» »

Prva evropska odprava na Mesec

Prva evropska odprava na Mesec

New Scientist - Kot poročajo na New Scientistu, so v današnjih zgodnjih jutranjih urah iz Kourouja v Francoski Gvajani izstrelili prvo evropsko misijo na Mesec.

SMART 1 (Small Mission for Advanced Research in Technology), kakor se plovilo imenuje, bo Mesec doseglo v petnajstih mesecih, nato pa bo predvidoma pol leta krožilo v lunini orbiti in slikalo njeno površje ter zbiralo informacije o njeni kemični zgradbi. Več pa najdete tukaj.

35 komentarjev

jc ::

A ni mal velik 15 mesecev?

Tomi ::

Tudi meni se je zdelo. Samo sem preveril na izviru, in piše tako...
metrodusa.blogspot.com

Arthur ::

pri New Scientistu so se morali zmotit. Apollo odprave so rabile 3 dni, 15 mesecev je 150-x dlje.

chuck ::

V tem času bodo lahko odpravili vse hrošče v programski opremi>:D

flipflop ::

Saj piše,da uporablja nov pogon.

chuck ::

Ja, ionski, ki je bistveno šibkejši, vendar dlje šiba.
Tako da 15 mesecev verjetno drži.

PS: Jaz sem za jedrske pogone.

Azrael ::

Ionski pogon ni nov, Ta pogon so Sovjeti uporabljali že od samih zaćetkov astronavtike, vendar je stvar potem utonila v pozabo.
Tu ne gre samo za direkten polet do Lune, ampak še za kakšna druga opazovanja in preizkuse nove opreme.
Najprej bodo vsaj po moje, v krožnici okoli Zemlje umerili inštrumente in preizkusili ostalo opremo, saj bodo na razpolago znani podatki, potem pa gre sonda na 360.000 km dolgo pot do Lune in tam ponovi meritve.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

Mislim, da se motite. Tale ionski motor baje gate trga.

Pri ionskih motorjih ni problem doseši visok specifični impulz, problem pa je doseči potreben potisk. Tudi največji motorji, ki žgejo po parsto kW ali celo kak MW, redko dosežejo potis večji ko par ali pardeset gramov.

Tale stvarca pa ima sicer velike solar panele a ta moč je za vse dosedanje ionske motorje prdec. Tale motor pa se znajde tudi s tem...

Pri ionskih motorjih ni problem hitrost "izpuha", kot je to problem pri klasičnih motorjih. Problem je masni pretok. Stvar tudi pri največjih močeh ne pljuva prav dosti ven.

Zato se iščejo predvsem ionski motorji, kjer bi lahko del izpušnih hitrosti menjali za masni pretok. Taki motorji bi lahko ob normalnih močeh imeli solidne potiske in bi bili še vedno bistveno varčnejši od kemičnih motorjev. Take stvari bi lahko prinesle revolucijo v satelitski industriji itd...

salesky ::

Danes sem gledal na Discoveryju da so ionski pogoni do 10x hitrejši od navadnih, ki so jih uporabljali do sedaj. Tako da...:\

hruske ::

http://zzz.com.ru/176.html

Tle je bla slikca par pogonov... lepo.

Ahiles ::

Ionski pogoni so hitrejsi na daljse proge ker lahko pospesujeo leta in stem pridobivajo na hitrosti. Moc tega pogona na tem satelitu ni vecja od sapice sam ker neprekinjeno deluje 24/7... stem pridobiva na hitrosti. Vrjetno je ta projekt bolj zamisljen za dolgotrajno testiranje pogona ker bo neprekinjeno deloval kar nekaj casa.

smash ::

15 mesec in pika.....ker sem tole novico vidu že 100x in gre za ionski pogon ki je tako šibek da bo res trajalo 15 mesecev...brez dvoma, ker so to že 100x rekl in tud povedal so zakaj sam se ne spomnem

Thomas ::

Hitrostrakete = Hitrostcurka * ln( Masaplovila+goriva / Masaplovila )

Ideja ionskega pogona je v tem, da je Hitrostcurka enormna, da so v principu dosegljive bistveno večje hitrosti, kot pa pri curku kemičnega ognja. Zato je lahko Masagoriva manj, kot 99,9% celotne mase. Ni pa ionski pogon uporaben za izstrelitev iz atmosfere ven, ker njegov potisk je manjši od teže vesoljske ladje, ki bi z eno leto vključenimi motorji, še kar čepela na vzletišču.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Ionski pogoni so hitrejsi na daljse proge ker lahko pospesujeo leta in stem pridobivajo na hitrosti. Moc tega pogona na tem satelitu ni vecja od sapice sam ker neprekinjeno deluje 24/7... stem pridobiva na hitrosti.

Kako pa se potem po tvoje taka stvar ustavi, ko enkrat doseže cilj? Če že rabi ogromno časa, da pridobi na hitrosti, sklepam, da "zavore" niso kaj dosti bolj učinkovite. ;)

Thomas ::

Zaviranje je povsem isto. V bistvu imaš dva načina pospeševanja dosedanjih vesoljskih sond. To je raketni motor (ionski ali kemični) in pa pospeševanje v gravitacijskem polju planeta - naprimer Jupitra. Ta jo nekoliko potegne za sabo na svoji poti okoli Sonca. To lahko podvoji hitrost sonde. Zavira se na tri načine. Raketa, s planetom in še aerobraking - zaviranje v atmosferi planeta.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

Thomas, mislil sem specifično na ta satelit, ki se odpravlja do Lune in to, kar je pravil Ahiles. Drugače pa, če bi se stvar ustavljala z istim pogonom kot se poganja, je logično sklepat, da bi se stvar poganjala le do polovice (ali malo čez, mogoče celo 3/4) poti, potem pa bi morala začet zavirat. :)

Thomas ::

Correct.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

pirx ::

Vse o tej odpravi in o pogonu je blo nekaj dni pred tem na TVju (mislim, da na ORF1). Pogon, ki ga uporablja to plovilce je še testno in želijo videti, kako se bo obneslo, ker sčasoma bi naj izpodrinil vse druge vrste "džusa".

V zeloooo napredni verziji bo že na voljo, ko bodo šli letet proti Marsu.

Aja, pri polnem gasu je tako, kot da ga rukne sila desetih gramov :)

Thomas ::

Glupi Ameri so ga imeli (izstrelili) kot Deep Space One, že 5 let nazaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Glupi Ameri so ga imeli (izstrelili) kot Deep Space One, že 5 let nazaj.

Heheh. Kdaj pa bo Deep Space Nine? >:D

undefined ::

Ampak izpuh ion motorja je pa res lep. Pa naj kdo zanika. :)

Brane2 ::


Glupi Ameri so ga imeli (izstrelili) kot Deep Space One, že 5 let nazaj.


"Glupi" Ameri so kupili rusko tehnologijo za večino, če ne vse designe za ionske motorje.

Kljub temu je baje tale evropski design baje nekaj posebnega... :\

undefined ::

> "Glupi" Ameri so kupili rusko tehnologijo za večino, če ne vse designe za ionske motorje.

Nekaj podobnega so že storili pri uspešni izstrelitvi prve rakete v vesolje. :D

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

To je znano, da so ionske motorje razvijali že nekaj desetletij. Kar je mogoče malo manj znano, je da imajo (ali so imeli) Rusi patente za dosedaj daleč najbolj učinkoviti ionski motor.

Spomnim se nekih for s prepletenim magnetnim in električnim poljem in samodejno rekombinacijo ionov z utrganimi jim ioni (elektroni?-edit). Stvar je sama od sebe pljuvala električno nevtralen curek, pa še motor je bil izjemno majhen za podano moč z relativno ogromnimi potiski.

Poleg tega je Cassini imel v sebi plutonijev RTG, ki je dajal solidno moč (50 kW ?) Vsaj na prvi pogled se zdi, da ima tale sonda na razpolago bistveno manj moči...

Thomas ::

Da so "biološki Rusi" imeli kakšno glavno besedo pri vsem tem, pa ni kakšno posebno čudo. To je bilo že nekajkrat v zgodovini znanstvenih in tehničnih odkritij.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gumby ::

malce offtopic, ampak vseeno: kaj se je zgodilo z projektom nerva? nekje v 60-ih letih so se igrali z nuklearnimi motorji, nakar se je razvoj ustavil. so mogoče pozneje še kaj razvijali nuklearne pogone?

Thomas ::

Sporazum o prepovedi nuklearnih poskusov, ki sta ga podpisala Nixon in Brežnjev, ga je pokopal. Moj najljubši Ameriški predsednik zadnjih časov (sedanji, Bush) je obljubil, da si bo s tem sporazumom obrisal rit. Upam, da res.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

R0K ::

On si ga bo lahko brisal celo življenje. Na srečo se obstajajo pametnejši ljudje na svetu, ki so se kaj naučili z zgodovine in tega ne bodo pustili.

Thomas ::

Brežnjev in Nixon sta bla evil, stupid and grim. Zdej si pa vsi dobronamerni ljudje želimo, da se ta butasta omejitev, ki sta jo onadva sprejela - ukine. No vsaj tisti od dobronamernih, ki kaj vemo, za kaj se gre. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

minmax ::

thomas ... prve poskuse po ukinitvi prepovedi jedrskih poskusov bodo opravili na tvojem dvoriscu.. zagotovo bos navdusen, da bos lahko prica velikim znanstvenim dosezkom brez primere v zgodovini clovestva.

najmanj tako navdusen kot vsi ljudje, ki so jih americani dobesedno deportirali z otokov, da so se lahko na njih zganjali veliko znanost, pa tako kot ubogi ribici, ki so pomotoma prisli v obmocje preizkusanja podmorskih atomskih bomb, pa francozi, ki so dobesedno potapljal atole sploh ne govorimo. O rusih in kitajcih pa vecino podatkov o testiranjih se vedno ni zunaj.

Obstajal je celo projekt ki je nacrtoval izstreljevanje raket z zemeljskega povrsja preprosto tako da bi na poseben nacin pod njimi detoniral par atomskih bomb. Ne vem, ampak TO JE PRFUKNJENO!

Predlagam ti en film, ki ga je BBC posnel leta 84 z naslovom Threads. Navdusen bos.

Jedrska energija ni sama po sebi evil, ampak moramo pazit kaj pocnemo in zato da pazimo morajo drzave malce gledat ena drugo kaj delajo in ne smemo si ravno vsega dovolit.

Thomas ::

Vse kar potrebuješ, so atomske bombe, težak ščit, vzmet in kabino. Pa se veselo voziš po Osončju, na pogon pokajočih A bomb. Projekt Dedalus, ki sta ga ubila Brežnjev in Nixon s tistim neumnim sporazumom. Kaj pa onesnaževanje vesolja ob atomskih esplozijah? BWAHAHA ..... ehehehe ... HOHOHOHO ... eeee - ne morm se več smejat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

minmax ::

heh, no onesnazevanje vesolja naj ne bi bil problem, je pa baje vse vecji problem da nihce ne ve vec kaj vse natanko leta po orbitah okoli zemlje in gori vlada majcena zmesnjava ...
mogoce poznas primer enega satelita, ki je po 15 letih po pomoti zacel spet oddajat itd... :) zanimiva stvvarca... :)

no v glavnem, ni problem s stvarmi ko so enkrat gori (razen da padejo dol - recimo ko so mir rusili so se zavarovali za mislim da 700 mio dolarjev skode, ce bi slucajno padlo na karkoli cloveskega ali pomembnega).. si predstavljas da bi raketo, ki je gor ponesla cassini njekje na pol poti v orbito razneslo... mogoce bi kapsule zdrzale, mogoce pa ne... si pripravljen probat? :). no ampak cassini gor sploh nima pravega reaktorja, ti pa predlagas da dobesedno atomsko bomo gor izstrelimo...

... si predstavljas da bi imela columbia na krovu recimo jedrski reaktor.... texacani bi bili se bolj navduseni, ko bi jim dezevala dol...

ne se sprenevedat da je skoda, ki se lahko povzroci katastrofalna. drveti s takimi izjavami je malce neumno. in to da je bil podpisan ta sporazum je verjetno ena od bolj zdravih potez, ki so bile narejene v cloveski zgodovini (kljub temu, da je bil edini razlog za americane to, da so ugotovili da bodo lahko vse potrebne stvari simulirali z racunalniki)

sorry, ampak zame je vsaka prepoved izdelovanja in testiranja orozij napredek v zgodovini in ne nazadovanje.

bradek ::

Dokler vsak clovek misli samo na svoj dobrobit je kakrsnokoli igrackanje z jedrskimi zadevami enostavno prevec nevarno. Clovek je najvecja budala, in tudi ce so (in verjamem da so) dobri nameni s tem, so na visokih polozajih ljudje z napacnimi prioritetami. Dokler bo vsak od teh mislil "za svoj narod" in "za nas" in dokler ne zacnejo mislit na "ljudi", do takrat samo stran s tem!

Tarzan ::

kot so že povedal, Ionski pogoni so neuporabni (zaenkrat!?) v atmosferi, v vesolju pa tehnologija trga gate ;).

Samo tolko, da se vrnemo nazaj, nekateri ste pozabli.
Thomas, hint, hint.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znanstveniki odkrili pojoči ledenik (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
506999 (5668) BigWhale
»

Znanost in tehnologija VIII.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
393965 (3078) Lex
»

Najbližji asteroid

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
52266 (2266) Thomas
»

Predvidevanje možganov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
51791 (1791) BoLhCa
»

Razvoj izboljšanega TCP/IP

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
91987 (1987) Bakunin

Več podobnih tem