»

Odstopil je Richard Stallman, guru prostega programja

Richard Stallman

vir: Wikipedia
TechCrunch - Richard Stallman, iniciator razvoja GNU leta 1983 in človek, ki je praktično vse svoje javne nastope posvetil razvoju in promociji brezplačne programske opreme, je odstopil kot predsednik in član uprave Free Software Foundation (to je sam ustanovil leta 1985) in s svoje pozicije v laboratoriju CSAIL ( Computer Science and Artificial Intelligence), ki deluje v okviru MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Odstop je posledica številnih javnih pozivov, ki to so...

102 komentarja

Strokovna konferenca o avtorski pravici v digitalnem okolju

Slo-Tech - Danes, v petek v Grand Hotelu Union evropska poslanka Tanja Fajon in Zavod IPF prirejata dogodek z naslovom "Strokovna konferenca o avtorski pravici v digitalnem okolju".


Sam dogodek bo organiziran v 3 okrogle mize:

Na prvi z naslovom "Pirati v Sloveniji", ki bo ob 9.35, bodo o stanju avtorske pravice v Sloveniji razglabljali Dr. Maja Jančič Bogataj z Inštituta za intelektualno lastnino, Dr. Jurij Žurej z Urada za intelektualno lastnino, Andrej Čremožnik iz Piratske stranke Slovenije in glasbeni založnik Boštjan Menart (sicer tudi podpredsednik Sveta Zavoda IPF).

Na drugi okrogli mizi ob 10.45, naslovljeni "Digitalno - globalno - lokalno / Kdo smo?" bodo sodelovali Jože Zrimšek iz T-2, glasbenik Boštjan Dermol (sicer tudi predsednik Sveta Zavoda IPF) in (še neznan) predstavnik SAZASa, govora pa bo o razmerjih med ponudniki, potrošniki in ustvarjalci avtorskih vsebin in o interesih vseh vpletenih.

Na tretji okrogli mizi ob 14h z naslovom "Evropska perspektiva avtorske pravice...

4 komentarji

Google image search s filtrom avtorskih pravic

vir: CNet
CNet - Googlovo iskanje slik je precej uporabno orodje če... iščete slike. A do sedaj je bila težava, da marsikatera slika ni bila namenjena kasnejši uporabi oz. se je to delalo protizakonito, brez vednosti kateregakoli od uporabnikov. Pri Googlu so se zato odločili vgraditi dodatno opcijo, pri kateri lahko uporabniki izberejo, kakšno politiko uporabe uporablja slika. Opcija se nahaja v naprednem iskanju slik, poleg velikosti, vsebine, tipa datoteke in iskanja po domeni, poleg opcije, da ne pregleduje tipa licence pa ima še 4 opcije, licencirano za vnovično uporabo, za komercialno rabo ter opciji za vnovično in komercialno rabo s spreminjanjem vsebine slike.

Ker Google prej ni imel informacij o avtorskih pravicah oz. filtriranja po njih, so se nekateri uporabniki odločili...

4 komentarji

Varnejša letala s pomočjo mikrobov

vir: CNet
CNet - V prihodnosti naj bi po besedah Dr. Angele Belcher, profesorice na znamenitem MIT-u, mikrobi pomagali iskati (pre)utrujene dele na letalih. V idealnih laboratorijskih razmerah, so jih že uspeli genetsko zmanipulirati, da producirajo proteine, ki se vežejo na kovinske delce. Pri tem zasvetijo in jasno pokažejo kritične točke na kovini. Morda kmalu tudi v realnem okolju na letalih.


Vir slike: Airliners.net

Seveda so vrli znanstveniki pripravili mikrobe, da počno še marsikaj drugega. Med drugim se jih trudijo prepričati za cenejšo izdelavo polprevodnikov. Vse skupaj je bilo podrobneje predstavljeno na SEMI Nano forumu, ki je potekal v Silicijevi dolini minuli teden.

Verjetno ne bo dolgo, ko bodo žene začele...

0 komentarjev

Avtorske pravice in krivice?

Slo-Tech - Veliko ljudi vzame avtorske pravice za nekaj svetega in samoumevnega. Vendar ima vsaj eden izmed razlogov za to pravico drugačne temelje. Gre namreč za to, da posamezniku država s tem podeli monopol nad nekim avtorskim izdelkom, navadno v zameno za to, da bo izdelek čez čas postal javna lastnina in bodo lahko od njega imeli korist vsi.

Do tu vse lepo in prav. A problem se pojavi, ko medijske korporacije v Združenih državah vsakih nekaj let zlobirajo kongres, da podaljša veljavnost teh pravic. Tako je trajanje avtorske pravice z začetnih fiksnih 14 let po objavi sedaj naraslo na kar 95 let. Posredno pa ZDA vsiljujejo svoja pravila tudi drugim (glej CIPR).

Eric Eldred predlaga uravnovešenje zakona tako, da bi moral lastnik po 50 letih plačati simbolično vsoto, sicer bi delo takrat postalo javna last. Tako naj bi se vsaj delno vzpostavilo ravnotežje med javno in zasebno koristjo.

Mimogrede, v Sloveniji je trajanje pravice 70 let po avtorjevi smrti. Osnovna razlaga slovenske zakonodaje

4 komentarji

Vodič pri nakupu DVD komponente

TechTV - Ker opažam, da se po slovenskih forumih zadnje čase kar precej pojavlja vprašanje, kateri DVD pogon ali komponento se splača kupiti, vam priporočam naslednje strani, kjer pa se niso preveč poglobili v opis in ga s tem naredili prijaznega do vsakega uporabnika. Za kakšno resno pomoč pri izbiri DVD komponent, pa odsurfajte na Audioreview.com, kjer komponente opisujejo kar kupci sami. Tako nekako bolj točno veste, kaj lahko pričakujete.

0 komentarjev

Pingvini gredo v eter

Linux Today - 1. januarja 2002 bo začel oddajati (oziroma streamati) LinuxRadio. Vsako uro bodo bile na sporedu novice iz sveta Linuxa in Open sourcea. Poleg tega bodo vrteli 'raznorazno open source' glasbo, torej takšno, pri kateri avtorji (ali RIAA) ne pretepejo vseh in vsakogar, ki jo zavrti. Več preberite tule. Odprti so za vse predloge...
Slo-tech radio? Hmmm... Zakaj pa ne. Tudi Kiberpipa razmišlja o nečem podobnem, morda pa stvar sploh ni utopična.

9 komentarjev

Speedcorp DSL tuning utility!

uebertakten.de - Za vse lastnike DSL modemov. Speedcorp je na trg poslal freeware program SpeedCorp 9x Enhancer, ki naj bi poskrbel za tiste dodatne bajte pri DL. Sama inštalacija naj ne bi bila problem vendar iz varnostnih razlogov pripoočajo, da si prej naredite varnostno kopijo svojega registra. Za vse, ki bi hoteli program preizkusit ga dobite tukaj : SpeedCorp 9x Enhancer. Za vsa vprašanja in informacije glede programa pa odsurfajte na njihovo domačo stran Speedcorp.net.

3 komentarji