» »

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

««
10 / 19
»»

sparc49 ::

Hočeš povedati, da obstajajo električne naprave (snemalna oprema), ki natančno in verno shranijo zvok na nosilce zvoka (CD, plošče), ne obstaja pa merilna naprava, ki bi lahko ta predvajani zvok dovolj natančno zajela in izmerila. Zanimivo.

bili_39 ::

Subjektivnost, gor ali dol, faktor 1000 govori zase ...

Najprej se morata malo zmenit o čem se pogovarjata. Mogoče imata oba prav.

Meni triglav ni noben problem ampak tistih 2,4 m palica .. da bi jo preskočil in šel na olimpiado...

Eh, faktor 1000. :)

VanGog ::

Mogoče bi bilo bolje namesto merilnih inštrumentov uporabljati
udomačene netopirje, ki, baje (nimam linka), še nekaj 100-krat bolje slišijo kot človek...:)

glinik ::

Netopirji so dobra ideja :))

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Kaj pa slišijo?

Najbolj jim sliši glasba iz filma Batman (verjeto). naprave znajo zmerit tlačno razliko bolje.

Slišijo bolje (netopirji in merilniki).

Ne znajo pa poslušat.

r98 ::

a mogoče kdo ve kje bi lahko kupil kabel jack-jack?

bili_39, to si odlično interpretiral:

Slišijo bolje (netopirji in merilniki).

Ne znajo pa poslušat.

Bolše človek ne more povedati ...

Lp

Je vredno razmisleka ...

OwcA ::

Eni že ves čas trdimo, da nekateri poslušate česar se ne da slišati. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

:D Sem mislil bolj na to, da se čez 90% poslušanja dogaja v glavi - za tem, ko smo nekaj že slišali.

Drugi spet poslušate in ne slišite ;) ;)

Lp

Je vredno razmisleka ...

cojss ::

Jaz sem pa zadnjič malo pohajkoval po big bangu in ravno naletel na en zanimiv pogovor med prodajlcem in stranko, ki se je zanimala za Infinity Beta HCS. Že začelo se je z bedarijami da so ti zvočniki sam vrhunec Infinitiye ponudbe. Pa tako dalje dokler ni prišlo do kablov. Seveda je za izkoristit take zvočnike kot so Beta HCS treba uporabit boljše in dražje kable. Ampak to bi še bilo sprejemljivo. Val smeha (tako da sem se raje sam odstranil od tam) z moje strani pa je sprožil preprost odgovor prodajalca na vprašanje, koliko pa se kabli res poznajo. In sicer poznajo se 15%.

Trancedeejay ::

Jebiga, BB ni HI-FI trgovina in tudi vecina prodajalcev ni v teh vodah da bi vedela kako in kaj, ceprav prodajajo tam.
Preden greste v BB se ze sami pozanimajte kako in kaj.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

BTW, niso pa cisto vsi prodajalci anti za HI-FI, predvsem v LJ BTC ne.........
Tko da za vse prodajalce v BB ne moremo na splosno govorit.

Have a nice Day

Matt
Music is the key

Jst ::

To, da se zacnes smejati pogovoru med prodajalcem in stranko je totalno nekulturno in vec pove o tebi, kot pa o prodajalcu.

Stepni Volk ::

Jst - težko verjamem.
Prav vsakič, ko sem slišal prodajalce (avtomobilske, računalniške, nepremičninske...) prodajati buče, sem se nasmehnil. Človeška lastnost.

Cilj vseh prodajalcev je prodati. Če se slučajno amatersko ukvarja s stvarjo, ki jo prodaja, to še ne pomeni, da bo znal tudi dobro svetovati. Njegov nasvet in občutenje bo pristransko. Če je nagrajen glede nato, koliko proda, ti bo prodajal drage kable.
Če je slučajno lastnik prodajalne, ti bo prodajal tiste kable na katerih:
A - največ zasluži
B - jih ima preveč na zalogi (zaloge stanejo)
...

Njegov odnos do tebe, kot kupca, ter način kako ti bo podajal podatke in "podatke", pa je stvar, ki jo moraš sam oceniti in se za nekaj odločiti.

Za res kvalitetno odločitev moraš tako poskrberi sam. Vzeti nekaj različnih kablov na sposojo, jih primerjati in se na koncu odločiti. Tu ni bližnjic.
Čeprav ima morda prijatelj enak Hi-Fi, enako ozvočenje... ima vse skupaj postavljeno v drugem prostoru. In nenazadnje tvoja ušesa slišijo nekoliko drugače od njegovih.
Preprosto: ni bližnic. Žal.

gildo ::

Pozdravljeni!

Zanima me kakšne kable bi priporočali za zadnje zvočnike in center. Za sprednje že imam poskrbljeno. Cena za zadnje tja do 1.000 SIT/m, raje pa kaj manj, za center pa recimo do 3.500 SIT/m. Dolžina kablov zadaj cca 10m. Ojačevalec je Rotelov, zvočniki Dali Blue. Pa še katere banane bi priporočali za na kable?

Hvala in lep pozdrav!

zaejec ::

sem malo preletel tole temo in je preobsezna, da bi jo lahko preucil, zato bom kar vprasal in sem hvalezen vsem, ki bodo podali konstruktiven odgovor:
imam ojacevalec crestaduio cc1800 in zvocnike wharfedale pro vs153. rabil bi dva kabla nekje od 2,5m do 3m, pa me zanima kaj priporocate?

Stepni Volk ::

Preprosto:
1. Če slišiš razliko - tistega, ki zveni bolje.
2. Če ne slišiš razlike - tistega, ki je lepši, ima boljši renome (da te audiofili ne bodo zasmehovali), ter za denar, ki si ga še moreš odtrgati od ust.
3. Tistega, ki ti dovoli žena (glede na vzorec na zavesah, oz. glede nato, kje ga boš lahko skril, da ne boš kvaril njenega izbranega okusa...).
neobjavljeno.blogspot.com

Pyr0Beast ::

Jst sem si za spremembo ubodel FTP kable in moram priznati, da so zelo vredu za tako ceno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

perci ::

Probal sem razliko med dvema kabloma:

- električni vodnik za hišne napeljave
- nek zvočniški kabel iz HTE-ja, mislim da fi 3mm, cena 600 sit

Sem bil zelo presenečen, da sem čutil razliko. Upam naredit double blind test.

Pa ni nek "hud" sistem, gre za Yamaha rxv359 + Dali Concept 2, vse skupi vredno 120k.

Mi je pa kolega, ki je kemik in velik poznavalec Hi-fija zadnjič zelo dobro razložil, zakaj je najboljši kabel do 1,5m razdalje ravno ena parica UTP kabla, pa se ne spomnim.:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

zakaj je najboljši kabel do 1,5m razdalje ravno ena parica UTP kabla, pa se ne spomnim.:D

AAA???
Parica UTP kabla, ja, koliko dolga?

Heheh ...

Mislim, da tvoj kolega kemik še ni slišal kup dobrih kablov, ker potem nebi takih buč sekal :)

Ko sem prvič slišal Grayphonov Reference zvočniški kabel sem mislil, da bom "na rit padel" tako je to dobro igralo ... To je čisto druga galaksija od "klasičnih" kablov.

P.S. Me pa zelo veseli (perci), da je vedno več "beliverjev", da razlike med kabli dejansko obstajajo. Za štos sem šel pogledat malo na začetek te teme. Res zanimivo, kako si se prelevil iz zagretega "non beliverja" v "beliverja" ;) . Za kakšen blind test je očitno vedno več kandidatov :D .

Počasi se le bomo dokopali do resnice ... :) Konec koncev tudi bog ni naredil sveta v enem dnevu :D Pa prijetno poslušanje ...

Lp

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: glinik ()

glinik, men je znal ta kolega zadevo fizikalno utemeljit. Ti tega v nevemkolk straneh topica nisi zmogel. In nism noben believer, lahko da se tudi motim. Mislim, pa da da bi zacutil razliko.

Anyway, precej bolj zaupam temu kolegu kot tebi, ima doma kar konkreten sistem in IMO ve kaj govori. Precej inteligenten človek - se nimam za neumnega ampak proti njemu sem nula. Zdej v M hotelu ko je bil sejem, je imel s prijatelji eno sobco najeto. Menda se je folk zelo čudil kako lepo igrajo UTP kabli.

Seveda vsak raje zaupa kolegu, kot nekem "tipu" na forumu, jasna stvar.

Če že sodiš in ocenjuješ ljudi po tem kaj imajo doma se lahko pošteno ušteješ. Z drugimi besedami. Kaj imaš doma še zdaleč ne pove o tvoje dejanskem znanju hi-fija. Da imaš dobre stvari v hiši oz. stanovanju potrebuješ samo denar in nič drugega ...

Ko smo že pri tem, sem živel kar nekaj časa z hudo dragim sistemom. Vsaka komponenta je bila vrtoglavega ranga ... Saj sem nekje napisal na forumu - pa si mi vseeno rekel, da prodajam buče ... To je potem paradox v tvojem mišljenju.

Tvojega kolega ne poznam, zato ne morem soditi o njem in njegovem znanju.

Glede fizikalne razlage razlik posameznih kablov ... Vsega človek tudi ne more vedeti, zato nisem šel v podrobnosti. Jaz sem samo govoril o efektu kablov na sistem oz. zvok.

Lp

Je vredno razmisleka ...

chlan ::

Jaz pa menim, da je problem pri tej temi ravno v tem, da "poslušalci" (navednice zato, ker ni nujno, da vsak ki posluša, potrebno tudi sliši - pa brez zamere) pogosto pričakujejo preveč.

Z boljšimi kabli NE boste "slišali v orkestru dodatne violine" - z drugimi besedami, razlika ni slišna ravno na prvo noto... pa verjamem, da večina pričakuje spremembe ravno v tolikšni meri...

Ravno tako, kot pri vsaki drugi komponenti, se razlike pokažejo šele s časom - vsaj pri mojih izkušnjah. Občutiš pa jo takrat, ko menjaš na stari kabel... (seveda se bo kup ljudi sedaj oglasilo, da je to vse samo psiha - ampak če deluje in v zvoku dejansko bolj uživaš... - jaz osebno sem vseeno mnenja, da razlika v zvoku JE). Da nadaljujem, razlika ni zgolj v tem, da ima neki kabel "bolj poudarjene base,..." - nekaj kar bi se zelo preprosto dalo narediti z equalizerjem. Kvalitetnejši kabel lahko (da naštejem nekaj možnosti...) izboljša prostorsko sliko, lahko naredi visoke/srednje/nizke tone bolj svilnate/.../... (ali pač kaj drugega), izboljša resolucijo,... itd itd.

Se pa pri kablih (in na splošno pri vseh HI-FI komponentah) hitro postavi vprašanje ali je nekaj boljše ali pa zgolj drugačno? (lažno morda?) Linija med boljšim in drugačnim je namreč _zelo_ tanka! Presoditi pa mora vsak zase!

Skratka, cena od nekega spodobnega sistema pa do vrhunskega narašča eksponentno - kvaliteta reprodukcije pa NE. Z nekim srednje kvalitetnim sistemom je lahko človek popolnoma srečen - eni pa si pač želijo še tistih dodatnih 10% in so za to pripravljeni tudi (mastno) plačati...

Razlike med kabli vsekakor SO slišne - še posebej med kakšnimi z bolj poudarjenim karakterjem. Sam sem opazil tudi znatno izboljšanje, ko sem dal boljši napajalni kabel za moj CDP... Ne bi se pa upal staviti, da bi slišal razliko po minuti poslušanja (mogoče pri zelo redkih izjemah)...

chlan

Me veseli, da si omenil razliko med napajalnimi kabli. Tukaj so tudi razlike! Višje kot gremo v "hi-fi svet", bolj se te razlike poznajo. Nekateri znanci še eksperimentirajo samo z napajalnimi kabli, saj je v tem segmentu še največji neizkoriščen potencial.

Omenjen pojav sem že zdavnaj omenil, pa so me skoraj na križ pribili ...:\ Ali pa ta stvar, razlika zvoka pri obračanju faze na napajalnem kablu. To gre enim posameznikom pošteno v nos ... Češ: "Kaj klestiš take buče". Se naj zato sekiram?? NE

Na račun tega je vrelo ogromno krvi. Saj pravim, počasi bomo prišli do resnice ...

Lp

Je vredno razmisleka ...

Si glih nebi upal trditi, da rezlike med napajalnimi kabli ni, se pa obrnitev faze vsekakor pozna.

Welcome to the club :D

Lp

Je vredno razmisleka ...

Firebat ::

Vsem nevernikom dam še zadnjo šanso, da pridejo poslušat razliko v zvoku kablov pri Trancedeejay-u.

To je človek ali bolje receno že pravi Guru v audio stroki in kar vam hoče razjasnit je to da imajo različni kabli res svoj zvočni odtenek.

Namreč, bil je tako prijazen da se je ustavil pri meni in prinesel te "Nordost Flatline Gold MK2" ki sva jih sprobala neposredno z "Tara Labs Prism", in slišani rezultati so bili tudi zame šokantni. Na Onkyo dvsp 501, ter končni stopnji Rotel RB 1070 so Nordosti prikazali boljšo in ostrejšo zvočno diferenco med toni na Dynaudio Audience 70. Res pa da so skrili bolj boom bas ki mi je bil prej bolj vseč, ampak ali ni bolje videti ostrino meca, kot pa njegovo velikost? "komparacija" In tudi visoki toni so se popravili in ko sva preklapljala med raznimi zvrstmi glasbe, sem opazil da je zvok razločnejši in to mi je bil sanjski občutek, da je prepuščal "Nordost" višje tone kot pa sem jih bil navajen s "Prismi".

In misija je bila še kako uspešna!
Prej sem tudi mislil da ni razlike pa čeprav imam doma se nekaj kablov "noname" ki sva jih primerjala med seboj in sem bil prepričan da ni razlike,potlej pa mi je Trancedeejay odprl Knjigo nove zaveze. In vsem audiofilom polagam na srce naj si prej postavijo tak Audio sistem ki jim odgovarja, z klasičnimi kabli, šele potem pa naj kupi "boljše" kable , in naj jih prej celo preizkusi doma pred nakupom. Da si ne proda duše še preden vidi kakšna so nebesa in pekel, ker moraš primerjati in ne samo poslušati.

Ter tak bolj čisti in razločen zvok vam bo dolil še dodatno kapljico veselja v vaša ušesa. To, da priznate da razlika v zvoku obstaja, vam bo prhranila gore denarja, ker ne potrebujete najdražjih komponent, da lepo odigrajo vaš CD ali Vinilko, ker samo z različni kabli imajo tudi vaše komponente in zvočniki večjo pozitivno razliko v zvočn sliki kot si mislite.

Še enkrat Slava Nordost Flatline Gold MK2 in Trancedeejay-u da mi je odprl oči!

BluPhenix ::

Omenjen pojav sem že zdavnaj omenil, pa so me skoraj na križ pribili ...:\ Ali pa ta stvar, razlika zvoka pri obračanju faze na napajalnem kablu. To gre enim posameznikom pošteno v nos ... Češ: "Kaj klestiš take buče". Se naj zato sekiram?? NE

In zakaj je taka razlika? Obračanju faze na napajalnem kablu? Kaj jo s filtrom zamakneš za določen kot, al si mislil samo da zamenjaš fazo z ničlo?
Navadno se reče, da klatiš buče takrat, ko nekaj zagovarjaš, pa ne veš čisto točno zakaj zagovarjaš oz. boljše povedano nekaj zagovarjaš ker "veš" da je tako, čeprav nisi še ničesar praktično dokazal. Kar se mi zdi da se tukaj, dogaja zelo pogosto. Sej je OwcA lepo napisal.

To je človek ali bolje receno že pravi Guru v audio stroki in kar vam hoče razjasnit je to da imajo različni kabli res svoj zvočni odtenek.

Brez zamere, ampak kolikor smo videli v eni drugi temi ni nikakršen guru v avdio stroki. Lahko da je v avdiofilstvu. Sicer pa bi bilo fanj najprej povedati kaj razumeš kot audio stroko.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

kekz ::

Ali morda tudi kdo sliši, ali napajalna el. energija prihaja iz nuklearke, savskih elektrarn, ali morda iz šoštanjske TE?
Ali je morda celo boljša uvožena?

BluPhenix, usedi se v avto in se zapelji do mene, potem pa bos pojasnil(z enacbami) kako je to mogoce, da clovek slisi razliko med kabli. Ze mogoce, da nisem najbolj spreten z enacbami, imam pa kar nekaj izkusenj s testiranji komponent, predvsem pa poznam dobro audio stroko, kar se tice poznavanja raznih HI-FI firm, razstavljalcev, vsako leto imam prste vmes pri organizaciji HI-FI showa, nonstop sem v kontaktu s skandinavci(tako da ze razumem nekaj dansko), vcasih napisem kaksen review, poznam natege v tej branzi, vglavnem v tem sem 24/7 in marsikdo je z mojo pomocjo prisel do HI-FI sistema s katerim je bil zadovoljen. Ne bos verjel, doma imam celo osciloskop, pa tudi ojacevalnik in zvocnike sem ze izdelal(je pa res, da bo treba kretnico pri zvocniku malo popraviti-slusno). Vglavnem, koga zanimajo karakteristike?, jaz priklopim in takoj slisim kam priblizno zadeva spada....pa nima povratne vezave, pa je A klasa, pa je dual mono, pa ono pa ovo - who cares, glavno je kako spila in iz podatkov to ne mores zvedet(ok, lahko neke osnovne znacilnosti, samo ne zvoka),p a se pol podatkov je na oko deklariranih. Problem je samo v tem, ker stromar noben noce probat, se mu ne da al kako ze. Je to res tak problem? Ni nujno da se hodi k meni, saj naj bi bili pravi mojstri, izdelajte vrhunski ojacevalnik, svoje vrhunske zvocnike in probajte nekaj kablov. Se noben stromar mi ni rekel, da je probaval pol dneva in da ni in ni razlike, vsak se je takoj na enacbe obesil. Mene tudi ne moti ce je ojacevalnik digitalen (a la tripath in podobno), ce spila kot se spodobi (T-amp)
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Poldi112 ::

Malo sem ven iz scene, ampak a zdaj že delajo digitalne ojačevalce, ki lepo igrajo? Ker tisto kar sem par let nazaj poslušal v hotelu M (a je bil Sharp?) me ej pustilo hladnega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Ah no dej. Nisem napisal, da ni razlike med sistemi, kabli in ostalim, napisal sem samo, da se marsikdaj malo preseravate, oz. da slišite nekaj več, kar drugi ne. Lep primer je ta z napajalnimi kabli.

Jaz ne bom nič dokazoval z enačbami, ker vem, da tudi v primeru, da dokažem, da je razlike 0.000000000000000001 promila, bo še vedno en audiofil rekel, da pa on sliši razliko. Skratka proti audiofilu ne moreš "zmagat" po tehnološki plati, ker on vedno sliši nekaj več, zato se tudi nihče ne ukvarja z dokazovanjem. Jaz vedno pravim to, da trdite da je nekaj slišat (povzeto po VolkDju), da slišite tudi barvo kablov itd., obenem pa ne morete podati argumenta ali to resno vpliva na "kvaliteto" zvoka na fizikalni ravni, al samo na psihološki.

No sej sem napisal, da si verjetno guru glede audiofilstva. Ampak ne mi pisat na področju audia. Ker jaz racimo pojem audia razumem čisto drugače. Jaz pod tem pojmom imam na prvem mestu konstrukcijo izdelkov, ker je tukaj potrebnega ogromno znanja (osebni okus tukaj ne igra vloge), na drugem ozvočevanje in studijsko produkcijo, ker je potrebnega veliko znanja in izkušenj (čeprav igra osebni okus neko vlogo), audiofilstvo pa je nekako proti zadnjim mestom, ker je potreba večinoma po izkušnjah, bolj malo znanja in osebni okus prevzame večinsko vlogo.
Sem že napisal avdio področje je zelo obsežna stvar, če obvladaš delček, še ne pomeni, da si splošni audio guru.

Pa brez zamere.

Poldi112 ::

Ne vem kaj se razburjaš?
Je pa zabavno opazovati razvoj čez leta. Pred par leti je bilo precej več zagovornikov tega, da mp3 igra enako kot cd. In zdaj ko vedno več home userjev čez računalnik sliši razliko, tudi ostali verjamejo. Hec, ane.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

da mp3 igra enako kot cd

To pa res ne more biti enako. V obeh primerih gre sicer za digitalni signal, kjer npr. neka številka pomeni določeno amplitudo, ampak pri CD je številka (npr. 184) zapisana, pri mp3 (npr. tudi 184) pa izračunana. To se mora slišati!

HI
Ja Poldy, glede digitalcev si ze malo zadaj(tastari digitalci so bili res bolj za en k), scekiraj nuforce ali pa recimo koncno od B&C.

BluPhenix, v cem je fora da se tako izogibas, da bi vsaj probal na mojo zeljo scekirat, ceprav ves da kao ni razlike, zakaj ne bi dal piko na i to se sprobal v praksi?
Bom pa tako povedal, ti, ki se toliko spoznas na audio, konstrukcije in podobno, le kako da do sedaj se nisi odkril, da so zvokovne razlike med kabli. To je lahko samo, ce tega se nikoli nisi pocel oz. se sploh nisi se kaj prevec ukvarjal s tem vprasanjem v praksi. Pa glede studiev. Sam sem bolj pristas snemanja v naravnem okolju s cim manj mikrofoni in najraje brez kakrsnegakoli nasnemavanja ( seveda tudi odvisno od muske - velja tole predvsem za akustiko). Jan Eric Persson, lastnik in pa tudi snemalec zalozbe Opus 3 pravi, da tisti snemalci, ki doma nimajo dobrega sistema niso v ponos v tem "poklicu" in pa clovek je marsikatero napravo s katero snema naredil sam. Ne bos verjel koliko muskontarjev ima doma glih tolk da nekaj praska (BTW, sem tudi sam muskontar), so pa tudi drugacni, recimo zborovodkinja enega najboljsih slo zborov (vsaj kar se zahtevnosti izvajanja tice, muska mi drgac ni tolk vsec) De Profundis ima doma sistem na nivoju (pazi, zenska z dobrim HI-FI-jem, ki ima kar nekaj CD-jev boljsih "audiofilskih" zalozb). Je pa res da me mnogokrat zmoti, da je zvrst na takih CD-jih jazz, klasika in ne kaj drugega, ker me zanima kako bi zvenela ta muska posneta by someone, ki mu kvaliteta in naravnost zvoka veliko pomeni ,dosti se jih namrec vala po studiih, ki odgura svoje in gre domov.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Ker očitno bereš površno se umikam z debate.

Tudi sam povrsno beres. Glede na to da sem napisal, da je bila razlika ko sem zamenjal napajalni kabel na ojacevalcu (obcutna), sem hotel soliden kabel naresti tudi sam, vendar tudi priblizno ni bilo take razlike razlike, oz. jo skoraj ni bilo, saj verjetno nebi opazil razlike med mojim DIY in prilozenim kablom. Priklopil sem se enkrat drug kabel in spet je bila razlika, vendar verjetno se dolgo casa ne bom kupil dragega power corda.

Vem, da si napisal, da je cisto mozno, da je razlika med kabli, ampak res minimalna.
Jaz ne bom nič dokazoval z enačbami, ker vem, da tudi v primeru, da dokažem, da je razlike 0.000000000000000001 promila, bo še vedno en audiofil rekel, da pa on sliši razliko.

Ce bi bila res minimalna(kolk je to za nekoga je relativno, samo ce pa ne zaznas razlik, pol pa "audiofil" naklada) razlika in bi ti "audiofil" da jo kar dobro slisi, ta je potem tisti, ki kupuje lepe kable, power corde in podobno, ki samo izgledajo lepo in je razlika samo v mozganih in denarnici(je pa res da se marsikaj kupi kot recimo spojler pa lucke na avtomobilu). Ne mores vse "audiofile" posplosevat. Jaz recimo sem gorenc in tut slucajno ne bi kupoval stvari, brez da bi jo sprobal oz. na lepe oci. Je pa res, da je treba stvar pretestirat malo dalj casa, ker je mozno da te sele po eni uri poslusanja nekaj zacne motit.
Drugace pa sem sam govoril izkljucno o razliki med kabli in ne od audiofilstvu, eni so freaki, eni grejo iz bolsega na slabsi sistem....., sam pa tudi nimam kaj ultra dragega doma( se UTP kable sem testiral za zvocniske kable, sam da bi cim cenejs skos prsu).
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Kaj zdaj dečki, se gremo dalje kregat :))))) ?

Lp

Je vredno razmisleka ...

Glede česa? Sej je bilo že vse povedano. Edina nadgradnja te debate bi bil double blind test, za katerega pa vemo, da ne bo nikoli izveden. :\

CaqKa ::

glinik perci tebi ne verjame zaradi tega ker ne znaš zadev fizikalno razložit, ne pa zato ker un njegov kemiima kao boljši sistem od tebe.

jaz še vedno pravim da razlika med kabli je, se jo da izmerit, samo kako to vpliva na zvok/signal.
hi-fi pomeni high fidelity - visoka vernost. kar pa pomeni da signal na vhodu spraviš BREZ POPAČENJ na izhod.
razni kabli kot recimo kot recimo kak z več sredicami.. vnesejo v sam prenos signala en RC filter, ki pa ti sigurno vpliva na zvok. če boš zadevo kolko tolko na glas predvajal, boš slišal znižanje jakosti hkrati pa bo manj basov.

HI
Ja glede znizanja glasnosti verjetno nebi dojel, saj se ponavadi menja kablovje tako, da se ugasne ojacevalnik(in po moznosti premakne potenciometer za volume), vsaj nekateri so zelo obcutljivi, da je bolje zadevo ugasnit. Kar se pa tice filtra pa bo drzalo da se pozna in da omenjeni filter slabse prepusca nizke frekvence. Samo to dopovedat nekaterim, da se to dejansko slisi pa............sem ze povabil na testiranje pa se nihce ne javi.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Fizikalko ::

Menjava faze? You got to be kidding me. Glinik, a mi znaš povedat, kaj je faza?

No no, brez podlih prosim. Ker nimam časa ne volje, se kregat tukaj.

Menjava polaritete faze se na bolšem sistemu pozna - to ne more nihče zanikat. Zakaj se pozna ... kaj pa vem jaz ... pač se ... Na to vprašanje marsikateri bolj izobražen človek ne zmore ugotoviti.

Lp

Je vredno razmisleka ...

chlan ::

Moj pogled na vso zadevo (s katerim ni nujno da se vsi strinjajo):

Da je edino merilo za kvaliteten hi-fi sistem to, da slisiš posnetek točno tak kot je (torej brez popačenj) se ravno ne bi strinjal... Kdorkoli je namreč že slišal kakšen studijski sistem, se je verjetno lahko sam prepričal kako neznosno bi bilo poslušanje glasbe na daljši rok... Ne-življenjsko, sterilno, anemično, in še mnogo več (ne ravno pohvalnih) pridevnikov bi se dalo najti.

Pa se sliši le in samo to kar je na posnetku!!

Posnetek in pa igranje nekega inštrumenta v živo sta dve zelo različni zadevi. Tisto, kar posnetek približa igranju "v živo" je pa ravno naše doživljanje zvoka - emocije - ki pa so večinoma dosežene skozi razna popačenja posnetka (pa najsi bo to zaradi ojačevalca, gramofona, cd-playerja ali pa kablov)...

Da se razumemo - cilj _je_ vsekakor najbolj _verna_ reprodukcija - ampak ne verna reprodukcija posnetka, temveč igranja v živo. Čemur je kvaliteten hi-fi sistem neprimerno bližje kot pa studijska oprema!

Večinoma imajo t.i. high-end aparature nek karakter, ki pa (večinoma) še zdaleč ni nevtralen (so tudi izjeme seveda - večinoma v obliki behemotskih ameriških ojačevalcev :). Ali je nek karakter všeč tudi poslušalcu oz. z drugimi besedami, ali se lahko poslušalec vživi v glasbo, je pa zelo odvisno od posameznika. Najti sistem, ki uporabniku odgovarja je po mojem mnenju bistvo "audiofilije".

(da se razumemo - sam se nimam za "audiofila" in tudi moj sistem ni po današnjih merilih nikakršen "high-end" - imam se zgolj za ljubitelja glasbe...)

LP

Menjava polaritete faze

Ok resno, a vi sploh veste kaj pišete?

A se zavedaš kaj ti pišeš?

Klovna delaš s sebe - milo rečeno.

Jaz se tudi ne vmešavam v teme ki mi niso poznane, enako predlagam tebi.

Lp

Je vredno razmisleka ...

Jaz se tudi ne vmešavam v teme ki mi niso poznane, enako predlagam tebi.
Hehe, oxymoroni kar dežujejo :D.

Hehe, oxymoroni kar dežujejo :D.

Pa je očitno le dobro biti nekaj več na tem forumu, čeprav sem v drugi temi to zavračal.
Meni namreč takle post v tej temi gladko zbrišejo s pridanimi bontonskimi nasveti.
Tako lahko samo dodam, da se povsem strinjam.
««
10 / 19
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Fizikalna razlaga pri napajalnem kablu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10010876 (6052) Trancedeejay
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27430138 (15462) CoolBits
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7610077 (9057) Trancedeejay
»

[HI-FI primerjalni test] potek, organizacija... (strani: 1 2 3 )

1218827 (6848) gumby
»

[Hi-Fi] - Debata: CD vs. DVD predvajalnik (strani: 1 2 3 4 )

19514990 (11427) Trancedeejay

Več podobnih tem