Forum » Zvok in slika » [Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...
[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...
glinik ::
To s kuhinjo je dobra primerjava .
Jaz ne bi kable primerjal s palčkami za ražnjiče, po moje bi jih bilo bol primerno primerjati z zelenjavo na ražnjičih
En lep primer, kadar pretiravamo s kliničnimi komponentami - (kadar je naša kuhinja monotona, brez "soka"):
KRELL elektronika in PIEGA zvočniki. To je po moje najbolj neposlušljiv sistem na svetu. Je pa tak sistem sigurno najbolši za trance, rave in techno.
Lp
Jaz ne bi kable primerjal s palčkami za ražnjiče, po moje bi jih bilo bol primerno primerjati z zelenjavo na ražnjičih
En lep primer, kadar pretiravamo s kliničnimi komponentami - (kadar je naša kuhinja monotona, brez "soka"):
KRELL elektronika in PIEGA zvočniki. To je po moje najbolj neposlušljiv sistem na svetu. Je pa tak sistem sigurno najbolši za trance, rave in techno.
Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: glinik ()
CaqKa ::
>>> Noben vrhunski ojacevalnik nima equalizerja ampak samo potenciometer za glasnost in izbira vhoda. Ko gre signal skozi equalizer ga pokvari, to pa je seveda nezazeleno(a ni ze tko al tko dost poslabsanja signala brez eq). Ni sans da bi kaj stelal z equalizerjem, to je forbidden(ce ze ima equalizer se stisne source direct)
daj ti meni zvočnike ki ne rabijo kretnice.
daj ti meni zvočnike ki ne rabijo kretnice.
Trancedeejay ::
Ni problema, vzemi full range enoto in jo vdelaj v skatlo:) Bistvo mojega posta je zakaj bi dodatno kvaril zvok ce to ni potrebno. Seveda, obstajajo vrhunske kretnice,kjer se pozna razlika v zvoku pri notranjem ozicenju. Npr. System Audio 5010 imajo za notranje ozicenje uporabljen Nordostov Red Dawn kabel.
Have a nice Day
Matt
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Stepni Volk ::
CaqKa - BOSE 901 nimajo kretnic, zato tudi ni omejitve moči... imajo pa aktivni equalizer :)
Saladin ::
Berem temo, ampak govora je precej teoretičnega...
Zanima me najboljši kabel z razmerjem cena/kakovost za:
-6-10 m dolgi kabli za povezavo zvočnikov na receiver, da niso preveliki oz. da se jih da lepo spelat po kotih sobe.
-DO 1 m dolgi kabli z maksimalno zaščito , za povezavo A/V komponent med sabo (debelina ni važna, zaščita pa da zaradi bližine vsakovrstnih kablov in naprav)
In pa malce off...
Dobro je, da so vse A/V naprave, ki so povezane skupaj, vezane na eno vtičnico, kajne? Koliko naprav (računalnik, monitor, TV, receiver, video...) je še "varno vezati" na eno vtičnico.
Bolj natančno, imam podalšek z 10 vtičnicami, polovica njih pa ima še T-vtičnice gor, se je uporabljeno.
Me treba skrbeti?
Zanima me najboljši kabel z razmerjem cena/kakovost za:
-6-10 m dolgi kabli za povezavo zvočnikov na receiver, da niso preveliki oz. da se jih da lepo spelat po kotih sobe.
-DO 1 m dolgi kabli z maksimalno zaščito , za povezavo A/V komponent med sabo (debelina ni važna, zaščita pa da zaradi bližine vsakovrstnih kablov in naprav)
In pa malce off...
Dobro je, da so vse A/V naprave, ki so povezane skupaj, vezane na eno vtičnico, kajne? Koliko naprav (računalnik, monitor, TV, receiver, video...) je še "varno vezati" na eno vtičnico.
Bolj natančno, imam podalšek z 10 vtičnicami, polovica njih pa ima še T-vtičnice gor, se je uporabljeno.
Me treba skrbeti?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
Zgodovina sprememb…
- odbrisalo: Stepni Volk ()
Eno vprašanje naenkrat.
Postavljam dvožilne kable za 7.1 ozvočenje v moji sobi. Ker jih speljujem pod preprogo in ob stenah, so zelo dolgi in me zanima, kakšne kable naj vzamem. Glavno vodilo je razmerje cena/kakovost
Za sprednja fullrange zvočnika potrebujem kable dolžine 2x10m. Ne morem se odločit med preseki 4mm*2 (280 SIT/m) ali 6mm*2 (450 SIT/m).
Levi in desni surround zvočnik potrebujeta 2x20m kabla. Ne morem se odločit med 2.5, 3 ali 4 mm*2 (znači od 80 SIT/m do 280 SIT/m)
Zadnja surround zvočnika po potrebujeta 2x15 metrov kabla. Razmišljam o 2.5 do 3mm*2.
Kakšne kable naj torej vzamem? Vsi ne smejo biti 4 ali 6 mm debeli, ker jih potem ne morem spravit pod preprogo. Rad bi se izognil šumu zaradi dolžine kablov, vendar ne bi rad pretiral z ceno. Če poznate tudi nižje cene za take kable, mi prosim svetujte.
Postavljam dvožilne kable za 7.1 ozvočenje v moji sobi. Ker jih speljujem pod preprogo in ob stenah, so zelo dolgi in me zanima, kakšne kable naj vzamem. Glavno vodilo je razmerje cena/kakovost
Za sprednja fullrange zvočnika potrebujem kable dolžine 2x10m. Ne morem se odločit med preseki 4mm*2 (280 SIT/m) ali 6mm*2 (450 SIT/m).
Levi in desni surround zvočnik potrebujeta 2x20m kabla. Ne morem se odločit med 2.5, 3 ali 4 mm*2 (znači od 80 SIT/m do 280 SIT/m)
Zadnja surround zvočnika po potrebujeta 2x15 metrov kabla. Razmišljam o 2.5 do 3mm*2.
Kakšne kable naj torej vzamem? Vsi ne smejo biti 4 ali 6 mm debeli, ker jih potem ne morem spravit pod preprogo. Rad bi se izognil šumu zaradi dolžine kablov, vendar ne bi rad pretiral z ceno. Če poznate tudi nižje cene za take kable, mi prosim svetujte.
Za sprednje in center lahko vzames Profigold 4mm s trdo zicko na sredi, za zadnje pa prav tako profigold manjsih presekov. Mislim da bodo ti kabli za tvoj sistem cisto ok. Za tako kolicino ti pomoje zrihtam se kaksen procent popusta na gotovino. V tem rangu bi bili se Ixos kabli, potem pa se ze pocasi neha. Vglavnem za tvoj sistem so omenjeni cisto ok.
Have a nice Day
Matt
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Ce bos pa slisal sum zaradi take dolzine kablov......... - potem si car. Cak kaj imas ti ze zaen sistem, tocno po komponentah in zvocnikih?
Have a nice Day
Matt
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Ne vem kje si ti slisal, da je kabel izvor suma, da bi zaradi vecje dolzine ali kablov slabse kakovosti sumel sistem? Kvecjemu ce je receiver zanic
Have a nice Day
Matt
Have a nice Day
Matt
Music is the key
-Jamo E350 samostoječa
-Tannoy MxC-M center
-Tannoy Mx1-M surround
-Mordaunt Short MS907W subwoofer
-Marantz SR4300
torej trenutno 5.1
V planu je močnejši 7.1 receiver ter močnejša fullrange zvočnika (zato bi tukaj dal 6mm kable).
Kabli naj bodo primerni za to nadgradnjo in če bo vse po planu, bo potem ta sistem ostal kot je kar nekaj let.
Šum - motnje iz okolice (drugi kabli, viri elektrike...). Na to sem mislil.
Zdej, kabli priznanih firm (Qed, Ixos, Profigold) imajo praviloma zasoljene cene.
Za sprednja zvočnika sem pripravljen dati malo več (do 500 SIT za 6mm kabel) ampak za vse ostalo pa ne dam na meter več kot 300 SIT.
Tako, če kej predlagate, računajte bolj na noname izdelke.
-Tannoy MxC-M center
-Tannoy Mx1-M surround
-Mordaunt Short MS907W subwoofer
-Marantz SR4300
torej trenutno 5.1
V planu je močnejši 7.1 receiver ter močnejša fullrange zvočnika (zato bi tukaj dal 6mm kable).
Kabli naj bodo primerni za to nadgradnjo in če bo vse po planu, bo potem ta sistem ostal kot je kar nekaj let.
Šum - motnje iz okolice (drugi kabli, viri elektrike...). Na to sem mislil.
Zdej, kabli priznanih firm (Qed, Ixos, Profigold) imajo praviloma zasoljene cene.
Za sprednja zvočnika sem pripravljen dati malo več (do 500 SIT za 6mm kabel) ampak za vse ostalo pa ne dam na meter več kot 300 SIT.
Tako, če kej predlagate, računajte bolj na noname izdelke.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Saladin ()
Ja sprednje bi moral zamenjat. V kaksnem rangu pa si gledal za druge zvocnike? Lahko recem, da so za trenutni sistem omenjeni kabli 1A.
MPC cene za omenjene kable
PGC9255 High definition zvočniški kabel 2x2,5 mm2 6.990
LC7253 zvočniški kabel Superflex, 2x2,5mm,transp. 490
LC1154 zvočniški kabel Superflex.2x1,5mm,transp. 270
LC1079 zvočniški kabel Speakerflex, 2x0,75mm,beli 139
LC21544 zvočniški kabel Flatflex 4x1,5mm Bi-Wiring 990
LC1074 zvočniški kabel Speakerflex, 2x0,75mm 149
LC7151 zvočniški kabel Superflex, 2x1,5mm 349
LC7403 zvočniški kabel Superflex,2x4,0mm,transp. 690
PGC 7254 zvočniški kabel Bassflex,2x2,5mm,transp. 490
PGC 7154 zvočniški kabel Bassflex,2x1,5mm,transp. 359
Lahko pa si pogledas na to stran ce te zanima Ixos,ki ima lepso izolacijo
http://www.audiovisualonline.co.uk/dyna...
Drugace pa mi ni jasno zakaj bi morali biti spredaj kabli preseka 6mm
Have a nice Day
Matt
MPC cene za omenjene kable
PGC9255 High definition zvočniški kabel 2x2,5 mm2 6.990
LC7253 zvočniški kabel Superflex, 2x2,5mm,transp. 490
LC1154 zvočniški kabel Superflex.2x1,5mm,transp. 270
LC1079 zvočniški kabel Speakerflex, 2x0,75mm,beli 139
LC21544 zvočniški kabel Flatflex 4x1,5mm Bi-Wiring 990
LC1074 zvočniški kabel Speakerflex, 2x0,75mm 149
LC7151 zvočniški kabel Superflex, 2x1,5mm 349
LC7403 zvočniški kabel Superflex,2x4,0mm,transp. 690
PGC 7254 zvočniški kabel Bassflex,2x2,5mm,transp. 490
PGC 7154 zvočniški kabel Bassflex,2x1,5mm,transp. 359
Lahko pa si pogledas na to stran ce te zanima Ixos,ki ima lepso izolacijo
http://www.audiovisualonline.co.uk/dyna...
Drugace pa mi ni jasno zakaj bi morali biti spredaj kabli preseka 6mm
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Študiral sam na kakšen B&W DM604 S3
(kovinske membrane, ločen srednjetonec ter trši zvok in basi - to kar mojemu sistemu trenutno primankuje - srednje/srednje-visokotonsko območje)
Jamote pa postavim kot surround zvočnika.
In pa Kakšen Marantz SR8500 ali Denon AVR-3805 ( v tem rangu)
Rekel sem, da so cene zasoljene. Raje vzamem malo debelejše no-name kable za pol cene kot pa tanjše in dražje znamke.
Zato tistih 6mm noname kabla za sprednja zvočnika (6mm je 450sit, 4mm 280 SIT, 2,5mm 150-170 SIT)
(kovinske membrane, ločen srednjetonec ter trši zvok in basi - to kar mojemu sistemu trenutno primankuje - srednje/srednje-visokotonsko območje)
Jamote pa postavim kot surround zvočnika.
In pa Kakšen Marantz SR8500 ali Denon AVR-3805 ( v tem rangu)
Rekel sem, da so cene zasoljene. Raje vzamem malo debelejše no-name kable za pol cene kot pa tanjše in dražje znamke.
Zato tistih 6mm noname kabla za sprednja zvočnika (6mm je 450sit, 4mm 280 SIT, 2,5mm 150-170 SIT)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Saladin ()
A ti pa kar mislis, vecji je presek, bolje bo spilalo - cisto mimo. Sicer ni receno, da bi bil tisti no name kabel zanic, samo vseeno(ce ne mislis nic kabla sprobavat, bi jaz na tvojem mestu kupil ne no name zadevo). Mi lahko poves kako bi pridobil s presekom na boljsem zvoku? Zakaj bi kupoval no name kabel, ce lahko z isti denar dobis kable, ki imajo preverjeno kvaliteto za ta cenovni razred.
Have a nice Day
Matt
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Pa dejmo vzet potem dražji noname 2.5 mm in najceneši brandname 2.5 mm kabel
Potrebujem 80m kabla
80x200 = 16000 SIT (najcenejše je 80x80 = 6500 SIT!)
80x490 = 39200 SIT
MA ne dam za 2 kosa bakrene žice 40000 SIT, če lahko dobim za 5 do 15 sit zadeve, ki bo verjetno enako dobro igrala oz. ne bom slišal velike razlike.
Za celoten sistem sem dal 150.000 SIT, potem pa naj dam 40000 SIT samo za kable? Tebi je to mogoče logično, meni se zdi to metanje denarja v zrak. Isto ko prideš v trgovino in vidiš najnovejši jogurt. Vsi ga hvalijio, 0% maščobe, z kosi sadja not, stane pa 500 SIT. Potem pa zraven vidiš jogurt za 50 SIT. Kaj misliš, kaj bom vzel? Saj je samo jogurt, bemuvraga.
Potrebujem 80m kabla
80x200 = 16000 SIT (najcenejše je 80x80 = 6500 SIT!)
80x490 = 39200 SIT
MA ne dam za 2 kosa bakrene žice 40000 SIT, če lahko dobim za 5 do 15 sit zadeve, ki bo verjetno enako dobro igrala oz. ne bom slišal velike razlike.
Za celoten sistem sem dal 150.000 SIT, potem pa naj dam 40000 SIT samo za kable? Tebi je to mogoče logično, meni se zdi to metanje denarja v zrak. Isto ko prideš v trgovino in vidiš najnovejši jogurt. Vsi ga hvalijio, 0% maščobe, z kosi sadja not, stane pa 500 SIT. Potem pa zraven vidiš jogurt za 50 SIT. Kaj misliš, kaj bom vzel? Saj je samo jogurt, bemuvraga.
HI
Ne vem zakaj potem sprasujes za kable kaksne bi izbral ce pa sploh ni druge izbire kot najcenejsi mozni. Pravis da potrebujes toliko kabla - jebiga taka kolicina toliko stane. Res je kar nekaj denarja, samo tko je. Tudi jaz sem enkrat slino pozrl ko sem kupil WBT konektorje(to imam samo 4, duge konektorje imam cenejse). Tudi sam bom v kratkem nabavil kable za surrounde a imam k sreci potrebno manjso dolzino kot ti - moras imeti ze res halo, da potrebujes toliko kabla.
Have a nice Day
Matt
Ne vem zakaj potem sprasujes za kable kaksne bi izbral ce pa sploh ni druge izbire kot najcenejsi mozni. Pravis da potrebujes toliko kabla - jebiga taka kolicina toliko stane. Res je kar nekaj denarja, samo tko je. Tudi jaz sem enkrat slino pozrl ko sem kupil WBT konektorje(to imam samo 4, duge konektorje imam cenejse). Tudi sam bom v kratkem nabavil kable za surrounde a imam k sreci potrebno manjso dolzino kot ti - moras imeti ze res halo, da potrebujes toliko kabla.
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Zato poudarjam cena/kakovost.
Lahko bi vzel te najcenejše, ampak ne planiram. Vzel bi rad nekaj boljšega, recimo klaso ali dve višje, 2x dražjega. Ne pa 6-10x dražje. Ne samo zaradi količine in skupne cene, ampak tudi zato ker ne verjamem da bi se poznala razlika - zato mi ni vredno deajat toliko denarja.
SOba pa sploh ni velika - samo ko kable spelješ ob stenah in ne sredi sobe se ga pač toliko nabere. Še nekaj rezerve pustiš če misliš kej premikat... Takoj si na 10-15 metrov.
Lahko bi vzel te najcenejše, ampak ne planiram. Vzel bi rad nekaj boljšega, recimo klaso ali dve višje, 2x dražjega. Ne pa 6-10x dražje. Ne samo zaradi količine in skupne cene, ampak tudi zato ker ne verjamem da bi se poznala razlika - zato mi ni vredno deajat toliko denarja.
SOba pa sploh ni velika - samo ko kable spelješ ob stenah in ne sredi sobe se ga pač toliko nabere. Še nekaj rezerve pustiš če misliš kej premikat... Takoj si na 10-15 metrov.
Ma vzemi UTP kabel pa bos se najbolj srecen, pa se ne bos veliko zapravil, bos dal 5 jurjev za 100metrov, preseka je dost, 8 zil.........
Have a nice Day
Matt
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Če imaš možnost, sprobaj najcenejšo, srednjo in najdražjo varianto. Sprobaj sprednjadva zvočnika. Tako boš videl, če se sploh poznajo pri tebi bolši kabli.
Če je denar na prvem mestu, nimaš kaj razmišljat o kakih "posebnih" kablih. Ker potrebuješ "kilometre" kablov, se stvar zelo podraži. Že najcenejši kabel te ne bo stal jurja ali dva. Ne poznam človeka, ki potrebuje 80m kabla , ti si prvi.
Probaj s to varianto, da "upasaš" sprednjadva zvočnika z bolšo kablažo. To je tudi ena alternativa. Ampak še enkrat povdarjam, sprobaj bolše kable, če se ti jih sploh splača kupit. Daleč največjo kvaliteto za majhen denar dobiš s polnimi bakrenimi kabli. Ampak te je zelo, zelo teško polagat v željeno pozicijo.
Lp
Če je denar na prvem mestu, nimaš kaj razmišljat o kakih "posebnih" kablih. Ker potrebuješ "kilometre" kablov, se stvar zelo podraži. Že najcenejši kabel te ne bo stal jurja ali dva. Ne poznam človeka, ki potrebuje 80m kabla , ti si prvi.
Probaj s to varianto, da "upasaš" sprednjadva zvočnika z bolšo kablažo. To je tudi ena alternativa. Ampak še enkrat povdarjam, sprobaj bolše kable, če se ti jih sploh splača kupit. Daleč največjo kvaliteto za majhen denar dobiš s polnimi bakrenimi kabli. Ampak te je zelo, zelo teško polagat v željeno pozicijo.
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Glinik, lahko namignes kje je moznost probavanja poceni kablov?
Saladin probas lahko edino UTP, ki je poceni in ne vrzes prevec denarja stran za tistih nekaj metrov. Za tak sistem itak ne rabis kaj prevec v kable vlagat.
Je pa nekaj, ko kabel kupis ga imas, jogurt pa ne za dolgo. Lahko probas tudi Jamo kable ce jih v AC sploh imajo se kaj.
Sicer pa kar sam poisci vec razlicnih kablov za ugodno ceno, ker trenutno na vidiku ni prevec izbire. Za spredaj kupi ene bolse, za zadaj daj pa UTP pa mas mir.
Have a nice Day
Matt
Saladin probas lahko edino UTP, ki je poceni in ne vrzes prevec denarja stran za tistih nekaj metrov. Za tak sistem itak ne rabis kaj prevec v kable vlagat.
Je pa nekaj, ko kabel kupis ga imas, jogurt pa ne za dolgo. Lahko probas tudi Jamo kable ce jih v AC sploh imajo se kaj.
Sicer pa kar sam poisci vec razlicnih kablov za ugodno ceno, ker trenutno na vidiku ni prevec izbire. Za spredaj kupi ene bolse, za zadaj daj pa UTP pa mas mir.
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Kaj pa vem kje se dajo testirat poceni kabli, BB ti jih ziher posodijo.
Koliko $ porabit za kable? Nekje 10-20% vrednosti sistema je že potrebno investirat v kable, moje mnenje.
Saladin, v tvojem primeru je 10% oz. 15k sit polna kapa (če ne preveč), saj nimaš klasičnega sterea, temveč home cinema sistem. Stereo sistem za 150k je dosti bol kvaliteten kot 5.1 varianta, zato ni potrebe po nekih "dragih" kablih. Za finto sprobaj malenkost bolše kable za spredjadva zvočnika.
Lp
Koliko $ porabit za kable? Nekje 10-20% vrednosti sistema je že potrebno investirat v kable, moje mnenje.
Saladin, v tvojem primeru je 10% oz. 15k sit polna kapa (če ne preveč), saj nimaš klasičnega sterea, temveč home cinema sistem. Stereo sistem za 150k je dosti bol kvaliteten kot 5.1 varianta, zato ni potrebe po nekih "dragih" kablih. Za finto sprobaj malenkost bolše kable za spredjadva zvočnika.
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Ponavadi je to pri stereo sistemih, kjer rabis bolj malo kabla - interkonekt in okoli 6m ali manj za zvocniske. Tukaj pa ze toliko nanese z najbolj cheap audio kabli, kjer se gre samo zato, da se zvocniki priklopijo na receiver, kaj sele da bi gledal na kvaliteto, in to samo zaradi take dolzine za skoraj cel kolut.
Have a nice Day
Matt
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Nekaj mi zdej ni jasno. Znači polna bakrena žica je boljša od drobnih spiralno zavitih žičk enakega skupnega premera? Ker mislim da je prav tale polna žica najcenejša.
UTP kabel pa verjamem, da bi dal dober zvok ven, samo 80 metrov kabla se mi ne da razpeljevat in ročno zavijat v spiralo
In kako da ni razlike med audio kablom iste vrste, vendar večjega preseka?
UTP kabel pa verjamem, da bi dal dober zvok ven, samo 80 metrov kabla se mi ne da razpeljevat in ročno zavijat v spiralo
In kako da ni razlike med audio kablom iste vrste, vendar večjega preseka?
Polna bakrena žica ni najbolša, je pa dosti bolša od vseh kablov pod recimo 5000 sit/m. Tega nisem samo jaz opazil ... !
Ti bom kar povedal moj primer, ko smo primerjali zvočniške kable. Smo imeli poln bakren kabel (premer cca. 6-7 mm, kolega ga je pred kratkim kupil za 5000 sit, 4x1,5m, to je predvidei kabel za navijanje rotorjev), Nordost Blue Heaven (takrat bil vreden cca. 50k sit, 4m) in Tara Labs (cca. 100k sit, 4m). Med bakrom in Nordostom ni bilo neke bistvene razlike, je pa Tara Labs igral bistveno slabše od OBEH kandidatov!
Veš zakaj se ne uporablja polni baker? Ker ga je prekleto teško pregibat in uravnavat v željeno pozicijo. Ljudje, ki se ukvarjajo z audijem nočejo trdih in nefleksibilnih kablov, pa še lepi niso na oko. To je kruta resnica.
Nekaj mi zdej ni jasno. Znači polna bakrena žica je boljša od drobnih spiralno zavitih žičk enakega skupnega premera? Ker mislim da je prav tale polna žica najcenejša.
JA, polna žica je dosti bolša od klasičnih drobnih spriralnih zavitih žičk. Kot sem zgoraj napisal, tak poln kabel tudi ni tako poceni, razen če imaš kakšne veze v Merkurju .
O UTP kablu smo tudi že, poglej si malo višje. Da ti prišparam nadležno iskanje, zadeva se ne obnese (so dejali), sam pa še nisem tega probal...
Med vsakim audio kablom SO razlike, samo sistem moraš imet dovol kvaliteten, da ti jih "prikaže". Za to tebe naj ne boli glava, to raje prepusti drugim
Eksperimentiraj malo s kabli, bo videl kako zanimivi rezultati bodo prišli ven. Upam le, da imaš dovol kvaliteten sistem. Med tistim tankim kablom, ki je priložen in polnim bakrenim se razlika 100% sliši.
Lp in prijetno testiranje - čakamo na rezultate
Ti bom kar povedal moj primer, ko smo primerjali zvočniške kable. Smo imeli poln bakren kabel (premer cca. 6-7 mm, kolega ga je pred kratkim kupil za 5000 sit, 4x1,5m, to je predvidei kabel za navijanje rotorjev), Nordost Blue Heaven (takrat bil vreden cca. 50k sit, 4m) in Tara Labs (cca. 100k sit, 4m). Med bakrom in Nordostom ni bilo neke bistvene razlike, je pa Tara Labs igral bistveno slabše od OBEH kandidatov!
Veš zakaj se ne uporablja polni baker? Ker ga je prekleto teško pregibat in uravnavat v željeno pozicijo. Ljudje, ki se ukvarjajo z audijem nočejo trdih in nefleksibilnih kablov, pa še lepi niso na oko. To je kruta resnica.
JA, polna žica je dosti bolša od klasičnih drobnih spriralnih zavitih žičk. Kot sem zgoraj napisal, tak poln kabel tudi ni tako poceni, razen če imaš kakšne veze v Merkurju .
O UTP kablu smo tudi že, poglej si malo višje. Da ti prišparam nadležno iskanje, zadeva se ne obnese (so dejali), sam pa še nisem tega probal...
Med vsakim audio kablom SO razlike, samo sistem moraš imet dovol kvaliteten, da ti jih "prikaže". Za to tebe naj ne boli glava, to raje prepusti drugim
Eksperimentiraj malo s kabli, bo videl kako zanimivi rezultati bodo prišli ven. Upam le, da imaš dovol kvaliteten sistem. Med tistim tankim kablom, ki je priložen in polnim bakrenim se razlika 100% sliši.
Lp in prijetno testiranje - čakamo na rezultate
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Zgodovina sprememb…
Skoraj se ne b mogel manj strinjat s tem(da ne omenjam, da 4 metri nekonektiranega, samo odrezanega Nordost Blue Heaven kabla pride 60 jurjev+kaksnih 20 jurjev konektiranja - ceprav se v Vklopu da dobiti samo kao originalno konektiranega in ga ne prodajajo na metre), sicer ne vem za kaksen rotor naj bi imel kabel, ampak 6-7mm sigurno ni za domaco uporabo. Glede na to da je to vseeno industrijski kabel in da med Nordostom in tem ni bilo bistvene razlike - my ass. Ze zaradi same fizicne zgradbe ne moreta spilati zelo podobno - bi zastopil, da bi bil res zanic sistem - mogoce zamenjava kablov od stolpa za 30 jurjev, da pa potem na koncu se izjava, da je Tara Labs igral bistveno slabse od obeh kandidatov pa potem to ni logicno. Imam doma kar nekaj razlicnih vrst kablov, lahko tudi ti tega "rotorskega" prineses in ce ne bo neke bistvene razlike, ti podarim en kabel. Jaz pravim da razlika je - in to velika - ravno sedaj imam priklopljene ene trde kable Mission Quartet(niso kaj posebnega) - Nordost res poskrbi za razliko.
Glede UTP kabla(upam da sploh ves da obstaja mehka in trda varianta) - kaj pravijo drugi, da je boljsi ali slabsi od trdega bakrenega kabla? Zakaj pravis da se ne splaca naj prihrani trud, ce pa ti s tem nimas izkusenj(jaz pravim, da kaj prevec bolje - ce sploh ne bo igralo s takim navadnim kablom, kot ste ga uporabili vi) - jaz sem z UTP ze delal in vem kaksen je(trd UTP, da ne bo pomote)
No, da sem malo obudil temo.
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Pyr0Beast ::
Trd utp sux.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Eschelon ::
"Avdiofili" (fili) so direktno iz zgodbe Cesarjeva nova oblačila.
Ljudje neverjetno slabo slišimo. Omejeni smo na bornih 22kHz (radodarno rečeno), imamo nelinearno frekvenčno zaznavo, naše zaznavanje je frekvenčno in amplitudno maskirano (slepo za bližnje frekvence (glede na frekvenčni spekter) frekvence z večjo amplitudo, ter slepo za tišji zvok, ki sledi močnejšemu zvoku (po času)) (kar pridno izrabljajo lossy formati komprimiranja glasbe).
Z laboratorijsko opremo za velikostni razred prekašamo zmogljivosti naših ubogih ušes. Zato so subjektivni (slušni) testi - še posebej če niso "dvojno slepi" - povsem odveč.
Ideja centralega ojačevalca in prenosa analognega(!) signala po žicah je arhaična. Signal bi moral biti do vsakega zvočnega generatorja dostavljen digitalno in šele tam ojačen.
Reprodukcija zvoka je zgodba zase, vendar je v domu povprečnega fila veliko večji problem prostor, v kateri se zvok posluša (odboji/resonance), kot pa kvaliteta zvočnih generatorjev. Poleg tega je generirani zvok - razen v "sladki" točki - napačen (to še posebej velja za stereo (2:0) sisteme, ki so srčica filov). Tu vam ne pomaga nič.
Če ima kdo željo poslušati resnično avdiofilski zvok, ne potrebuje nobenih kablov - vstopnica za kak jazz kvartet na prostem v času jasne poletni noči je vse, kar potrebuje.
Ljudje neverjetno slabo slišimo. Omejeni smo na bornih 22kHz (radodarno rečeno), imamo nelinearno frekvenčno zaznavo, naše zaznavanje je frekvenčno in amplitudno maskirano (slepo za bližnje frekvence (glede na frekvenčni spekter) frekvence z večjo amplitudo, ter slepo za tišji zvok, ki sledi močnejšemu zvoku (po času)) (kar pridno izrabljajo lossy formati komprimiranja glasbe).
Z laboratorijsko opremo za velikostni razred prekašamo zmogljivosti naših ubogih ušes. Zato so subjektivni (slušni) testi - še posebej če niso "dvojno slepi" - povsem odveč.
Ideja centralega ojačevalca in prenosa analognega(!) signala po žicah je arhaična. Signal bi moral biti do vsakega zvočnega generatorja dostavljen digitalno in šele tam ojačen.
Reprodukcija zvoka je zgodba zase, vendar je v domu povprečnega fila veliko večji problem prostor, v kateri se zvok posluša (odboji/resonance), kot pa kvaliteta zvočnih generatorjev. Poleg tega je generirani zvok - razen v "sladki" točki - napačen (to še posebej velja za stereo (2:0) sisteme, ki so srčica filov). Tu vam ne pomaga nič.
Če ima kdo željo poslušati resnično avdiofilski zvok, ne potrebuje nobenih kablov - vstopnica za kak jazz kvartet na prostem v času jasne poletni noči je vse, kar potrebuje.
Vedeti, razumeti, znati.
Z doličenimi stvarmi se strinjam s tabo. Ampak da so naša ušesa tako zelo "gluha" - to pa ne. Smo že dosti govorili o tem kako se jih da fenomenalno natrenirat.
Lp
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Pyr0Beast ::
Jup, razlika med 128kbps in 160 ali 192Kbps se lepo sliš (vsaj jst jo). Tako da to ne bo glih držalo, da smo "gluhi" ?
Some nanoparticles are more equal than others
Mislim da je gospodov post 3 poste visje malo zataval, saj ni povedal nic o kablih, mogoce le nakazal, da clovek ne slisi razlike med kabli.
Have a nice Day
Matt
Have a nice Day
Matt
Music is the key
PyroBeast - poanta gornjega sporočila je, da nisi sposoben ločiti 320kbp MP3 in CDja, torej tudi razlike med kabli ne.
Če vzameš dva ekstrema. Za kabel vzameš najslabši prevodnik, ki še kaj spravi na drugi konec po 5m, ter superprevodnik. Bo razlika?
Zeeeelo verjetno.
Ali bom jaz slišal razliko med bakrenim in zlatim kablom?
Nisem.
In če vam nekdo pravi, da sliši razliko med kabli sta možni dve varianti:
1 to verjame
2 to res sliši
Prvih je več, čisto statistično gledano, tako tudi 80% ljudi trdi zase, da so nadpovprečno dobri vozniki.
Drugih je izredno malo. Ob rojstvu so morali biti "deformirani", da lahko s pomočjo ušes in predvsem svojega deformiranega software-a v glavi slišijo več, kot povprečni ljudje.
Pri vsem skupaj se je potrebno spomniti enologov. Kot sem že omenil, so degustatorji sposobni razločevati 10'000 vrst vin (tako po sorti, vinorodnem okolišu, kot letniku).
Podobno je s pravimi nadpovprečno usposobljenimi slušatelji. Ločijo. Pika.
Res je tudi to, kar pravi Glinik, da se da te stvari natrenirati. A le do neke razumne meje. Svojih fizičnih meja ne moreš preseči.
Glavni problem niso ušesa, temveč software v naši glavi, ki tisto kar ušesa slišijo FILTRIRA. Zato ne slišiš vsega, kar vam je višje lepo obrazložil Eschelon.
Ljudje v primerjavi z ostalimi živimi bitji neverjetno slabo slišimo. A nam več ni potrebno. Višek bi samo obremenjeval procesor.
In evolucija se je odločila, da se bo naš provesor raje obermenjeval z drugimi stvarmi, kot npr. Netopirji ali psi.
Hvala bogu, mi sedaj imamo Hi-FI oni ne- Čeprav bolje slišijo od nas. Morda ga prav zato nimajo. Vedo, da je za en ....
Če vzameš dva ekstrema. Za kabel vzameš najslabši prevodnik, ki še kaj spravi na drugi konec po 5m, ter superprevodnik. Bo razlika?
Zeeeelo verjetno.
Ali bom jaz slišal razliko med bakrenim in zlatim kablom?
Nisem.
In če vam nekdo pravi, da sliši razliko med kabli sta možni dve varianti:
1 to verjame
2 to res sliši
Prvih je več, čisto statistično gledano, tako tudi 80% ljudi trdi zase, da so nadpovprečno dobri vozniki.
Drugih je izredno malo. Ob rojstvu so morali biti "deformirani", da lahko s pomočjo ušes in predvsem svojega deformiranega software-a v glavi slišijo več, kot povprečni ljudje.
Pri vsem skupaj se je potrebno spomniti enologov. Kot sem že omenil, so degustatorji sposobni razločevati 10'000 vrst vin (tako po sorti, vinorodnem okolišu, kot letniku).
Podobno je s pravimi nadpovprečno usposobljenimi slušatelji. Ločijo. Pika.
Res je tudi to, kar pravi Glinik, da se da te stvari natrenirati. A le do neke razumne meje. Svojih fizičnih meja ne moreš preseči.
Glavni problem niso ušesa, temveč software v naši glavi, ki tisto kar ušesa slišijo FILTRIRA. Zato ne slišiš vsega, kar vam je višje lepo obrazložil Eschelon.
Ljudje v primerjavi z ostalimi živimi bitji neverjetno slabo slišimo. A nam več ni potrebno. Višek bi samo obremenjeval procesor.
In evolucija se je odločila, da se bo naš provesor raje obermenjeval z drugimi stvarmi, kot npr. Netopirji ali psi.
Hvala bogu, mi sedaj imamo Hi-FI oni ne- Čeprav bolje slišijo od nas. Morda ga prav zato nimajo. Vedo, da je za en ....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Stepni Volk ()
OwcA ::
Bi bilo v drugo kaj več interesa za blind-experiment?
Otroška radovednost - gonilo napredka.
Ni problema, le nekdo naj mi zrihta WBT-je, da konektiram Nordosta.
Have a nice Day
Matt
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Kar dosti kablov si je podobnih. Recimo eni kabli za 8 jurjev meter in tisti za jurja,baker.......ja ni bilo prav velike razlike, potem recimo AudioQuest)1700 meter) in Nordost(6000 meter) zvocniski kabli opazna razlika, pri AQ bas moten boomy, Nordost flatline Gold mk 2 hitrejsi, boljsi.....ko pa zraven priklopim Nordost Blue Heaven rev 1, kot dan in noc. Vglavnem, kar nekaj kablov je nateg in so isti k......... za nekatere bi pa lahko rekli they really make a difference. Vsaj pri meni je tako. Ko se gleda kaksen review od System Audio, dostikrat zraven pise Nordost is a must.Prav tako SA zvocniki imajo notranje ozicenje z Nordost kabli. Ko gledam dolocene naprave(high tech electronic) tukaj v Iskratelu, vsebujejo povezovalne kable zelo podobne Nordost Blue Heaven(flat silver), le zakaj bi jih potrebovali, ce ne bi bilo razlike?
Have a nice Day
Matt
Have a nice Day
Matt
Music is the key
d20 ::
in kaj so potem kaki dobri interconnecti res vredni svojega dnarja, tam nekje do 12k (rabim ~50cm)?
http://www.worldjumpday.org
Jaz sem na Nordost kablih. Moras racunat se kvalitetne konektorje. Recimo med Nordost Flatline Gold MK2 in Nordost Blue Heaven je velika razlika. Vprasaj v Vklopu ce bi lahko kupil 50cm (raje malo vec,ker nekaj se konektorji vzamejo) Nordost Blue Heaven in ga potem das v AC konektirat,ker v vklopu konektiranje pride se pa jos. Samo dvomim da bos dobil kabel nekonektiran,ker tam naj bi se prodajal samo originalno konektirani kabli(to pomen da ga oni konektirajo in zaracunajo.......in to ne 5-10 jurjev-7 jurjev pridejo ze sami neutrikovi konektorji v terni)
Lahko pa si pri njih kabel sposodis in vidis ce je kaj razlike - ce se ti splaca denar dat v kabel al bi mogoce s kaksno drugo spremembo trenutno dobil vec za ta denar. Kaj imas zaen HI-FI?
Have a nice Day
Matt
Lahko pa si pri njih kabel sposodis in vidis ce je kaj razlike - ce se ti splaca denar dat v kabel al bi mogoce s kaksno drugo spremembo trenutno dobil vec za ta denar. Kaj imas zaen HI-FI?
Have a nice Day
Matt
Music is the key
d20,
tvoje vprašanje je zelo relativno. Poznam namreč ljudi, ki dajo tudi po par 1000 EUR za napajalni kabel!!!! Recimo kakšni ELECTRAGLIDE To je isto, kot da bi rekel da voziš BENTLEY, ali da si lastiš Duizenberga (ne vem če sem prav napisal). Ampak to so res extremi .
Lp
tvoje vprašanje je zelo relativno. Poznam namreč ljudi, ki dajo tudi po par 1000 EUR za napajalni kabel!!!! Recimo kakšni ELECTRAGLIDE To je isto, kot da bi rekel da voziš BENTLEY, ali da si lastiš Duizenberga (ne vem če sem prav napisal). Ampak to so res extremi .
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Zgodovina sprememb…
Glinik, clovek ti je navedel ceno, ki bi jo dal za interkonekt, je treba res vsakic it v nevem kaksne vsote? Takih ljudi s takimi napajalnimi kabli sploh ni tako malo, sicer pa ce malo pogledas, te ze Furutechovi konektorji pridejo vec kot 20 jurjev(Nordost in drugi napajalni kabli). Na Gryphonovem MK 3 kablu je suko od Lapp za 600SIT(dobi se ga v Bauhausu, Merkurju...), kabel stane pa kar nekaj denarja. Veliko kablov bi se dalo narest za stotino cene. Clovek je vprasal za najboljsi kabel za 12k, sicer je odvisno od sistema, ampak jaz bi priporocal Nordosta, kjer res vejo kaj delajo, se pozna tudi na zvoku ne samo na izgledu kot nekatere firme. Deklarirana cena za meter nekonektiranega Blue Heavena je 15 jurjev, ce vzames pol metra in pa normalne konektorje, te pride okol 12 jurjev, samo ne vem ce ti ga bodo tolk prodali, ker konektiran mislim da je okol 45 jurjev meter, to je pa velik. Samo clovek mora povedat kaj ima doma, da ne bo pol kabel vec denarja kot komponenta.
Have a nice Day
Matt
Have a nice Day
Matt
Music is the key
se opravičujem, malo sem na hitro prebral vprašanje ...
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Owca - blind test bi bilo zanimivo v drugo skupaj spraviti. Double Blind testa, se ne da, ker subjekti ne smejo vedeti, kaj pravzaprav testirajo :)
Iz resničnega življenja, lahko skupaj s svojo malenkostjo spravim cca. 4 ljudi (vklučujoč mene), dva sva skeptika, dva sta pro-kablaša, s tem, da nista pripravljena dati za kabel več kot 5 EUR po metru.
Osnovni problem je kvaliteten akustičen prostor.
Drug je hitro menjavanje med kabli. Če ne moreš neposredno primerjati, ni zanimivo. Prav tako ni zanimivo, če primerjaš le dva kabla.
Iz resničnega življenja, lahko skupaj s svojo malenkostjo spravim cca. 4 ljudi (vklučujoč mene), dva sva skeptika, dva sta pro-kablaša, s tem, da nista pripravljena dati za kabel več kot 5 EUR po metru.
Osnovni problem je kvaliteten akustičen prostor.
Drug je hitro menjavanje med kabli. Če ne moreš neposredno primerjati, ni zanimivo. Prav tako ni zanimivo, če primerjaš le dva kabla.
OwcA ::
Kable bi si verjetno lahko v skrajni sili sposodili kot ST, čepav se mi zdi, da ima tudi marsikdo v tej temi dobre zveze.
Otroška radovednost - gonilo napredka.
HI
Splosno mnenje je da med kabli ni razlik. Sprobamo 2 razlicna kabla, ce razlika je, je testa konec in udelezenci gremo na drinko in na pico:) Da je test merodajen predhodno se spucamo cel sistem z Gryphonovim Exorcistom.
Have a nice Day
Matt
Splosno mnenje je da med kabli ni razlik. Sprobamo 2 razlicna kabla, ce razlika je, je testa konec in udelezenci gremo na drinko in na pico:) Da je test merodajen predhodno se spucamo cel sistem z Gryphonovim Exorcistom.
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Ni mi jasno kaj je kle omenjenih enih 5eur meter? Je mogoce kaksna omejitev?
Have a nice Day
Matt
Have a nice Day
Matt
Music is the key
Exorcist, je "hudičeva" naprava
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Jst ::
Za Double Blind Test sem kandidat tudi jaz. Lahko prinesem Mogami kable, kateri stanejo 2000 sit / meter. Kar je drazje, jaz ne slisim razlik na mojem sistemu.
Kot sem ze napisal v tej (ali eni drugi) temi, mi je te kable priporocal clovek, ki se je ukvarjal z ozvocenji koncertov.
Kot sem ze napisal v tej (ali eni drugi) temi, mi je te kable priporocal clovek, ki se je ukvarjal z ozvocenji koncertov.
matrix2 ::
sem nekaj prebral, vendar ker je več kot 50% nekoristnega prerekanja prešaltal na zadnjo stranico Skratka ves čas se omenjajo oh in sploh dragi kabli. Pa bi za nameček podrezal, a je kdo sploh naredil kdaj kakšen kabel doma in do kakšnih ugotovitve je prišel??
Recimo, a si upa kdo misliti, da bi takšen jajcast kabel, če se temu sploh lahko reče interkonekt naredil bistveno spremembo na zvočni sliki sitema?? Hmmm, prepuščam vas domišlji, poskusite sami in sporočite dognanja...
Samo pazite!! Lahko vas stane celo bogastvo
http://www.fl-electronic.de/modifikatio...
Recimo, a si upa kdo misliti, da bi takšen jajcast kabel, če se temu sploh lahko reče interkonekt naredil bistveno spremembo na zvočni sliki sitema?? Hmmm, prepuščam vas domišlji, poskusite sami in sporočite dognanja...
Samo pazite!! Lahko vas stane celo bogastvo
http://www.fl-electronic.de/modifikatio...
Kelegi so delali doma kable. Trenutno so tile kabli ranga 30k sit. Bili so z zlatih vodnikov ... Za hi-fi srednjega razreda, so takšni kabli "zadetek v črno".
Lp
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [Hi-Fi] - Fizikalna razlaga pri napajalnem kablu (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 10808 (5984) | Trancedeejay |
» | Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Zvok in slika | 29955 (15279) | CoolBits |
» | Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 10008 (8988) | Trancedeejay |
» | [HI-FI primerjalni test] potek, organizacija... (strani: 1 2 3 )Oddelek: Zvok in slika | 8782 (6803) | gumby |
» | [Hi-Fi] - Debata: CD vs. DVD predvajalnik (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Zvok in slika | 14896 (11333) | Trancedeejay |