» »

Kaj naj Slovenija najprej pridobi iz EU - managerje ali ostale zaposlene

Kaj naj Slovenija najprej pridobi iz EU - managerje ali ostale zaposlene

«
1
2

Maria ::

Torej, kaj Sloveniji najbolj primanjkuje oz. kje najbolj zaostaja? Pri kvaliteti managerjev ali zaposlenih - slednje lahko klasificirate po skupinah.

Kaj torej najprej uvoziti?

Sama menim, da so dobri managerji v večjem deficitu.

Maria

p.s. Avtomatizacija procesov in razvoja je posledica kvalitete enih ali drugih.

Thomas ::

Obojih po malo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Maria ::

Torej meniš, da je razlika med primerjalnimi skupinami v EU in Sloveniji enaka?

Torej so naši delavci enako slabi v primerjavi z irskimi, kot so naši raziskovalci z njihovimi ali naši managerji z njihovimi.
Ali o kvaliteti opravljanja del ne odločajo tudi izkušnje in pridobljene spretnosti ob daljšem delovanju v nekem ekonomskem sistemu? Niso bili tu managerji časovno hedikepirani?

Maria

borchi ::

vprašanje je skor brezvezno. dober manager bo mel dobre delavce. ker je MANAGER, ker mora "zrihtat" delavce.
l'jga

Maria ::

Borchi

Torej, ker Slovenija zaostaja za "staro" EU je potrebno povečati dotok dobrih managerjev? Da bomo dohiteli države "stare" EU. Drži?

Maria

borchi ::

nisem to mislu. kaj naredi dobrega managerja? samo rezultati, ki jih lahko pokaže. če so rezultati dobri (v primerjavi z primerljivimi podjetji), pol je dober manager neglede na to, če je jasno, da so njegovi delavci slabo izobraženi, leni, itd. če so rezultati slabi, je kriv manager (torej je slab) pa naj so njegovi delavci dobri ali pa ne.

glede dotoka managerjev al pa drugih delavcev pa ne vem, če prav razumem vprašanja (oz. ne vidim situacije v kateri bi "nasilen" uvoz managerjev sploh bil možen). managerje lahko pridobiš z višjimi nagradami, ne? če je pri nas izhodiščna plača nekega managerja 0.5 mio sit, potem bo verjetno nemški manager s primerljivim znanjem hotu 1,0 mio sit (poleg tega mata oba še variabilni del - kar bi pri managerjih moral biti pretežni del nagrade). zdej se ti zgodi, da namesto, da bi se slovenski managerji spijaznali z nižjim fiksnim delom nagrade, bo trg povzročil, da bo le-ta šel še celo navzgor - neugodno! poleg tega moraš upoštevat da so managerji tako kot kapital (veliko bolj mobilni kot delavci). in če se bojo že morali sprijazniti z manjšim fiksnim delom, potem bojo ocenili, kakšen variabilni del lahko izplenijo in v slabem podjetju bo to težje kot pa v dobrem. torej, dobrega managerja težko dobiš v slabo podjetje.

v sloveniji mamo to srečo, da so "old boys" zasedli položaje v dobrih podjetjih, tako da majo tisti mladi managerji, ki so sposobni, na voljo, kar cel kup slabih podjetij v katerih majo prostor se dokazat.
l'jga

Jst ::

Kakšne neumosti kvasite. A se vi zavedate, da obstaja več vrst managerjev? Ali poznate samo iz medijev -managerje Elana?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Maria ::

Jst, ne bi bilo nič narobe, če bi malo bolj pojasnil svoje mnenje, da bomo lažje razumeli.

Maria

Maria ::

Borchi

Dilema vprašanja izhaja iz ugotovitve, da zaostajamo in da je nujno potrebno narediti nekaj radikalnega, da se bo razlika pospešeno zmanjševala. Kaj torej storiti?

Kot hitri ukrep, ki ima lahko dolgoročne posledice, se lastnikom firm nakazujeta dve možnosti: izboljšati kvaliteto zaposlenih delavcev ali izboljšati kvaliteto managerjev ali oboje ali nič od tega.

Kaj bi torej vi storili, če bi bili lastniki firme in bi se bilo potrebno za nekaj odločiti, če seveda želite, da podjetje uspe v novi EU.

Maria

Barakuda1 ::

Kot hitri ukrep, ki ima lahko dolgoročne posledice, se lastnikom firm nakazujeta dve možnosti: izboljšati kvaliteto zaposlenih delavcev ali izboljšati kvaliteto managerjev ali oboje ali nič od tega.


:\

1/ izboljšati kvaliteto zaposlenih delavcev
2/ izboljšati kvaliteto managerjev
3/ izboljšati kvaliteto zaposlenih delavcev in managerjev
4/ nič od tega

Hmm, jez vidim štiri možnosti in ne dveh :D

cirecire ::

Gospodična Maria

A ti nič ne spremljaš naših medijev. A še nisi slišala za Forum 21 kjer je naš dragi Milan Kučan zbral "najboljše" menadžerje.

Maria ::

Barakuda1

Drži. Štiri.

Kakšen je tvoj predlog?

Maria

Maria ::

Cirecire

Nekaj spremljam, vendar zadnje čase bolj malo.

Gotovo je res, da tu postavljam dilemo, s katero se je verjetno soočal tudi Milan. Kar pa ne pomeni, da je njegova rešitev najboljša -> zbrati pod isto kapo "preverjene" managerje in voditi karavano dalje.

Zato vprašujem vas in sebe: kaj bi storili, če bi bili lastniki in ste od včeraj spremenjenih pogojih na trgu in prostoru pred odločitvijo o usodi svoje lastnine = podjetja. Cilj -> bistveno uspešnejši razvoj in preživetje na novem EU trgu.

Maria

pajac ::

Nasi manegerji so do zdaj spali (vsaj po mojem mnenju):( . Po moje gre tukaj za to da so se nam zdaj (oz. se nam še bojo) odprle možnosti europskega trga in s tem vecji pritisk na naša podjetja; posledično se bodo naši manegerji morali malo zdramit in kaj naredit, če bojo hotli obdržat podjetje in s tem službo.

Če bi pa jaz imel podjetje bi zaposlil mlade perspektivne manegerje (seveda bi se prej pozanimal). MLADA SILA-->NOVE IDEJE :D :D
HA!..Tega pa nima še nihče!! ;p

BigWhale ::

Jankovic je kar v redu manager, pa je 'nas'.

Je pa en manager, ki pa ni v redu, pa je bil par let nazaj uvozen iz evrope.

Kvaliteta delavcev, govorim za IT industrijo pri nas, je v vecini primerov primerljiva z zahodom in vzhodom. Smo obojim cisto konkurencni. Manjka pa kar nekaj ljudi, ki bi to znanje znali porabiti v neko korist.

Ni vse tako crno in belo, povsod je plac za izboljsave, mogoce pri vodstvih podjetij malo vec, kot pri pure delovni sili.

Maria ::

OK, recimo, da ste se kot lastniki odločili za spremembo zaposlitvene strukture npr. IT podjetja.

Od kod (iz katere tuje države) bi črpali nove managerje in nove zaposlene? Kaj bi bil kriterij, kakšne nagrade bi si lahko novozaposleni obetali, kakšne perspektive in cilje bi postavili pred njih, na kakšen način bi jih najbolj primerno vključili v delovni proces? Kje vidite svoje podjetje čez 10 let (ko še ne bo singularnosti;) )?

Dilema, ki jo želim osvetliti, je: smo sposobni imeti vizije, ki bodo v novem okolju, omogočile z kvalitnim "materialom" pripeljati slovensko družbo med najboljše v EU?

Na to lahko odgovorimo le mladi (tako po letih, kot po srcu).

Maria

Gandalfar ::

Cisto nova firma. Pri nas samo znanje, cim vec se naredi v tujini ali pa preko studentskega dela. Zbiras samo strokovnjake in delas predvsem na vladnih in evropskih projektih.

Maria ::

Kako nova firma dobi vladne ali evropske projekte? Ker ne poznam teh primerov podrobno, sem pa pri nekaterih tako vladnih kot evropskih sodelovala, vem, da je potrebno dokaj podrobno pozicionirati ''sponzoriran'' projekt tako v strategiji tvoje firme, kot globalno vpliv na okolje, kjer boš produkt tržil?

Kako izgleda izkaz profila zaposlenih, če jih je kar nekaj zaposlenih na projektu preko študentskega servisa? Morda tega ne prikažeš?

In kako kontroliraš in vodiš delo v tujini? Tako nivo kvalitete na časovno enoto, kot resničnost podatkov.

Maria

Gandalfar ::

hmm.. mogoce pa zato nisem manager :)

Kaj pa google like strategija?

Caligula ::

To vprasanje je nakako tako, kot ce bi kdo vprasal a najprej ful hiter procesor al ful dobro plato?
Ekstrem na eni strani pac ne pripelje nikamor, ker je druga stran ozko grlo pol.

Maria ::

Caligula

Vprašanje je povsem realno. Slovenija realno zaostaja za določenimi državami. Zaradi spremenjenih okoliščin ima možnost dokaj hitro pozicijo spremeniti in izdelati nastavke za hitrejšo in uspešnejšo rast. Ni potrebno, da gremo (kot lastniki) pri odločitvah v ekstreme, vendar je nekaj potrebno storiti.

Kaj in kako torej?

Morda je pa bolje, če vse ostane tako kot je in pravzaprav nič bistvenega ni potrebno spremeniti?

Maria

p.s. Ko razmišljamo o odgovoru na to vprašanje, se srečujemo z našim največjim strahom, ki prihaja s širitvijo EU. Morda zaradi tega o tem sploh ne želimo razmišljati, naj se zgodi, kar se pač mora.

Maria ::

Še Caliguli

Torej meniš, da smo na obeh področjih približno enako slabo razviti - pri zaposlenih in pri managerjih?

Retorično vprašanje: je v sedanjem položaju pri nas mogoče ocenjevati kvaliteto dela enih ali drugih? Kako?

Maria

Caligula ::

Pr nas je zanimivo, da so ravno "stari macki" se tisti, ki so ze v komunizmu furali firme, pravzaprav odlicni managerji ratal. Vcasih taki, ki presaltajo iz enga sistema v druzga ratajo hujsi kapitalisti kot tisti v komunizmu. Pa recimo ni hujsih kapitalistov (ekstremisti) kot so kaki Kitajci.

Skratka kvalitetnih managerjev mamo kar nekaj sam so zanimivo starejse generacije.

Je pa tko, ce das obrega managerja v podjetje z slabimi delavci lahko ta zacne delavce tudi menjavat >:D
Obratno tudi gre a malo tezje.

Kar se tice primerjave nasih managerjev s tujimi, se preden bi lahko to primerjavo ali studijo kvalitetno izvedli, bi se nasi ze prilagodili nivoju tujih-pa ce je to navzgor ali navzdol.

Bolj so si razlicni managerji med sabo v Sloveniji al pa med sabo v Nemciji kot pa Slovenski in Nemski nasplosno,..

Slovenski managerji niso slabi. Ne vem od kod ta ideja. Mas boljse in slabse. Tako je tudi v EU.
Delavci so nasi malo manj izobrazeni v povprecju samo so tudi cenejsi.

Bodo pa cedalje bolj izobrazeni in drazji. Tko kot Kitajci.
Cena jim raste in kvaliteta tudi.

Skratka nebi jaz kar nekaj cvikal pred EU. Nas standard se bo priblizeval njihovemu tako, da bo nas rastel in ne tako, da bi njihov padal.
Jaz v bistvu res ne stekam folka, ki je ves prestrasen. To je dobra stvar. V par letih bp velik vec denarja, dobrin si bomo naceloma lahko vec privoscil, se trg nepremicnin bi se moral mal normalizirat in cene past. Vsaj normalnih stanovanj...

Skratka ne cvikat. It's a good thing. 0:)

Thomas ::

Delež EU v svetovni ekonomiji se niža. Delež Slovenije pa zadnje čase tudi.

To je realnost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Ja in nekaj bo treba narediti v zvezi s to realnostjo, rajt;)

Maria, vprašanje, ki si ga zastavila, je zelo težko. Če bi hotel na njega odgovoriti, bi moral verjetno na to temo meditirat celo poletje, pa še ne bi kaj pametnega pogruntal. Bom pa vseeno poskusil kaj skup spacat...

Če bi se odločil spremeniti strukturo zaposlenih v nekem IT podjetju, bi najprej najel dobrega menedžerja. Iz katere države je, ni pomembno. Ker dober menedžer bo to znal ustrezno načrtovati in izpeljati. Med prenovo podjetja je potem treba ugotoviti, kje so šibke točke in jih eno za drugo odstraniti. To zajema tudi zaposlene - kateri niso dovolj dobri letijo in se najame boljše. Delo poskušat čimbolj decentralizirat, tako da odpade potreba po nekih pisarnah. Seveda to prinaša nekaj težav pri usklajevanju dela, ampak se da to, z ustrezno izbranimi zaposlenimi prav lepo rešit. Projekti - kar koli dobiš, je treba sprejeti. Če boš zbirčen, bojo tudi potencialni naročniki nezadovoljni. Ok, bo zaenkrat kar dosti, to itak ni moje področje:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Phil ::

Za kakšen link bi prosil, o tem padanju deleža SLO v svetovni ekonomiji.
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

Caligula ::

Thomas, sej se bo ameriski tudi. Ta realnost se imanuje zorenje Kitajske, Indije in se kake take drzave.

Sicer pa delez v globalni ekonomiji ne pomeni nic. To je popolnoma nepomemben podatek, ki o nekih realnih zadevah sam po sebi ne pomeni nic.

Ima pa unija potem skoraj pol milijarde prebivalcev. Vecji trg kot ZDA.
Pa ceprav EU velja za malo bolj cagavo zdevo predvsem pa birokratsko, se velik del tistega kar si ZDA imele (ugled, kredibilnost,..) seli prav proti EU.

Maria ::

Daedalus

Je težko, četudi ni takoj očitno. Ker gre za tisti osnovni vzvod s katerim sploh lahko kaj spreminjaš. Hkrati pa neprijetno, ker se tiče vseh nas.

Kot lastnik moram odločitev sprejeti tu in zdaj. Nimam časa nekaj mesecev, ker me bodo do takrat pojedli. Torej kaj storiti, da bo rezultat boljši, tako na kratki kot na dolgi rok.

Ker ne drži nujno, da je manager dober, če ima ta trenutek dobre rezultate. Lahko jih ima zelo dobre, vendar predvsem zaradi najedanja substance podjetja, kar ni očitno takoj. To so dolgoročni vplivi, ki se vidijo čez pet let. Kot lastnik(-ica) lahko čez pet let le opazujem, kaj se mi je zgodilo in težko ukrepam.

Caligula

Dejstvo je, da je dodani delež v Sloveniji bistveno nižji, kot v zahodni Evropi. Kje leži vzrok?

Imamo napačne panoge, slabše managerje ali slabe delavce? S katerim vzvodom to popraviti do 2010, ko naj bi bila EU boljša od vsakega na svetu?

Ker to je naš skupen cilj!

> Kar se tice primerjave nasih managerjev s tujimi, se preden bi lahko to primerjavo ali studijo kvalitetno izvedli, bi se nasi ze prilagodili nivoju tujih-pa ce je to navzgor ali navzdol.


Kako naj kot lastnik torej vem, kateri manager je dober za moje podjetje. Kje lahko najdem refernece (statistične) o njihovem delu, njihovih potezah. Enako velja tudi za zaposlene? Imam kot lastnik (ki ne poznam lokalne scene) možnost videti - preveriti kvaliteto managerjev ali zaposlenih. Temelji odločitev za novozaposlene le na podlagi cene za katero bodo pripravljeni delati ali je še kaj drugega?
Ker ti podatki me kot lastnika morajo zanimati.

> Slovenski managerji niso slabi. Ne vem od kod ta ideja. Mas boljse in slabse. Tako je tudi v EU.


Lahko našteješ nekaj dobrih managerjev in argumentiraš zakaj so dobri - to ni provokacija, zanimajo me kriteriji?

> Delavci so nasi malo manj izobrazeni v povprecju samo so tudi cenejsi.


Je to res? Raven funkcionalne nepismenosti bi lahko kazala na to. Postavlja se vprašanje: je povprečni slovenski manager slabše izobražen od tujega v primerjavi s slovenkim zaposlenim od tujega. Je ta razlika enaka, večja ali manjša. In zakaj?

Maria

Thomas ::

Ameriški delež se veselo veča.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Loki ::

kaj pa SLO težka industrija - pri tem bi se omejil samo na strojništvo - ?
kolikor sem jaz delal po razlicnih majhnih firmah, sem oppazil, da pri vec ali manj vseh je prisoten pojav nezadovoljsta delavcev... kar potrjujejo tudi stavke v zadnjih casih.

delavci sicer obvladajo (v vecini primerov zamenjava odpade), nergajo pa bodisi nad delovnimi pogoji -
zastareli obdelovalni stroji, nezainterisiranost vodstva za uvajanje novih tehnologij (razlika med 20 let starim strojem in najnovejsim je v svetlobnih letih), pomanjkanje plačanega dodatnega izobraževanja (oz. ga sploh ni) ipd.


v pregled sem zajel tri bolj ali manj neznane firme, ki bolj ali manj stagnirajo (kolikor to lahko opazis skozi 2 meseca dela); predvsem zaradi vodstva.
povprecna izobrazba zaposlenega je 3-letna poklicna sola (orodjar ali podobno) ali manj (do osn. sole), vodstvo, razvoj (CAD...) ipd. so večinoma 7 stopnja. vse firme razen ene imajo < 500 zaposlenih.

kaj torej sedaj?
čakati, da bo evropska unija zahtevala davek in bo nekaj podjetij propadlo (ceprav to bolj tezko, ker so vsaj sedaj se zmeraj cenejsa od npr. avstrijcev) ter upati, da bodo ostala zacela vlagati v razvoj?

Thomas ::

> Sicer pa delez v globalni ekonomiji ne pomeni nic.

Pomeni pa to, če se zvečuje ali pada. Vsaj za nas, ki smo bolj stara kot nova Evropa, pada!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Caligula ::

Ne, za nas to, ce pada ali narasca ne pomeni nic, ker ce bi nam se ne vem kolk hiter rastu, Kitajska zarad velikosti to odpravi kot statisticno napako, ker so tko velki mi pa tko neopazni. Skratka ta podatek ni relevanten. Popolnoma neinformativen.

Je pa dobro za nas, da oni rastejo kot gobice. To je prepih, ki ga bomo cutili tudi mi. In to pozitivno. Oni niso samo proizvajalec ampak tudi potrosnik. Pa ze sam zato, ker trade raste bo slo vec tega cez Koper,.. da omenim cist direkt eno panogo, ki direktno ma koristi od tega-pristanisce, promet,..

Kar se tice nasih managerjev jih je veliko in po imenih so znani pac tisti, ki se pojavljajo v Medijih.
Jankovica najraj nebi omenju, ker je tok ociten primer sam za dobre managerje ni nenavadno, ce niso izpostavljeni javnosti.

Kar se tice referenc. Vsaka dobra firma ma kadrovika. In on v 10 minutah oceni kolk si ti njihovi firmi vreden. Neglede na tvoj papircek, diplomco,.. kar je edino prav. On oceni kaj ti njim lahko das.

Reference so stvar posamezne firme. Eni celo pisavo ocenjujejo. Meni je to butasto ampak nekateri temu pripisujejo vrednost.
Ti kandidata ocenis glede na to kaj ti in tvoja firma rabis. Pa za kaj ga rabis. Ce naj bo komercialist ne more bit nek zapiflan nerd z nevem kakimi faksi, ker ne bo nic od njega. Za programerja mogoce, komercialist pa poden.

Kadrovanje ni lahka zadeva zato pa majo firme kadrovske oddelke.
Jaz ti priprocam celo, da resno preveris se nediplomiran folk. Marsikdaj znajo veliko vec kot diplomiranci.

Problem z ljudmi je ta, da neki jih naucit ni problem.
Problem je, c eneki ze znajo in je to narobe. To popravt je pa zafrknjeno.

Jz mam raj nekoga k je pameten pa brez SLO faksa koncanga pa da ga lahk naucis tist kar dejansko rabs ne pa da ti nabija prastare idiotizme k so ze vsi ovrzeni ampak njemu so pac tko predaval.

Skratka clovekov potencial ni na papirju. Tam je tisto kar si je on zadal kot svoj maksimum.

Daedalus ::

>Kot lastnik moram odločitev sprejeti tu in zdaj. Nimam časa nekaj mesecev, ker me bodo do takrat pojedli. Torej kaj storiti, da bo rezultat boljši, tako na kratki kot na dolgi rok.

Kot lastnik poznaš situacijo bistveno boljše kot jaz. Za učinkovitost na daljši ali dolgi rok - tu pa vedno obstaja en tradeoff. Za krajši rok je nujno porezat vse nepotrebne stroške, mogoče celo it v nižje cene... In če ti grozi pojetje čez nekaj mesecev, je treba iskati učinkovitost na kratek rok. Ko nevarnost mine, pa prilagoditi strategijo. Tako ne pride do najedanja substance podjetja. Če pa isto strategijo voziš par let zapored, pa zelo hitro propadeš... Sicer pa, jaz sem politolog in ne ekonomist.

>Imamo napačne panoge, slabše managerje ali slabe delavce? S katerim vzvodom to popraviti do 2010, ko naj bi bila EU boljša od vsakega na svetu?

Za Slo je definitivno odgovor tudi napačne panoge. Pri nas panoge kot so tekstilna industrija, ne morejo preživet. Požre pa recimo tekstilna industrija ogromno subvecij. Smo premajhni, nova tehnologija pa predraga, da bi se splačalo iti v konkretno prenovo. Vzvod, s katerim bi jaz to popravljal, je konkretna prenova visokega šolstva, spodbujanje raziskav na področju visoke tehnologije in spodbujanje malega podjetništva. V glavnem, proračun za znanost in tehnologijo je obupno premajhen.

>delavci sicer obvladajo (v vecini primerov zamenjava odpade), nergajo pa bodisi nad delovnimi pogoji -
zastareli obdelovalni stroji, nezainterisiranost vodstva za uvajanje novih tehnologij (razlika med 20 let starim strojem in najnovejsim je v svetlobnih letih), pomanjkanje plačanega dodatnega izobraževanja (oz. ga sploh ni) ipd.

Se strinjam - pri nas tudi v vodstvih takih podjetij ni opaziti neke nagnjenosti k želji po napredku, izboljšavam, širitvam. Ponavadi se vse ustavi, ko lastnik (ponavadi tudi manager) ugotovi, da zase dovolj zasluži. Ni ambicije, tekmovalnosti. Sam poznam primer dveh takih podjetij, eno je pred kratkim imelo možnost širiti dejavnost s podporo velikega podjetja, ki je želelo imeti na tistem področju zastopnika. lastniku se ne ljubi s tem ukvarjat, raje ma 5 zaposlenih, kot pa npr. 20. Sej je za razumet, ne bi zaslužil lih 4x več, ampak širših pozitivnih vplivov za okolje pa ne vidi. Evo, pa smo našli še en problem...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MadMicka ::

Maria bi uvažala menagerje iz "stare Evrope". Mislim, halo? Kdo jih bo pa plačal? Toliko kot v stari EU?

Managerjev bomo v Slovenijo dobili le toliko, kolikor bo tuj kapital pokupu naše firme in potem zaradi zaščite investicije sm poslal še svoje ljudi.

Slovenija bo uvažala takšno delovno silo, kod jo je dosedaj - fizikalce. Managerje in kar je tega, bomo pa morali sami sproducirati.

Maria ::

MadMicka

> Maria bi uvažala menagerje iz "stare Evrope". Mislim, halo? Kdo jih bo pa plačal? Toliko kot v stari EU?


Plačal jih bo isti, ki jih bo izbral. Lastnik namreč. Ker, če ugotovi, da naredijo bistveno več za nekaj večjo ceno (glej razliko v produktivnosti oz. dodanem delu), kot domači, je račun jasen, mar ne!?

> Slovenija bo uvažala takšno delovno silo, kod jo je dosedaj - fizikalce
.

Zakaj? Ker želimo hitreje naprej? Je to način na katerega lahko gremo hitreje? Morda, vendar ne vidim logične razlage. Lahko pojasniš?

Deadalus

> Kot lastnik poznaš situacijo bistveno boljše kot jaz.


Nisem lastnica. Govorila sem v splošnem. Sem iz razreda managerjev/zaposleni in želim razumeti, kakšno perspektivo je nov položaj postavil pred lastnike. Da bom razumela sama ukrepati.


> V glavnem, proračun za znanost in tehnologijo je obupno premajhen.


Drži. Vendar drži tudi podatek, da je v Sloveniji zelo boleča točka pretvoriti ideje, zamisli, patente v produkt. Kako to pospešiti? Kdo bi to moral storiti? Kateri dober manager (razen Dragonje) to intenzivno počne? Ima kdo podatke?


> Ni ambicije, tekmovalnosti.


Ja, ampak z 1.5.2004 so vsi nastavki, da se to bistveno spremeni. Monopoli bodo padli, smo na to pripravljeni? Bo tudi takrat Janković ocenjen kot dober manager?

Caligula

> a ze sam zato, ker trade raste bo slo vec tega cez Koper,.. da omenim cist direkt eno panogo, ki direktno ma koristi od tega-pristanisce, promet,..


Si prepričan, da pospešena gradnja ceste na Hrvaški do Rijeke ne spreminja strateški položaj Kopra. In planirana železniška povezava Trst - Celovec - Madžarska?


> Kar se tice referenc. Vsaka dobra firma ma kadrovika. In on v 10 minutah oceni kolk si ti njihovi firmi vreden. Neglede na tvoj papircek, diplomco,.. kar je edino prav. On oceni kaj ti njim lahko das.


To drži? Lahko kadrovnik res oceni v 10 minutah koliko lahko ti firmi daš? Kako pa on oceni tvoje tehnično znanje, ki se kot vemo dnevno nadgrajuje? Imaš ti res takšne izkušneje s kadrovniki? Poteka kadrovanje res na podlagi odločitve kadrovnikov?

Maria

Barakuda1 ::

Nisem lastnica. Govorila sem v splošnem. Sem iz razreda managerjev/zaposleni in želim razumeti, kakšno perspektivo je nov položaj postavil pred lastnike. Da bom razumela sama ukrepati.


:\

Ne posebaj zahtevno.

Odpusto bo menagerje, ki kvazi rešitve iščejo po raznih forumih, namesto da bi bili sami sposobni najti ustrezne rešitve >:D

Maria ::

Barakuda1

Zelo konstruktivno, še posebej za moderatorja.

Hvala za sodelovanje.

Maria

Daedalus ::

>Odpusto bo menagerje, ki kvazi rešitve iščejo po raznih forumih, namesto da bi bili sami sposobni najti ustrezne rešitve.

Bravo, čista desetka za tale odgovor. Kot da je kaj narobe s tem, da človek poskuša pridobiti še kakšno mnenje?

>Drži. Vendar drži tudi podatek, da je v Sloveniji zelo boleča točka pretvoriti ideje, zamisli, patente v produkt. Kako to pospešiti? Kdo bi to moral storiti? Kateri dober manager (razen Dragonje) to intenzivno počne? Ima kdo podatke?

Dobre ideje in uporabne patente mora biti manager sposoben prepoznati. Na podlagi ocene kvalitete neke ideje pa se potem ukrepa naprej. Vsekakor mislim, da tu leži velik delež odgovornosti na ramenih managerja. Kako pa potekajo implementacije idej... Hja, tule mi pa zašteka. Verjetno se najprej naredi raziskava trga, da se ugotovi, do koga bo nov produkt/storitev segla. Istočasno je treba ugotoviti stroške in tveganja povezane z implementacijo ideje. Ko prideš "na čisto" pa ali zadevo sprejmeš ali pa tudi ne... V glavnem, nekdo mora idejo pripeljati do izvedbe - to je pa delo managerja. Problem pa je predvsem pri menegerjih - mnogo njih ne trpi, da bi kdo bil pametnejši od njih. Moja šefica je šolski primerek takega obnašanja. Bog ne daj biti prepameten, si hitro ob službo...

Upam, da ti tole pametovanje kaj koristi. Če ti ne, povej, pa bom nehal pisati nesmislne romane:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Maria ::

Daedalus

Koristi. Meni in ostalim, ki se bomo v realnem življenju srečevali s temi dilemami. Prej ali slej.

Prej kot si na to pripravljen, lažje in pravilneje reagiraš.

Maria

Thomas ::

Meni se zdi tko, da managerji so že skozi zenit.

Čedalje bolj pomembni so "tehniki". Manageriranje je bolj lahko dostopno v obliki instant receptov, kot tehnologiziranje in inoviranje.

O Barakudi pa nimam besed. No, imam, samo bodo prehitro brisane. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vesoljc ::

Od kod (iz katere tuje države) bi črpali nove managerje in nove zaposlene?

indija, izrael 8-)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Maria ::

Je pa zanimiv podatek iz Plive, da so v določenih okoljih domačini postali tujci. In se na njih gleda kot manjvredne, nekvalificirane. To se tudi rado zgodi - vsem nivojem. In to prinaša že le tuj lastnik.

Ne vem, kako je to v Zlatorogu oz. Henklu ali v Revozu?

Maria

Barakuda1 ::

Ne vem, kako je to v Zlatorogu oz. Henklu ali v Revozu


V zlatorogu :(

Če imaš nemško zveneč priimek, ti ne gre slabo. V nasprotnem primeru se pa tud Jezus zjoče nad tvojo usodo :(
Tko vsaj pravjo "dobro poučeni" domačini.
Osebnih izkušenj pa nimam, tako da ne vem.

Vice ::

Od kod ideja da pri nas ni dobrih managerjev? Trenutni "uvoženi" niso nič boljši od naših.
Prej bi morali uvoziti kakšnega politika. :D

Eschelon ::

Večjo dodano vrednost se doseže ali z visoko tehnologijo ali pa z know-how-om. Naši ljudje gredo lahko v firme ki to imajo in bodo dosegali večjo dodano vrednost kot pa doma in obratno. Z uvozom ravnateljev (hehe) ali pa delovne sile ne profitiraš nič. Raje pojdi na kavo (več kav) z kakim zaposlenim v teh high-tech podjetjih, da ti razloži delovanje firme (v živo) - čeprav sam ne vidim kakih groznih inovacij, ki jih ne bi zmogel vsakdo pogruntati z malo zdrave pameti (recimo googlov 1 dan na teden za svoj projekt-ljubljenček...).
Edini razlog za nakup nekoga iz tujine bi bile njegove veze in poznanstva (da spelje kupce svoji prejšnji firmi).

V računalništvu je trenutno tako, da gre večina dela, ki ni tako quality-critical, al pa da bi vseboval kak hujši know-how v Indijo, Kitajsko. V Ameriki in Evropi se ohranja pretežno le razvojni del in high-profile produkte, ki jih rabijo najboljši kupci (vojska, civilno letalstvo,...). Poleg tega je manjša niša prosta še za močno lokalne aplikacije, ki jih zaradi kulturnih razlik ne morejo seliti drugam (npr. tehnična podpora - ameriška podjetja so imela hud fiasko, ko so poskusila outsourcati tehnično podporo v Indijo...Jezne stranke). (Ali pa delanje računalniških iger,...čeprav se tudi te vse bolj selijo)

PS: Ideje in vizijo mora imeti najprej lastnik, če je ta gnil, ga lahko reši ravnatelj (samo zakaj ne bi potem kar sam ustanovil firme).

Caligula ::

Prometa je dovolj in se vec ga bo in Koper bo kasiral cedalje vec.
Da pa ne omenmo kok bodo v naslednjih 20 letih Kitajski turisti denarja tukaj pustili.

In ja, kadrovik v orenk firmi ze po par odgovorih ve kam bo sel pogovor...
Sem notr se ne steje kakega pisnega ali psiho testa.

Pogovor. Tisto pac vzame kolikor pac vzame. Odvisno od firme in obsega.

Gandalfar ::

Koliko pa mislis, da jih bo ce bomo nestrpni do vseh, ki niso beli krscani?

Caligula ::

Cak da se Thomas pa Cirecire v turizmu zaposlita, bos vidu kok bosta kr naenkrat tolerantna, ko bosta njihov denar stela :D
Pol bota zacela cenit njihovih par tisoc let civilizacije.

Thomas ::

Samo bele krščane lahko vzamemo - to je res. Pa kakšne brezbožne Slovanske brate ali Romune recimo.

Vendar zakaj? Tukaj živi 1 človek na hektar in tako naj ostane še naprej.

Kranjci in Štajerci moji dragi, večino dela podelajte sami, ali pa ga delegirajte mašine da ga bodo! Uvoz delovne sile je večinoma nepotreben.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Caligula ::

To povej tistim, ki rabijo met hmelj obran, pa sajde, pa jarke okopane, pa ceste pozidane... :D

Konkurenca je zdrava. Tud delovna sila jo rabi. Naj malo znanja iz tujine se pride.
Sicer bo pa Thomas ze cez 5 let popolnoma drugacnega mnenja in prebivalec sveta in se ne bo vec spominjal svojih trenutnih nazorov.

Se razumel jih ne bo vec.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdo je bolj kriv? (Politika:Gospodarstvo:Delavci) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10313144 (11139) Mato989
»

Sedmerica ameriških IT-velikanov bo tožena zaradi dogovarjanja o plačah

Oddelek: Novice / Tožbe
4617786 (15181) Invictus
»

Se bo industrija kdaj vrnila na zahod? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13417408 (14432) donfilipo
»

Slovenija-izkoriščanje..... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1007749 (5795) opeter
»

Kako najbolje oplemenititi denar?

Oddelek: Loža
344277 (3246) nicjasno

Več podobnih tem