» »

Kateri operacijski sistem na notebooku?

Kateri operacijski sistem na notebooku?

«
1
2

pokec ::

Živjo!

Zanima me, kateri operacijski sistem priporačate na notebooku in zakaj? Kakšne so prednosti in slabosti? Prosim če mi lahko to malj bol oširno povete ne samo, da je fajni al pa lahek za uporabo.

Hvala

LP

TribesMan ::

Sej je samo ena pametna izbira... Poganjanje Linuxa na laptopu je scanje proti vetru...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Pithlit ::

TribesMan: Nisem ne moker ne rumen... Ne vem kje imaš podlago za takšno trditev.

Pokec: odvisno od hardware-a. ATI kartice so lahko problematične in glede na to da v laptopu težko kaj zamenjaš... Drugih problemov pa v Linux-u ni. V Windows pa tudi ne (pa še ATI dela brez vsakih problemov). Laptop je računalnik kot vsi ostali,
Life is as complicated as we make it...

Gandalfar ::

pa tud govorice se sirijo da se da ati zrihtat

Pithlit ::

Da se... sam ne ravno hitro in definitivne ne preprosto. Vsaj ne za novejše slikovne mlinčke. Sicer je z Gentoo tud konfiguracija ATI drajverjev (malček starejših) postala preprosta - or so I've been told. Ne me držat za besedo. Mam en bogi SiS (glxgears @ 250fps :( )
Life is as complicated as we make it...

Phoebus ::

Konfiguracija ATI je izjemno preprosta.
Sicer so DRI (ne original ATI!!!) drajverji izjemno doterani in enostavno za instalacijo kot nVIDIA. enter, enter, enter, enter. http://dri.sourceforge.net
Za debian samo vpišeš dve vrstici v sources.list in narediš upgrade.....


Original ATI drajverji so pa drekec pekec (ogromno iger ne dela, zahtevna instalacija, ogrooooomno kartic ni podprtih,...).

moj_nick ::

Razni ACPI-ji, suspend to ram, ko poklopiš ekran, multimedia tipke, cpu frequency regulatorji in regulatorji vrtljajev v večini delajo (v Linuxu mislim)
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

dr.J ::

Najprej bi bilo dobro vedeti, za kakšen notebook gre in za kaj ga nameravaš uporabljati (tu mislim aplikacije). Potem bomo pa videli, kaj se da oziroma kaj je smisleno.

CaqKa ::

windows xp tablet pc, če se gre za notebooka na osnovi pcja.
če se gre pa za notebooka na osnovi maca.. potem pa macos os x.
pingvine pa pusti na polu.

Pithlit ::

Moj pingvin se počuti kot doma na mojem laptopu. S pomola je skoču ene 16 mescev nazaj pa kr noče nazaj nanj. Sam 2.6.* nekako noče delat. Ampak bomo tud to zrihtal :D
Life is as complicated as we make it...

BigWhale ::

CaqKa, pa imas kak link, ki podkrepi tvoje izjave? Oziroma osebne izkusnje? Ali to, kar tako, na pamet govoris..

Ziga Dolhar ::

Tistega, ki ga znaš uporabljat in s katerim stvari postoriš hitreje.
https://dolhar.si/

Nerdor ::

Linux kot FreeBSD se odlično počutita na NoteBooku (na katerem koli pač). So pa preoblemi s ACPI, izkoriščanje Centrino platforme (podpora CPU in wireless (Intelovi) kartici ).

CagKa:: verjetno tvorja izjava emelji na tem, da veliko lažje delati z predvidenim OS na tem laptopu kot s Alternativnim. (PC-> WinXP, Mac->MacX). Lažje v smislu, da ti ni treba na internet in brskati za patchi, ki bi ti omogočali funkcijonalnost. Ampak, to je stvar posameznika in je nekako bolj subjektivne sorte tale tvoja izjava.

Ampak z malo truda delata oba in še kakšen Alternativni OS super na NoteBooku. Videl sem od starejšin modelov ()486, Pentium 1) do najnovejših (Centrino, Pentium Mobile), da delujejo tako Linux, kot FreeBSD zelo uredu. (pač treba se je malo poigrat s kernelom, pokukat za patche in stvari delujejo, kajneda).

Gandalfar ::

Nerdor: em ne.. po tem opisu se FreeBSD ne pocuti udobno. Stay with linux.

Nerdor ::

Linuxaši in ostali alternativci začnite brskat po portalu: www.tuxmobile.com/mylaptops.html :)

Nerdor ::

Očitno teli ljudeki pravijo otherwise: tuxmobil.org/mobile_bsd.html :\ Je pa res, da Linux bolj podpira hardware zadeve, kot so: ACPI, grafika, modemi, wireless mrežne in podobno .. s temi zadevami je v FreeBSD bolj križ..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Gandalfar ::

Ergo .. stay with linux.

CaqKa ::

govorim na pamet.
za nekoga ki vpraša, kater os inštalirat na notebooka se mi zdi da pač ne ve kaj dosti o računalnikih.. zato mu pač nebi linjuxa priporočal.
nimam pa nič proti če mu ga vsilite, na dolgi rok bom itak imel korist od tega :D

CaqKa ::

sicer pa dokler tip nebo povedal kaj misli delat z računalnikom je itak brezveze.. :)

Utk ::

10 vas je priporočalo linux pa ni nihče vprašal zakaj, ko pa nekdo omeni XP-je ga bi pa takoj najraje prebutali... Za prenosnika je verjetno bolše da se čim prej zažene (hibernacija...) in da ga enostavno povežeš z drugimi (ki imajo verjetno večinoma windowse).

BigWhale ::

Vecina windows loverjev pravi: "linux ni za notebooka."

Kar je stupidno, debilno, kaze na bebavost in nerazgledanost avtorja...

Azrael ::

off topic

Bravo BW zares cool odgovor in potem se čudiš zakaj nastanejo prave sveto vojne Linux vs. Win ?!?

on topic:
Kateri OS je najprej odvisno od samega notesnika (npr. na 486 s 4MB Win XP in še marsikaj drugega ne dela) in drugič zakaj bi rabil ta notesnik. In dokler nimamo teh informacij lahko samo čakamo ali udarimo nov besedni dvoboj...

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

El Barto ::

Na mojem Centrinotu se XP-ji zlo dobr počutjo + večina iger in programov.

Pač stvar je odvisna od konfiguracije notesnika in uporabe ter ali imaš raje Linux&co ali MS, jaz imam raje slednjega.
"You cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa - until you've
experienced that rollercoaster of pain, disappointment, and agony for that
brief moment when everything works and you're on a nice road". Jeremy Clarkson

bradek ::

Na mojem Dellu se Debian prav dobro pocuti. Sicer pa vec ali manj najdes po netu clanke/prispevke/strani namenjeni tvojemu tipu prenosnika in doloceni distribuciji linuxa, ce je le tvoj laptop star vsaj kako leto. Roko dam v ogenj ;)

Edino kake bolj napredne ACPI funkcije ne delajo pravilno, in to me moti. Sicer pa, stvar kernela, in zadeve se popravljajo.

CaqKa ::

Za prenosnika je verjetno bolše da se čim prej zažene (hibernacija...)

evo moj prenosnik se zbudi iz hibernacije da je pripravljen za delo v manj kot minuti. evo bigwhale beat that.
to da naj bo prenosnik ves čas vkloplen nebo štelo, ker je v šoli zelo pomembno šparanje z baterijo.
aja.. moj trenutni "uptime", ta s pomočjo hibernacije je 11 dni ;)
aja.. pa še to .. v teh enajstih dnevih sem vsaj 30 krat zaloadal photoshop, corel drav, nekaj programov za 3d risanje, excel, word, one note, igre, kompresiral video.. a rabiš še kake argumente?

borchi ::

CaqKa: a 11 dni je dobr? uporabnike ibook-ov in powerbook-ov slišim govorit o mesecih in ne ušivih dnevih??!!
l'jga

CaqKa ::

rekel sem trenutno. kar pa ne pomeni da ne gre več. >:D

Gandalfar ::

CaqKa: moj se zbudi instantno iz sleepa. 3s in je.

Ziga Dolhar ::

Meni tudi iz StandBya.

Ampak to ni enako hibernaciji.
https://dolhar.si/

Gandalfar ::

Tocno. Ponavadi mi v parih dneh uspe najdt kaksno elektriko. Toliko pa ze standby zdrzi. Nikoli se nisem razmisljal da bi rabil hibernate.

CaqKa ::

če se pomotoma zgodi da baterijo izklopim potem si z onim standbyjem ne morem več nič. pri hibernaciji pa je vse še vedno na disku.
bom pa probal standby da vidim, če se obnese bolje od hibernacije.
G ti govoriš o macu, ne?

BigWhale ::

Azrael:

Ne, svete vojne nastanejo zaradi stupidnih userjev, ki v svojem deliriju niti ne vedo kaj govorijo. Govorijo na pamet, brez preverjenih podatkov in sklicujejo se na lastno avtoriteto, ceprav za to niti izkusenj nimajo. In ko nekdo rece, da Linux ni za na notebooka je to debilizem. Priblizno tako kot Jimi, ki rece, da Linux sucks in da so Win boljsi, ceprav Linuxa niti dobro povohal ni.

Caqka:

Ne morem te premagat, nimam notesnika. Zakaj, ker so v vecini neuporabni in jih imajo ljudje za preseravanje. Ne vedno ampak ponavadi. Drkalice in scegetavcki namesto misk in tipkovnice s premalo tipkami? Ne hvala.

Vse kar lahko recem je to, da se moj workstation bootne v manj kot minuti. Pa se vmes se prijavim v KDE. Moj streznik pa starta vse servise v manj kot pol minute. Ce slucajno elektrike zmanjka in se obe masini rebootata.

Startup time je bedarija in je nepomemben, ce ti je startup time pomemben, potem narobe uporabljas racunalnik. Ali pa nisi nek user, ki bi vedel dovolj o racunalnikih in v bistvu niti ne ves tocno kaj govoris.

PS: Ce pomotoma izklopis baterijo, potem si prestorast za uporabo racunalnika. ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Gandalfar ::

CaqKa: se zmeri fura linuxa. Kaj hoces povedat?

borchi ::

Gandalfar: verjetno maš OSX in linux na ibook-u. kje prebiješ več časa? zakaj? že dolgo nisem zasledil tvojih postov na epl forumu. nam daš kratek briefing on ibook-osx-linux-experience?
l'jga

Gandalfar ::

Dual boot imam ja. Linux experience je tocno tak kot na mojem workstationu. Poganjam isto programsko opremo in imam syncane moje user config file.

Zakaj uporabljam se OSX. Ker je preprosto dober OS in tudi zato, ker se mi prvi zboota. Potem, ko je enkrat pognan pa se mi ne da vec v Linux rebootat. Ce bi mel linux kot primarni bi bilo enako za OSX. Sicer sem pa zadnje case dosti programiral v linuxu. Vsec mi je tudi da mi wifi spontano deluje.

Ne vem ce sploh potrebujem OSX na ibooku. Pomojem ga imam in ga uporabljam samo zato, ker je lustna igracka in se kot racunalnicar rad igram z novimi stvarmi. Nacin dela je pa v obeh sistemih bolj ali manj enak in vkljucuje vim in ssh. Aja, na OSX mi tece tudi DarwinPorts.

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

bw da te malo pocitiram,
najprej praviš:
Ne, svete vojne nastanejo zaradi stupidnih userjev, ki v svojem deliriju niti ne vedo kaj govorijo. Govorijo na pamet, brez preverjenih podatkov in sklicujejo se na lastno avtoriteto, ceprav za to niti izkusenj nimajo. In ko nekdo rece, da Linux ni za na notebooka je to debilizem. Priblizno tako kot Jimi, ki rece, da Linux sucks in da so Win boljsi, ceprav Linuxa niti dobro povohal ni.

nato praviš:
Ne morem te premagat, nimam notesnika.

Jaz se sedaj sprašujem zakaj sodeluješ sploh v tej temi?


no da te spet še malo pocitiram:
Startup time je bedarija in je nepomemben, ce ti je startup time pomemben, potem narobe uporabljas racunalnik. Ali pa nisi nek user, ki bi vedel dovolj o racunalnikih in v bistvu niti ne ves tocno kaj govoris.

tale tvoj odgovor je pač to kar sem čakal, ujel si se, da se citiram:
evo bigwhale beat that.
to da naj bo prenosnik ves čas vkloplen nebo štelo, ker je v šoli zelo pomembno šparanje z baterijo.

torej prenosnik je prenosna naprava kar pomeni da jo boš moral dostikrat vklopit in izklopit, kar je dober argument temu, da je startup time zelo pomemben.

aja. pa tole ni moj prvi notebook. tako da govorim v tej temi z malo več izkušnjami kot ti.

Gandalfar ::

Ah dej no. Ti prenosnik ne zdrzi par dni v standbyu?

BigWhale ::

> torej prenosnik je prenosna naprava kar pomeni da jo boš moral dostikrat
> vklopit in izklopit, kar je dober argument temu, da je startup time zelo
> pomemben.

Hm, na IBMu je hibernacija mlela priblizno deset do petnajst sekund. Z Linuxom jasno. Kolikokrat na dan pa startas masino? 150x? No, potem priznam, startup time je kar pomemben, ker tako ali tako cel dan prizigas in ugasas racunalnik. Ne tolikokrat, hm, mogoce 10x? 10x po 15 sekund... Mnja, v tem casu jaz tri eseje napisem... Prav imas!

> aja. pa tole ni moj prvi notebook. tako da govorim v tej temi z malo več
> izkušnjami kot ti.

Mislis? Po mojem ne. Svoj cas sem notesnike prodajal, servisiral in instaliral. Mislis, da bi se mi kar tako za brez veze gnusili in se mi zdeli neuporabni? Pa tudi vsakodnevna voznja z vlakom na relaciji mb-lj naredi svoje.

Kot sem povedal, vecina svetih vojn nastane zaradi tepcev, ki govorijo na pamet in ne vedo o cem govorijo.

CaqKa ::

g: kaj sem kje rekel da nebi?

BW: 10-15x v šoli. za doma pa še ene 2x prišteš.

prodajat notebooke pa uporabljat notebooke pa je razlika..
aja sicer smo offtopic.. le kje je moderator.

Utk ::

Nekdo, ki ne priznava drugega kot linuxa in ne vidi uporabnosti prenosnika govori o debilizmu, nerazgledanosti vseh drugih...:D :D :D
Še mene bi skoraj prepričal da zbrišem še ta linux, ki ga mam...čeprav ga uporabljam samo za stvari, ki jih pač moram tam uporabljat. In z njim niti ni nekih problemov (imam ATI pa ni blo nekega problema niti z original driverji)...ampak ni mi jasno zakaj se bi kdo ukvarjal stem če mu ni sila.

alesrosina ::

Hm, nisem vse bral ... jst bi dal gor WinXP z SP2. Zakaj? Hm, recimo z Linux se ne mores povezat na wireless omrezja, kjer uporabljajo WPA enkripcijo (zaenkrat, ne vem ce se kej dela na tem). Kako je z performansi linuxa ne vem, nisem ravno linux clovek.

Aja, caqua: povej mi, zakaj bi dajal WinXP Tabled Edition na običen notebook? Tabled Edition je namnjen samo za TabletPC in ne za navadne PCje. Tudi v prosti prdaji ne dobis Tabled Edition. Sam tolk.

CaqKa ::

sej nikjer ni napisal da nima tablice.
no meni je kul imet tabled xp ker imam grafično tablico velikosti a4.
imaš par priboljškov ki jih pač na običnih xp pač nimaš. itak sta pa v osnovi sistema enaka.

El Barto ::

@BW ne nakladaj če nimaš pojma.;((

Off topic: tako ali tako ja tale forum zelo anti MS & Intel usmerjen, zato že naprej vemo kakšen bo odgovor.|O
"You cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa - until you've
experienced that rollercoaster of pain, disappointment, and agony for that
brief moment when everything works and you're on a nice road". Jeremy Clarkson

TribesMan ::

LOOOOOL

Danes sem videl enega junaka na faxu ki je imel na laptopu nalozen SuSE linux... To se loada pol leta... FAK Model je prisel, odprl notesnik in ga vzgal, potem pa je sem vmes na avtomat, po kavo in eno cokoladico... ko je prisel nazaj se je zadeva se ni prisla do welcome screena... Mene je pa že počasi pobiralo od smeha...

Tko na koncu je minilo 4 minute ko se je model uspešno prijavil v sistem...
Aja notesnik pa je bil Prestigio 157... torej zlo spodobna masina...

OK mogoce je hibernacija in standby hitrejsi... sam 4 minute za power on? Ne hvala...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

CaqKa ::

jaz mam prestigio 157 (1,3 cel, 512mb ram 5400 disk) pa se mi slotech live linux ne nalaga tak dolgo :)

alesrosina ::

caqua: itak da ma nekaj bonbonckov, amapk ti bonbocki pridejo do izraza sele ob primernem hardware-u (=TabletPC) :D Ampak okej, ze offtopic.

Nerdor ::

Tribesman: taki posti me zelo jezijo (vsaj mene)
Ker ka pa veš, kako je nastavljal ta Suse Linux, da se mu 4 min nalaga. Mogoče, ni izklopil Samba, Apache serverja ter kakega Postfix mail serverjem, ker ga itaq ne rab in kaj jest vem ščim.
Mogoče ni rekompiliral kernela in malo pooptimiziral zadevo. Če bi uporabil Yast in poizklapljal razne serverje (razen Font in X-serverja :D ), pol bi se mu prenosna mašina bistveno hitreje bootala. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

moj_nick ::

Lahko, da mu DHCP client išče mrežo ;)

Kernela mu pa ravno ne bi bilo treba rekompajlat.
110111001001010001010000

TribesMan ::

Nerdor a vidiš? Če če če če... Linux je en tako pof**ano mazohističen sistem, da ga moraš 14 dni sam nastavljati da ga spraviš v dokaj normalno delujočo obliko...

Če ne bi bil zastonj dvomim da bi ga sploh kdo uporablja...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Poldi112 ::

Suse je placljiv, ti pa pojma nimas.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Advanced user anketa [REZULTATI OBJAVLJENI] (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16214987 (10069) Eru
»

ThinkPad-i od sedaj naprej tudi z Linuxom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
627530 (6051) MrStein
»

Windows Vista se bo nalagala hitreje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12511297 (8377) ripmork
»

Prestigio prenosnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
19517421 (9597) Utk
»

Prenosniki HP z Linuxom

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
242739 (2739) kilergas

Več podobnih tem