» »

Druže Tito mi ti se kunemo...

Druže Tito mi ti se kunemo...

1
2
3 4

OrlyTM ::

slenik ... LOOL ... tezke firme ja, zrasle na plecih proletarcev in drzavnisko napihnjenega mosnjicka ... kok so ble pa rentabilne je pa drugo vprasanje ... takrat so mel itq "vsi vsega dost", koga je brigalo, ce se mal zgube dela, vazn da se dela pa da so prazniki pa da se Titeja slavi! jupi! :ourajt:

Da ne omenjamo lepih reci, kot je plansko gospodarstvo, bencin na bone, voznja na parne in neparne dneve itd ... jupii ... vsaj presrani nismo bli, ker ni blo nobene izbire ... al bos to, alpa nic! :\

-------------------------
Brane2 ... mi znas razlozit, zakaj vztrajno pises Tile?

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

OrlyTM ::

Meni naprimer je tak režim,ko te povsod in na vsakem koraku zavirajo z nekimi kaznimi (nesmiselnimi) in birokracijo gre pošteno na k...c.


8-O 8-O
ti si najbrz premlad, da bi pomnil situacijo ki se je godila proti koncu v Yu, ane?

iz tvojih besed veje ideja, da je blo takrat pa z rozicami postlano, polcajov sploh blo ni, birokracije tut ne ... to smo sam pel, vriskal, pil in jedl (ne nujno v tem vrstnem redu) na narocilnico! sopaj! :\

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

slenik ::

Čisto možno da sem "premlad" ampak taka lopovščina ko se odvija pri nas v tem času in "demokratični" državi (bolj policijski) mi gre na bruhanje. Mimogrede tolko sem mlad,da se jasno spomnim nekaterih pomembnih stvari za tisto obdobje vključno z sirenami in ljudmi,ki so tulili-e ob smrti Jožeka. Če si razumel,da so moji spomini o rožicah iz teh časov si narobe razumel ali pa sem se jaz narobe izrazil. Je pa zdaj veliko več prevar,lopovščine in hinavščine kot jo je blo takrat,ker si ljudje niso upali.
Eni so psihopati eni pa smo še bolj psihopati. :)

Brane2 ::


Da ne omenjamo lepih reci, kot je plansko gospodarstvo, bencin na bone, voznja na parne in neparne dneve itd ... jupii ... vsaj presrani nismo bli, ker ni blo nobene izbire ... al bos to, alpa nic! :\


Posledica škripanja sistema. Vsaj od prišpranega benza si ni lokalni veljak (v vsaki občini) zgradil bajte recimo.

Kaj misliš, da bi se zgodilo sedaj, če bi zavladala podobna situacija z derivati ?



Brane2 ... mi znas razlozit, zakaj vztrajno pises Tile?


Tip mi je prirasel k srcu. Kot da bi bil del familije. Kaj morem. 0:)

Bil je velik, ampak imel je povsem smrtniške napake. In pravzaprav ni bil napačen.
On the journey of life, I chose the psycho path.

antonija ::

slenik: Je pa zdaj veliko več prevar,lopovščine in hinavščine kot jo je blo takrat, ker si ljudje niso upali.

"prevar,lopovščine in hinavščine" je glih tolk kot jo je blo zmeri, sam da jo zdej izvaja vec ljudi. V tistem sistemu je pa to pac pocel zlo malo ljudi, o tem ni noben govoru (ker je bilo tako govorjenje zdravju skodljivo) in zadeva je bla resena.8-)
Dons te pa po cajtngih vlacjo pa clo sluzbo lahk zarad tega izgubis (seveda v zameno za miljonske odpravnine...>:D )
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

drejc ::

@Tito loveji:

Goli otok, udba, (tudi javne) eksekucije, ovajanje nevoščljivih sosedov -> zapor ali smrt, razlastninjenje vseh, ipd...

To vas ne gane?

username ::

Trenutnega z volitvami določenega alfo v ZDA, lahko vsak tepček zmerja z idiotom, pa se mu nič ne zgodi. Lahko ga vsak zasmehuje kolikor hoče, pa to ni nič nevarno. Daje pa to (zmerjalcem) očitno dober občutek, kako pogumni da so. Ali pa le refleks "takoj udari po alfi, ki se ne brani!" To je v evolucijski zgodovini vedno pomenilo, da ne bo več dolgo in da je čas za majhen prevrat in čiščenje. Biti na tapravi strani, je bilo življensko pomembno.

Večini demokracija povzroča tesnobo. Ni naravna.
Prvi odstavek: bravo. Mislim da to kar dobro pojasni trenutni bes marsikoga nasproti Bushu.

Drugi odstavek: ni nujno res, da je demokracija v tej luči nenaravna. Še vedno imaš neke vrste alfa samca (predsednik, najmočnejša stranka), ki si mora (kot v naravi/tropu) položaj priboriti (vendar pač na volitvah). Tudi v naravi trenutnega alfa samca nekateri posamezniki občasno izzivajo. Šefe jih ubije/pretepe/odžene in obdrži položaj. Ali pa mu to ne uspe in izzivalec postane novi alfa male.

Pri demokraciji je stvar le v tem, da je ta obred izzivanja/spopada s predpisi vnaprej planiran in časovno določen - ponavadi na vsakih 4 ali 5 let.
Tudi v "naravi" je moč alfa samca v bistvu pogojena s tem, da ga trop sprejme kot takega. To se tam zgodi avtomatsko, ko premaga konkurenta v fizičnem obračunu; medtem ko v demokraciji ga premaga z večjim številom volilnih glasov. Ki jih dobi tisti, za katerega je večina presodila, da je zmagal v "pretepu" (predvolilni kampanji).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Brane2 ::


Goli otok...


Poglej malo, kaj se je v soseščini dogajalo v tem času, nato pa govori. Koneckoncev lahko poglej tudi v modernejše čase, kako so se recimo stvari urejale v CRO, BiH, SR in mi povej kaj o Golem otoku...


, udba,

Kaj je z njo ?
Kot vsak cesar, jer rabil tudi takratni poleg klasičnih stražarskih psov tudi nemške doge. A zdej jih kao ni ?


(tudi javne) eksekucije


kakšne javne eksekucije ?


, ovajanje nevoščljivih sosedov -> zapor ali smrt,


IMHO Nakladaš. Če je primer tako lahko najti, pa mi jih prosim naštej nekaj. Eno tipično ovadbo nevoščljivega soseda, ki se je končala s smrtjo. Ja, osamljen sluučaj bi verjetno našel tu pa tam ( saj ga koneckoncev brez težav tudi danes) a ti očitno govoriš o epidemiji.


razlastninjenje vseh, ipd...


Posledica ureditve. Ne vem zakaj vsi tako jokajo ob tem. Ni jim prav, ker so razlastninili vse. Če bi razlastninili samo nekatere, bi jim pa blo ? Figo, vpili bi še bolj.

O.K. Bilo je veliko napak ( kot jih vidimo iz današnje perspektive) a koneckoncev bilo je tudi ogromno kiksov v nedavnem lastninjenju, se ti ne zdi ?

Da se razumemo, ne jokam za preteklimi časi. Kokršnikoli so že bili, ne bo jih več nazaj.
Se pa zavedam, da smo v mnogih stvareh zeleni za dedke in da ščijemo v veter.
Zato sem pri kritikah stare generacije, ki so danes prerasle v prave olimpijske igre, previden.

Mogoče pa serjemo, ker nimamo takratne perspektive. Mogoče so nas pa pizza na dom, Playstation, Internet in še mnlijon drugih pridobitev pomehkužili do te mere, da se sploh ne zavedamo več realnosti takratnega življenja, tako tehničnih, tehnoloških, družbenih in političnih realnosti. Še par let pa bomo bitko na Sutjeski reinkarnirali kot playlevel v Doomu 4... Lahko je srati s polno ritjo, pravijo. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

> Goli otok, udba, (tudi javne) eksekucije, ovajanje nevoščljivih sosedov -> zapor ali smrt, razlastninjenje vseh, ipd...

Bolj malo, se mi zdi. To je čisto "naravno" obnašanje, ki pride na plan vedno, ko ni nekih zelo "nenaravnih" civilizacijskih pravil. Ali, ko so ta pravila vsaj začasno kakorkoli suspendirana.

Takrat ljudje delajo tako, kot jim velevajo genetsko vrojeni mehanizmi. Vsak sram ali kesanje po tistem, je spet evolucijska adaptacija. Ne izvaja se, če ni absolutno potrebna.

Da bi pa zamerili alfa samcu plemena, je pa sploh težka! Kakšen izzivalec, mogoče.

No, tako je genetsko. Memetsko smo pa neredili celo moralno konstrukcijo, ki obsoja nekatera dejanja. Vendar tudi to "memetiko" uporablja vsak po svoje. Tudi za opravičevanja česarkoli je pač potrebno. Ali pa za zgražanje nad kom, ki to sicer manj zasluži.

Možgani so stroj, ki izvaja memeplex. Vendar ponavadi precej švoh/len stroj, ki niti slučajno ne dojame protislovnosti svojega memeplexa. Zato z večino ljudi ni težav, nikoli.

Potem se pa najdejo pa razni "šahisti", ki z veseljem preigravajo vse mogoče kombinacije in jim od okolja sugerirani memepex ni nič preveč svet. Taki potem pridejo do lastnih sklepov. Ponavadi v stilu "Tito je bil nezakonski sin cesarja Franca Jožefa". So pa vmes tudi kakšni biseri, taki 100 let pred časom, ki jih svinje sploh ne marajo.

Vsi smo v tem kotlu in se kobacamo.

-------------

Zakaj mislim, da so bili v 20. stoletju skrajneži tipa Lenin, Hitler, Tito ... tako uspešni? Vsaj na Vzhodni polobli? Zaradi šibkosti in krize civilizacije, niso bili zaustavljeni že prej. Ljudje so jih imeli radi in jih imajo še. Sploh preživeli njihova "čiščenja".

Thomas ::

usernameov post pa jemljem kot dopolnilo svojih. Sem že hotel napisati, da alfa samci so še, da je še vse enako, samo pravila igre so druga. Taka, ki so bolj prijazna vsem ljudem, ne pa "firer in narod".

Demokracijo je "nenaravna" le toliko, kot je nenaravna hiša. Imamo neke globoke užitke it ven in imamo neke težnje po "zluzanju civilizacije".

Thomas ::

> Lahko je srati s polno ritjo, pravijo.

Absolutno. Dodal bi samo to, da so naši predniki imeli še bolj prazne riti, ker so se odločili, da bodo zavrgli civilizacijo 19. stoletja in še od prej. Preveč jih je razočarala prva svetovna vojna, gospodarska kriza, druga svetovna vojna ...

Zato so sklenili se it socializem. Nekaj imanentno boljšega, intuitivno jasnega, ampak s fatalno napako v samem središču. Ki pa je prišla na plan šele kasneje. Pravzaprav že tudi prej, vendar tega niso hoteli videti.

Thomas ::

Heh, sej je blo na Slotechu, ko je en pisal, kako bi bilo lepo, če bi bila zdaj kamena doba. Lepo bi ujel jelena, njegova žena bi ga odrla, otroci bi pa jedli.

Sicer je bil eden od mudžahedinov, ampak sej! Nekateri bi radi slekli težki plašč civilizacije. Mogoče samo toliko, da bi videli, kako je nag zmrzovati v sneženi noči. Samo je, ta težnja je. "Pojdimo v čimbolj preproste čase! Že SFRJ je na pol poti do tja!"

username ::

Demokracijo je "nenaravna" le toliko, kot je nenaravna hiša.
Aha, če pa tako postavimo zadeve, imaš pa prav.

Jaz bi še to rekel: demokracija glede svojega mehanizma vzpostavljanja in delovanja morda ni najbolj (direktno) naravna, je pa 100% naravna po svojem namenu, namreč izboljšanju življenjskih pogojev prebivalstva. Najbolj naravna zadeva je, da si želiš čim bolj udobno in prijetno (užitkov polno) življenje. Uresničevanje tega cilja daleč najbolje uspeva v demokraciji, ki zato krepko poseka vse ostale ureditve.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Brane2 ::


Absolutno. Dodal bi samo to, da so naši predniki imeli še bolj prazne riti, ker so se odločili, da bodo zavrgli civilizacijo 19. stoletja in še od prej. Preveč jih je razočarala prva svetovna vojna, gospodarska kriza, druga svetovna vojna ...


Že, ampak saj to je verjetno razumljivo. Nategnili so jih vsi, tudi dotedanja oblast, ki bi jih prodala za pest drobiža.
Prišli so novi ljudje, ki so imeli vizijo. Če se prav spomnim je bila YU gospodarska rast tja do leta 74 pravi fenomen. Imeli smo baje večjo rast od Japoncev, nato pa se je zalomilo. Baje je prišlo do sporov v vodstvu ali nekaj takega. Napredna struja je pritiskala smer liberalizacije itd, vendar je prevladala "stara garda".
Baje je blo nekaj grdih umorov oziroma sumljivih nesreč iz tega časa.

O.K. To še ne pomeni nujno, da je šlo za za*eb. Dali smo skozi neko poglavje samostojnosti in industrializacije, ki ga drugače verjetno ne bi. Kdo lahko garantira, da nas drugače oblast ne bi razprodala, kot je denimo sedanja razprodala madžare ali da bi Slovenija obstajala v sedanji velikosti in obliki ?


Zato so sklenili se it socializem. Nekaj imanentno boljšega, intuitivno jasnega, ampak s fatalno napako v samem središču. Ki pa je prišla na plan šele kasneje. Pravzaprav že tudi prej, vendar tega niso hoteli videti.


Že, ampak v čem je takratna situacija toliko drugačna od sedanje ? Prlamentarna ureditev sama po sebi ni zdravilo proti napačnim odločitvam. Če se bo za sedanjo ureditev izkazalo, da ima fundamentalno napako, misliš da ne bo nobene inercije in paničnega poskusa potegnit iz nastale situacije čimveč poslanskih plač ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Hmmm. Spet je videt, kot da jokam za starimi časi.

Pa ne. Le pravim, da fotri za svoj čas niso bili tako neumni in nesposobni.

Ja, vedno je kaj, kar bi najraje pozabili a tako je pač z zgodovino. Ni vedno lepa.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

> Hmmm. Spet je videt, kot da jokam za starimi časi.

Niti ne. Bolj da hočeš najti nek smisel v njih. Da niso bili čisto proč vrženi.

> Le pravim, da fotri za svoj čas niso bili tako neumni in nesposobni.

Ne, samo v dosti bolj slabih okoliščinah. Čeprav se zaradi stalnega govorjenja a "naglici, stresu ... bla, bla ..." nekako pozabi, da so bili oni v objektivno slabših okoliščinah. Toliko in toliko desetletij nazaj.

ombre ::

Jzt vem da sem bil pol blazno ponosen na to da živim takrat v Jugi, ko sem ratal pionir... Na to da sem ratal Titova mladina. Pa sem s titovkam pa rdečim rutam okol letal. :D Tega zdej ni več.
OmbreMan - Galaxy of knowledge

Thomas ::

Titojugend, Hitlerjeva omladina, Musolinijevi pionirji ... to je ritual, zakoreninjen globoko v evoluciji.

Da alfa samec ne bi požrl/ubil mladičev, ki mu ne izkazujejo spoštovanja ... to je velika skrb opičjih mater. Pa ne samo opičjih.

iration ::

> Tega zdej ni več.

Haha, res je, tega ni več, ljudje smo se odločili za napredek in ne za stagnacijo v srednjem veku ...
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Brane2 ::

Ja. če bi zdaj laufal po mestu z rutko in baklo in vpil da si Janšin pionir, bi tipa mogoče še zaćorkirali zaradi suma pedofilije... Domiselna diverzija... :D :D

Tud pogovor s strici kriminalisti bi znal biti material za na net: "Povej stricu inšpektorju (boš čokolado ?) kje si se dotikal ti njega in kje on tebe ?"

Saj pravzaprav to niti ni tako neumno. Prikoraka tip iz parlamenta, pa ga pričaka 50.000 pionirjev z zastavicami.
Pravzaprav, če bi to komu prštimali, bi mogoče raje bonsaiju pred pisarno... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

username ::

Titojugend, Hitlerjeva omladina, Musolinijevi pionirji ... to je ritual, zakoreninjen globoko v evoluciji.
en baj-d-vej offtopic: v enem dokumentarcu so kazali vzhodnonemške pionirje v letih po ustanovitvi NDR: uniforma, rituali itd so bili praktično kopije hitlerjugenda. So za primer tudi pokazali posnetke "originalov" (Hitlerjugenda). Ne morš verjet, isto. (no oziroma komot verjameš)

(tudi jaz sem bil včlanjen v tito-jugend press :D sicer avtomatsko, seveda niti formalno niso spraševali, a bi mi bli pionirji al ne)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

> v enem dokumentarcu so kazali vzhodnonemške pionirje v letih po ustanovitvi NDR: uniforma, rituali itd so bili praktično kopije hitlerjugenda

Podobnost se tam nikakor ne neha. Prej začne. Podrobna morfologija vsake diktature je zelo enaka. Včasih, je prav smešna. Recimo, kako so YU top udbovci hodili okoli v ledermontlnih, na las podobni gestapovcem.

Itd.

Sej je bil škandal, ko so eni naši veliki umetniki (provokacije) za Titovo štafeto preplonkali plakat za Hitlerjevo štafeto. :D

No, tko iz glave bi naštel ene 20 podobnosti, pa še ene 20 bi jih zgooglal, sam se mi zdej ne ljubi.

cryptozaver ::

Recimo, kako so YU top udbovci hodili okoli v ledermontlnih, na las podobni gestapovcem.


khm... ja no u filmih pa res.

Drugac pa relativno veliik predvsem preprostih ljudi hudo pogresa stare case. Poleg tega da so si bli ljudje blizje kot so si sedaj, so eni zvel bolje. Verjeli smo v svoj kult osebnosti in to pomirja.

Mimogrede se lepsa plat socializma. ;)

Thomas ::

Vsakemu memeplexu se nekej dogaja. Temu, kar se mu dogaja, se reče evolucija. Nezvestoba prvotnim zamislim, načrtom in idejam ni znak šibkega, pač pa prej močnega duha. Zmote se odpravljajo, ene s silo, ene zlepa. Samo najprej se morajo sploh odkriti, da se lahko odpravijo. Ali pa se nekatere nanovo naredijo, tudi to se včasih zgodi.

Memeplex in genom sta zelo podobna, kar se tega tiče. Le da se memeplex spreminja vsaj milijonkrat hitreje.

Povprečno mišljenje ljudi v časih, ko je prišel Tito na oblast, se močno razlikuje od povprečnega mišljenja danes. Genetsko pogojen del memeplexa se ni spremenil, ostalo se pa je. Ne samo pri nas, po celem svetu, vključno z Ameriko. Kdor je padel 1954 v komo in se včeraj zbudil, ga poleg future shocka čaka tudi "popolno moralno razsulo" današnjega časa.

Če padaš v komo vsake tri tedne za 10 let, potem imaš noro vožnjo skozi čas. Ali pa če imaš dober spomin, potem tudi, vam povem! :)

ThePlayer ::

Če se vrnem na začetek (sploh nisem bral dlje od 2. posta - se mi zdi da je blo že vse povedano):

Tony Soprano. Iste baže tič. Pa Godfather, ki ga je igral Brando tudi. Pa resnični vzorniki teh likov, kot naprimer John Gotti ali 100 drugih.

Ljudje imajo evolucijsko pridobljeno tendenco, da "sajdajo" z njimi. Bolj varno za preživet. To, dokler so karakterji živi in na oblasti. Potem pa prime navadna nostalgija. "Ko sem bil še mlad in je Sonce še bolj gorko sijalo ...je bilo vse lepo!" Ergo tudi Titej.


Se popolnoma strinjam. Razlika je le ta, da je bila Titova cela država. Če kdo hoče v taki državi živet prav, jaz ne bi. Da pa danes z izsekavanjem spet pišejo njegovo ime po hribih je pa seveda čist druga pesem...

marS ::

Brane2: In danes je bistveno drugače ?

Ja valjda. danes JE bistveno drugače. če tega ne vidiš ali nočeš videti:
- si premlad
- ne dojemaš stanja
- al pa si partijski kader

To da je politični folk nastavljen je normalno, sej enkrat ena politika nastavlja ene svoje, drugič pa druge svojo. To je edino normalno.
Ni pa normalno da so 40let eni in edini tvoji tisti ki ti odločajo kaj boš delal kako boš delal kaj bor bral in nenazadnje kaj boš sral.

Kao "partijska šola" je samo kradla in morila to so tvoje besede ki jih ti v moja usta postavljaš, tega tako jaz nisem napisal, no dodal bi še da je total bluzila (si mogoče prebral kako Titovo knjigo al poslušal kak njegov govor?)
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Barakuda1 ::

Moj glavni point je ta. V odsotnosti pravil zahodne demokracije, se hitro vzpostavi NARAVNO delovanje ljudi in množic ljudi: Ubij vsakega, ki je zate potencialna grožnja!


:\

Ahhaa, zdaj pa razumem zakaj so ZDA ob prisotnosti demokracije med II. svetovno trpala v koncentracijska taborišča svoje državljane če so imeli malce poševne oči.

Ja, operacija "tora, tora, tora" je očitno tud demokratični zahodni zaveznici ZDA malce spremenila poglede na to, kako naj deluje demokracija v vojni.

drejc ::

Problem je, ker poboji in krivice niso ble nikol na papir napisane. Gugl nam ravno tu ne bo pomagal. Treba je pa prisluhnit takratnim nemško govorečim slovencem kako so bili terorizirani & nadzirani ter omejeni (pri veroizpovedi,iskanju službe, prostem gibanju, izhodu iz države,...) vseh 45 let. Koliko jih je izginilo pa upajo povedati šele sedaj. Nekateri se pa še tega ne upajo, ker vidijo Kučana&podobne na oblasti. Tele javne eksekucije nikjer niso napisane Brane, so pa pokopališča kompletnih rodov na Pohorju, ki so vsi pomrli v roku nekaj let. Pa ni blo kuge takrat zabeležene.

cryptozaver ::

Kolk je pa potamanil nacizem in fasizem ter domaci kolaboranti ostalih Slovencev??? A to pa kar naenkrat ni vec vazno? Ja ni vec IN o tem govort, ker so se zamenjale barve na vodilni politicni sceni.
In smo spet na zacetku.

Po tokih letih bi pa bil koncno cas da pokoplemo demone ki blodijo po razlicnih glavah. A kdo gleda postrani Svabe in Italijane katerih trupe so pospravile dosti dosti vec Slovencev kot pa beli rdecih ali obratno?

Niti slucajno. Mi se sovrazimo med sabo zato, ker to pac rabimo. Sicer ne bi blo nicesar za pobruhat a-ne?

marS ::

crypto: dej mal se zber in kej preber. sami sebe (beri: stran revolucije) smo se pobil 10x več kot so nas ostali potamanili. tolk bi pa že lahk vedel, no.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

cryptozaver ::

Kaksen vir mogoce?

marS ::

a za to bi rad vire al kaj? ma mislm, ej, res ne vem al si naiven al se sam zezaš...
na ti eno kost, pa še eno, če ti ne bo dovolj pa kar na google
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: marS ()

cryptozaver ::

Mal vec branja, mal matematike in tada LINK
pa se Tale
sam se tale link kjer poteka podobna debata kot tule, potem pa mirno noc zelim.

Zgodovina sprememb…

drejc ::

Crypto. Veš tut to vrjetno, da je bilo ogromno kolaborantov najstnikov, ki bi jih od matere lahko odtrgali tudi partizani... ti nesrečneži nekako niso imeli ravno izbire, niti niso vedeli zakaj se borijo. Grobišča nedolžnih vaščanov, ki so se uprli okupatorju je veliko, vrjetno tut v tvojem kraju. Te novice so se širile med slovenci izredno hitro. Nagon po preživetju in nadaljevanju rodov je (evolicijsko gledano even) normalna človeška reakcija in ob nekaterih okoliščinah vodi tudi do teh ekstremov. Šlo se je večinoma kdo bo hitreje prišel do družine in ponovačil vse moške, partizani ali nemci. Pri povojnih pobojih je šlo pa predvsem za načrtovane čistke z namenom preprečevanja padca politične ideologije, ki so jo gojili osvoboditelji.

- Kočevski Rog
- Slovenska Bistrica
- Crngrob
- Maribor
- Tezno
- Pusti grad pri Radovljici
...

Veleslavna "ljudska sodišča".

Brane2 ::


To da je politični folk nastavljen je normalno, sej enkrat ena politika nastavlja ene svoje, drugič pa druge svojo. To je edino normalno.
Ni pa normalno da so 40let eni in edini tvoji tisti ki ti odločajo kaj boš delal kako boš delal kaj bor bral in nenazadnje kaj boš sral.


Že, ampak:

1. To je bila posledica sistema

2. To sploh ni bil tvoj inicialni point. Prej si reku, da se ti je gnusilo nastavvljanje svojega kadra.
Sedaj je pa to kao normalno., gnusi pa se ti "dolžina mandata"...



Kao "partijska šola" je samo kradla in morila to so tvoje besede ki jih ti v moja usta postavljaš, tega tako jaz nisem napisal, no dodal bi še da je total bluzila (si mogoče prebral kako Titovo knjigo al poslušal kak njegov govor?)


Sem. In niso bili vsi napačni. Pustimo sedaj vljudnostne govore, ki jih je zahteval protokol.

Moj point je ta:

Strah me je ponavljanja napak- vedno enih in istih napak,skorajda tako, kot to lahko vidimo na Star Treku, ko tipi padejo v časovno zanko. Zamenjali smo ureditev in spet smo turbo pametni. Vsi pred nami (ali vsaj očetje) so bili debili, nevredni življena, mi smo pa "tisto pravo", s čemer se začenja raj. Pravzaprav, kar se nas tiče, lahko konec sveta kar pride, čas bi že bil da pademo v raj.

Saj je mogoče fino (čeprav morbidno) da štejemo trupla itd, ne zdi se mi pa v redu ta koncentracija revolucionarjev po revoluciji. Povprečen državljan je sila zafrustriran, zakompleksan zahrbtnež, ki je še leta 1987 verjetno veselo podpiral oblast itd, sedaj pa razlaga okorg, kako so ga zatirali in da je držal gofljo zaradi strahu za življenje. Prej zaradi kakih bonifikacij itd.

Skratka, generacija ali dve sta mimo in spet smo mi daleč najlepši in pravzaprav edini možni.
Koliko časa še in kaj pride v naslednjem ciklu ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Najmanj so Jugoslovani pobili Nemcev v Sloveniji. Od tega večinoma ujetnike po vojni.

Nemci so bili uspešnejši, pobili so več Jugoslovanov na območju Slovenije.

Največ so pa Jugoslovani pobili Jugoslovanov na območju Slovenije.

To je treba vedet.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Kva se pa Barakuda oglaša z njegovimi taborišči za Japonce v Ameriki med WW2, pa pojma nimam.

Kaj je hotu povedat? Ne vem. Vem, česa ni povedal. Da to NISO bila uničevalna taborišča, kjer bi ljudje umirali.

Če bi že hotu, bi pa lahko omenu uničevalno taborišče, ki so ga Zahodni zavezniki (USA in GB) ustanovili na področju Nemčije in je v njem umrlo milijon ujetih nemških vojakov, povečini pripadnikov SS. Enostavno so pustili, da jih je lakota, žeja in vreme.

Izven ozemlja ZDA in VB, je pa demokracija bila načeta, tako kot sem rekel. Ne samo YU komunisti, tudi Rusi, tudi zahodni zavezniki v Evropi med WW2 niso ravnali ravno po pravilih. So delali kar ogromne zločine.

Face it!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Kriza civilizacije v 20. stoletju je bila kar precej huda. Pravila, ki so prepovedovala ubijanje civilistov, kaj šele celih skupin nemočnih, so bila suspendirana. Spet so se dogajala "etnična čiščenja", ki so z nami že vso zgodovino. Ki jih preprečuje samo "devetnajstostoletna država" in nič dosti več. Ko je ta knocked down ali knocked off, se množične morije začnejo. Po v naših genih zapisanih pravilih, ne glede na raso, nacionalnost ... to nima veze. Strpneži precej mutijo okoli tega, da bi mene nekako prikazali za rasista, da bi bile moje teze manj verjetne.

Jest najbrž sem "rasist", le da kar do vseh ras. Raje pa imam, da se reče "kritičen" do VSEH ras, narodov ... sploh do vsega mesa. Že vidim ene svoje zoprnike, kako bodo poskočili: "Sej smo vedeli, ti bi pobil kar vse!" Ne gospoda, to je mogoče vaše razmišljanje. Jest bi samo neboleče popravil vse napake, pa seveda nimam nobene ultratehnologije. Samo povem, kako v resnici je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

Podobnost se tam nikakor ne neha. Prej začne. Podrobna morfologija vsake diktature je zelo enaka. Včasih, je prav smešna. Recimo, kako so YU top udbovci hodili okoli v ledermontlnih, na las podobni gestapovcem.
No tukaj mogoče niti ni šlo za kako simboliko podobnosti (hoteno ali ne), kvečjemu za bolj trivialne praktične razloge: leder plašči so bili pač takrat šik in v tistih časih tudi znamenje prestiža (takrat je bilo ekonomsko stanje bolj bogo in ni imel vsak dovolj denarja za ledermontl).

Včasih ljudje vidij(m)o simboliko tam, kjer je ni. Tako je bil pred leti v Delu podlistek o simbolih in med drugim so prišli na križe vseh sort. Nek starodavni germanski ali nordijski ali kdovekakšenže križ je bil podoben poenostavljenemu nemškemu križu, ki so ga Nemci konec vojne slikali na svoja letala. Avtor je na tej podlagi seveda nekaj bluzil o simboliki, češ zakaj so za avione izbrali tak križ, z nekimi napol religionimi nameni ali nekaj podobnega, v glavnem neumnost.
Prava razlaga je bila pač bolj praktična: proti koncu vojne so Švabi opustili obliko križa z začetka vojne, ker je bila dokaj komplicirana in je kombinirala črno in belo barvo (zelo vpadljivo). S tem so malo olajšali barvanje letal, predvsem je bil pa namen boljša kamuflaža (da so jih zavezniški lovci težje opazili).
Iz istega razloga so Britanci med vojno spremenili modro-belo-rdečo kokardo na svojih letalih: beli krog so zmanjšali na minimum ali ga vrgli ven, modro in rdečo so pa barvali v temnejših in bolj zamolklih odtenkih namesto prejšnjih živih barv.
Američani so pa takoj po izbruhu vojne na pacifiku vrgli iz svojih oznak rdečo barvo - ker so imeli japonci za znak rdeč krog. Pač da ne bi kak živčen ameriški pilot streljal na svoje avione, misleč da so Japonci.

no pa sem zašel povsem OT...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

pia2001slo ::

Za vso to evforijo okrog demokracije, Evropske Unije, Nata in drugih "priskledništev" vprašajte sto tisoče brezposelnih v Sloveniji..pa ne reč't da so bli vsi navajeni v socializmu samo lenar't zato jih je nov sistem povozil. Takrat je bilo vsaj zdravstvo brezplačno, za stanovanja ni bilo problema in raja je bila zadovoljna. Kradli so takrat in tudi danes verjetno ne veliko manj samo za fasado lepih besed in obljub..samo poglejte lastninjenje..tisti, ki imajo malo kmalu ne bodo imeli nič več, tisti ki imajo polne r*** pa bodo imeli še več..
Konec koncev človek ne živi za druge generacije ampak tisto življenje ki ga ima (oz. mogoče še kaj več njih) in v socializmu v Jugi je "navadni" delavec vsaj živel človeka dostojno življenje tudi brez partijske knjižice.

lp

Thomas ::

Si dolgočasna, pia!

Življenski standard je danes višji, kot so komunisti kot Tito sploh komu obljubljali. Obljubljali so zastonj kruh in mleko v komunizmu. Pa tudi pečenko in solato. Pa take navadne stvari, ki jih je njihova pamet dojela.

Rezultati demokracije in kapitalizma, pa so realno presegli omejeno domišljijo Marxa in njegovih naslednikov. Ki so sicer že za življenja znali uživati v najboljših produktih gnilega kapitalizma.

Za ljudi so pa imeli obljubo o boljšem jutri. Ko bo ves svet podoben vzorni zadrugi iz leta 1960. Ko ne bo treba delat trikov, kakršni so bili za vzorno zadrugo 1960 še nujni, ko bo svet ZARES tak.

Bljek tale socializem, bljek!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

tisti, ki imajo malo kmalu ne bodo imeli nič več, tisti ki imajo polne r*** pa bodo imeli še več..
Konec koncev človek ne živi za druge generacije ampak tisto življenje ki ga ima. :D

Sam sebi si odgovoril. Pa naj te še vprašam, zakaj pa naj bi bil sam inovativen še za enega lenuha, če ni sposoben, naj berači. Sam ne bom služil še za druge. :D

Vice ::

in v socializmu v Jugi je "navadni" delavec vsaj živel človeka dostojno življenje tudi brez partijske knjižice

Ja valda. :D :D

p.s. ta je ena boljših.

Thomas ::

Kapitalizem in demokracija, sta v 50 letih tako napredovala, da je danes v Sloveniji vsaj 100 tisoč avtomobilov ki so boljši od mercedesa, s katerim se je takrat vozil Tito.

Če bi zmagal socializem, bi se (morda) vozili v trabantih de lux.

Vprašanje če de lux, vprašanje če bi socializem sploh zmečkal skupaj trabanta, če bi čez ograjo ne bilo kapitalizma.

Heh ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

Tisti, ki govorijo, da je bilo v socializmu boljše, so bili takrat kar dobro pri koritu :D - pa brez zamere!

Tisti, pa ki gledamo s trezno glavo, pa lahko rečemo o tistem času sledeče:
- nisi mogel dobit gradbenega materiala
- za golfa so se v Sarajevu potencialni kupci tepli
- inflacija........ inflacija.......
- nisi mogel kupit mark (razen na črnem trgu)
- ni bilo kave, kivija, pralnega praška, plenic..... ..... ..... ...
- bedne plače
- slabe ceste
- tajna policija, goli otok, povojni poboji....
- sposobnosti posameznika so se določale glede na njegov položaj v partiji
- cenzura
- usrani cekreti vsepovsod (za kozlat)
- kult notranjih in zunanjih sovražnikov
- itd...
Vse je za neki dobr!

Tear_DR0P ::

Inicializacija mladine v družbo je dokaj pomembna reč. Zato je nekoč obstajala birma, pa Hitlerjeva mladina, pa Titova in vse ostale mladine. V ZDA je inicializacija v bratovščine, delo v McDonaldsu. Pri nas pa inicializacije ni več. Tko kot je črnci ne poznajo v Ameriki. Zadnja inicializacija zanje je bilo žigosanje, danes je pa ni več.
Človek ima potrebo po hierarhiji. Zato se združujemo v tolpe, združbe, plemena, države. Nekoč si postal pionir, ali si bil birman. Danes začneš piti, kaditi al pa probaš heroin (bilo kiro drogo v bistvu), zahajaš v gostilne ali pa sodeluješ v elektronskih debatah. V kolikor si neinicializiran, si izločen iz družbe.
Nekdo drug je trdil, da dela samo zase. Tega da delaš samo zase se kmalu naveličaš, vsaj v kapitalizmu kjer si usmerjen v kopičenje. Kopičiš za ljudi za seboj - potomce,v kolikor nimaš nikogar za kogar bi kopičil pričneš razmetavati, to pa je družbeno usmerjeno delo in je bližje socializmu!
V YU so ljudje v skupno dobro zgradili ceste in železnice, telekomunikacijske in energetsko distribucijske vode. Danes so te reči v rokah podjetij ali pa zasebnikov. To so nesmisli. Te reči bi morale obstajati v dobro vseh ljudi, ne pa da eni služijo z njimi, potegnite vzporednice na intelektualno lastnino. Nasploh je lastnina velika težava človeka. Država niso samo vodje, ampak smo vsi ljudje, ki v njej živimo. In če je diktator pameten, tudi država dobr dela.
Zdej sm spisu en dolg post, pa je čist offtopic - bemti!

Ja tito je mel karizmo. Znal je dobr nastopat. Bil je idol. Velik in pomemben POP zvezdnik. Podobno kot Napoleon al pa Hitler. So pa vsi trije naredl kake zajebe. Sam so pa tud vsi trije naredl dost dobrih reči za človeštvo. Če bi jih objektivno tehtal, bi morda + celo prevladal minuse, sploh Titovi. Tudi jaz, Pionir iz zadnje generacije mu dajem poklon.
P.S. v komunizmu so bili zasebniki zelo nespoštovani in zatirani, vendar so še vedno dokaj dobro uspevali. V kapitalizmu je državna lastnina prezirana, vendar še zelo dobro uspeva :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gzibret ::

Aja, še neki o starih časih:
- vse kar je bilo dobrega (gledano iz materialnega stališča, pustimo bratstvo i jedinstvo), je bilo zgrajeno s pomočjo kreditov in na račun zunanjih dolgov.
Vse je za neki dobr!

Crimson_Shadow ::

Joj, joj, kakšne stereotipe se ti sliši! Preprosto neverjetno, vsak s svojim pogledom na tisti čas pa naj bo dober ali slab. Primerjava tistega časa z današnjim je neprimerna in nesmiselna. (S polno ritjo je lahko srat. Pa nehajete s temi What - If situacijami, ker so navadne osebne špekulacije in sploh nimajo nobene veze z dinamiko tistega časa. In tudi zato, ker noben ne ve, zakaj se je Tito odločil tako kot se je.) Kar je bilo je bilo in je del naše družbene dediščine, pa čeprav si tega nekateri nočejo priznat.
We create worlds

Thomas ::

Nemoj da mu dirate tekovine i druga Tita!

Stoko jedna bezobrazna, buržuaska!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Alexius Heristalski ::

Ja, da si ne drznete reči česa slabega o Titu, "jebala vas lama v dupe tri puta dnevno"!
Živio, živio!
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdo je pobil več ljudi? Hitler ali Stalin? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12012578 (7230) bokaj
»

Titove žrtve

Oddelek: Problemi človeštva
212826 (2245) donfilipo

Umro druže Tito (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16210758 (7999) Stepni Volk
»

Izdajstva nikjer ne nagrajujejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
716754 (5586) Brane2
»

YUGOSLAVIJA papa

Oddelek: Loža
351884 (925) cahahopie

Več podobnih tem