» »

ali bo pokojnina čez 40 let?

ali bo pokojnina čez 40 let?

««
6 / 6
»
»»

jype ::

Moja punca ma tut (tako kot jaz) dražji bicikel, kot povprečen Slovenc avto. Ampak za bicikel ni treba vržt vsak mesec skoraj četrt plače (kot to stori povprečni Slovenec).

Je v družini ena kripa (avto), ki si jo delimo. Uporabim jo približno enkrat na mesec, ko je treba peljat reči, ki se jih ne da z biciklom. Doma imamo tudi kopalnico s tušem, tako da se po kolesarjenju lahko stuširam.

V-i-p> pa pozimi zmrzuješ in hodiš na šiht z biciklom in nimaš avta, ven pa tudi (kaj preveč) ne hodiš?

Že dolgo tega je, kar so iznašli gore-tex, fleece in podobne reči. Zakaj bi človeka zeblo, če to sploh ni več nujno? Saj finta sodobne tehnologije je, da se ti počutiš bolje! Ven hodit pa... Hja, odšpilamo s kolegi kakšen tarok al pa katance, pa zmlatimo kakšno škatlo domačice al pa moto piškotov. Muzike za ozadje ne potrebujemo. Aja, včasih pogledamo film. Dobre filme kupim in to me vsak mesec stane par jurjev.

Bottom line: ničesar mi ne manjka, pa še dnar mi ostane.

Jaz razumem, da se komu zdi tak način življenja mimo. Ampak če si tistega dražjega nisi sposoben privoščit, potem je najmanj nevljudno, da jamraš naokoli, da ne moreš šparat za penzijo, če pa mečeš stran za luksuz, ki ti v prihodnosti ne bo prinesel ničesar.

V-i-p ::

Hja, saj razumem te, ampak jaz pač tako razmišljam: samo eno življenje imamo, včasih žal še prekratko, uživaj in privošči si takrat, ko boš lahko. Ko bom jaz star 70, 80 let, če sploh bom, sigurno ne bom rabil it na Maldive na dopust, me bodo že v domu ostarelih umili v banji, pa bo tudi ok, ne bom rabil BMWja, tudi star voziček bo vredu ;). Tako pač razmišljam, jebiga, tak sem...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

perci ::

Glih na dolgi rok se splača denar dat v delnice. Dolgi rok je pa tu že vse kar je nad dve leti.

Primerjaj vrednosti indexov z vrednostmi pred parimi leti.

Thomas ::

Meni je jasno, da vlaganje v sklade je druga najboljša možnost. Za postavitvijo svojega biznisa.

Samo se je pa treba zavedat tudi tveganj. Pri svojem biznisu velikih, pri skladih manjših.

Ne gre pa brez tveganj, nikjer.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jeti51 ::

Dolgi rok je pa tu že vse kar je nad dve leti.

Ni res. Poglej kakšen graf, kaj vse se lahko zgodi v dveh letih. Oziroma koliko časa traja, da se trg po padcu pobere.
Sem bral enkrat en članek, kjer so z raziskavo ugotavljali, da povprečen vlagatelj ne razmišlja več kot 1 leto naprej. Jasno se potem veliko ljudem že nekaj let zdi dolgi rok, ampak narava delniških trgov je drugačna. Bolj divja in nepredvidljiva v tako kratkem času.

Martin Krpan ::

jype jaz imam eno vprašanje zate ! Kaj ti bo na stara leta ves ta denar in kako ga boš zapravil ,če že sedaj škrtariš? Ko boš star boš že iz zdravstvenih razlogov lahko jedel samo star kruh in jogurt ,vile verjetno ne boš kupoval ,avta ne boš potreboval . Človek se navadi nekega življenskega stila ,ki pa ga na starost ne menja. Torej ,če škrtariš sedaj boš na starost še toliko bolj! In to z tvojo plačo!!!!Še jaz si z 4X manjšo plačo privoščim več ,čeprav je varčnost zame nuja in ne opcija.

jype ::

Škrtarim?

Denar vedno takoj zapravim. Od denarja ni nobene koristi, če ga ne porabiš. Od nevlaganja nima nihče nič. Rekel bi celo, da s kopičenjem denarja tudi drugim delaš škodo, čeprav je denar tvoj.

Porabim ga pa tako, da ga sčasoma dobim nazaj več kot sem ga dal. Pred letom sem kupoval opremo za svoj biznis, danes pa mi tega ni več treba, ker to zame že počnejo drugi. Jaz samo še delam tisto, kar me veseli (kar je, kar se mene tiče, že praktično penzija).

Ne razumem pa, v čem je finta, da bi si moral nekaj privoščit, če ne čutim nobene potrebe po tistem. Saj zdaj sem si že kupil vse, kar sem si želel (bicikle, pohištvo, orodje, računalnike, monitorje, ...). No, vsake toliko časa se najde kaj, kar bi mi prišlo prav in potem pač kupim, če ocenim, da je smiselno.

Vajenc ::

Respect.

V-i-p ::

jype, vem da vsak živi svoje življenje, tako jaz, kot ti, kot vsak drug, samo vseeno morm zinat ;). Srčno upam, da toliko pa le nisi škrt, pa da si kdaj privoščiš dopust, oddih, karkoli, pa da kdaj pelješ svojo drago na večerjo. Spomnim se primera (ne bi o imenu, nima veze) ko je fant, doma so po mojem kar premožni, lepa hiša, oče privatnik, fant sicer študent pa škrt da glava boli, spraševal kam naj svojo deklico pelje na romantično večerjo, da imata šest let, obletnica in to. Vprašal je, v katero gostilno naj jo pelje, ampak pazi to, peljal da bi jo na bone! Uff... :)
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

ZLOky ::

jeti51:
Mimogrede, na dolgi rok se še najbolje obnesejo prav indeksni skladi. Sploh zaradi zelo nizke upravljalske provizije, ki je dolgoročno največji strup za donos vlagatelja. ;)
Prvi stavek v celoti napačen. Na dolgi rok se obnesejo najbolj delniški skladi (100% v delnicah podjetij).

Zakaj ne INDEKSNI sklad? Ker, če bi vedeli kaj sploh so indexni skladi, ne bi bilo treba razlagat. No samo na kratko. Indeksni skladi vlagajo izključno tako, kot je sestavljen nek indeks. Recimo SBI20 je slovenski borzni index, ki prikazuje vrednost slovenskih "Blue Chip-ov" skupaj. Indeksni skladi so neaktivno upravljani, malo analitikov dela za tak sklad, posledično ima tudi nižje donose in je seveda cenejši, ker dela manj ljudi.
Drugi stavek pa kar pravilen. Donos skladov najbolj nažira upravljalska provizija.
http://www.google.com/ dela čudeže!!!

jeti51 ::

In kaj je indeksni sklad drugega kot košarica delnic? S to razliko, da ker enostavno sledi indeksu, ima občutno nižje stroške upravljanja, slednji pa na dolgi rok daleč najbolj načnejo vlagateljev donos. Sploh pa na dolgi rok praktično noben aktivno upravljan delniški sklad ne premaga indeksa trga, na katerega vlaga. Tu se najbrž ne bova strinjala, ampak jaz verjamem analizam podatkov ameriškega trga v tejle knjigi.
Ali drugače povedano - recimo da nekateri skladi v nekem obdobju delajo bolje od indeksa, nekateri pa slabše. Jasno je, da vsi ne morejo biti nadpovprečni, njihovo povprečje je ravno povprečje trga - torej indeks. Morda imaš celo srečo in iztržiš več, morda pa smolo in dobiš na koncu manj od indeksa. Ker pa vnaprej ne moreš vedeti, kateri skladi bodo nadpovprečni, je tvoj pričakovani donos ravno indeks minus provizije. Torej boš iskal sklad s čim nižjimi provizijami, kar pa so indeksni skladi. Za tem stojim, če pa bo tvoja naložbena politika drugačna, pa tudi v redu.

Ampak to je že malo vstran od teme. Vsekakor pa se strinjava, da so na dolgi rok delnice (ob ustrezni razpršitvi - recimo s pomočjo skladov) precej varna in donosna naložba ter kot taka zelo primerna za dolgoročno pokojninsko varčevanje. Večji problem je človek sam, ki se ne drži prvotnega načrta vlaganja (beri: ob hudem padcu panično razproda), ob tem pa pozabi, da pravzaprav vlaga dolgoročno.

ZLOky ::

OK jeti51, sva vsaj na isti valovni dolžini. Delno se strinjam s tvojim prispevkom. Samo po moje preveč posplošuješ. Koliko bo kateri sklad naredil ne ve nihče, itaq. Kateri skladi pa delajo bolje od določenega indeksa, se pa ve. In to je to. Na dolgo dobo, na kar seveda oba ciljava pri delniških skladih (s tradicijo), je pa razlika med delniškim skladom in pa indeksnim d. skladom lahko kar občutna. Recimo v dobi 30 let okoli 30%. To je recimo iz 10.000 denarnih enot dobiti v indexnem skladu 200.000 ali pa v aktivno upravljanem skladu 260.000 denarnih enot.
http://www.google.com/ dela čudeže!!!
««
6 / 6
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vlaganje denarja na srednji in dolgi rok (skladi, pokojninsko zavarovanje,...)?

Oddelek: Loža
305782 (4725) jakanov
»

Kje varčevati za pokojnino

Oddelek: Loža
328679 (7085) harmony
»

Prihaja prvi večji test za zasebni pokojninski sistem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
9418726 (15837) MrStein
»

Premalo let delovne dobe - kaj se zgodi?

Oddelek: Problemi človeštva
4918816 (17623) amigo_no1
»

življensko zavarovanje... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5326787 (23955) rh^

Več podobnih tem