Forum » Operacijski sistemi » debian ali freebsd za server?
debian ali freebsd za server?
mte ::
živjo,
ok najprej da povem nočem odgovorov tipa "izberi tega ker je boljši" brez obrazložitve zakaj. Vem da sta oba sistema dobra, tudi sam sem jih sprobal in sta mi bila oba všeč, pa se vseeno ne znam odločiti.
Sedaj imam gor Openbsd vendar mi ne odgovarja zaradi zastarelega mysql serverja (4.0.20), saj bi nujno rabil podporo za utf-8 character set, ta pa je le pri >=4.1. Ok lahko bi ga na roke prevajal, ampak ni mi cilj imeti vse razmetano po disku. Prav tako nimam zadosti znanja za to, živcev pa še manj. Poleg tega se mi je zdela porazdelitev datotek pri drugih dveh sistemih bolj smiselna, tu sem se precej iskal.
Rabil pa bi ga kot nat za domače omrežje, za web (apache) in mail server (postfix in kakšen imap/pop3 - kateri?). Poleg tega bo laufal tudi php in mysql (manjša baza). Ima mogoče kdo kakšen nasvet kaj upoštevati pri odločitvi, kaj se vprašati, itd. Kakšne so npr. performanse za tak majhen obseg (računalnik je p266, 64mb ram, 2x2 gb diska), kakšna je zanesljivost, bi se priporočal tudi za kakšne rezultate kakšnih neposrednih testov, primerjave, ...nenazadnje bi rad upošteval tudi zahtevnost namestitve in nastavitve vseh teh serverjev, ipd.
Pa za katerokoli koristno informacijo se priporočam..
Hvala
lp Matej
ok najprej da povem nočem odgovorov tipa "izberi tega ker je boljši" brez obrazložitve zakaj. Vem da sta oba sistema dobra, tudi sam sem jih sprobal in sta mi bila oba všeč, pa se vseeno ne znam odločiti.
Sedaj imam gor Openbsd vendar mi ne odgovarja zaradi zastarelega mysql serverja (4.0.20), saj bi nujno rabil podporo za utf-8 character set, ta pa je le pri >=4.1. Ok lahko bi ga na roke prevajal, ampak ni mi cilj imeti vse razmetano po disku. Prav tako nimam zadosti znanja za to, živcev pa še manj. Poleg tega se mi je zdela porazdelitev datotek pri drugih dveh sistemih bolj smiselna, tu sem se precej iskal.
Rabil pa bi ga kot nat za domače omrežje, za web (apache) in mail server (postfix in kakšen imap/pop3 - kateri?). Poleg tega bo laufal tudi php in mysql (manjša baza). Ima mogoče kdo kakšen nasvet kaj upoštevati pri odločitvi, kaj se vprašati, itd. Kakšne so npr. performanse za tak majhen obseg (računalnik je p266, 64mb ram, 2x2 gb diska), kakšna je zanesljivost, bi se priporočal tudi za kakšne rezultate kakšnih neposrednih testov, primerjave, ...nenazadnje bi rad upošteval tudi zahtevnost namestitve in nastavitve vseh teh serverjev, ipd.
Pa za katerokoli koristno informacijo se priporočam..
Hvala
lp Matej
Daedalus ::
Jaz bi ti na podlagi svojih "debian only" izkušenj priporočal debian - sam uporabljam woody na P166, 64Mb RAM in 850Mb diska. Zadeva deluje kot firewall, router, web server s PHP in MySQL, DNS cache, print server, poganja sambo za čvekanje z windows mašinami in mrežo, s pošto se zaenkrat nisem ukvarjal. V mreži mam dva računala, pa običajno še kakega na servisu. Na njemu sem postavil svoj blog (bolj za zabavo, kot kaj resnega), ob strani maš povezavo za podatke o serverju, pa si malo poglej. Uptime je trenutno bolj bogi, ker je včeraj sfalilo štroma, do takrat je mel slaba dva meseca. Zadeva deluje solidno, edino za MySQL je počasen in ma premalo rama, pa za ponovno vspostavitev ADSL povezave, če je prekinjena je treba s cron pa eno skripto čarati. Inštalacijo sem pa izvedel z netinstall CD-jem, ki ga je skup za 38Mb. Inštalacija je po namestitvi osnovnega sistema igračkanje z apt-get in seveda "piljenje" nastavitvenih datotek. Razen nekaj težav (za katere sem bil večinoma sam kriv) in nepričakovanega upora pppd, nisem mel komplikacij. Kot router deluje zadeva neprekinjeno z ene par rebooti od lanskega oktobra, pol sem pa vsake tolko časa dodal še kako funkcionalnost.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Poldi112 ::
Lepa statistika: Cas delovanja 1 dni 4 ur 59 minut :)
Zakaj imas 2.4 jedro?
Bi ti rekel freebsd pa ti ne znam najbolj utemeljiti. Ampak za domaco rabo je verjento vseeno. Osebno mi je firewall/nat sekcija precej bolj vsec, ampak to je pretezno oseben obcutek. Vem da je zdaj nekaj novega, blazno zmogljivega, ampak ne rabim (nimam casa se v to poglabljati). Pa jail imas na Freebsd, ki ti manjka na debianu. Samo ce ga ne uporabis tako kot jaz ti nic ne koristi.
Zakaj imas 2.4 jedro?
Bi ti rekel freebsd pa ti ne znam najbolj utemeljiti. Ampak za domaco rabo je verjento vseeno. Osebno mi je firewall/nat sekcija precej bolj vsec, ampak to je pretezno oseben obcutek. Vem da je zdaj nekaj novega, blazno zmogljivega, ampak ne rabim (nimam casa se v to poglabljati). Pa jail imas na Freebsd, ki ti manjka na debianu. Samo ce ga ne uporabis tako kot jaz ti nic ne koristi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Khm, khm, sej sem napisal, da je včeraj sfalilo štroma 2.4 jedro pa je...ostalo od inštalacije, sploh nism pomislo, da bi ga menjal. Aja, pa debian tudi pozna jail - chroot jail namreč. Al si mel kaj drugega v mislih, pa sem jaz sfalil na celi črti? Nekako še ne obvladam najbolj varnosti linux serverjev...
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
hruske ::
mte, najbolj pomembno je, da izbereš tistega, ki ga dobro poznaš. da veš kako pogledat določene sistemske stvari, da ti je logično, da greš gledat določene stvari v točno določeno mapo in podobno. Išči malenkosti, ki ti bojo prevagale tehtnico, recimo varnost, koliko je dela s prevajanjem jedra, če se boš v to spuščal, na kako dolgi rok so izdaje, kako ima poštiman paketni sistem (sam sem bil recimo precej jezen, ko sem videl, da mi hoče apt na strežnik zraven php4-gd namestit še en del x serverja!) in podobno.
Sam sem pač navajen debiana, ker sem s knoppixom vanj padel in ga precej dobro poznam, zato imam jaz debiana.
Sam sem pač navajen debiana, ker sem s knoppixom vanj padel in ga precej dobro poznam, zato imam jaz debiana.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Tomay ::
Kje si dobil "keep alive" skripto. Tudi sam imam težave, da se mi adsl ne pobere, ko pade.
Voodoo 4Ever
Poglej na (trenutno) zadnji strani (28.) Debian GNU/Linux kot workstation. Je Gandalfar dal link do skripte.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Kami ::
Kot so že rekli uporabi tisto kot bolj poznaš. V FreeBSD-ju je malo težje (vsaj meni) nastavit firewall -> ipfw kot pa uporabit iptables v debianu. No drugače jaz uporabljam trenutno freebsd in sem zadovoljen tudi z tem kr porabi malo resourcov.
mte ::
hmm..po teh odgovorih je malce bolj v prednosti freebsd torej..enostavno ker sem ga uporabljal malce več kot debiana in ga torej mal boljše poznam. Jedro mi je bilo tudi malenkost lažje prevesti na bsdju, paketkov pa res nisem uporabljal razen za osnovni sistem (za drugo so bili portsi, vendar na tem serverju zaradi počasnosti to ne bo šlo), ampak dvomim da bi bile kakšne posebne težave. Ali pač?
Kar se tiče firewalla sem pa mislil da bi potem inštaliral pf od openbsdja, ker ga bolj poznam (no, vsaj nekaj malega poznam) in je precej lahek za uporabo. Za ipfw nimam pojma kako izgleda, iptables pa mi je bil vsaj na prvi pogled čuden (zahteven za uporabo). Je to ok ali je boljše potrpeti s privzetim, ki ga ima sistem? Če je tako, zakaj?
Govorijo, da je openbsd kao bolj varen kot freebsd na primer...nisem se pa poglabljal v to, pa bi rad vedel v čem je razlika, katere so tiste nastavitve za katere so pri openbsdju poskrbeli, pri freebsdju pa ne?
hvala,
lp matej
Kar se tiče firewalla sem pa mislil da bi potem inštaliral pf od openbsdja, ker ga bolj poznam (no, vsaj nekaj malega poznam) in je precej lahek za uporabo. Za ipfw nimam pojma kako izgleda, iptables pa mi je bil vsaj na prvi pogled čuden (zahteven za uporabo). Je to ok ali je boljše potrpeti s privzetim, ki ga ima sistem? Če je tako, zakaj?
Govorijo, da je openbsd kao bolj varen kot freebsd na primer...nisem se pa poglabljal v to, pa bi rad vedel v čem je razlika, katere so tiste nastavitve za katere so pri openbsdju poskrbeli, pri freebsdju pa ne?
hvala,
lp matej
64202 ::
Nekaj je ziher glede konfiguriranja:
iptables - srednje hud gravz
linux traffic shapping - ARGH gravz
freebsd ipfw vred z TS-jem pa vsaj od dalec zgleda cloveski
iptables - srednje hud gravz
linux traffic shapping - ARGH gravz
freebsd ipfw vred z TS-jem pa vsaj od dalec zgleda cloveski
I am NaN, I am a free man!
Nerdor ::
Indeed! Samo nazadnje, ko sem konfiguriral ipfw, ni imel možnosti spremenjivke. Upam, da so to sedaj popedenali. Iptables ima možnost spremenjivke, samo kaj ko je tako čudaški. Freebsd all tha way, kar se tiče konfiguriranja in shapenja prometa.
... for lifetime!
hruske ::
shapanje je res pasje, če hočeš kaj naredit.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Nerdor: mislis, da bi v .conf skripti uporabljal spremenljivke? To se da sicer resiti s komand lajn orodji na vec nacinov:
1. autoconf style: cat fw.conf.in | sed 's/@X1@/1.2.3.4/g' | sed 's/@X2@/2.3.4.5/g' > fw.conf
2. M4, ata vseh preprocesorjev
3...
1. autoconf style: cat fw.conf.in | sed 's/@X1@/1.2.3.4/g' | sed 's/@X2@/2.3.4.5/g' > fw.conf
2. M4, ata vseh preprocesorjev
3...
Tomay ::
Bom kar tu vprašal, čeprav je off topic.
Trenutno preizkušam različne linux distribucije, ker rabim eno malo kot pregledovalnik slik (slideshow).
Ne rabim neke velike distribucije z dosti programi. Mašina bo pentium 1 ali pa celeron 300MHz.
Preizkusil sem crux (www.crux.nu) Je dokaj zapletena instalacija (vsaj zame), v glavnem mi dela vse razen mreže. V ifconfig imam samo lo. Sprobal sem več mrežnih (realtek, 3com 905b, 3com 905c) pa nobena ne dela. V /dev sploh ni eth0, ifconfig eth0 (ip...) pa mi napiše, da ni najdel eth0 ali nekaj takega.
Gonilnike za mrežne sem vključil v jedro, ko sem ga naredil.
Mi lahko kdo svetuje kako naj spravim mrežo v pogon. BTW na drugih distribucijah in windowsih mi dela mreža b.p.
Kako naj preverim, če mi jo sploh najde.
Trenutno preizkušam različne linux distribucije, ker rabim eno malo kot pregledovalnik slik (slideshow).
Ne rabim neke velike distribucije z dosti programi. Mašina bo pentium 1 ali pa celeron 300MHz.
Preizkusil sem crux (www.crux.nu) Je dokaj zapletena instalacija (vsaj zame), v glavnem mi dela vse razen mreže. V ifconfig imam samo lo. Sprobal sem več mrežnih (realtek, 3com 905b, 3com 905c) pa nobena ne dela. V /dev sploh ni eth0, ifconfig eth0 (ip...) pa mi napiše, da ni najdel eth0 ali nekaj takega.
Gonilnike za mrežne sem vključil v jedro, ko sem ga naredil.
Mi lahko kdo svetuje kako naj spravim mrežo v pogon. BTW na drugih distribucijah in windowsih mi dela mreža b.p.
Kako naj preverim, če mi jo sploh najde.
Voodoo 4Ever
Povej katero imas - pozeni /sbin/lspci, pa lahko potem poguglas kater modul rabis.
ješ ::
Imam doma pop/imap/mail/dhcp/dns/web hišni server s softwerskim raidom na Debianu. Sem probal najprej freebsd, pa mi je raid (vinum) povzročal preveč preglavic.
ješ
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Debian Gnu/Linux kot workstation (strani: 1 2 3 4 … 37 38 39 40 )Oddelek: Operacijski sistemi | 119255 (34929) | RedDrake |
» | Kratek uvod v FreeBSD (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Operacijski sistemi | 65681 (29419) | Prospekt |
» | *nix routerji-firewalli, vaše izkušnje z njimiOddelek: Informacijska varnost | 1598 (1250) | ethelred |
» | Debian server VS. Gentoo server (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5092 (4261) | Nerdor |
» | Izbira pravega linuxaOddelek: Operacijski sistemi | 1894 (1756) | gpg |