» »

Črne luknje in popačenje časa...

Črne luknje in popačenje časa...

JC_DENTON ::

Ok...Dons sm gledov Stargate SG1 tisti del kjer se spopadejo z črno luknjo, ki vleče stvari skoz vrata. Pa me zanima čist tko splošno kaj mislite o časovni popačenosti pri črnih luknjah. Verjamete da gravitacija lahko povzroči upočasnitev časa ?:D
My Ignorance Amuses Me :)

OwcA ::

Verjamete da gravitacija lahko povzroči upočasnitev časa

Splošna teorija relativnosti je počasi že onkraj domene slepega verovanja, tako da ja, "verjamem". ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Thomas ::

Če nimaš enega RES dobrega razloga, zakaj bi dvomil?

"Tvoj občutek" NI dober razlog.

gzibret ::

IMO: Čas je mera za hitrost kemičnih reakcij.

Kaj pravite o tem?

Še nekaj pojasnil:

Če pogledamo v zgodovino odkritja splošne in posebne teorije relativnosti, lahko začnemo pri etru in Michelson-Morley-evem eksperimentu, s katerim sta eter hotela dokazati. No, z interferometrom ga nista uspela dokazati, ker nista opazila nobene razlike v hitrosti dveh pravokotno usmerjenih svetlobnih curkov (ker bi se naj Zemlja gibala skozi eter). Da bi nekako eter še ohranili, je Fitzgerald "izumil" transformacije, ki uračunajo skrček prostora pri enem svetlobnem curku glede na drugega, tako, da kljub toku etra mi navidezno ne ločimo med dvema hitrostima.

Einstein je tem fitzgeraldovim transformacijam dodal še predpostavko, da je hitrost svetlobe v vseh sistemih enaka (po mojem s to predpostavko ni nič narobe). To pomeni, da bomo na Zemlji izmerili hitrost svetlobe, isto hitrost pa bodo dobili tudi v drugi galaksiji, kljub temu, da se ta galaksija giblje stran od nas. Iz tega je izpeljal tisto slavno enačbo in ugotovil, da se da gravitacijo zelo lepo pojasniti z ukrivljenostjo prostora/časa, kot nekega 4 dimenzionalnega medija, v katerem živimo.

Jaz osebno ne "verjamem", da je hitrost svetlobe mejna hitrost za materijo. Zakaj? Če se neki objekt od mene oddaljuje hitreje, kot potuje svetloba, potem ga ne bom zmožen zaznati, isto, ko ne bom slišal letala, ki se oddaljuje od mene hitreje od 1 maha (razen, če bodo odkrili gravitacijske valove, ki jih je predvideval prav Einstein, in potujejo hitreje od svetlobe). Mejna hitrost materije (ki je isto, kot svetlobna hitrost v vakuumu) je posledica tega, da fiziki še vedno niso povsem pozabili na eter.

Filozofiranja fizikov, da je pri začetnem širjenju vesolja bila struktura prostora/časa takšna, da je omogočala inflacijo, hitrejšo od svetlobne hitrosti (oz. da je bila svetloba takrat hitrejša ter ostale za lase privlečene teorije), me tudi delajo rahlo skeptičnega.

Nisem kritik posebne teorije relativnosti, ker je zaenkrat edina bila sposobna opisati gravitacijo in napovedovati do tedaj neznane pojave, kot so npr. gravitacijske leče. Gledam pa nanjo rahlo z distanco.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

> IMO: Čas je mera za hitrost kemičnih reakcij.

Ja. Ampak tudi za odvijanje vzmeti v uri. Ampak ja!

> Da bi nekako eter še ohranili, je Fitzgerald "izumil" transformacije, ki uračunajo skrček prostora pri enem svetlobnem curku glede na drugega, tako, da kljub toku etra mi navidezno ne ločimo med dvema hitrostima.

Lorentz je IMO tukaj tudi zaslužen. Še rahlo bolj.


> Einstein je tem fitzgeraldovim transformacijam dodal še predpostavko, da je hitrost svetlobe v vseh sistemih enaka

And that's that!

> Jaz osebno ne "verjamem", da je hitrost svetlobe mejna hitrost za materijo. Zakaj?

I wonder! Mene to zanima in se ne vem 100% opredeliti!

> Filozofiranja fizikov, da je pri začetnem širjenju vesolja bila struktura prostora/časa takšna, da je omogočala inflacijo, hitrejšo od svetlobne hitrosti (oz. da je bila svetloba takrat hitrejša ter ostale za lase privlečene teorije), me tudi delajo rahlo skeptičnega.

To je pa tkole. V Posebni relativnostni teoriji ni hitrosti večje od svetlobne. V Splošni pa je. Posebna je neveljavna in učljiva, Splošna je veljavna in skoraj neučljiva. Ne, ker je ne bi razumeli študentje, ampak ker je premalo profesorjev, ki bi jo štekali.

> Nisem kritik posebne teorije relativnosti

Ja no sej, nima smisla brcat mrtvega tigra.

> ker je zaenkrat edina bila sposobna opisati gravitacijo in napovedovati do tedaj neznane pojave

Splošna, ta je Splošna!

gzibret ::

Zamenjal sem posebno in splošno. Posebna je bila pred splošno, a ne (časovno)?

> Ne, ker je ne bi razumeli študentje, ampak ker je premalo profesorjev, ki bi jo štekali.

LOL :))

Glede odvijanja vzmeti v uri, lahko tudi to z malo sile stlačimo v "kemijske" procese. Oziroma, da bom bolj natančen:

"Čas je mera za hitrost fizikalno-kemijskih reakcij."

Slošna relativnost pa je posledica čisto geometrijskih izpeljav. Noben bav-bav, le dobra predstava je potrebna.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

> Posebna je bila pred splošno, a ne (časovno)?

Posebna 1905. Ampak mu (A.E.) je blo takoj jasno, da je slabo poflikal MM poskus na ta način. Zato se je dobro desetletje trudil s Splošno, da bi (je) pokrpal luknje.

> LOL :))

Lahko tudi CRY. :D

Link.

> "Čas je mera za hitrost fizikalno-kemijskih reakcij."

Ja, sej kemijske so fizikalne.

> Slošna relativnost pa je posledica čisto geometrijskih izpeljav. Noben bav-bav, le dobra predstava je potrebna.

Hja ...

Azrael ::

V Philadelphijskem poskusu 1, 2, naj bi tudi šlo za popačenje prostora in časa, razen če drži samo uradna verzija, da je šlo samo za poskus, kako ladjo napraviti nevidno za magnetne mine. Vaša mnenja?

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Grey ::

Filadelfijski eksperiment je v bistvu dobra osnova za nadaljno raziskovanje nevidnosti in z gravitacijo povezanimi zadevami.

keber ::

Philadelphijski eksperiment, najverjetnejša razlaga so kar odpornost na magnetne mine. In to je tista razlaga, ki je komajda še verjetna. O kakih nevidnostih in spremembah gravitacije pa raje ne bi, to je oddelek znanosti, ne pravljic :D

Jeronimo ::

Ko smo ravno pri črnih luknjah.

Tale članek je bil danes na 24ur:

Črna luknja v 'Velikem jabolku'
New York | 17.3.2005 | K.L.

Črne luknje so telesa z velikansko gostoto, ki v Vesolju nastanejo, ko se zvezde sesedejo same vase.
Črno luknjo, ki je sicer bolj znana kot astrofizikalni pojav, so uspeli ustvariti za 10 milijardinko milijardinko milijardinko sekunde. Čeprav je trajala tako kratek čas, pa je proizvedla temperaturo, ki je bila za 300 milijonkrat višja od temperature na površju našega Sonca.

Znanstveniki so s pomočjo pospeševalnika delcev iz laboratorija Brookhaven pospešili jedri dveh atomov zlata, tako da sta trčili s skoraj svetlobno hitrostjo. Velikanska temperatura, ki se je sprostila ob trčenju je povzročila razpad obeh jeder na subatomske delce, kot so kvarki in gluoni, osnovne gradnike snovi.

Ti delci so oblikovali kroglo plazme, ta pa je 'vsrkala' curek, podobno kot črne luknje v vesolju vsrkavajo snov iz okolice.

LP

J.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

nicnevem ::

Sem opazil, ja. Nekaj me moti pri tej novici. Kolikor vem so črne luknje posledica gravitacije, torej neke količine snovi zbasane na dovolj majhen prostor.

...jedri dveh atomov zlata, tako da sta trčili s skoraj svetlobno hitrostjo.

Če bi hoteli na nek način stisniti jedro atoma na dovolj majhne dimenzije, katerih posledica bi bila črna luknja, ne bi s tem prišli že pod planckovo razdaljo? :\

IMO pri tem poskusu ne gre za black hole v pravem pomenu besede, vendar le za efekt, ki je podoben temu kar le te proizvajajo...

Thomas, zakaj misliš da je Special Relativity out?
V nekaterih segmentih je še vedno uporabna, če se ne motim že pri takihle poskusih v pospeševalnikih...pa verjetno še čem.

Thomas ::

> IMO pri tem poskusu ne gre za black hole v pravem pomenu besede, vendar le za efekt, ki je podoben temu kar le te proizvajajo...

Tako je.

> zakaj misliš da je Special Relativity out? V nekaterih segmentih je še vedno uporabna, če se ne motim že pri takihle poskusih v pospeševalnikih...pa verjetno še čem.

Specialna ne obravnava gravitacije. Če bi jo vzeli za pravilno, potem ne bi mogli pojasniti orbitiranja Merkurja. Že v 19. stoletju so opazili, da Newtonova teorija narobe predvidi orbitiranje Merkurja, venda tudi SR ni bila nič bolj natančna. NAJMANJ zato je bili potredno narediti revizijo (Splošno relativnost). Potem je vse štimalo.

Samo so še drugi razlogi.

JC_DENTON ::

OK.....Teli odgovori so preveč za moje srednješolske možgane navadnega smrtnika...:D :)) :P
My Ignorance Amuses Me :)

nicnevem ::

> Potem je vse štimalo.

Čisto vse mislim da ne, nekaj več pa že. Splošna relativnost je le dosti boljši približek neki končni ToE. Ima tudi svoje težave, hitrost gravitacije bi bila že ena taka, ki čakajo na popravek, tako da bi lahko tudi zanjo rekli da je out.
Res pa je zaenkrat the best we`ve got - no, skoraj...

> Samo so še drugi razlogi.

Spet kaka temna skrivnost :)

@JC_DENTON, kolikor vem je forum namenjen tudi postavljanju vprašanj, če kakšna stvar ni jasna. Folk je pripravljen pomagat....saj vidiš.Torej..na dan z besedo ;)

Thomas ::

Ne, nobena skrivnost. Samo bi moral na dolgo in široko razlgati Ehrenfestov paradox in kozmološko inflacijo, pa itak sem povsod zadej, še v Protokolu.

nicnevem ::

Offtopic:

V bistvu je imel tole o temnih skrivnostih navado govoriti naš profesor fizike, ko je razlagal kako novo snov, ki nikomur ni bila jasna...
Sicer pa thx za namige...ostalo bo že google pomagal :)

Tisti Mirror MIndi, ki si jih omenil v Protokolu so...ne vem kaj naj si mislim o tem. Če je še kaka zavest out there, in zgleda da je, kakšne posledice ima to? Nekaj se mi svetlika, ampak moram še parkrat obrniti v glavi...

Mislim da nisem edini, ki čaka da se razpišeš o tem... (malo za spodbudo ;) )


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj naj se ne bi bilo možno gibati hitreje od svetlobne hitrosti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
25949903 (41057) jype
»

Splošna teorija relativnosti - puzzled (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1028530 (6982) gani-med
»

Črne luknje in črvje luknje ter potovanje skozi slednje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
18911296 (8596) jest10
»

relativnostna teorija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14510340 (8655) bobby

Več podobnih tem