» »

Kratek uvod v FreeBSD

Kratek uvod v FreeBSD

««
3 / 11
»»

Nerdor ::

Luka182: Flash playa

cd /usr/ports/www/flashplugin-mozilla
make install clean

Finta BASH s igranjem:
ko boš tipkal ukaze si pomagaj s Tab tipko.
Vpišeš cd /us in stisni Tab, ti dopolni na /usr, dotipkaš /p Tab,
ti doda /usr/ports/, dotipkaš /w Tab ...

Men je zakon ta finta, ker mi prihrani o-hoho časa pri iskanju
posebnih znakov, ki jih imajo datoteke in direktoriji :)

Aja, še prej change shell s ukazom "chsh bash" ozr,
če ne prime ukaz probaj z "exec bash". Ker tista prejšnja finta dela
pod to lupino. Default lupina pod BSD sistemi je csh, ki je precej omejena,
zato jo takoj zamenjam s čim boljšim. Poglej s ukazom " echo $0 ", katera lupina
teče, ozr. če ti jo je ratal zamenjat :D

Še ena fintica za začetek, uporaljaj smerne tipke (dol/gor), da se sprehajaš
med že izvedenimi ukazi, ki si jih prej odtipkal.

Vzdrževanje:
Predvidevam, da si začetnik, za začetek poženi ukaz "sysinstall" in izberi "Update", izberi
najbližji ftp, ftp.si.freebsd.si (mislim, da je še živ!?) in to je to.. Binarno
updatanje v stilu amm... dselect, aptitude ali kaj takega..
Če ve kdo za ekvivalenten ukaz v BSD, kot je v Debianu apt-get; apt-install, please, naj nam sporoči..
Ura pozna in jest se z glave ne spomenm |O
S CVSup se lahko poigraš tako, da v X-ih v terminalu vtipkaš cvsup in se ti bo moral prikazal grafična verzija CVSup-a. Poigrajse z njim, za ftp uporabi prej navedeni ftp, ki je v Sloveniji.
Luka182, sporoči mi, kako ti je šlo! Samo mislim, da bo treba za ta tvoj Epiphany 1.0 narediti softlink od Mozilla plug-ina do Epiphany plug-in direktorija. Vsaj tako sem reševal bleme, da so mi vsi Mozilla-based browserji špilali flash, morda bo tebi s prve uspelo brez ukaza
"ln -s /usr/neka--lokacija-do/mozilla/plugins /usr/neka--lokacija-do/epiphany/plugins"

Ostali forum obiskovalci:
Sysctl je zelo pomemben ukaz in /etc/sysctl.conf zelo pomembna datoteke za BSD sisteme :D , kot seveda /etc/rc.conf :) Aja, Rumko, tole bi ti pomagalo "more ali less /var/log/messages", s "more ali less /var/run/dmesg.boot", kot v linux-u "dmesg" ukaz. Morda vam bo v pomoč.

Ma Brane2 uporabnik Gentoo in Gandalf uporabnik Debian Unstable, ali sta kdaj pomagala kolegu, sodelavcu, punci even, na kakšnem Red Hat, Mandrake, Suse linuxu, ali vidva samo na svojem računalniku s svojo distribucijo in s svojimi nastavitvami uporabljata svoj računalnik. Če sta kdaj pod RH, Mndrake, Suse probala odpraviti probleme, bi te distribucije tako preklela, da ni besed.. in večina se strinja z menoj, ki so bili v položaju reševanju problemov na teh "komercijalnih" distribucijah pri drugih in pri njihovih (strankinih) računalnikih!

alo-alo: mislim, da bi morala -Current, ver.5.2.x podpirati 400Mhz FSB. Reci, kako se obnese.

Stabilnost:
Gandalf, ali lahko pod Debian Unstable s nVidia driverji, s KDE-CVS, če lahko poženeš OpenGL screen server-je?
Pred enim letom, ko sem mel tako konfiguracijo, so se mi X-i totalno sesuli, samo ctrl+alt+F2 in ps s kill je pomagal.. Ti, Gandalf, kako se obnese 2.6.x v vlogi desktop-a, predvsem me zanima odzivnost pri "The scroll test-u"

Brane2: ali Gentoo v svojem sistemu "ports" prenese izvorno kodo in ti jo na lokalno na mašini prevede in inštalira, kot to počnejo BSD? Do sedaj mi ni nobeden na to vprašanje 100% odgovoril, pa tudi nisem probal s Gentoo linux-om

Brane2 ::


Ma Brane2 uporabnik Gentoo in Gandalf uporabnik Debian Unstable, ali sta kdaj pomagala kolegu, sodelavcu, punci even, na kakšnem Red Hat, Mandrake, Suse linuxu, ali vidva samo na svojem računalniku s svojo distribucijo in s svojimi nastavitvami uporabljata svoj računalnik. Če sta kdaj pod RH, Mndrake, Suse probala odpraviti probleme, bi te distribucije tako preklela, da ni besed.. in večina se strinja z menoj, ki so bili v položaju reševanju problemov na teh "komercijalnih" distribucijah pri drugih in pri njihovih (strankinih) računalnikih!


Sosedu sem pomagal postavit Linux. Pravzaprav sem mu v zacetku pokazal par fint in mu dal kup CDjev z razlicnimi Suseji itd. Tip si je uredil dual-boot Suseje (nazadnje 9.0), vendar je potem videl pri meni Gentooja in se navdusil. Zato sem mu pomagal in sedaj laufa Gentooja se on.
Potem sem mu zrihtal se dostop preko wirellesa na svojo mrezo.


Brane2: ali Gentoo v svojem sistemu "ports" prenese izvorno kodo in ti jo na lokalno na mašini prevede in inštalira, kot to počnejo BSD? Do sedaj mi ni nobeden na to vprašanje 100% odgovoril, pa tudi nisem probal s Gentoo linux-om


O.K. evo ti 100% odgovor od mene. Gentoojev Portage lahko instalira vse iz sourcea, lahko installira binarno kodo brez prevajanja in vse vmesne kombinacije. Jaz lahko instaliram nek package iz sourceja in takrat poleg instalacije naredim zapakiran binarni file, ki gal lahko odnesem na druge masine in ga tam samo razpakiram. Pogoj je seveda, da imajo te masine enak procesor, zdruzljive Glibce itd.

Portage ima dreveso ureditev kuharskih receptov. Vse je stvar recepta za dolocen package. Ce je recept dobro napisan, ponuja vse smiselne izbire. Trenutno imam denimo tezave s 64-bitno verzijo OpenOfficea, zato emergam oofice-bin, kar pomeni binarno verzijo, predpripravljeno za moj stroj. Nvidia driverji so denimo vecjidel binarni. Binarno je bistvo driverja, sistem samo prevede ABI rutine za komunikacijo s kernelom in X-i.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Gandalfar ::

Nerdor: poskusi locit med GPL in LGPL .. dve razlicni stvari

2.6.x ze dolgo uporabljam in nimam nobenih tezav z njim. Tudi, ko scrollam mi nic ne steka itd. Za KDE opengl screensaverje bom pogledu naceloma sem GNOME user .. bom probu

Seveda sem ze pomagu folku z drugimi distribucijami in se jih dost hitr navadis samo mors imet open mind..

Drugace me pa veseli, da si uspes v nulo zakomplicirat zivljenje s systcl, ce lahko reces kar

hostname mojhostname

BSD p0wah ocitno ;)

SpecialK ::

Nerdor: Flash player sm zrihtov.. sam škoda ker je 5.0 tko da pol flashov na straneh ne dela... :) em btw Nerdor nism cist new to *nix 3 leta sm uporabljal Linux btw :)) in rajš uporablam CSH/TCSH kot BASH! aja ta /stand/sysinstall tm je ena opcija _upgrade_ kje je update !?!?! :) Drugač pa FreeBSD je men prva liga! :) kernel sm si pa tut že skompajlov na novo pa zmetov vn tiste RAID pa SCSI naprave.. tko da dela hitrej! mam občutek da ma FreeBSD velik bolši I/0 , ker vse laufa tekoče pa če je sistem še tko obremenjen... ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SpecialK ()

Nerdor ::

Luka182: ti, zate je tale link o Konquererju in Flash Plyerju Za obe verziji 4-Stable in 5.1 series.
Predlagam ti, da si inštaliraš Midnight Commander (mc) in Krusader (za KDE kot Total Commander), zadevici, če si bil navajen Norton in Total Commanderja. Tudi za vse linux distro sta navoljo.

Brane2: zgleda zelo privlačno tale Gentoo distro. Kakšne so novosti pri verziji 2004, ki jo razglašajo na njihovi spletni strani.

Gandalf: zgleda da je kernel 2.6.x cool zadeva, bom pogledal bolj podrobno razliko med GPL in LGPL

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Brane2 ::

Za Gentoo 2004 ne vem natanko, ker sploh nisem na tekocem z verzjiami, ki jih navaden uporabnik ne obcuti. Izberes stvr, ki je aktualna, nato pa samo periodicno updateas sistem in si na istem kot nekdo, ki si je potegnil dol najbolj svezo verzijo.

Vem samo to, da stvari potihoma brez pompa delajo vse bolje in bolje. Tako je sedaj podpora 64-bitnim strojem boljsa, boljsa je tudi emulacija 32-bitnih libraryjev itd, saj se tudi Portage zaveda dolocenih stvari.

Za bliznjo prihodnost napovedujejo da bo Portage znal uporabiti tudi Debianove in druge skripte itd. Potihem je vpeljanih precej izboljsav pri preverjanju in popravljanju napak zaradi dependencyjev itd.
Megazadeva se mi zdita ccache in distcc s katerima lahko bistveno pospesis prevajanje progreamov, ce imas vec masin v mrezi. Ponavadi instaslacija slednjih ni ravno enostavna, saj je veliko fines in ce kaj zasustras, lahko zaserjes cel sistem.
Pri Gentooju je to stvar enostavnega ukaza za instalacijo teh dodatkov, popravka v Gentoo konfiguraciji s katerim dopoves Portageu da naj tudi sam uporablja ta orodja in nastavitve distcc konfiguracijske datoteke da zadeva ve, kateri stroji ponujajo distcc storitev. 3 minute dela.

Verjetno je najboljse pri vsem to, da ti Portage daje obcutek da si tezek heker, ki resuje probleme sveta, ne pa dresirana opica ki pritiska gumbe za banano... :D

Nekaj v stilu: hotel si instalirat nestabilne X-e ampak ti zahtevajo tudi nestabilen driver XYZ

What now ?
Po nekaj spitih pirih si prisel do resitve : "emerge XYZ.ebuild"

Stvar je odmlela svoje, nakar je tudi "emerge XFree" dal ucinek, vendar si se spomnil, da si pravzaprav XYZ hotel imeti skompajlan z moznostjo ki bi ga povezala z ze instaliranim softverjem W.

Po daljsem razmisljanju si dodal opcijo W v filetku /etc/make.conf in znova emergal najprej XYZ, nato pa se X-e

Nato se je pojavil KDE3.2.1.

Seveda si takoj probal emerge kde-3.2.1 a stvar se ni dala, ker je oznacena na Intelu kot nestabilna, za Amd64 pa sploh se ni deklarirana.

Ker pa ves, da teh omejitev Gentoo ne uposteva, ce mu pokazes na dolocen kuharski recept in mu ne puistis, da bi sam izbraL optimalno verzijo, si skocil v mapo /usr/portage/kde-base in tam nasel kar nekaj receptov, med njimi najbolj svezega kde-base-3.2.1-r2

Seveda si rekel "emerge kde-base-3.2.1-r2" , vendar se je stvar po 2h dela zaglupila.

Nic cudnega, saj paket je svez in na A64 ga se ni nihce ni preizkusil. Zato ponovis vajo z malce starejso verzijo recepta:

emerge kde-base-3.2.1-r1

Pri tem pa nisi izgubil teh dveh ur, saj uporabljas ccache, ki je shranil rezultate prejsnjih prevajanj. Ko jih bo novi recept spet zahteval, bo ccache kodo potegnil iz rokava, pardon cacheja... :)


Seveda to lahko pocnes kar v starem KDE okolju. Stari Portage je bil bistveno bolj obcutljiv za take stvari in zato sem KDE, Xe itd emergeal kar iz CLI-ja, pri novejsih verzijah teh problemov se nisem zasledil.
O.K. Ce emergeas glibce ali X-e in stara verzija se tece na masini je verjetno normalno da jo bos restartal, ceprav tudi takrat navidez vse dela...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Nerdor ::

Luka182: mogoče ti bo tole pomagal FreeBSD basic ports
Drugače pa, probaj "man pkg" :\
Tukaj je dober portal in info zbirka O'Reilly BSD portal

Nerdor ::

Brane2: zelo izčrpno, Gentoo potihem obeta veliko. To bo še zelo zanimivo!

SpecialK ::

Nerdor:

1. ne uporabljam KDE
2. ne rabim mc
3. Če mi lahko poveš kje je ta UPDATE v /sys/install da ti updejta pajete (security fix-e) kot si mi prej sam reku da je to v sysinstall!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SpecialK ()

moj_nick ::

Gentoo 2004.0 je samo LiveCD, ki podpira čedalje več hardware-a. Kot že rečeno, se sama distribucija spreminja postopoma. No, pod 2004.0 so še vsi stage-i za inštalacijo.

Je pa v razvoju orodje, s katerim si sam narediš svoj LiveCD :)


Portage je res carski. Distcc, lokalni mirror za "kuharske recepte" (dober izraz, btw), mirror za source file, vsi programi so takoj navoljo, nikoli ni problemov z dependencyji pa kajjazvemkajševse.

Brane2, kaj pa --nodeps si že poskusil? ;)
110111001001010001010000

SeTAr ::

Eeeem... sicer ne vem če to spada sem, vendar vseeno:
Doma imam (recimo) tri računalnike A, B in C, na A in C laufajo WinXP na B pa FreeBSD.
Na računalniku A imam ip 10.0.2.7 na računalniku C pa 192.168.0.2 računalnik B pa ima dva ip-ja (10.0.2.2 in 192.168.0.1)
Rad bi dosegel da lahko iz mašine A napišem ping 192.168.0.2 in da vse deluje,... (podobno za C)
Seveda mi je jasno da mora biti B gateway tako za A kot C vendar se tukaj nekako zatakne, saj morem B-ju nekako povedat da naj routa te paketke iz enga interfacea na drugi...
Tukaj je sicer nekaj napisanega o tem, vendar nič kaj dovolj konkretnega da bi jaz štekal :\
Jedro na B je bilo prevedeno z IPFIREWALL, IPDIVERT, IPFILTER (to rabim zaradi drugih stvari) vendar np če rabim še kaj.
Če je le možno bi stvar uredil z routingom, ne z firewallom...

Nerdor ::

Zanimiva stran za prebiranje FreeBSDAddicts

Zanimiv projekt na osnovi FreeBSD kernela, kjer naj bi Debian team vstavil GNU orodja namesto BSD-jevih. BSD-ji imajo po svoje implementirana razna orodja/ukze od ls do vi, tar in podobno. Link na Debian GNU/KFreeBSD

FreeBSD 5.1.x in 5.2.x ima tako kot Linux kernel 2.6.x nov ULE scheduler, urnik s casovno kompleksnostjo algoritma O(1). Pri komajlanju kernela je treba vklopiti opcijo ULE_SCHED. Sam pravijo, da novi ULE povzroca napake v delovanju sistema. (prebral na freebsd.org mail listah)

borchi ::

Verjetno je najboljse pri vsem to, da ti Portage daje obcutek da si tezek heker, ki resuje probleme sveta, ne pa dresirana opica ki pritiska gumbe za banano...

ja, res je, gentoo je za uporabo verjetno najlažja distribucija, če ti ni dovolj zgolj tisti default install, ki ga naredi kaka druga distribucija. vsakič ko začnem po kaki fedori, mandrake-u ali suse-ju (še posebno!!!) šarit je štala. si zaželim, da bi laufal xfce4, pa potem ugotovim, da v fedori nikakor ne uspem (na legalen način) xfce4 nardit za privzeti dm, da mi v suse-ju ni všeč font rendering, itd...

ravno zato, ker nisem velik linux znalec mi gentoo zelo olajša samo konfiguracijo sistema. predvsem konfiguracijske datoteke pridejo prednastavljene s "pametjo" oz. ti pri emerganju na koncu izpišejo kak stavek kaj morš zdej nardit, da bo stvar dejansko začela delovat, če gre za kako stvar, ki je ni mogoče generalno prednastavit.

argument, da neka distribucija nima grafičnega instalerja je brezvezen! install once, use everyday! pa tut gentoo ti ni treba z nule skompajlat, lahko instaliraš vse iz binary-a.

ja, gentoo JE narejen za linux majmune. lepota pa je v tem, da ga kar najbolje lahko izkoristijo tudi najbolj napredni uporabniki.
l'jga

SeTAr ::

Glede mojega vprašanja prej, sem že zrihtal, fora je bila samo, da je bil A nastavljen kot defaultrouter na B :\ , hvala vseeno :)

Eru ::

Od katerega stage compilate gentoo-ja in s kerimi flagi?

moj_nick ::

Eru, odpri novo temo. Gentoo se je pojavil v tej temi samo, da malo povemo BSD-jevcem, da obstaja ports-like sistem tut v Linuxu >:D
110111001001010001010000

Nerdor ::

Ok, odprite nov thread, recite Gandalfu, naj bo ta thread always visible. (Da se vam ne pogreza). In to je to,, have fun Gentoo users...

Aja ko se kernel skompajla je treba s sysctl -a treba najti tisti kernel."nekaj"ULE, s grepom in ga vklopiti v /etc/sysctl.conf s paramterom 1 :) (Velja samo za ver. 5.2x)

Ma kljub temu, da ima Gentoo dokaj "popiljen" ports sistem je linux kot kak... kaj ti pomaga tak cool sistem, ce se recimo kot primer: kernel stepe s najnovejso razlicico bash-a, ker se developerji nocejo med seboj zmeniti...
Na sploh deluje FreeBSD ()udi OpenBSD) s primerjavi z linuxom, kot celovit operacijski sistem, kot bi bil komercijalen, vse je podmazano in deluje kot celota, linux pa kot skrpucalo zmetano s vseh vetrov.. :D

Pa brez zamere linux-asi.. :8)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Jebiveter ::

kot skrpucalo zmetano s vseh vetrov..

Freedom of choice?:\
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

moj_nick ::

Ok, odprite nov thread, recite Gandalfu, naj bo ta thread always visible. (Da se vam ne pogreza). In to je to,, have fun Gentoo users...


Am, tole je blo rečeno, da ne bi smetili teme o FreeBSD-ju...


:\
110111001001010001010000

Nerdor ::

Ma, linux uporabniki, ne biti užaljeni. Moj namen ni, da naredim flame-war med BSD in linux-om. Čeprav zgleda tako.. ;)
Kar se tiče Gentoo, so lahko v tem thread-u, ni problema, sploh ne "smetijo" v tem forumu lahko povedo kar koli.., kot tudi ostali linux-aši, Debianovci in podobno, vsak je dobrodošel..
Samo nekaj morate razmeti, naj bo v tem forumu free-speech ! :D In bodimo odkriti. Povejmo drug drugemu, kaj se nam zdi "prav" in kaj "narobe".

Bi radi vedeli, kaj o FreeBSD, kar ni uredu (recimo)? Prvo je folklorna tradicija in "glupo" to, da ti na začetku ponudi csh in začetnika takoj zmede, ki je navajen s linux-a bash. Kot bi se usedel za volan avta, ki nima servo mehanizma :D . Tradicijonalno manjka mc, emacs v vseh varijacijah in za linux znamenita awk in sed (v bsd-jih jih ni). :O Večina ukazov je bila pokrpana s perl-om, recimo do ver. 4.2, je bil killall ukaz perl skript :D
Kaj še? Recimo ipfw, torej firewall ne podpira spremenjivk, kot recimo LOKAL=127.0.0.1 in potem $LOKAL. OpenBSD 3.4 s novim pocket filtrom in linux iptables to podpirata :) Nasploh je iptables zelo obetavna in prečiščena zadevščina pri linux-u.
Zanmenitost BSD-ja je to, da se nasploh "bojijo" :P GNU orodij. Tako so v BSD-jih vsi ukazi/orodja "imitacije" pravih GNU orodij.
Ali ste vedeli, da je večina ukazov v OpenBSD napisana kar v perlu, kompleten ports s pkg_* ukazi so napisani v perlu. 8-O To pa zato, ker je developerjev za OpenBSD malo. (low man power)
Aja, v naslednih verzijah OpenBSD ne bojo podpirali XFree 4.4 zaradi licence. Ej, BTW kakšne restrikcije ta licenca prinaša (v primeru XFree86 4.4)??? Kaj je tako restriktivnega? Nimam časa, da bi se poglabljal.

Zdaj vem, zakaj je Gandalf, Gandalf, ker je uporabnik Gnome :) , če bi uporabljal KDE, bi bil Kandalf. Šala, brez zamere. Razlika med GPL in LGPL, ja v tem, da LGPL omogoča "linkanje in sharanje library-ev", in prosto razširjanje le teh, kakor sem mimobežno prebral.:\

Povezava do linka s opisom kompajlanja kernela od FreeBSD. Povedal bi še, config fajl štelam s "mc". :))

Luka182, ni binary upgrade, samo CVSup-anje in make buildworld in to je to.. :)

"skrpucalo" je mišljeno v kontekstu, ali developerji pregledajo kernel in uporabniške programe, da res delujejo kot celota, kot to naredijo pri BSD, ali ne? Gandalf? Any1? Ali to naredijo developerji pri Gentoo, Debian (če delo temeljito opravijo)?
Ne zamerite mi, ker rad bi opozoril na to, ko delam s linuxom, mam občutek, da "deli" operacijskega sistema tekmujejo med seboj. Linux je po tej plati podoben Rally avtomobilom, kjer majo nalimane razne nalepke gor in razne dele raznih izdelovalcev. Že start linux-a, pri Debianu in Gentoo, ti meče razno razna imena. TCP je narejen tle, IPX Caldera, Ext3 pri tem inštitutu in podobno.. :D
Start-up BSD-ja te ne "bombardira" s raznoraznimi sporočili, je bolj podoben komercijalnim OS: BeOS,Winxp itd..
Avtomobilska analogika: BSD-jo so bolj podobni kit avtomobilom, ki so podobni serijskim. :)

Osebno se rad igram z vsemi, od Winxp, raznimi linuxi in BSD-ji, kar koli mi pride pod roke, sprobam.. Bodite tudi vi takšni, mogoče pridobite kakšno izkušno več. Brez zamere, folk... Vsi ste dobrodošli tukaj, vakršno menje je dobrodošlo 8-)

PS: nikartene vzmeite svoj priljubljeni OS (karkoli že je) preveč resno, raje izpostavite prednosti in se "norčujte" iz slabosti, svojega OS, da dobite bolj realno sliko.. Perfect OS-a ni in ga ne bo, bo le "približek" k tistemu, kar boste vi potrebovali. REcimo: Igrice-> Wintendo xp-box :D ..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Gandalfar ::

Nerdor: kakor za kaj. Naceloma imas ti ~15k paketkov v debianu. Za pomembnejse so bili narejeni code auditi s strani marsikatere distribucije in so bugi bolj ali manj pofixani. Za druge to se ni bilo narejeno. Dejstvo je, da ce *BSD najdejo napake avtomatsko tudi linux community to izve in popravi napako in seveda obratno. Tako, da bi rekel, da je kar se tega tice dokaj podobno. Napake se stalno najdevajo v opensourcu tako v BSD kot tudi v Linux distribucijah in oboji patchajo kot nori. Ali sprejmes argument, da to ze BSD-jevci naredijo za linux distribucije? ;-)

Nerdor ::

Kot argument, seveda! ;)
Ja to je zelo res, da BSD-jevci in linux-aši sodelujejo med seboj. Pri popravljanju patchov in pripravi distribucij. Tudi to je res, da je Debian (razen Red Hat, sorry Red Hat je grozen in uporabniki RH/Fedora(buggy), khmm, niso "zaželjeni" tle >:D, preslabe izkušnje ) precej prečiščen bug-ov, posebej stable. (Hm, Gandalf, ali se ti je kdaj unstable sesul, ponagajal?)

Tudi, developerji ki razbvijajo kernel-e pri linux-u, razvijajo tudi za BSD in poznajo eno in drugo arhitekturo. 0:)

Razlika LGPL in GPL, a ma to veze kaj s shared library in njihovo prosto razširjanjem ozr. če razširjaš programe moraš še prosto razširjati knjižice za uporabo teh programov? Mam prau?:\

Nerdor ::

Zanimiv/uporaben link je freebsd diary, še posebej so zanimivi dve temi, ki pokrivata inštalacijo Phorum. Zadeva podobna phpbb forumu in napisana v php (tudi phorum).

Zanima me, pod čem (katri OS) teče tale forum in pod katero forum-skripto?

Zanima, kaj bi radi slišali o BSD? Vas kaj zanima ??:\ So povezave, ki jih limam na forum brez veze, ali so komu kaj koristile?

Gandalfar ::

Nerdor: zgleda, da na vsem kar je od dalec videlo kdaj PHP. Unstable je zlo stable ker so pac to itak najnovejse stable razlizice programov, ki jih debian ni naredil se dovolj stable za svoj okus. Zdej ce delas kaksne cudne stvari z kaksnimi cudnimi gonilniki in razvojnimi jedri potem se seveda sistem sesuva. Drgac pa ni prevelike panike.

LGPL je za knjiznjice .. GPL je pa za programe.

SpecialK ::

Nerdor ja je binary upgrade -> http://www.daemonology.net/freebsd-upda...

sam problem se pojavi ko so tut updejti za kernel in ti dol lovda nov kernel :) (binary) to pa sucks ker jest mam svoj kernel ze skompajlan tko kokr ga hočem met.. tko da res sam cvsup ostane pa make buildworld :) da updejta na -p4 sicer bom pa počakal zdej na FreeBSD 4.10 ki najbi prišel vn pozno aprila... 5.3 je napovedan nekje sredi poletja.. :)

nevem kwa se zdej greste Linuxaši proti BSD-jovcem in obratno na K**** mi grejo napihneni BSD userji. Naj uporablja vsak kar mu paše in med seboj si nej pomagajo / izmenjajo izkušnje.

thezerox ::

A je imel kdo od vas probleme z usb tiskalnikom pod freebsd? Jaz sem namrec presaltal na lpt in mi dela BP. Problem je bil v tem, da ko je priklopljen na usb, je lahko opravil le en job, pol ni je javljal v cupsu, da je printer busy.

Sedaj pa pod cups z lpt dela super. Uporabljam pa filter od turboprinta z linux emulacijo, prav tako je ppd od turboprinta.

Sedaj pa se nekaj v firefox: kako vam dela skrolanje na www.vecer.com in www.eon.si? Na eon v freebsd in gentooju skrolanje ne dela tekoce, v debian pa je tekoce. Mogoce, da v debianu za eon ne uporabljam vseh pluginov in je zato firefox hitrejsi? Sicer mi je na tej strani vse pravilno prikazano, mi ne javi, da bi moral kaj namestiti.

nerdor: nisem se nic poigraval s 400 mhz, ker sem se odlocil, da ne bom overklokal. A je tudi od OS odvisno, da podpira doloceno frekvenco FSB-ja, da ti bodo rami pravilno delovali? Ni to samo hardversko pogojeno?

Jaz osebno uporabljam dve distribuciji linux, gentoo in debian (komaj pred casom sem odkril, da je debian zelo kul, preko knoppixa; pol sem ga zbrisal in nalozil "pure" debian; ma mel sem neke tezame z X-i), in FreeBSD.

Pri debianu mi je to vsec, da ma posamezne programe v posameznih paketih ( recimo gcc je posebej, prav tako -dev, pol g++ itd), medtem ko pri gentoo das emerge gcc, pa ti d/l cel gcc.tar.bz2. Saj po drugi strani je pol fajn, da mas vse pol instalirano. Namrec govorim s stalisce internetne povezave, ker mam samo isdn, in pol traja dokler vse dol potegnes. No, tako da je negativna stran necesa na drugi strani lahko pozitivna...

A se je ze kdo poigral kaj z dragonflybsd? Vtisi?

Aha, pa se to. Sploh nisem vedel, da pri debianu obstaja moznost, da neko stvar konfiguriras kar ob ponamestitvi paketa, mislim na dpkg-reconfigure paket. Sicer so moznosti nastavitev minimalne, toda meni je postfix takoj delal. Skoda, da tega nimata gentoo in freebsd.

Nekdo je rekel, da bo z gentoojem mozno instalirati .deb. Kake novice?

Nerdor ::

Vprasanji za Gandalfa:

Ti, Gandalf, kako se obnese Kylix, ozr. kako je kaj z narejenimi programi, ali so ti programi, ki si jih sam naredil dovolj stabilni, se komponente povezujejo (data KLX komponenete) na mysql? Baje obstaja "kit library-ev" na sourceforge.net, ki omogoca poganjane programov na drugih linux racunalnikih, ki nimajo namescen Kylix. Ma ful sem zapel za Kylix in me zanimajo izkusnje, ce je kdo resneje delal z njim? Kako se kaj obnese Python?

Folk: kaj je takega na Genome, da ga skorajda vsi tle prisotni uporabljate? Je hitrejsi od KDE? Slisal sem, da Gnome temelji na Gimp knjiznici, in je napisana v C-ju in Gnome programi so napisani v C-ju in so verjetno hitrejso od KDE, ki temelji na Qt, ki je napisan v C++, programi so napisani v C++-su. Arts pa se obnasa kot soft-sinth in dodatno pobira procesorsko moc? Mam prau? Je Genome hitrejsi od KDE?

Gandalfar ::

Nerdor: daj .. odpri za non-bsd vprasanja posebno temo .. ce hoces lahko tudi "Postavite Gandalfarju vprasanje.." ampak tukaj pa stay-on topic :)

SpecialK ::

he he *G* ja sam res... men je drgač bolši gnome :) GTK2 je stable pa preprost pa lep.. ni tolk 'nakičen' kokr KDE. No sam držmo se zdej *BSD teme :)

Nerdor ::

Too bad, da ste narrowminded. A se RES moramo pogovarjati STROGO o bsd-ju? Ok potem :O

DragonFly bsd je Matt Dilanova(glavni avtor DF bsd) ideja o nadaljevanju ideje in smernic Freebsd ver. 4, ker se ne strinja smernicami ver. 5.
Naj povem, da je pred enim letom Matt Dilon (ni filmski igralec, je znan programer iz obdobja Amig, linuxa in bsd-jev), bil obtozen, da je imel na svojih racunalnikih doma, ilegalne pedofiliske zadeve. Nakar je sledila izkljucitev iz FreeBSD commity-a. Ceprav so BSD commity-i precej liberealni in se jih ne tice, kar developerji pocnejo v reallife-u. Pri njih steje le izdelek. Ampak se ni izkazalo tako. Sicer pa ta zgodba nima veze...
DragonFly karakteristike:
- gradnja na freebsd, ver .4, s cvsup-om
- kernel naj bi podpiral SMP, clustering, kar v svetu freebsd ni bila navada
- ceu sistem naj bi bil bolj debugable. Kaj to pomeni bolj natancno? Nevem
- podpiral naj bi gcc 3.3.2 in nov lib-e, kar po mojem mnjenju je slaba ideja, ker bo tako onemogoceno poganjanje na svohotnejsih masinah, OpenBSD namerno vstraja pri gcc 2.95, ker lahko sistem poganjajo v povprecju na masinah ranga Pentium 166/64MB ram
OpenBSD bo vkljucil nove gcc iz serije 3.x.x, ko bo ta serija po hitrosti izvajanja binaryev na svohotnejsih masinah prioblizno enaka ali boljsa
- podpiral naj bi Linux binary-e preko ABI simul. Podpiral naj bi celo kernel module (driverje) od Linuxa, ne samo aplikacije. To pomeni, da bomo koncno lahko poganjali Lm_sensors in ATI-jeve Linux XFree86 binary-e in imeli pravo podporo za 3D (samo Nvidia izdaja za FreeBSD)

Sprobal tega sistema, se nisem, ker itaq v zgodnji fazi razvoja.

Luka182> tisti update na tistem linku, ti naredi "sysinstall" in ce izberes Update, je efekt isti. V sistemu ti updata binarye in ti nalozi svoj GENERIC kernel. Cist ista finta.. Probaj, ce ne verjames.. :D

Nerdor ::

Dones (07.04.04) ob 16h ta forum šteka ali pa ne dohaja mojega pisunjenja :D

Sys Adminom teka foruma predlagam da presedlajo na FreeBSD 4.9 ali na OpenBSD 3.4, kot forum aplikacijo naj uporabijo Phorum+mysql ali še bolje YaBB 1.2 in več.

Kaj je finta YaBB (Yet another bulletin board). Napisana je v Perlu (cgi). Nič posebnega boste porekli. No to me še najmanj moti.. YaBB, ki je napisan v Perlu (ni kazino v Novi Gorici, niso ga primorci napisali:D ) ne uporablja podatkovne baze 8-O
Ja, ja, direktno piše na disk v fajl, ker če dobro pomislimo, zakaj bi imeli še en dodatni proces (mysql ali postgresql), če lahko povsem spodobno pišemo v fajle jih lažje back-upiramo in restavriramo in še resource ne zasedamo..

PostgreSQL pa ne priporočam, ker morate vsak teden pognati "sesalnik":D :D Ja prav ste prebrali ni 1. April joker, ubistvu je programček, ki podatke, ki so zbrisani jih odstrani in olajša bazo..
psvacum se imenuje programček, če se ne motim, nek "bazerski" guru mi je to finto povedal, jest sem crkaval od smeha.. :D :D :D

Mysql, ver.3x in 4x pa znajo same se "sprazniti" odvečnih podatkov, če se ne motim..:\

Nerdor ::

Nerdor nadaljuje s svojim maratonskim monologom (verjetno sem postavil rekord v monologu na tem forumu :D )

Ogledali si bomo, kaj recimo če Linux uporabniki nočejo BSD-jev in hočejo bolj secure linux, je to možno? JE..

Torej jih naštejmo nekaj:
- prve je NSA Linux ozr. secure enhanced Linux, ne ni prvi april, ameriška agencija NSA nam ponuja svoj linux na tem naslovu
- Zelo zanimiv je Open Wall Linux, ki ima podobne finte pri upgradanju kot BSD, recimo "make buildworld". Zanja je tudi značilno, da je pobral nekaj zamisli od OpenBSD :)
- Trusted Debian je pa še v povojih, imel bo IBM stack smash (že integriran v OpenBSD) in openwall patche..

Vse te secure distribucije kot BSD-ji imajo skupno to:
- /proc direktorij se ne vidi in nasploh je bolj stroga "policy" o dostopu in vidnosti sistemskih dir. in fajlov. Poseben uporabnik "wheeler" pri Open/FreeBSD in Gentoo za ukaz "su". NetBSD namerno nima "su" komande.
- OpenWall (tudi nsa lnx)/OpenBSD ekriptorajo vse fajle na nivoju kernela, tako, če jih kdo fizično "sune", jih ne bo mogel prebrati. FreeBSD in ostali linuxi jih ne enkriptirajo.

Drugače pa lahko marsikaj izveste od Phrack Mag. Tam notri je dovolj zanimivega, da vam dopove, da še niste leet hacker in verjetno ne boste. Ker je finta v temu, da boste okoli 10%-30% teksta razumeli. Za 80% pa že morate tekoče obvladati c, intel asembler, perl in nekaj pythona in jave :D . Upam, da vas bo vseeno revija navdušila.. ;)

Gandalfar ::

Nerdor: zakaj bi pisal vsako spremembo na disk, ce imas lahko vse v ramu v eni podatkovni bazi, ki je se indexirana za povrh :>

Aja, tooocno.. branje iz diska je po tvojem veeeliko hitreje, ker kao nimas se enga layerja vmes pa ker je nad flat file datoteko ciiist lahko izvajat querje..

sicer pa postgresql ze nekaj casa ne vacuuma vec. beri changeloge..

btw. si ti kaj na ircu oz. icqju?

Nerdor ::

Gandalf: zal nisem na ircu/icq, ker se mi zdi skoda dial-up-a. Drugace pa cakam na vstop v EU, 1 maja, ko bo upajmo (me optimist ) odpravjeno pravilo, da je treba imeti isdn pred adsl. Optimisticno pricakujem T-Online in AOL kot konkurenta na adsl podrocju.
:\

To je cool, da ni treba vec vacumirat v postgresql bazah.:))

Drugace pa lahko nabavite FreeBSD na DVD ploscku.

Bi pa se omenil, razlicne nacine pohitritve prometa na Apache serverju (dela tako na Linux kot BSD):
- Lingerd 0.94 je program, ki odklaplja nedejavne http konekcije in sprosca forkane procese
- PHP Acceleratorji(cache moduli): kot so Turck MMCache in phpa (ko bo slednja stran dejavna). Oba "pospesevalca" sta nadomestka komercijalnemu Zend Optimiserju
- in se najbolj zanimiv dodatek mod_gzip zadeva, ki ti staticno vsebino, ki jo php skripte generirajo stisne v zip in poslje client browserjem, ki jo, mislim, da preko MIME odkodirajo v prvotno obliko

Na koncu si zavaruj server s Snort-om, tako Linux, kot BSD (je v portsu). Naj povem, da je model, ki je sprogramiral ta intrusion tool dobil od "sponzorjev" 2 Mil$ podpore, kot tudi OpenBSD projekt s strani ameriske NSA, ki je denarno prispevala 2Mil$. Za se dodatno varnost lahko uporabis TripWire.
Debian userji imajo defaultni AIDE. Ostali linux-asi lahko sprobajo LIDS

Tako, imate pohitrene in zascitene web serverje..

Me loging off za nekaj casa, grem opravljat izpite na faxu..

Gandalf: a lahko pridemo pogledat v petek 09.04, Slo-Tech2. Se bo dalo takrat tam dobiti kopijo ST2 ?

Gandalfar ::

Zato pa mam predvanje :) Da.. dalo se bo dobit.

Nerdor ::

Nekaj bi rad popravil. Namreč navedel sem, da je ameriška vojska nakazala 2Mil Zelencev OpenBSD teamu developerjev v Kanadi. Vendar so se glavni developerji v teamu izrekli proti posredovanju/vojni v Iraku in so se (developerji) zavzemali za mirne rešitve v tej krizi. Takšno je bilo njihovo osebno stališče. Vendar se je Busheva administracija ukazala ameriški vojski, da zahteva nazaj prispevan denar. Tako, da OpenBSD team NI dobil 2Mil$ obljibljene pomoči od ameriške vojske. Zakaj to pišem? Ker je ameriška vojska in večina ostalih .gov, največji uporabniki OpenBSD sistemov in logično je, da bi nekaj prispevali developerjem. A očitno z vsakim, ki se ne strinja z njimi (US gov) obračunajo ;((

Drugače pa lahko OpenBSD legalno dobite le na dva načina: s boot disketami, da najde mrežno in od tam po ftp-ju paketke inštalira ali pa official CD distribucija, ki košta nekaj tisoč tolarjev (mislim, da je toliko, približno polovica cene ene original igrice:D ). Namreč vse je pod BSD licenco (vse je zastojn) le official iso-ti NISO. In seveda goody-i, kot so kapice in majice, s to razliko, da so copyrighted, ker denar od CD distro in goody-ev gre za delono pokrivanje stroškov razvoja OpenBSD-ja. Zvito mar ne..0:) Drugače, pa lahko si sami zgradite svoj iso image OpenBSD-ja in si namečete paketke, ki si jih vi želite..

Aja, včeraj sem dobil tretjo epizodo. če kdo pozna The Broken na TheBroken org oddaje tipa računalniški jackass ozr. hacking VideoZine. Mečejo in uničujejo notebooke (predvsem Ramzi), razkrivajo skrivnosti Okenskega passworda in razkrijejo kako se lahko pojavi mod-chip na konzolah..:D V ozadju K_Rosea in Double_D se vidi bukla FreeBSD in Samba :D

Gandalfar ::

Si preprican? Ali mi BSD licenca ne dovoluje, da prodajam cdje naprej ne da bi placal prvotnemu avtorju. Samo njegove trademarke moram odstranit.

Nerdor ::

Mislim, da originalni iso/cd-ji sploh ni pod BSD licenco ampak je to Copyrighted, kot avtosko delo, kot recimo video/audio zgoščenke. Tako, da bi kršil avtoske pravice ;((

Sicer, pa lahko napraviš svoj cd in ga prodajaš naprej.. Vendar te bo horda jeznih Openbisidijašev preganjala, pa še "buh te ne bo mel rad". :D
Finta je v temu, da s prodajo zgoščenk, se denar prispeva za pokrivanje stroškov razvoja tega celovitega oper. sistema.

Nerdor ::

No bom se malo dodal v tale koticek:

znanec me je opozoril, da je zelo uporaben ukaz pkg_add -fvr neki-program
f - za force in da najde dependencije, v da vidis kaj se dogaja, r da najde primeren "object" format za tvojo platformo. In se web man pkg_add
Spisek paketkov, ki so na voljo, dobis na /usr/ports/INDEX ozr,
"cat /usr/ports/INDEX|grep tist-ka-me-zanima"
Drugace naj bi znal "/stand/sysinstall" instalirati programe z neta, kot pri Debianu aptitude ali synaptic.

In se ena finta, ki sem jo slisal od znanca v zvezi OpenBSD. Ta sistem ima direktorije v katerem so Apache in MySQL chroot-ana. To pomeni, ce kdo uspe vdreti skozi Apache/MySQL exploit, ne bo mogel videti "pravega" root direktorija. Zanimiva finta, ce tudi obstaja "bug/exploit" v server aplikaciji, vdiralec ne bo mogel naprej :D
Odvec je povedati, da to ima OpenBSD po defaultu in tu je info o chroot Apache
To j izvedljivo tudi pod FreeBSD (ni po default-u) na tej splet strani.
Temu BSD-jevci recejo "jail" ali "to jail process".
Da se tudi jail-at recimo ze prej omenjeni MySQL, ozr. vse daemone. Stvar se uporablja predvsem pri oddajanju shell acc, cese kdo spomni teh ponudnikov. :))

Stvar je seveda izvedljiva tudi na Linux sistemih. Da bojo Gandalfar in kompanija zadovolji so postopki "jail" ali chroot za Apache-a opisani na tej splet strani in na tej spletni strani.

Kaj pravite na to? Ali je potreben ta postopek izvesti na produkcijskih serverjih, glede na to, da non-stop odkrivajo bug-e na Apache/PHP in MySQL serverjih? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Nerdor ::

Mogoce prepozno, mogocne zanimivo, rad bi napisal kako se mount-ata
cdrom in floppy pod FreeBSD in Linuxom, pa si oglejmo:

- za cdrom - nasplosno:

Linux:
mount -tiso9660 /dev/cdrom /mnt/cdrom --> pri tem nisem naredil tipkarske napake pri -tiso, lahko -t iso :) in /mnt/"poljuben direktorij" ponavad je cdrom
umount /mnt/cdrom

FreeBSD:
mount -t cd9660 /dev/wcd0a /cdrom --> pri tem je /cdrom poljuben dir, za mountanje in umount /cdrom za odklop. Ce ti napako javi pa probaj z /dev/wcd0c

- floppy mountanje:

Linux:
lahko mtools, ali pa klasika pod bashem
mount -tmsdos /dev/fd0 /mnt/floppy in umount /mnt/floppy

FreeBSD:
mount_msdos /dev/fd0 /floppy in umount /floppy


Upan, folk, da si boste lahka kaj pomagali s tem nasvetichem
:))

Microsoft ::

No, jst sm se zdele spravu instalirat FreeBSD 4.9. Sam ma problem pri instalaciji.

V Winsih sm najprej kreiral 4GB Linux Ext2 particijo, potem pa se 1G Linux Swap particijo.

Zdej me pa matra, ker nekako ne vidmi te particije. V tistem vmesniku sm nasel, kater disk je pravi. Samo tam neznam nastavit tako, da bi se ta OS instaliral na tisto 4GB particijo, ki sem jo predtem kreiral.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

SpecialK ::

FreeBSD ne uporablja Ext2 FS-a ampak UFS. najbols da naredis free space... pa pol pri instalaciji zberes tist free space da gor nardi svoj slice... sicer pa sm jest tako instalacijo ubral... nalozu sm Minimal potem sm v supfile nastavu tag=RELENG_5_2 in cvsupal /usr/src tako sm dobil 5.2.1 + patche.. potem sm si nastavu /etc/make.conf in notr dal optimiziacije za svoj cpu in kere dele base systema hocm preversti ko sm to shranu sm si se kernel cofig postimov.. potem sm naredu zbuildov world in kernel... ko sm to instalirov sm mel sistem na -p5 in se optimiziran.. potem sm cvsupal current ports in skompajlov X in gnome... to je se najbolsi nacin men :)

Nerdor ::

Luka182 je dobro odgovoril, le malce bi "osvetlil" dolocene pojme, da bodo JimiBtn in ostali razumeli, zakaj se gre..

Namrec, velja da FreeBSD NI Linux in Linux NI FreeBSD. Torej, karkoli, je veljalo za Linux, tu nevelja vec in je vse obrnjeno na glavo.. za navadnega Linux uporabnika :))

Hm, nevem v katerem programu si si kreiral linux particije, verjetno kak Particion Magic pod Winsi... namrec, FreeBSD ima svoj tip particij, ki je UFS - unix file system. FreeBSD ne more (torej root-particija tista ki je "/") laufati od ext2 ali ext3, lahko pa jih kasneje mounta in poganja Linux programe pod ABI emulatorjem, ki ga usposobis pri kompajlanju kernela (pazi postopek za BSD kernel je drugacen od Linux recepta, ne pa spet tako bistveno )

Finta je v temu, da je FreeBSD in ostali BSD samovoji sistemi in cisto nic ne velja kot pri Linuxu. So svet zase :D

Aja, FreeBSD ni Linux distribucija, either :D

Najbolje, da malo poskilis na te informacije na spletu.

Nebi bila slaba ideja, da bi probal "Zivi-FreeBSD-s-CD-ja-brez-HD-instalacije"..
Naslovi, kod jih lahka dopis, sem napisal, nekaj mojih odgovorov visje .. Ce ne najdes naslove, ti bom se enkrat napopal tle v postu.

Nerdor ::

Ok, Zivi-FreeBSD na CD-ju sta (kao, ampak res kao podobno Knoppix-u):

- LiveBSD, bazira na FreeBSD 5.2.1. Dolpoteg prek BitTorrenta

- FreeSBIE ver 1.0 Dolgo casa se ta projekt ni razvija, zato je malo sumljiv..

Ce mas ADSL, JimiBtn, jih lahko download in sprobas, ne da bi se namucil.. :\

krho ::

Na fileServerju sem se skupaj z novim diskom odločil Slackware zamenjati za FreeBSD 5.2.1. Zadeva je sedaj gor samo je nekaj manjših problemov

naredil sem pkg_add -r webmin
nato se zažene skripta za konfiguracijo webmina

če se prav spomnim se pod usr/local/etc/rc.d posname startup datoteka od webmin-a

Če grem notri (brez restarta) in napišem ./webminscript start se mi webmin ne pojavi med procesi?
Kaj bi bilo lahko narobe? Security level sem nastavil na secure.
Ali bo potem ko se bo že startal treba spreminjati firewall?
Kako naj ga prisilm, da bo NEC ND-1300A delal na DMA?

lp,

Miha
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

SpecialK ::

za DMA naredi sledeče:

# echo hw.ata.atapi_dma="1" >> /boot/loader.conf
# reboot

Nerdor ::

krho: za dma ti je luka182 odgovoril, za webmin-e, pa bi moral uporabiti:
pkg_add -frv webmin
da ti pobere se dependencije prihta. Druga?e pa za?ene? webmine s http://localhost:10000 in ne pozabi vklopiti OpenSSL za varno logiranje :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

SpecialK ::

aja še ena dobra fora je če hočš da lahko zvočno kartico uporablja več programov na 1x nardis sledeče:

# sysctl hw.snd.pcm0.vchans=4
# sysctl hw.snd.maxautovchans=4

Ampak to bo delovalo samo dokler ne bomo rebootal.. zato te nastavitve shranimo v sysctl.conf da se bodo ob bootu samodejno nastavile.

# echo hw.snd.pcm0.vchans=4 >> /etc/sysctl.conf
# echo hw.snd.maxautovchans=4 >> /etc/sysctl.conf

te nastavitve omogočajo da štirje programi lahko uporablajo zvočno kartico na 1x... kar seveda zadostuje za normalne uporabnike.

hruske ::

to mi je pa zlo všeč. moram probat.

edini ::

OK, zdaj pa jaz :)
Dolgo casa sem uporabljal linux (ajde, no, 5let mogoce:) koncal sem na gentooju (ni je bolse linux dist - vsaj za mene ne).
Pred 5 dnevi sem dal na disk freebsd 5.2.1.
In zdaj se odlocam med Gentoojem in FreeBSDjem - tezka odlocitev.
Moje kratke ugotovitve:
- FreeBSDjevi porti so proti Gentooju dosti bolj up-to-date,
- FreeBSD dela obcutno hitreje kot katerikoli linux
- in se nekaj slabega za fbsd: o njem nimam pojma :-)
To so samo moje ugotovitve, ce se strinjate ali pa ne. Prosil bi vas, da ne odgovarjate na ta del, ker bo spet vojna :)
No, pa gremo k stavri;

1) update, upgrade (delam prav ali vi updejtate porte in system na drugacen nacin?):
napisem "home# cvsup ports-supfile" - vse ql
napisem "home# pkgdb -F" - kao neke stvari popravi ali kako ze, ne?
napisem "home# portupgrade -a" ---> Packages processed: 1 done, 98 ignored, 73 skipped and 1 failed - nic jasno :)

2) kaj pri vragu pomeni to?
home# pwd
/usr/ports/irc/irssi
home# make install clean
Dependency warning: used OpenSSL version contains known vulnerabilities
Please update or define either WITH_OPENSSL_BASE or WITH_OPENSSL_PORT
*** Error code 1

Stop in /usr/ports/irc/irssi.

in potem, ko uporabim "home# make WITH_OPENSSL_BASE=on install clean" kao skompajla ql, in stvar dela.. ampak vseeno mi ni vsec, da me
opozarja na nek vuln (naj ga popravi!)

3) tega je dosti - tudi pri mod_php4 je podoben error. zakaj ze?
home# pwd
/usr/ports/www/flashplugin-mozilla
home# make install clean
...
gmake[4]: *** [nsDeviceContextGTK.o] Error 1
gmake[4]: Leaving directory `/usr/ports/www/mozilla/work/mozilla/gfx/src/gtk'
gmake[3]: *** [libs] Error 2
gmake[3]: Leaving directory `/usr/ports/www/mozilla/work/mozilla/gfx/src'
gmake[2]: *** [libs] Error 2
gmake[2]: Leaving directory `/usr/ports/www/mozilla/work/mozilla/gfx'
gmake[1]: *** [tier_9] Error 2
gmake[1]: Leaving directory `/usr/ports/www/mozilla/work/mozilla'
gmake: *** [default] Error 2
*** Error code 2

Stop in /usr/ports/www/mozilla.
*** Error code 1

Stop in /usr/ports/www/mozilla.
*** Error code 1

Stop in /usr/ports/www/flashplugin-mozilla.
*** Error code 1

Stop in /usr/ports/www/flashplugin-mozilla.

4) porti;
ker sem uporabljal gentoo sem mogoce malo razvajen, in se mi ne da vedno it v /usr/ports... zanima me, ce je napisana kaka ql scripta, ki bi
mela podoben efekt kot emerge (scripta --search file ; scripta --install file), vsaj nekaj takega :)

5) hardware;
imam digitalni fotoaparat (canon powershot a60) in digikam ga ne zazna, tudi ce ga rocno nastavim v programu, mi napise, da kao ni prikljucen;
[edini@home ~]$ dmesg
ugen0: Canon Inc. Canon Digital Camera, rev 1.10/0.01, addr 2
resitev?
imam tudi cdrw (acd0: CDRW SONY CD-RW CRX195E1 at ata1-master BIOSPIO) namestil sem k3b in ga tudi ne zazna, addat rocno tudi ne gre.
kernela nisem skompajlal sam, ampak imam GENERIC, itak, ker nimam pojma kako se sploh skompajla nov kernel :)

6) barvna konzola;
uporabljam Eterm, csh, namestil sem tudi gnuls (za barven ls), vendar konzola vseeno ni barvna.. recimo irssi je crno-beli, se, da to
popravit?

7) nekaj sem se mislil, pa sem pozabo kaj :P

8) cas je, da utihnem :>

ce ma kdo kaj odvecnega casa, in mu je za prebrat vsa ta shit, naj prosim pomaga :)

lp & tnx, edini

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: edini ()
««
3 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odkrita varnostna luknja v privzeti namestitvi OpenBSD

Oddelek: Novice / Varnost
194151 (3086) poweroff
»

Težavica z Telnet povezavo na router, na katerem teče FreeBSD

Oddelek: Operacijski sistemi
51349 (1319) Meamoto
»

linux vs freeBSD

Oddelek: Operacijski sistemi
192997 (2694) 64202

FreeBSD z ADSL kot domači router

Oddelek: Operacijski sistemi
72189 (2090) moj_nick
»

FreeBSD - nekaj newbie vprašanj

Oddelek: Operacijski sistemi
111156 (1018) ghaefb

Več podobnih tem