» »

Microsoft patentiral dvojni klik

Microsoft patentiral dvojni klik

SMH - Microsoftu je 27. aprila ameriški patentni urad dodelil patent za dvojni miškin klik z zaporedno številko 6,727,830. Povzetek patenta se glasi:

naj bi izjavil:

"Metoda in sistem za razširitev funkcionalnosti gumbov aplikacij na računskih napravah z omejenimi sredstvi. Različne funkcije aplikacije se sprožijo glede na to kako dolgo je pritisnjen gumb v aplikaciji. Privzeta funkcija se sproži, če je gumb pritisnjen za kratko dolžino časa. Alternativna funkcija aplikacije se sproži, če je gumb pritisnjen dolgo časa, na primer, vsaj eno sekundo. Druga funkcija se lahko sproži, če je gumb pritisnjen večkrat znotraj kratkega časovnega intervala, na primer, dvojni klik."
Pod izumitelji sta imenovana Charlton E. Lui in Jeffrey R. Blum, medtem ko je lastnik patenta Microsoft Corporation. Patentni urad je še navedel, da se področje inovacije "nanaša na splošne računalniške sistem, s poudarkom na izboljšanju funkcionalnosti gumbov aplikacij na napravah z omejeno sredstvi".

Nedvomno vsi komaj čakamo, da bodo Microsoftovi patenti z novo evropsko direktivo veljali tudi pri nas. Morda ne bi bila slaba naložba v prihodnost, če bi se čez poletje začel učiti katerega od indijskih jezikov. Morda bo treba kmalu potovati.

110 komentarjev

«
1
2 3

Trubadur ::

jaoooo......
Berite Thomasa!

SleepLess ::

to ja to smo cakali, microsoft je zakon !!!! NOT
zaradi takih stvari se vedno spomnim zakaj uporabljam linux :)
kaj se bojo vsse patentirali, mislim saj niso normalni :;(

Road Runner ::

od zdj naprej samo še enkrat klikamo... :))

Gandalfar ::

jan3594: a ne bo fajn.. ko bodo zacele zginjati linux distribucije zaradi patentnih tezav

RisPo ::

a dihanje je že tud patentirano? :D :D :D

krho ::

Kako za vraga jim lahko dodelijo patent, ki je v JAVNI lasti že > 10 let?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

hruske ::

moricy, nisi smesn.

CCfly ::

Mislim da je prvo vprašanje, kako jim sploh lahko podelijo patent za "tehnično invoacijo" ?

Zheegec ::

Okej fantje, zberemo 2x po 7mio SIT (7mio SIT je en patent brez stroškov odvetnikov) in patentiramo start in reset gumba od kompjutra.
Why not? Potem pa lepo zaračunamo $1 za vsako implementacijo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Gandalfar ::

ALIEN3001: pomojem ima ta patent ze IBM v okviru PC/AT implementacije iz dolgo let nazaj in je verjetno celo ze potekel..

krho ::

Še nekaj za poslat evropskemu svet-u, da bo videl, kako se je us*al v lastno skledo s sprejetjem sw. patentov.

--
edit:
odločil sem se da vložim patent za vodo hlajenje procesorjev.
:\
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Gandalfar ::

krho: to je hw patent in nima veze s sw patenti..

iso2000 ::

Jaz imam tudi v Windows okolju nastavljeno na enojni klik!8-)

Drugače je pa tak patent milo rečeno bedastoča!;(

BigWhale ::

Sicer ne gre za racunalnike ampak bolj za pocket computerje...

Tule je pa celotno besedilo patenta. Preberite si, zanimivo branje. Je se kdo slucajno mnenja, da so software patenti dobra stvar? Ce so ze HW patenti lahko tako bizarni...

CCfly ::

"Metoda in sistem za razširitev funkcionalnosti gumbov aplikacij na računskih napravah z omejeno sredstvi. Različne funkcije aplikacije se sprožijo glede na to kako dolgo je pritisnjen gumb v aplikaciji.

Ne vidim nikakršne ovire, da se patent ne uveljavlja tudi pri software-u. Mišljeno je tako ali tako za dlančnike pri uporabniškem vmesniku, kar ga uvršča med programske patente.

AtaStrumf ::

U, a je že 1. april?

/pogleda na koledar

Ne ni, torej sanjam.

/se uščipne

Nič se ne zgodi

Torej sem buden in ni prvi april, se pravi, ... KHM kaj bi še lahko bilo. Valda ni to res???

root987 ::

Sicer je indija ena možnost, kaj pa norveška? Osebno so mi še bolj všeč... [;)]

Kar pa se tiče same tematike... Brrrr, kaj ne morejo preprosto ostati kjer so in v miru razvijati longhorna? Btw, kaj pa izumitelji miške? Mislim da so se imenovali nekaj na X in so bli kao del Bella ali nekaj takšnega... Bom jutri poskusil najti knjigo, v kateri sem bral o tem.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Poldi112 ::

Xerox ?

zee ::

Zakaj ne bi patentirali Sonca?

Sliši se debilno, pa vendar je to popolnoma enako.

Ja, ZDA so krasna dežela. Vse lahko patentiraš.počasi začenjam razumeti tiste, ki jim gredo ZDA malo (PRECEJ) na k*. Seveda je pa jasno, da do tega patenta ne bi prišlo, če M$ ne bi izdatno podmazal nekoga na patentnem uradu.

BigWhale ::

Podmazal? Vazelin?

root987 ::

Da, mislim da je bil Xerox.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Lion25 ::

kolko jaz stekam, je to SW patent in ne HW!

Saj je HW brez dvojnega klika isti kot z dvojnim klikom. Patent je samo softwerska resitev, da obelezi onDoubleClick Dogodek. Torej nima nic veze s HW patentom.

Meni se zdi sicer prav, da tisti ki da eno pametno iejo tudi kaj pokasira zaradi tega.

ne vem pa ce je moralno taksno stvar patentirati, ker do tega bi nekdo drugi tudi komot prsu ..... buo

Jux ::

softverski patenti so neumnost, predvsem ker se jih promovira zaradi fame, da lahko zaslužiš z njim kaj. Poglej.
Recimo da razviješ neko oh in sploh softwersko rešitev in dobiš patent. Pojaviš se na vratih od IBM-a in rečeš - kupite licenčne pravice za tole mega zadevo. IBM pa pogleda kaj si naredil in reče: "aha, zanimiva in ultra uporabna stvari, kaj če mi jo daš in te ne tožimo". Rezvijalec: "Zakaj?" IBM: "Preprosto - posedujemo okoli deset tisoč razliščnih softwareskih patetnov. Če misliš da ne uporabljaš niti enega pri svoji implementaciji, se motiš. Lahko sicer poskusiš zavrnit celotno zadevo, ampak denarja za pravni boj itak nimaš. In verjemi mi, da vsak naš zavržen patent lahko ob kreativnemu branju naših patentov takoj nadomestimo z dvema novima".

Ergo. Razvijalec, ki naj bi zaslužil bajne denarje mora IBM in MS, itd.. dati svoj patent v uporabo. Fantazija da boš zaslužil je le v tvoji glavi.

PS: Vsakemu od vas priporočam da poslušate govor, ki ga Richard M. Stallman poda na Cambridge-u na to temo. Resno, prav po točkah se potrudi izpodbijat vsak argument za softwareske patente. Brez skrbi, tudi tisti ki ste mnenja da obvladate sceno boste zvedeli kaj novega! !!LINK!!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

keber ::

Lion: Bravo, kakšno mišljenje. ;(

Zdaj si pa predstavljaj, da napišeš program, kjer uporabljaš dvojni klik (npr za odpiranje datoteke). Po novem Microsoft zaradi tega lahko od tebe zahteva plačilo licence za to funkcionalnost, ki jo imaš v programu - torej dvojni klik. Je to zate normalno?

Jux ::

predvsem pa ne vem - kako za vraga je možno da lahko patentiraš neko novo stvar, ki sploh ni nova ampak jo ta moment izkorišča pomojem 10% svetovnega prebivalstva.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

minmax ::

fantje... ni bistveno ali gre za HW ali SW patent. gre za patent nad _IDEJO_ dvojnega klika. to je problem. ne za rešitev kakršnegakoli tehničnega vprašanja, temveč za samo idejo o uporabi dvoklika.

mislim da bi bilo treba patentim uradnikom, ki to spustijo čez preprosto minus točke k plači dat... mislim, patenti uradi so verjetno še večji del problema kot same multikorporacije... so nesposobni in plačani po številu sprejetih patentov. to je explozivna mešanica...

jankoM ::

Pri mojih bodočih programih se na tipke ne bo več klikal. Z miško boš šel nad tipko potem pa zakašljal v mikrofon. Upam da je vsaj to še možno.

Ne, sej ti patenti so tako f***jeni da sploh ni več hecn. Kolkr sem opazu je itak že vse patentirano tako da če člouk naredi kak program najbolš da nobenem ne pove in ne zbuja pozornosti z njim ker je prepuščen na milost teh velikanov, ki ga lahko sesipajo če se jim le zlušta.

Kakor se spomnem na hitr je patentiran koncept Instant Msngerjev, pa vse multiplayer igrice na dlančnikih (no v resnici samo tiste ki jih igrata dva ali več igralcev:), vse oblike RPCjev, celo dinamični webserverji, elektronska nakupovalna košarica....

A kdo ve kaj je s tem PRIOR ART? To je najbrž dokaz da se je stvar uporabljala že prej. Če je, zakaj nebi ratu nek tak portal kjer bi se gor javno objavljalo vse kar kje dela in se pogrunta pa še ni patentirano.|O zaspan sem...
http://my-webcard.com?u=jankoM

Microsoft ::

Jst vam rece, da ma MS dost sposobnih ljudi na vodlinih mestih, ki vejo kako pa kaj, da bo njihova firma se naprej sluzila, kot je treba. Pred kakim mesecem sem na TV slisal, da bi naj imel letos MS vecji dobicek, kot je sprva pricakoval (ali nekaj v tem smilsu).

Skrtatka, oni imajo se tolko rezervnih moznosti (taksni ali drugacni 'posli'), da se ni za bat, da bi frima propadal v 50 letih. Na zalost nekaterih in veselje drugih, seveda.


by Miha

p.s.:Kaj imata tu Indija in Norveska? Sta to drzavi, kjer je najvecje pomankanje oz. zanimanje za IT osebje?
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Lion25 ::

Keber: Se enkrat si preberi kar sem napisal. Nikjer nisem omenil, da je to prav.Sploh pa se mi ne zdi MORALNO.

Napisal sem samo, da se mi zdi prav, da nekdo nekaj zasluzi s svojo inovacijo. TOREJ?

Ne vem, tale patentni urad ima eno zlo tezko nalogo.

Hm... Ne vem... Recimo, da ti imas en svoj portal. pa recimo, da "izumis" eno full vredu stvar.. recimo nek full napreden nacin oglasevanja, ki ne bo motil obiskovlce, a bo oglas bil vseeno veliko na oceh. Samo predstavljajte si to. In recimo na ta nacin pridobis veliko oglasevalcev.

Potem, pa ti en drugi portal to idejo prekopira. In tudi sami veliko zasluzijo. Na racun tvoje ideje. V trenutku postane tvoja ideja splosna praksa na vseh portalih.

Torej... logicno je, da se bos sel pozanimat kako lahko svojo idejo zascitis, da je drugi ne bodo kopirali in nato to tudi storil.

Potem pa bo en pametnjakovic na drugi strani poloble tezil, ker je tako splosna ideja zdaj pa kr zascitena in da on ze ne bo placal za uporabo.

Malo je zgodba obrnjena ampak je na njej veliko resnice.

Se enkrat bom povedal... Tezko delo imajo tisti na patentnem uradu.

minmax ::

lion: namen patentov ni patentiranje dobrih idej, temveč patentiranje novih načinov izrabljanja naravnih sil (iz tod patenti izhajajo). zdaj se jih pa zlorablja za vse mogoče...

itak nekdo, ki ima prvi idejo, bo z malo iznajdljivosti jo uspel vsaj povprečno dobr 'prodat', potem mu je pa itak vseeno, če bo to 100 ljudi prekopiral, do takrat bo že solidno kompenziran za svojo genijalnost.

drugače pa... če že so patenti za 'izumčiče' potem bi ne smeli trajati dlje kot 3 leta, morda 5... ampak 20? to je pa skregano z vso logiko, 20 let je bilo trajanje patentov, ko je napredek šel 4x počasneje kot zdaj ... če gre napredek hitreje je treba očitno tudi trajanje prilagodit

drugač pa... edina reklama, ki ne moti je reklama, ki je ni. :)

Gandalfar ::

JimiBtn: pa si ti videl ta poslovni model, ki predvideva velike dobicke in prednost pred konkurenco na podlagi mnozice patentov za katere bo morala vecina programske industrije placevati microsoftu licencnino..? Pa ceprav ne uporablja MS izdelkov..

Microsoft ::

Gandalfar, jst hocm povedat, da je to ena res konkretno velika firma ki ima ogromen vpliv in je naivno pricakovat, da bojo oni taknso 'priloznost' spustili iz rok. Poglej, imajo ogromen vpliv, veliko denarja, verjetno kar nekaj sposobnih ljudi. Skratka, idealne razmere, da zascitis svojo rit. Zdej, da take manevre nebi pricakoval, je pa zelo naivno.

Glede Linuxa se mogoce tole. Bi rekel, da ce za to zadevo ne bo stopila ena res ogromna firma, s tem ne bo nic. Naj boste se vi tako zagnani za ta linux, naj vas bo se toliko na kupu, mejte kar nekaj denarja, samo ce za tem ne stoji nek GOSPOD, iz tega ne bo nic.

Mogoce so MSjevi manevri res malo umazani, samo ko je v igri toliko denaraja, je to 'umazano' dejanje sekundarnega pomena. Pri tem se gre samo za denar.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

JimiBtn: IBM, Sun in Novell niso skupaj dovolj veliki zate?

Sicer pa.. podpiras sw patente kakrsni so sedaj?

Microsoft ::

Kaj imajo Linux v 'lasti' IBM, Sun in Novell ali kaj? To glede Linuxa res ne poznam....

Glede podpiranja patentov pa takole. Jst ne pozan teh umazanih iger okoli tega. Bom pa iskreno povedal. Ce bo slo MSju to v prid, potem je odgovor pritrdilen. Mores razumeti, jst se ucim uporabljat in vzdrzevat MS opremo, zato je popolnoma razumljivo, da hocem, da oni ostanejo se naprej na trgu, saj bom le tako lahko prisel do kruha in mleka.
Kdo drug pa ravno obratno.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

slawc ::

potem pa razmisljas zelo zelo ozko (in neumno).
LP, Slawc

gpg ::

Netocno je govoriti, da iz Linuxa ne bo nic, ce je ze zdaj ZELO uspesen.

Microsoft ::

slawc, zakaj?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

gpg ::

JimiBtn, ali ni v tvojem interesu, da ima Microsoft mocno konkurenco, tako da so cene njihovih izdelkov nizje in vec denarja ostane za take kot si ti?

In se nekaj glede patentov:
In particular, between 1987 and 1994, software patents issuance rose 195%, yet real company funded R&Ds fell by 21% in these industries while rising by 25% in industries in general.
Software patent @ Wikipedia

Ce kdo slucajno ne ve:
R&D = Research and Development

slawc ::

Mores razumeti, jst se ucim uporabljat in vzdrzevat MS opremo, zato je popolnoma razumljivo, da hocem, da oni ostanejo se naprej na trgu, saj bom le tako lahko prisel do kruha in mleka.

zato, ker si svoj obstoj povezal z njihovim.

Ucim se uporabljat in vzdrzevat TTL, hocem da to ostane na trgu... a razumes?
LP, Slawc

Microsoft ::

gpg:
Ja, pa ne. Kot navadnem userju mi je prakticno vseeno, koliko je cena, ker lahko dobim 'zastonj' verzijo, nadzor nad domaco uporabo taksnega SWja pa tako vemo, kak je.

Za podjetja bi pa to verjento kar drzalo, ja.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

forsmark ::

Naj nekdo prosim patentira cracke in keygene za m$ stvari.

Microsoft ::

slawc:
In kaj je tako napacnega, da sem svoj obstoj povezal z njihovim?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

MrStein ::

General Y "zaposlen" pri S. Huseinu : " V mojem interesu je, da Husein ostane na oblasti"

Zdaj pa ti presodi če je to dobro ali slabo.

hruske ::

Ker oni glih to želijo. Želijo MS-only svet. To pa NI dobr, kakor se je izkazalo vsakič ko je prišel kak novi virus ven. Škoda, ker ti je vseeno. Ker ravno na take računajo. Škoda, ker tako ozko gledaš. Kdo misliš, da bolje sledi standardom... MS ali opensource community? Veš kaj je RFC? Si morda kakega prebral? Web developerji stokajo, ker mikrosoft ni implementiral podpore za prosojni png v IE. Programerji stokajo, ker je mikrosoft dobil patent za dvojni klik in še kaj. Podjetja bodo stokala, ko bo cena enega windows 200Ksit. Ms bo kupoval vlado s "kaznimi", ker je monopolist. Seveda samo denarne kazni, brez ukrepov.

Mislm kje je tle svoboda? Enkrat sm mel en wallpaper, k je zgledov tk nekak:


Freedom*


*restrictions apply: freedom is doing what we tell you to do or not doing what we tell you to do. Freedom is not a right, it's a priviledge. Not doing what we tell you to do may result in freedom being taken away. ...

nicjasno ::

Skoraj kot slogan Busheve totalitarne amerike.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

poweroff ::

JimiBtn: jaz te v svoji firmi ne bi hotel imeti. Tvoj problem je namreč, da "znaš" uporabljati in vzdrževati samo MS opremo. Znaš sem dal v narekovaje, ker gre v bistvu samo za to, da poznaš priročnik za uporabo, skratka si nadomestek za priročnik.
To pomeni, da znaš reševati samo probleme, za katere že obstajajo rešitve v okviru MS. Se pravi znaš to, kar resna firma itak že zahteva od svojih zaposlenih. Če se pojavi nek nov problem, ali pa če je treba nekaj na novo izumiti (recimo sprogramirati), pa tega ne boš znal ali zmogel, če MS ne bo ponudil komercialne rešitve.
Enkrat sem govoril z nekom iz Arnesa in sem omenil, da sistemec v naši službi ne zna narediti ene stvari, ker Microsoft za problem ne ponuja rešitve (obstajala pa je rešitev pod Linuxom). Tip je rekel nekaj v stilu: "Ja, kaj je pa to problem? Če ne zna, se bo pa naučil.". Ravno tu je problem - svoj obstoj je naš sistemec totalno vezal na MS in če MS za nek problem ne ponudi rešitve, rešitve "ni". Če bi bilo po moje, bi našemu sistemcu dal na izbiro ali se hitro začne izobraževati, ali pa si poišče drugo službo. Mene kot uporanika namreč zanima, da bo stvar delala, in da bo poceni. In če je nekdo v moji firmi zaposlen kot računalničar, potem od njega pričakujem da zna še kaj več kot nekaj priročnikov na pamet, ko pa se pojavi nov problem, pa išče zunanje strokovnjake. V nasprotnem primeru mi tak človek predstavlja zgolj in samo strošek.
Je pa res, da so nekatere firme zadovoljne praktično z vsem, kar dobijo. Seveda pa od takih firm težko pričakuješ, da bodo kaj več kot lokalno uspešne...

Aja, pa da še eno prigodo povem... enkrat se nam je usul lokalni server. In smo izgubili podatke. Potem je nekdo poklical eno računalniško firmo, naj nam svetujejo kaj narediti, da se bodo podatki samodejno backupirali na vsakih nekaj minut. "Strokovnjak" nam je svetoval nakup W2003 serverja, ki ima tehnologijo snapshot. Zadeva stane nekaj čez 100k SIT, potem pa še strošek za vsakega priklopljenega userja, če je userjev več kot 10. Izračunal sem, da bi nas stvar stala 180.000 SIT, plus vsako leto še nekaj denarja. Potem sem se vsedel za Googla in v nekaj minutah našel programček, ki na določen časovni interval shranjuje datoteke v ZIP file, hrani pa zadnjih n arhivov. Cena: 30 USD. Verjetno ti je jasno, da tiste firme ne bomo NIKOLI VEČ poklicali.
sudo poweroff

Tarzan ::

No, patentiral bom enojni klik na miško, potem mi bo pa vsak za klik dal $. Micro$oft mi bo za dvojni klik seveda plačal dvakrat toliko $.

Te niso normalni, resno!

Lahko dobiš windowse zastonj? Zelo dober odgovor, moram priznat! Verjetno MS zelo rad vidi, da ima folk njihovo brezplačno različico oken, se ti ne zdi? In glede na to, kako so se obnašali do sedaj, ni dvakrat za reči, da bodo pogruntali tudi način za lov folka, ki uporablja nelegalne kopije njihovih programov. Trenutno jim tega niti ni treba početi, ker so pirati, ki delijo njihove produkte na njihovi strani, kdo bo šel h brezplačni konkurenci, če lahko dobi windowse zastonj? Malokdo!

iration ::

LOL, pa kaj se tolk razburjate?? Microsoft samo izkorišča popolnoma legalne instrumente, ki so na voljo VSEM. Dajte se razburjat nad patentnim uradom oz. za njegovo ukinitev. Ste pa res smešni.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

BSD-jas ::

Je, če ti bo od tvojega na M$ vezanega obstoja uspelo prihraniti kakšen tolar, lahko upravljanje teh prihrankov zaupaš kar Mirku Bandlju
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gumb za vklop/izklop radia

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
82350 (1968) d4vid
»

Apple dobil patent za odklep telefona z gesto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
11934139 (28692) klinker
»

Padec direktive o patentiranju softwara (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
24821209 (17085) |ucko
»

Okrogla miza o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26723367 (20143) Daedalus
»

Microsoft patentiral dvojni klik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
1109823 (9823) Microsoft

Več podobnih tem