» »

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

««
15 / 19
»»

Trancedeejay ::

Zelel sem le povaedat, da kdor prakticno ni preizkusil ali zadeva drzi, lahko le pove kaksno je njegovo mnenje iz teoreticnega vidika, ne more pa reci to je tako in tako.
Dejstvo je le da sem se ze kar nekajkrat ponudil, vendar ni bilo odziva. Mislim pa da bom zadeve kar kablov tice pocasi opustil, saj se mi ne da vec s tem ukvarjat da moram skoraj prosit da bi lahko nekomu prikazal. Itak vecinoma HI-FI za marsikoga ni tako interesantna zadeva da bi se malo poglobil v stvar, ampak vsi nekaj en cez druzga in to vse virtualno. Ponavadi so verjetno tisti najbolj glasni, ki doma nimajo HI-FI-ja. Sam se bom raje umaknil na svojo stran, ki bo kmalu ugledala luc sveta, tam pa bo mozno videt marsikaj, tudi na temo kablov.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

bzp ::

Mojih 5min, sem ravno v filingu :)

Jaz razlike ne slišim, pa verjetno tudi ne med telefonsko parico pa kablom za n EURov. Tudi zato ker sem štromar in ker v teoriji ne more biti razlika med različno obrnjenimi kosi bakra, različno zapakiranimi in različno lepotno obdelanimi.
Imam pa kolega ki je malo audiofila, on pa sliši. Sem mu en hiter blind test naredil (jaz menjal kable, on ni videl kateri je kdaj priklopljen), pa je pravilno povedal kateri je priklopljen.

Jebiga, jest teoretično ne znam razložit, praktično tega ne slišim, vseeno pa verjamem da obstajajo ljudje ki slišijo. Kakšne so razlike in koliko je nategovanja od enega kolikor-toliko kvalitetnega kabla naprej (ali se dviga samo še cena ali tudi kvaliteta), pa ne vem.

V znak podpore obema stranema :)

delfinus ::

Tudi moje mnenje je, da dokler se to samo govori, da ni razlike med kabli in se tega ne slisi je skupaj en drek. Sam sem do letos maja kaj malo dal na kable, no saj tudi ni bilo potrebe, ker sem imel ene Jamo Adrias zvocnike, potem en 5.1 sistemcic od Sony-a. Z nakupom Canton Vento zvocnikov pa je to postala pac nuja, da zvocniki spilajo tako kot lahko. Pa se bi lahko boljse, ce bi zamenjal npr. ojacevalec ali dodal kaksno koncno stopnjo.

Sem poskusil zvocnike pri prodajalcu so igrali super prinesel sem tudi svoj Marantz ojacevalec, imel pa je on neke solidne HIFI kable. Prinesem domov priklopim na navadne kable, ki sem jih imel do sedaj. S kolegom poslusava, in sva imela obcutek, kot da se je nekaj pokvarilo. Me je skrbelo ze, da se ni mogoce kej pri transportu zvocnikov zje..?!. Pa se ni nic pokvarilo. Sem sel do drugega kolega po kable, da se prepricam. Z navadnim kablom je pac spilal kot je: plehko, ozko, suho, nic basa. Bas je komaj kaj dal od sebe, sem ga tipal, ce sploh dela. S HI-FI kabli je bil pa napad zvocnikov tak, kot da te kdo hoce na zadnjo steno prikovat.

Mehanske in fizikalne karakteristike razlike med kabli so, poglejte si strokovni clanek, ki sem ga prilimal na prejsnji strani, to ima posledicno velik vpliv zvok.

Moja dognanja za zvocniske kable:

Navaden drot : katerikoli HIFI kabel, ki sem ga do danes dal v sistem (noc/dan; ogromna slisna razlika)

Audioquest Indigo : Cardas Crosslink 1S (majhna slisna razlika, predvsem detajli v zgornjem in spodnjem delu nekoliko vec basa pri Cardasu, tu bi verjetno tezko zadel kateri je kater, Cardas mi je bil pri takojsnjem preklopu prijetnejsi in je zvocnike noliko bolj odprl, a razlika ponavljam ni bila velika)

Van den Hul 352 : Audioquest Indigo (Van del Hul se ni ujel z mojimi zvocniki, prevec basa, kabel mracen in nenatancen, visoke frekvence rezane, zvonckov skoraj ni, z lahkoto ugotovis kater je kater)

Cardas Crosslink 1S - Nordost Super Flatline Gold MK2 (Nordost: izjemno natancen pri visokih frekvencah, vecji stage, v sirino, visino in globino prostora, bas nekoliko mocnejsi in prijeten, violine v orkestralni glasbi igrajo izjemno dobro, nordosta bi spoznal po sirini staga in natancnosti).

lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

hokuto ::

Sem poskusil zvocnike pri prodajalcu so igrali super prinesel sem tudi svoj Marantz ojacevalec, imel pa je on neke solidne HIFI kable. Prinesem domov priklopim na navadne kable, ki sem jih imel do sedaj. S kolegom poslusava, in sva imela obcutek, kot da se je nekaj pokvarilo. Me je skrbelo ze, da se ni mogoce kej pri transportu zvocnikov zje..?!. Pa se ni nic pokvarilo. Sem sel do drugega kolega po kable, da se prepricam. Z navadnim kablom je pac spilal kot je: plehko, ozko, suho, nic basa. Bas je komaj kaj dal od sebe, sem ga tipal, ce sploh dela. S HI-FI kabli je bil pa napad zvocnikov tak, kot da te kdo hoce na zadnjo steno prikovat.

Brez zamere delfincek, ampak to je popolna znanstvena fantastika in zaradi takih anekdot je samo se tezje verjet, da je razlika res slisna. Jaz ne mislim, da si ti in ostali, ki zagovarjate razliko, pri tem zlonamerni oz. kapriciozni, ampak ste dejansko v to prepricani, ker dejansko verjamete, da ste jo slisali. Pri vseh poznanih opticnih, sensornih itd iluzijah, zakaj se vam zdi, da ravno slusne pa niso mogoce? Poslusaj recimo tole. Razliko, kot si jo ti opisal je v primerjavi izpravnih kablov pac nemogoce dosec (ja sem tudi sam ze marsikaj poslusal, ne naslanjam se samo na teorijo). Nocem namigovat, da si nesposoben (tudi najbolj izkusenim se zgodijo spodrsljaji), ampak, ce je ze res bila ta razlika, potem to najbolj spominja na to, da je bilo nekaj narobe v povezavi zvocnikov (recimo obrnjena faza), ker je sicer nemogoce, da bi ti kabel deloval kot en dober hi-pass filter in ti porezal ves bas. Preprosto ne gre in se slisi toliko verjetno, kot da je Osovnikar na 100m tekel ne 9.85, do cesar mu tudi se ohoho manjka, ampak kar 7.25. Obstajajo pac malo verjetne, pa dvomljive stvari, obstajajo pa tudi nemogoce in opisani primer sodi v slednjo kategorijo. A se recimo zavedas, da je specificna upornost linearno odvisna od dolzine? A ti 2x daljsi kabel torej 2x slabse igra? Nisem se opazil, da bi castilci kablov tako fanaticno pazili na vsak dodaten cm kabla, kar pa bi morali, ce bi imeli kabli res tak vpliv. Poleg tega ima prostor v katerem poslusas vecji vpliv od kablov, tako da je primerjava slisanega pri prodajalcu in pri tebi doma tudi neumestna.

Test kot ga je opisal bzp, je sicer res boljsi od popolnoma non-blind, se zmeraj pa je lahko njegov kolega preprosto uganil, za kar je imel 50% verjetnost. Samo korekten dbt, s primernim stevilom ponovitev bi to izkljucil. Ob cemer se porodi vprasanje: zakaj po tolikih letih zaklinjanja na pomembnost kablov, ni nikjer najti verodostojnih rezultatov kakega dbt, ki bi te razlike potrjeval (take, ki so ovrgli sem ze videl, ampak negativni izvid ni definitiven, ker pove samo, da testiranci niso slisali razlik, medtem ko bi bil pozitiven pa definitiven)? Res, da ga ni trivialno izpeljat, ampak ze en sam bi bil dovolj. Pa na celem svetu nobenega, cel kup audiofilov pa dobi se ospice samo ob omembi dbt.

td... teorija ni kar nekaj iz zraka potegnjeno, ampak doloca meje do kod lahko pride praksa. Ko je nekaj teoreticno nemogoce, je to bolj kategoricna opredelitev od zgolj prakticno nemogocega. Praksa se lahko giblje samo v mejah teorije, ali pa je slednja zgresena, kar bos pa na tako raziskanem podrocju malo tezko dokazal. Pa, ce bi vsaj ostali pri le malo verjetnih trditvah, bi clovek se rekel ajde, ob izletih v popolne absurde, je pa te res tezko sprejet.
doke!

Fizikalko ::

Se ne bi mogel bolj strinjati.

Še tole: kot sem enkrat že omenil... Tudi sam sem imel sistem (pred kakšnimi 7 leti) za dober milijon tolarjev (cd-player Marantz K.I. Signature, ijačevalec Audio Analogue, manjši zvočniki Dynaudio za 2k EUR,.. in KABLI Kimber (srebrn interkonekt za 300 EUR, zvočniški (pletenice) za podobno vsoto).

In sem tudi "slišal" vse živo, kable sem celo podloževal.... Dokler nisem doštudiral, naredil ene par double blind testov in ugotovil, kako velik nateg je (vsaj ta del o kablih) audiofilstvo.

IMHO so daleč najpomembnejši zvočniki in pa prostor.

Aja, še to. Tudi jaz sem nekoč "slišal" razliko med original in presnetimi CDji, pa med zlatimi in navadnimi. Do DBT, seveda. Potem sem pa večino zlatih CDjev prodal (za lepe vsote), sam pa obdržal navadne. Med drugim se je folk zagrebel za znan Belafontejev 2CD koncert (zlat CD) - kupil ga je.... Kako kaj špila, Glinik?

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Aja, imam še kar nekaj takšnih CDjev, če koga zanima ;)

TRIROG ::

zanimivo da se nihče ni odzval na trancev poziv za DBT ...

mene zanima bolj nekaj drugega ... ko sem bil zadnjič v BBju in sem kelpetal z enim prodajalcem ki je po mojem mnenju kar imel občutek ... je omenjal srebrne kable/posrebrene ... imate kaj izkušenj s temi kabli je kdo kaj slišal o njih?

Zanimajo me zgolj kot alternativa Profigold iz technotopa ...

delfinus ::

Svasta :). Verjetno si imel neustrezno forsterkerijo, da nisi slisal razlike med kabli na forsterkeriji. Vabljen na test, ti bom dal navadne drotke gor na svojo forsterkerijo, zatem pa boljse. In ce ne bos tukaj slisal razlike bom priznal, da sem js popolni prevarant in blodim 0:) . No pa si predstavljaj to primerjavo, ko sem prej neustrezno primerjal. Si kdaj sedel pred simfonicnim okestrom ali pa pred kaksnimi akusticnimi izvajalci in poslusal njihovo glasbo? Verjetno si. Potem pa posnetek poslusal na ceneni forsterkeriji. Tako nekako bi lahko ponazoril, seveda ne tako hudo dramaticno v prid vernosti reprodukcije, a vendar. Glasbo lahko dozivis ali pa jo ne dozivis. Moji zvocniki so na navadnem drotu zveneli ceneno in nedoziveto, FM style. HIFI Kabli so zvocnike prebudili in instrumenti so priceli zveniti izjemno verno in natancno, tam me je prikovalo v poslusanje in uzivanje. Nobene psiho imaginacije. Razlika je bila ogromna in ne to da slisis samo en detajlcek boljse. Ponujam test kadarkoli, komurkoli, le da se kdo opogumi, pa pride. Trancedj je to ze tolikokrat ponudil v tej temi, da ne moremo prestet, jaz sem ponudil ze tudi dvakrat... pa odziv v vseh primerih ... 0. Govorimo zidu, ce ne bos tega prisel poslusat, je tvoja polemika tukaj brez smisla. Vendar te s tem stavkom ne odganjam, ampak vabim, da sprejmes izziv pa se poslusanja udelezis. Jaz trdim, da bodo razlike evidentne, sploh pa te med navadnim kablom in pa Nordost.

To kar ti trdis, da ni razlik oz. so razlike majhne pa velja za boljse kable in razlike med njimi in tu je izziv delat double blind teste, ce drag kabel (npr 30EUR/m) res odtehta razliko v primerjavi z ekstremno dragim kablom (200EUR/m in vec). Npr sam sem dosedaj testiral kot najdrazji kabel 100EUR po metru. Pa moram rect, da ni velike razlike med kablom za pol te cene. Morebiti temu doda dejstvo, da imam sedanji kabel prikljucen v biwire nacinu, namrec kabel za 100EUR/m je pa bil pac klasicen single in tu sem verjetno pridobil nekaj na dinamiki.

toliko. lp, D.

Fizikalko ::

>>Svasta :). Verjetno si imel neustrezno forsterkerijo, da nisi slisal razlike med kabli na forsterkeriji.

Ne vem, kaj je zate ustrezno in kaj ne, verjemi pa, da sistem za 6k EUR ne morem biti prešvoh za take igrice, mar ne?

BTW: Saj sem rekel, da sem tudi jaz vse to "slišal" in to trobil naokoli. Potem sem pa naredil par DB testov.

Govorim seveda o kablih in CDjih, ne pa o ojačevalcih, zvočnikih, itd, kjer so razlike lahko res občutne.

delfinus ::

Fizikalko ni bil to zate odgovor ampak za Hukota. :). Me pa zanima kateri Kimber kabel si pa imel in ali si to primerjal z navadnim licna drotom? Tu nisi slisal razlike?

Trirog: Ce so res srebrni kabli je vprasanje? So na kolutu NO-NAME ali je kaksen proizvajalec. Sam sem mel tudi priliko dobit ene kao srebrne, vsaj zgledali so tako. Ampak je bil navadna licna drotek v prozorni plastiki. Ampak ni bilo kaj bistveno boljse kot navaden audio kabel iz elektro trgovine. Pa se ene kao srebrne brike sem lep cas uporabljal na svojih Cantonih - napaka.

Pravi srebrni kabli ali posrebreni so zelo dragi. Npr Nordost Blue Heaven je en tak, ki je posrebren in je cca 200EUR po metru nov. To je ze vratolomno za mene. Srebrni po pricevanju lastnikov dajo vec ostrine, a odvzemajo mehkobo. Spet seveda odvisno od drugih komponent. Nisem pa tega Blue Heavna imel tako dolgo, da bi lahko tako verno opazil razliko v primerjavi s Super Flatline, ki je cisti baker. Bom pa to se imel priliko, ko pride kolega spet z njimi do mene, pa da slisimo.

Bom pa svoje zvocnike cez prihajajoce praznike testiral se s parom Jeff Rowland Model 1 koncnima stopnjama od kolega, pa da vidimo, kaj zvocniki zdihajo.

lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Fizikalko ::

>>Me pa zanima kateri Kimber kabel si pa imel in ali si to primerjal z navadnim licna drotom? Tu nisi slisal razlike?

To ne, pač pa z eni povprečnim kablom. Če bi že bile razlike glede na navadni drat, bi bile kvečjemu zaradi konektorjev (banan).

Sicer pa priporočam, da nasloviš svoj post, komu je namenjen recimo z uporabo afne @).

Kateri interkonekt od Kimber-ja sem mel, sem že pozabil, bil je pa dolg samo pol metra in popolnoma srebrn.

Fizikalko ::

Aha, evo ga, tegale sem imel: Kimber KCAG.

Trancedeejay ::

Fizikalko, napisal si priblizno kaksen sistem si imel, nisi pa napisal bistvo te teme, torej koliko razlicnih vrst kablov si imel in si primerjal? Pozabi ti na podlozevanje kablov in podobno, so te pa res nategnili. Recimo jaz imam moznost sprobat marsikaj, ker sem si z marsikom na ti v teh vodah in sem doma sprobal ze kar nekaj kablov. Tudi pri meni je bilo pri kar nekaj kablih isti k, samo drugo pakovanje. Recimo mozno da med Profigold 2,5mm in pa AudioQuest FF-8 nebi slisal razlike. Se mi zdi da je AudioQuest kabel marsikaksen "samo drugo pakovanje". Drugo dejstvo je to da kaksno stvar od svoje robe vsake toliko casa prodam(jebiga, se more punca vcasih kaksnim zvocnikom izognit da pride do pojstle) in ker imam ponavadi zadeve boljse kvalitete mora sistem spilat dobr, ceprav imam recimo samo zvocnike naprodaj in takrat grejo zivci ko to ne spila kot se zagre in ves da ljudje, ki pridejo k enmu nepoznanmu cloveku ne kupujejo ce jim zadeva ne spila, ker so do vsake stvari skepticni kako jih bo prodajalc hotel nategnit. Recimo ene SA nisem prodal zaradi zvocniskih kablov in interkonektov(med taksnimi dogodki se clovek marsikaj nauci). Sem jih priklopil na novega NAD C352 in so bli noter v kontaktih za zvocnike se cepki in nisem jih hotel ven drezat, ker je bil nov ojacevalc samo sposojen ce bo ustrezal skupaj z mojimi zvocniki, priklopil pa sem jih s tezavo z Nordosti flatline gold. In zadeva je spilala bolj tako tako, mrtvo po domace, basa je primanjkovalo(BTW, kabli so bili pravilno obrnjeni), potem jih na svoj receiver priklopim(imam gor priklopljene pocenske kable Nordost Octava, nic posebnega ampak zadeva spila). Sem kasneje isti ojacevalec(nov) priklopil na zvocnike z drugimi kabli - cisto druga pesem. Recimo jaz nimam nobenega zlatega CD-ja, kar nekaj jih imam skopiranih na CD komponento, imam pa recimo Nordost pulsar points(kao podlozke za HI-FI robo), ampak to predvsem zato, da imam ojacevalec dvignjen za boljsi pretok zraka. Naredil sem tut svoje zvocnike za v klubsko sobo z "Jamo" visokotoncem in pa mid enoto od Focala in spila kr ok, seveda bas more bit posebej(sem nabavil en poceni sub za silo-19eur, prej pa 75eur), ker Focal enota ni mid/bas oz. je resonancna frekvenca dokaj visoko. Trenutno mam doma TEAC CD-5, ki je kar fajn masinca(z boljsim transportom), samo trenutno spila slabse od Onkyo dv-sp503, bo pa dozivel nov DAC(ali pa samo upgrade op ampov) in pa digital out izhod.
Vglavnem to je hobi, nategov je tolk da glava boli, dober pa si ce iz toliko robe znas izluscit dobre stvari in sestavit spodoben sistem za povprecno slovensko placo ali dve.
Ker ponavadi je tako da ko dobi clovek nekaj novega je cisto zaljubljen v stvar pacprav je bolj za en k, ko pa mimo cloveka preleti toliko komponent in mu ni nic novega, zna pa biti bolj skepticen preden ne slisi.
Evo toliko od mene.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Trancedeejay ::

BTW Ce bi slisal mojega kolega, bi ti rekel - Kimber je navaden drat. Hocem ti povedat da moras slisat vec vrst kablov, ker eni so isti k, jaz pa vedno dosezem svoje, ker priklopim dva cisto drugacna kabla.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Fizikalko ::

Ah ne, sporbal sem veliko kablov, a je predaleč nazaj, da bi se spomnil imen. Pač kolegi so prinesli vsaj svoje, pa smo se mal igral. Od najbolj cenenih do tega ranga, ki sem ga prejle omenil.

Trancedeejay ::

Fizikalko ce si za omenjeni sistem dal toliko denarja kot pravis lahko meni k dol pade. Kvecjemu pol toliko za nove stvari. Kater model Dynaudio, Audio Analogue? Imam se marsikaksen cenik doma, tako da bi ti znal tocne cene povedat, ce slucajno najdem.
Music is the key

Fizikalko ::

Me pa veseli, da se vsaj en audifil strinja, da ni razlike med zlatimi original CDji in 100x presnetimi...;)

Fizikalko ::

Cena je bila za cel sistem, vključno s polimeričnimi policami, omarico, stojali.

Govoril pa sem o ceni takrat, ne zdaj.

delfinus ::

Fizikalko se oproscam, sem bil vmes na sestanku in tvoje sporocilo se ni bilo gor zato ni blo tako naslovljeno. To je bil interkonekt ali so bili ti isti Kimber tudi zvocniski kabli?

lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Trancedeejay ::

HI
Glede zlatih CD-jev, bi tezko verjel da bi bila kaksna razlika, razen seveda ce je kvaliteta posnetka kaj boljsa oz. AAD varianta. Je pa razlika med CD-jem in pa DVD audio.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Fizikalko ::

Zvočniški pa so bili Kimber 8TC, dodatno pa sem zanje takrat kupil zlate kimberjeve banane.

Skratka, kup denarja direkt v skret, če zdaj pomislim.

Trancedeejay ::

Aja drugac nisem napisal da ni razlik med presnetimi in zlatimi. Napisal sem da verjetno ni razlik med navadnim original CD-jem in zlatim original. Sem pa tudi ze nekaj primerjal kopije pa original, pa trenutno ne bi mogel cist trditi da je 100% slisna razlika, ki nebi bila pogojena s psiho, ker original cd cisto drugace dojemamo, ga bolj cenimo, pri kablih pa razlike so in to pa ni dileme glede tega in to sem ze dostikrat hotel demonstrirat pa.....je se vedno samo govoricenje, ker ni interesentov. So pa recimo razlike med CD playerji.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Fizikalko ::

Med Cdplayerji so seveda razlike zaradi DAC-ov. Med samimi pogoni (brez DAC-a) pa nikakor.

Primorec ::

He, he, kot če bi vprašal peka kateri PC ima boljše komponente. Dejstvo je da vsak kabel ima svoje fizikalne lastnosti, po domače rečeno impedanco, če ne veš kaj to je imaš na voljo wikipedijo. Dejstvo je da ima vsak ojačevalec svojo vhodno impedanco. Dejstvo je da se da vsak kabel fizikalno izmeriti in posledično rangirati na frekvenčni obseg in dovzetnost na motnje zunanjega izvora. Dejstvo je da se da nato vse skupaj simulirat z računalniškimi programi, ni rečeno da bo isti kabel zvenel enako na drugem ojačevalcu z drugačno vhodno impedanco..Dejstvo je da je človeški sluh subjektivna zadeva, kar je za nekoga boljše je lahko moteče za drugega.Dejstvo je da marketing naredi svoje, če dobro oglašuješ kos žice še ni rečeno da je električno boljši od konkurence..

Vse ostalo je snake oil..Poslušal sem že marsikaj, tudi delal diy kable, moje ugotovitve so bile da rajši dam 100 eur več za boljši ojačevalec kot 100 eur za meter dolg kos žice.Žica je pasivni element, ojačevalec pa je aktivni element ki dejansko oblikuje zvok..Razlika ki jo kabel naredi na zvok je kak promil promila, zamenjava enega zvočnika z drugim pa je lahko dramatična. Zavedat se je potrebno da izvor+kabel+ojačevalec ima 100*manjši thd kot najboljši zvočnik v najboljšem ohišju na najboljši lokaciji v stanovanju, stojni valovi v stanovanju gredo gor pa dol za 20db, najboljši kabel pa ti bo dal razlike 0,01db...Go figure..

Pa razpredajte naprej o kristalih in full moon hand vs boob's twisted silver teflon cotton insulated bla bla bla..se bom smejal naprej..

Fizikalko ::

Primorec, ne pošiljaj folk že na prvo žogo na wikipedio, prej si vsaj celotno temo preberi.

Meni kot fiziku je kristalno jasno, kaj impeNdanca pomeni, zate pa nisem sigurn.

In tebata sploh ni o tem, ali se kabli fizikalno razlikujejo, ampak o tem, ali se to SLIŠI. Ja?

Sicer se pa strinjava, da ta vpliv ni velik, jaz trdim celo, da ga praktično NI.

Zgodovina sprememb…

Primorec ::

Kar sem hotel povedat je bilo samo to da se da veliko (vse) parametrov kabla, ki vplivajo na zvok dejansko izmerit in ovrednotit, strinjam se s tabo da je vpliv na zvok praktično ničen, če je kabel pravilno izdelan. Kot štromar zelo dobro vem kaj je impedanca, niso pa vsi tukaj seznanjeni s tem zato sem omenil wikipedijo. Čim kabel fizikalno spremeniš se mu spremeni tudi impedanca, posledično pride do 'drugačnega zvoka'. Električno gledano je impedanca kabla tako majhna proti impedanci vhoda ojačevalca, da praktično ne bi smel kabel vplivat na zvok. Edini problem, ki ga vidim pri kablih je indukcija zunanjih motenj.
Malo sem podramatiziral, pa ne zamert..

Fizikalko ::

Ni panike, samo da se ve, o čem je govora.

MrStein ::

Fizikalko:
Med samimi pogoni (brez DAC-a) pa nikakor.

O pa še kaka razlika je. Lahko demonstriram kadarkoli.
Je pa možno, da so razlike v okviru določenega cenovnega razreda nepomembne.
(konkretno lahko demostriram razliko v nižjem razredu)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Primorec, zakaj omenjaš vhod ojačevalca, če gre tukaj govor o zvočniških kablih ? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

perci ::

Fizikalko:

Med samimi pogoni (brez DAC-a) pa nikakor.


O pa še kaka razlika je. Lahko demonstriram kadarkoli.
Je pa možno, da so razlike v okviru določenega cenovnega razreda nepomembne.
(konkretno lahko demostriram razliko v nižjem razredu)

Ja, frajer si, ni kej. In kako točno bi to demonstriral? Bos prek digitalnega vhoda priklopil CD player na ojačevalec? In to v nižjem razredu? Imaš torej cd player nižjega razreda z optičnim ali koaksialnim izhodom? Frajer, ni kej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Fizikalko ::

S tem namreč ta "frajer" trdi, da en bralnik bere drugačne enke pa nule kot drugi. Se tega zaveda? Ja, daleč nas je pripeljala tale debata, žalostno.

Trancedeejay ::

Fizikalko moral bi vedet da se napise impedanca, ne pa impendanca.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Trancedeejay ::

Ce pa je kdo iz LJ, pa lahko kaksno recemo, trenutno delam v BTC, BB Mega na rac. oddelku za Canon. Do 20h
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Fizikalko ::

>>Fizikalko moral bi vedet da se napise impedanca, ne pa impendanca.

Moral bi vedeti, zakaj uporabljata oba izraza - prijetno branje želim. Upam pa, da se zavedaš razlike med upornostjo in impendanco.

Zgodovina sprememb…

Trancedeejay ::

realni in imaginarni del
Music is the key

Trancedeejay ::

Sem spadajo tudi druge upornosti, kapacitivna, induktivna....
Music is the key

delfinus ::

Se strinjam s primorcem sploh s prvim odstavkom posta, ki je napisan ob 14:32. To je prakticno ponazorjeno v clanku, ki sem ga pripel (24.11.2007). Elektricne meritve razlicnih kablov in opis razlik fizikalnih in mehanskih in posledica sprememb v zvoku na fiksnem sistemu.

Sluh je res subjektivna zadeva in je tudi pri vsakem cloveku razlicen. Kako cujemo in kaj, tudi to bi se dalo zmerit, to tudi vsi vemo. Glede tega koliko promilov in procentov je dolocen zvok boljsi na dolocenem kablu je prakticno nemogoce ocenjevat. Odvisno je tudi od samega sistema. Ni ustreznega instrumentarija zato, to tudi vsi vemo. Dolocen kabel v razlicnih sistemih reagira razlicno. Lahko pa to spremljamo na enem fixnem sistemu (lastnem, studio, frend...) in zadevo poslusami sami ali v druzbi loceno se boljs. Pa lahko poenostavljeno zapisemo nic, mala, srednja, velika sprememba Zapisemo lahko tudi ali je glasba za poslusalca prijetnejsa ali pac manj prijetna za poslusanje. To se meni zdi primarno, ker imam rad glasbo in jo poslusam, in jo ne merim.

Sam ze veckrat trdim, da na mojem sistemu vsekakor zaznam sledece:

- licna drot:audioquest indigo (velika sprememba... dramaticna razlika, tudi v ceni recimo, ampak okej se ni tako prekleto drag kabel)
- audioquest indigo:van den hul 352 (lahko recem velika srememba na slabse v primeru rabe van den hul, ceprav je cenovno priblizno istega ranga kabel)
- audioquest indigo:nordost blue heaven (srednja sprememba v karakterju zvoka in detajlih v korist nordost, ki je eden drazjih kablov 100EUR/m)
- audioquest indigo:cardas crosslink 1S (mala sprememba, tezko razlociti; cardas drazji)
- cardas crosslink 1S: Nordost Super Flatline Gold MK2 (srednja sprememba spet v karakterju zvoka in detajlih v prid nordost, podobno kot v primeru audioquest in blue heavnov, cenovno priblizno enaka, nov nordost malenkost drazji od cardasa).

Najvecje spremembe sem dozivel pac z rabo Nordostov, zato sem se tudi odlocil, da kupim Nordost Super Flatline Gold kabel (biwire razlicica), ki je second hand v GB celo ugodnejsi od novega Van Den Hula 352 v Nemciji.

Cena torej tukaj ne igra bistveno vloge, da bo kaj boljse. Bolj se to nanasa na to kar pravi tudi primorec "ali je kabel pravilno izdelan". Kako je pravilno izdelan pa vsak od teh velikih imen ve zase, kaj vse vtakne v kabel po nesreci ali pa nacrtno. Zaenkrat je v mojem sistemu najvecjo spremembo in vernost pricaral Nordost in to pri poslusanju glasbe pac najvec steje.

lp, D.

p.s. je pa res, da bi lahko kaksno tudi ob pivu rekli.

Primorec ::

delfincek, tvoj zadnji post bi bil veliko več vreden če bi zraven naštetih kablov napisal še kapacitivnost in induktivnost posameznega..Če jih boš kdaj izmeril boš ugotovil takoj v čemu je caka. Dejansko je ohmska upornost še najmanj pomemben podatek pri kablu, največjo težo ima kapacitivnost. Kot štromar bom poizkusil z samo dvema besedama odgovorit na vprašanje o vhodni impedanci ojačevalca: uporovni delilnik. Popolnoma podobno in matematično lepo se da izračunat padec napetosti signala določene frekvence na kablu, če se ve induktivnost in kapacitivnost kabla in vhodne stopnje ojačevalca..Tisti ki se je v šoli učil kompleksna števila to zna (če se ne motim se samo tako da računat impedance, pa naj me popravi kak matematično bolje podkovam ..Tisto kar vnaša razlike med kabli je kvaliteta njihove zaščite pred emi in rfi motnjami, če kabel nima opleta z nizko upornostjo pravilno zaključenega, potem bo tak kabel lovil preko opleta vse zunanje signale kot antena in jih pač prišteval audio signalu...Tako da konec koncev sem nehal eksperimentirat, šel v hte, kupil koaksialc rg62 ki ima po specih nizko kapacitivnost in dober masiven oplet, scinil rca-je gor pa imam električno gledano zelo dober interkonekt. Pa naj se mi pojavi nekdo s kakim kitastim umotvorom z 500pf/m pa dokaže da je ta kabel boljši...Aja trancedeejay naprimer ki sliši na nalepke s cenami...Sej te zastopim, trgovc si pa hočeš prodat, ampak ne nategovat tiste ki se malo bolj spoznamo na drobovje audia..Napravil sem že toliko diy ojačevalcev, kretnic in vsega tega da točno vem kaj govorim, popravljal sem tudi ojačevalce z tako ceno da me je glava zabolela ko sem videl kak šrot je notri, marketing my ass..

Primorec ::

Aja od ground loopa bi se morali tudi kaj pomenit, tu so realne težave..Tisti ki imate opremo z balanced line izhodi in vhodi imate dosti manj težav z interkonekti.

hokuto ::

delfincek... zapisal sem v prejsnjem postu, da sem ze marsikaj slisal, pa ocitno zate tega nisem dovolj poudaril. no, da bo bolj jasno: osebno sem poznal hifi dealerja, tako da sem lahko pri njemu, pa tudi sposojeno doma, poslusal marsikaj. izkusnje v produkcijskih studiih mi tudi prav pridejo. a se ti zdi, da bi vedel kar vem, bil sploh pripravljen kaj napisat sem, ce bi bil popolnoma nezainteresiran za temo in poslusal samo novice v avtu, ko bi se kam peljal? skratka imel sem priloznost poslusat ze precej vec, kot ponujata ti pa td skupaj in nima nobenega smisla, da bi se odzval na test, ker vem kaj bom oz. cesa ne bom slisal, z leti se mi namrec sluh ni magicno izboljsal, kvecjemu obratno. razlozil sem ze, da ce jaz (in drugi) ne slisim(o) razlik, to seveda ni nujno dokoncna resnica, pomeni pa, da ob dodatni podpori se vsaj pribliznega poznavanja teorije, mnenja ne bom spremenil brez res zelo dobrega razloga. in kot sem ti tudi ze v prejsnjem postu napisal, jaz ne mislim, da si prevarant in ne dvomim, da si kar pravis, res "obcutil". sem samo mnenja, da se premalo zavedas, da je clovek, ceprav zelo obcutljiv "instrument" hkrati tudi zelo nezanesljiv, saj ogromno stvari vpliva na njegovo percepcijo. se ti ni se nikoli zgodilo, da bi ti isti cd, na isti opremi, v istem prostoru en dan sel na zivce, drugi dan pa pasal? kaj mislis kaj je bilo krivo za to? a so se kabli cudno zalezali tisti dan, je mel ojacevalec slab dan, ali je bil cd pogon nestabilen zaradi nekvalitetnega toka, ker se je ravno takrat vklopil en velik porabnik v tvoji bliznji okolici?
doke!

delfinus ::

Primorec, merilnega instrumentarija zal nimam, podatke sem za nekaj kablov dobil na netu:

Nordost Blue Heaven
* Capacitance:8.6pF/ft
* Inductance:0.13uH/ft

Nordost Super Flatline:
* Capacitance: 9.7pF/ft
* Inductance: 0.12uH/ft

Cardas Crosslink 1S
* Capacitance: 55 pf/ft
* Inductance: .11 uh/ft/loop

Van Den Hul D-352 Hybrid
* Capacitence: 32,5pF/m - podatek v m in ni podatka o induktivnosti Tu bi bilo treba verjetno delit kapacitivnost, da bi dobili primerljiv podatek.

Audioquest Indigo Blue - zal nisem nasel podatkov je starejsi kabel.

hokuto: ja se mi je zgodilo, da kdaj HIFI ni tako igral. Se posebej na kablih prej se mi je to dogajalo, da sploh ne zveni dobro vcasih in vedno me je nekaj motilo, kot kaksna resonanca pri doloceni frekvenci. Vendar to, da ni igralo vcasih dobro je lahko povezano z marsicem ne samo s tehnicnim vidikom. Tu so zunanje motnje okolja, hrup, splosno fizicno pocutje, zdravje, stres, verjetno pa tudi kaj z motnjami v el. omrezju.

Sedaj od kar imam Nordost Super Flaltline pa se mi zdi, da je tega slabega prav malo. Mogoce prvo minutko do dve, ko je forsterkerija se hladna, je tako kot da forsterkerija se ne bi igrala na polno. Potem pa je zelo, zelo poslusljivo in indikator, da res dobro igra je, da te hitro potegne v glasbo, obsedis, poslusas in te nic vec ne moti v zvoku in pozabis na kable, da jih sploh imas in uzivas. lp, D.

lp, D.

Trancedeejay ::

Dej ne mi srat Primorec. Nisem jaz noben prodajalec. To je potem vsak, ki je kdaj kaksno komponento prodal. Delam na HI-FI Showu in vsake toliko casa imam na testih razlicno robo, kaksno komponento oz. zvocnike se pa kdaj proda od HI-FI Showa. Pa ne ti men ene nalepke s cenami, ker pojma nimas s kom imas opravka. Marsikdaj sem koga kaj naucil, kar se prakse tice, postavljanja sistema, domaci kino...Pri mojih komponentah najdes samo vrhunske dele. Katere drazje stvari si popravljal? Si kdaj prodajal avto? Se pravi ce ti pol ure pred prihodom stranke motor nebi vzgal bi ti bilo vseeno? Meni ni vseeno kako spila. Postavil sem ze kar nekaj sistemov na nivoju in nobenega, evo se enkrat preberi, NOBENEGA nisem v zivljenju nategnil, kvecjemu obratno, trosil sem svoj cas ko so me klicali, sprasevali po messengerju Skypu, forumih... Zato mi ne seri, ce sam nimas dovolj izkusenj s sistemi in kabli, eno so komponente, drugo pa sistem in del sistema so tudi kabli. Ce popravljas stvari visjega cenovnega ranga(kar se ne pomeni s stalisca zvoka), me zanima kaj imas potem doma?
Ce nisi opazil sem z gorenjske in brez skrbi, da se stvar dobro pretestira preden se nabavi. Ce bi ti vedel, kaj vse bi ze lahko nabavil po zelo dobrih cenah, pa mi zadeva pac ni spilala kot se zagre, vsaj ne v mojem sistemu z n spremembami.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Trancedeejay ::

BTW, tudi pri meni najdes doma narejene "balansirane" coax kable z opletom, diy zvocnike in pa tudi kaksen ojacevalec, ne bos verjel - se osciloskop dobis pri meni pa weller kraljuje pa protobord, pa en kup Jamo rezervnih delov, kretnic:) Pa tudi skuril sem marsikaj, samo jebiga, vcasih po nesreci vcasih nepremisljeno postopanje, samo vecinoma ko sem bil se mlajsi, najdrazja stvar je bil en Fisher integrirc, ki je sel po gobe, tko da ni panike.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

MrStein ::

Fizikalko:
S tem namreč ta "frajer" trdi, da en bralnik bere drugačne enke pa nule kot drugi. Se tega zaveda?

Valda. Vsak, ki ima računalnik to ve. Samo vam je ta debata (če oprostite izrazu) zameglila um, in ne vidite očitnega.

Namig : "Oj, ta cd sploh ne dela, ampak v drugem plejer pa lepo špila".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

perci ::

Valda. Vsak, ki ima računalnik to ve. Samo vam je ta debata (če oprostite izrazu) zameglila um, in ne vidite očitnega.

Ne oprostimo izrazu.

To, kar si napisal je za opazovanje kvalitete zvoka nerelevantno. Vsak cd bralnik prebere iste enke in nule. Če jih kje ne more prebrati, pri do preskakovanja ali pa predvajalnik cdja sploh noče predvajati. In to preskakovanje nima nobene veze s kvaliteto o kateri se pogovarjamo tule.

MrStein ::

Z zvočniki in kabli ne.
Je pa nekdo omenil, da vsak transport prebere enake podatke, kar pa je pretiravanjae oziroma posploševanje. Tak nekak, kot če bi rekel, da so vse ure enako točne.

Branje s CD-ja pa gre (poenostavljeno) po tej lestvici:
- vse prebrano brez napak
- en bit napačen
- tu in tam kaki bit napačen
- precej napačnih bitov
- preskakovanje/štekanje
- sploh ne sprejme/predvaja CD-ja

Vsaka naslednja stopnja je vedno bolj slišna.
Odvisno je od predvajalnika (beri: različni predvajalniki bodo prebrali različne "enke in nule" (tvoj izraz), z istega CD-ja)

Kot sem rekel, lahko demonstriram. (in vsak ki je kdaj CD-je poslušal to itak ve)

Pa medvprašanje:
Pri ločenem bralniku in DAC-u, povezanim z S/PDIF (recimo optika), kdo diktira takt podatkov (na kablu) ?
bralnik ali DAC enota ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

perci ::

DAC, povezan z optiko? Kako pa to zgleda? A analogne podatke po optiki posilja?

Trancedeejay ::

Perci ce ne ves imas najprej digitalne podatke s CD playerja, ponavadi imajo boljsi DAC-i BNC konektor za povezavo s transportom, potem RCA(konektor) oz. coax kabla, in nekateri ocitno tudi optike.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Trancedeejay ::

DAC - Digital to Analog Converter
Music is the key

perci ::

A lahko men en pove, kaj tocno ima veze a gre zadeva digitalno cez DAC ali pa digitalno mimo DAC-a?
««
15 / 19
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Fizikalna razlaga pri napajalnem kablu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10010160 (5336) Trancedeejay
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27428480 (13804) CoolBits
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
769490 (8470) Trancedeejay
»

[HI-FI primerjalni test] potek, organizacija... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
1218230 (6251) gumby
»

[Hi-Fi] - Debata: CD vs. DVD predvajalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
19514124 (10561) Trancedeejay

Več podobnih tem