» »

Plemeniti nameni ali biznis?

Plemeniti nameni ali biznis?

Slashdot - Zadnje čase je mogoče opaziti, da se na mreži pojavlja vse več (distributed) programov z raznimi plemenitimi nameni, kot je raziskovanje zdravila za rak ali AIDS. Po pravici povedano osnovni namen SETIja, torej iskanje vesoljčkov ob teh srceparajočih programih kar izgubi na pomenu, in opaziti je, da se tudi Slo-Techerji navdušujejo nad njimi. No, izkazalo se je, da program univerze na Oxfordu le ni tako plemenit, kot se zdi. Za vsem skupaj namreč stoji popolnoma komercialno podjetje iz Austina, ki moč vaših procesorjev prodaja najboljšem ponudniku ali pa vaše računalnike izkorišča za testiranje/nabijanje obiska določenim stranem. Kako plemenito, kajne? Pa da ne boste mislili, da gre za nekakšne govorice... Člankom s Slashdota pa menda gre verjeti?
Jaz bom kar ostal pri SETIju .

17 komentarjev

Thomas ::

SETI je obsojen na neuspeh, tile z Oxforda so eni goljufi ... vendar tapravo zagotovo pride!

LinuxJet ::

1. Zastonj danes ni nič več pa še tisto kar je se itaq plača...
2. Ne vem če gre za članek.. , zadeva je napisana zelo "proti" ( mogoče pa tip boleha za rakom ) :P
3. Komentarji pod čalnkom so boljši

undefined ::

LinuxJet: a si prebral CELOTEN članek?
A si opazil ta dva url-ja iz istega sajta:
Stran o raku
Glavna stran

No, če si prebereš le uvod glavne strani, lahko zaslediš, da ponujajo strankam ogromne količine procerskih ciklov... vendar od kje, če sami ponujajo program za raka navadnim smrtnikom, da lahko kontributajo svoje cikle? Je morda "le" možno, da prodajajo VAŠE cikle svojim strankam? No ja, vsak naj verjame kar hoče. :)

Thomas ::

Ce bi imeli arhiv ... bi lahko pokazal, kje sem zapisal, da so CPU cikli najvecji zaklad, kar jih je. Najvecje (ne)naravno bogastvo. Tam sem tudi trdil, da je overclockanje s tega stalisca sila pomembna rec - da overklokarji opravljajo zelo pomembno delo.
No sedaj pa se je bitka za te extracikle ze razvnela. Pazite samo, da svojih ciklov ne boste dajali vnemar!

g0Run7 ::

Thomas, zakaj je SETI obsojen na neuspeh? A ni dovolj ze to da so na enkraten(takrat) nacin skupaj potegnili toliko ljudi? Meni se zdi kot Igre brez meja. Katera prava stvar pa mora se pridet?

Thomas ::

S SETI-jem je narobe edinole to, da alienov ne bodo odkrili. Vendar je pomembno, da pridejo do tega. 50% so ze pregledali pa nic. Toda SETI bo ostal nesmrten zato, ker je ta distributed computing siroko uvedel. Taski so pa izracuni v kvantni kemiji. Od simulacij zdravil do postopkov proizvodnje do materialov ...

whatson ::

huh... tomas kaj pa če vseeno kaj najdejo? ;))))

Thomas ::

Ce pa vseeno kaj najdejo - sem pa kozu. Ampak res. Potem recimo kar pozabi na PROTOKOL. Morda imajo potem prav celo anarhokomunisti...

A to pa vseeno ne! :))

kuntek ::

Jaz mislim, da bo tega vedno več in bodo firme nam začele tudi plačevati za naš CPU čas. Kaj mislite?

Thomas ::

kuntek ... tako bo! (my man!) :-)

undefined ::

Thomas očitno ni gledal filma The Arrival. ;)

Thomas ::

A to da nas uni alieni ogrevajo? Bwaahaahahaha!

Bakunin ::

Pred SETI je bil (in se vedno deluje) distributed.net, ki so in BODO 100% prisli do rezultata. Poleg tega so njihovi odjemalci/prezvekovalci bolje napisani in za vecd platform.

Bakunin ::

PS: slovenia rc5 team je tukaj

Thomas ::

En virtualni procesor z najmanj 1017+ ops-ov je nekaj, kar postajajo internetsko vezani naši proci. Napaja pa zadevo kakih 20 velikih jedrskih elektrarn! Ni čudno, da se mnogim cedijo sline za tako mašino. '-)

Loki ::

Thomas ampak ce bi bolj spremljal SETI, bi opazil, da eni folki uporabljajo prevec navite proce (celeron 600@1xxx recimo), pri cemer se skvari FPU in proc zacne ven metat same napacne rezultate.Ne vem zate, ampak jest nebi hotel videt, da je en tak racunanik (skupaj z drugimi - nenavitimi) upravlja recimo jedrsko elektrarno alpa isce zdravilo proti AIDSU (Link).P. S. Thomas SETI je bil en prvih takih projektov (in do sedaj dalec najvecji - pred kratkim je prisel celo v Guinnessovo knjigo rekordov - take this Distributed.net fans). Poleg tega je pa tut populariziral take projekte, kot lahko tudi vidis.

Thomas ::

Roberto, virtualni procesor sestavljen iz milijonov realnih procesorjev mora biti programiran tako, da se errorji ne poznajo preveč. Pariteta in razne kontrole. Potem je lahko arbitrarno zanesljiv. Ampak 20 jedrskih elektrarn potrebuje za svoje napajanje - vodi jih pa lahko precej bolj preprost stroj. Najdena zdravila pa je pač treba: check and double check ... then check it again.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avtokracija na ključ

Oddelek: Problemi človeštva
151957 (1336) Colt1911
»

Wordpress.com podprl bitcoin

Oddelek: Novice / Kriptovalute
146676 (5247) jype
»

Varno oplemenitenje denarja. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6815410 (13264) c3p0
»

Mjanmar

Oddelek: Problemi človeštva
392390 (1670) tvich

Več podobnih tem