» »

Kam nej vlozim denar???

Kam nej vlozim denar???

Popeye ::

No situacija je sledeca:
Prodal sem avto, tko da imam 700k gotovine, ki jo trenutno ne potrebujem oz. jo ne nameravam zapraviti. Zdej me pa zanima kaj se mi najbolj splaca narest z denarjem, da bi ga blo cez neki casa cim vec. Se prav....a cem ga dat vezat, zamenjam v evro ali kaj drugega? :\

Ker sm na tem podrocju bl laik :\ , bi prosu ce mi lahko mal svetujete. :)
No ekonomisti.........>:D

Lp

OldSkul ::

Delnice si kupi.Recimo Krka delnice bi lahko bile donosne šo posebej če pride do prevzema!;) .Mogoče tudi Gorenje pa Mercator, čeprav M. delnice počasi padajo ( včasih so že bile 26k SIT zdaj okoli 23K SIT ).Se bo pa v kratkem mogoče kaj spremenilo saj bodo podjetja objavila poročila o dobičkih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

Popeye ::

A ni to mal tvegan. Mislm, kaj ce delnice padejo.....? Js bi po kaksnem letu al pa dveh rad meu vec dnarja ne pa manj ...:D :D
Pa kere delnice se najbolj splaca??
Tnx :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Popeye ()

OldSkul ::

Hja to ni Amerika kjer delnica lahko zelo veliko zgubijo na vrednosti.Pri nas ni tako oz. v manjši meri.Lahko pa nekatere zelo pridobijo.Lep primer je Mercator delnica, ki je bila pred leti recimo 9 tisoč in manj in kdor je kupil ogromno delnic (M. uprava) ima zdaj pravo malo premoženje saj se je vrednost delnic skoraj potrojila.
Drugače pa jaz zadnje čase kupujem delnice Krka.

Zheegec ::

Vzajemni skladi so pa malo manj tvegana zadeva :D
Drugače pa se trenutno splača skoraj katerekoli delnice od ti. "blue chipov" -- ker bo kmalu jesen>:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

McHusch ::

Kako je nekaterim lepo. Eni imamo premalo denarja, drugi pa preveč >:D


Glede vlaganja pa tako. Če si res ziheraš in si prepričan, da denarja nekaj časa ne boš potreboval, ga veži v banki, tako da boš imel zagarantiran pozitivni donos. Če reskiraš malo več, potem vloži denar v kakšen sklad, ali pa nakupiš delnice ali obveznice kar sam. Tu garancije na donos ni, lahko pa tveganje zmanjšaš tako, da denar čimbolj razdrobiš med investicijami.

LoneWolf ::

Delnice so tvegana nalozba, pa tudi z davcnega vidika ne najbolj ugodna. O delnicah se ti splaca razmisljat, ce imas namen ta denar pustiti pri miru vsaj 5 let, se raje 10. Glede na to, da je 700k sorazmerno malo, bi jaz bolj razmisljal o vzajemnih skladih kot direktnem vlaganju v delnice - ce si bolj na kratek rok (par let), potem v pretezno obvezniske (KD Bond, Sova), sicer lahko tudi v mesane (Alfa, Skala) ali delniske (Rastko, Galileo ipd.) Upostevaj, da so dobicki pri borznem kapitalu obdavceni (30%), ce med nakupom in prodajo potece manj kot 3 leta, zato nima prevec smisla lest na borzo, ce mislis vlagat za manj kot to obdobje. Spekuliral na borzi gotovo ne bos.
Edu-linki, info za vzajemne sklade: www.moj-denar.com, www.vzajemci.com.

O bancni vezavi raje ne razmisljaj, trenutne obrestne mere so taksne, da kapital ravno ohranja vrednost, na 700k pa bos dobil na leto se par jurjev zraven. Nima smisla.

Kar se tice evrov in tujih valut, tudi to je ohranjanje vrednosti, ampak ze precej tvegano, valute nihajo. Ce bi ze kaj, bi zdajle gledal USD, ki je bil v zadnjem letu mocno (tudi umetno) podcenjen in se zadnji mesec spet pobira nazaj. Dolar bi znal v enem letu dobit nazaj gor ene 10-15%, ampak to je ze hudo spekulativno in precej tvegano.

Ce mene vprasas, ker si bolj nov, kak obvezniski vzajemni sklad, pa pocakaj vsaj 3 leta, da ne bos podpiral se drzave. Donosi v obvezniskih vzajemcih so precej konstantni, dobrih 10% letno.

Popeye ::

McHusch: Niti slucajno nimam prevec dnarja. Ampak racunam da bom enkrat mogu tud menjat trenutni avto, ce se slucajn kej druzga ne zgodi in bom nujno rabu dnar......:)

Hvala vsem za nasvete. Denar bi pa najraje pustil leto ali dve, ce se pa res splaca pa lahko tudi 3 leta. :)

lp

Sid Izprijeni ::

So ti že rekli: vzajemni skladi.

Ne spomnim se več točno, ampak nazadnje ko sem to malo gledal, je nek povprečen konzervativen sklad imel letni donos kakšnih 7-8%. Kar bi ti navrglo par cankarjev. Najbrž se splača...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

bobby ::

Kar se tice evrov in tujih valut, tudi to je ohranjanje vrednosti, ampak ze precej tvegano, valute nihajo. Ce bi ze kaj, bi zdajle gledal USD, ki je bil v zadnjem letu mocno (tudi umetno) podcenjen in se zadnji mesec spet pobira nazaj. Dolar bi znal v enem letu dobit nazaj gor ene 10-15%, ampak to je ze hudo spekulativno in precej tvegano.


no jst se s temle strinjam. je pa res,da moraš pol mal pazt na tole. iraška vojna je bil dolar 196sit, pred afganistanom je bil 246sit zdej pa računaj,kok to niha. jst se osebno s temile dolarčki igram. vložek je bil cca 300k, zdej je 420. neobdavčeno seveda. če greš v sklade, potem moraš imet gnar tm notr vsaj 3 leta, če ga prej ven vzameš, plačaš davek na dobiček, če se ne motim je to cca 30%. zdej pa spet računej.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Tody ::

Če se hoče kdo poiskusit kot borzni broker in pri tem ne izgbiti nič drugega kot čas (in če si med prvimi 5 še lepo zaslužit 70.000 za prvo mesto v mesecu)predlagam ŠTUDENTSKO BORZO

LoneWolf ::

Ja, Bobby, saj gre, dokler gre vse po "nacrtih". Problem je samo v tem, da je dolar zdajle hudo obcutljiv. Se en skandalcek tipa Evron, se en z rjuho na glavi, ki se razstreli sredi 10. avenije, pa bodo vlagatelji bezali kot zajci, dolar bo pa v par dneh na 180 SIT. Vso sreco, ampak previdno s temle, igras se z ognjem. Tveganje je tule vecje kot pri vecini delnic.

bobby ::

Ze zl odobro zavedam tega Wolfie, ampak vseen hvala na warning. zaenkrat (tok tok) je vse ok. kok cajta pa bo,... u never know,...
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

mile ::

Greš nekam za ene 3 mesce :)), drugače se mi pa zdijo skladi najboljša varjanta.

freejack ::

BRANJE OBVEZNO:
Mislim, da ima A-Banka, al kdo že "zlato hranilno knjigo", kjer moraš imet minimalno 30.000 SIT, da jo odpreš, nato pa ti na trenutno vsoto, vsak mesec navržejo obresti v višini 1%. V primeru, da imaš 700 000 SIT, bi pridobil z obrestmi 7 000 SIT na mesec, itd.
Mislim, da je to pri A-Banki, sam ne me jemat za besedo. Po mojem mnenju je to najbolj varna naložba. Če se karkoli zgodi, za zneske, ki presegajo višino 3 mio SIT ne garantirajo več, ampak ti še zdaleč nimaš toliko, tako da ni skrbi. Povprašaj...

AlienGT ::

freejack: zakaj misliš da bi imela ena banka considerably boljše obresti kot druge. Najprej primerjaj, potem se odloči. Glede jamstva za vloge pa Banka Slovenije jamči za 5 mio SIT (in ne za 3), tako da 700k pade komot noter. Tudi sam sem se malce igral z dolarji (kupil pri 164 SIT prodal pri 235 v letu in pol) ((škoda da vložek ni bil višji), ja je res tvegano, je pa tudi res da si obveščen (takoj vse sčvekajo po TV in časopisih) precej bolje torej kot za katerikoli vrednostni papir in lahko v enem dnevu korigiraš nakup/prodajo, tako da nisi bistveno izgubil. Ne moreš pa seveda vedno kupovati pri dnu in prodajati prav na vrhu. Se strinjam z vzajemci, razen če nimaš trenutno kakšne insiderske informacije, lol. Je pa vse odvisno od spending cikla, torej čas vezave sredstev odloča o tvojem investiranju. Sam ne ga met doma v štumfu pa bo ok.

Vice ::

Če je kaj "trgovca" v tebi investirej v intelektualno lastnino. V razne delnice, sklade, obveznice ali menice pri nas se ti trenutno ne splača vlagati, razen če ne boš takoj vložil, zaradi trenutne rasti, ki se bo kmalu "umirila". Dolgoročno o vlaganju v sredstva pa rajši razmišljaj o balkanskih vrednostnih papirjih, ker so bolj dobičkonosni od naših, več boš zvedel v kakšni borzni hiši, še prej pa se pozanimaj kateri papirji imajo (če) posebne davčne olajšave, če misliš vlagati kratkoročno.

attackiko ::

Ja 1% mesečni donos haha.. 12.7% na leto, naj mi kdo pove kam naj nesem :D

Glede raznih vlaganj v intelektualno lastnino nimam pojma kako naj bi to zgledalo v praksi. Glede tujih jugo borz pa itak veš - veliko tveganje pa tud najbrž lahko večji donos dobiš.

LoneWolf ::

attackiko:

> Ja 1% mesečni donos haha.. 12.7% na leto, naj mi kdo pove kam naj nesem

Zelo podoben donos ze dosegata oba slovenska obvezniska vzajemna sklada, ki sicer veljata za precej varni in stabilni nalozbi - KD Bond (11.58%) in Sova (11%), povprecje donosov preteklih let pa je se vecje. 12.7% letno ni tezko doseci tudi brez posebnega tveganja. Ce vlagas na daljsi cas, lahko v bolj delniskih vzajemcih racunas tudi na vecje donose, 15%-20% bi bilo kar realno. Trenutno vecina vzajemcev v Sloveniji precej presega povpr. letnih donos 20% v zadnjih 5 letih, vsaj tretjina jih je blizu 30%.

ali3n ::

malo šale:
Glede na to, da je najboljša investicija investicija v znanje, in da je tale forum taka baza znanja da glava boli (7000 glav? >:D ), predlagam da kupiš SloTech majčke - ženske za punčke in moške za fantke; 2500 sit + ptt :D

drugač so pa velik že ostali povedal: delnice na dolgi rok (3 in več let), vezava na kratki rok (tok da ne moreš do denarja -> ga ne moreš zapravt), skladi so manj donosni in manj rizični kot delnice (a za njih velja enako - na dolgi rok); tudi pri skladih se lahko "zakolješ", ne sam pri delnicah....
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

SHARK ::

Jz mam mal §§ vezanih na banki (trimesečni odpovedni rok) pa je obrestna mera ene 5,1%. To je full nizka obrestna mera an? Se komaj splača an? No seveda se obrestna mera viša z višjim zneskom tko da....

Lp,
Reitev je enostavna, samo videti jo je treba !!

Uporabnik ::

Da ne bo diskriminacije:
Vzajemni skladi

Menjanje avta:
Avto

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Uporabnik ()

Vice ::

Ravno tolko maš da malo pokriješ inflacijo...čist brezpointless

Shark zastopiš?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

Zheegec ::

Ni ravno donosno vse skupaj -- še kakšno devizno varčevanje bi pa že šlo. Je pa že riziko. Je pa problem če imamo veliko inflacijo :D Pač Slovenija.

[edit] ups, napaka:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Popeye ::

No hvala usem skupi za odgovore....bom mal pregledu pa bomo vidl. :)

A pol bi se slpacal vezat devize ????

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Popeye ()

dela ::

hm, če bi jaz meu zdaj kaki višek bi kupo dolare.

MadMicka ::

kokrkol obrneš, je 700 k mal dnarja in realno v 2 letih ne moreš zaslužt za več kokr za eno res dobro večerjo...:)

kup dolarje, pa dej vezat, pa boš mel mir... dolarje zato, ker bodo šli še gor napram evru..

je pa res vseen, kaj nardiš, ker karkol nardiš, bo razlike za v najboljšem primeru za ene par perov :D

SHARK ::

Vice je zapisal:
Ravno tolko maš da malo pokriješ inflacijo...čist brezpointless


Boljše to kot nič an? :\

asPeteR ::

Uporabnik: Kar lepa pravljica. Toda kje pa pise, da bo cez pet let donos sploh pozitiven? Trenutno je kriza delnicami ...

Je pa lepa teorija, ki je zelo veljaja v 90' - sedaj pa nihne ne ve. Recimo vecina vzajemnih skladov se se niti ni dobro pobrala in se vedno bolj ali manj zivitarijo, no v zadnjem casu se pa res malce pobirajo.

Kako naloziti denar. Kot so ze dejali razprseno. Nekaj v devize, nekaj v vzajemne sklade(ne samo enega!), pa v delnice(Krka, Mercator ...)

In bos imel cez n let zanesljivo pozitiven donos.
http://blog.stegnar.com

LoneWolf ::

asPeteR: 700k SIT je absolutno premalo za taksno razprsitev, kot jo ti navajas. Ce vlagas v vzajemne sklade (ceprav v enega), ze s tem posredno dovolj razprsis nalozbo in to z bistveno manjsimi transakcijskimi stroski. Zato pa so vzajemni skladi. Se vedno imam obcutek, da se nekateri prav bojite vzajemcev, kot da je to hudo tvegan bav-bav. Razlicni vzajemni skladi imajo razlicne strategije - ce se tako bojis tveganja, gres lahko na obvezniski vzajemni sklad, zanesljivost take nalozbe je prakticno primerljiva z bancno vlogo, donosi pa so priblizno se enkrat vecji in dovolj zanesljivi. Ne vem, kdo bi pri danasnjih obrestnih merah se resno razmisljal o bancnih vezavah, mogoce samo kdo, ki se boji alternativ. Tudi devize bi bile uporabne samo spekulativno, pa se tu moras imeti precej srecno roko, da dosezes tak donos, ki ga vsak obvezniski sklad prakticno zagotavlja.
Delniski skladi bolj nihajo, zato pa so primerni za bolj dolgorocna vlaganja. Ce pride kdaj slabo leto, pac takrat ne bos prodajal in bos pocakal, da se trg pobere. Ce pogledas dolgorocne donose, preko 10 let, tudi delniski skladi prinasajo lep konstanten dohodek, praviloma vecji od obvezniskih, ceprav so lahko bila vmes obdobja, ko je tvoj vlozek izgubil tudi polovico vrednosti. Stvari so pac dinamicne in nihajo, bistveno je povprecje na dolgi rok.

BigWhale ::

Sparanje in 'nalaganje' tako majhne kolicine denarja za precej malo casa in potem pricakovati nevem kake obresti od tega in zasluzke je utopicno.

Kupi trave za 700k, not namesaj 50% petersilja in drazje prodaj kot si kupil.


Keep in mind that, There is no such thing as easy money. :)

asPeteR ::

LoneWolf: 700k, je res premalo za tako razpsenje kapitala. Jaz sem bolj govoril na splosno.

Kakorkoli. Se vedno je bolj razpisiti kapital na vec koncev, kot pa ga imeti na pararazprsenem investicijskem skladu.
http://blog.stegnar.com

BlackHole ::

Je smiselno vložit v dva uravnotežena (obveznice in delnice) sklada? Ali je bolje v npr. enega uravnoteženega in enega umirjenega. Sem tik pred tem, da vložim še v nek drug sklad. Trenutno pa imam nekaj v uravnoteženem (Hrast).

LoneWolf ::

BlackHole: cisto odvisno od tvojih pricakovanj, zneska itd. Lahko primerjas strukturo portfelja posameznih skladov, da bos videl koliko je sploh razlike med obema skladoma kamor ciljas - na nasem trgu je sorazmerno malo dovolj "kvalitetnih" delnic, zato ima vecina vzajemcev precej podobno strukturo vlaganj in ni neke bistvene razlike kam gres. Bolj se pozna razmerje delnice/obveznice, nekaj malega tudi uspesnost upraviteljev, ki lahko v nekaterih skladih doda kak odstotek donosa. Ce imas vec kapitala (recimo par mio), ga je smiselno malo razdelit po skladih, se posebej, ce ciljas na razlicne strategije vlaganj. Drugace je ze vprasljivo, razen ce se bojis, da bi sel kak sklad po gobe (konec koncev gre lahko po gobe tudi banka). Skodi pa tudi ne ce das na vec koncev, kar se tice provizij bos financno bolj ali manj na istem, le vec dela bos imel s spremljanjem, ce te bo zanimalo kaj se dogaja s tvojim vlozkom.

Uporabnik ::

asPeteR:
seveda pravljica, sam morš ven razbrat bistvo...

gledajo se povprečni donosi, ne pa da -> glih tist let bo šlo pa v minus

kriza z delnicami??? hmm, jst pa pravim ravno obratno

z delnicami ni nikol krize (normalno da nihajo, sej to je bistvo), sam ne smeš met samo delnice enga podjetja, ki pol propade -> to je edino kar bi razumel kot kriza

asPeteR ::

->seveda pravljica, sam morš ven razbrat bistvo...

No, sej nikoli nisem rekel, da ce je pravljica ne pomeni, da je tudi neresnicna. Hotel sem le poudariti relativnost. Drigace je pa naceloma ta strategija zelo dobra.

->kriza z delnicami??? hmm, jst pa pravim ravno obratno

No, ne vem koliko to gledas globalno. Recimo, ce se omejimo na Slovenijo, se kar dobro drzijo. Jaz sem mislil globalno.

Hja, zakaj pa je Alan Greenspan ze 13x znizal obrestne mere?

8-)
http://blog.stegnar.com

Vice ::

LoneWolf mislim da tisti, ki ima par mio bi bil neumen, če bi dal vse v sklade in nič v delnice.
BlackHole jest bi vložil v tistega, ki ima večji delež delnic kot obveznic, zdaj je sprejet novi zakon, ki skladom ne omejuje več toliko vložka na tujih trgih. Res da je rizik, (ki v bistvu tako velik kot pri bančnih vlogah) samo če ne reskiraš nimaš nikoli nič.

asPeteR skladi se ne pobirajo ker nikoli niso "stali" zdaj doživljajo svoj pravi bumm, ker jih zakon ne omejuje več tako kot pred leti zato so pri nas relativno "mladi", razvoj in vlaganja v sklade bodo pa šla samo še navzgor, še posebej po vstopu v EU, kjer je ta način vlaganja kapitala nekaj čisto normalnega tako kot v ZDA in drugih razvitih državah.

Ker se ne rodijo vsi z zlato šeflo v ustih mislim, da 700k ni malo denarja ga je več kot dovolj, da ga lahko imaš veliko.
Popeye glede na to, da se ti ne da reskirati in da imaš ta kapital za obračanje na voljo 1-2 leti premisli kaj hočeš imeti po 2 letih.
Glede na to da se ti ne da pacat z obračanjem npr. intelektualne lastnine, ker kratkoročno (1-2 leti) za delnice in sklade ni pravi trenutek, lahko daš denar na devizno vezavo, bistvene razlike s tolarsko ni, samo po dveh letih boš imel par dolarjev več odvisno od inflacije (ali ektremnega gospodarsko-političnega preobrata v ZDA ali EU, kar je danes seveda tudi mogoče in si vsi tega želijo prav tako tudi napovedujejo), samo vedeti moraš da cene ne bodo takšne kot danes, se pravi tudi tukaj imaš rizik, vendar se tega ne boš toliko zavedal, da imaš verjetno manj kot pred 2 leti. Zato bi npr. v tvojem primeru, če nisi človek za rizik in te te stvari zanimajo bi dal 500k na devizno vezavo 200k bi pa vložil v kakšen skad in spremljal (bolje učil) pota svojega kapitala in zraven malo dodajal. Če načtuješ po letu ali dveh kupiti drug avto, ga kupiš leto starejšega kot si načtoval ali kaj drugega, po 3 letih lahko tako ali tako dvigneš glavnico iz sklada brez kakršnegakoli davka, s tem da ti še vedno ostane malo kapitala za obračanje, koliko ti ga ostane je pa odvisno od tebe in koliko in v kaj si pipravljen vlagati, ker lahko imaš PO TEM čez par let 7mil odvisno od sreče, predvsem pa od tvojega znanja, ki si ga zraven pridobil.

LoneWolf ::

Vice:
> LoneWolf mislim da tisti, ki ima par mio bi bil neumen, če bi dal vse v sklade in nič v delnice.

Bi lahko tole neumnost malo argumentiral? Kaksne prednosti/slabosti pricakujes pri direktnem nakupu delnic v nasprotju z vlaganjem v sklade?

Vice ::

"Ce imas vec kapitala (recimo par mio), ga je smiselno malo razdelit po skladih, se posebej, ce ciljas na razlicne strategije vlaganj."
Zame je to samo ena strategija vlaganja kapitala (razen če nisi mislil drugače potem sory). Kakšne so slabosti vlaganja v delnice je jasno, pač rizik je večji normalno, samo zdi se mi da nekomu, ki so vlaganja več kot pa samo neka monotonost v skladih in tisti ki razpolaga z miljoni ne bo metal tega denarja samo po skladih in čakal 5 let da se mu vrednost podvoji. Če bereš finance in podobne časopise veš kam vlagati. Zdaj tuji indeksi v EU drvijo navzgor vsaka pozitivna novica o gospodarstvu v ZDA tlači euro dol in tišči EU delnice gor na balkanu se trenutno dogaja podobno kot pri nas 97 leta čez par let bo prišlo do prevzemov v Bosni in Srbiji. Ne govorim da je vlaganje v sklade neumno, neumno je imeti po 5 letih samo podvojen kapital če imaš lahko 10x več. Tisti ki obrača s par miljoni bo dal nekaj v sklade večino pa v delnice, meni se to ne zdi neumno edina prednost ki jo pa navajam so pa samo $$$.

asPeteR ::

->asPeteR skladi se ne pobirajo ker nikoli niso "stali" zdaj doživljajo svoj pravi bumm, ker jih zakon ne omejuje več tako kot pred leti zato so pri nas relativno "mladi", razvoj in vlaganja v sklade bodo pa šla samo še navzgor, še posebej po vstopu v EU, kjer je ta način vlaganja kapitala nekaj čisto normalnega tako kot v ZDA in drugih razvitih državah.

Primer: Enedn najuspesnejsih Slo skladov oz. najuspesnejsi - Galilejo. Poglej njegovo fluktacijo cez vseh 10 let. Kaj ugotovis v zadnjem casu?

8-)
http://blog.stegnar.com

MadMicka ::

Vice, a ti trdiš, da lahko iz 700 k nardiš v parih letih 7 miljonov*?

A ti je kamn na glavo padu? :D

Kokr sm že reku, niti ni tok važn, kam bo popeye dal ta dnar, ker za več kokr par tisočakov razlike ne bo.

Jaz 700 k za leto ali dve ne bi dal niti v sklad, niti v delnice, ker komu se pa da letat po borznih hišah. Drugo je, če maš že dnar na borzi oz. skladih, sam on nima. Najbolj enostav, je da greš na svojo banko in daš vezat z devizno klavzulo.

Boki_ ::

Kupi si za 700k srečk in upaj da boš veliko dobival. Potem boš imel 7mio.
I'm back

Vice ::

asPeteR poglej kaj je zakon glede investiciskih skladov začel odpravljati leta 97 in kaj bo dokončno odpravil 2004 pa me boš zastopil zakaj so še "mladi".

MadMicka malo preveč si skrčil besedo v parih letih, malo bolj podrobno preberi kaj sem napisal, poleg tistega kar si sam v naslednjem odstavku napisal.

LoneWolf ::

Vice, to kar se gres ti nima vec zveze z varcevanjem na borzi, to so ze spekulativne investicije kjer hoces naredit cimvec dobicka v cimkrajsem casu, tveganje pa ocitno v veliki meri zanemarjas. To je tudi tip investiranja zaradi katerega je borza prisla na slab glas pri laikih in zdaj raje delajo vezave na banki in po nepotrebnem mecejo denar stran. Hudic takih spekulacij je predpostavka, da si pametnejsi kot vecina ostalih udelezencev na trgu - tak visek ega se najveckrat na koncu pokaze kot primanjkljaj v denarnici. V tako spekulativno vlaganje se bo spustil samo nekdo, ki si lahko privosci ne samo 10x dobicek, ampak tudi 20x izgubo.
Za vse ostale, borza je lahko tudi dovolj varen nacin oplemenitenja prihrankov, ce se tega lotis z glavo in ne s pohlepom. Sam pri borznem investiranju raje vzamem 95% moznost, da iz vlozenih 10 mio dobim vsako leto 2 mio dobicka (in iz tega solidno zivim) oz. 5% moznosti da mi ostane po letu dni 9 mio, kot da imam 50% moznosti, da v prvem letu potegnem ven 50 mio, in 50% moznosti, da mi na koncu ostane le se 1 mio. Nekdo, ki so mu teh 10 mio zivljenski prihranki, ne bo sel pri zdravi pameti takole tvegat.

Sicer pa, vsakemu svoje, tveganje je relativno. Tom - a si bral o mislim da dveh bratih, Italijanih, ki sta ob rekordnem dobitku prejsnji teden vzela hipoteko na hiso v vrednosti pol mio evrov in sla s tem na loterijo? A ves, koliko sta zadela? Recimo samo, da sta danes na drugem naslovu.
Ampak glede na lepo moznost dobicka (vlozek:dobitek = 1:122) bi mogoce tudi Vice resno premislil o tej moznosti? ;)

Sid Izprijeni ::

Evo, MadMicka pravi, da se mu ne da letat po brznih hišah.

Jaz pravim, da to sploh ni bavbav. Vse skupaj ti vzame kake pol ure, če ne kupuješ ne vem kakšnega hudiča za ne vem koliko denarja. Sem namreč že počel to, resda samo enkrat.

Po mojem boljš, kot bančna vezava. Sploh pri podjetjih, ki rastejo...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Vice ::

LoneWolf se popolnoma strinjam s tabo sam nisem govoril o kratkoročnih "ekstremih", čeprav sem sam že prodal večino kar sem imel v skladih plačal 30% in kupil delnice Leka, preden se je začel prevzem, že več kot leto pred tem je cela Slovenija vedla da prevzem bo tako da v takih primerih ni tako hudega rizika, profit je šel nazaj v sklade drugo pa v generična podjetja na Balkanu. Sam sem tudi mislil da določen del pustiš v skladu kot neko nadaljne "zavarovanje". Za te razne kratkoročne delniške podvige pa nameniš 10-20% svojega denarja odvisno kako močen motorček imaš :D

MadMicka ::

No, če bi dal 700 k za dobr let kupi delnice (od znanih firm, ala Krka, Laško, Sava itd.), je zelo verjetno, da bi zaslužil manj kot na banki. Ker, najprej bi imel stroške z odprtjem računa, dalje, dividenda ne pokrije niti inflacije, kakšna bo razlika med prodajno in nabavno ceno, je pa težko rečt, vendar ne velika, razen v primeru prevzema podjetja.

Res, s tolk mal dnara se za kratek čas po borzi ne splača opletat!

Vice ::

MadMicka saj tega tudi ni nobeden rekel.

LoneWolf ::

MadMicka: Ni nujno. Ce bi sel na delnice, verjetno res. 700k na eno leto je precejsnje tveganje.
Ce bi sel namesto tega s 700k raje na kratkorocne obveznice ali, bolje, v obvezniski vzajemni sklad, lahko s precejsnjo gotovostjo racunas na prbl. 11% donos. Racunas 2% provizije in ker bi prodal prej kot v 3 letih, ti drzava vzame 30% dobicka, torej ti ostane se okoli 7% - kar je se vedno vec, kot bi dobil z vezavo na banki (za 700k vezanih na 1 leto daje NLB 6.05%, oz. TOM+0.50%(!) ). V banki realno dobis ven po enem letu 3.500 SIT, iz vzajemca pa okoli 10.000 SIT, s tem, da si pokasiral prakticno najslabso moznost zaradi slabe strategije investicije (kratek rok - placal si se 30% davka od dobicka drzavi, placal si 2% provizijo skladu - tole placas samo enkrat, ponavadi ob vstopu, tako da se na daljsi rok bistveno manj pozna - itd.)
Ocitna prednost, ki se tudi vcasih zanemarja je tudi to, da je denar na banki vezan celo leto (ne mores do njega), medtem ko ga lahko iz vzajemnega sklada dvignes kadarkoli v roku par dni skupaj z dobickom, ki se je do takrat nabral.

Uporabnik ::

Tist ko se ukvarja z borzo tukaj sploh nima kaj preveč spraševat, ostali pa naj vložijo v sklade. Izjema so tisti ki imajo 5+ mio, in zaupajo upravljanje portfelja BPH.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Varčevanje v vzajemnih skladih: DA ali NE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9514550 (1795) Malidelničar
»

V katere vzajemne sklade vložit?

Oddelek: Loža
1912753 (11899) Myhajlo Tod
»

Vzajemni skladi

Oddelek: Loža
433944 (3097) nicjasno
»

Kam naložiti denar (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5210500 (9130) Cr00k
»

Varcevanje financ

Oddelek: Problemi človeštva
383073 (2132) GregiB

Več podobnih tem