» »

Sedaj uradno: Prescott z več kot 100 W toplote

Sedaj uradno: Prescott z več kot 100 W toplote

The inquirer - Pretekli mesec smo poročali o japonskih špekulacijah, da bodo Prescotti po vsej verjetnosti oddajali več kot 100 W toplote, kar je ogromno. Danes je vse skupaj postalo tudi uradno, saj so pri The Inquirerju govorili z Intelovimi predstavniki, ki so to tudi uradno priznali, a hkrati zatrdili, da Intel že dela na novi reviziji jedra, ki bo hladnejša. Znanih je tudi nekaj ostalih karakteristik: megabajt L2-predpomnilnika, izboljšan Hyper-Threading, 800 MHz-FSB in mPGA478 pakiranje. Klik!

31 komentarjev

asPeteR ::

No, potem bo res kar vroc procesor.>:D

Toda ne pozabimo, tehnologija 0.13 je pri Intelu pri koncu ... + kakor se ze dejali Inlelovci, sigurno bojo se dodatno zboljsali jedro.

Pa tudi v novici bi moralo pisati, da to velja za 3.4GHz frekvenco.

No, pocakajmo na 0.09 mikronsko tehnologijo ...
http://blog.stegnar.com

flipflop ::

Z novejšimi modeli bojo ziher zrihtal,te prve bomo lahko imeli pa namesto centralne za vodo gret.:)

miroB ::

Ja pa še od ekološkega sklada dobiš ugoden kredit za okolju prijazno ogrevanje.:D

mrTwelveTrees ::

bom kupu to, pa centralno napeljavo ven vrgu.... hehe :D

dr.J ::

Pa naj še kdo zgraža čez AMD!

Pa saj je tale 100W Prescott že v 0.09 mikronski izdelavi, če se ne motim? Da ne govorimo o Itaniumu in kakih 130 W...

upirna ::

Kolikor vem, ta procesor še ni na trgu, ker ima težave. Težave odpravljajo (toplota). :\

TribesMan ::

Glede na to da delajo na novi reviziji jedra jest močno dvomim da bo zadeva sploh še kompatibilna z današnjimi ploščami, pomojem je bodo s to malo predelavo zagotovili da bodo vsi ki bodo hoteli prescotte kupili novo plato.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

kinetik ::

Ma jst sem se patak veselil:( vendar upanje še vedno obstaja če ne bom P5 nabava si bom pa pač athlona 64 mogu privoščit:D
nic pametnega nimam za povedati

pingo76 ::

Ma fuj to. Bom pa živel z 2.4Ghz še eno leto...

WhiteAngel ::

Mene zanima, a če bi 0,09 mikronskemu procesorju znižal frekvenco za ene 1 Ghz, a bi lahko hladilna rebra sam še nanj namontirov za hlajenje? Ker to bi blo FUL dobr (kdo za vraga od uporabnikov pa nuca 4 Ghz proc? In kakšna kritična za večino uporabnikov bi bla razlika med 4 in 3 Ghz. Če se pa zadeva manj greje in je neslišna, je pa kar bistveno to ane)

Spc ::

To bo bojler za toplo vodo .. 100W je že fajn grelec :D



ps. govor p slovensk prosm :(

asPeteR ::

dr.J: Se enkrat preberi moj prvi post.

:\
http://blog.stegnar.com

Samuel ::

asPeter, a ne ves da bodo ze prvi Prescotti v 0.09? :\

ajajajajaj:D

asPeteR ::

Mondeo: Ajajaj, toda prvi ne bojo ....:\ :\

PS: Tako kot je bilo s prvimi P4 se spomnis? Ali ti osvezim spomin?

:\
http://blog.stegnar.com

asPeteR ::

Pa se tole copy/paste z xbit labs:

->the Prescott 3.60GHz processor’s Thermal Design Power will be about 103W

Torej bo sele 3.6GHz izvedenka presegla 100W ...
http://blog.stegnar.com

Dr_M ::

sploh nevem zakaj tako paniko delate okol tega. sej ze zdej p4 3.2ghz (defult) porab dobrih 100W.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Samuel ::

link

...in da skrajsam:

"This baby will be packing 1MB of cache and still using S-478 packaging. The processor currently code-named as Prescott and which branding is still to be determined will be produced using 90nm strained silicon manufacturing process."

prvi Prescotti BODO zasnovani na 0.09 mikronskem procesu!

Se pa lahko spomnimo prvega AMDjevega proca na 0.13mikronskem procesu in sicer Athlona XP 2200+ (Thoroughbred A), ki ni bil kaj prevec "hladen" in bolj podoben 0.18 mikronskim Palominotom. Sele ko so malo spremenili strukturo die-ja, so lahko dosegli bistveno višje frekvence.

asPeteR ::

Mondeo: To so samo spekulacije. Jaz bi pa vseeno potem tudi naprej spekuliral, da bojo verjetno prvi prescotti na .13 microna. Prvi P4 so bili tudi na .18 mikrona ...
Torej dopuscam pa tudi moznost, da bojo prvi Prescotti na .09 mikrona in mislim, da si intel tega zeli, zelo zeli. Toda zelje so eno, tehnologija pa drugo ...

Ne pozabimo, da imajo nekateri proizvajalci se vedno tezave z .13 mikroni, kaj sele potem na .09 mikrona.

No, bomo videli.
http://blog.stegnar.com

Samuel ::

problem ni v tem, da bodo pri Prescotti na 90nm tehnologiji (ker pac bodo), problem je v tem, da ima Intel trenutno le precej neoptimizirano Prescottovo jedro, ki ne izkorisca vseh dobrot 90nm tehnologije.

Zaradi tega Intel razvija modernejse jedro (kot to pise v clanku), ki bo "hladnejse", poraba procesorja se pa ne bo bistveno spremenila (morebiti le z nizanjem voltaze procesorja).

Vprasanje pa je, ce jim bo to uspelo v nekem razumljivem roku, ker je moc iz prvih testov Opterona 2.0Ghz ze razbrat, da bodo 2.2 in 2.4GHz verzije teh procesorjev v marsikaterem testu mocno prekosile Prescotta 3.4/3.6GHz.

Sicer pa, pustimo se presenetiti, vendar na tem mestu dajem zagotovo prednost Athlonu 64 in Win XP 64-bit (upamo, da ze konec leta).

asPeteR ::

->problem ni v tem, da bodo pri Prescotti na 90nm tehnologiji (ker pac bodo), problem je v tem, da ima Intel trenutno le precej neoptimizirano Prescottovo jedro, ki ne izkorisca vseh dobrot 90nm tehnologije.

Ok, zdej pa tole razlozi. Kaj pa majo za optimizirat?? Kar se tice same .09 mikronske izdelave nic kaj dosti. Velikost tranzostorja je pac .09 mikrona in basta. Tleke ni kaj pa filozofirat.

No, ti si podal primer, da prvi Athloni na .13 mikrona niso bili kaj prida ... Oz. si hotel reci, niso se dobro navijali. Toda tukaj je bil popolnoma druga stvar, kot pa tehnologija izdelave, temvec, EMS. No, ko so povecali stevilo plasti, ki preprecujejo EMS prevelik disorder v samem procesorju, se je stvar popravila ...

Glede optimizacije jedra: verjetno bojo res delali, na tem, da zboljsajo cistost silicija ali pa kaj podobnega, da bojo potem lahko procesor gnali pri nizji pritisnjeni napetosti.

->Vprasanje pa je, ce jim bo to uspelo v nekem razumljivem roku, ker je moc iz prvih testov Opterona 2.0Ghz ze razbrat, da bodo 2.2 in 2.4GHz verzije teh procesorjev v marsikaterem testu mocno prekosile Prescotta 3.4/3.6GHz.

Ja, Optreon 2.4 se bo verjetno kar kosal s prescottom, pri ene 3.4GHz, toda le v dolocenih testih, v dolocenih bo prednjacil v dolocenih pa mocno capljal zadaj ... Skratka pojavil se bo problem izbire procesorja.

->Sicer pa, pustimo se presenetiti, vendar na tem mestu dajem zagotovo prednost Athlonu 64 in Win XP 64-bit (upamo, da ze konec leta).

Win 64-bit bo ze letos vzunaj, toda vprasanje je kompatibilnosti s obstojecimi programi, potem razmeroma novo jedro NT prilagojeno 64 bitom, bo polno bugov ... Potem je pa glavni problem, podpora realnega softwera! Jasno je, da software ze zdaj mocno vzadaj! Recimo se HTT podpore skoraj ni nikjer! Pa je to Intelova tehnologija(ima mocan vpliv), potem ima skoraj vecino trga pa je se niso implemetirali vrli programerji ... Kaj sele en AMD in njihih 64-bitov ... Konec drugega leta mogoce nic prej.
http://blog.stegnar.com

subz ::

Naj vas spomnim da oddajajo termoakumulacijske peči za ogrevanje do 50m2 prostora 250W. Intel se lahko kr preusmeri na podrocje ogrevalne tehnike. Jst se s takim procesorjem ne grem poletja.

dr.J ::

Softver za AMD 64 je že zunaj, in sicer 64 bitni Linux vključno s prevajalniki. Lahko ga zložiš n.pr z RedHat ftp strežnika, medtem ko čakate na 64 bitne M$ hroščke.

shock ::

Ke dobro zdaj bom lahko pekel zrezek na 1001 način. Zdaj z AMD-jem sem kvečemu lahko naredil trdo kuhano jajce in še to mi ni dobro ratalo.

Samuel ::

>Ok, zdej pa tole razlozi. Kaj pa majo za optimizirat?? Kar se tice >same .09 mikronske izdelave nic kaj dosti. Velikost tranzostorja >je pac .09 mikrona in basta. Tleke ni kaj pa filozofirat.

glede na to, da oba nimava niti pribliznega pojma kaj in kako se lahko naredi z optimizacijo jedra, tega pac ne morem komentirat. Lahko pa pises kaksen mail na AMD al pa Intela. ;)

vem pa, da je Thorougbred A imel vsaj en sloj manj od Thorougbreda B. Poleg tega je bil TB za kaksen mm2 vecji od svojega predhodnika. Oba procesorja sta narejena na 130nm procesu, a vendarle se razlikujeta kot dan in noc. A se strinjas??
Torej z optimizacijo se lahko naredi veliko, pravzaprav lahko naredis popolnoma nov procesor.

>Win 64-bit bo ze letos vzunaj, toda vprasanje je kompatibilnosti >s obstojecimi programi, potem razmeroma novo jedro NT >prilagojeno 64 bitom, bo polno bugov ... Potem je pa glavni >problem, podpora realnega softwera! Jasno je, da software ze >zdaj mocno vzadaj! Recimo se HTT podpore skoraj ni nikjer! Pa je >to Intelova tehnologija(ima mocan vpliv), potem ima skoraj >vecino trga pa je se niso implemetirali vrli programerji ... Kaj sele >en AMD in njihih 64-bitov ... Konec drugega leta mogoce nic prej.

no, pustimo se presenetiti. Ce nic drugega Microsoft ni napisal ločenega OS za Intelov HT, napisal ga pa bo Athlonov AMD64. Mislim, da bo optimizacija na sistemskem nivoju, ne na nivoju aplikativnem. In to lahko v določenih primerih prinese izjemne pospešitve.

asPeteR ::

dr.J: Dobro, jaz nisem mislil software za power userje.

->glede na to, da oba nimava niti pribliznega pojma kaj in kako se lahko naredi z optimizacijo jedra, tega pac ne morem komentirat. Lahko pa pises kaksen mail na AMD al pa Intela. ;)

Govori zase.

->vem pa, da je Thorougbred A imel vsaj en sloj manj od Thorougbreda B. Poleg tega je bil TB za kaksen mm2 vecji od svojega predhodnika. Oba procesorja sta narejena na 130nm procesu, a vendarle se razlikujeta kot dan in noc. A se strinjas??

Absolutno se da narediti ogromno na optimizaciji, seveda. Toda obstajajo optimizacije vec vrst. Ena od teh je npr. tehnoloski proces. Ena od teh je razporeditev enot v samem jedru ... Potem pa se morje drugih, recimo, da zascita boljsa proti EMS, ki jo je uvedel AMD pri TbreadBjih . itd, itd ...

->no, pustimo se presenetiti. Ce nic drugega Microsoft ni napisal ločenega OS za Intelov HT,

Valda ker se ne splaca. V winse vgrajen SMP popolnoma zadostuje. V bistvu ostali programi(spet ne za power userje) nimajo vgrajete podpore vec nitja. V bistu popolnoma zadostuje samo podpora SMPju pa je ...(ker HTT simulira dva procesorja)

->Mislim, da bo optimizacija na sistemskem nivoju, ne na nivoju aplikativnem.

Seveda mora bit najprej na OS nivoju ... Toda kaj ti pomaga svinjsko odziven sistem, ko pa recimo photoShop dela enako hitro kot na starem Athlonu?

->In to lahko v določenih primerih prinese izjemne pospešitve.

Kot sem ze dejal. Ce ni podpore v dejanskem uporabljenem softwareju potem ni razlike.

Naj to razlozim zgradbo AMD 64.

Ima legacy mode, ki je prakticno enako hiter kot Athlon(no pri pomnilniskih zadevah je hitrejsi), ter 64 bit mode. 64 bit mode se deli , delovanje samo 64 bit OS, ter full mode(OS+APP 64 bit podpora). Torej, te izjave ne razumem najbolje kaj si z njo mislil "In to lahko v določenih primerih prinese izjemne pospešitve." Se prej si pa rekel tole"Mislim, da bo optimizacija na sistemskem nivoju, ne na nivoju aplikativnem." Ker prejsnja izjava sama zase bi kar drzala.
http://blog.stegnar.com

Samuel ::

>Govori zase.

A ja? A daj no, sam si "kričal" pred dnevi, da 100W pa nikoli...

>Absolutno se da narediti ogromno na optimizaciji, seveda. >Toda obstajajo optimizacije vec vrst. Ena od teh je npr. >tehnoloski proces. Ena od teh je razporeditev enot v >samem jedru ... Potem pa se morje drugih, recimo, da >zascita boljsa proti EMS, ki jo je uvedel AMD pri >TbreadBjih . itd, itd ...

Zanimivo, se malo prej se z optimizacijo ni dalo narediti skoraj nicesar?! :\

>Seveda mora bit najprej na OS nivoju ... Toda kaj ti >pomaga svinjsko odziven sistem, ko pa recimo photoShop >dela enako hitro kot na starem Athlonu?

link_photoshop
Pri isti frekvenci seveda, da ne!

>Naj to razlozim zgradbo AMD 64.

ne rabis, jo poznam bistveno bolje od tebe....

WhiteAngel ::

nVidia ima že lep čas napisane gonilnike za IA64 za Linux. Drugače pa Glibc in kernel Linuxa tudi že dolgo časa tečeta pod 64-bitnimi sistemi, ostale aplikacije pa tudi vse delujejo, če so odprte (potrebno jih je skompilirat za 64bitni proc.) Tukaj je res velika prednost pred M$ po moje.

asPeteR ::

->A ja? A daj no, sam si "kričal" pred dnevi, da 100W pa nikoli...

Govoril sem za .09 mikronsko tehnologijo. pa tudi ne za take frekvence.

->Zanimivo, se malo prej se z optimizacijo ni dalo narediti skoraj nicesar?!

Ti si govoril o drugacnih "optimizacijah", katere sem zavrnil.

->Pri isti frekvenci seveda, da ne!

Heh, smesen si. Seveda bo Optreon hitrejsi pri pomnilniko zahtevnih operacijah od Athlona. Dej pripopaj en test, ki uporablja je recimo pure FPO. No, kaksen bo rezulat, kaj mislis? Kakorkoli kaj ti to govorim, ko pa obvladas AMD 64 bistveno bolje od mene. Bistvo je to, da mora tud APP znat uporabljat 64 bitni nabor in ne samo OS, kot ti trdis. Sej to je bistvo Optreona, full mode!

Karkor koli. Jaz sem tukaj zakljucil, ce ti morda se kaj ni jasno, odpri temo.

PS: Da ne bo kaksnega nesporazuma. Optreon je recimo superduper procesor za streznike in za v cluster, ne pa za navadne uporabnike.(yet) Aja, pa da ne bo spet kdo pameten. Optreon=Athlon 64(oz. je se slabsi za navadne uporabnike -single channel)
http://blog.stegnar.com

Samuel ::

>Ti si govoril o drugacnih "optimizacijah", katere sem zavrnil.

kaj si ti sploh zavrnil????
Sploh nisem govoril tocno o dolocenih optimizacijah, ampak nasplosno...
v bistvu sploh ne preberes kaj napisem

>Heh, smesen si. Seveda bo Optreon hitrejsi pri pomnilniko zahtevnih operacijah od >Athlona. Dej pripopaj en test, ki uporablja je recimo pure FPO. No, kaksen bo >rezulat, kaj mislis? Kakorkoli kaj ti to govorim, ko pa obvladas AMD 64 bistveno >bolje od mene. Bistvo je to, da mora tud APP znat uporabljat 64 bitni nabor in ne >samo OS, kot ti trdis. Sej to je bistvo Optreona, full mode!

to zadnje je res.
vendar photoshop podpira ukaze SSE2 in zaradi tega je Opteron v dolocenih primerih bistveno hitrejsi od Athlona ...to si itak cisto pozabil :\
Sicer pa, zakaj FPO? Primerjaj ALU enoti, ta je v Opteronu precej mocnejsa kot pri Ahlonu

>Optreon=Athlon 64(oz. je se slabsi za navadne uporabnike -single channel)

zivljenska doba 754pinski socket bo itak kratka, kvecejmu za kaksnega novega Durona, 939-pinski bodo tisto ta pravo (oz. Opteroni 1xx)

Zheegec ::

Performanse Opterona 246 + nForce3 Pro150 so sedaj kar lepo nad P4 3.2 GHz v veliki večini testov. Opteron 146 bo pa cenovno približno tako postavljen kot P4 3.2GHz >:D
Če so OS in driverji (!) 64-bitni, programi pa 32, potem Opteron že uporablja več registrov kot v pure 32-bitnem načinu -> torej deluje hitreje.
test
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Samuel ::

itak


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najboljše in najslabše s CeBIT-a

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
93173 (2526) MrStein
»

Finci bodo povezovali Irak

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
62510 (2510) frenk
»

Prihajajo Pentiumi 4 3,4 GHz EE

Oddelek: Novice / Procesorji
112116 (2116) pingo76
»

Malo AMDja

Oddelek: Novice / Procesorji
222432 (2432) ferdo
»

O AMD-ju in njegovi prihodnosti

Oddelek: Novice / Procesorji
272004 (2004) Pyr0Beast

Več podobnih tem