»

Sony v finančnih težavah na veliko odpušča

Bloomberg - Finančne težave v Sonyju se kopičijo, saj podjetje že štiri leta ni poslovalo pozitivno. Po daljnem letu 1995, ko se je Sony z izgubo spopadel v nekih drugih časih, so od leta 2009 neprestano v rdečem. Tedaj so pridelali 100 milijard jenov izgube, leto pozneje 40 milijard, lani pa kar 260 milijard jenov. Zadnje napovedi za fiskalno leto 2012, ki se je izteklo konec marca, so prav tako črnoglede, saj pričakujejo izgubo v višini 240 milijard jenov (2,2 milijarde evrov). Sonyjev novi izvršni direktor Kazuo Hirai, ki je krmilo prevzel ta mesec, se je zato podal na trnovo pot prestrukturiranja podjetja in odpuščanja zaposlenih.

Sony namerava letos odpustiti 10.000 ljudi, kar predstavlja približno šest odstotkov vseh zaposlenih. Odprodali bodo oddelek za proizvodnjo kemikalij,...

45 komentarjev

Microsoft kupil za milijardo dolarjev patentov

Washington Post - V neizprosnih pravnih bojih med podjetji so najpomembnejše strelivo patenti, s katerimi je mogoče iztržiti različne licenčne dogovore, sodne odredbe ali jih le mastno prodati. Microsoft je tako danes objavil, da so od AOL-a odkupili 800 patentov, za katere so odšteli milijardo dolarjev.

Kot je AOL povedal v izjavi za javnost, sta se podjetji sporazumeli, da za 1,056 milijarde dolarjev Microsoft dobi lastništvo nad 800 patenti in neekskluzivno pravico do uporabe (licenčni dogovor) dodatnih 300 patentov v svojih izdelkih, ki jih AOL ne bo prodal. Dodatno bo AOL imel pravico do uporabe patentov, ki so jih prodali Microsoftu. Podjetji ne komentirata, za katere patente gre.

Microsoftov glavni pravnik Brad Smith pojasnjuje,...

7 komentarjev

Čebelomor: Znanstveniki uspeli povezati pesticide iz skupine neonikotinoidov s sindromom kolapsa čebeljih kolonij

Kranjska čebela

vir: Wikipedia
Slashdot - Slashdot poroča, da so na Harvard School of Public Health uspeli reproducirati sindrom kolapsa čebelje kolonije v kontroliranih pogojih. Ta pereča bolezen, znana tudi iz naših krajev, se je prvič pojavila leta 2006. Zaradi nenavadnih simptomov, kjer se prizadete čebele s poletov niso vračale v domač panj in ker očitnega krivca ni bilo, je bilo preiskovanje te bolezni otežkočeno.

Raziskovalci s Harvarda so preverjali hipotezo, da sindrom kolapsa čebelje kolonije povzročajo pesticidi iz skupine neonikotinoidov, ki lahko do čebel pridejo prek dveh poti, bodisi preko nabranega cvetnega prahu bodisi preko hranil, s katerimi čebelarji hranijo čebele. V času 23 tednov so tako opazovali po 5 čebeljih panjev na štirih različnih lokacijah, od katerih so...

179 komentarjev

Ekonomika Androida

Google večino svojih mobilnih prihodkov ustvari z oglasi (in bogatenjem svoje mobilne baze), ne Android licenčninami.

vir: Slashdot
Slashdot - Ena od zanimivih posledic Oraclove tožbe (avg. 2010) zaradi Googlove kraje rabe Jave v Androidu bi lahko bila objava resničnih podatkov o prihodkih iz Android platforme, ker se nanje pač mora opirati višina Oraclovega zahtevka za odškodnino. Google številk sicer še ni javno razgrnil, je pa Oraclu ponudil poravnavo v višini $2.8 milijona dolarjev takoj plus 0.515% vseh Android prihodkov na letni osnovi.

Guardian in še nekateri so mnenja, da se prvi znesek (2.8 milijona) nanaša prav na 0.515% vseh prihodkov iz zadnjih štirih let, odkar je Android na voljo. To bi pomenilo, da je Google dosedaj iz naslova Androida vse skupaj ustvaril le 544 milijonov zelencev, oz. nekje 1.7 ameriškega dolarja na prodani telefon. Apple...

25 komentarjev