» »

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

««
11 / 19
»»

BluPhenix ::

ok sem klovn.

Sedaj mi pa ti, ki si očitno poznavalec povej to kar je rekel Fizikalko, kaj je faza in nadalje povej kako zgleda to, da fazi zamenjaš polariteto.

Dokler ne boš tega razčistil, ne moremo smatrati, tvoja izjava:
Jaz se tudi ne vmešavam v teme ki mi niso poznane, enako predlagam tebi.
drži ... ampak sej je perci že podal lep komentar na to :D
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Poldi112 ::

Hotel je reči, da se pozna če zamenjaš nulo in fazo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

glinik ::

Pusti precija. Saj vidiš, da ima včasih preveč časa in nas tukaj pika ... Fizikalka še najmanj razumem, saj je imel sam vrhunsko opremo in je sedaj kar naenkrat obrnil strani. In sedaj smo vsi =)(/&%$#" ki pravimo, da razlike (take in drugačne) obstajajo.

Kako obrniti fazo? Ja napajalni kabel (šteker po domače) obrneš za 180 st. Na dobrem sistemu se to opazi.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Uh, tako zamenjaš fazo in ničlo. Faze ne obrneš tako, za obračanje faze rabiš RLC filtre.

Tisto, da fazi zamenjaš amplitudo bom pa prevzel kot lapsus.

Jaz ne pravim, da razlik ni, pravim samo da so včasih take, da jih uho ne opazi, ali lepše povedano, da fizikalnih razlik ni (takih minimalnih, da se razumemo), ampak so pa psihološke. Ter, da audiofili radi nasedajo marketingu in tistemu kar reče nek guru. Privzame se da tako je, brez da bi kdo raziskal ali resnično je.

Glede sprememb v zamenjavi faze in ničle bi se dalo kaj več povedati v kolikor bi znal kdo razložiti kakšna je ta razlika, ne pa samo da je (kar je večni problem pri audiofilstvu).

Zgodovina sprememb…

Tako se ponavadi obrne faza - kot sem razložil.

Razlika v zvoku je tako majhna, da se samo na dobrem sistemu zazna - a vendarle je jasno opazna.

S tem vprašanjem zakaj in kako se je že marsikdo ukvarjal, brez uspeha ...

Nekdo je podal link v hi-fi temah kako zelo je lahk človeško uho občutljivo.

Če so že vse te razlike plod naše domišlije, potem se lahko zastavil zaskrblujoče vprašanje. Koliko "čudakov in sanjačev" hodi po svetu? Po moje več, kot bi si človek mislil.

Ti pa dam popolnoma prav, da je v teh "vodah" visoka prisotnost subjektivnosti. Zato je pravi poznavalec tisti, ki je pri teh stvareh objektiven, teh je žal zelo malo.

Lp

Je vredno razmisleka ...

kekz ::

Faza pride v škatlo samo do prvega napajalnika, ki zadevo usmeri in zgladi. Potem, od tam naprej ni več ne duha ne sluha o fazi. Ojačevalniku se še sanja ne, kje in kaj je faza. On vidi samo + in - pri napajanju, ki ju tudi slučajno ne smeš in ne moreš obrniti in sta vedno enako ne glede na vhodno napajalno fazo.

Lahko razmišljamo tudi drugače.
Če se obrat napajalne faze sliši na izhodu ojačevalnika, to pomeni, da je ojačevalnik za en k...c.
Naloga napajalnika je, da vse napajalne lastnosti, motnje itd. tako sfiltrira, da nikakor ne morejo priti na izhod.

Vse drži! To je tehnična razlaga, katera mi je dobro znana. Usmerniku je povsem vseeno, kje pride faza in nula.

Zakaj je razlika opazna, to pa je drugo vprašanje ... Kot rečeno, marsikdo bol pameten se je že s tem ubadal ... Mi sigurno nismo edini :) .

Da je ojač. za en k...c, to ne bo držalo. Kot rečeno, to se pozna na dražjih stvareh. Recimo kakšna Gryphon-ova končnica, ki je grešno draga sigurno nima slabega materiala!

Sedaj bom temo malo razširil. Pri večini komponent se "bolši" napajalni kabli pokažejo v dobri luči. Pri Burmeseter komponentah (grešno drage stvari), se pa napajalni kabli ne obnesejo, zakaj? Kakšen trik pa oni uporabljajo? Samo bog ve ... :D

Lp

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: glinik ()

Drage stvari sploh niso nujno dobre stvari!!!

velja za avtomobile
velja za računalniški hardver
velja za računalniški softver
...
velja za vse izdelke

Zakaj bi bile Hi-Fi komponente izjema? Zato, ker sploh niso.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kekz ()

Drži. Ni nujno, da je dobro.

Je pa dejstvo, da so dražje stvari načeloma bolše narejene. Dražji avto ponavadi "boljše" narejen, to je dejstvo.

Potem bomo trdili da so komponente srednjega cenovnega razreda slabše sestavljena kot tiste iz najnižjega???? Tukaj je stvar skregane medseboj, ali se mi samo zdi.

Lp

Je vredno razmisleka ...

Heh, noben pa ne pimisli, da so te razlike morda posledica kapitalizma. NArediš ojač. za 1 mio tolarjev. Bo igral odlično? Ja, ampak le če mu dodaš prave kable, po možnosti kable firme, ki je ojačevalnik naredila, ali pa kakšne druge pobratene ...

Je pa dejstvo, da so dražje stvari načeloma bolše narejene. Dražji avto ponavadi "boljše" narejen, to je dejstvo.

Wrong again. Saj na tem izpitu itak pade največ raje. ;)
Tehnično gledano so najboljše narejeni običajni avti Toyote. Pa sploh nimajo najvišje cene.
Toyoto kot firmo, proizvodni proces in izdelke si vse druge avtomobilske tovarne dajejo za zgled.
Tudi velespoštovane in pregrešno drage evropske firme.
(btw. jaz ne vozim Toyote)

Sploh ne verjamem, da tudi ena sama firma, ki dela ojačevalnike, dela tudi kable.

chlan ::

Večinoma res ne, vendar se (predvsem pri kakšnih "eksluzivnejših" znamkah) najdejo izjeme. Npr. Gryphon, Lavardin, Naim (ampak tu gre bolj kot ne na račun uporabe DIN priključkov namesto klasičnih RCA), LINN, Audio Note,... konec koncev tudi domači Acoustic Preference in Hajdinjak Labs...

Kot velikokrat vidim, sicer pri panogah iz drugih vej industrije, "ekskluzivne" znamke ponavadi ne delajo same niti osnovnih produktov več. Oni tržijo edino še blagovno znamko. Vse ostalo naredijo drugi (pogodbeniki). Niti skozi končno kontrolo ne gre v matični firmi in ponavadi sploh ne vidijo "svojih" proizvodov.

Pred mnogimi leti sem bil v polprevodniški Iskri v Trbovljah. Tam so proizvajali usmerniške mostiče in na koncu na njih tiskali Motorola. Potem je šlo to v prodajo. Na moje vprašanje, so rekli, da imajo pogodbo z Motorolo in njim plačujejo za ime. Motorola pa jim zrihta tudi kar nekaj kupcev, katerim izdelke pošiljajo neposredno. Povezava Iskra-Motorola? Razen pogodbe nikakršna.

Sicer pa, ali je dosti drugače, če kupiš avtomobil od Revoza z znamko Renault? Res, da gre tu za kapitalsko povezavo (lastništvo), ampak včasih ni šlo, pa tam delajo Renaulte že od pamtiveka.
Kdo dejansko dela pri nas Coca-colo zdaj ne vem? Pepsi-colo menda dela Radenska.
Ko sem želel slovenske zimske gume, sem kupil Savo in bil razočaran, saj sem dobil poljske. Na pritožbo so me zavrnili, če želim slovenske, pač kupi Goodyear top grip.

Znani proizvajalci ponavadi ne delajo nič. Razen denarja!

Konec kratkega korporativnega izobraževalnega prispevka >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kekz ()

Hehe, zato smo mi nabavli Mazdo, ki bi naj bila bolj zanesljiva od Toyote :) .

Žal je res vse v denarju. To je 1. gonilna sila v svetu.

Lp

Je vredno razmisleka ...

Fizikalko ::

Glinik, praviš, da mene še najmanj razumeš. Mislim, da zato, ker nisi dobro bral mojih postov. Kajti, kot sem že nekajkrat rekel - nekatere stvari ZELO vplivajo na zvok (daleč najbolj zvočniki in prostor, potem pa dolgo za tem ojačevalec in digitalno analogni pretvornik). Kar pa NE pomeni, da že vsaka neumnost spremeni zvok (btw, fizikalno gledano z obratom kabla v štekarju nisi naredič NIČ. Čisto nič.). Nemunosti te vrste je kar nekaj:

-obračanje kabla
-kupovanje kablov za 1000 EUR (popolna norost, super biznis)
-kupovanje dragih omaric za ojačevalce in podobno (stojala za zvočnike so po drugi strani dokaj pomembna)
-kupovanje dragih CD predvajalnikov (torej zgolj playerjev BREZ DAC-a), bolje rečeno bralnikov

Najbolj zabavno je to, da sem zaenkrat edini (bivši) audiofil, ki racionalno in gnostično gleda na zadeve. Vsi ostali vzamete vse audiofilske kvaziresnice za svete in v to prepričate tudi svoje možgane (in zato mislite, da tudi ušesa).

Evo: dam gajbo takoj vsakemu, ki mi na double blind testu razloči med drugače obrnjenima kabloma. 100 gajb, če češ. Če fališ, pa ti meni 100 gajb. Bi šlo?

Upam da se bo Tranc. javil in ti dokazal, da se motiš.

Najvažnejša komponenta je sigurno prostor, potem ojačevalec, ... Skratka o tem se lahko kregamo v nedogled. Pustmo raje tole ...

Lp

Je vredno razmisleka ...

Še vedno nisi povedal, zakaj naj bi faza vplivala na zvok, še bolj pa me zanima, kako naj bi fazo zamenjal tako, da obrnem napajalni kabel. To razloži, to.

>>Upam da se bo Tranc. javil in ti dokazal, da se motiš.

Do zdaj ga še ni bilo junaka. Audiofilski believerji se vedno sklicujete eden na drugega.

Še par orenk cvetk sem pozabil:
- presneti CD ima slabši zvok kot original (he he, zlat 2CD Belafonte, ki sem ti ga prodal, igra pri meni identično kot prej, pa mam posnetega na nek FUJI CD)
- jitter

Pozabil si še na digitalni šum >:D :D

;)

No, Glinik, da "slišmo".

Trancedeejay ::

Jaz se lahko komot prijavim za test. Zal ne na moji frsterkariji, ker mojih stvari ne bo slatal noben drug - na moji frsterkariji lahko le dokazem razliko med kabli, ce je ne slisite dam za pir(to komot povabim ze ta teden ce bi kdo rad). Vzamem svoje AudioQuest kable in Nordoste(zvocniske) pa lahko nekje testiramo, samo nekaj casa bi moral HI-FI laufati, da bi bila zadeva ogreta.
Ocitno sem edini klele od "audiofilov" with balls - in seveda kanckom zelje da bi si se kdo od "stromarjev" mislil, WTF?
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Čakej, čakej. Greva stavit, da ne boš slišal obrnitev kabla (kvazi obrnitev faze). Greš?

Fizikalko a misliš da nisem presnel Belafoteja? Sem ga nesel h kolegu. Res bi bilo čudno, če bi kopija igrala enako kot original.

Da ponovim, original je seveda igral bolje !

Ajde Fizikalko idi do Tranc., če si seveda upaš ... 8-)

Če nisi slišal razlike v zvoku, ko si obrnil fazo ... kaj naj pol rečem ... ?? Ali nekaj hudo ni štimalo v tvojem sistemu, ali imaš kosmata ušesa, druge razlage ne najdem - trenutno.

Lp

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: glinik ()

>>Res bi bilo čudno, če bi kopija igrala enako kot original.

Zgleda, da ti ni jasen pojem "digitalno". NIČ od svojih bluzenj ne znaš razložiti. Prejle si se otepal razlage te tvoje faze (ki sploh ne veš, kaj je, zanimivo pa, da veš, da se jo menja z obračanjem kabla - kar je ena velika neumnost), no, zdaj mi pa razloži, kako, za vraga, bo presnet CD imel slabši zvok, če gre pa za enke pa nule. Še tristodvanajstisočpetič: če se uspešno zapeče, je zvok enak.

WarpedGone ::

hja, na kakšnem znucanem cdreaderju se zna zgodit da stancan cd spila bols kot presnet. na presnetem pride pri branju do vec napak, ki jih ecc koda ne zaflika cist.
Zbogom in hvala za vse ribe

Heh, kaj ti naj rečem.

Vsi dobro vemo da originalen CD ni enako zapisan kot kopiran doma na PCju. Mogoče je tukaj odločilna razlika, kaj pa vem ...

Vse kar sem pisal, sem ugotovil iz "prakse", se pravi brez neke teoretske razlage. Vse sem stestiral (karseda objektivno) in to ne samo 1 x !

Osebno se upiram na dejanski efekt in ne na teorijo, ki jo tako samozavestno interpretiraš. Kaj ti naj drugega rečem ?

Newton je tudi rabil eno po glavi, da je "doštudiral" določene stvari. Se pravi, da je preko naravnega pojava (s prakse) opisal in razložil tiste svoje zakone.

Malo sem naprej razmišlal. Kako lahko ugotovimo, da je zapis na posnetem CDju resnično 100% identičen, kot na originalnem? Obstaja za to kakšno orodje?

Lp

Je vredno razmisleka ...

Če bi človeštvo vse posploševalo, kot to sedaj ti delaš, bi se še sedaj nahajali v kameni dobi in lovili Mamute ... če se lahko malo pošalim.

Lp

Je vredno razmisleka ...

>>Obstaja za to kakšno orodje?

You better believe it.

Sicer pa: če je CD slabo zapečen oz. so napake, potem kvejčjemu poka pri muski.

Včasih se mi na določenih posnetih CDjih in na točno določenem stolpu pojavlja nek šum, ki je precej opazen. Enak CD v avtoradiju dela BP. Tu je očitno kriv laser v stolpu.

S temi problemi oz. anomalijami se redkokdo ukvarja, zato je vso raziskovanje v te vode enako pilotskemu projektu :)

S tem se ne da služit denarja, zato ni intersanteno za podjetja. :D

Lp

Je vredno razmisleka ...

Osebno se upiram na dejanski efekt in ne na teorijo

Upam, da ti bo uspelo upirati se temu, kar si napisal. >:D

Kako preveriš enakost zapisa dveh CDjev? Če ga vtakneš v linux mašino z diff. In brez skrbi, da bo pri posnetem pokazalo povsem enako.

Če ima kakšen reader težave pri branju zapečenih CDjev, bi to slišal tudi gluhi.

Sicer pa, naj se že enkrat javi kakjunak in gre na "test faze" ali biločesa ... Vsi samo pluvate in grajate, menda imate jajca - uporabite jih !

Tranc. je bil toliko dober in se je javil, da vam test izvede tako kot to mora bit. Res ne vem kaj še več želite? Mislite da je dosti ljudi, ki je dovolj tolerantnih, da bi vas pustilo v svoje prostore - očitno se ne zavedate tega privilegija. Res škoda ...

Lp

Je vredno razmisleka ...

Ah ljudje smatramo različne stvari kot privilegije. Meni bi bil to recimo en semester na MIT.

Lahko prosim nehaš s temi fazami, ker ni niti več smešno, ampak človeka prijemlje depresija, ko bere besedo faza v takih sestavkih kot so tukaj?

Kaj pa če bi bi imel ti jajca in končno definiral nekatere stvari? Lahko začneš npr. s tem, kaj se spremeni v zvoku če zamenjaš fazo in ničlo.

Zgodovina sprememb…

Glinik, prosil bi da me ne omenjas prevec, ker mi gre malo na k ce govoris o nekih razlikah in potem a la, ce ne verjamete pejte pa k Trancedeejay-u. Preden koga vabis k meni ga povabi k sebi in na svojem sistemu demonstriraj razlike. Itak pa pri sebi nisem probaval obracat sukota, ce je kej razlike, ker ni casa se se s tem zezat, ker se kaksna bolj vazna stvar ni postimana.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

BTW, je pa res da je na nekaterih power cordih oznacena rdeca pikca, prav tako na razdelilcu, kao da je oznaceno kako obrnt suko(da sta pikice na isti strani), bi bilo pa pol zanimivo, da bi potem ravno obratno priklopil razdelilec na vticnico(kao tolk merkal da bo vse kot je narisano, na razdelilec bi pa pozabil), verjetno je oznacena faza.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Imaš prav Tranc., se opravičujem.

OK, to še napišem pol pa bo dovol. Na kratko bom opisal kako je, ko se obrne faza pravilno oz. nepravilno. Ob pravi obrnitvi je glasba bolj prijetna, polna, bogata, ... itd.

Lp

Je vredno razmisleka ...

Ja ja ... to so vse "PSIHOLOŠKI UČINKI". Definiraj malo boljše to, ker to kar si napisal ni nič oz. to je mlatenje prazne slame. V bistvu se mi zdi da sploh ne veš kaj slišiš drugače ampak da velja prvo, torej da ti je vse skupaj bolj prijetno. Sedaj je pa vprašanje ali je res to na račun zememnjave faze, ali česa drugega ...

SSH ::

A je že kdo opazil kakšna je razlika med audiofili in so called "audiofili"?

Recimo še vse kar sem prebral od glinika se mi je zdelo tralala, dočim to kar pravi Trancedeejay sem večinoma že sam sprobal v praksi in dejansko tudi sam opazim določene razlike.

Imam pa še eno vprašanje za glinika. Ko sem za svoj sistem (non hi-fi if u ask me) iskal kakšen razdelilec napetosti žal nisem našel nobenga, sem v interšparu kupil najcenejšega kar sem našel. A misliš da se to zelo pozna na zvoku? Ali ima zato DC +/- napetost bolj plastično obliko?

za Trancedeejay-a pa, kakšne so kaj v praksi izkušnje z MOSFET & B.C.in pa hajdinjak labs.

lp, FReAK.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)

Em, upam da me noben ne spljuva za tole - v naprej priznam da nimam pojma o elektrotehniki...

Kar se tiče "obračanja faze" - je kdo pomislil, da je možno da pride do razlike zaradi ozemljitve, ki v enem primeru je in v drugem ne (vsaj pri moji Belkin prenapetostni zaščiti je tako)?

LP

Zgodovina sprememb…

• spremenil: chlan ()

Noben te ne bo (verjetno) spljuval, samo drugič raje ne takih stresati :D

Ozemljitev mora vedno bit, drugače je joj joj, pa ne za napravo, ampak za uporabnika.

SSH

Če boš kupil slab razdelilec, ti 50% komponent ne bo delalo :D :D

Lp

Je vredno razmisleka ...

KleBac ::

Pozdravljen!

Vprašanje....o kablih....enostavno sem bral pa bral pa bral.....

...pa obupal po tretji - četrti strani...me pa zanima, kje bi v Ljubljani lahko
amater kupil solidne kable za povezat komponente. Naprimer Yamaha DVD / SA-CD predvajalnik z Yamaha RX-V ojačevalcem - Da ne bojo glih najcnej Vivanco :-) - pa tud ne 50 € en par - za 5.1 rabim tri pare in pa še za analogni CD izhod en par....mogoče bi dal za šteri 1.2m - 1.5m RCA / činč kable ene 100€

ps.

Glede na blind-test pa tako in drugačno "kreganje"....je to že kje omenjeno ? :-)

Hvala !

In my life....I should do what I could !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: KleBac ()

Nabavi Profigold kable oz. Bandridge pa bo za omenjeni sistem cisto ok.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

KleBac ::

Nabavi Profigold kable oz. Bandridge pa bo za omenjeni sistem cisto ok.
Have a nice Day

Matt

Hvala, lahko še prašanje, kje to kaj imajo v Ljubljani / okolici ?

LP!

In my life....I should do what I could !

Technotop v fuzinah.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

BluPhenix,

da morajo biti naprave ozemljene mi je čisto jasno - kot je tudi najbrž vsem ostalim. Slabo si prebral post oz. si ga narobe interpretiral.

Še enkrat - s stališča UPORABNIKA - primer: omenjena prenapetostna zaščita oz. razdelilec ima 2 "lučki" - zaščita in ozemljitev. V enem primeru svetita obe, če obrneš vtič sveti samo še zaščita. Torej ozemljitve ni več. _Predvidevam_ da je enako tudi pri ostalih napravah... in bi se čisto lahko zgodilo da bi nekaj "vštekal" tako, da ni ozemljeno (predvidevam, da vsi ne vejo za vse doze, kako je pravilno - vsaj sam ne... ostale naprave pa večinoma nimajo kakšnih pokazateljev ali so ozemljene ali ne)...

Te pa čisto resno vprašam - ali si kaj narobe razlagam? (kar je, kot že rečeno, čisto možno)

blblb ::

Ozemljitev je na obeh straneh konektorja in tudi ce ga obrnes za 180 stopinj stvar ostane ozemljena IMHO...

lp, blblb

Razen, če je defekten konektor, oz. vtičnica v katero vtikaš .. ja.

Znalo bi tudi biti, da se to dogaja v kolikor v hiši nimaš prave ozemljitve, ampak je le ta narejena preko "ničenja", torej nula je povezana tudi na ozemljitveno sponko, na veliko delalo nekoč.

Zgodovina sprememb…

AnubisOfDoom ::

mal bom zmotil debato... kar nadaljujte :)

ali se pozna razlika, ce imam jaz zdaj zvocniske kable kar tako prsraufane na zvocnike in ojacevalc, se prav brez bananc.A bo ful razlika ce si prcinim se banance gor?
««
11 / 19
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Fizikalna razlaga pri napajalnem kablu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10010876 (6052) Trancedeejay
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27430138 (15462) CoolBits
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7610077 (9057) Trancedeejay
»

[HI-FI primerjalni test] potek, organizacija... (strani: 1 2 3 )

1218827 (6848) gumby
»

[Hi-Fi] - Debata: CD vs. DVD predvajalnik (strani: 1 2 3 4 )

19514990 (11427) Trancedeejay

Več podobnih tem