» »

Richard Stallman

Richard Stallman

Richard Stallman - Richard Stallman, začetnik Open Sourcea, urejevalnika besedil EMACS in še mnogo česa je na MIT-u spregovoril o tem, kaj si misli o avtorskih pravicah in globalizaciji. Celoten govor si lahko preberete tukaj, če pa raje poslušate, pa odsurfajte sem. Toda pozor, govor je zeelllooo dolg, toda zanimiv.

7 komentarjev

minmax ::

lani oktobra je bil v sloveniji... v živo je sicer dober predvatelj (in ima velik pointov, čeprav nima več stika z realnostjo, skor ne uporablja weba itd :), kot človek pa hudo zatežen....
se pa zrelaksira ob kakšnem piškotku pa je (stari hippi press:)

Kekec ::

Sem ga poslusal lani ko je bil pri nas, res je bil mal "out"!

andrej ::

ob poslusanju posnetkov se mi je zdel dokaj usoren in nevljuden...

norvalk ::

kvecejmu osoren... >:D ali pa usoden - za m$ mogoce? hehe, andrej...

Kekec ::

Zakaj usoden za microsoft, a mislis da bo open source varianta pokopala M$!
He he he he lol, me zanima ka bi se zgodil ce bi vsi na enkrat zacel pisat programe z odprto kodo od česa pa bi živel pol ??? Sej ne recem da je slabo ampak to se nebo nikoli zgodilo!

andrej ::

ja osoren je prava beseda... usoden? ce bi bil on tisti, ki bi ljudi prepriceval potem se MS nima kaj bat. Stallman pravim speakerjem ne seze niti do kolen... kar pa se tice Open Sourca pa je zlodba druga... OS ma svoje prednosti in slabosti...

simon ::

RMS je lahko osoren, nadut, cuden.. ker je vizionar. Vizionar recemo ljudem, ki jim uspe narediti nekaj kar se v danem trenutku in situaciji zdi nemogoce ali neumno, izkaze se pa ravno nasprotno. Ce takim ljudem to ne uspe se jim ponavadi rece norci. Kakor koli jih ze imenujemo, taksni ljudje so zelo redko podobni necemu, kar imamo za normalno. RMS je sprozil nacin proste izvorne kode, ki je vedno bolj uspesna in je zagotovo postala del vsakdanjika, zato ga lahko imamo za vizionarja in je v tem smislu se dokaj "kultiviran" :)
kar se pa tice tega, od cesa bi ziveli ce bi bili programi zastonj... Iz lastnih izkusenj (nasa firma) ti lahko povem, da so licence ki jih placas za programe pesek v morje napram vzdrzevalnim pogodbam, ki jih placujes za taisti program. Sedaj ko je program zaprt, te lahko odira firma ki ga je naredila, ce pa bi bil program odprt, bi ga lahko distribuirale razlicne firme in ti bi sklenil vzdrzevalno pogodbo s tisto, ki bi bila najboljsa in bi imela tudi ceno primerno. Skratka, prevladale bi zakonitosti trga, ki jih sedaj ni, ker ni konkurence. Od tega bi imeli koristi predvsem uporabniki (cenejse in kvalitetnejse storitve) pa tudi ponudniki storitev, a le tisti, ki bi te storitve kakovostno uporabljali. Meni se zdi to povsem sprejemljivo :)
Drug vidik GPL pa je zascita avtorja, kar pomeni, da lahko za kodo, za katero sem porabil nekaj mesecev, ponudim brez skrbi drugim, da jo uporabljajo in izboljsajo (od cesar bom gotovo imel sam koristi) Ta licenca skrbi za to, da mi mojega dela ne more ukrasti nobena firma in potem trziti kot svoj produkt.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znanstveniki prevedli možgansko aktivnost v govor

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
65537 (3475) RatedR

Cenzura na internetu in na slotechu (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5612990 (10989) Gandalfar
»

Nataša Pirc Musar: "Našo ustavo bo verjetno treba malce zrahljati"

Oddelek: Novice / Zasebnost
179514 (7643) Matija82
»

Ameriška policija uvrstila nenasilne aktiviste na seznam teroristov

Oddelek: Novice / Zasebnost
425483 (3515) BluPhenix
»

Sedaj uradno: Prescott z več kot 100 W toplote

Oddelek: Novice / Procesorji
311916 (1916) Zheegec

Več podobnih tem