» »

Kdo naj bo novi papež?

Kdo naj bo novi papež?

«
1
2

cortez ::

Ker trenutnemu Janezu Pavlu II na žalost bolj slabo kaže, bo v prihodnosti na čelo rimsko-katoliške vere prišel novi papež.

Kot najbrž veste, je Janez Pavel II Poljak iz Krakovega, torej Slovan porodu (rojak!). On je prvi in do sedaj edini papež, ki ni Italjan po narodnosti ?!

Torej sprašujem Vas, kdo bi po Vaše naj bil novi papež?

Po moje bi to mogu bit kak človek iz Južne Amerike, saj tam so še posebej zelo verni, in bi si po svoje zaslužli. Jst bi privušču kakemu Brazilcu, črncu po možnosti , da bi bil nasledil trenutnega papeža.



Kako pa vi gledaste na to (ne glede na to, al ste verni al pa atesti)?

Nagi Bator ::

Vseeno mi je! Papez ko papez - pac glava najvecje multinacionalke na svetu!
Si je pa naredil lepo podlago z imenovanjem novih kardinalov.
Kako pa vi gledaste na to

Sicer pa "gledam" in ne "gledastem";(

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

Jaz glasujem za Švarcija.

Je znan, razgledan, je praktično sosed, relativno inteligenten, prihaja pa tudi v prava leta za te stvari.

Poleg tega ni obremenjen s spolnostjo. Tisti zapletek ali dva kažejo samo na to,d aje tip zdravo usmerjen in so ničla proti zapletom z mladimi fanti, ki tako zelo razsajajo po cerkevenih krogih...
On the journey of life, I chose the psycho path.

OrlyTM ::

kul ... tale s Swarcijem ni slaba ideja spljoh! Ce pa Swarci ne bo izvoljen, pol pa ni vrag, da nebi bil Bush po koncu predsedniskega mandata ... itq ma skoz polna usta boga ... papez #2 at his best :\

Ce pa se ta odpade, bi pa jst predlagu Nadskofa Rodeta ... je tak fejst fant pa za cerku se zmer potegne!

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

metalc ::

Popravek, Janez Pavel II. je prvi neitalijan po skoraj pol tisočletja. Bojda je bil izbran, da so se Slovanom nekoliko oddolžili za preganjanje med 2. sv. vojno (židi so druge vere in zato ne pridejo v poštev) ter da bi omajali komunizem v trdnjavi Poljski in po efektu domin nato še po celi vzh. Evropi. Zraven so še neke težko dokazljive (Alkalaj & co.) teorije, da ga je v zameno za protiusluge sforsiral Opus Dei ipd. Ker je papež hkrati še rimski škof in za Italijo nekaj takega, kar je sedaj Uran za Slovenijo (si predstavljate, kaj bi bilo, če bi nam uvalili kakšnega Italijana, Avstrijca ali Hrvata?), bo njegov naslednik zelo verjetno (ne pa seveda nujno) spet Italijan.

yanker ::

Naj bo črnc!!!!

jRk0 ::

Pomoje crnca nikol ne bo
You fuck up once, you loose two teeth.

Brane2 ::

Ja, kšn Chris Rock bi raztural...
On the journey of life, I chose the psycho path.

gzibret ::

Rodeta za papeža :D
Vse je za neki dobr!

STASI ::

Naš bivši nadškof načeloma še ni kandidat za papeža. Problem je v tem da on ni kardinal. Papeža se voli med kardinali. Če pa je lahko papež nekdo iz nižje hirarhije Cerkve je pa vprašanje kanonskega prava:

THE ROMAN PONTIFF

Can. 331 The bishop of the Roman Church, in whom continues the office given by the Lord uniquely to Peter, the first of the Apostles, and to be transmitted to his successors, is the head of the college of bishops, the Vicar of Christ, and the pastor of the universal Church on earth. By virtue of his office he possesses supreme, full, immediate, and universal ordinary power in the Church, which he is always able to exercise freely.

Can. 332 §1. The Roman Pontiff obtains full and supreme power in the Church by his acceptance of legitimate election together with episcopal consecration. Therefore, a person elected to the supreme pontificate who is marked with episcopal character obtains this power from the moment of acceptance. If the person elected lacks episcopal character, however, he is to be ordained a bishop immediately.

§2. If it happens that the Roman Pontiff resigns his office, it is required for validity that the resignation is made freely and properly manifested but not that it is accepted by anyone.

Can. 333 §1. By virtue of his office, the Roman Pontiff not only possesses power offer the universal Church but also obtains the primacy of ordinary power offer all particular churches and groups of them. Moreover, this primacy strengthens and protects the proper, ordinary, and immediate power which bishops possess in the particular churches entrusted to their care.

§2. In fulfilling the office of supreme pastor of the Church, the Roman Pontiff is always joined in communion with the other bishops and with the universal Church. He nevertheless has the right, according to the needs of the Church, to determine the manner, whether personal or collegial, of exercising this office.

§3. No appeal or recourse is permitted against a sentence or decree of the Roman Pontiff.

Can. 334 Bishops assist the Roman Pontiff in exercising his office. They are able to render him cooperative assistance in various ways, among which is the synod of bishops. The cardinals also assist him, as do other persons and various institutes according to the needs of the times. In his name and by his authority, all these persons and institutes fulfill the function entrusted to them for the good of all the churches, according to the norms defined by law.

Can. 335 When the Roman See is vacant or entirely impeded, nothing is to be altered in the governance of the universal Church; the special laws issued for these circumstances, however, are to be observed
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

DominusSLO ::

cortez napisal: Ker trenutnemu Janezu Pavlu II na žalost bolj slabo kaže...

Hmmmm. Temu papežu slabo kaže že odkar sem na tem svetu(zadnjih 24 let) :)
Očitno nad njim bdi višja sila in še vsaj 200 let ne bomo potrebovali drugega >:D

cryptozaver ::

Pocasno ugasanje papeza je res rahlo srhljivo. Zelim mu vse dobro in nikakor ne privoscim bolezni ampak sprasujem se koliko je clovek v takem stanju sploh se zmozen realne presoje.

Kaksen smisel ima vse tole ne vem. Delo in sporocilo Woitille spostujem, vendar bo cerkev morala krepko prevetrit ideje ce bo hotela privabit mlade owce. IMO.

sidney ::

moje mnenej: naj clovek uziva svojo penzijo in se v miru pozdravi ... papezovanje pa naj prevzame nekdo drug .....
Marjan streli !!!! Lisice so Mici zagrable !!!!

mips/cips ::

ta model k je zdej papež je drgač kr car. Obvlada full velik jezikov , v življenju ga je full prežuru, bil je dober športnik, pa žensk je mel tud kar dost baje. Tko da jack je on. On lahko z veseljem umre ker je lepo živel.
No hard work, no easy livin...

Tody ::

kako penzijo kako uživanje človek ma alzharmerjevo in pomoje že tok napredno da pozabi dihat vsake tok časa... In seveda cerkev to spretno skriva... Sej ne da bi privoščil človeku ampak, tukaj imate lep dokaz kaj dela vere iz človeka če se pri zadevi pretirava...

Dr Evil ::

Ja Tody,Papež bo zaradi vere umrl.Mislim,od kod ti take jemleš.:\ :\ :\ :\ :\

BigWhale ::

> Sej ne da bi privoščil človeku ampak, tukaj imate lep dokaz kaj dela
> vere iz človeka če se pri zadevi pretirava...

Kaj bi nam rad povedal? Da ce ne bi bil veren, ne bi bil bolan? ;>

zlabo ::

Glede penzije: a ni tko da se novega papeeža voli le ob smrti prejšnega, torej mora biti on papež do smrti!

STASI ::

zlabo: V kanonskem zakonu je lepo napisano sma prebrat moraš.

§2. If it happens that the Roman Pontiff resigns his office, it is required for validity that the resignation is made freely and properly manifested but not that it is accepted by anyone
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

root987 ::

Ne. Lahko odstopi.

To pa se je do danes zgodilo samo 1x ali 2x.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Gandalfar ::

mips/cips: dvomim da je duhovnik mel kaj dosti zensk..

Tody ::

Mah narobe ste razumeli, četudi ima človek najboljšo oskrbo še vedno pri svojih lethi vsak dan ima neko službo in se ga "gonjo" in bi vrjetno če nebi bil toliko zgaran od potovanj maševanja in sploh dela komot doživel kakih 100 let al pa tm kje. Tko so ga pa zgaral oz je to pripomoglo k poslabšanju...

mips/cips ::

Gandalfar: preberi si "Splono življenje papežev," pa boš vidu kaj zamujaš...
No hard work, no easy livin...

ABX ::

Če lahko trenutni papež do zdaj opravljal svoje delo, potem je lahko vsak dovolj kvalificiran.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

cryptozaver ::

>full prežuru, bil je dober športnik, pa žensk je mel

Kaj je zemeljsko zivljenje nasproti vecnosti v raju???? No ja ce se je res vdajal mesenostim, potem ga cakata sodba in vecni ogenj >:D >:D

mips/cips ::

boli njega ogenj. On se je mel fajn:) In prav je tako.
No hard work, no easy livin...

mips/cips ::

A mislte,da kdo v rimski palači dejansko verjame v raj, ki bo.....
No hard work, no easy livin...

mips/cips ::

MAFIJA!!
No hard work, no easy livin...

root987 ::

Če ti ne verjameš, še ne pomeni da nihče "tam zgoraj" (na Zemlji se-ve) ne verjame v Boga. Osebno verjamem da se najdejo "biseri" tako v rimokatoliški cerkvi kot tudi v vseh ostalih cerkvah, med katerimi pa obstaja tudi kakšen, ki na svoji poti do uspeha ni ravno vsakogar speštav.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

cryptozaver ::

Zakon pravi, da papez ostaja na polozaju do svoje smrti saj ga je tja poklical bog. Ko bo cas bo poklican k njemu. Lahko pa tudi odstopi.

Teoreticno je za papeza lahko oklican vsak krscen moski. Nekako pa 'se ve' da bo izvoljen med kardinali. Ti imajo 20 dni casa da izberejo novega. Stik z zunanjim svetom med tem ni dovoljen.

Thomas ::

Ubogi stari mož.

Matev ::

tole s papežem me spominja na tita in njegov zaključek

perci ::

Mislim, da papeža ni treba kaj dosti pomilovati. Vsak je enkrat star in umre, on je imel to srečo, da je v življenju veliko dobrega naredil in se IMO na smrtni postelji ne bo kaj dosti sekiral.

Cr00k ::

jst bi predlagal Jelinicica... nej nardi stalo v Italiji oz. Vatikanu..., v Sloveniji bomo mel pa mir :)

xenon74 ::

Morda kdo ve, kaj bo z Globalno NO TAX firmo, če papež naprimer pade v komo in umrje šele po 5 letih?
Kakor razumem je v takem primeru še vedno "na oblasti".
http://setiweb.ssl.berkeley.edu/team_display.php?teamid=30319

BigWhale ::

A ti mislis, da cerkev ne placuje davkov? :P

cryptozaver ::

Obstaja tudi resitev za primer ko papez ni mrtev a ne mora opravljat svojega dela. To je takrat ko ne more vec govorit niti pisat.

klik

mips/cips ::

ne ne...mi smo verni,mi hočemo tega papeža.Tudi ,ko bo umiral hočem ,da mi bere molitev dol z okna....nene..ne pustimo mu umreti..on je naš sveti..nene:P
No hard work, no easy livin...

ganzi ::

ne ne...mi smo verni,mi hočemo tega papeža.Tudi ,ko bo umiral hočem ,da mi bere molitev dol z okna....nene..ne pustimo mu umreti..on je naš sveti..nene:P


Ti pa nisi resen a ne?
Lahko bi pokazal vsaj malo spoštovanja do človeka in nebi izjavljal takih nevmesnih.
LP

DominusSLO ::

ganzi
A ti izkazuješ spoštovanje do ljudi, katerih ne spoštuješ? ;)

root987 ::

Takšnih izjav se lahko izogiba že zaradi dejstva da človek umira oz. je bolan. Kako že greta tista pregovora - "o mrtvih vse dobro" in "drugemu ne želi kar nočeš da on želi/stori tebi"?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

ganzi ::

V takih situacijah se ne norčujem iz nikogar tudi če ga drugače nebi spoštoval. Pač pokažeš malo spoštvonja do sočloveka.

Sej veš kaj mislim ;) ni lepo napisal a ni res?


LP

DominusSLO ::

Mislim, da nista popolnoma razumela napisanega. Mips/čips-ov komentar se nanaša na vernike in sistem, ki papežu nalagajo delo, kljub temu, da je že 20 let skoraj nepokreten...
Iz moje strani je tak post čisto vmesten, čeprav bi lahko bil malo bolj "resno" napisan.

metalc ::

Prvič, papeži so tudi odstopali, nazadnje pred pribl. 700 leti, Dante pa je tako tistega, ki je odstopil kot njegovega naslednika postavil globoko v pekel.

Papež ne more postati ravno vsak. Kandidat mora biti moški, kardinal po činu in mlajši od nevem točno koliko let.

nurmaln ::

To je sicer res, ampak trenutno se mi zdi da debate potekajo predvsem o tem da ne smejo izvolit premladega ampak rajši malo starejšega. Pač je veliko kardilnalov ki bi radi prišli na vrsto in trenutni papež jih je use mal zj***. Nihče v vatikanu si ne želi da bi imel še kakšen papež tako dolg mandat.

Tear_DR0P ::

A zdej je pa on kriv da ne umru, pa tolkrat ko se mu je kej "zgodil"
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Dr Evil ::

Papež je prvi vrsti naslednik Petra in predstavnik Jezusa na zemlji.Neopravljanje formalnosti je zares brezvezen razlog za odstop,saj to ni bitno v papeževanju.Važno je,da papež je,ne da opravlja razne ceremonije.On je vzgled,tudi na smrtni postelji.Kapiš?8-O :D

xenon74 ::

Bigwhale:
Katere davke pa plačuje Cerkev?
http://setiweb.ssl.berkeley.edu/team_display.php?teamid=30319

BigWhale ::

DDV, Davek na dobicek?

perci ::

Duhovniki pa dohodnino (je pa res, da mal drugač kot navadni smrtniki).
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Antifašistična organizacija Maribor (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
515947 (5072) hamax

B16 užalil muslimane (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
60627350 (20826) kuglvinkl
»

Ratzinger nov papež! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
665111 (3563) Dr Evil

Papež je umrl (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
23714811 (9309) kuglvinkl

Več podobnih tem