»

Microsoftu vrnjen patent za FAT v Nemčiji

Heise - Microsoftu je bil leta 2006 v ZDA priznan patent št. 5.758.352, ki zajema "skupni imenski prostor za dolga in kratka imena datotek". Poenostavljeno rečeno gre za de facto patent datotečnega sistema FAT z dolgimi imeni, kar je dolgo časa povzročalo preglavice Linuxu. V Nemčiji pa je patentno sodišče leta 2007 razsodilo, da omenjeni patent v Nemčiji ne more biti veljaven, ker da "ne temelji na aktivnosti z iznajdbo". Microsoft se je pritožil in dosegel svoje.

Nemško prizivno sodišče je ta teden razveljavilo prvotno odločitev patentnega sodišča. Šlo je za veljavnost patenta EP 0618540, ki ga je Evropski patentni urad podelil na osnovi izvirnega ameriškega patenta. Leta 2007 je sodišče v obrazložitvi zavrnitve zapisalo, da so patentirano metodo že leta 1991 predlagali v specifikacijah za Rock Ridge za CD-je. Prizivno sodišče je sedaj zapisalo, da ne razume tolmačenja nižjega sodišča, saj je Microsoft patentiral VFAT, ki je dolga imena uvedel premierno v Windows 95. Ta namreč shranjuje...

1 komentar

Microsoftov patent za nadzor delavcev na delovnem mestu

Times Online - Microsoft je pred letom in pol vložil zahtevo za patent, v katerem opisujejo delovanje sistema za nadzorovanje delavcev na njihovem delovnem mestu. A tu ne gre za običajno nadzorovanje njihove spletne zgodovine in pošte, česar so preko Luže že navajeni, njihov sistem bi v pravem Orwellovskem stilu nadzoroval delavca z vrsto brezžičnih senzorjev, ki bi med drugim nadzorovali srčni utrip, obrazno mimiko, telesno temperaturo, možganske signale, krvni pritisk, telesne gibe, itd. Na podlagi teh meritev bi nato sistem lahko določil kdaj je delavec pod stresom ali nezadovoljen in vodstvu dal vedeti da potrebuje pomoč ter kakšno vzpodbudno besedo.

Sindikati in organizacije za zaščito delavskih pravic in zasebnosti seveda nad to idejo niso preveč navdušeni. Če je takšen sistem morda upravičen za gasilce, pilote in nekatere ostale tvegane poklice, pa vsekakor ni primeren za pisarniške delavce, pri katerih metabolizem in življenski znaki niti slučajno niso šefova stvar. Patent sicer še ni...

23 komentarjev

Microsoft prekršil patent

The Register - Gvatemalec Carlos Armando Amado je že pred 15 leti patentiral tehnologijo prenosa podatkov med Excelom in Accessom z uporabo preglednice, dve leti kasneje je svoj "izum" neuspešno poskusil prodati Microsoftu, a ga je le-ta pa kljub vsemu začel uporabljati leta 1995. Carlos je iskal pravico na kalifornijskem sodišču, ki je delno presodilo v njegov prid in Microsoftu naložilo plačilo nekaj manj kot 9 milijonov dolarjev. Carlos je sicer zahteval kar pol dolarske milijarde, vendar je sodišče ovrglo 9 od 10 njegovih zahtevkov.

Sodni mlini obravnavajo še najmanj dve domnevni Microsoftovi kršitvi patentov. Forgentu naj bi ukradel tehnologijo za stiskanje slik v zapis JPEG, poleg tega naj bi v Windows 2003 in Longhorn vgradil tehnologijo za odpravljanje ozkih grl v mrežnem procesiranju, ne da bi prej plačal za dva Alacritechova patenta ( prvi in drugi).

Verjetno se bodo Okna podražila. [:D]

19 komentarjev

500 IBMovih patentov za odprtokodno skupnost

The New York Times - O programskih patentih je bilo na teh straneh že precej govora in tarča gneva je največkrat bil neki monopolist, ki je med drugim patentiral dvoklik z miško. Resnici na ljubo pa je pri tem prednjačil IBM, ki si je samo v pravkar minulem letu 2004 pridobil več kot 3.000 patentov, do sedaj pa jih je zbral že prek 40.000 in na njihov račun iztržil najmanj dolarsko milijardo.

Da si ne bi nakopali preveč jeze, pa kaže, kot poroča New York Times, da bodo Mednarodni poslovni stroji dovolili uporabo 500 njihovih patentov v odprtokodnih projektih. Patenti seveda ostajajo njihova last, v primerjavi s prej navedenimi številkami se ta podatek tudi zdi kot pljunek v morju, nakazuje pa možnost, da bodo na podoben način ponudili še več patentov in k temu dejanju spodbudili tudi druga podjetja. Ne pozabimo, da je taisto podjetje pred desetletji odprlo standarde za svoj PC in tako povzročilo še danes trajajočo prevlado te arhitekture na naših mizah.

Na odzive odprtokodne skupnosti še čakamo, za...

32 komentarjev

Ein Volk, ein Reich, ein Führer und viele Patente!

OSNews - Po besedah Billa Gatesa namerava njegovo podjetje iz Redmonda letos vložiti zahteve po vsaj 3000 (programskih) patentih, kar je silovit skok napram lanskemu letu, ko so jih vložili "le" dobrih 2000, par let nazaj pa "komaj" 1000. Kljub dominantnemu položaju na mnogih tržiščih Microsoft še vedno vidi dovolj prostora, kjer (še) ni prevladal, pa bi si to vseeno želel.

Jutri bo 214. obletnica izdaje pr(a)vega patenta v ZDA ...

21 komentarjev

Patent tedna: Skupinski gumbi v opravilni vrstici

Slashdot - V Redmondu so poskrbeli, da se naša rubrika patent tedna lahko nadaljuje. Tudi tokrat je zmagovalec Microsoft s patentom št. 6.756.999, ki so mu ga dodelili pred štirimi dnevi. In kaj so patentirali tokrat? Takoimenovane skupinske gumbe v opravilni vrstici (Grouped Taskbar Buttons), ki jih Microsoft premierno predstavil v Windows XP. Ti gumbi imajo namreč lepo lastnost, da čeprav odprete Internet Explorer desetkrat, je v opravilni vrstici samo en gumb in ne deset, kar prihrani prostor na zaslonu. Slashdot.

Namesto tega ...

vir: Everyday Computing

37 komentarjev

Nov patent za MS

PC World - Neorganski tehnološki vsadki v organizmih so še vedno bolj znanstvena fantasika kot resničnost, a sodeč po novem patentu, ki ga je prejel Microsoft se napajanje in delovanje raznih električnih gizmov kani preseliti na človeško telo.

Pravkar podeljeni patent namreč predvidi uporabo le enega energijskega vira (baterije) za vse naprave, ki jih bo oseba posedovala, električni tok pa se bi pri različnih napetostih in frekvencah lahko prenašal po telesu in nato po elektrodah do naprave. Prav tako bi se lahko na isti način prenašali izhodni in vhodni signali teh naprav. Tako bi lahko mobilnik, PDA, zapestna ura in radio sprejemnik vsi uporabljali isto slušalko oziroma zvočnik, kar bi zmanjšalo težo naprav in zagotavljalo večjo praktičnost. A kaj, ko bi se v tem primeru morale vse te naprave non-stop dotikati vašega telesa. PCWorld.com!

"Bolj zanimiva kot pa uporabna rešitev, ki bi jo lahko bolj učinkovito zamenjala tehnologija v stilu Bluetootha," pravi analitiki Dulaney. Na patent nas je...

11 komentarjev

Patent tedna: Seznam opravil

Slashdot - Zaradi novega mogočnega trenda v razvoju računalniške industrije smo se odločili, da uvedemo novo rubriko novic, ki je pravzaprav edina rubrika, ki na Slo-Techu sploh obstaja. Naše budno oko bo noč in dan spremljalo sprejemanje programskih patentov in vsak teden enemu izmed njih podelilo laskavi naslov: "Patent tedna".

Tokrat nismo imeli težkega dela, saj je nov Microsoftov izum, ki ga je prvi opazil sam predsednik žirije, Gandalfar, zares vreden tega imena in je pustil konkurenco daleč za sabo. Ameriški patentni urad mu je namreč pod zaporedno številko 6,748,582 podelil patent za uporabo seznama opravil pri razvoju programske opreme, ki se samodejno generira iz komentarjev v programski kodi. Po domače povedano, Microsoft si je izboril pravico, da lahko edino on uporablja t.i. sezname "TODO". Redmondskemu vrhu za dosežek čestitamo in mu pošiljamo šopek cvetja s pripisom: "Gaudeamus igitur, iuvenes dum summus!". Naš izbor so potrdili tudi na ostalih mednarodno uveljavljenih...

74 komentarjev

Microsoft patentiral dvojni klik

SMH - Microsoftu je 27. aprila ameriški patentni urad dodelil patent za dvojni miškin klik z zaporedno številko 6,727,830. Povzetek patenta se glasi:

naj bi izjavil:

"Metoda in sistem za razširitev funkcionalnosti gumbov aplikacij na računskih napravah z omejenimi sredstvi. Različne funkcije aplikacije se sprožijo glede na to kako dolgo je pritisnjen gumb v aplikaciji. Privzeta funkcija se sproži, če je gumb pritisnjen za kratko dolžino časa. Alternativna funkcija aplikacije se sproži, če je gumb pritisnjen dolgo časa, na primer, vsaj eno sekundo. Druga funkcija se lahko sproži, če je gumb pritisnjen večkrat znotraj kratkega časovnega intervala, na primer, dvojni klik."
Pod izumitelji sta imenovana Charlton E. Lui in Jeffrey R. Blum, medtem ko je lastnik patenta Microsoft Corporation. Patentni urad je še navedel, da se področje inovacije "nanaša na splošne računalniške sistem, s poudarkom na izboljšanju funkcionalnosti gumbov aplikacij na napravah z omejeno sredstvi".

Nedvomno vsi...

110 komentarjev

Analiza intervjuja z Bogdanom Pretnarjem za DELO

Evropa svobodnih drzavljanov ali Evropa korporacij

Slo-Tech - DELO je 21. maja 2004 na strani 19 objavilo intervju z dr. Bogdanom Pretnarjem iz Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), ki je bil v preteklosti tudi vodja slovenskega Urada za intelektualno lastnino. Intervju je zanimiv, ker po mojem mnenju kaže na način razmišljanja patentnih uradnikov in velikega dela politike. Seveda je treba včasih brati tudi med vrsticami.

Naslov intervjuja je "Patentno varstvo ni samo za velike" in je zapisan v navednicah, iz česar gre sklepati, da gre za Pretnarjevo izjavo. A v nadaljevanju glede varstva izuma s patentom Pretnar pravi, da je patentiranje...

30 komentarjev

Konferenca "Software patents kill inovation!?"

Slo-Tech - V četrtek 22. aprila se bo znotraj Teleinfosa (14:00, dvorana E3) odvijala konferenca z naslovom Software patents kill inovation!?

Gre za mednarodni dogodek, kjer bodo sodelovali strokovnjaki z različnih področij računalništva. Pronicljiv Monitorjev novinar Uroš Mesojedec bo za uvod razložil kaj pravzaprav so običajni patenti in kako se razlikujejo računalniški patenti. Sledilo bo še nekaj uvodnih razlag - vse od možnih ekonomskih do družbenih posledic v kolikor se Evropa odloči, da bo programje možno patentirati.

Nato nastopi zvezda konference Richard M. Stallman, oče projekta GNU, ustanovitelj Fundacije za prosto programje in predvsem avtor slavne licence GPL (pod katero je izdano tudi Linux jedro). V kolikor niste ujeli njegovega obiska v Ljubljani leta 2000, potem je to vaša edinstvena priložnost.

Sledila bo še okrogla miza o koristnosti oziroma bolj verjetno o škodljivosti programskih patentov za malo državico na sončni strani Alp. Debatirali bodo tako predstavniki ministrstva...

21 komentarjev

Lepotno tekmovanje

vir: SMH
SMH - Tokrat lepotno tekmovanje ni tekmovanje lepotic iz vrst človeške samice, niti tekmovanje najlepše pobarvanih računal, temveč izbiranje najlepše izmed vseh digitalno ustvarjenih lepotic. Italijanski projekt Miss Digital World je prav to - lepotno tekmovanje digitalno ustvarjenih deklic.

Programerji/umetniki z vseh strani neba že prijavljajo svoja "dekleta", ki se bodo čez teden dni potegovala za krono Miss digitalnega sveta. Zanimivo je dejstvo, da so vsi trenutno prijavljeni modeli, razen enega, ženske, čisto vsi oblikovalci pa moški, ki so vlagali neskončne ure dela v svoje umetnije. Tale, na sliki, je recimo zahtevala kar 18 mesecev dela. SMH

46 komentarjev

Programski patenti v Evropski uniji

Slashdot - Danes je v parlamentu EU potekalo prvo branje in glasovanje o direktivi o softwarskih patentih.

Kljub temu, da je bila direktiva sprejeta, je tistim, ki so se borili proti njej uspelo spraviti skozi branje takšne amandmaje, da so jo v bistvu skoraj postavili na glavo.

To jim je uspelo tudi tako, da so nekateri cel zadnji teden preživeli v Strasburgu in lobirali od poslanca do poslanca.

Debate so bile burne, ljudje sploh niso spali in na koncu je bil uspeh tu. Morda najbolj zanimive in hkrati najbolj zastrašujoče pa so izjave nekaterih poslancev v zvezi s prepričevanjem. Namreč, da...

15 komentarjev

Softverski patenti?

Slo-Tech - V sredo, 27. avgusta, bo pred stavbo evropskega parlamenta v Bruslju demonstracija proti predlagani direktivi o softverskih patentih, ki priznava status patenta tudi največjim neumnostim. Pozivajo tudi na nalinijsko demostracijo v obliki zamenjave osnovne strani vseh sodelujočih spletnih strani, s stranjo z razlago nevarnosti neomejenih patentnih možnosti.

Saj vem, da še nismo v EU, vendar nas bo ta zakon krepko prizadel. Ob toliko majhnih podjetjih v Sloveniji bo s patetnimi tožbami odstreljen in pohopsan vsakdo, ki bo ustvaril kaj vrednega ... Ob tem bi bilo zanimivo slišati tudi stališče našega ministrstva za informacijsko družbo, če tam sploh kdo spremlja to problematiko.

22 komentarjev

Človeške baterije?

SMH - Raziskave na Japonskem so potrdile, da lahko s posebno napravo, ki proizvaja elektriko iz človeške krvi, človeka spremenimo v človeško baterijo. Teoritično bi lahko človek proizvedel do 100 W moči, če bi se vsa hrana, ki jo zaužijemo pretvorila v električno energijo. Ekipa v Panasonicovem laboratoriju za raziskovanje nanotehnologije je zaenkrat uspela proizvesti še zelo malo energije, daljnoročno gledano pa so zelo optimistični. Doktor Kazuo Eda, vodja raziskav, meni, da bo pridobivanje energije iz človeškega telesa naslednja stopnička raziskav. Matrica vas ima...

28 komentarjev

Microsoft patentiral ničle ter enice

CNN - CNN poroča, da je Microsoft vložil zahtevo po patentiranju logičnih ničel ter enic. Če jim ta poteza na sodišču uspe, si bodo zagotovili popolni ter nekompromisni monopol, saj mislijo računati 10 centov na pretočeno ničlo ali enico. Microsoft se zagovarja, da je ničle in enice uporabljal že od leta 1975 ter da jih je pretočil kar največ, tako da si pridržuje intelektualno pravico do sestavnih enot vseh digitalnih proizvodov. Apple je že napovedal, da bo šel na analogno, če Microsoft slučajno uspe. Analitiki napovedujejo, da ima Microsoft veliko možnosti.

OK, če niste slučajno iz Lune, ste že ugotovili, da je to vse samo ena prvoaprilska potegavščina, ter da je URL pohekan, saj z navadno varko zamaskira pravi IP naslov, do katerega dostopamo. Hehe... Veselo

6 komentarjev