» »

BeOS ima 10 let

BeOS ima 10 let

1 2
3
4

CaqKa ::

zeta kak je s tem ko na več kot 1 GB rama ni laufala zadeva? to napako so že odpravli al še vedno ne dela.. (sej ne da bi imel 1 gb rama.. ampak verjetno se najde kak tak fanatik tukaj)

64202 ::

Sem bral malo okol reviewe, pa jih je precej omenlo, da Zeta sploh nima surs kode od kernela. Je kaj resnice na tem?

Je pa ze nekaj, ce zadeva butne hitrej ko SUSE :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

Matako ::

Oj, evo - tole pišem na mojem dobrem, ehmm, starem BeOS R5 ;) .

V bistvu sem kar star uporabnik BeOSa, samo v glavnem je bil doslej vedno nekje na eni particiji in ga praktično nisem uporabljal. Sam odkar sem zrihtal dostop do neta, opažem da ga uporabljam vedno več...

Moje mnenje je da je danes BeOS predvsem neke vrste hobi operacijski sistem.
Drugače ne more biti, ker nima takorekoč nobene prave podpore - pozabite yellowTab za trenutek, govorim o moji R5. V glavnem vsa podpora so hobi projekti in softver na www.bebits.com

Pozabite na nadomeščanje Linux in Wins inštalacij! NE boste na njem laufal serverjev itd - pa itak NIKOLI ni bil namenjen za to rabo. To je čistokrvni desktop OS - nekak se mi zdi da so hoteli nadaljevati tradicijo "hišnih" računalnikov, samo veliko bolj hi-tech.

Je pa presenetljivo, da sem stvar bolj kot ne z lahkoto zrihtal. Dela mi ves hardver, to je CPU (ja - treba je met patch za Athlone!), mrežna, grafična, zvok, CD-R, nekaj malega USB (patch), imam pol giga RAMa, kar je menda max kar podpira. Menda je nekdo pogruntal patch, ki ti zblefera da imaš samo toliko, če ga imaš več. Je sicer res, da so vsi gonilniki bolj verzija nula-cela-neki in da je Mozilla za BeOS trenutno poden (predvsem ne uprablja nobenih posebnih BeOS fint in je leglo bugov)... samo drugače pa stvar deluje presenetljivo stabilno!

Meni je majka OS za predvajat kak mp3 al pa divx (z VLCjem) in sprobati kako stvar v C++. Programiranje BeOS je v bistvu poezija - ful eleganten API, plus večina POSIX fint in večina GNU toolchaina plus za terminal imaš Bash. Aja pa tukaj je še legendarni Metrowerks Codewarrior (BeIDE).

NI pa razen *nekaterih* skupnih POSIX stvari LINUX kompatibilen. Gre za čisto drugo arhitekturo - mal kao spominja mikro-jedro pa to, čeprav ni ravno. Da se sicer dobiti X server, samo je podobno kot z večino POSIX fint - bolj za portanje, če že res morate... V glavnem pa bi se verjetno moral skoraj vsak Unix-linux programer počutiti še kar domače, bolj kot na winsih sigurno.

Med drugimi plusi so meni osebno še.
- BeOS File System (64bit, journaled, atributi queryji itd - simpatično)
- MIME za tipe datotek, namesto precej retro win-unix sistema s tipom kot del imena datotek (za piko). Na prvi pogled čudno, samo zelo dobra ideja in se ful navadiš.
- Dobro sodeluje z ostalimi FS, ext2/3 in NTFS sta sicer samo za branje.
- Pravi PnP - če maš driver, ga je samo treba vrečt v pravi folder (oz naredi to inst. paket) in bodo stvari, ki ga rabijo delale. Takoj, brez podjebavanja, inštalacije, sondiranja in rebootanja (mogoče je treba reštartat katerega od serverjev, ki pa so čisto navadni uporabniški procesi - to ja ta mikro-jedro podobnost). Obstajata celo dve lokaciji (uporabniška in siustemska in prvo lahko v safe-mode izklučiš).
- Isto velja za aplikacije - v glavnem posnameš kamorkoli, v Trackerju se po prvi uporabi pojavi kao "open with" za ta pravi MIME, potem lahko program prestavljaš, vse dela, zbrišeš in kot da ga nikol ni blo - nobenih registry monad.
- hitro se naloži
- simpatičen *zelo* odziven GUI z večimi virt. zasloni (worksapces) - spet zgleda čudno samo je v bistvu zelo domišljen!
... pa še kaj bi se našlo

Minusi - običajno. Ni aplikacij, ni gonilnikov - samo saj pravim, meni je za domačo, ljubiteljsko rabo zelo kul.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Nerdor ::

64202: zadeva je kristalno jasna, ko se vprašamo zakaj BeOS za average Joe in ne Linux. Linux je in bo "usmerjen" kot server. Taki so tudi njegovi file sistemi, ki so načrtovani in skodirani, kot server in ne toliko kot multimedia desktop workstation. Linux, kernel itaq je polen raznih kod za razno razne SCSI kontrolerje, T1 linijske kartice in podobno šaro, ki jo potrebujejo admini pri raznih server aplikacijah.

Linux lahko brez grafičnega podsistema (torej X Strežnika (za grafiko), window in desktop managerja) deluje odlično. Saj server ne potrebuje "grafiko", kaj neda? In to je narobe! Kaj pa če se zadeva sesuje in se pred average Joe-om pokaže Konzola, ki utripa v (neprijetnih) 60Hz . Poleg tega je treba skoraj ali nekatere dele hardware naštimati pod konzolo, ker lahko napravi preglavice average Joe-u. Recimo, odprite "vi" editor, da popravite to in to in nato povprečni Janezek izusti:"WTF?" in ugasne mašino.

Od verzije BeOS 4.5 in 5.0 ter verjetno Zeta imajo 64 bit File sistem (imenovan BeFS), ki podpira index-inge datotek, journaling.
Mislim, da jih celo po vsebini razpozna (FS rutine pogledajo v sam header datoteke in ugotovijo ali je executable, picture, video zapis, neglede katero končnico (ali brez končnice :D ) imajo na koncu) . To je zmogel le FS na Irixu od SGI in BeOS. Ali so moje trditve pravilne ZetaNeo glede FS ?

V glavnem na kratko prednosti BeOS:
- samo in le grafični način, konzola je opcija za advanced uporabnike. Mislim, da pod BeOS ni Bule-Screen-of-Death. Ali je to res, ZetANeo? Vem pa zagotovo, da če nisi izbral pravo grafično kartico, te ne vrže v konzolo, kot bi to naredil Linux ampak imaš okensko okolje v črno-beli sliki! A je tako ZetaNeo?
- Nekaj profesionalnih programov za Video in Audio, predvsem Steinberg s svojimi Cubase in Nuedo (sorround sound mix-anje :8) . In seveda podpiranje standardov, kot je omenjeni VST plugin (Steinbergova pogruntavščina))
- BeFS, ki je še vedno po 5 letih moderen 64 bitni index-ing sistem. Mislim, da preverjanja tipe datotek v njenem binarnem headerju in tako prikaže v grafičnem okolju ikono (tudi z napačno končnico ali brez končnice) za kateri tip datoteke gre. ZetaNeo ali lahko te moje izjave pravilne?

CaqKa ::

zakaj daješ izjave za katere nisi čisto ziher ako držijo ali ne?

linux tudi zna datoteke prepoznat brez končnice. to ni noben bavbav okrog katerega bi bilo treba delat vik in krik.

Matako ::

Mislim, da jih celo po vsebini razpozna (FS rutine pogledajo v sam header datoteke in ugotovijo ali je executable, picture, video zapis, neglede katero končnico (ali brez končnice ) imajo na koncu)

No, za datoteke na BFS se tip v obliki MIME stringa zapiše kot en atribut (konkretno je to BEOS:TYPE) in ga ponavadi nastavi aplikacija s katero je bila daoteka narejena. Na primer, originalni BeOS web brskalnik, NetPositive v datoteko ki jo stankaš avtomatično zapiše MIME, ki ga je dobil od serverja.

Ta atribut ni obvezen - datoteke so lahko brez tipa.

Trik, ki ga omenjaš se izvede, kadar poizkušaš odpreti v Trackerju datoteko brez tipa. V tem primeru se poizkusi tip določiti na osnovi končnic (nastavljivo v File Types orodju) ali iz vsebine. Večinoma dela kar kul. Jasno kadar uporabljaš in odpiraš datoteke na ne-BFS particijah, se mora ta tip izvesti vedno. Stvar deluje kar dobro in v bistvu transparentno.

Ja in res je, za fajle na BFS particijah se upošteva samo tip zapisan v atributih - se pravi če "janko.jpg" preimenuješ v "metka.mp3" in probaš ta fajl odpreti se bo oprl z ImageViewerjem oz. s katerokoli aplikacijo registrirano za "image/mpeg" tip datotek.

Lepota vsega pa je da se da potem neko aplikacijo povezati tudi z vsemi image/* tipi - plus še kaka finta.
/\/\.K.

Matako ::

samo in le grafični način, konzola je opcija za advanced uporabnike. Mislim, da pod BeOS ni Bule-Screen-of-Death. Ali je to res, ZetANeo? Vem pa zagotovo, da če nisi izbral pravo grafično kartico, te ne vrže v konzolo, kot bi to naredil Linux ampak imaš okensko okolje v črno-beli sliki! A je tako ZetaNeo?

Pod BeOSom ni BSOD - to je res. Je pa zato KDL - Kernel Debugger Land.

Ko pride do panike v kernelu se pojavi napis "Welcome to Kernel Debugger Land" in pojavi se kratko poročilo o sestuju in post-mortem debugger prompt. Samo po mojem je edini ukaz tega debuggerja za navadne smrtnike "reboot".

Mimogrede, tudi do BSOD na windowsih je VEDNO pride zaradi neke štale med izvajanjem kernel kode in NE neposredno v neki uporabniški aplikaciji, čeprav izgleda da se je kao ona sesula - v resnici je samo povzročila da se je sesula neka kernel koda... ampak to je offtopic

Tisto črno-belo okensko okolje je pa rezervni ziheraški (fail-safe) video gonilnik. Če vidiš graf vmesnik črnobelo in veš, da nisi barvno slep, potem je jasno da sistemu ni uspelo najti nobenega pravega gonilnika za tvojo grafično. No, fail-safe video način se da izbrati tudi ročno v safe-modu (podobno kot pri winsih).
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

mte ::

Moram reči da me je ta zeta kar začela zanimati. Namreč do sedaj še noben os nima vsega kar bi hotel na desktop pc-ju. Torej winxp odpadejo zaradi potrebe po rednem čiščenju in potrebni zaščiti, ki precej obremenjuje sistem. Linux in freebsd - hm ja moram rečt da sem zelo zadovoljen s freebsdjem ampak glede na to da se precej ukvarjam z glasbo in audiom ni ravno idealen zame. Slaba podpora za audio. Pa tudi linux nima nekih blestečih audio programov na zalogi, čeprav ima malo boljše poštimano z driverji. Mac - ee to je že boljše 8-) - pa precej dražje tudi... :(
Torej potrebujem nek desktop os ki bi mi omogočal vsakodnevno delo (internet), zamižim lahko na en uč če ne omogoča pregledovanja MS office datotek (je pa zaželjeno, vsake toliko časa naletim na take stvari), glavna zadeva je pa audio. Torej kaj mi lahko Zeta ponudi? Kakšne vrste programi obstajajo in kakšna je kvaliteta le-teh? Recimo še najbolj rabim kakšen zmogljivejši audio editor s podporo za vst efekte, zaželjeno multitrack. Dobro bi bilo imeti dober sekvencer ampak bi preživel tudi brez oz. s kakšnim osnovnim. Kaj pa midi preko usb? Je to možno? Pa podpora envy24 karticam, kot so recimo take od terratec ali m-audio?
Bi se priporočal za kakšen link s kakšno podrobnejšo predstavitvijo na tem področju, namreč našel sem bolj malo na googlu.
Trenutno sicer vlečem nekaj z emule, ker ne bom plačeval jaz 100eur samo zato da ugotovim da to ni to kar hočem. Saj je garancija da vrnejo denar, ampak sem precej skeptičen do teh zadev. Pač slab občutek. Mislim da sistem nujno potrebuje vsaj neko preizkusno različico, saj je bolj malo uporabnikov takih da bi šlo to kar kupit brez sprobat. Bom pa z veseljem kupil licenco če ugotovim, da pa je sistem dovolj uporaben za moje potrebe. (btw kaj pa študentski popusti? :D )
hvala,
lp matej

CaqKa ::

>>> Mimogrede, tudi do BSOD na windowsih je VEDNO pride zaradi neke štale med izvajanjem kernel kode in NE neposredno v neki uporabniški aplikaciji, čeprav izgleda da se je kao ona sesula - v resnici je samo povzročila da se je sesula neka kernel koda... ampak to je offtopic



huh odkar imam xpje se je vedno aplikacija sesula in killala. napake zaradi kernela še nisem opazil. (na mojih računalnikih - beri: preverjeni driverji ipd.)
jaz sem pa mislo da imamo v BEosu YSOD (yellow), pa sem se spomno na oni debugger land.. ja v katerem res kaj drugega kot pa reboot ne moreš napisat :)

aja.. kaj lahko kdo razloži zakaj je userju v beosu ime baron? to me je že vedno zanimalo.


Torej potrebujem nek desktop os ki bi mi omogočal vsakodnevno delo (internet), zamižim lahko na en uč če ne omogoča pregledovanja MS office datotek (je pa zaželjeno, vsake toliko časa naletim na take stvari), glavna zadeva je pa audio. Torej kaj mi lahko Zeta ponudi? Kakšne vrste programi obstajajo in kakšna je kvaliteta le-teh? Recimo še najbolj rabim kakšen zmogljivejši audio editor s podporo za vst efekte, zaželjeno multitrack. Dobro bi bilo imeti dober sekvencer ampak bi preživel tudi brez oz. s kakšnim osnovnim. Kaj pa midi preko usb? Je to možno? Pa podpora envy24 karticam, kot so recimo take od terratec ali m-audio?


pojdi na maca. med tem časom ko jamraš kak je drag bi se ti zadeva že povrnila če se resneje ukvarjaš s tem.

mte ::

pojdi na maca. med tem časom ko jamraš kak je drag bi se ti zadeva že povrnila če se resneje ukvarjaš s tem.


No no toliko resno se pa spet ne ukvarjam ;) Je zaenkrat le hobi ampak vseno bi rad kaj zmogljivejšega od Audacity-ja...
lp

Matako ::

aja.. kaj lahko kdo razloži zakaj je userju v beosu ime baron? to me je že vedno zanimalo.

;) Kot rečeno BeOS uradno ni večuporabniški sistem. No, v resnici pod havbo malo je. Procesi imajo UIDje in datoteke, če pogledaš z "info" v trackerju tudi imajo tistih dobro znanih 9 bitov pravic (read, write in execute za lastnika, skupino in ostale). Finta je, da ni okolja, ki bi shranjevalo passworde in bi se kam logiral.

Zato vedno izgleda, da je logiran super-user z imenom "baron" v skupini "users", ki ima v lasti vse datoteke. Sicer imaš ukaze "chown" in podobno, samo to je spet bolj zaradi POSIX portanja, v bistvu ni preveč uporaben.

Aja, pa ta baron - to ni mišljeno kot nek plemiški naziv. Dejansko je bil eden glavnih inžinerjev pri Be Inc. Arnold Baron in od tam to pride. Evo tukaj je celo njegov članek. Skratka g. Baron je lastnik vseh tvojih fajlov na BeOSu!!!

Mimogrede, tukaj je še en članek na to temo ...
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Matako ::

huh odkar imam xpje se je vedno aplikacija sesula in killala. napake zaradi kernela še nisem opazil. (na mojih računalnikih - beri: preverjeni driverji ipd.)

No, saj to je nekako res. Dejansko je BSOD povzročila uporabniška aplikacija, samo ne NEPOSREDNO. Scenarij je ponavadi tak: Imaš vse zrihtano in tvoji driverji so preživeli vse zatežene Microsoftove preizkuse in certificiranja - menda sam Bill G. dobi na mizo formular na katerega se podpiše da je driver ok (nesmešna šala). In potem greš in naložiš program, ki kliče neko sistemsko funkcijo s kar enimi parametri v tri krasne, ki posledično podtaknejo kar ene parametre nekemu driverju ali kaki drugi kodi, ki teče v nezaščitenem načinu procesorja in le-ta ni pripravljena na to glupost. Bum! Imaš BSOD (oz. KDL v BEOSu). Jasno, da folk pizdi, preklinja MS in ugaša cigarete na vodoo lutki Billyja G. Samo v resnici je pa kriva aplikacija, kao.

Kadar se winsih sesuje aplikacija v uporabniškem (zaščitenem načinu) - recimo, da proba izvesti neobstoječ ukaz ali šariti po pomnilniku, ki ji ni dodeljen, dobiš dialog, da jo je sistem skinil in življenje teče dalje.

Skratka BSOD je samo drugo ime za Kernel Panic. Nezaščiteni (supervisor, ring 0 oz karkoli že) način procesorja se tako imenuje z dobrim razlogom!! Če zajebeš v kernelu je igre ponavadi konec. V bistvu je BSOD še kul - štala v kernelu ti lahko sistem obesi brez razlage. Še bolj prijazen pa je seveda BeOSov KDL - pomisli, v bistvu lahko naprej delaš - debagiraš (nesmešna šala) ;)
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

64202 ::

> Samo v resnici je pa kriva aplikacija, kao.

To je (skorajsnji) local root, samo si napisal "kao", pa to pomeni da verjetno ves. :)

Aja, beos nima userjev, torej je varen pred tem (nesmesna sala? :D)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

BigWhale ::

Samo en uporabnik? Precej DOS-ovsko se mi zdi tole... :(

Matako ::

Kot rečeno, BeOS je enouporabniški sistem. Ni pa v bistnu nič kaj dosti "DOSovski". Ima vse finte, ki se jih pričakuje od modernega OS - v bistvu pod havbo celo podpira več uporabnikov. Če zlistaš procese z "ps" vidiš da imajo UIDje in če v terminalu izvedeš "ls -l" se tudi izpišejo userji - Samo je vedno isti - legendarni "baron". Glej članek na temo.

Ne vem, jaz uporabljam BeoS vsak dan za domačo rabo in se mi zdi ful praktičen. Meni osebno je enouporabniški način na nek način celo malo všeč - nikoli nisem bil prijatelj ideje, da je za na mizo pa kar avtomatično najboljša samo neka prirejena vrsta OS direktno iz serverske sobe . BeOS je čistokrvni desktop OS namenjen skoraj izključno za osebno rabo - in glede tega je zelo dobro domišljen. Varnost pa je se po mojem še vedno da zagotavljati, različna stopnja uporabniških privilegijev je samo en način.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Gandalfar ::

kako je z remote dostopom?

Matako ::

Hm, remote dostop... obstajata VNC server in klient.
.. plus telnet..
/\/\.K.

Gandalfar ::

kaj pa kej .. _varnega_ ? :)

Matako ::

Čisto po pravici povedano. BeOS ni prava izbira za varno okolje. Serverji pa to. Glede varnosti se po mojem ne more primerjati z Linux, *BSD in celo Windows. Samo po drugi strani, če ne laufaš te robe od doma, si lahko precej miren, ker vdreti ti nima noben kam, wormov in ostalega pa tudi še ni nihče napisal za BeOS. Saj pravim - to ti je danes de fakto hobistični OS.
/\/\.K.

Gandalfar ::

Govorim o tem, ce podpira kaksen remote prokol, ki gesel na posilja v plaintext obliki. Kaj mi pomaga da ni wormov in te nesnage, ce lahko vsakdo posniffa direkt moje uporabnisko ime in geslo :>

Matako ::

Hja, imaš SSH in nekaj aplikacij na to temo. A la remoteLogin - samo to je pa bolj to, po mojem...
/\/\.K.

Gandalfar ::

ja, samo to je iz kiste. Kaj pa na kisto?

Matako ::

Ej pojma nimam - v bistvu nikol ne rabim da bi se logiral na moj stroj od kje drugje ... Zna bit da sploh ni. Mislim, obstaja *malo* aplikacij za BeOS... bo treba kej sportat ;)
/\/\.K.

ZetaNeo ::

pozdravljeni
Sem kr nekaj časa rabil da sem vse prebral....morem rečt da ste bili zelo pridni s pisanjem:)) . Matko zelo veliko si povedal o BeOS, res lapo slišati da je tudi kak poznavalec sistema. Vse kar si napisal je popolnoma res, no za Zeto je še nekaj več rešitev tak da tukaj je bil naret korak naprej.
saj ne vem kje naj začnem....Morem še na drugem compu odpret stran da lahko odgovorim na vse, ker je pa kr veliko tega...bom kr začel na začetku strani he he he
- CaqKa Ja Zeta podpira tudi več kot 1GB ram, pa tudi več kot 160 GB diske.
- 64202 Saj veš da se na forumih marsikaj piše (reviews...)
- Matko ja veliko je hobi zadev, samo je pa nekaj velikih projektov ki se trudijo razvijati naprej
- Nerdor če ni gonilnika za grafično kartico, se zadeva pokaže v črnobeli sliki, je pa rešitev tudi za kartice za katere ni gonilnika, reče se ji VESA in zadeva dela, oz. prikaz na monitorju je normalenkot da so gonilniki.
- Blue screena NI!!! ker ga ne potrebuje....he he he
- res je tudi da lahko preimenuješ datoteko in jo vseeno spozna v pravem formatu
- Hmmm kar se pa tiče poskusne različice pa že res razmišljam da bi bilo treba nekaj naredit... se bom poskušal z nemci kaj dogovorit, da je vsaj na kakem slovenskem sejmu..
- Vse datoteke ki so bile v drugih OS-ih se dajo odpirati v Zeta, tudi MS office datoteke (Gobe productive), za OO pa potekajo dogovori kolikor vem.
- no to pa še ne veste...Zeta licenca velja za več računalnikov....če izpolnjuješ določene pogoje... Naprimer dovoljeno je uporabljati eno licenco na več računalnikih ki so v ožjem družinskem krogu, to pa ne velja za študente ki so na šolanju v drugem kraju ali v internatu. Zmaga a ne?
- kolikor vem se da v Zeta nastaviti več uporabnikov tak da...ni problema
- Gendalfar remote desktop dela zmagovalno....reče se mu RDESKTOP, pa še to presenetljivo hitro deluje
-Matko kar se tiče tvoje izjave o varnosti se ne morem glih strinjat.
zadeva ima vse potrebne zaščite ki jih rabiš npr. za Apache, pa tudi ni tako enostavno vdreti v sistem, kar pa tiče worme in ostale stvari, jih pa baje ni tako enostavno napisat...tak da zaenkrat ni straha.
- Aha na kišto je pa tudi ena zadeva sam to morem pa pogledat kak se ji reče.. mislim da RH server.
- Matko za BeOS in za Zeto obstaja zelo veliko programov in orodij samo poiskati jih je treba, tako da mislim da se da zadovoljiti skoraj vsaka stvar naredit.
No naj za konec povem da je Zeta zelo primerna za domačo uporabo ker imaš vse kar potrebuješ za normalno delo, pa mislim da tudi za pisarniško delo je več kot dobra.
Kar se pa zadeva večjih sistemov je pa zadeva še v razvoju, pričakuje se da bo v doglednem času tudi to rešeno...
Ja kaj naj rečem Matko hvala za veliko dobrih razlag

Taleo ::

Aha, tnx ZetaNeo za RDESKTOP - saj ne, da bi ga rabil, mogoče bi pa enkrat lahko pustil svojo R5 škatlo laufat, da vidim kako to je. Stat IP mam, tako da...

Glede tega legendarnega neobstoječega BSOD - KDL (Kernel Debugger Land) je čisto možna situacija na R5 *in* Zeta (Dano ipd.), koliko berem... Še posebej pri kaki zbrki z USB napravami. Drugače pa ni panike - že R5 dela čisto lepo stabilno.

ZetaNeo ::

z RDESKTOP prideš iz Zeta ali BeOS 5 na winse ( najboljje deluje na XP), za kontra zadevo da bi pa iz winsov prišel na Zeto ali Beos morem pa pogledat...sam mislim da se da to z enim serverjem naredit
No tule je pa še slikca kak zgleda poglej tu
sem vam pa ne hitro še eno slikco naredil kak pr men to zgleda slikca v večji resoluciji he he he

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZetaNeo ()

ZetaNeo ::

no pa še enega sem vam pripravil kako zgleda remote

no tam na eni drugi temi smo mel debato glede prodaje na TV, natančno na RTL Shop.
Hja saj veste kako zgledajo take TV prodaje, moderatorji znajo pretiravati, in tako je tudi v tem primeru RTL Shop-a. Tak da o TV prodaji bi se dal dost govorit, sam mislim da to ni preveč zanimiva tema he he he

mte ::

Hja to je vse za outgoing remote - bolj zanimivo bi pa bilo videt ssh ki je kriptiran za incoming remote - torej dostop DO Zete...
ZetaNeo: tako čisto iz firbca - kakšne so kaj še druge desktop teme/skini/whatever? namreč povsod opažam le to ki je tudi na tvojih screenshotih. je torej to edina možna?
lp

ZetaNeo ::

ne vem katere screen screenshot-e si ti gledal jaz sem prej poslal dve povezave kako zgleda moj, jaz imam enega prisrčnega komarčka na namizju.
Lahko si pa ogleda ogledaš še več primerov na tej povezavi, nekaj od teh je tudi na Zeta CD zraven, mislim da ene 15 komadov.
Saj sem povedal da za remote do Zeta morem pa pogledat, takoj sporočim ko bom vedel.

P.S. Nove screenshot-e pa pravkar pripravljam tak da bodo novi za kak dan na web strani.
Glede na to da ste se pritoževali nad resolucijo bom tokrat naredil v 1024 x 768...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZetaNeo ()

mte ::

Lušni so. Ampak to so samo ozadja - kaj pa v programih? Orodne in naslovne vrstice, gumbi, itd.?
lp

CaqKa ::

nevem če se da štelat ali ne.. ampak tole Be okolje je prav kul. mislim tema.

jaz nisem nikoli imel potrebe po kaki drugi.. kvečjemu sem na xpje pa na linux htel Be temo dat. je dost posrečen dezijnerski izdelek.

mte ::

No saj ni slabo. Sam tista stvar ki je ponavadi v desnem zgornjem kotu - kako je s tistim - če hočeš program maksimizirat, se tisto skrije. Če se maksimizira le do tistega pa ostane ogromno neizkoriščenega prostora pod tisto rečjo. Ali so tu zgruntali kaj pametnejšega?
lp

ZetaNeo ::

V Zeta se da vse spreminjati okna (izgled in konfiguracija), ozadja v (naprimer lahko si nastaviš za vsako mapo drugačno ozadje, orodne in naslovne vrstice, gumbe, ikone, ma vse kar si lahko zmisliš...lahko si narediš nov design, ki ga boš imel samo ti, mislim neomejene možnosti.
Kar se pa Deskbar-a (se še nisem odločil kako ga bom v slovenščini poimenoval, ima kdo kak predlog)zadeva se da tudi vse nastavljat kakor hočeš lahko ga postaviš kamor hočeš na ekran, lahko ga skriješ, lahko je ves čas na vrhu ....vse kar ti srce poželi.
Saj bi vam sedaj takoj pokazal kake vse možnosti so, samo zal res nimam časa sedaj, se morem plana držat za delo če ne ne bom pravčas gotov s prevodi za Zeta.
Aja pa še to nekdo je nekje tukaj izjavil da je Zeta Neo Deluxe RC3... no naj povem da je Zeta Neo Deluxe RC4, Zeta 1.0 oz. R1 pa bo predstavljena šele na letošnjem CeBIT-u 10. marca. Jaz sem zadnjič prek video konference malo videl kako zgleda...pa morem povedat da noro. Zadevo so testirali kar se da dolgo in jo bodo dali na CD-je tik pred zdajci, tak da mislim da bo šele nekje v začetku marca na CD-ju.

Pithlit ::

Hvala za link CaqKa.

Vse bolj sem prepričan da ta Zeta meni osebno ne ponuja nič več kot Linux (kvečjemu manj). Za povprečnega Janeza pa domnevam da je kar sprejemljiva alternativa. Nekje sem zasledil da nima podpore za WLAN? 8-O Res? Pol moj laptop kot kandidat odpade...

offtopic:
- Nerdor če ni gonilnika za grafično kartico, se zadeva pokaže v črnobeli sliki, je pa rešitev tudi za kartice za katere ni gonilnika, reče se ji VESA in zadeva dela, oz. prikaz na monitorju je normalenkot da so gonilniki.

A se spet toplo vodo izumlja? Linux je vedno imel VESA podporo. Sploh ne rabiš X za nekaj prek VESA-e šibat. Ampak to je res offtopic pa omenjam sam zato da se ne bo kdo preveč "zmagovalno" počutil ker mu je uspelo Linux potunkat :P
Life is as complicated as we make it...

Poldi112 ::

Povprecni janez ima pri zeti enak problem kot pri linux-u. Ko mu zagusti ne ve kje bi nasel pomoc. Ampak povprecni janez v to situacijo sploh nikdar ne pride, ker ne ve da kaj drugega kot win.
Mene osebno bi znala zanimati za laptopa.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Pithlit ::

Poldi: ti bi moru videt kako to stvar na RTL TV Shopu prodajajo: "Pozabite na Windows, Zeta to pomalica za zajtrk... Vse dela pa nobenih virusov ni". Saj veš da marsikdo zagrabi...
Life is as complicated as we make it...

Gandalfar ::

- Vse datoteke ki so bile v drugih OS-ih se dajo odpirati v Zeta, tudi MS office datoteke (Gobe productive), za OO pa potekajo dogovori kolikor vem.


WTF?!? Kaksni dogovori. Vzames specifikacijo pa scodas. Sej OOo ni Microsoftov, da se moras najprej par mescev pogajat za milost, da lahko njihov format uporabljas.

ZetaNeo: se zmeraj cakam odgovore na tockovana vprasanja

ZetaNeo ::

oprostite sam tole morem pa res napisat pa čeprav je offtopic....
Mislim če maš občutek da kdo "tunka" Linux, se zelo motiš, jaz sem že omenil, da se nisem z Linux nikoli ukvarjal in ga tudi ne komentiram če nisi opazil. Jaz ne delam primerjav z ostalimi OS-i ker me to ne zanima, vsak ima nekaj dobrega in nekaj slabega. Vem pa da ni nobenega OS-a s katerim bi lahko vse naredil. Sam nekateri pa kujete Linux v zvezde, za nekatere obstaja samo Linux, vse ostalo je pa shit!!! Vsak ima svoje izkušnje in vsak ima pravico povedati kaj si misli, mislim pa da ni prav da nekateri prav vsiljujejo svoje mišlenje drugim.
Pa primerjava tega pa primerjava drugega...jaoooo ....pa saj jabolk se ne da s hruškami primerjat...in mislim da je vsak OS ...če lahko tako rečem "drugačno sadje", primerjave so lahko samo površinske, s tem se to da naredit s tem pa ne in tako naprej...
Kar se pa tiče raznih topic na raznih forumih, ali kake novice na kaki web strani, bi bilo pa dobro da se kdaj tudi pogleda datum posta, včasih glih novica ni novica če ima post kaj pa vem 11.oktober 2004.
Pithlit podpora za WLAN pri Zeta je.

Gandalfar ::

Tudi WPA?

ZetaNeo ::

Pithlit sam ti maš pa res probleme, če jih pa ni si jih pa narediš...no kolikor jaz vem ni bilo glih na tak način ko ti omenjaš....nihče ne omenja winsov pa da jih je treba pozabit... sicer sem pa že prej povedal kaj mislim o teh TV prodajah. Škoda da nisi imel časa gledat kaj vse se da narediti z Zeta ker si se obremenjeval kaj govori en voditelj programa...
Pa saj kaj sploh to govorim...škoda časa za take debate....sam butast se mi pa zdi da nekdo ves čas samo pljuva in pljuva....
Gandalfar tebe pa prosim da mi na mail napišeš kaj te vse zanima da jaz to potem prevedem in pošljem v Nemčijo in bodo oni odgovorili, tako da bodo sigurni odgovori. Če ti to ni preveč bi te prosil, ker res nimam časa sedaj iskat kaj si vse vprašal... Hvala v naprej

ZetaNeo ::

Aha tole sem pa pozabil
OO.... vsak dobro ve da ne moreš na en CD kr tak dat enega programa, če nimaš dovoljenja lastnika licence, pa tudi če je freeware... to je jasno kot beli dan ...
Mislim pa da so potekali dogovori v smeri da bi se OO pripravil da bi deloval na Zeta, kolikor jaz vem...tak da to še ne bo kr tak hiter

BigWhale ::

No, OpenOffice.org, das lahko kar na en CD. V bistvu je celo zelo zazeljeno, da ga das. To ti pise v licenci. Moras pa dati source kodo zraven, to pa ja. Oziroma jo zabrisati na nek FTP, kjer jo lahko ljudje dol snamejo.

64202 ::

Glede pogovorov za OOo - ni nujno, da imajo dovolj ljudi za port, mogoce jih bojo placali? Mislim, koliko miljonov vrstic je OOo? Ceprav je OOo port na GTK in Qt ze narejen, kaj ves...

64202 ::

ZetaNeo: se ne bi strinjal glede primerjav. Zakaj potem sploh karkoli oglasevati, etc., ce ne izpostavis svojih dobrih lastnosti? Ce nastejes seznam kaj vse dela, je fajn, ok, ves recimo da to dela. Ampak te stvari delajo tudi v winsih in linuxu, pa tudi se kaka vec. Pa ce ne drucga, povej zakaj je hruska in ne japka. "Preprost & multimedijski"[tm] se meni zdi prevec fluffy. Ali sem pa samo prevec techie :).

Je pa res, da sem pa vsaj dobil (ponovno) zanimanje za BeOS :).

mte ::

Ekhm..kaj pa podpora za nforce2 zadeve? Integrirano mrežno kartico? Po defaultu to ne dela - pod Devices mi jo sicer zazna ampak ifconfig pokaže samo loop, poleg tega pa v nastavitvah nimam nobene druge možnosti kot nastavljati modemsko povezavo. Se kaj dela na tem ali mogoče celo obstaja kak 3rd party driver?
lp

ZetaNeo ::

Pozdravljen
Najprej mi moreš povedati, kateri OS imaš inštaliran. Jaz ti lahko pomagam samo za Zeta , za vse ostale Beos-e se boš pa moral na netu pozanimat. Svetujem ti pa da pogledaš za gonilnike na spletni strani bebits, ker si mi dal premalo podatkov.
Obstajajo pa tudi gonilniki za matične plošče in chip sete ter za mrežne kartice (tudi integrirane) samo ker ne vem podatkov ti ne morem pomagat, poglej na omenjeno stran sigurno boš kaj našel.
LP
P.S. Če pa imaš legalno verzijo Zeta, mi pa težave lahko sporočiš na e-mail zetaneo@volja.net in z veseljem ti bom pomagal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZetaNeo ()

mte ::

Hja..OS je Zeta Neo, rač. je pa barebone od Shuttle ( SN45G). Na supported hardware sicer piše da je mrežna kartica Realtek 8201 (na plati je realtek 8201BL) podprta, vendar očitno ni ali pa je kaj drugega narobe. Sem tudi pogledal na bebits pa nisem nič našel (samo za neke realteke 81xx), pa tudi na bedrivers ni bilo nič.
lp

P.S. Legalna verzija bo ko bom tole preizkusil in ugotovil da deluje vse kar se tiče strojne opreme (sem že zgoraj omenil da brez preizkusne verzije bo prodaja bolj slaba!).

64202 ::

First rumors of Zeta at Cebit

Pri meni je sicer rc3 delal bolj tko-tko - ni zaznal grafike, mrezne in zvocne. Ajej.

ZetaNeo ::

Pozdravljeni
Najprej prejmite lepe pozdrave iz Hannovra, seveda s CeBIT-a. Zeta napreduje kot ste lahko prebrali, zanimanje na sejmu je veliko, predstavlja pa se verzija 1.0 ki je pred izidim.
Ce se bo kdo smukal po CeBIT-u naj se oglasi na nasem razstavnem mestu Dvorana 6 stojnica h30-550
Pa lep pozdrav

64202 ::

11. March 2005 Mannheim, Germany -- yellowTAB is pleased to unveil the details of the upcoming Zeta 1.0 now being showcased for the first time at the Cebit 2005 exhibition being held in Hannover, Germany
link

Vidim, da se nic ne branijo kompliciranga linux softvera. Jo sem zloben :D
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprasanja o Zeta operacijskem sistemu (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
926945 (3972) ql000
»

BeOS se vrača

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
313645 (2188) ahac
»

"Novi" free desktop OS-i (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1199732 (6550) Nerdor
»

BeOS upihnil deseto svečko

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
52369 (2369) Bakunin

Več podobnih tem