» »

Izbira pravega linuxa

Izbira pravega linuxa

pircp ::

Linux
zadnje čase veliko berem od linuxa, njegovih distribucij, kaj ponujajo, predvsem kje je največ napak oz. problemov pri instalaciji (glede hardware-a).

Rad bi se naučil inštalacijo, administracijo in tudi samo uporabo ene izmed distribucij.

Glede na features od Mandrake Linuxa sem potegnil dol verzijo 10.1 i586 3x CD (ISO). Kakor sem bral je zastonj, se pravi bi ga lahko uporabljal tudi v firmi za recimo mail server

(sendmail), web server (apache, php, mysql), file server (samba) povsem legalno.

Recimo veliko je govora tudi FRee BSD in Debian. Ali sta te dva tudi povsem zastonj in imata te programe že vključene pod default ??

Kaj bi rad od linuxa kot SERVER (ni važno katera distribucija):
- Mail server
- WEB server (PHP,MySQL)
- File server


Rad bi, da je okolje čim bolj grafično, da je čim več avtomatizacije pri sami instalaciji.
Da bom lahko instaliral na nek spodoben rač. ki bo tekel kot server (bo verjetno nov računalnik) in da ne bo problemov že pri sami instalaciji.

Da je ta verzija distribucije taka da jo ne bo nujno nadgrajevati, se pravi da bo dovolj varna za resno delo v podjetju.
To je skoraj najpomembnejše!!!

Sem videl za Mandrake da je veliko navodil in strani in forumov, uporabnikov, tudi slovenskih.

Potem me zanima naslednje. Če bomo kupili nek server z win 2000/2003 serverjem in postavili domeno ali bodo lahko računalniki v tem omrežju uporabljali, ta linux mail server ?
Povezano mislim da bo ADSL-Router-(Win2000/2003, Linux mail, Uporabniki z win os)
Ali je to združljivo ? Server z win os mora biti.


Ali je lahko kak problem če bo na tem win serverju IIS z web stranjo, in potem še na apachu kakšna stran, vse skupaj bo za routerjem ? Port forwarding verjetno uredi vse?

Ali bo v redu ta Mandrake Linux z temi stvarmi ki jih že vsebuje? Ali je to varno - stabilno ?

Se opravičujem zaradi dolge klobase, sam se ne spoznam (še) toliko da bi vprašal krajše.

Mogoče tudi izrazoslovje ni čisto pravilno, vendar verjamem da ste razumeli moja vprašanja.

Hvala za pomoč in se sigurno še slišimo

Gremo na linux :)
  • spremenil: pircp ()

nicjasno ::

Vse "taboljse" distribucije (slackware, debian, gentoo, s-t) nimajo graficnega installerja. Samo ti to za prednosti ki jih prinasajo nebi smelo biti ovira.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

moj_nick ::

Rad bi, da je okolje čim bolj grafično, da je čim več avtomatizacije pri sami instalaciji.

V Linuxu dobiš najmanj grafičnega okolja. kar je možno in največ avtomatizacije, kar je možno.

Kako je z Mandrake-om kot server sicer ne vem, vendar so distribucije, kot so Debian, Gentoo in OS FreeBSD (FreeBSD ni Linux), zelo primerne za server. (V razlike med njimi se zdajle ne bom poglabljal)

Pri teh distribucijah poteka vzpostavitev serverja nekako takole:

  • Prebereš si manual za inštalacijo ali kak vodič kje na internetu in zapečeš cd za minimalno inštalacijo, da dobiš osnoven sistem skorajda brez uporabnih programov.

  • Ne uporabljaš grafičnega okolja in ko bootaš v OS, te postavi v komandno vrstico. Od tam se povežeš na internet in vpišeš nek ukaz, da ti sam od sebe inštalira željene programe (ti napišeš ukaz, komp downloada in inštalira ter te vmes nič ne sprašuje - avtomatizacija na višku ;))

  • Prebereš si kak howto za npr. sendmail. Obstajajo različice za vse zgornje distribucije, tako da ni problem. Če si dosleden pri prebiranju, zveš vse, kar rabiš.

  • Če česar ne veš, vprašaš tukaj



Priporočam ti, da ne uporabljaš grafičnega vmesnika. Konzola je zelo dobro orodje, zato jo vsepovsod uporabljajo, v Longhornu pa jo bo vključil tudi Microsoft. Splača se ti jo naučiti.

Vse distribucije zelo dobro poskrbijo za varnost, imaš tudi za vsako kakšen security howto, kjer lahko do potankosti "zavaruješ" svoj računalnik.

Problemov z računalniki z Windowsem ne boš imel.
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

Poldi112 ::

>Da je ta verzija distribucije taka da jo ne bo nujno nadgrajevati, se pravi da bo dovolj varna za resno delo v podjetju. To je skoraj najpomembnejše!!!

Potem vzemi FreeBSD.
Pa vsekakor se nauci konzolo. Na administracijo s klikanjem pozabi. Saj ko se bos znasel v konzoli je niti ne bos vec hotel.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

gpg ::

Najprej si oglej pregled večjih distribucij Linuxa.

Grafični vmesniki za upravljanje s strežniki niso tako robustni, da bi se lahko nanje 100% zanesel.

Popravke boš moral nameščati tako kot za vsak drug operacijski sistem. Za Mandrakelinux 10.1 bodo popravki (za strežnike) na voljo do 28. februarja 2006, potem pa boš moral distribucijo nadgraditi na novejšo različico.

Različni sistemi so po zaslugi Linuxa kar združljivi. In zakaj nujno potrebuješ strežnik z OS Windows?

Glede strukture omrežja pa je najbolje, da jo narišiš oz. vsaj bolj natančno opišeš, kako si si to predstavljal, preden ti lahko kdo odgovori, kaj je mogoče in kaj smiselno.

pircp ::

Mah win os rabimo zaradi spletne strani, ki je ze narejena, IIS, MS SQL, Framework...

Glede mreze pa nekaj informacij:
Sedaj: ADSL-Router-Linux? Mail server, Samba -Uporabniki (win xp pro/home)

Nova mreza 1. : ADSL - Router - Win 2003 server (IIS, domena, kasneje Oracle baza, pa se novi informacijski sistem) - Linux Mail server - Uporabniki (win xp pro)

Nova mreza 2. : ADSL - Linux firewall, mail server - Switch? - Win 2003 server -||- ....

Nekaj takega razmišljam.
Razmišljam tudi od Small Business Server kjer je Exchange za mail. Samo nočem mailov-virusov imeti na isti mašini kot recimo Oracle bazo in inf. sistem. Pa itak je preveč denarja. Raje kupim boljši server + dodaten server in se naučim Linux.

Fora je da vsak pač nekako zagovarja tisto kar uporablja oz. se je naučil. Ni jih veliko, ki so sprobali več različic in jih tudi sprobali v praksi nekje v podjetju.

Nimam časa se učiti sedaj to, kasneje drugo stvar...
Rabil bi v bistvu neko demonstracijo, potem bi rekel dejmo to in se lepo vsedem in poigram-študiram in postavim novi strežnik ki ga bom znal administrirati.

Torej: Debian, FreeBSD, Mandrake, Gentoo ... ?

Kaj je torej najbolje ? Vse od zgoraj ?
A pri Debian moram DL vse iso fajle (torrent) ?

Hvala LP

roscha ::

Glasujem za FreeBSD ali Debiana. S tem da znaš okoli železnine imeti več težav na BSDju. Ne vlači vseh Debian ISO-tov z interneta, ni potrebe. Prvi CD zadošča. Ostalo inštaliraš direktno z interneta.

mte ::

Imam gentoo in je tako..če imaš soliden pc, da ti bo vse v doglednem času kompajlalo, potem je fajn. Sploh sistem s paketi je eden najboljši v linuxu. Ampak če imaš švoh pc gentoo definitivno odpade.
debian je fajn tudi za starejše pcje ampak ga ne poznam, niti nimam namena se učit 5 različnih sistemov, čeprav je baje odličen kot linux server.
Bom pa naslednji teden poskusil sestaviti server z OpenBSD sistemom. Ne poznam bsd sistemov še ampak iz opisov sem se odločil za openbsd raje kot za freebsd, ker je baje zelo varen sistem, moraš preštudirati vsako stvar kako vklopiti (recimo porte), kar v bistvu onemogoča da bi nenamenoma ta "varen" sistem naredil "nevaren". Pa še kriptografija je močnejša kot drugje.
Verjetno bo prepozno zate ampak lahko poročam če kdo hoče, kako (če) mi je uspelo ter prvi vtis.
Mandrake za server? Ma za desktop distribucijo je vredu ampak na server ga pa res ne bi stavil. Še posebej ne s kakim grafičnim okoljem nonstop odprtim. Sem imel tudi primer, ko sem po uporabi "čarovnikov" za nastavitev omrežja in neta ugotovil da mi je ta coprnik zbrisal nek konfiguracijski fajl in potem itak ni nič delalo v zvezi z omrežjem. Ampak sem to (da je nil zbrisan fajl) ugotovil šele kasneje, ko sem šel postopoma "na roke" gledat za vsako malenkost kaj je narobe.

gpg ::

Če gre za strani ASP (VBScript) in bi želel preiti na Linux, si lahko pomagaš tudi s programom asp2php, ki se kar dobro obnese, problematični pa so predvsem kakšni moduli (ki niso napisani v ASP).

Mogoče bi bilo dobro zaradi varnosti mrežo strukturirati tako, da bi imel internetne strežnike v ločenem omrežju?

In kaj te pri namiznih računalnikih ovira, da bi uporabil Linux?

Na forumu MandrakePriNas je nekaj takih, ki uporabljajo Mandrakelinux v podjetju in najbolje, da tam vprašaš, kako se obnese.

Drugače pa ima RedHat najverjetneje najboljšo dokumentacijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere OS ste poizkusili (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
717777 (5314) opeter
»

Kratek uvod v FreeBSD (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Operacijski sistemi
51464190 (27928) Prospekt
»

Advanced user anketa [REZULTATI OBJAVLJENI] (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16214965 (10047) Eru
»

Kateri operacijski sistem ste že imeli

Oddelek: Operacijski sistemi
382505 (1788) nicjasno
»

Katero distribucijo uporabljate

Oddelek: Operacijski sistemi
412836 (2055) hanibal

Več podobnih tem