» »

"Novi" free desktop OS-i

"Novi" free desktop OS-i

1
2
3

babylon9 ::

tole pljuvenje vse povprek ni na mestu .. Raje kaj s testirite, pa porocajte kaj vam je bilo vsec, njegove prednosti in slabosti novega OS.

podtalje ::

Sem sporabal, kako je kaj stvar s tem ReactOs.

Ugotovitev je, da je stvar še zelo v povojih.

Kot test sem naredil aplikacijo v Delphi-ju, ki na click izpiše "Hello ReactOs".
Zadeva se ni zagnala.

Sem pa sprobal še en editor, ki sem ga tudi pred časom napisal v Delphiju in je celo nekaj delal.
Lahko sem pisal in brisal tekst, če pa sem uporabil katerokoli drugo fonkcijo, pa je bil takoj Exception.

Moje mnenje je, da bo treba vsaj še kakšno leto počakati, da bo stvar uporabna vsaj za kakšno stvar.

CaqKa ::

mene ne briga če skener dela na linuxu ali pa ne dela na wisnih.. jaz sem reko da na OSu ki, je namenjem za desktop, MORE delat.
takšen komentar kot je ta tvoj gandalfar, pa bi v tej tematiki bilo treba brisat kot je aspmaster povedal.

CaqKa ::

moje mnenje je da, je beos bil na zelo dobri poti vendar je imel premalo third party programov.
bom pa verjetno v kratkem sprobal react os in sylable.

Nerdor ::

Moje mnenje bi bilo naslednje:
- sem malo pretiraval, sorry
- finta s modelom laptop (ki je desktop) naj bi delovala na 2000 in xp, ker se umakne omejitev 5x možnosti menjave delov. Nekaterim je uspelo zamenjati celoten sistem s cpu in mobo. Tako da ..
- nisem zagovornik Windowsov in Microsoft produktov. So pa postali hudičevo uporabni >:D in kvalitetni 0:). To jim ne moremo oporekat ..
- Linux je za navadnega Janezka še vedno Španska Vas. Zato ga nikar obremenjujmo v stilu: "ej, stari sej je simpl, sam apt-get install to-pa-to, pa pol tam /usr/bin/local naštimi ta-pa-ta.config in itd.." Tako v bistvu ne gre.. preveč se zahteva od navadnega uporabnika. Tisti financerji, ki imajo pod palcem (gospodarstveniki) vam bojo rekli, da ste se vrnili v Kameno Dobo in ste si zapečatili kariero.. Tako kot jest .. Linux in FreeBSD mi ni prinesel "nič dobrega" Samo hobby je to zame sedaj. Ker enostavno ne moreš niti tolarja zaslužiti s tem. Za ostale ne bom trdil. Verjetno se da ..
- pravim samo, da je linux dober kot namenski sistem, kot web, mail, domain in itd. streežnik, nikakor pa ne kot Desktop. S Xandrosom in Linspire-om vred .. Da ne omenjam idelogijo Debian Rock Solid Stable, katere še Gandalfar mirne volje povozi v Sid-a :D
- sem velik zagovornik Odprte Kode, in menim, da bo to edini način, normalen za razvoj v IT branži. Veliko virusev in podobne nadloge se bomo rešili, če bomo imeli vpogled v kodo, ker se bo že našel nekdo, ki bo to lukno zakrpal. Pri lastniškem software-u pa le upamo, da se bodo lastniki zmigal in kej naredili..
- moj namen je bil opozoriti, da obstajajo namenski odprtokodno Desktop OSi :) Ker sem sit Linuxa, da je že 10 let na sceni in še vedno nekje na začetku Desktop evolucije .. Zdej vemo, zakaj je Ms porabil na miljone dolarjev za razvoj vmesnika (ki je odziven, slišita KDE in Gnome )in zakaj so bili pionirski začetki Win95 tako smešni s BSOD :D
- BeOS je še živ, glejte projekt "Zeta"
- to da nisem Geek je menda jasno, saj sem Nerd :D
- Še kaj?

CaqKa ::

Ker enostavno ne moreš niti tolarja zaslužiti s tem.


ok te pa dajmo še enkrat zait offtopic. Če ti ne zaslužiš z linuxom, potem to ne pomeni da se z njim ne da zaslužit. Rajt?

ja vemo da BeOS > zeta.
bo pa zgleda treba enega od onih dveh sprobat še ko ima beos ideje not :)
sky os se mi ne zdi da bo primel. sicer hudičevo napreduje napram recimo zeta, ampak ima zeta zaenkrat dosti večji comunity, saj je pobrala vse iz beos in open beos komjunitija....
nekaj je pa res. na desktop področju bi res potrebovali tekmeca k winsem, ampak tekmeca, ki ni linux.

Nerdor ::

offtopic: na kratko: meni uspelo ni zaslužiti kaj z linuxom, nebom trdil za ostale, govoril sem samo zase. Nekaterim je pa lepo uspelo z linux tehnologijo! Čestitiam!

CaqKa: jep!

[MYTiX] ::

@Nerdor: S tvojim predzadnjim postom se zelo strinjam.

Keteri od teh treh OSov pa je najbolj stabilen?
podpis

BigWhale ::

> - Linux je za navadnega Janezka še vedno Španska Vas. Zato ga
> nikar obremenjujmo v stilu: "ej, stari sej je simpl, sam
> apt-get install to-pa-to,

Za navadnega Janezka je tudi regedit spanska vas. Za navadnega Janezka je OS, ki ima tri ikone na ekranu, ena je 'sluzbeni program' druga je urejevalnik besedi tretja pa urejevalnik preglednic. Lahko bi bil zraven se brskalnik za internet in odjemalec za posto.

Navadnemu janezku je cisto vseeno kaj uporablja, samo da lahko naredi to kar ima za narest.

> Tisti financerji, ki imajo pod palcem (gospodarstveniki) vam
> bojo rekli, da ste se vrnili v Kameno Dobo in ste si
> zapečatili kariero..

Poznam nekaj 'financerjev', ki jim je pa Linux precej pri srcu in vidijo marsikaj pozitivnega v njem.

> Ker enostavno ne moreš niti tolarja zaslužiti s tem. Za ostale > ne bom trdil. Verjetno se da ..

No posplosevanje ni prevec dobra zadeva. :)

> Ker sem sit Linuxa, da je že 10 let na sceni in še vedno
> nekje na začetku Desktop evolucije

No ja, po desetih letih ni ravno na zacetku evolucije. KDE in OpenOffice se lahko postavita ob bok 'vsem' danasnjim 'modernim' resitvam, ki prihajajo iz 'vecjih tovarn'. Trditve, da KDE in OOo nista uporabna in da sta prekomplicirana za 'navadnega' so zlagane. Sta samo malo drugacna. Evolucija, ki so jo dozivljali Windows XP je bistveno daljsa od desetih let. V bistvu so odprto kodne resitve v rekordnem casu ujele ostale komercialne resitve in so po uporabnosti cisto primerljive z njimi. Marsikje jih celo prekasajo! KDE je cisto lepo odziven. Mene uboga pri vsakem kliku z misko. :)

Nerdor ::

Nič ne rečem čez KDE, Gnome in OO. V končni fazi Linuxu, kot desktopu najbolj nagaja Video Podsistem. X- Server, če se ne motim. Ati jevo ignoriranje je prav nagravžno! Primer odprte kode Atiju in Nvidiji bi moral biti Matrox, ki je za svojo serijo kartic, dal na volje vse možne specifikacije, da so lahko odprtokodniki napisali dober X-Server. Matrox Millenium sprepoznajo XFree86 kot Xorg za keks, tako na Linuxu, kot FreeBSD in še kje. Stem, da je že default 3D pospeševanje podprto (mislim, da preko DRI knjižnice, nisem ziher!). Nobenih vendor poaketkov z neta ali kar koli. Out-of-the-box!
Vsekakor zanimiv podatek!8-O Mala skrivnost, odprtokodnikov revealed :\ Upam, da ne bojo poskočile cene Matrox kartic na sT Mali Oglasi. :D

Phoebus ::

Nerdor: No, dri.sourceforge.net ima marsikaj za marsikoga... tudi za ATI uporabnike, na katere je ATI pozabil.
Kaj konkretno pa po tvojem nudijo konkurenčni...ne, konkurence ni...kaj po tvojem nudijo windowsi več od Linuxa glede grafičnega serverja? Razen tega, da je napopan neposredno na sistem in ko se usuje grafičen vmesnik, odleti cel sistem? ;)

alesrosina ::

Dejte se teme drzat no ... posebaj ti BigWhale, si moderator bi moral dat drugim zgled. Za linux vs. windows je blo ze dost recenga, okej? Tukej je izrecno receno alternativni os-i, torej vsi OSji RAZEN windows in linux.

Hvala.

borchi ::

Tukej je izrecno receno alternativni os-i, torej vsi OSji RAZEN windows in linux.

misliš razen tega, da je originalni poster večino svoje energije porabu za kritiziranje linuxa in hvaljenje windowsov. z niti enim postom tu ni blo pokazano, da bi kateri od alternativnih OSjev bil bolj vreden zapravljanja časa kot pa z linuxom ali bognedaj windowsi.

mislim, že v originalnem postu je nastavu kost za glodanje in nastavek za anotherlinuxvswindowswar(tm), ccc...
l'jga

Nerdor ::

Po stabilnosti bi jih razvrstil nekako takole (prvi je stabilnejši od drugega, drugi je stabilnejši od tretjega in itd.):
BeOS(OpenBe in Zeta, zaradi comunity-a), SkyOS, SyllableOS (izkušnje so si avtorji nabrali pri AtheOS projektu) in ReactOS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Pithlit ::

offtopic
- pravim samo, da je linux dober kot namenski sistem,

par vrstic nižje:
- moj namen je bil opozoriti, da obstajajo namenski odprtokodno Desktop OSi :) Ker sem sit Linuxa


Kaj je zdaj bolje... 'namenski' Linux ali 'namenski' alternativni OS?

Mimogrede... meni Linux čisto odgovarja kot t.i. 'desktop' OS. Prav tako ženi. Ki pa se pred Linux-om ni srečala z nobenim drugim OS-om. Instal Gentoo-ja ji je uspel s prve. Tako da ta mit o tem kako je Linux cel bavbav ne zdrži.
ontopic

Še vedno pa sem mnenja da ti alternativni OS-i še precej časa ne bodo user friendly. Čisto resno me pa zanima kako kaj hotplug dela... a lahko priklapljam in odklapljam USB naprave? FireWire? Bo moja Wacom tablica delala? etc, etc... mal v razmislek.
Life is as complicated as we make it...

Nerdor ::

Pithlit: očitno nisi razumel tematike tega posta. Pa tim takole razložil.

To, da skupaj z ženo uporabljata linux (Gentoo, zelo pohvalno) ni problem in tudi spodbujam uporabo drugačnega sistema kot samo Winows. Stem ni nič narobe, aneda. Če ti odgovarja linux potem ni problema. Da je linux precej user friendly se načeloma strinjam. Linux je res do uporabnika postal prijazen. Ni kaj!

Problem nastane nekje drugje! Kaj misliš kje? Linux uporabniki imajo eno GRDO razvado, da ne vidijo preko svojih obzorij. Linux uporabniki ne vidijo niti FreeBSD, OpenBSD-ja, ostali OS-i so jim pa tako rekoč "španska vas". Recimo FreeBSD kot OpenBSD, sta "uniformirana" torej delujeta kot produkt. Ker so odprtokodni avtorji rekli, da NE SME biti več distribucij FreeBSDjev (to sem zelo površno rekel, da bo večina lažje razumela, sicer pa ni tako). Stem se poveča zanesljivost OS-a. Kar povprašajte kakšnega unixaša, kaj si misli o FreeBSD in kaj o Linuxu.

Po domače povedano: če imaš veliko časa na razpolago in če imaš domač sistem, je lahko bilokateri operacijski sistem user firendly. Se pač navadiš na par trikov, ki joh moraš paziti pri inštalaciji in to je to..

Kaj pa če nimaš časa se igrat S SAMIM SISTEMOM. NAJVEČJA NEUMNOST linuxsašev, da se igrajo s samim sistemom in ne vidijo več kot sam sistem. :D Kaj pa uporabna baza programov (recimo BeOS, za profesionalni audio in video, BeFS je temu namenjen), kaj pa nagnjenost k uporabnemu desktopu, kot "igračkanje pod drobovju" (Syllable in SkyOS)

Zakaj te našteti Alternativni OS nimajo podpore hotpuginom in itd.. Odgovor je enostaven: ni dovolj odprtokodnih programerjev, ker jih linux in windows vse prerada premamita. Kdo pa bo programiral za te OS-e, če ni zanimanja programerjev .. ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

dux ::

Sam sem uporabljal BeOS in Zeto RC3.
Za zeto lahko rečem:

+ Bil sem navdušen nad hitrostjo sistema ( npr zaganjanje = 20 s) in hitrim, preprostim GUI (razlika med win2k in Zeto RC3 na mojem PII 333 Mhz je očitna).
- Networkinga. Ob nastavljanju omrežja ( preferences > network ) se mi je začela 100% poraba CPU-ja in nisem mogel ničesar nastaviti. rešitev driverji z Bebits (www.bebits.com). Potem se povezava vzpostavi precej hitreje kot z original Siol softwarom in lepo deluje.
+ Driverji - razen networkinga mi je sistem ob insatlaciji zaznal VSE komponente brez problemov ( namestitev tiskalnika je bila trenutna).
+ Veliko dodatnega softwara na CD - ju (office, avido, video)
+ Majhen - skupna instalacija 1 GB
+ Močan comunnity je zadaj - vse, kar obstaja se nahaja na bebitsu
+ Instaliral se je tudi na trdi disk z napako in gor delal brez težav ( potem sem gor poskusil namestiti 3 različice GNU/linuxa in popenil zraven - mi ni blo nč jasno>:D )

- nima jave
- ne podpira 3d pogona, open GL ( afijo, igrice)
- Firefoxov port ni popolnoma stabilen in se na trenutke obnaša čudno
- Nekateri programi se občasno sesujejo.
- Ni multi user.

Gledano vse skupaj - Zeta / BeOS je alterantiva, ki bi se lahko razvila v nekaj več - stvari se pri sami Zeti počasneje premikjo, ampak prihaja do velikih premikov pri Javi in nekaterih drugih komponentah, ki me motijo (problem z CPU-ji nad 2,14 Ghz, problem z maksimalno količino rama, USB.. tako zeta postaja moj čedalje bolj priljubljeni OS.
Windowse bootam še za mulo ( zeta ima bittorent client in beshare ), openoffice / m$office za kompšatibilnost z ostalim svetom ( port openoffice na beos še poteka ), javo in igrice.

Priporočam ga tudi za test vsem ostalim. Vse različice so tudi LiveCD, vse kar morate storiti je to, da pritisnite ctrl+alt+del in ubijete instaler, nato pa kliknete restart desktop in ste tam.
Upanje je v nasih odlocitvah

babylon9 ::

ne govort cez linux ce ga neznate pravilno uporabljat in izkoristit tko kot je treba ..

Pithlit ::

Nerdor: pač nasedu si provokaciji >:D Kaj naj ti rečem... Od tvojega prvega posta v katerem si zaničeval linux zaradi njegove ozke usmerjenosti in težavnosti ter poveličeval druge OS-e zaradi njihove 'odprtosti in prijaznosti' si prišel v tem zadnjem postu do obratnih rezultatov - Linux je uporabniku prijazen, preprost in (v IT srenji) podprt, medtem ko za alternativne OS-e potrebuješ čas da jih usposobiš. Da ne govorimo o tem da jim manjka podpore.

Da ne bo pomote. Ne zagovarjam nobenega OS-a ker sem pač mnenja naj vsak uporablja kar mu pač paše. S stališča enega povprečnega Janeza je pa res tako, da mu je popolnoma vseeno kater OS ima, važno da to kar rabi tam dela. Če pač rabi igrice pol je verjetno obsojen na Windows. Če rabi stabilen sistem za domačo uporabo (brez igric) pol je pa odgovor na dlani. Za paranoike bosta FreeBSD in OpenBSD ravno pravšnja. Ostali Alternativni OS-i pa so trenutno točno to... alternativni. Na voljo so za preizkus. Če ti sede jih uporabljaj, če ne pač ne. Vsako razpravljanje o tem zakaj je Linux slab v primerjavi z njimi je neumestno in nima kaj delat v tej temi (hmm... a nisem tega že enkrat napisal?). Torej ponavljam: Izredno lepo od tebe da opozarjaš na alternative VENDAR se to ne dela na takšen način. Ne moreš od nekoga pričakovat da bo do tebe prijazen če ga že s prvim postom žališ.

Med Windows uporabniki ne boš našel kandidatov. Edini kandidati za uporabo alternativ so v Unix svetu (da, da... polnem nekih zoprnij) saj so edino ti pripravljeni poizkusiti nekaj novega. S tem da jih napadaš pa se ti krog kandidatov precej oža.

Torej... prosil bi da ostajamo pri temi. In sicer predstavljanju alternativnih OS-ov ter njihovih prednosti in pomanjkljivosti. Brez udrihanja po drugih (tako windows kot linux).

Hotplug torej ne dela... Torej (na žalost) si jaz s temi OS-i ne morem kaj dosti pomagat (laptop s FireWire CD enoto, Wacom tablica, USB miš, digitalc...). Mogoče bi bla stvar dobra kot server?
Life is as complicated as we make it...

CaqKa ::

babylon9 zgrešil si bistvo teme.
flejmat se lahko greš drugam.

Nerdor ::

Pithlit: uredu, se strinjam :))

dux: fantastičen kratek opis :)

babylon9 ::

mogoce sem res malo zgresil mimo, toda kaj je za vas pravi desktop OS os. BSD ji kaksen OpenBSD, FreeBSD, pri linux imate spet 100 razlicnih distribucij. Ponekod se pribilzajo desktop okolju drugje spet ne. Dolocene programe lahko nekje emuliras drugje spet ne. Vsak desktop OS ne more nadomestiti drugega, lahko se pa temu pribliza ali ga ponekod celo preseze.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: babylon9 ()

lukaz ::

overlord_tm: deluje na 386 ali več, edin problem je pa ram, ki ga rab 24mb, da boota in 32 da sploh lahko kej zalavfaš. pa predn kdo zdj začne očitat kolk rama rab nej se prej pozanima kako ta sistem lavfa...

overlord_tm ::

overlord_tm: deluje na 386 ali več, edin problem je pa ram, ki ga rab 24mb, da boota in 32 da sploh lahko kej zalavfaš. pa predn kdo zdj začne očitat kolk rama rab nej se prej pozanima kako ta sistem lavfa...


;( :'(

ma kdo kej rama za prodat?>:D

sprubu sem pa react os in žal morm rečt da je to taprava BETA faza tegale OSa:( . skor za vsako stvar ki sm jo klinknu se je sesul;(( .

lukaz ::

overlord_tm: jah škoda ane? morjo narest opcijo, da se nalovda na disk namest v ram...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Predator ()

Nerdor ::

overlord_tm: starejši ram za stare mašine je relativno poceni. Tako, da tistih 24MB res nebi smel bit problem. Pravi problem so SDRAM SDR, ki je dražji od DDR in DDR-II 8-O (zato, ker SDR ram takorekoč ne izdelujejo :O ) Recimo, za svojega druona 650 na Abit KT7 lahko samo sanjam, da bi imel 512 ali 1GB rama. ;(( Medtem, za svoj NForce2 sem dobil brez blema 2x256MB DDR za okoli 20K sit. Stari hardware se skor ne izplača imet, razen, če nimaš rezerve dele zanj (kot pri starih avtih :\ ) Je pa problem, pri razvijalcih, ki "nasrkajo" ker za ta nov hardware enostavno ni specifikacij in je treba raznimi non-disclo. agrementi žicat hardware vendorje, da bi ponudili določenim razvijalcem v vpogled specifikacijam. :| To največ zavira in odmika developerje. Izjemno hinavska izjava je bila direktorja AMD na neki novoletni zabavi (mislim, da leta 2002/03), ko je izjavil, da raje njihove CPU optimizirajo za en komercialni (Windows) sistem, kot pa za 10 graražnih. Izjemno nepremišljena in gnusna izjava (za offthetopic).

babylon9: Desktop OS je tak sistem, da ti ensotavno ne dovoli uporabe konzole, pri tem je GUI tako nastavljen, da je možno vse izvesti, kar si si zaželel v konzoli. Če pa kaj manjka imaš na voljo skripti jezik OS. V mislih sem imel Amigin OS imenovan Workbench 2.0/2.1/3.0. Dokončno standard GUI ( za nekatere unixaše "bogokletno" razmišljanje) je uvedel Apple leta 1984.
Torej standard GUI-a imamo tako rekoč od leta 1984. Pa še vedno nekateri razmišljajo, da jim je konzola best friend. Ni nič narobe s konzolo, samo vseh stvari vam pa ne more konzola prikazati, nazorno in lepo, kot je bilo narejeno.. (recimo: ali ste kdaj gledali divx filem v konzoli s pomočjo ASCII aaXine playerja :D, komedije na kvadrat. Zvok je isti, sam slika je polna približkov s barvnimi črkami in številkami :D )

Gandalfar ::

zakaj mesas jabolka pa hruske?

Kaj ima konzola z multimedijskimi vsebinami. Konzola je samo se en uporabniski vmesnik za pocet stvari na racunalniku.

overlord_tm ::

tist je blo mišlen bl tak za hec>:D

sicer pa tok starga rama ne dobiš v štacunah ampak prek bolhe etc...

za tist sdram je pa tud mene na rit ruknl. je dražji od ddrja včasih so ga pa dajal za đabe:\ . edin pri tech-tradeu ga majo 128MB po 6k - kukrtolk pocen:)) . morm prečekerat če ni tist sam napaka v ceniku (manka ena nula>:D )

Pithlit ::

offtopic

# mplayer -vo vesa ta-pa-ta-film.avi

Začuda na Linux-u sploh ne rabim X serverja (GUI okolije) za gledanje filmov. JPEG in ostale slike?

# fbi slika.jpg

Konzola je lahko človekov najboljši prijatelj. Ni pa nujno. Res je tudi da povprečen Janezek ne ve da je kaj takega sploh možno.

ontopic

GUI je en zlo fajn butl-ziher sistem (se ga z veseljem poslužujem) ampak za ljudi na tem forumu to ni to. Prodajat hladilnike eskimom se redkodaj splača.
Life is as complicated as we make it...

Nerdor ::

Pithlit: :)

Gandalfar: hurške in jabolko imajo skupni imenovalec sadje. Konzola in GUI imata skupni imenovalec, uporabnika pred ekranom, tipkovnice in miške :) .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Nerdor ::

pblaz ::

ko ti linux enkrat deluje, je ql - je pa res, da rabiš za to kar nekaj časa.
zdaj imam gor gentoo in moram reči, da je res v redu, predvsem emerge, kernela ti ni treba nastaljat, ker lahko uporabiš genkernel itd.
delovalo je brez večjih težav - kjer pa so bile težave, pa so bile zato, ker sem se kje zmotil
res je pa to, da za povprečne uporabnike, ki še mikrovalovne pečice ne znajo uporabljat zadeva ni

pblaz ::

ampak vseeno je suse linux dosti v redu zadeva - pri inštalaciji samo next klikaš, najde ti vse, res user friendly narejeno (YaST).

CaqKa ::

jaz pa trenutno kot belsav iščem driverje za radeon 9600 mobitlity za zeta rc3, ker mi ni za isto sivino gledat na tak nizki resoluciji :>

borchi ::

zeta os: a vi ste vsi plačali €100 za zeto al je kje kaka test varjanta al pa zastonj beta ipd.? enkrat sem mel zeta rc? (ni bla legalna, ja, nisem ponosen) in se na moji konfiguraciji nikakor ni hotela zbootat pa mi ni €100 za podstavek dajat.



[edit by moderator: brisal offtopic]
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

Nerdor ::

NO more Flamewar Lnx Vs Win! ;((
Izšla je nova verzija ReactOS 0.2.5 zadnja pred 0.3.0 izdajo. 0.2.5 Change log Izšel je NetBSD 2.0, povezave najdete v FreeBSD temi v izbi "Operacijski Sistemi". Bojda, je novi NetBSD performančno hitrjši od FreeBSD-ja. To bo še zanimivo! :))

Jst ::

*BSD. A mi mogoče kdo razloži kdaj uporabljati ta OS?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

CaqKa ::

na enem blogu sem zasledil da bi za bsd tale 2.0 naj obstajala, live cd varianta.. ima kdo link?

/edit: sicer pa imam raje beos (ali pa linux z xpde) kot pa tak pokvekan os kot je tale reactos.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

moj_nick ::

Za razne Windows/Linux izpade ta tema ni. Odprite svojo, če bi radi kaj širnemu svetu povedali.

moderator
110111001001010001010000

CCfly ::

FreeSBIE mogoče ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

CaqKa ::

tnx
že mam torrent link :)

Screamboy ::

ta freesbie sem poskušil pa nekako negre
ko moraš vpisat xinit al kaj je že da zaženeš grafični način izpiše nekaj takšnega kot da tega nebi blo

satfinder ::

:d zdaj doma 100% samo še pingo

Xpji vrženi ven. Edino sat tv gre:d nazaj na:( recevier. Winsow doma nikoli več.

Pingo je za vsako gospodinjo. Inštalacija, povezava v mrežo
se izvede sama in tudi vse takoj dela brez problemov.

Za ss2 in kateri "prog dvb" se še pozanimam. Kernel pa je baje nekje pri pingotu 3. 1 že 6. 9... To je pa tudi vse kar
vem o inštaliranem programu in takoj delujočemu. Ok lp

Linux bi lahko bil oz. Je za vsako "gospodinjo". Konzola :d za bolj zagnane. Na vinse doma ne grem več :d.

Tudi drugi os so zanimivi, te pa morajo :d potegniti :).
Korak do konca in Naprej :).

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Skrat ()

Pithlit ::

Jao... Folk tud noče in noče štekat fore te teme ;((
Life is as complicated as we make it...

overlord_tm ::

Nerdor ::

Nekdo me je vprašal, kako do BeOS!? Mogoče bo pomagal tale link na BeOS Devleoper 2.1.22. Upam, da ga boste lahko download-ali. (okoli 420MB)
Do takrat lepo pozdravljeni, vsi skupaj! :)

Nerdor ::

PS: drugi link prime za download, prvi me je poslal na neko reklamo.

dux ::

Lahko pa poskusite tudi BeOS Max edition. Sam uporabljam verzijo 3.1b in sem z njo zelo zadovoljen.
Toda za vzpostavitev ADSL-ja sem moral z neta potegniti še pppoe driver ( bebits ) in BONE ( vtipkajte BONE v google - prvi link - cca. 5MB).
Trenutno mi manjkata samo še eMule in Java, pa ne rabim več rebootat v winse :D
Upanje je v nasih odlocitvah

ZetaNeo ::

Pozdravljeni
Prebral sem kaj se vse piše na forumu, ne bom komentiral pisanja, rad bi samo povedal da ima pač vsak drugačno izkušnjo z računalniki in OS-i. Vse je odvisno od namena uporabe in zahtevnosti uporabnika. Res je da nam vedno nekaj manjka, ali pa bi radi to spremenili in si priredili da bi nam računalnik kar najbolj služil, tu pa se pojavijo kompromisi, vedno se ne da narediti tako da bi bil volk sit in koza cela, žal je tako.
Nemen mojega pisanja je pa ta, da bi vse obvestil da je v pripravi slovenska verzija OS Zeta Neo Deluxe, to je najnovejše verzije Zeta BeOs podjetja <b>yellowTAB GmbH</b> iz Mannheima .
Predvidoma naj bi bila predstavljena na letošnjem Cebit-u v Hannovru od 10 - 16 marca. za podrobnosti poglejte web stran Cbita
Že kar nekaj časa spremljam razvoj in delo na tem sistemu ki mislim da bo v naslednjih letih prineslo dosti svežega vetra v svet računalnikov. Podatki za Nemčijo so presenetljivi. Tudi na japonskem so prisotni preko projekta HAIKU, preveden je pa že v kar nekaj jezikov, mislim da okoli 20.
Sam OS vsebije že v sami osnovi veliko dodatnih programov:
-Programi za tekstovno obdelavo in tabelne in graf rešitve
-Html editorji
-Grafično obdelovanje
-Razna razvojna in programerska orodja
-Orodja za Predvajanje, obdelavo in zajem audio in video formatov
-Podporo za vse znane formate audio in video zapisov
-Internet instant messaging kit (MSN, AOL,YAHOO,ICQ...)
-Več internet brskalnikov med drugim tudi Firefox in E-mail klienta
-FTP Kienta/server,HTTP Server APACHE in RH
-DSL, modemsko in mrežno podporo z enostavno nastavitvijo
-Razne programe za optimizacijo in upravljenje s sistemom
-Veliko iger, emulatorjev(Amiga,Atari,...)
.... podrobnejši opis....in to za samo okoli 100 evrov...
Oglejte si nekaj Screenshots :: kako zgleda Zeta Neo
Bolj podrobno bo vse opisano na slovenki spletni strani ki je v pripravi.:)
Moram povedati da sem bil zelo presenečen ko sem prvič videl ta sistem delovati,ko pa so mi ga v podjetju yellowTAB podrobno predstavili, sem bil pa resnično presenečen nad vsem kaj zmore. Naprimer ste že kdaj poskusili zagnati naenkrat 15 filmov, ki tečejo v realtime in zraven posneli CD? Meni tega ni uspelo, do sedaj. Da ne bom dolgovezil, priporočal bi vam da jo preizkusite. dejstvo je da vsem uporabnikom ne bo všeč ali zadovoljiva, mislim pa da bo velik odstotek ljudi vesel da jo bodo lahko uporabljali.
z veseljem bom, če bo kdo postavil kakšno vprašanje, na njega tudi odgovoril.
Vprašanja in mnenja lahko pošljete na dolmar@email.si, vesel bom pa tudi če bo zanimanje za sodelovanje pri samem projektu.
Lep pozdrav
Dolmar

Pithlit ::

Sliši se zanimivo, vendar... 100 evrov kar tko dat je 100 evrov preveč. A obstaja možnost kakšne preizkusne verzije? Pa s tem ne mislim da mora le-ta vsebovati vse živo programja... Dovolj bi bil osnovni OS, ravno toliko da uporabnik preveri če ves hardware ki ga uporablja tudi dejansko deluje. Po možnosti seveda živa CD verzija.

Naprimer ste že kdaj poskusili zagnati naenkrat 15 filmov, ki tečejo v realtime in zraven posneli CD?
Bom probal >:D nice dela čudeže u Linux-u. :P
Life is as complicated as we make it...
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere OS ste poizkusili (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
717795 (5332) opeter
»

Advanced user anketa [REZULTATI OBJAVLJENI] (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16214994 (10076) Eru
»

Katere operacijske sisteme uporabljate ?

Oddelek: Operacijski sistemi
372558 (1926) thor984
»

BeOS ima 10 let (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1549127 (7238) ZetaNeo
»

Vsi OSi

Oddelek: Operacijski sistemi
181473 (1209) gugo

Več podobnih tem