to posledica tega, da država zavaja, da gre za naložbeno in ne za socialno zadevo.

Očitno večina tudi tukaj misli (ve?), da to ni tako. Zato je že res čas, da se reče bobu bob in da se začne tudi delati v skladu s tem.

perci ::

Tisto zgoraj sem govoril o NETO najvišji pokojnini, da ne bo dvomov.

BRUTO najvišja osnova pa znaša 671.664,00 SIT. Je komu slabo ratal? Mici?

TESKAn ::

Pokojnine morajo bit različne in morajo bit usklajene s tem, koliko si vplačeval, ko si delal. Čene bodo ljudje iskali vse mogoče poti okoli plač, če bo direktor s 1M plačo, ki da v pokolninsko blagajno npr. 300 jurjev/mesec, imel na koncu enako pokojnino kot delavec za trakom, ki prispeva 50 jurjev/mesec. Ljudje bodo samo iskali luknje, kako manj plačat v blagajno, posledično manj denarja v blagajni in problemi.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

miko 55 ::

poglejmo na nizozemsko, kaj je tam ratalo.

hans in žena sta delala in sta živela v hiši. plačevala sta za vse kar jimaje država odredila in še na stran sta dajala. vsako leto sta šla na morje v dalmacijo,kjer sta imela prikolico. vozila sta se v boljših avtomobilih. ko je prišel čas upokojitve, sta se upokojila a penzija je bila tako mizerna, da sta se presila blok, ker so bili stroški vzdrževanja nižji, boljši avto prodala in kupila cenejšega. zakaj?

zato ker je penzija bila tako zelo dobra, da je šlo skoraj vse k vragu

bozigor ::

Penzije je uvedel Bismarck (tisti, ki je združil Nemce!!!), zato, ker so že takrat pogruntali, da je treba starejšim zagotoviti življenje na stara leta z nekim minimumom. Sistem je že takrat deloval tako, da so zaposleni vplačevali v poseben penzijski sklad glede na svoje dohodke, iz tega sklada pa so se izplačevale penzije trenutnim upokojencem in to v skladu z njihovimi dohodki. V bistvu je šlo za medgeneracijsko pogodbo - sedanja generacija plačuje prejšnji in to naj bi veljalo za večno.
Tak sistem smo imeli do pred kratkim tudi mi. Problem je v tem, da se je zaradi premajhne rodnosti (dokler ni bilo penzijskega sistema, si moral imeti 10 otrok, od katerih jih je 5 preživelo zaradi slabega medicinskega sistema in teh 5 te je na stara leta preživljalo) ta sistem pri nas začel rušiti.
Vedno manjše število zaposlenih ne more več zagotoviti zadosti denarja za enormno povečano število upokojencev. Slovenska politika je gospodarsko krizo rešila tako, da je masovno upokojevala zaposlene iz podjetij, ki so šla v stečaj, pa policaje, pa vojake,.....
Sedaj prihaja čas plačila računa.
Plačala bo naša generacija, ker bo morala skrbeti za številne predčasno upokojene in istočasno sebi privarčevati v II. in III. stebru zadosti sredstev za preživetje na stara leta.
KDOR NE BO VARČEVAL ZA STARA LETA DODATNO IN BO RAČUNAL SAMO NA "DRŽAVNO" PENZIJO, BO NA STARA LETA TOLKEL LAKOTO, KER BO DRŽAVNA PENZIJA ZAGOTAVLJALA SAMO BIOLOŠKO PREŽIVETJE.
Vedno so obstajali ljudje, ki tega niso bili sposobni razumeti.
Takim država pomaga preko raznih oblik socialne pomoči.
audentes fortuna juvat! - sreča je na strani pogumnih! pa lep dan še naprej!

OChack ::

ma to z penzijo je hudič, povprečn delovc z povprečno plačp okol 150 jurju da na let skor 1 miljon za penzije in skor 1 miljon dohodnine.
če bi tist mljon za penzjon dal nekam v banko al pa kj podobnga, bi v penzjonu dobr žvel, še ena stavr bi bla , da greš u penzjon kdr hočš oziroma ko mislš da maš zadost denarja, seveda je tukj treba porem uredit zdravstvo.........
Int€l inside, IDIOT Outside

perci ::

Teskan, preber si bozigorjev post, pa bos videl, zakaj si naivec.

Niso penzije namenjene kupovanju jaht. Namenjene so dostojnemu prezivetju.

Vice ::

Perci socijalizma in komunizma je pa tudi konec. TESKAn je napisal kar dober point. Vsak naj dobi toliko kot je proizvedel. Tukaj niso jahte tukaj je samo razmerje med neproduktivnostjo in produktivnostjo. In ko boš enkrat produktiven boš zastopil.

jype ::

Vice> Vsak naj dobi toliko kot je proizvedel.

Dobi od koga?

Ni naloga države, da se gre tvojega finančnega svetovalca, ali celo da namesto tebe nalaga denar. Naloga države je zaščitit socialno ogrožene ljudi (med drugim).

Če hočeš imet 600 jurjev bruto penzije, je edino prav, da od države ne dobiš nič (0) in denar črpaš iz lastnih skladov.

Pokojnino naj dobijo tisti, ki so recimo pri 25. letih zaradi nesreče pri delu invalidsko upokojeni in očitno niso imeli časa zrihtat pokojnine za naprej. Ali pa tisti, ki so delali celo življenje v tovarni in pobirali minimalno plačo in torej tudi niso imeli kaj prida možnosti prihraniti za stara leta. Tisti, ki hočejo več kot minimalno pokojnino, pa naj za to poskrbijo sami.

Ampak to ne pomeni, da se pokojninskega sistema kar znebimo. Seveda ne. Le popravimo ga, da postane smiseln in ne preveč obremenjujoč za nas, ki še delamo (kar samo po sebi pomeni, da bo več ljudi padlo v skupino, ki ji ni treba izplačevat pokojnine).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

perci ::

Tukaj niso jahte tukaj je samo razmerje med neproduktivnostjo in produktivnostjo. In ko boš enkrat produktiven boš zastopil.
Malo manjka, da te ne bi nekam poslal. ;( Kolk se tebi sanja koliko sem jst (ne)produktiven? Ne mi s takimi primitivnimi.

Pa da se malo spustim na tvoj nivo: če bi bil ti produktiven in bi zaslužil veliko denarja, bi videl, da te država preveč obira. In zakaj? Zato, ker imajo nekateri prevelike penzije. In ta država bo šla samo v qrac, če ne bo izvedla pokojninske reforme. Pokojnine preveč obremenjujejo gospodarstvo. To vsak, ki ima svojo firmo in zaposluje delavce in skrbi za PRODUKTIVNOST v državi ve.

Sicer se pa popolnoma strinjam s tem kar je jype napisal.

perci ::

Pa če ste nekateri že tako pametni s socializmom itd. Jst sem zato, da se naredi celovita reforma. Ne samo, da se najvišje penzije znižajo ampak tudi to, da se najvišji prispevki znižajo. Jasna stvar. Sej jst bi najraj vidu, da majo vsi po 600k penzije. Ampak živimo v realnem svetu, kjer denar ne raste na drevesu in je treba delat kompromise. In kdor ima kaj pojma o zaposlovanju delovne sile VE, da so dandanes plače z prispevki bistveno preobremenjene. Z naivci se pa ne mislim več ukvarjat.

kopernik ::

V Avstraliji mislim, da nimajo penzij oz. so drobiž, pa noben ne jamra, da bo propadla civilizacija. Povrhu vsega pa mislim, da dobijo penzijo samo revni. No, najbrž ne samo v Avstraliji, temveč še kje.

Vice ::

jype nikjer nisem omenil koliko mora komu dati država, temveč Vsak naj dobi toliko kot je proizvedel ne pa da se sedaj produktivnost skubi in "zavira" na 101 način, nagrajuje pa neproduktivnost.

perci
če bi bil ti produktiven in bi zaslužil veliko denarja, bi videl, da te država preveč obira.
Delam natanko to kar pravi TESKAn. Sem produktiven dobim dosti in raši del tega vlagam v razne "krivulje", da država ne dobi nič, kot da dam kaj državi, tako da dobro vem koliko bi me lahko država obrala. Danes dobra informacija pač nekaj stane.

Ne samo, da se najvišje penzije znižajo ampak tudi to, da se najvišji prispevki znižajo
To je bistvo. Se strinjam predvsem z drugim delom če je prvi pogoj.

kopernik tudi pri nas bo zelo podobno. Izjema je skandinavija, samo naša miselnost temu ni zrela in tak sistem se nikoli ne bo pri nas obnesel.

dolenska ::

Koliko je pa znesek, da si sam plačujem leta. Namreč kot je znano so si včasih lahko ljudje kupili nekaj let in so šli prej v penzijo. Baje je pa to postal drag šport. Me pa čist firbec matra. kolk denarja bi rabil za nakup enega leta.
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vlaganje denarja na srednji in dolgi rok (skladi, pokojninsko zavarovanje,...)?

Oddelek: Loža
305872 (4815) jakanov
»

Kje varčevati za pokojnino

Oddelek: Loža
328719 (7125) harmony
»

Prihaja prvi večji test za zasebni pokojninski sistem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
9418910 (16021) MrStein
»

Premalo let delovne dobe - kaj se zgodi?

Oddelek: Problemi človeštva
4918931 (17738) amigo_no1
»

življensko zavarovanje... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5326865 (24033) rh^

Več podobnih tem