» »

Imenovan je Iraški predsednik - Ajil al-Yawer

Imenovan je Iraški predsednik - Ajil al-Yawer

Jst ::

Lakhdar Brahimi je potrdil, da bo po prenosu suverenosti 30. junija, Irak dobil na oblast omenjenega človeka. Podpredsednik bo Ibrahim al-Jaafari.

washingtonpost

Vprašanje je, kako bo Iraško ljudstvo sprejelo začasnega predsednika, podpredsednika in vlado, glede na to, da se ljudi, ki sodelujejo z USA & UN, smatrajo kot kolaboranti.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

demoness ::

Zgodovino pišejo zmagovalci. Če bodo torej Američane vrgli iz Iraka, bodo kolaboranti, če Američani ostanejo, bodo pa prvi borci za svobodo.

Drugače se mi pa zdi še mal prezgodaj za napovedovanje, kaj se bo zgodilo. Odvisno, koliko se bo zdelo Američanom vredno truditi, da bodo tegale predsednika podpirali. Ampak upam, da ne bo čez eno leto spet vse tako, kot je bilo...
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

Intifada ::

Včeraj ko sem bil v Avstriji sem se imel priložnost pogovarjati s človekom, ki je pred nekaj meseci zaradi tistih zloglasnih ugrabitev bil primoran skupaj z avstrijsko-nemško-belgijsko deset člansko delagacijo zapustiti Irak. Delal je za eno telekomunicijsko družbo, katere sam se več ne spomnim imena. V glavnem, debata je med drugim stekla tudi o novi iraški vladi, za katero mi je zatrdil, da ni vprašanje ali lahko oni vzpostavijo demokracijo, ampak je vprašanje koliko časa bo ta predhodna Iraška vlada sploh vzdržala! To me niti ni toliko presenetilo, bolj pa me je presenetil podatek, da Amerika nadzoruje samo kurdsi Irak, skrajni sunitski sever, Bagdadsko diplomatsko četrt z ožjim okrožjem, skrajno južni šitski del ter nekaj puščave z naftimimi črpališči. Vse ostalo je v stanju kaosa, ali pa pod kontrolo skrajnih klerikov. Zatrdil mi je, da Amerika ne nadzoruje niti enega mesta z več kot petdeset tisoč prebivalci, posebaj problematična pa je meja z Iranom, ki je dobesedno odprta, Amerikanci pa si tja svoje sile ne upajo poslati, saj bi lahko spor razširili na drugo ozemlje. Tako so govorice ameriških politikov o Siriji kot izvozniku uporniških sil le ena neumna farsa, saj je jasno, da je Iran zbirališče in obenem tudi vrata v Irak.

Thomas ::

Ni dvoma, da je ta Avstrijec pa vse vedu. :D

Mejhn resnosti, no. Ni vsak Avstrijec kar pametnejši zato, ker je pač Avstrijec! Shiiiiiiii .....
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Hades ::

Američani vsekakor ne nadzorujejo Iraka kot celote. Mogoče nadzorujejo nekaj mest, pokrajino in njim tako dragocena naftna nahajališča. To se kaže kot vsakodnevne žrtve med Američani in nedolžnimi civilisti.
Kar pa se tiče iraške oblasti. Američani so izgubili v "miru" in se bodo morali umakniti. Takrat bo zdajšnja iraška vlada padla. Amerika je zlo v očeh verskih voditeljev v Iraku. Poleg tega je Irak sestavljen iz več narodov tako da bo zagotovo prišlo tudi do boja za oblast med njimi in državlajanske vojne. V posredovanje bo prisiljena mednarodna skupnost, ki pa jo bodo Iračani spet videli kot okupatorje in zgodba se ponavlja.

Vse to zaradi nafte, poceni nafte, ki si jo želijo Američani.

cirecire ::

Vse to zaradi nafte, poceni nafte, ki si jo želijo Američani.


Poceni nafte si želijo Američani, Britanci, Nemci, Francozi, Italjani, Španci, Portugalci, Švedi, Nizozemci, Kitajci, Japonci, Indijci..................


.........samo pametni Slovenci si je ne želijo.

perci ::

eh cirecire, dej no dej

Seveda si zelimo poceni nafte, sam vprasanje je kaj smo pripravljeni storiti za to, da jo dobimo.

Tvoja logika pa je priblizno taka, kot da bi rekel, da ker ne ropamo bank, to pomeni, da si ne zelimo denarja, ki je v njih.

Mater smo Slovenci čudni. Po zakonih se skušamo ravnat. Shame on us.

root987 ::

Nafto dandanes nedvomno potrebujemo. Drugo vprašanje, kot je že perci rekel, pa je kaj smo zanjo pripravljeni storiti. In dokler bomo nafto potrebovali, bomo morali hočeš ali nočeš vsaj delno podpirati američane. Trajnost iraške vlade bomo pa verjetno videli (precej) v kratkem, saj ko se bodo američani umaknili in bo ostala le iraška policija in vojska, bo IMHO precej krvavo.

EDIT: Typo...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

Intifada ::

Thomas ...???...

Root, zakaj že moramo "delno" podpirati Ameriko, če hočemo imeti nafto?

Thomas ::

Ne ga srt!

Mi na Zahodu moramo potem namesto nafte se truditi z biodizlom ali čemerkoli že. Arabci pa nimajo kaj jesti, če mi ne odkupujemo njihove nafte. In za 50$ za sodček se nam že ne splača.

Zato glavo v roke, preden greš pisat, če ne so traparije. Še tko ... je vse sorte.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Arabci pa nimajo kaj jesti, če mi ne odkupujemo njihove nafte.


:\

Čudno, da so sploh obstali vse do danes :\

Thomas ::

Predvsem jih je lahko bilo le kakih 10 krat manj kot danes. Nosilna kapaciteta Sudije recimo, je bolj malo beduinov v puščavi.

Zahodna civilizacija jih lahko vzdržuje pa 20 krat več, v zameno za njihovo nafto. Kar je pa huda monokultura, ki je niti niso sami sposobni gojiti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Thomas :)

o.k. povedal si svoje, zdaj pa lepo vsi nazaj na naslovno temo. O.k. :\

Intifada ::

Mi na Zahodu moramo potem namesto nafte se truditi z biodizlom ali čemerkoli že. Arabci pa nimajo kaj jesti, če mi ne odkupujemo njihove nafte. In za 50$ za sodček se nam že ne splača.

Ne vidiš golbinske slike. Američani bi morda res lahko razvili gorivo, ki ga nebi poganjala arabska nafta, vendar pa tega ne smejo in ne morejo storiti zato, ker bi se v tem primeru trg sprostil, zmanjšalo povpraševanje ter posledično prineslo novo radikalno ceno za sod nafte. To bi z veseljm izkoristili njihovi sovražniki Kitajci in Evropejci, ki bi jih lahko v roku desetletja porazili na gospodarskem segmentu, kasneje pa še na vojaškem.

Američani morajo nujno sodelovati v tej igri. S svoijmi požrešnimi potrebami pravzaprav onemogočajo ostalim konkurentom, da bi se razvijali hitreje od njih. Saj veš, vsak organizem potrebuje hrano, ampak zakaj pustiti hrano sovražniku, če jo pa lahko poješ, na zalogi pa imaš tako ali tako še eno alternativo. Thomas, dobivam občutek, da se ne zavedaš silnic gospodarskih interesov, ki krožijo po svetu.

Barakuda1 ::

:|

Ne mislim več opozarjati.

Naslov teme je

Imenovan je Iraški predsednik - Ajil al-Yawer

Držte se torej naslova. O globalni ekonomiji in podobno pa si dajte odpret novo temo in izvolte prediskutirati vso problematiko od globalizma, antiglobalizma, visokih cen nfte, nizke cene delovne sile in vse kar sodi zraven. Sam ne mi "pacat" v vsaki temi, pol se pa jezit zakaj se kaj pobriše

Hvala

Intifada ::

Da res smo malo pobegnili od teme, ampak vsa zadeva je preveč kompleksna, da bi se jo dalo opazovati samo iz nekaj aspektov.

V glavnem, vrnimo se na izhodiščni položaj. Problem, ki ga vidim pri Yawerju je predvsem ta, da so zanj morali lobirati bodoči nosillci iraške oblasti, kar že samo po sebi poraja dvome o Iraški suverenosti. Kakšen vpliv bodo imeli ti nosilci čez desetletje, če morajo že danes vsako potezo opravičevati pred tujim agresorjem?

Kot drugo pa se je potrebno zavedati, da bo bodoča Iraška oblast po želji za mirom morala hoditi po tankem ledu. Oni imajo in še bodo imeli dvojni pritisk, kar jih bo zaradi bodočih kriznih razmer, mnogokrat prisilil, da svojo oblast podredijo političnemu vakumu za ceno neprelivanja krvi. Ko se bo ta vakum vzpostavil pa bo težko loviti izgubljeno kredibilnost in posledično tudi avtoriteto.

Dvomim o ekstitenci takšnih marionetnih vlad. Se mi vse bolj dozdeva, da bo to podobna vlada kot je bila tista pročetniška kralja Karađorđeviča, ko je iz inozemstva KAO vodil Jugoslavijo za časa vojne, vsi pa vemo, kdo je res držal vse niti v rokah... NAŠ TITO...

username ::

To bi z veseljm izkoristili njihovi sovražniki Kitajci in Evropejci, ki bi jih lahko v roku desetletja porazili na gospodarskem segmentu, kasneje pa še na vojaškem.
Težko bi rekli, da so Kitajci sovražniki ZDA v pravem pomenu besede. Bolj tekmeci, vsaj zaenkrat.

Evropa pa definitivno ni sovražnik ZDA. EU in ZDA sta naravni ZAVEZNICI, če to komu ni jasno. Vem sicer, da marsikomu ni. Tudi kak evropski politik se mogoče najde med takimi zmedenci (pa najbrž tudi kak ameriški). Kar pa ne spremeni dejstev.

To ne moreš verjet, eni res mislijo da se bosta čez 10 let ZDA in Evropa vojaško spopadli. Pa kje maste možgane, no? :D
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

kralja Karađorđeviča, ko je iz inozemstva KAO vodil Jugoslavijo za časa vojne, vsi pa vemo, kdo je res držal vse niti v rokah... NAŠ TITO...
Navaden bull. Niti sta v rokah držala Stalin in Churchill. Tito je pa bil.. no kot tale Yawer v Iraku danes, pač nekdo ki so ga "taveliki fantje" nekje izbrskali in postavili da bo šef neke srednje velike države. Dokler se taveliki niso zmenili, kako in kaj, je imel Tito v svojih rokah kvečjemu svoj q*rac.>:D
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena iraške vojne

Oddelek: Problemi človeštva
403858 (2635) Stepni Volk
»

Drnovšek poziva k humanitarnosti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20111910 (8262) drejc
»

Vojna v Iraku (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Loža
175348162 (28724) gfighter
»

EU polom (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
535002 (3759) MadMicka
»

America VS Iraq (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1057147 (5591) Tito

Več podobnih tem