» »

Microsoftov nov način boja proti nezaželjeni elektronski pošti

Microsoftov nov način boja proti nezaželjeni elektronski pošti

Slashdot - Dandanes si večina uporabnikov elektronske pošte in interneta v boju proti nezaželjeni elektronski pošti pomaga z različnimi orodji filtriranja, ki so vgrajeni v same poštne odjemalce, z zaščito na strežnikih samih in ostalimi bolj ali manj učinkovitimi metodami. Da pa je nezaželjena elektronska pošta postala problem, ki zadeva tako države kot tudi velika podjetja, se je verjetno pokazalo ravno z Microsoftovim poskusom vstopa v boj proti njej.

Tako slednji predlaga, da bi, po zgledu poštnih znamk, za vsako elektronsko sporočilo ali plačali cent (ali dolar, odvisno od vašega statusa - študentje, poslovneži) ali pa rešiti neko preprosto matematično uganko. Vse skupaj je še precej v povojih, saj še nič ni zagotovo zaradi številnih predsodkov proti plačevanju, zato Microsoftov predlog še vsekakor ni zadnja beseda računalniške industrije. Klik!

25 komentarjev

boogoo ::

Da bi blo trea plačevat za elektronsko pošto??? Pa če tudi je 1 cent je preveč... Sploh pa je že vse vključeno v dostopu do interneta.
Zanima me kako mislijo to nadzirati, če si postaviš sam server, a bi naj plačeval tvojem ISP-ju, ali kako... skratka zelo čudno... Dvomim da se bo to prijelo.

pivmik ::

Plačevanje emailov:
Never going to happen.

Po moje bi blo najboljše naredit eno bazo podatkov o mail strežnikih, ki se bi jih registiralo na podobnen način kot internetne domene. Če bi kak server pošiljal SPAM ga bi ban-ali iz te baze. Mail serverji pa bi sprejemali SAMO sporočila poslana iz strežnikov, ki imajo "čiste račune". Baza bi se podobno updejtala kot DNS zapisi.
No nekaj v tem stilu.
LP, Gregor GRE^

MasterMind ::

Čist po M$ :D. Glede baze mail strežnikov je pa kul ideja...

TESKAn ::

Raje lepo en 'automated response' na spamerjev email, recimo mu pošlješ 1 KB...pri milijonu spam sporočil bi se kar poznalo>:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

ferjan ::

preprost matematiči izračun...oziroma prabrati polomljen tekst iz slike (tako kot je praksa pri downloadanju) pred pošiljanjem e-maila bi pomagalo preprečiti avtomatsko pošiljanje e-mailov.

Samo pomoje je edini primeren način zakonsko urediti zadevo (s povdarkom na izvršitvi sankcij).

lorenz ::

Ja in verjetno bi MS kasiral

Neverjetno: namesto da bi izboljsali svoje luknjaste izdelke bi zdaj radi se kasirali na ta racun.

podtalje ::

Automated response je najslabša ideja, ker je 99% naslovov ponarejenih in tako
se samo generira nepotreben promet, učinka pa ni nobenega.

Ta centralna baza mail strežnikov je pa ena izmed boljših idej, ki sem jih slišal na to temo.

Res je skrajni čas, da se nekaj naredi glede tega.

CaqKa ::

lorenz nam lahko razložiš kaj ima spam veze z varnostnimi luknjami v ms operacijskih sistemih?

pivmik ::

Splošno znano je, da 60% SPAMa prihaja iz računalnikov v katere je nekdo vdrl in postavil nanje mail strežnik.
LP, Gregor GRE^

TESKAn ::

Kaj pa Bayesian filtri? Zelo učinkovite zadevce.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

GregiB ::

Mogoče bi šlo tako, da bi bilo treba plačati cent po email samo, če npr. ne bi bil odprt na strani prejemnika. Jest dnevno brišem cca. 50 spamov na dan, brez odpiranja...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Tody ::

baza strežnikov bi potrebovala celotno spremembo infrastrukture in ubila point e mailov. Ker če kej posluješ z tujino potem bi bil skos v skrbeh ali so oni dobili ta mail ali je tvoj oddajni server v dobrih odnosih z serverjem na kitajskem ? Plačilo pošte bi bilo smislno recimor da bi bil kak zakon da če hočeš poslati pošto na več kot 5-10 mailov skrati pošto plačaš tok in tok do 5 recimor bi pa bilo zastojn. Tako bi vsi mali ljudje imeli free pošto tisti ki pa hoče pošiljat na veliko naj plača oziroma proba obiti zaščito in se boji zakona.

root ::

Plačilo pošte čisto odpade saj še vedno saj se bi 100% najdo kdo ki bi crack napisal ali obil zađčito.

Ziga Dolhar ::

Email kot neposredno plačljiva storitev. Prej tem bolje. IMHO lahko zgolj z uvedbo (bolje rečeno, povečanjem) stroška sporočila preprečimo zlorabo omrežja, kakršni smo priča danes. In to ne leti zgolj na spamerje.
https://dolhar.si/

Bakunin ::

zakaj bi moral placevati JAZ, ker nekdo ne skrbi za varnost svojega e-postnega streznika/racunalnika in ga je nekdo zlorabil za posiljanje splama ?

Po drugi strani je v ZDA cisto legalno postavljeno precej spam bljuvajocih streznikov. Pac zaradi njihove 'freedom of speech".
Po drugi strani - saj mu ne preprecujem da svoje mnenje pove v kaksen blogu/www strani, dokler se ne vtakne v moj PRIVATNI e-postni predal.

O tem smo ze debatirali na dolgo in siroko na s/t.

resitev je par:

- sprejemas e-posto samo iz streznikov, ki se drzijo RFC standardov za e-posto (RFC2821/2822)
- ne sprejemas e-posto iz povezav, ki imajo PTR zapis v stilu *.dsl.siol.net, ker od tam prihaja sama nesnaga
- ne sprejmas e-posto iz povezav, ki PTR SPLOH nimajo, ker ti so se bolj neresni
- uporabis RBL npr. ORDB
- uporabis SPF

Zgoraj nastete resitve ne porabljajo prostor ter procesor tvojega streznika/racunalnika, kar recimo dela spamassassin ter ostali "filtri" za spam posto.

Mate ::

Nezaželjen se piše nezaželen, brez J.
Pride od želeti in ne od želja.

Bakunin ::

Naredis si spisek e-postnih streznikov s katerimi precej komuniciras in jim zaupas => whitelista.

Blokiras vse povezave iz racunalnikov katerih PTR ("reverz IP") naslov da vedeti da je to en "ccoban" z adsl/catv/dial-up, kar pomeni da naj uporabi smtp streznik svojega ISP, ce hoce poslati LEGALNO e-postom, ne pa da poskusa to "direkt".

E-posto iz ostalih povezav das v cakalno vrsto, kjer jih pregledas, ce so "ok".

Sinuhe ::

Mind you:
nèzaželèn tudi nèzaželjèn -êna -o prid. (- -é) 1. ki ni zaželen, ni dobrodošel: prišlo je tudi nekaj nezaželenih gostov; rodila je nezaželenega otroka; čutil je, da je v družbi nezaželen / nezaželeni pojavi v književnosti; evfem. ima zelo nezaželene lastnosti slabe 2. knjiž. neprimeren, nepravi: podatki so prišli v nezaželene roke; pri kraji jih je opazilo nezaželeno oko // evfem. neprijeten: iz pogovora se je razvil nezaželen spor; bolezen mu je pustila nezaželene posledice

Tilen ::

in v katerem navedenem primeru je uporabljen nezaželjen ? >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Sinuhe ::

V kateremkoli bi lahko bil. Pac, SSKJ poda besedo, zraven napise "tudi tako in tako", potem pa uporablja originalno. Morda je nezazelen bolj standarden pojem, a glavno je, da nezazeljen ni nepravilen.

andrej ::

Bayesian filtri so ucinkoviti, vendar je to samo zdravljenje. Mi moramo preprecit, da se spami sploh posiljajo. Jaz dobim na dan okrog 200 spamov. Da mi bayesian filter te filtrira mi nic kaj dosti ne pomaga, ker se moram zmeraj cakata da se downloadajo - se vedno tratijo bandwidth.

pri placilu za mail se ni jasno kako bi dejasko zaracunali in koliko. Za navadne uporabnike kot smo mi bi bilo prakticno zastonj. Gre se zato, da bi bolj placevali tisti, ki bi posiljali veliko mailov. spamerji posiljajo po veec miljonov mailov... kot je ze picnik rekel, je vecina spama poslana preko skritih proxey, ki jih namestijo trojanci na nase masine...

j: predlogi niso splabi, vendar je lahko kar kriz z temi ordb bazami. poznam podjetje, kjer je nekdo vrdl in potem preko njih posiljal spam. preden so se zavedali kaj se dogaja so ze bili na vecin crnih listah in potem niso migli posiljat svojih mailov ven! V bistvu niso mogli komunicirat z zunanjim svetom 2 DNI, kar je kriza...

pivmik ::

Na tak način bi pač bolj poskrbeli za varnost svojih strežnikov.
Ali pa naj imajo še en backup mail strežnik.
LP, Gregor GRE^

Gandalfar ::

Picnik: in ce te nocejo dol dat...? Ce beres /. vidis, da nekatere blackliste sploh niso responzivne in te se mesece po tem, ko si popravil mail streznik nocejo dat dol..

pivmik ::

N govorim za neke blackliste, ampak za lepo urejeno in redno vzdrževano bazo mail strežnikov, ki imajo čiste račune. Ne pa seznam benanih mail strežnikov.
Mail stežnik bi moral plačat simboličen znesek, da se sploh pojavi na seznamu, podobno kot registiranje domene.
Od teh plačil pa bi se plačevalo vzdrževanje strežnikov s to bazo in z REDNIM updejtanjem, kot pri toplevel domenah. (ne pa neko amatersko blacklistnanje)
LP, Gregor GRE^

int47 ::

Papirnate reklame in pošta niso zastonj, pa mi jih kljub nalepki "STOP ZA REKLAME" vsak dan (v najmanj dveh izvodih) tlačijo v poštni nabiralnik.

Znamke za poslano pošto e-pošto po mojem niso prava rešitev. "Poštnina" bi za ceno "optimiziranih" mail list naredila preostali poslani JUNK bolj legalen, medtem ko bi blokiranje SPAMa s strani ISPjev lahko postalo pravno sporno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izklop službene elektronske pošte popoldne je lahko škodljiv

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
287647 (4903) darkolord
»

FBI ponovno uporabil spyware za izsleditev osumljenca preko interneta

Oddelek: Novice / Zasebnost
204358 (3599) poweroff
»

Največji spletni rop (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11013197 (10066) MrStein
»

Začela se je akcija proti predlagani hrambi prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8410739 (8717) poweroff
»

Standardizirane tehnologije za boj proti neželeni e-pošti

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
173538 (3063) kronik

Več podobnih tem