» »

Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?

Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?

Temo vidijo: vsi
««
9 / 27
»»

PacificBlue ::

Icematxyz

Za "zvok" sem predvideval, da je morda kako povezan s "accessibility", ampak kolikor vem to ne pojasni utripanja zaslona. Se pravi izklop te opcije je "odstranil" tudi utripanje zaslona?



Pod Universal Access Settings< Hearings sem imel nastavljeno, da ko se pojavi opozorilni zvok se zgodi "flash" celotnega zaslona, druga moznost je "flash" aktivnega okna.

Tako, da ko sem imel vklopljeno bounce keys funkcijo in se je sprozil opozorilni zvok zaradi podvojenega tipkanja je tudi ves zaslon zafleshal.

Torej najprej zaženi Fedora in izberi zadnje jedro, kjer se pojavijo težave z uspešnim zagonom in pusti zadevo v fazi zagona nekaj časa, če se slučajno potem vseeno Fedora zažene in prideš tudi do delujočega namizja!


Bom poskusil in tudi poročal.

Naj te še opozorim, ker vidim, da uporabljaš Nvidia grafično kartico, da trenutno zadnji zaprto kodni gonilnik (različica 295.40) določenim modelom iz ravno teh serij grafičnih kartic povzročajo razno razne težave. To je uradno potrdila tudi Nvidia in zadeva bo verjetno odpravljena kmalu.

Torej, če uporabljaš zaprto kodni gonilnik različica 295.40 ga odstrani in poskusi še, če bo kaj drugače s privzetim odprto kodnim gonilnikom Nouveau. Se pravi po tem, ko se prepričaš, da tudi po daljšem času zagona ne prideš do delujočega namizja.


Hvala za info. Če ne bo slo, bom uporabil Nouveau gonilnik, v zadnji sili pa grem po novo graficno..

lp
Kripto nasveti žal niso več zastonj!
0.0005 $BTC per advice!
bc1qj2hpx76zdq45kkv0vq0z4u690egrt0r8qurrl6

Icematxyz ::

Pod Universal Access Settings< Hearings sem imel nastavljeno, da ko se pojavi opozorilni zvok se zgodi "flash" celotnega zaslona, druga moznost je "flash" aktivnega okna.

Tako, da ko sem imel vklopljeno bounce keys funkcijo in se je sprozil opozorilni zvok zaradi podvojenega tipkanja je tudi ves zaslon zafleshal.


Super, potem si to uredil in rešil to "težavo".

Hvala za info. Če ne bo slo, bom uporabil Nouveau gonilnik, v zadnji sili pa grem po novo graficno.


Ne, ne verjamem več, da je kaj bistvenega narobe s grafično kartico in tudi, če se izkaže, da je krivec zadnji gonilnik bo kmalu na voljo novejši, kjer verjetno te težave več ne bo. Edina "težava" je torej ta, zakaj ne zazna pravilno ločljivosti v Windows OS? V Fedora druge težave s grafiko sedaj, če prav razumem nimaš več?

Bom poskusil in tudi poročal.


Da, to se mi v tem trenutku zdi še najverjetnejše. Da preprosto pride pri fazi zagona do kakšne (programske) napake, oziroma, da bi se morda Fedora zagnala, če bi nekoliko počakal.

Vse drugo se je doslej nekako "rešilo" samo in najverjetneje se bo tudi to. ;)

AnubisOfDoom ::

Zivjo,

na nov laptop (mislil sem na Thinkpad T430 ko pride, ali pa elitebook, ce nudi boljso kompatibilnost) nameravam namestit Debian, verjetno s KDE, pa me zanima ce bom imel kaksne probleme glede trajanja baterije. Ali so raznorazne power saving zadeve ze vkljucene, ali se moram s tem kaj posebej ukvarjat? Po forumih berem, da ventilator deluje ves cas na polno, ali je to res?

Zgodovina sprememb…

panteist ::

Čisto nov laptop in eden najbolj "konservativnih" distrov ~ ne bo najbolj optimalno delovalo. Priporočam, da si zamenjaš repo s Stable na Sid-a ali pa Testing, pa ne bo težav - pač novejši kernel in knjižnice.

technolog ::

Aljo, če boš debian, je vseeno, če se še mal pomatraš in daš gor Arch. Za thinkpade je poversaving dobr zrihtan.

AnubisOfDoom ::

Mah, ze tole mislim da bo kar dovolj za nekej casa. Sej nekej izkusenj z Linuxom mam, sam bolj se mi gre za to da je stabilno in to. Mislim, da ne bi z Archom nic pridobil, glede na to, da mi je Debianov apt-get res vsec.

Icematxyz ::

Debian 6 bi bila OK izbira, če ne bi šlo za najnovejšo strojno opremo (Ivy Bridge). Torej že predlagane rešitve ali pa kakšna Linux distribucija, ki vsebuje nekoliko novejše komponente, ki temelji na Debian in torej tudi uporablja apt. Izbira je dokaj pestra.

AnubisOfDoom ::

Hm, sam arch je nekak bolj kompliciran, ce prav vem? Ma bomo videli, sej zaenkrat se se ne ve kdaj laptopi pridejo..

panteist ::

Mogoče je vredno tudi poskusit Aptosid, ki je le Debian updejtan na Sid repository :) Arch pa ni tako preprost za instalacijo, čeprav obsežen wiki na njihovi strani neverjetno olajša vse skupaj.

Zvezdica27 ::

http://www.thinkwiki.org/wiki/ThinkWiki
http://support.lenovo.com/en_US/detail....

Lenovo se kar trudi, info pa boš našel na gornjih straneh, sploh pa glede novih laptopov. Srečno.

zz

AnubisOfDoom ::

ma saj mogoce bom res kar arch nalozil. Itak mislim met za dlje casa, pa bom pocasi odkrival moznosti... Na njihivem wikiju pise, da je na t420 podprta skoraj vsa strojna oprema. Mogoce pa ob izidu nove serije cene stari se malo padejo... kar sem zdaj bral bom morda nalozil Xfce... ali mi priporocate se kaksen dober text editor, na mac os imam textwrangler, na windows pa notepad++. Iscem nekaj podobnega, pa da ni pitrebno naknadno kaksnih pluginov nalagat.

panteist ::

XFCE in mogoče še kakšen Compiz, pa je super desktop. Ja odvisno za kaj...jaz sem najbolj navajen na gedit, ki ima dosti pluginov, v terminalu mi je nano najljubši, za tekst pa kakšen LibreOffice Writer ali TexMaker za LaTeX :)

technolog ::

Mja, jaz sem dal arch, ker se mi ne da vsake pol leta nadgrajevat (s tem da je šlo vsake pol leta toliko stvari narobe, da sem delal clean install).

Editorja za programirat sta odlična Geany in Sublime Text, za pisarniško delo pa LibreOffice, za tehniške zapise pa Latex s TexMaker.

dzinks63 ::

Na p4 3,2GHz 1GB rama leti Lubuntu 12.04 kot raketa, še vedno zelo uporaben komp.

AnubisOfDoom ::

Zdaj sem malo pregledal stvari in mislim, da ne bo prevec zahtevno nalozit Archa, samo upam, da bom mel vso funkcionalnost laptopa, kot v windowsih. Izgleda, da bo slo, ampak bo potrebnega nekaj dela. Glede text editorja pa bom tudi potem malo sprobal. Potrebujem za pisanje v latexu, urejanje kaksnih podatkov, malo programiranja v pythonu in c. Notepad++ mi je zakon, ne vem ce je najboljsi, ampak ima vse featurje, ki jih potrebujem. Recimo vertikalno oznacevanje teksta, iskanje po mapah, itd.

Icematxyz ::

Sem pa danes po dolgem času pognal Fedora 17 Beta, ker me je zanimalo, kako deluje dan danes privzeta GNOME (GnomeShell) distribucija in zaključek je, da deluje dokaj dobro. Pohvale razvijalcem.

P.S. "Piskanje" tipkovnice je tudi dokaj simpatično.

AnubisOfDoom ::

Sem si cez vikend na domaci racunalnik tudi nalozil Arch linux, pa res super deluje. Malo sem ga ze potweakal, tako da mi ze ves hardware deluje. Dal sem pa gor XFCE, pa SLiM za login manager. Nisem vedel, da imam tako hiter in odziven racunalnik :)

Samo povejte mi se, v boot procesu najdlje traja, da se zazene daemon "network", ce bi to lahko pospesil, bi se dejansko racunalnik zagnal nekje v 30 s do login screena (HDD). A je kaksen trik, da to pospesim? Oz. zakaj traja tako dolgo, kaj se dogaja vmes?

Za text editor pa sem si dal gor SciTE, ki naj bi imel isti engine kot notepad++. Nisem sicer se preveril, ce ima vertikalno oznacevanje, ampak zgleda kar v redu. Zanimivo tudi, da matlab deluje kar dosti hitreje kot na windowsih, z mac os pa sploh ni primerjave... Uporabljam tudi neke .mex fajle, a bi bil problem, ce downgradam gcc, da skompajlam mex, ker matlab mi napise, da je zdruzljiv z neko gcc 4.6, jaz pa imam 4.7.

Zgodovina sprememb…

technolog ::

v DAEMONS array dodaj pred network eno afno:

DAEMONS=(@network)

S tem boš naredil, da ti network en bo blokiral boota, ampak se bo zagnal v ozadju.

MrStein ::

Če se ti zaganja več kot 30 s potem pa res ni hiter PC...

Probaj AROS (http://aros.sourceforge.net/) ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

AnubisOfDoom ::

Ne vem, men je 45 sekund do 60 sekund normalno, en core2duo je, 4GB rama, pa 500 GB seagate momentus disk

MrStein ::

O tem bi se itak dalo vso leto debatirat.
50 sekund bi rekel "normalno", več je že počasno, 30 "malo bolje", 20 "manj itak ne bo*" ;)

* z Windows ali drugim modernim OS

Rekord sem imel 15 sekund (po inštalaciji, osnovni driveri instalirani).
Zanimivo, AmigaOS tudi tam nekje (le tega se ne spomnim, ali z hard diska ali flopija).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

AnubisOfDoom ::

Ma nisem se nikoli kar prevec s tem ukvarjal, sem pa tukaj opazil hitrejsi boot. Itak imam cel dan prizgan racunalnik po tem ko ga enkrat prizgem.

MrStein ::

Sem zdaj imeril svoj novi desktop PC: od boot menija 23 sekund do desktopa, kjer že lahko odpiram txt fajle in mape (pa še bližnjica do Media Player je delovala pri prejšnjih testih, zdajle je več nimam)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

AnubisOfDoom ::

Nisem sicer meril, ampak boot je res hiter sedaj, ko se network zazene v ozadju. MrStein, fino, ampak sam nisem nikoli imel kaksnega bliskovitega boota. Ne vem zakaj, je pa res da se nisem nekaj poglabljal v to nikoli.

Hvala za tale nasvet glede Archa, priporocam!

šrawfncigr ::

Mene pa zanima katera GNU/Linux distribucija je najhitrejša oz. da res dela tako kot more imam Ubuntu pa mi včasih malo zamrzne. Aja pa če se da hočem uporabljati gnome.

LP

Icematxyz ::

Če "zamrzne" boš moral verjetno najprej ugotoviti za kaj je temu tako. Verjetno kakšna težava z gonilnikom za strojno opremo, katera predvidevam, da bo se pojavila ne glede na distribucijo.

Glede na podano količino podatkov pa žal tudi odgovor ne more biti preveč informativen.

panteist ::

Pač distribucij je kot listja in trave, tudi teh z gnome-shell. Katero priporočat, je pa malce odvisno od tvojega znanja in izkušenj. Trenutno je najbolj popularen Arch, kjer si sam naložiš elemente, ki jih želiš, je pa bleeding-edge, kar pomeni, da je lahko sranje(čeprav so izkušnje uporabnikov zelo pozitivne). Eden izmed najhitrejših je tudi Debian, le včas malce pretiravajo s stabilnostjo in imaš zastarele knjižnice. Zelo dobra gnome izkušnja je tudi na Fedori, ki večino energije v gnome vloži.

technolog ::

Ja, arch. Samo rezerviraj si vsaj pol dneva za instalacijo.

Sc0ut ::

Pozdravljeni. Prosil bi za pomoč katero distribucijo linuxa naj namestim.

Imam star normalno delujoč laptop pentium M 1.7 (1 jedro), 768 rama, 30 gb disk + zunanji disk, usb 2.0 priklopi, žična in brezzična mrežna. Zaenkrat so na njem win xp ker se še uporablja za word in občasno brskanje. Windowsi bodo leteli dol.
Internet je 10/10 optika T2.

Sedaj bo prevzel novo nalogo:
- torrenti
- sharanje vsebine zunanjega usb diska na ostale uporabnike v mreži (žično in brezžično)
- potrebno bo po mreži pošiljati 1080 film na raspberry pi
- ali se splača iz njega narediti router? Doma še imam dodatno pcmcia mrežno kartico in usb 2.0 brezžično kartico. Če to ni smiselno bom itak kupil wrt54gl.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

Icematxyz ::

Namenski usmerjevalnik je verjetno bolj smiseln, prenosnik pa uporabljaš torej za torrent/file strežnik, Linux distribucijo uporabi tisto, ki jo uporabljaš na Raspberry Pi!

wooted ::

FreeNAS ima torrent odjemalec in sharanje po mreži..

Tilen ::

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

dzinks63 ::

Danes sem na rezervni disk testno naložil Linux Zorin OS, sem prijetno presenečen, izgled lep, zadeva dela kot se šika, vse tekoče, nič štekanja, zaenkrat pohvalno.

Zvezdica27 ::

hu...

Pear OS (linux gnome, kopija OSX) dela nenormalno hitro in tekoče... zgleda super, se pa vidi da je Gnome3.

Če koga zanima, v ozadju gre za modificiran ubuntu, anjbrž isti repoti, nisem gledal...

zz

AlienRR ::

Zakaj bi hotel na linux distrutu izgled OSx?:|
You can override the laws of thermodynamics with sufficient sudo access.

NeMeTko ::

Poor man's Mac? :))

Rias Gremory ::

Kdor hoče tak izgled bo uporabljal Pear OS kdor pa ne, pa pač ne.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

NeMeTko ::

Zakaj bi zaradi izgleda nameščal celo distribucijo? Konec koncev se gre zgolj za Window Manager - si pač naložiš tisto 'šminko' ki ti ustreza. Pa ne le pod Linuxom - tudi pod Windows velja isto.

Rias Gremory ::

Verjetno imaš prav, vendar je moj point ta, da naj vsakdo uporablja kar hoče. Mogoče hočejo nekateri uporabniki OSX izgled na linux out of the box.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Zvezdica27 ::

lp,

ne bit siten, probal sem ga zaradi doloečnih razlogov. Izgleda še vedno kot Gnome 3, kar tud je, iz prve vidiš da gre za gnome. Nikol ga ne bi zamenjal za OSx, ker zgleda podobno, ne pa isto.

Ne vem če bi samo z drugim DE/WM isto hitro delal, feeling mam, da je distribucija popiljena za gladko delovanje. Hočem samo reči, da sveža namestitev dela nenormalno tekoče...

zz

mjolnir ::

Pear Os uporablja večino komponent od Elementary Luna Os-a, ki pa je zaenkrat še v beti. Nevem kako to, da so se odločili izdati Os z beta komponentami.

Zvezdica27 ::

dude... isto lahko vprašaš fante pri Canonical - vsak nov ubuntu je baziran na Debian Sid paketih... in dostikrat je zadeva tako polomljeno skup nametana, da bog pomagaj... spomni se samo GTK opozoril v terminalu na 11.04... tko da...

Če hočeš stabilno... debian stable (al pa wheezy, ki je že freeze). Tam pa res vse dela, kot mora lahko potrdim

zz

MrStein ::

No ja. Ko sem imel "obdobje debiana" nisem taki vtis dobil. Mogoče so imeli ravno "slabo leto".

Da "Ta bug ne bomo popravili. Odjebi. I'm the maintainer and I can do whatever I want!" ne omenjam.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

nightbird ::

pozdravljeni!

sem popolnoma nov kar se tiče linuxa in njegovih distribucij. zanima me katerega priporočate za začetek. rabil bi ga za eno staro kišto, samo za uporabo interneta in za prvo spoznavanje z linuxi.

prosim za priporočila :D

LP

Hexx ::

Xubuntu bi ti priporočal :)

nightbird ::

ok, bom sprobal :D potem pa me še zanima glede inštalacije, obstaja za tole verzijo kaka aplikacija za pretvorbo iso v bootable ključek?

LP

nightbird ::

potem pa me zanima se kako je z uporabo razlicnih graficnih kartic ipd. so za vse driverji prilozeni ali je to bolj problematicno? najbolj me se skrbi za usb wifi kartico.

lp

Hexx ::

USB Installer :D
Probaj live usb in boš videl kako dela

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hexx ()

nightbird ::

sem naložil xubuntu s pomočjo live usb in zadeva funkcionira bp, zaenkrat sem zelo zadovoljen :)

še celo usb mrežna deluje brez težav in brez iskanja driverjev :D

morem malo preklikati, da vidim še ostalo funkcionalnost. kako pa je s formatiranjem particij ipd? nekak se še ne znajdem brez "raziskovalca". drugače pa ubuntu ne uporablja ntfs-ja ne?

lp

Zvezdica27 ::

kakšnim formatiranjem particij?

ntfs: win
ext3 ali 4: linux

se boš navadil brez explorerja, brez skrbi. Ne vem kaj ima xubuntu, moral bi imeti thunar, ki je malce bolj "beden", a v bistvu imaš toliko možnosti, da kar glava boli... explore. google.

zz
««
9 / 27
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1059313213 (137) Ijus
»

Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
15735908 (25139) diler515
»

Prosim predlog-kateri linux? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
5916065 (14079) krneki0001
»

Netbook, Ubuntu?

Oddelek: Operacijski sistemi
448615 (7656) NSA Agent
»

Kateri Linux? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5112434 (11259) panteist

Več podobnih tem