» »

Kako najbolje oplemenititi denar?

Kako najbolje oplemenititi denar?

tomaz321 ::

Mam eno resno vprašanje.

Kam bi vi danes investirali denar (v mislih imam resno investicijo >5mio SIT)?

V mislih sem imel tudi ustanovitev novega podjetja, vendar kaj se mi najbolj splača? Želel bi predloge, lahko tudi v smislu sodelovanja (če imate idejo jo lahko tudi skupaj uresničimo)!

Skratka iščem ideje (gostinstvo, fitnes center, zabaviščni center, software, gradbeništvo, sekundarni trg vrednostnih papirjev......) kje & kaj ?

Hvala za ideje!
  • spremenilo: tomaz321 ()

gzibret ::

Ustanovi borzo za trgovanje z emisijami CO2. Saj bi jo jaz, ampak nimam kapitala.
Vse je za neki dobr!

M-man ::

Investiraj v vrednostne papirje. Razdeli na tri pribljižno enake dele: prvi del vloži na jug (Hrvaška, Bosna, Srbija), drugi del v slovenske blue chipe, tretji del v ide. V vsakem delu imej v portfelju vsaj 2 različna izdajatelja delnic. Tudi na jugu razdeli na tvegani (podjetje) in netvegani del (pif).

V primeru, da imaš kakšno dobro poslovno idejo, lahko investiraš tudi v svoje podjetje, vendar je 5 mio kar malo premalo. Odvisno je tudi, koliko znanja imaš na tem področju, saj bi moral kar nekaj časa posvetiti izdelavi poslovnega načrta in kasneje sami organizaciji dejavnosti, zbiranju dodatnih sredstev...

LP
M
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

tomaz321 ::

Jaz sem imel bolj v mislih eno firmo, ki bi se lahko razvila v kaj večjega! Trgovanje z vp se mi zdi zanimivo, samo potem moraš biti stalno informiran in poznati moraš trg (južnega sploh ne poznam), hkrati pa ima ta zadeva tudi zelo neenakomeren cash flow. Želel bi tudi nekaj takega, od česar bi kasneje (čimprej) lahko živel - ustvarja stalne prihodke. Postaviti firmo na kateremkoli področju ni noben problem (saj če mislim narediti picerijo še ne pomeni da moram znat pico narest). Meni gre bolj za idejo, na katero področje naj bi se usmeril oz. še bolje če je ideja konkretnejša (če bi pred 15 leti pričakoval takšen boom mobilne telefonije, bi verjetno tja silil)

Skratka kapital >5mio sem dal samo zato, da zadeva ne misli biti en sp z enim mopedom in bom kozmetiko prodajal. Da se tudi dobiti kapital (kredit - saj nekaj vez tudi imam)! Skratka iščem resno dolgotrajno zadevo!

P.S. Tut če mi en reče da so odpadki donosni (reciklaža,...) to mene čisto nič ne odvrne, pomembno je to, da dobim čimveč idej. Človek večinoma pozna le okolje, kjer se giblje in je zaradi tega preveč ozko usmerjen. Ponavadi so največji zaslužki prav tam, kjer ni prisotno veliko sodelujočih - in zato iščem ideje o takšnih stvareh

*TV* ::

Ce nimas neke pametne ideje ne ustanavljaj podjetja. Delnice so zadne case prinasale vlke donose, zaj bo v Sloveniji tega manj, saj postajajo delnice celo precenjene. Torej ostane ti bivsa juga, kjer je se ogromno moznosti za sirjenje (pocakaj edino tolko, da hrvaska zacne pristopna pogajanja z EU). Sam sem imel v preteklih letih delnice vecinoma slovenskih podjetij, zdaj prelagam kapital na jug (Bosna, Hrvaska, Srbija) .

Kupuj pa vecinoma znana, likvidna podjetja, poglej koeficiente P/E, itd...

http://www2.fima.com/index.cgi?P=zse (hrvaska)
http://www.senzal.co.yu/news/akcije_tex... (srbija)
http://www.sem-on.net/cgi-bin/jve.cgi?d... (banja luka)

Ce pa ne spremlas delnic kaj dost, pa je najenostavneje vlozit v vzamne sklade v jugi.
http://www.kd-group.hr
http://www.kd-group.co.yu

pa lep dan

tomaz321 ::

Saj zato sem pa dal temo na forum, da iščem ideje za ustanovitev podjetja! Sem pa preveč strahopetec, da bi celo življenje osnoval le na delnicah (in to še celo bivše juge)!

Gledam, kako bi namesto dela v neki firmi in zaslužka okol 200-300k SIT raje samo ustanovil firmo, ki bi mi kasneje dajala dobro finančno neodvisnost!

Iščem alternativo službi in ne dodaten zaslužek (mogoče naslov ni pravi)

LoneWolf ::

Ta je pa dobra.
Se ti ne zdi, da si stvari postavil malo na glavo? Obicajno zacnes tako, da imas neko znanje ali sposobnost, ki je drugi nimajo oz. jo potrebujejo. Svoje usluge ali izdelke ponudis drugim, ce se izkazejo za uspesne in zanimive, posel raste, ustanovis podjetje, ki pokriva dejavnost, morda zaposlis se druge. Ce si pri vsem uspesen je denar stranski ucinek, ceprav ne zanemarljiv.
Ti bi se sel rad podjetnika, pa nimas pojma, kaj bi pocel. Vazno, da bi neslo denar. Ejga.

Ce imas kapital, nimas pa znanja ali idej, lahko kvecjemu financiras druge, s tem pomagas tistim, ki za razliko imajo ideje in upas, da bos za svoj vlozek dobil povrnjeno se kaj zraven na racun tujega uspeha. To pa je osnovna definicija delnic in namen borze.

Vcasih, mogoce je se, je obstajala borza podjetniskih idej, ki so iskale vlagatelje za izvedbo. Nekaj v stilu "podjetniskih angelov", ali nekaj takega - tole je bolj asociacija iz spomina, malo pobrskaj. Mogoce bos uspel najti koga, ki ima idejo, nima pa zacetnega kapitala, in morda lahko zdruzita moci. Ce bos uspel zbrskat kaksno zrno iz morja plev ambicioznih ampak nerealnih idej.

Dobra ideja, ki zazge na trgu in najde svojo niso, je 90% uspeha podjetja. Ti jo isces po forumih... Tako enostavno do goske z zlatimi jajci pa spet ne gre.

tomaz321 ::

Hvala za odg. LoneWolf.

Kje piše, da moraš imeti znanje?

Ja financiral bi druge - če ti temu tako praviš, ampak ne grem na borzo, ker je tam smetana že pobrana! A še nikoli nisi slišal da bi nekdo postavil firme iz nule in jo nato lepo prodal? Ni lepšega kot to, da začneš iz nule, se lepo pozicioniraš in zadevo dobro prodaš (močno nad knjigovodsko vrednostjo)! Borza pa je le sekundarni trg, kjer so običajno podjetja, ki imajo svojo vrednost že dosti definirano! In če misliš financirati v že napihnjene vrednosti delnic moraš pač zelo, zelo dobro poznati trg in ponavadi imeti še nekoliko notranjih informacij, da se lahko s tem dobro preživljaš, drugače pa si le en navaden hazarder in tega nočem!

Če ima nekdo idejo in znanje to pomeni, da lahko slkupaj z njim tudi kaj naredim! Npr. če zdele en k men prvi pride z idejo, da lahko narediva s pomočjo interneta nekaj, kar je pri nas še dokaj nepoznano, se mu jaz takoj priključim in zadeva lahko zlaufa!

Npr. ideja: Še najbolje je, da zdele na veliko začnem bobnat in odprem svojo šolo npr "Kako postati uspešen podjetnik?" (ustrezno izobrazbo imam) malo izdelam program, jo prijavim in začnem učiti! Nato naredim za konec pa še praktični preizkus, kjer mora vsak narediti poslovni načrt. S tem bi jaz zaslužil, pa še nove ideje bi dobil!! (Enako kot na EF, kjer je v 2. letniku predmet, kjer prof. Vahčič na leto dobi izdelanih 150 poslovnih načrtov (brez copy righta)==> če maš mal nos neki vn zvohaš!

Jaz ne sprašujem po neki čisto novi stvari, ampak pričakujem, da mi bo nekdo napisal:
Ej od kolega fotr ma pa gradbeno firmo in zdele kupuje zemlo in dela hiše, k se prodajajo za med in dobr laufa! Al pa, pr ns u medvodah pa nimamo enga modnega frizerja ,,..... whatever.................Brainstorming..............sam pr ns Slovencih je tko, da se rajš kdo ubije kukr da bi sosedu pomagu, pa tut če je to z eno samo idejo, ki sploh ne bi vplivala nanj oz. bi njemu tudi lahko prinesla korist, ampak nau povedu, ker bi pol lohk sosedu pomagu in je nevarnost da bo šlo sosedu bolš.

Sayer ::

Tomaz,

poslal sem ti privatno sporocilo PM tukaj na slo-tech,

LP,

sayer

LoneWolf ::

tomaz321,
Ocitno te zanima bolj "dark side" kapitalizma, izkoriscanje sistema in drugih za lastno korist. Da se tudi to, mnogi to tudi pocnejo, ceprav res uspeva samo najboljsim. Cez luzo je precej priljubljena panoga. Po drugi strani pa pricakujes, da ti bodo zdaj vsi pomagal brainstormat. Ce si shark, potem igraj kot shark, ne se mi zdaj sklicevat na fair-play, sodelovanje in sosedove krave. Za dober posel moras imeti nos, in to svojega, drugace nimas nic.
Osebno nimam prav visokega mnenja za taksno ustvarjanje kapitala, to je zame prazen denar tudi ce uspe. Vsekakor ne bo nikoli prinesel taksnega zadovoljstva tebi in koristi druzbi kot nekaj, kar ustvaris iz svojega znanja in dela, in to posteno prodas. Zal mi je, ce zase ne vidis druge moznosti na svetu kot ukvarjat se z manipulacijo trga. Da se tudi drugace.

budili ::

Npr. ideja: Še najbolje je, da zdele na veliko začnem bobnat in odprem svojo šolo npr "Kako postati uspešen podjetnik?" (ustrezno izobrazbo imam)

potem ti je tistih pet Porterjevih sil v ekonomiji jasno

ne vem no, folk se odloča v smeri kaj počet, predvsem za področje ki ga pozna. Je pa res, da si lahko neke vrste manager, o samem delu pa ti je vseeno (take imam) dokler nese denar.

Jaz ne sprašujem po neki čisto novi stvari, ampak pričakujem, da mi bo nekdo napisal:
profil oseb, ki so kupovala 75 miljonov vredna stanovanja na razpisu stanov. sklada; povpr. 30let, podjetnik, biznis-storitve brez katerih ne gre -slikopleskarstvo, parketarstvo, inštalacije

boš začel parket polagat?

ena boljših: greš na Kitajsko po kontejner cunj, pri nas jih prodajaš po min 4x,5x ceni. Če ti uspe vse izpeljat sam brez posrednikov je verjetno zlo fajn denar. Če pa misliš, da bo kdo delil znanje na tem področju s teboj se pa motiš. Krediti bodo cenej kot ti, če pa te spustijo zraven, verjetno nekaj smrdi, kdo bi le delil take dobičke naokoli.

glede posl načrta pa tole: če si kaj podjetnika, naredi kak razpis in obvesti fakultete, dej kakih 300000sit nagrade za prvega (eno plačo boš že reskiral za svojo prihodnost) , mogoče se kaj pametnega najde. Edino če nisi tiste sorte, da rad samo pobiraš...nič slabega, jih je zlo dosti. Mogoče zato vse bolj narašča tale socialna razlika med Slovenci.

LoneWolf ::

Malo off-topic, ampak mogoce je treba malo osvetlit tale buzz-word:

Mogoče zato vse bolj narašča tale socialna razlika med Slovenci.

IMHO je to logicen pojav. Nekdo, ki zna pridet do prvega milijona, bo znal pridet tudi do drugega, tretjega in desetega, in to zelo verjetno lazje in hitreje kot do prvega. Nekdo, ki ne zna/zmore drugega kot zivet iz rok v usta ali ne zna delat z denarjem, bo stopical na mestu in razlika se bo vecala. Normalen pojav v vseh druzbah, kjer razlika ni pretirano umetno regulirana s strani druzbe, s progresivnim obdavcevanjem uspesnih in razdeljevanjem pridobljeljega v obliki raznih socialnih pomoci neuspesnim. Trik je najdet pravo ravnovesje, ampak razlika se bo s casom vedno vecala. Saj so ze probal s strani drzave prisilno drzat socialno enakost - zatiranje uspesnih, ki so svoje "talente" raje preusmerili v crno borzo, korupcijo... Saj vsi poznamo. Socialna razlika je dejstvo, ljudje nismo enaki, ne v ambicijah ne v sposobnostih, predvsem pa se odgovornost za lastno blagostanje tako prenese na posameznika namesto da ostane domena druzbe.
OK, zdaj sem nehal. :8) Vso sreco tomazu...

vidi ::

LoneWolf!

Tvoj ideja o pravični družbi je postala zgodovina pred 15 leti! Če misliš, da je tomaz eden tistih, ki želi izkoristiti folk si pa zlo naiven! A ti raj vidiš, da pošteno dela, napreduje npr. v banki, nato pa prijateljici (ki ni žena) odobri kredit, da si nabavi xy delnic triglava,... (beri primer Klemenčič);

Ali pa si vsi zatiskamo oči pred raznimi aferami - problem je nastal takrat, ko se je začela "privatizacija", omogočeno pa je bilo le določeni peščici ljudi pridobiti ogromne deleže podjetij za bagatelo! Takrat bi se tudi jaz ukvarjal z delnicami.

Če pa danes nekdo išče svoj prostor pod soncem in to na legalen nači pa se to meni ne zdi nič spornega. Meni je bolj sporno to, da ima Slo najbolj obdavčeno delovno silo. Če tomaž želi ustvarjati s svojim kapitalom (lahko bi se igral nezaposlenega in delal preko študenta, lahko bi se zaposlil na ministrstvu za žmnjjmnjjkjnjnkmkk, ki npr. nujno rabi 60 ljudi v lj v pisarni, da se ukvarja samo z zaprtjem Jeedrske el. KRŠKO) namesto da se usede na breme drugih pa samo kapo dol.

Hvala bogu, da se najde eden tak, ki želi nekaj naresti in če se najde še eden, ki bi rabi kapital in ima ideje, pa jaz to le podpiram!

In aleluja, da se uporabi tudi internet in forumi za lažje komuniciranje med ljudmi. Glej, Sayer se mu je že javil. Očitno ima idejo! Namesto kur...anja bi lahko imeli le poste z idejami!
Prodajam bučke!
Dej kup si liziko!

rozica ::

vprašanje je a želiš zelo oplemenitit denar in tudi reskirat ali na daljši rok pa bolj zihr???
o tem se tud jaz sprašujem..... ne maram rizikov sem bolj za daljši rok
je pa res, da dobra ideja enega podjetja je enako vredna kot vložen denar - vsaj zame

pa srečno Tomaz321

budili ::

vidi, da zapremo državni sektor?
predlagaj referendum za slovaški model davkov
žal je zmeraj bilo tako, da je država slab gospodar

LoneWolf je res mogoče malce pregrobo šel, ampak če sem prav zasledil tomaz321 tudi nekako išče predvsem formulo za "mo¨ money"
sam sem tudi gledal v smeri dodatnega zaslužka-gostinjstvo, sam sem pustil, zdej sem neodvisen, po parih letih mi nekako vse bolj diši dobro iskoriščen čas, potovanja, šport...denar se mi nekako prestavlja vse bolj nižje po lestvici
a sem jest zdej slaba oseba ker se ne trudim oz. grem v službo za 8-9 ur in živim od tega?
sam zadnje čase to tudi pri nas postaja vse večji problem, živeti od tistih 8 ur

sam pr ns Slovencih je tko, da se rajš kdo ubije kukr da bi sosedu pomagu, pa tut če je to z eno samo idejo, ki sploh ne bi vplivala nanj oz. bi njemu tudi lahko prinesla korist, ampak nau povedu, ker bi pol lohk sosedu pomagu in je nevarnost da bo šlo sosedu bolš.

o tem pa raje nebi, moj šef se v novem letu vozi z ganc novim bmw7, za božičnico pa žal ni bilo (o 13 pa itak ni govora)
toliko o socialnem čutu naših managerjev

glede poštenja pa lahko kako revizijo naredimo čez par let, ko uspeš:D

M-man ::

A se lahko kdo drži teme? 5 mio je majhna številka oz. je za ustanovitev resnega podjetja, kjer pričakuješ veliko rast vrednosti kapitala (ustanovitev gazele), daleč premajhna. Da bi bil kakšen poslovni angel, kar pozabi – potrebuješ vsaj 10krat toliko. V tvojem primeru bi bilo smiselno, da bi imel ti idejo, naredil dober poslovni načrt in prepričal vlagatelje (tvegane investitorje ali poslovnega angela), kar pa ni enostavno. Kot sovlagatelja te bo le redko kdo vabil zraven v projekt, ki obeta velik donos – recimo 50 in več % letno, saj taka dejavnost običajno že brez lastnih prostorov zahteva več kot 100 milijonov.

Poslovni načrti Ekonomske fakultete so zaščiteni in so last fakultete, vendar imajo avtorji pravico uresničiti projekt.

Borza naj te nikar ne skrbi – nihče ni pobral smetane (predvsem na jugu ne) in se še vedno tudi v Sloveniji da z lahkoto zaslužiti 20 do 30% v letošnjem letu. Da nekateri bogatijo z delnicami samo na račun zlorabe notranjih informacij, je pa tipična izjava za Slovenca in je zgolj tolažba za tiste, ki se jim ne ljubi brati poslovnega dela dnevnega časopisa oz. iz njega ne znajo izluščiti bistva.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

tomaz321 ::

Re: budili

Vsaksi mora pri sebi razčistiti kaj hoče. Če je pri tebi preferenca prosti čas in dati možgane na pašo jaz to popolnoma razumem. Ne razumem, pa zakaj me vsi napadate, ker pač hočem priti do neke ideje za zaslužek. Jaz sem le prosil za ideje (pa tut če je 1000 slabih) lahko da bodo pa v meni zbudile neko novo mišljenje.
Socialni čut managerjev- lepo te prosim. edino sporna zadeva je, če delodajalec krši določila pogodbe oz. osebne pravice, drugače se je pa sam delavec odločil za tisto delovno mesto.

Mislim, da je pri nas vseeno še preveč ostalo iz prejšnjega sistema. Primer sindikati: Kako se lahko sindikati borijo za zaprtje trgovin ob nedeljah. Sindikat se mora boriti za pravice delavca. Sindikat se mora boriti za več delovnih mest! Sindikat se mora boriti za to, da če se bo nekdo odločil, da želi v nedeljo delat, bo za to delo tudi primerno plačan (več, če je že nedelja tako pomembna), ne pa za ukinitev delovnih mest, ki bi jih prineslo zaprtje trgovin???? Saj se človek sam odloči za to!!!!

Nobenemu ni jasno, da če jaz želim odpreti podjetje, da to pomeni poleg zaposlitve uslužbencev hkrati še financiranje še ne vem koliko ljudi v državni upravi. Skratka na vsakem področju smo specialisti (kot je rekel Vidi, men se zdi, da je na MOP v LJ res zaposlenih ogromno ljudi, ki se ukvarja le s problemom JEK - me zanima kaj počnejo in predvsem kakšno korist to predstavlja naši državi). Skratka problem držaje je v tem, da ima slovenija najbolj obdavčeno delovno silo izmed vseh članic EU in če to mislite da bo privabilo tuje investitorje se hudo motite. Če le teh ne bo, kdo pa bo proizvajal, da se bo polnil proračun? Zadeva bo lahko na dolgi rok katastrofalna od vas pa dobivam negativna mnenja, kar hočem kao nemoralno izkoriščat uboge delavce, medtem ko bi se jaz z mercedesom vozil. Verjemte mi, tut če bi se, ga ne bi dobil od države, ampak bi ga sam zaslužil, s svojim tveganjem. Lahko pa grem za poslanca, bom kot ključaničar vozil BMW5, kupoval parcele v bližini Portoroža, za bagatelo (kar bi bilo le meni omogočeno), se pijan vozil po cestah in ko bi me ustavil policist, bi ga nadrl,.... in to vse na račun davkoplačevalcev, ki bi se jim tok fajn zdel, da bi me še enkrat volili v parlament,......Ja res sem svina, ker nočem bit tak!


Re:M-man

Glede delnic verjamem, da se da zaslužiti ampak jaz temu ne pravim ustvarjanje nove vrednosti, ampak samo napihovanje vrednosti podjetja! Smetano so pobrali tisti, ki so imeli ob privatizaciji možnost kupiti več delnic kot normalen državljan, zaradi česar so nekateri lahko hitro obogatelei (ko se je vzpostavil sekundarni trg vp) in tu jaz vidim moralno-socilani spor in tiste, ki nategujejo folk. Drugače pa lahko s čitanjem financ in dela zaslužiš letno 20-30% (-25%državi -xy% dohodnina), ampak na tak način bom jaz zasluženi denar nalagal (če se mi bo dalo) - in še enkrat NASLOV SEM NAROBE NAPISAL
Glede poslovnih načrtov pa je tkole- gre pa predvsem za to, da je prof. Vahčič s tem pridobil krasne ideje in jih lahko bp izkoristi (denar in pogoje ima krasne)- kdo pa bo gledal, če njegov sin, nečak,... odpre firmo za katero je dobil idejo preko poslovnih načrtov.

M-man ::

To zadnje drži, vendar so s pravnega vidika poslovni načrti zaščiteni. Je pa sistem precej zgrešen in se veliko časa vlaga v neumne projekte. Premalo časa se namenja tudi dobrim projektom, vendar se situacija izboljšuje – na letošnji Poslovni konferenci se prvič predstavljajo tudi trije poslovni načrti, ki jih je komisija izbrala kot najboljše.

Delnice – če imaš v lasti podjetje, ki ima 15% donosnost kapitala, to pomeni, da ti je podjetje, katerega lastnik si, ustvarilo 15 odstotkov nove vrednosti. Ta se kaže v dividendi, predvsem pa v rasti vrednosti. Tu ni nobenega napihovanja, gre le za upoštevanje informacij, ki usmerjajo gibanje dobička, in vključevanje kategorije dobro ime oz. vrednosti znamk v ceno delnice. Če ti s svojimi 5 mio npr. ustanoviš podjetje in ga kasneje prodaš, verjetno ne bo ocenjen zgolj iz vidika vrednosti kapitala, pač pa tudi kakšna je rast dobička, prihodkov, strank in kakšen ugled ima podjetje v družbi. Vse je povsem enako kot pri delnicah.

Država ti ne pobere nič, ker se špekulacije v splošnem ne izplačajo in se vlaga za več kot 3 leta, to pa pomeni, da kapitalski dobiček ni obdavčen.

Privatizacija je bila relativno poštena – vsak je lahko kupil toliko delnic kolikor je želel, vendar načeloma le v podjetju, v katerem je bil zaposlen. Povsem pravilno je, da so imeli delavci znotraj podjetja pravico kupiti delnice po nižji ceni, kot pa vsi ostali, saj so skozi vsa pretekla leta pripomogli k uspehu družbe. Težava pa je v tem, da navadni delavci niso imeli zadosti denarnih sredstev in obenem tudi niso bili seznanjeni s prihodnjo situacijo. Managerji so bili na boljšem, vendar so primeri, ko so slednji celo pozivali zaposlene, naj kupijo delnice podjetja – večina teh zaposlenih kljub 1000% rasti v preteklosti danes še vedno ne verjame v delnice.

Tudi če je naslov narobe napisan, je temo bolj smiselno uporabiti za razpravo ali se 5 mio vlaga v delnice ali podjetje, ki je zaenkrat še brez ideje. Slednje ti ne bo nihče dal zastonj.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Zico ::

Poglej PM

Lp tomaž

budili ::

tomaz321 glede zaposlencev, če boš delodajalec in tako razmišljal se je pa sam delavec odločil za tisto delovno mesto , hipotetično izgubil kakega pomembnega (ki bo odnesell stranke v drugo podjetje), boš verjetno drugače govoril

v SLo vem za en primer, ko so vodilni zaposleni toliko uničili podjetje, da so ga kasneje lahko kupili, od takrat pa kar lepo lavfa
pa to ni bil nek mali privatnik, ampak fajn firma

Te pa spoštujem (dal sem ti tudi nekaj predlogov) in ti želim vso srečo. Mogoče boš enkrat moj delodajalec. Če ti uspe in rataš velik, ne seli se na Kitajsko, malo imej tudi socialnega čuta, ne samo ekonomskega (dol so delavci zlooo poceni).

M-man, kdo ti garantira, da ne bodo odpravili tista 3 leta? da ne bo letos tako kot pri skladih?
Letno se je dalo na SLo trgu zaslužit 20%-30% čist lepo, zdej pa že malo škriplje. Hrvaška ima zelo dobro pozicijo. Edino se do konc marca počakamo, da vidimo kako se bo razpletlo z zahtevo Haag-a:D

5miljonov: zlo hitro bodo izčrpana na začetku, d.o.o. min vst. kapital se tudi kmalu zna zvišat, fiksni str. brez hitrih realiziranih faktur
znajo kar hitro likvidirat račun

če bi šel kot družabnik v nekaj kar je vtečeno bi rekel OK (za 5mio kvečjemu kak s.p)

ne vem, če bi blo kaj tako 100% zagarantirano uspešnega, bi še jest potegnil prihranke z borze in štartal
100% garancije na tem področju žal ni

še ena ideja: za tak denar probaj štartat s kako kafeterijo, ki bi bila v kakem nakupnem centru, poglej kje bo letos kak recimo Mercatorjev center stal in probaj priti zraven. Pojdi enkrat pogledat v Šiško, kako težko prideš do mize. Zapelji se po Slo po teh centrih, zapiši si lastnika, preglej rezultate v Ipis-u, naredi analize....Če ti tole rata, upam da vsaj kavico častiš:D

Sam ne se v kako proizvodnjo vržt.

tomaz321 ::

Hvala za odg.

Moram reči, da sem že sam malo razmišljal o kafiču (nekaj, kar bi mi laufalo, da bi lahko ta denar pol na borzo plasiral :D ), je pa res, da tukaj naredi lokacija več kot 90%, kar pa sem opazi tudi pri cenah najemnin/parcel!

Skratka način razmišljanja moram prilagoditi potrebam. Ko sem odprl temo, nisem imel v mislih, da bom sedaj pa kr na lepem našel osla, ki zlato serje in se šel neko proizvodnjo stvari, ki zahteva velike in drage raziskave. Konkreten primer. na našem koncu je začel en proizvajati plastične vrečke in glede na današnjo potrošnjo mu gre zelo dobro. Ideje so lahko tudi v smislu odkupa licence/patenta/koncesija,... in začneš proizvodnjo.

Skratka, odločiti se moram za en segment. Npr. slovencelni imajo radi svoje avtomobile (kaj bi se pa tm kej našlo - npr. ponudim neko vsesplošno in konkurenčno firmo, ki bi ugrajevala satelitske oddajnike v avto - za izslediti avto in imaš lahko mesečno naročnino,.....Ne vem)

Skratka takšne ideje so dobrodošle; hvala-budili - to sem imel v mislih!

Re:M-man ; 3-leta ne bi rad čakal;

M-man ::

A tudi če bi imel 30% in več odstotni donos letno, ki ga v "kafiču" nikoli ne boš videl, ne?

Za tri leta nihče ne garantira, vendar naj bi se slovensko borzo spodbujalo k večji likvidnosti vradnostnih papirjev - omenjeno obdavčenje pa je korak stran od tega, zato dvomim, da bo do tega prišlo.

Če imaš idejo, je proizvodnja lahko zelo donosna, vendar pa rabiš več sredstev.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

freserovski ::

glede teh idej je pomoje problem v tem, da če kdo res ima idejo s katero ve, da se bo dalo zaslužit je ne bo povedal nikomur na nekem foromu. Tisti z idejo pa mogoče res nima "možnosti" za uresničitev le te, recimo pomanjkanje finančnih sredstev za začetek in potem čaka neko obdobje, mogoče predolgo, da bo ta sredstva imel in na koncu vse pade v vodo.
Mogoče bi moral podat nek drugačen pristop in takemu ponudit sodelovanje, seveda z določeno motivacijo v obliki tega kar so feničani (baje) izzumili pred mnogo leti (denar ;) )
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

hury ::

Če bi rad res zaslužil ti predlagam tole :
poišči si nek šolski center ki ne zadovoljuje prehrambene potrebe učencev tam ured papirje za izgradnjo majhne trgovine v kateri bi prodajali samo prigrizke ( vse naj ostane za pultom kr drgač bo pov pokradeno) pa kak aparat za napitke , pol pa probaš met najnižje cene pa bo ! vrnalo se ti bo vse v roku eno 2 let potem pa se ti bo sam keš prhaju sam od sebe !

druga možnost:
kup kak aparat (igralni , za napitke ni ažn) zmeniš se z unmu ko dela tam pač kamor bi ga dal mu rečeš da dobi 20 % mesečnega deleža alpa ka takega v zameno da je aparat v njegovem kafiču ,lokalu .... sam more on poskrbet za varnost aparata , škodo odpravi lastnik puba!!!!!
pa boš tuki mel velik zaslžek!;)
Pamet je pametna!

acheron ::

Glede majhne trgovine v šolskem centru bi rekel samo to, da boš rabil še nekaj zaposlenih ljudi, kar pomeni da boš moral dajat tud plače in se mi zdi da ti bo teh 5 milijončkov kar hitro odletelo.

Tile aparati so tud zelo donosni, posebej tisti za kavo. Če jih postaviš po nekaj šolah in po parih poslovnih subjektih boš zelo hitro zaslužil nekaj denarja za naprej. Pri tej stvari je edini problem varnost, ker se eni radi znašajo nad tem in včasih tudi kaj pokvarijo ali celo spokradejo, tako da jih je včasih treba tud servisirat ali zamenjat.

Jaz ti predlagam da nardiš en kafič al kaj podobnega mogoče celo kakšen majhen nightclub(to je zlo popularno) in lahko dobiš tud kako firmo ki bi tam prodajala pijačo al podobno ti bi pa pol dobil nek delež od dobička. Sicer se pa strinjam da je 5mio premalo za kaj resnega, probaj postopoma. Denar razdeli in ga nekaj mogoče vložiš v vzajemne sklade, nekaj v delnice al podobno in ko bos mel kaj vec kapitala lahko premisljujes o cem vecjem.



Anyway, idej je veliko rabis samo kapital :D ..

ShowDown ::

dnar vložiš v nek vredu film pa dobiš dvojno nazaj če uspe:D

tomaz321 ::

Hvala za predloge!

Ne vem kaj ste se vsi zapičili v tistih 5 mio. Napisal sem >5mio. Ok, pa rečmo, da bi bil zdele sposoben pridobiti samo denarnih sredstev za 20mio (polege tega bi pa v sredstva dal lahko še prostore, ki jih imam na voljo, avto,....)

Glede kantine se mi zdi zadeva preveč riskantna. Ne to da bi mi pokradli sendviče, ampak čim imaš opravka s hrano so predpisi vsak dan hujši in zna to bit problem.

A ma kdo predlo za lokacijo za kafič/nightclub?

Nejc Pintar ::

če si iz kranjskega konca je trenutno večerno življenje najmočnejše v okolici Globusa
Lahko je biti prvi, če si edini!

bzp ::

glede na to da je v Kranju nekje 20 kaficev na 500m, se bos moral nekej precej dobrega spomnit, da bo polno.

Nejc Pintar ::

Važen je ambient, in pa zadnje čase so precej "IN" razni fotelji
Lahko je biti prvi, če si edini!

tengo ::

Definitivno najbolj varno

Merkur- TOP GARANT-Moj nasvet!
McLaren Mercedes se ve...

nicjasno ::

Tengo: Zelo dobra izbira!

Vendar, pubec isce, kakor sem jaz razumel, kako svoj denar najbolje oplemenitit s kaksnim poslom (zato tudi taksni raznoliki predlogi).

Po mojih opazanjih recimo, trzisce trenutno potrebuje nove nepremicnine (gradnja montaznih his je zelo donosna), servise za kolesa, motorje, DOBRE racunalniske servise (le-teh je dandanes zelo malo, ceprav je servisov dosti)...

Kafici so imho preziveta zadeva, in kot lastnik moras bit nonstop tam.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Spasky ::

Pr nas v zasavju bi šla dobr ena burekarna(pleskavice,sendviči,...),pa da je odprta preko noči,čeprav je tole verjetn bolj voda na moj(mlin) prazn želodec.:D

LordWorm ::

Kdo je reku da mora biti skos v kaficu ce si ga lasti?

Priporocal bi ti:kafic, kot si sam omenil, fitnes, fast food (v sloveniji je napram EU tega se vedno malo), poslovno trgovske smeri zelo 'palijo'.Recmo lastnica Zare in Emporiuma, Mlacom ipd...Najlepse pa je ce si kaj novega spomnes, patentiras in prodas (bodisi izdelek, bodisi patent).

Lokacija naj bo v Lj, ker je tu dalec najvec studentov, ki so glavni "obiskovalci" teh zadev.

Lokacija za kafic?Hm.Na trubarjevi je zraven bara Reformator palac za najet(kjer je bila bivsa Ita Plus).Ta prostor sega na drugo stran, ob ljubljanici, kjer bi lahko zuni imel mize.Edina slaba stvar na tej lokaciji je konkurenca pred nosom...
Kolk cistega dobicka pa ima kafic priblizno na mesec?
Racunal sem kolk ga ima Hot horse, ki je zelo obiskovan in ugotovil da ga ima cca 500ksit (odsteti vsi mesecni stroski).

Naslov topica je pa cist pravilen.

p.s. koncno se je nasel se nekdo ki bi rad sel v podjetniske vode, ne pa kot owca delal zato da bo nekdo drug obogatel!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordWorm ()

nicjasno ::

V sloveniji je se vedno premalo podjetnistva. Ce pogledamo v tujino, sloni vecina gospodarstva na malih in srednjih podjetjih, ki jih je v sloveniji bistveno premalo. Samo neka velika podjetja in njihovi direktorji, ki grejejo stolcke in kasirajo odpravnine, ko pa je treba prevzet odgovornost pa noben nic kriv (ok, malo stereotipiziram).
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pok socialnega balončka

Oddelek: Novice / Rezultati
4915609 (12302) spirit
»

Slovenski startup Azumio dobil 2.5 mio financiranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
9821096 (15221) IceIceBaby
»

Ford odpušča (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17911060 (8668) Thomas
»

Produciranje nečega in 5-10mio sit

Oddelek: Loža
382489 (1354) #000000
»

kam vložit denar (1 MIO sit)

Oddelek: Loža
282168 (1170) pirat

Več podobnih tem