»

All in Wonder 9800 Pro

Najhitrejši All in Wonder do sedaj!

vir: HotHardware
HotHardware - ATi je s svojo All-in-Wonder serijo naredil prav gotovo odličen korak na trgu. Predstavlja zelo dobro kombinacijo med grafično in TV kartico. Tokrat so si na Hot Hardware ogledali Vse-v-enem verzijo trenutno najhitrejšega ATi-jevega grafičnega čipa -- 9800 Pro. Grafikulja je opremljena s 128 MB pomnilnika, ki tiktaka pri 680 MHz. Karakteristike te kartice smo omenili že velikokrat, zato naj vam povem le še to, da se kartica v testih obnese odlično in za vrat diha močnejšemu bratu z 256 MB pomnilnika ter geforcu FX 5900 Ultra. Klik!

19 komentarjev

Nov članek: Kaj kupiti, 1. del.

AMD Athlon XP 2100+

Slo-Tech - AtaStrumf, naš dobro poznani forumaš, je napisal zelo poučen članek, ki strjuje stanje slovenskega računalniškega trga v predpoletnem obdobju. V prvem delu se je za vas poglobil v najbolj optimalno izbiro procesorja, osnovne plošče, procesorskega hladilnika ter ohišja in pomnilniškega modula. Članek je zelo poučen, tako da je branje obvezno. Drugi del članka sledi v prihodnjih dneh. Pa lahko noč vam želim [:D].

16 komentarjev

Mobility RADEON 9600 in 9200 vs. GeForce FX Go 5600 in 5200

X-Bit Labs - Nemška računalniška revija PC Games Hardware Magazine je objavila rezultate testiranja najnovejših grafičnih kartic za prenosne računalnike. Govorimo torej o karticah Mobility Radeon 9200 in 9600 ter o GeForce FX Go 5200 in 5600. Kartice so primerjali v igrah Aquanox, Unreal Tournament 2003 in Serious Sam: The Second Encounter. Kot testni sistemi so bili uporabljeni prenosniki Toshiba Satellite 5200-902, Peacock Freeliner XP 2500+, Acer Travelmate 800 in Medion Titanium MD6200. Testi so pokazali, da so kartice Radeon kartice veliko zmogljivejše in hitrejše od konkurenčnih. Je nVidia izdelala preslabe gonilnike ali pa je žrtvovala zmogljivost na račun manjše energijske porabe? Podrobnosti si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Sedaj tudi Velika Britanija?

Slashdot - Linux širi svoje meje, saj se je v preteklih nekaj mesecih kar nekaj državnih uradov širom sveta odločilo za uporabo programske opreme, osnovane na principu odprte kode. Najprej se je vse skupaj začelo v Minhnu, sedaj pa o odprti kodi razmišljajo tudi v dveh Angleških okrožjih. Ta prehod bi spremenil programsko opremo kar 11.500 računalnikom, ki jih uporabljajo v teh okrožjih. Očitno bo Slovenija res ostala " sama".

10 komentarjev

Kablaši nezadovoljni, kriva država

Finance - Združenje kabelskih operaterjev ( ZKO) je v okviru redne letne skupščine organiziralo okroglo mizo o stanju trga, ki ga obvladujejo kabelski operaterji v Sloveniji. Po njihovi oceni kabelsko televizijo uporablja 250 tisoč gospodinjstev - od tega 60 odstotkov moderniziranih, 15 tisoč pa jih uporablja tudi kabelski internet. Med večjimi ovirami za razvoj telekomunikacijskega trga kajpak niso pozabili omeniti Telekoma Slovenije in dvojne vloge države, ki je po eni strani lastnica kokoši z zlatimi jajci, po drugi strani pa piše zakone o urejanju teletržišča. Kabelska kanalizacija je bojda izključno v lasti monopolista, čeprav naj bi pri gradnji sodelovalo več podjetij. Izvirni novici: 1, 2.

Uporabnike našega spletišča hkrati vljudno prosimo, da ne odpirajo dolgočasnih in žaljivih polemik o delitvi slovenske spletne javnosti na boljše in slabše omrežene.

11 komentarjev

Napajalniki na kupu

Tom's Hardware - Napajanje je pri računalih zelo pomembno in ravno zaradi tega je na trgu kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo izključno z izdelovanjem napajalnih enot. Napajalnike ponavadi delimo na dve skupini in sicer na brezimne in priznane, ki so boljši a na žalost tudi dražji. Tokrat je striček Tom zbral 13 najboljših napajalcev, ki so bili med seboj primerjani v glasnosti in sposobnostih. Tudi tokrat je krono pobral Antec s serijo True napajalnikov, ki krojijo sam vrh ponudbe.

3 komentarji

Half-Life 2 intervju

HomeLan Fed - Igro Half Life poznamo prav gotovo vsi. Še posebno je priljubljen tako imenovani "mod" za to igro - Counter-Strike. Čakanje na nadaljevanje pa je že prav gotovo mučno vsem ljubiteljem. Na Home LAN Fed so opravili zanimiv intervju z Gabeom Newellom - enim izmed predstavnikov tega težko pričakovanega "špila". Pogovor je zelo zanimiv, še posebej pa ga priporočam vsem neučakancem. Klik!

0 komentarjev

Malo o Opteronu in ploščah zanj ...

Prva plošča za Opterone z AGP režo

vir: AMDboard.com
več strani - AMD-jev pred kratkim izdani procesor, ki je zmožen poganjati tako 64- kot tudi 32-bitne aplikacije - Opteron - je sedaj veliko na preizkušnjah. Seveda so tu izpostavljene tudi matične plošče ter vezja zanj. Na AMD Board so nam na kratko predstavili bistvene karkateristike prve plošče, na katero lahko "nataknemo" dve procesorski čudesi in ima poleg tega tudi AGP režo. Več.
Na AMD MB so izvedli kratek test večprocesorskega Opteron sistema. Test je zelo zanimiv, saj so v testno posteljico posadili kar štiri Opterone, tiktakajoče pri 1,8 GHz, in zajetnih 7,5 GB pomnilnika, a so naredili napako in testirali s Sandro. Klik!
Seveda pa si za konec lahko ogledate...

2 komentarja

Vsa najboljše Intel!

vir: Google
The inquirer - Danes je 25. obletnica rojstva Intelovega prvega X86 mikroprocesorja. 8086 je s svojimi 29.000 tranzistorji tiktakal pri borih petih megahercih.
Podjetje je na tržišče do aprila letos odposlalo že milijardo procesorjev. Pat Gelsinger trdi, da je Intel ljudem pokazal prednosti "digitalne inteligence" in uvedel veliko novosti v svetu računalništva. Zelo verjetno pa je, da bomo naslednjo milijardo Intelovih X86 procesorjev videli že leta 2007. Vse najboljše!

16 komentarjev

NV40?!

X-Bit Labs - Na dan so pricurjale neuradne informacije o nVidiinem novem grafičnem čipu s kodnim imenom NV40. Kljub temu, da je nVidia uradno priznala, da je bil NV30 čip pravi polom, se še vedno drži 6-mesečnega ciklusa najave novih čipov, torej si lahko kmalu obetamo novo presenečenje. NV40 naj bi bil dvakrat hitrejši od svojega predhodnika. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo arhitektura čipa polpolnoma nova.

Po spletu se širijo tudi izjave, da naj bi bil najboljši sistem za igranje zahtevnih iger osnovan na nVidiini GeForce FX 5900 grafični kartici, AMD-jevem Opteron procesorju in matični plošči s prihajajočim nVidia nForce 3 vezjem, medtem ko izdelovalcem iger nVidia priporoča svojo profesionalno grafično kartico Quadro. Torej lahko uradno najavo NV40 pričakujemo nekje v novembru, same grafične kartice pa proti koncu tega leta ali v začetku naslednjega. A ne pozabimo na konkurenčno podjetje ATi, od katerega lahko kaj kmalu pričakujemo napoved novega čipa, ki bo odgovor na nVidiin NV40. Klik!

15 komentarjev

Računalnik v ribi

The inquirer - Neki ameriški ribič je v jezeru ujel nenavadno postrv. Ko jo je čistil, je v njej našel majhno elektronsko napravo. Računalnik, ki ga je Larry Mattson našel, je bil velik kot njegov prst. Kmalu za tem je opazil, da ima riba na telesu ožigosano telefonsko številko. Tako je prišla na dan skrivnost organizacije The Great Lakes Indian Fish and Wildfish Commission, ki naj bi novembra 2001 v ribe vsadila 124 računalnikov. Od tega jih je bilo do sedaj najdenih le osem. Ribe so najprej uspavali, nato pa so jim t.i. "ribji ranocelniki" vstavili računala v telo in jih kasneje zašili. Ribič je računalnik predal oblastem, za nagrado pa dobil 100 ameriških zelencev. Postrv!

12 komentarjev

MPAA: pričakujte naše odvetnike

The Register - TheRegister zopet poroča o nadvse zanimivem primeru ustrahovanja malega človeka. Represivne težnje tokrat izraža ameriški filmarski krožek, MPAA, ki od Laurenca Skegga zahteva prepustitev domene www.ratednc-17.com, češ da si lastijo pravice do blagovne znamke in posledično tudi domene.

Pri tem gre po mnenju pisca predvsem za blefiranje (beri: korporacija proti malemu kmetu), saj navajajo nemalo neresnic. Tako ga obtožujejo namernega izkoriščanja priznane blagovne znamke (za katero sam še nikoli nisem slišal) v komercialne namene (fante na strani poganja -- osebni dnevnik), povrhu vsega pa celo namigujejo, da proti njemu morda -- ako jim domeno prepusti zelo hitro -- ne bodo vložili tožbe, v kateri bi lahko zahtevali izplačilo 100.000 ameriških zelencev (nepomembna podrobnost: fante ni Američan, ampak Anglež--). Vsekakor zanimivo branje.

11 komentarjev