»

Meccano vs. LEGO

Slashdot - No, ker vidim, da vam računalništvo zadnje čase ne diši kaj preveč, sem vam pripravil eno off-topic novico. Na Slashdotu sem pred kratkim zasledil novico o prevladovanju LEGO-ta nad Meccanom. Posebej kritičen do tega je Nobelov nagrajenec Adam Lusher. Lusher navaja, da se je veliko znanstvenikov v mladosti ukvarjalo z Meccanom. Lusher je tudi mnenja, da bo prevlada LEGO kock prinesla več škode kot koristi. Zakaj? Ker se otroci ne bodo ukvarjali z Meccanom, bomo imeli manj znanstvenikov. In kaj je pri Meccanu tako dobrega? Dejstvo je, da vas Meccano nauči delati z raznimi konstrukcijami. Če pri izdelovanju konstrukcije kaj pozabiš oz. slabo narediš, potem se bo ta napaka še kako odražala v končnem izdelku. LEGO je precej gradil na odpuščanju, saj je možnost, da se bo konstrukcija iz LEGO kock podrla precej manjša kot pa pri Meccanu. Nekateri celo pravijo, da jih ukvarjanje z "legicam" ni nič naučilo. Vsi "anti-legaši" so bili Angleži. Ob prebiranju tega članka se mi je v glavi...

22 komentarjev

Izboljšanje 2D slike pri GeForce 2 GTS/MX karticah

Overclockers Australia - Kljub vsej odličnosti Nvidiinih GeForce 2 GTS/MX čipov v 3D, imajo ti čipi pogoste probleme v 2D grafiki. Nekatere kartice s tema dvema čipoma (pa tudi ostale kartice z drugimi Nvidiinimi čipi) imajo precejšnje težave s prikazovanjem teksta. Namesto, da bi kartice prikazale oster tekst, je le-ta precej razmazan. Rešitev? Obiščite to stran, kjer najdete razlago in rešitev problema (cinjenje!!!). Na isti strani najdete tudi načrt, kako običajen GeForce 2 MX predelati v GeForce MXR. Želim vam veliko uspeha pri cinjenu .

1 komentar

CompuNurse Temperature Probe

GideonTech - Če je neka stvar preprosta še ne pomeni, da je zanič. To je dokazal že Senfu Thermal probe, ki je po učinkovitosti premagal precej bolj obetavnega ASUS I-panela. Po stopinjah Senfuja se odpravlja tudi CompuNurse, ki prav tako ne pretirava z razno raznimi eksotičnimi dodatki, ampak služi samo eni nalogi - odčitavanju temperature. Ker je zadnje čase precej govora o teh pripravicah, se bo marsikdo vprašal zakaj so vse te stvari sploh potrebne in zakaj senzor na matični plošči ni dovolj. Problem senzorjev na matičnih ploščah je, da so nameščene v sredini socketa (torej pod procesor), kar pa ne nudi ravno točnega odčitavanja. Ravno zaradi tega so tukaj t.i. temperaturne sonde (temperature probe). Vrnimo se spet k osrednji temi; CompuNurse omogoča odčitavanje temperatur od -40 pa do 90 stopinj C v 3 sekundnih razmikih z natančnostjo na 1 stopinjo C. Test CompuNursa najdete na Gideontechu. ...

0 komentarjev

Sony PlayStation kmalu (slaba) alternativa PC-jem

več strani - O nadomestku za PC, ki naj bi ga predstavljal Sony PlayStation 2 je bilo na Slo-Techu že kar nekaj govora. Poročal sem o Runixu (bodočem opracijskem sistemu za PS2, ki temelji na Linuxu), raznih PC-jevskih pripomočkih (tipkovnice, miške, razdelilci, ...), vendar PlayStation 2 še vedno ni bil sposoben konkurirati PC-ju. Zakaj? Manjkal je ključni del, ki ga potrebuje vsak računalnik - trdi disk. Sony je namreč kar nekaj časa zavlačeval s predstavitvijo diska, vendar temu ne bo več tako. Po podatkih, ki sem jih dobil na tej strani, naj bi Sony predstavil dolgo pričakovani disk že 19 julija. PlayStation 2 HDD bo tako vseboval 40 GB disk in Ethernet adapter. Kupili bomo lahko vgradnjo ali zunanjo različico diska. Zraven diska bomo dobili tudi razne pripomočke, Music CD Player in DVD Player. Vendar bo kljub vsemu, Sony PlayStation 2 slaba alternativa PC-ju. Zakaj? Najpomembnejši razlog je, da Sony namerava prodati samo 10000 diskov (2500 internih, 7500 eksternih), kar pa je za uspešno...

2 komentarja

Preklic

Guru 3D - Apple je ugotovil, da so na 570,000 adapterjih za notebook računalnike serije PowerBook G3 naredili hudo napako. V proizvodnji adapterjev je prišlo do napake, ki preveč segreje adapter. Ta se lahko, zaradi tako zvišane temperature, vžge. Apple obljublja vse kupcem, katerih PowerBook G3 računalnik je bil izdelan med marcem 1998 in marcem 2000, da jim bo zastonj, seveda, zamenjal adapter. Uporabniki iBook in Titanium PowerBook G4 ter novejših naj bi bili varni. Upajmo...

2 komentarja

Modificirano ohišje n-tič

Overclockers Australia - Ker so počitnice in imajo ljudje veliko časa, se je na internetu pojavilo kar nekaj modifikacij. Tole ohišje sicer ni sicer kakšen revolucionaren izdelek, vendar je vseeno vredno objave. V oči nam pade Big tower format, okenska modifikacija, lepa pobarvanost in posrečena vgradnja ventilatorja na sprednjem delu. Ohišje je idealno za strežnik ali za kakega malce bolj zahtevnega uporabnika.

1 komentar

Intervju z Davidom Haroldom

The inquirer - Gotovo vam ime David Harold ne pove kaj dosti. Tudi meni ni, dokler si nisem prebral tega intervjuja na The Inquirerju. David Harold je eden izmed vodilnih mož pri Imagination Technologies in njegovih oddelkih: PowerVR Technologies, Metagence Technologies, Ensigma Technologies in VideoLogic Systems. Nas zanima bolj oddelek PowerVR, ki ima zasluge za PowerVR, Kyro in Kyro 2 čipe. Ravno Kyro je bil osrednja tema, o kateri je tekla beseda. V intervjuju je obdelanih veliko različnih tem: od izzivanja Nvidie, preko prodaje Kyro čipov, sodelovanja s Herculesom, podpore v igrah, manjka T&L enote, ... Od Harolda so poizkušali izvleči tudi nekaj podatkov o Kyru 3, vendar jim Harold ni povedal nič novega. Rekel je le, da pri PowerVR delajo na nekih revolucionarnih tehnologijah, ki bodo vključene v Kyra 3. Skratka zanimiv intervju, ki ga morate prebrati.

0 komentarjev

Trillian - vse v enem

Overclockers Australia - Kot na marsikaterem področju računalništva, velja tudi na področju chat programov precejšnja zmeda. Imamo AOL Instant Messenger, ICQ, MSN Messenger, IRC, Yahoo! Messenger, pa še kakšnem malce manj znan program bi se našel. Največji problem je, ker ti programi niso združljivi med sabo, to pa utegne biti zelo moteče, saj preklapljanje med temi programi programi slej ko prej postane mora. Kaj če bi lahko imeli vse skupaj lepo v enem programu. Ravno to so imeli v mislih programerji, ko so pisali Trilliana. Trillian podpira vse prej naštete programčke, tako da potreba po vseh teh odpade. Kako se program obnese v praksi mi ni znano, ker ga še nisem preizkusil. Mogoče ga boste vi. Oddeskajte sem in si ga downloadajte.

1 komentar

Digit-Lifov test diskov

Digit Life - Pri Digit-Life so se odločili, da bodo testirali Western Digitalova diska iz serije AB in BB. Western Digital je kar precej znan proizvajalec, v svoje diske pa vgrajuje t.i. Data LifeGuard tehnologijo. Digit-Life je diska v družbi konkurence testirali z vsemi možnimi programi, ki izmerijo hitrost, dostopni čas, prenos podatkov, učinovitost v FAT in NTFS datotečnem sistemu in še kaj bi se našlo. Če se odločate za WD disk, potem si test le oglejte. Tudi sam posedujem Western Digitala in sem kar zadovoljen z njim .

0 komentarjev

Prvi od mnogih drastičnih ukrepov

Slo-Tech - Moram priznati, da sem nad to potezo izjemno razočaran, a kot je vsem aktivnim v Forumu razvidno, je bila neizogibna. Ko je Slo-Tech izvedel prenovo, se je Primož spomnil odlične ideje - kaj pa, če bi bili drugačni od drugih forumov ter bi merili ne samo količino sporočil, ampak tudi pogostost, velikost sporočila,... Na papirju je bila ideja odlična ter nekaj časa se je zdelo, da stvar celo funkcionira. Andrej, Thomas, Aggressor ter ostali aktivni forumaši so si zaradi svojih dobrih nasvetov ter odličnih debat kaj hitro prislužili zvezdice, ki so novemu uporabniku nakazale, ali je ta forumaš izkušen ali nov.

Nato so se pojavili prvi primeri oseb, ki jih na Slo-Techu nočemo - nabijači. Komentirajoč vsako novico, so iz lastnega interesa do pridobitve zvezdic drastično znižali kvaliteto odgovorov v forumu. Lahko bi rekli, da je kvaliteta foruma padla na neko nižjo raven.

Luni, Primož ter jaz smo se odločili - zvezdic več ni. Upam, da bo to vsaj malo vplivalo na kvaliteto našega foruma,...

65 komentarjev