» »

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

««
9 / 19
»»

matrix2 ::

hmmm:)

glinik vidim da veš o kakšnem kablu je govora, res je zadetek v črno, kdorkoli ga je poskusil se je najprej nasmehnil ob zelo čudnem dizajnu, ko pa ga je slišal pa je nasmeh prešel v zelo resen obraz in začudenje od kod to mogoče:D

Imam pa še en kup drugih experimentalnih kablov, če koga zanima prodam, ne bo drago!! Recimo prodaja se en hudi zvočniški kabel ranga do 80.000.-..

Čisti flat baker iz več kot 16 ploščatih vodnikov po kanalu, samo konektiranje je bilo precej zahtevno in tudi drago. Sam kabel je uvožen iz danske in še enkrat povdarjam zelo profesionalno in zahtevno konektiran.... Ima topel, čist in zelo transparenten zvok, ki ga zasledite le pri lampaših. Imam narjenih tudi nekaj interkonekt kablov, z pozlačenimi cinchi, sam materijal ni bil pretirano drag, je pa tudi tukaj terminiranje bilo kar zahtevno.

Trancedeejay ::

A to si se javil samo zato, ce bi nasel kaksnega interesenta za kupit, probat ni greh. Za ta denar dobis ze zelo dobre kable v trgovini, recimo Nordost. Glede na to da si nabavljal z Danske, lahko staknes kaksne WBT-je, ko tako mednarodno kupujes?S kaksnimi konektorji si jih konektiral in katere kable uporabljas?
Have a nice Day

Matt
Music is the key

80.000.- ni cena, jaz pravim v tem rangu:D

Čiste prave bakrene kable v Sloveniji zelo težko dobiš, to sem uvozil preko frenda, ki je generalni uvoznik za HIGH-END ozvočenja iz skandinavije...

In to je kdo? Kaksna ozvocenja. Prvic slisim da je nekdo lahko generalni uvoznik za ozvocenja iz skandinavije. Glede na to da pravis da si imel opravka s temi kabli, lahko poves ime kablov ali so noname. Kako pa dolocis rang kabla?
Seveda me zanimajo tudi kaksni konektorji, nic konkretnega se nisi navedel, lahko prilepis tudi kaksno slikco. Se pravi ce rihta robo s skandinavije, mi lahko kaj dobavi, torej na plan s podatki da se kontaktiramo, lahko tudi na PM.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

ker vidim da si doktoriral iz kabloznanstva, lahko tudi glinika vprašaš kako je on ovrednotil tale kabel z 30.000.- sit >:D

http://www.fl-electronic.de/modifikatio...

HI
vidim da si spet eden tistih,ki mutijo.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Saladin ::

HA!
Preblisk!

Audiofil hoče imeti čimbolj avtentičen, nepopačen zvok, kajne?
Različni kabli "naj" bi dajali različne odtenke zvoka.

V čem zavraga je torej en 50k vreden kabel z "Malo mehkejšim zvokom" boljši od kakega navadnega equalizerja? En in drug ti spreminja naravo zvoka, da ga prilagodiš tistemu, za kar meniš, da je "pravi, idealen" zvok.

Koline, pijan, spat.
In sanjat o Bachu z bas boostom :P
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Eschelon ::

LMAO. To mi deli Matrix. zickzack.:D
"I refuse to prove that my cables will make your system sound better", says the snake oil vendor, "for proof denies faith, and without faith, you will hear nothing."
Vedeti, razumeti, znati.

glinik ::

Saladin, Eschelon prosim za malo zrelosti.

matrix2 se je trudil in ne samo trudil naredit kakšen kabel, dejansko ga je naredil. Fantje to moramo spoštovat, vsaj jaz ga. Spoloh si ne predstavljate, kako se lahko opečeš s temi home made stvarmi. Ne rečem, da je naredil hi-end kabel za sistem srednjega ranga. Človek se je potrudil in plunil v roke. Koliko izmed vas lahko to reče? Zato, prosim lepo ...

matrix2, če svojih virov nočeš povedati, tudi prav. Bo pač Trancedeejay slabe volje :P Na koncu se ne gre za to. Važno da zadeva pokaže kakšne rezultate.

Kolegi so delali kable s pozlačene žize, katero so uvozli z Japonske. Kar nekaj njihovih kablov kroži po Sloveniji. Narejeni so z florescentno rumenih požirk, tako da ga jaz takoj prepoznam :) .

Kao ovrednotiš takšen kabel? Čisto preprosto, primerjaš ga z cenovno omenjenimi kabli.

matrix2, daj na test en takšen kabel Trancedeejay-ju, bo zanimivo slišat rezultat.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

matrix2, če svojih virov nočeš povedati, tudi prav. Bo pač Trancedeejay slabe volje Na koncu se ne gre za to

Sploh ni fora v tem slabe volje, le nakladacev je polno po forumih in ce je "generalni uvoznik za High End robo from scandinavia"(kaksno nakladanje), potem bi bil kolega vesel za novo stranko. Bi zastopil ce bi rekel, da zastopa to in to firmo. Potem bi ta clovek bil uvoznik za recimo Gryphona........in se ostalih firm, kjer so zastopnistva skandinavskih firm razdrobljena po firmah pol to ni mogoce.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

no ja prerekat se pa ravno ne mislim, mogoče sem saj dal komu kakšno iztočnico, pa brez zamere...

OnTheMic ::

Se opravičujem za prekinitev vroče debate... me pa zanima ena zadeva, namreč če se je kdo od vas (razen Cryptozavra) že spravil izdelat in preizkusil zvočniške kable iz mrežnega Cat5 kabla? Vem da je bil nekaj strani nazaj že govora o tem, zadeva je privlačna tako zaradi nizke cene kot zaradi pozitivnih odzivov ljudi na netu, pa me zanimajo vaše izkušnje okoli teh kablov, preden se grem igrat pletiljo kitk:D
Se pravi, govora je nečem takem (KLIK!)

LP

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OnTheMic ()

Teh kablov ne poznam, poznam pa poln baker in ta ni slab (za 300sit/m) :) .

Lp

Je vredno razmisleka ...

En vsaj približno resen test kablov. Eksotika se ne splača.
Vedeti, razumeti, znati.

A to je zate test kablov? Polno meritev in grafov? Zdaj točno do potankosti poznam vsak kabel ... :\ :\ :\ :\

Si morda s stroke? Jaz sem, ampak takšnih tumarij tudi ne govorim. Daj se prvo pogovi z ljudmi, ki so seznanjeni s temi stvarmi. Šele nato piši na fomumih. Le kaj si naj mislimo o tebi? Če boš tako nadaljeval, se še ti bodo "kure smejale".

Saj ni poanta v tem, kako kabel prenaša frekvenčni spekter. Važno je, kako paše kabel v sistem! Enim pašejo bol "ostri" kabli, drugim bol "mehki". Ko poslušaš glasbo, poslušaš celoten hi-fi sistem + akustiko prostora!

To je kruta resnica, pa brez zamere.

Lp

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: glinik ()

Stepni Volk ::

Recimo, da so audiofili gurmani. Ista juha ima zaužita z zlato žlico drugačen okus, kot s plastično.

Zgodovina sprememb…

OnTheMic ::

Heh, jaz sem tudi iz stroke, pa mi razni grafi o kapacitivnostih, induktivnostih in podobni navlaki s faksa prav nič ne povedo o tem, koliko bolje bodo prepleteni Cat5 kabli zveneli mojim ušesom, NE pa inštrumentom. Jaz samo iščem nekoga, ki je to že preizkusil in JE slišal razliko (subjektivni faktor se tolerira), da mi pove, če se mi nekaj-urno pletenje splača, ali se bom na koncu počutil kot naivna mona z najbolj bedastimi kabli, ki špilajo enako kot najcenejši inštalacijski kabel preseka 0,000001 mm^2 :\

LP:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OnTheMic ()

Uh, nisem jaz kriv, če ne znate čitat grafov. Lepo bi prosil za povezavo (ali celo razlago), kakšne drugačne karakteristike bi še lahko imel kabel, kot te, ki so bile izmerjene na testu.
IMHO - Zelo zmeden je avdiofil, ki uporablja kabel kot equalizier ((c) Saladin).

Kure so kure - mirno naj kokodakajo, zakaj bi me to skrbelo?:P Če želiš, si mirno oglej stvari, ki jih govorim po forumu - za svojimi besedami stojim. Nič ne skrbi glede mojega zavedanja, kaj vse sestavlja domačo reprodukcijo zvoka - sem že prej rekel, da je pomembna celotna pot od vira do možgančkov. (izvorni zvok v studiu/koncertu -> prvo kuhanje -> glasbeni medij -> predvajalnik -> kuhanje, kuhanje, kuhanje -> ti slišiš zvok.

PS: Saladin - Avdiofili so sestavljeni iz več verskih ločin. Npr. puristi, lampaši, kablaši, znamkaši. Natančen zvok med njimi zahtevajo pravzaprav samo puristi. Sem bi se uvrstil med avdioholike - rad bi čimveč dobrega zvočnega vina (magari v lambarjih) za znosno ceno - vendar me ne zanima oblika steklenice in znamka.
Vedeti, razumeti, znati.

Si morda isti šaljivec kot Stepni Volk? :D :D

IMHO - Zelo zmeden je avdiofil, ki uporablja kabel kot equalizier ((c) Saladin).

Ne poznam audiofila, ki ne uporablja kable kot equalizer. To je en od načinov za fini "tuning" zvoka. Ali se ne strinjaš z mano?

Lp

Je vredno razmisleka ...

VanGog ::

Kabli in ostale komponente naj bi imeli čim manj vpliva na zvok, tako da bi le-ta zvenel čim bolj podobno izvoru. Audiofil tvojega kova bi se moral izogibati vsakega "tuning-a" :)

To je neizpodbitno dejstvo ... Vsaka komponenta doda in odvzame določene parametre v zvoku.

Lp

Je vredno razmisleka ...

glinik - če "Vsaka komponenta doda in odvzame določene parametre v zvoku", je na daleč razvidno, da NI AUDIOFILSKIH NAPRAV. Original je en sam, takšen kot je in če ga potem kvariš z odvzemanjem in dodajanjem parametrom imaš POKVAREK in ne AUDIOFILSKI ZVOK.

ERGO: Ko boš na Hi-Fiju slišal razliko med Stradivarijdevko in Yamaho si vsaj delno na konju. Ko ne boš slišal razlike med posnetkom Stradivardijevke in igranjem v živo... takrat boš lahko rekel, da imaš Audiofilski sistem. Do danes, ga nima še nihče. So samo oddaljeni približki.
Se torej za pribbližek splača investirati silne denarje v kabel?

In kot je bilo rečeno: audifilska naprava je tista, ki v ničemer ne vpliva na zvok, glede na temo, bi bil to torej superprevodnik.

Zgodovina sprememb…

Muhahaha!
Kar nekateri poskušajo z milijonskimi kabli, lahko jaz vsak trenutek naredim z free softwarskim equalizerjem.

Malo basa dol, malo treble gor, ....
Ma milina :P

Eni niso tako pametni kot ti, Saladin. ;) :D >:D Šalo na stran, vse se tudi ne da zrihtat z equalizerjem.

Stepni Volk, se vidi da nisva v "istem čolnu".

Lp

Je vredno razmisleka ...

glinik res te zelo občudujem in spoštujem koliko energije in truda si že do sedaj vrgel proč samo z prepričevanjem prepričanih in trudom obrazložitve že v kameni dobi znanih osnov in dejstev audiofilstva:D

OwcA ::

Vidiš, natanko v tem je problem, veliko avdiofilskih doktrin je kamenodobnih. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

˝OVCA˝, a bi ti stlačil v kameno dobo tudi DJ-je ki vrtijo iz kamene dobe zaprašene LP plošče po vseh znanih svetovnih diskotekah, za nameček pa se z te istimi LP ploščami ki so iz kamene dobe kitijo kako je zvok precej boljši od oh in sploh, super duper CD plošč. Torej DJ-ji so postali zaprašeni fosili, ki ne vedo kaj so moderni CD-ji po tvoje so to egocentri, ki več ne vedo kaj bi počeli sami z sabo. Kako sploh lahko obiskovalci diskotek uživajo ob takšni glasbi, ki za reprodukcijo uporablja kamendobne aparature in tehnologijo. Hmmmmmm :D :D

Večina avdiofilov bi se ti odrekla, če bi v pričo njih kot referenco omenjal diskoteke. ;)

Nič ne de, sam sem bolj toleranten in bi te le opozoril, da ne podtikaj, če še znam brati za sabo, nisem nič opredelil teh kamenodobnih doktrin.

"Vinyl has long been the go-to format for audiophiles. Often described as having a warmer sound than CDs, the quality of vinyl that people often try to put their finger on is its ability to capture the feeling of a live performance. Vinyl isn't exactly more 'clear' -- the frequent, but often avoidable, hisses and pops are actually what turn many people off from records. The appeal is that the recording is alive. Through the thin film of static, it actually feels like the instruments are in the room with you. The record also grows with you, degrading slightly -- but charmingly -- after each listen.

According to the RIAA, vinyl's percentage of overall sales doubled in 2004, grossing $110 million over 2000's $72 million. This growth came at a time when overall music sales dropped from $14.4 billion to $12.2 billion."
KLIK

ovca res imaš pravi nick:D Jaz bi te pa le opozoril, da si moj post vredu prebereš, če si saj malo Slovenca, ni nikakršnega podtikanja...

Še en zagovornik s pomankljivim bralnim razumevanjem. Torej, kje sem omenjal LP plošče? Nikjer? Da te citiram: Hmmmmmm. ;)

Moje prejšnje sporočilo je v smislu podpore "kamene dobe", saj izvirni audiofili še sedaj prisegajo na LPjke.
Kabli z njihove perspektive tako nimajo smisla, če glasbo poslušate preko digitalnega, kockastega zvoka.

Kot sem že N-krat rekel, kupite si aktivne zvočnike z digitalno končno stopnjo (BurrBrown DAC) podatke do tja spelite po zraku ali optiki... in amen.

HI
Ce bi imel kdaj dober gramofon bi videl da gramofoni se niso za odmet, je pa seveda en kup sranja na trgu. Govorim predvsen za dober robusten gramofon kot je Technics SL 1210MK2 in njegovi nasledniki(delajo ga ze vec desetletij). Z novo plato nic ne poka, novejse vinilke so iz boljsih materialov(kakor katere, vsaj iz bolj trdnega vinila). Pri gramofonu direktno primes plato in to je bistvo. Gramofon je tezek 12kg, dokupit je treba posebej glavo in iglo - sam imam Ortofon srebrno concorde
Gramofoni so dragi predvsem, ker so res vzdrzljivi imajo natancen pitch in zvok je res na nivoju, direct drive.....
Ce nimas dobrega gramofona sploh ne mores vedet .......
Saj ne recem, s CD-jem je fajn ker je ceneje(lahko si doma zmeces komade in zapeces), se vedno pa je kontrola boljsa z gramofona(je pa drazje, ker je treba vse original kupovat plate), pa drug je obcutek ko se dela z gramofonom. Podobno kot je drugacen obcutek ce DJ je ali pa se komadi po vrsti vrtijo s CD-ja.Misljeno je pravi DJ(elektronske glasbe), ne tist k na radiu fade out in fade in.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Stepni Volk: S tabo se ne nimam kej kregat... dolgčas:P
Trancedeejay: Doma imam Revoxov B 790 LP predvajalnik z diamantno iglo, težek je tolk, da bi lahko pruh staknu. Gor lahko zarolam plato Flamenco iz omejene JVC izdaje, kjer so uporabili direktno rezanje plate.
... Samo s časom so se na plati namnožili pokci in pikci, šuma ima pa že od zmeraj več kot 3/4 modernih posnetkov. LP je passé.
PS - za disk jockeya je LP uporaben le zaradi ergonomije... česar se ti najbrž zavedaš - kvaliteta je za nižja kot pri navadnem (dobrem) CDju - če je bil le mastering OK.
Vedeti, razumeti, znati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Eschelon ()

Zelo je vazno kaksna plata je in pa kaksen gramofon, daj gor kaksno plato z elektronsko musko, kar si povedal z diamantno iglo to meni nic ne pove. Sem imel nekaj gramofonov pa je Technics z Ortofonom concorde s PRO spilal super,drugi povprecno - ni pa cisto tako z ostalimi platami,ki niso z elektronsko glasbo , zelo je vazen tudi phono.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Trance, kot rečeno, če nimaš gramofona se je nesmiselno preprirati okoli kablovja, prenosi didgitalnih podatkov jih namreč ne potrebujejo oz. si lahko omisliš optične.

Če že ne verjamete meni, oz. se ne upate pogledati v same zvočnike in navoj okoli njih:

3. Speaker Cables
Despite all the myths and engineering fallacies surrounding speaker cables, these cables are not as critical as many cable companies would have you believe. In fact, many of these cable companies are simply marketing Snake Oil in fancy packages, and selling them to you for outrageous prices. The truth of the matter is, standard 10 or 12 AWG Oxygen Free Multistranded Cable (OFMC) is fine for most applications except for maybe the extreme scenario of a particularly difficult Electrostatic Loudspeaker (ESL) system driven by tube amplifiers, or extremely long runs (greater than 50ft) connected to low impedance speakers (4 ohms or less). In these cases, speaker cables with lower DCR and inductance may be more optimal to achieve the fullest potential of the system.

12 AWG OFMC has low enough DCR for runs up to about 50ft to not cause any deleterious effects on system performance. Dealing with relatively low frequencies (IE. 20kHz bandwidth) into low impedance loads (typically 4/ 8 ohms), it is very difficult for RF to ingress in your speaker cables. In addition, the inductance and capacitance of these cables is insignificant for runs up to even 50ft or so, compared to the actual impedance properties of your loudspeakers and the 20kHz bandwidth in question. The majority of users running speaker cables of this length are usually doing so for surround sound applications. In most cases, these speakers are usually so far off axis with respect to the listener that the attenuation and phase change due to increased cable impedance is a secondary concern. For the ESL case driven by esoteric tube amps or amplifiers with higher than usual output impedances, it is usually recommended to shorten your cable runs by placing each amplifier as closely to each speaker as possible.

If you consider that even most high end loudspeakers are internally wired with 14-16 AWG copper wire, and the terminations of most power amps / receivers and loudspeakers are soldered onto binding posts, then ask yourself, how could these "exotic" cables make such an audible difference?

What is important in speaker cables is how you terminate them. You want to ensure that you have the tightest connection of the cable to your amp and loudspeaker to minimize contact resistance. For that, I recommend either spades or banana plugs. Despite the fact that Spades generally have greater surface area contact than banana plugs, I have found that banana plugs usually make for a better connection to most commercial binding posts found on loudspeakers and amplifiers. Always remember to keep you speaker cable runs as short as possible and not to loop excessive cables as this may slightly increase cable inductance.

If you cannot avoid running speaker wires in parallel with power cords, and /or your system is prone to RFI ingress, shielded twisted pair speaker cables may also be a great option. Many manufacturers offer this option for only a small additional cost. I suggest reviewing the excellent article written by Dan Banquer title " Bulletproofing Your System from Interference " for tips in combating noisy environments.

VIR: Audioholics

Misliš da je edini?

Lp

Je vredno razmisleka ...

Vem, da ni, je pa eden bolj transparentnih glede uporababljenih komponent in kar je ključno, prvi ki mi je padel na pamet. ;)

Zelo vesel bi bil seznama, ki bi dopolnil moj odgovor.

Po moje kar vsi renomirani izdelovalci zvočnikov uporabljajo bol kvalitetno ožičenje. Recimo JM Lab - Utopia uporablja zelooo debele bakrene kable.

Lp

Je vredno razmisleka ...

Poldi112 ::

>In kot je bilo rečeno: audifilska naprava je tista, ki v ničemer ne vpliva na zvok, glede na temo, bi bil to torej superprevodnik.

>Kabli in ostale komponente naj bi imeli čim manj vpliva na zvok, tako da bi le-ta zvenel čim bolj podobno izvoru. Audiofil tvojega kova bi se moral izogibati vsakega "tuning-a" :)

Avdiofilska naprava je tista, ki se trudi čim bolj verno reproducirati original. To da ji ne uspe 100% je nikakor ne diskvalificira kot avdiofilsko. In vsaka naprava nekaj doda, odvzame,.. pač omejitve tehnike. In s pravilno uskladitvijo ti lahko ne izničiš, ampak uravnovesiš te pomankljivosti, da so čim manj moteče. In kabli so tu najprimernejša komponenta, pretezno zaradi njihove cene in posledično večje fleksibilnosti pri iskanju ravnovesja.

>Se torej za pribbližek splača investirati silne denarje v kabel?

Vprašaj se zakaj imaš sistem. Kupi si en mp3 za 4.000 sit. Glede na to da nič ne igra enako kot original je pač brezveze dajati denar v komponente, ane.
Sicer pa kdo tu sploh investira silne denarje v kabel? Dvomim da ima kdo kabel za najdrazjo komponento.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Ponavljam vprašanje, zakaj je že kabel od končne stopnje do zvočne omarice (loudspeaker), bolj pomemben od:

1 kretnice

2 kablov med posameznimi zvočniki(drivers) v večsistemski zvočni omarici
3 samih priključkov na posamezen zvočnik

4 kablov uporabljenih za "voice coile"
KLIK in KLAK

Za osvežitev:

When is a joint not a joint?
When we attach our internal wiring loom to our drivers, we do not use the traditional gold-plated screw terminals. We actually attach the pure copper voice coil wire directly to the internal hookup wire. We carefully clean both the voice coil wires and the bare ends of the internal wiring harness with Cardas cleaning fluid. Then we carefully align the ends of the wires within a WBT crimping sleeve and apply the exact pressure required to cold-weld the joint and evacuate all air from it. We very carefully apply a small sphere of Cardas quad eutectic solder at each end of the crimping sleeve to seal and strengthen the joint. At no point does any solder come between the voice coil wire and internal wiring harness.
Vir: Overkillaudio

Wiring
Avantgarde Acoustic hornspeakers utilize highest quality maximum-purity copper cables. This holds true not only for external but also for the internal wiring. The wiring is characterized by extremely low inductance and minimal capacitance. This results in hardly measurable losses due to damping.
No colorations are introduced by "exotic" cables that could interact with your amplifier. You'll hear what we heard when we designed them.
Vir: Avantgarde

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: podtalje ()

Poldi112 ::

Moje točke niso povezane s tvojimi.

1. Pri samem navitju veliko izbire nimaš - vsi prepleti avtomatično odpadejo. Vse kar lahko narediš je vzameš čim boljši material v smislu price/performance (ker drag kabel se tu glede na količino ne izplača - na drugih delih zvočnika za ta denar dobiš več, zato pač vložiš tja - vsaj pri nižjih modelih).

2. Pri kratkih povezavah med elementi znotraj zvočnika si tudi precej omejen.

3. Govoriš kot da vse zvočne omarice uporabljajo bedne kable za notranje povezave.

4. Pri zvočniku je logično da hočeš da ima nevtralen zvok (čeprav ga večina nima). S kabli ti naknadno nastavljaš finese v svojem sistemu.

5. Vse to je teorija. Praksa je tisto kar šteje. Če bi bilo enostavno bi razdrl vsak zvočnik in tudi tam menjal kable. Podobno kot ljudje menjajo elektronske elemente v cd-playerjih. Dejstvo je da kabli vplivajo na zvok. In to da ima zvočnik v sebi navaden baker (za primere ko ga ima) še zdaleč ne pomeni, da je nesmiselno karkoli drugega uporabiti za zvočniški kabel.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

To je pač tvoje subjektivno razmišljanje, ki mi v ničemer ne odgovori na zastavljeno vprašanje, kako je lahko 3-5m kabla od končne stopnje bolj pomebnih od tistih, ki so že v zvočniku? Da ne govorim o ostali čisto nič "audiofilski" navlaki v obliki kretnic, povezav med kabli in posameznimi zvočniki, kretnico in priključkom za zvočnike...

Kakšen .edu link bi bil bolj prepričljiv.
Zanimiv za debato pa morda teze posameznih proizvajalcev zvočniških sistemov glede ožičenja.

In podvprašanje, če so kabli tako zelo pomembni, zakaj vsi audiofili potemtakem nimajo aktivnih zvočnikov?
V primeru ljubitelja digitalnega, si lahko tako pripelješ podatke neposredno v zvočnik preko optike, kjer jih kvaliteten DAC spremeni v analogni signal in končna stopnja skupaj z zvočnikom - aktivni zvočni - spremeni v zvok.
Da ne govorim o tem, da je na tem področju velik maneverski prostor za custom build sisteme.

Pred krtakim sem surfal po spletu in našel zanimiv podatek, da je naše uho 1000X bol precizno, kot najnovejše merilna naprave. Pol ni nil ludnega, da se z meritvijo nikakor ne bo dal izmeriti vpliv kablov na sistem.

Subjektivnost, gor ali dol, faktor 1000 govori zase ...

Lp

Je vredno razmisleka ...

da je naše uho 1000X bol precizno, kot najnovejše merilna naprave

Večjeg bedarije (tudi če šteješ mojo pristranost glede kablov) še nisem slišal.

thramos ::

Jest sm pa pred kratkim slišal da so naprave 10000x natančnješe od ušesa. Mislm faktor 10000 !!!:\

(beri: kredibilen link prosim)

Samo posredujem informacije interneta, ki ga eni tako naivno "ubogate oz. poslušate". :D :D
Malo pobrskajte, bote že našli ...

Lp

Je vredno razmisleka ...

Fizikalko ::

Ne razumem, zakaj ne daš linka, če si že sam našel...
««
9 / 19
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Fizikalna razlaga pri napajalnem kablu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10010808 (5984) Trancedeejay
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27429955 (15279) CoolBits
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7610008 (8988) Trancedeejay
»

[HI-FI primerjalni test] potek, organizacija... (strani: 1 2 3 )

1218782 (6803) gumby
»

[Hi-Fi] - Debata: CD vs. DVD predvajalnik (strani: 1 2 3 4 )

19514896 (11333) Trancedeejay

Več podobnih tem