» »

Ratzinger nov papež!

Ratzinger nov papež!

strani: 1 2 »

whatever ::

Ne maram preveč konzervativnih idej, zato ta papež ni glih po mojem okusu. Zgleda, da je med verniki še vedno veliko rasizma, zato si niso upali izvoliti črnega papeža.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Odin ::

Nebi imel nic proti, ce bi izbrali crnega papeza. Bi pa bil proti, ce bi izbrali papeza zato ker je crn.

whatever ::

Nebi imel nic proti, ce bi izbrali crnega papeza. Bi pa bil proti, ce bi izbrali papeza zato ker je crn.


Nisem tako mislil, seveda se strinjam s tem kar si rekel, tista moja druga poved je bolj špekulativna trditev. Kakšne so ideje tega črnca, ki je bil tudi med kandidati za papeža, nimam pojma, možno da je glih tako konzervativen kot Ratzinger. V tem primeru bi pa najraje imel nekoga tretjega na oblasti.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

IgorGrozni ::

Še nekaj od branja:
Ratzinger je ˝napovedal˝v enem intervjuju/razpravi, da ker se število evropejcev v odnosu do ostale populacije zmanjšuje, da cerkev nedvomno čaka ˝zmanjševanje˝.
So ga kar malo pljuvali njegovi kleriki.:)
Zato pa potrebuje cerkev novo poudarjeno definicijo dogme ˝razodetja in odrešitve˝.

1.Zato ker krščanstvo, malo mešano, ni kompetitivno na trgu idej.( preveč mutno postane, če zamešajo znanost, socialo, ipd.)).
2. Ker šele tako definirano jedro, ki se mu doda dovolj ˝božanskosti˝in ˝skrivnosti˝lahko kot kompaktna zgoščena ideja, preživi kot ˝sol zemlje˝, ˝seme˝ ipd., če bo potrebno..
Kar pa je tudi bila ene deset-petnajst let nazaj predikcija Ratzingerja za RKC v naslednjem stoletju. T.j. RKC bo postala iz majhnih skupin vernikov sestavljena religija, ki bodo .... če ne bodo ......

Od tukaj verjetno opazni pritiski cerkve za uveljavitev ( evropska ustava, nova
˝osvojena ozemlja˝ kumunist. bloka., sporazumi Vatikana,ipd. ) Za pričakovati je tudi dosledno ˝kapitalizacijo˝dejavnosti RKC, da dobijo rezerve za slabe čase.


IMO lahko pričakujemo ˝dajatve˝, ki bodo šle v prid cerkve. Prej v obliki financiranja delovanja RKC, ki ga bo zagotovila država, kot v obliki davka ( če verniki izginjajo, ...tja,... no money, no fun...)

LP.IgorGrozni

Baracuda1: Ne rabim tvoje odobritve, le pojasnjujem ti dodatno, preventivno, da ne bi bilo nesporazumov ˝tistega˝tipa iz ˝tiste˝teme.:| :D !

MadMicka ::

"Nebi imel nic proti, ce bi izbrali crnega papeza. Bi pa bil proti, ce bi izbrali papeza zato ker je crn."

Do sedaj so imenovali papeža zato, ker je bil iz evrope in ker je bil bel. Če želijo (daleč od tega, da bi sicer to želeli) večjo enakopravnost v Cerkvi, bi morali imenovati crnega papeža, zato, ker je crn.

Govorimo pa o imenovanju in ne o volitvah, ker dejansko ne gre za volitve.

BigWhale ::

> Za pričakovati je tudi dosledno ˝kapitalizacijo˝dejavnosti RKC, da
> dobijo rezerve za slabe čase.

Dejansko se ti zdi, da potrebuje rkc se kaj 'dodatka' za slabe case? :P

Katere pa? 150 let brez vernikov? :P

Beernarrd ::

Nekaj utrinkov:
1. Ratzinger je zagovornik nujnosti posredniške vloge klera pri razlaganju božje besede...

Najmanj od Lutra naprej se je precej razmišljalo o tem. Protestantje so šli v smeri, ki zavrača potrebnost hierarhične Cerkve, katoliška Cerkev pa ostaja na stališču, da ima duhovništvo v njej "določeno vlogo". Del te vloge je tudi razlaganje božje besede z avtoriteto duhovnika. Vsak laik lahko razlaga božjo besedo, ne more pa je kot duhovnik. Tudi je ne more vsak duhovnik po svoje razlagati, ampak samo v okvirih Cerkve. Tudi papež ne more iz teh okvirjev. Če bi Ratzinger tu kaj drugače mislil, bi končal kot Luther.
Kakor hitro bi se takšno gledanje izgubilo, bi dobili toliko različnih "cerkva" kolikor je vernikov. Jasno je, da vsakdo znotraj Cerkve veruje na svoj način, ampak bistvo je pa enako.
3. Glavno moč katolištva vidi v razodevanju avtentične božje besede in reševanju že po definiciji grešnih človeških duš pred pogubo in s tem vlivanju upanja ljudem v odrešitev.

Že po definiciji grešne človeške duše so spet bolj stvar luteranstva. V katoliški Cerkvi človek niti ni povsem pokvarjen, niti ni kot kakšen nedolžen Rousseaujev indijanec.
lahko pričakujemo od zdajšnjega papeža podobno smer : vztrajanje pri dogmah npr. odklonilno mnenje do splava,...

Noben papež nikoli ne bo preklical nobene dogme. To je pač lastno dogmam. Odklonilno mnenje do splava in podobno pa ni napisano v nobeni dogmi. V tehničnem smislu bi se to torej dalo spremeniti. Dogma pa je, da je Jezus Bog in človek (okej, da bi jo citiral, bi se moral malo potruditi), Marijino brezmadežno spočetje, pa da je papež nezmotljiv (v teoloških zadevah) itd.
Novi papež bo imel zato pomoje težko delo. Če misli cerkev vztrajati v dosedanjih prepričanjih in se ne misli prilagajati času, v katerem bivamo bo v nekaj desetletjih izgubila precej vernikov. V vsaki novi generaciji je manj vernikov, ali pa se odločijo za druge ideologije

Cerkev se je zelo prilagodila sedanjemu času. Pred 50 leti ni bilo niti približno toliko debate o človekovem dostojanstvu. Ves ta pomp okoli splava, evtanazije ipd je ravno stvar prilagoditve času. Drug primer je recimo uvedba domačih jezikov v liturgijo - odgovor na težnje vernikov. Papeževa potovanja tudi lahko prištejemo na prilagoditev času. radio vatikan, tv, internetno prisotnost. Če pa pričakujemo, da bodo pod "prilagoditev času" spadale tudi ideje "ej fantje, saj Jezus se je samo hecal, verujte kar hočete in se mejte radi pa bo" potem pa se motimo.

Thomas ::

Jest mislim, da RKC lahko, mora in bo naredila naslednje:

"Kontracepcija je manjši greh kot splav. Sploh če splav preprečuje."

Kakšna druga mehčanja - recimo ženske duhovnice - bi bile pa prej kontraproduktivne.

Morajo furat zdejšnjo špuro, ni kaj!

whatever ::

Ja, to bi bila dobrodošla zdravorazumska poteza. Upam, da se bo to res zgodilo. Poleg tega pa bi bilo še zdravorazumsko obsoditi pedofilijo v duhovniških vrstah (izobčiti duhovnike, ne pa da jih še ščitijo in se o tem molči) in na splošno. Upajmo, da bodo sprejeli vsaj to. Fajn bi pa blo še "uzakonit" evtanazijo, splav, ženske duhovnice, ukinit celibat, itd., itd., itd., samo to ne bi bila več Cerkev... Uuuulalalala, to bi bile ovčice zmedene...>:D Mogoče čez kakih 100 let, ko bodo aktualna kakšna druga vprašanja že...
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

Thomas ::

Če bi se RKC obnašala tako, kot bi bilo všeč kakšnemu nevernemu liberalcu (meni ali celo whateverju), ali pa tudi kakšnim grešnim dušam in luftarjem v občestvu ... potem je isto, kot da se razpusti.

Jest tega ne bi hotu. Kaj bi pa imeli od tega? Nič. RKC naj bo tukaj kar lepo do "sodnega dne" in naj absorbira čimveč raznih protestantov, mohamedancev, poganov ... Boljš za vse.

MadMicka ::

RKC je itak tukaj, to je dejstvo. Zdej (vsaj na Zahodu) ne dela več posebne škode. Vseeno pa ne smemo pozabiti, zakaj smo ločili cerkev od države. Sicer pa poglejte države, kjer je cerkev sestavni del oblasti. Totalitarizem.

IgorGrozni ::

He, ha,he, po pol litra ruma iz Mauriciusa( Pacific)...

evo tole še:
Jeah, , but Pope is strict !. Samo kler je sposoben raz-odetja. Zato pa RKC ni protestantska, prej evangelistična.

J epa zato mil Judom. Če oni iz branja Tore lahko razberejo ˝tisoč imen boga˝in je Tora edina merodajna (origin.) za raz-odetje ˝imena boga˝, ...je kler edini merodajen za raz-odetje ˝boga˝....
ne pa kot protestanti, vsak posameznik lahko bere in spozna boga...:\Me pa spomne na zf roman HYPERION, ali nekaj podobnega, ko je RKC(papež) obrobna verska sekta nekje v vesolju.....

Prihodnost, ki me veseli:D ...

LP.IgorGrozni

STASI ::

Off topic:
He, ha,he, po pol litra ruma iz Mauriciusa( Pacific)...

Nočem biti preveč pikolovski, ampak od kdja je pa Mauricius na Pacifiku? Na zadnje je še bil zraven Madagaskarja v Indijskem oceanu(20 17 S, 57 33 E).
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Hevidi ::

Jah, ne vem, men kr odgovarja, da smo dobil tega papeža. Sicer bi se pa vseen strinju pr nekaterih spremembah. Prepoved kontracepcije se mi zdi nesmiselna (kot je reku Thomas) in pomoje bi jo blo treba dovolt (prj kot splav).

D
PER ASPERA AD ASTRA

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hevidi ()

IgorGrozni ::

Jah, STASI, po pol l. je pri meni Mauricius očitno lahko tudi v... Jadranu !:D Pikolovec. :\

LP:IgorGrozni

MadMicka ::

Hvala Bogu ni v moči Cerkve, da prepreči kontracepcijo. Vsaj ne pri nas. Žal pa je situacija v manj razvitih državah drugačna.

Dr Evil ::

V čem pa jezna mica?Mogoče v tem,da te tam ne (rabijo) berejo/brati?
strani: 1 2 »


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cerkev pritiska na Pahorja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
818270 (6549) ABX
»

B16 v drugo, tokrat z malce več konteksta

Oddelek: Problemi človeštva
211241 (827) OwcA
»

Franc Rode, kardinal! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
804537 (2413) Oxford

Papež je umrl (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
23711905 (6403) kuglvinkl
»

Kdo naj bo novi papež? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
533157 (2216) mips/cips

Več podobnih tem