»

Windows XP - SP1

Microsoft - Microsoft je SP1 Final - Build 1106 popravek za XPje izdal nekaj dni prej, kot se je nazadnje govorilo. Ako si lastite najnovejši MS sistem, potemtakem je download obvezen. Če imate naloženo piratsko kopijo originala, se pripravite na težave, saj lahko pride do zapletov pri namestitvi kasnejših updatov ali celo do problemov pri sami instalaciji. Ni pa nič kritičnega. V končni fazi dobite bolj stabilen in izboljšan sistem [:D]

Direktna povezava.

6 komentarjev

Pomnilnik na atomski ravni?

University of Wisconsin - Sodeč po članku na winsconsenski univerzi, so tamkajšnji znanstveniki razvili metodo uporabe atomarnega silicija kot medija za shranjevanje podatkov. Predstavljajte si vafer (s katerim se tudi proizvaja procesorje), na katerega z zapletenim postopkom nanesejo tanko plast zlata. S tem procesom postane vafer dosti bolj trden. Na to zlato nato s podobnim postopkom nanesejo še plast silicija, katerega lahko potem dobesedno razporedijo v logične vrste ter stolpce. Poenostavljeno rečeno je vse, kar še potrebujemo, naprava za odstranjevanje ter dodajanje atomov v mrežo, saj prisoten atom pomeni logično enko, odsoten atom pa logično ničlo. Zadeva je sicer dvodimenzinalna ter odstopa od fizikalno najgostejšega zapisa na atomski ravni (trodimenzionalni set popolnoma zloženih ter prosto odstranljivih atomov), a vseeno - zadeva je revolucionarna. A kot vse revolucije, tudi ta potrebuje čas. Desetletja do praktične uporabe. Klik!

...

1 komentar

Prisluhni mi

Overclockers Australia - Ko sem gledal za zadnjimi novicami, mi je prišlo na pamet, kako smo lahko pravzaprav veseli, da so v Avstraliji tako zagreti člani Overclockers Australia. Glede na to, da so že zdavnaj v nedelji, imajo na svoji strani že nedeljske novice. Ki jih seveda dobite pri nas v lepi slovenščini.

Danes mi je od vsega, česar še niste prebrali, padla v oči povezana na IBM-ovo stran za pomoč uporabnikom, kjer najdete vse zvoke, ki jih pušča disk. Torej, če ste nesrečni lastnik IBM-ovega skupka elektronike in plošč, po domače diska, lahko preverite, kaj počne vaš disk, ko spušča čudne glasove. Prisluškovati pa najbrž znate..

1 komentar

Ko se prestica osvobodi...

The inquirer - Novico bom pričel z lepim citatom:

"We really haven't done everything we could to protect our customers. Our products just aren't engineered for security." -- Brian Valentine, Microsoft

Pričujoči osebek je ti 'zgodovinski' povedi vmikrofonil na .net razvijalski konferenci. Kam pa pes taco moli, verjetno ni znano niti raznim zvezam za varstvo potrošnikov, ki morebiti že razmišljajo o 'sankcijah', kaj šele pravnikom, ki itak poznajo zgolj zakone, napredna semantika pa jim zna biti deveta vas. Erhm, pardon. (<< demanti)

Resno. Po toliko izdanih popravkih za skoraj vse svoje produkte, nemalo spletnih straneh, ki se skorajda preživljajo s poročanjem o Luknjih™ ter slamo zanje, bi bilo zelo zanimivo vedeti malce več o tem, zakaj se je vrlemu predavatelju 'zareklo'. Hmm, javno priznanje, upanje na boljšo voljo tožilcev nemalo zveznih držav (se mi jih ne da šteti več), apel razvijalcem, naj varnost vzamejo v svoje roke...? Zbluz.

O novici nam je dal vedeti vrli CaQkA....

2 komentarja

Odvajanje vročega zraka izven ohišja

Slo-Tech - Zakaj bi ventilatorji samo pihali na procesor in s tem ohranjali vroči zrak v ohišju, če pa lahko to spremenimo tako, da se vroči zrak odvaja iz ohišja. Ta ideja je plod domišljije pri Abit-u in teorijo so uporabili tudi v praksi in sicer na grafični kartici.Sistem OTES, kar pomeni "Outside Thermal Exhaust System" ali približno prevedeno "zunanje termalno izpušni sistem". Slabost tega sistema je le ta, da kartica s tem naveskom zasede dve razširitveni mesti (AGP in PCI).
Če že izgleda "cool", upam da tudi dobro služi namenu. Klik!

2 komentarja

Navijanje za začetnike

Blarg Overclocking - Glede na to, da Slo-Tech vsake toliko časa obišče kopica novincev, ki o navijanju ne ve nič, sem se odločil, da objavim povezavo do članka, ki je namenjen ravno novopečenim overclockerjem. Članek boste našli na BlargOC in obravnava povsem banalna vprašanja kot so npr. "zakaj bi navijal?", "kaj bi navijal?", "kako bi navijal?" in podobno. Članek se poleg tega loti tudi hlajenja, programov za nadzor temperature in še nekaterih malenkosti. Seveda pa s tem znanjem ne boste postali mojstri navijanja, saj vam bo članek razkril zgolj osnove [;)].

1 komentar

Zanimiv hladilnik

Frosty Tech - Morda bo kdo protestiral, da sem danes objavil preveč novic o takem in drugačnem hlajenju, toda enostavno sem moral spisati še eno, v kateri nameravan predstaviti hladilnik, ki je, vsaj za moje pojme, eden izmed najbolj nenavadnih primerkov, kar sem jih kdaj videl. Uporablja tehnologijo heat pipe, preko katere prenaša toploto na hladilna rebra in je dvodelen. Test tega čuda so opravili na tej strani, vendar ne verjamem, da si boste lahko z njo kaj bolj pomagali, saj je napisana v korejščini, kakih drugih testov pa nisem našel. No ja, še dobro, da pravilo "slika pove več kot tisoč besed" še vedno velja kot pribito [:D]:

4 komentarji

Hladilnika za Pentium4

Overclockers Online - Zadnje čase opažam, da kar malce pozabljamo na hladilnike za procesorje Pentium4, ki niso nič manj zanimivi od sorodnikov, ki so namenjeni hlajenju procesorjem SocketA. Če pogrešate teste takih hladilnikov, potem bo tale kot nalašč za vas. Obravnava namreč dva hladilnika, ki svoje delo zelo dobro opravljata. To sta Swiftech MCX4000 in Alpha 8942. Oba primerka premoreta bakreno dno, aluminijaste paličice in zmogljiv ventilator, kar jima omogoča dobro odvajanje toplote iz procesorja. Odgovor na vprašanje, kateri izmed teh dveh se obnese najbolje, pa boste našli tukaj.

0 komentarjev

Test detonatorjev 40.41

HotHardware - ATi je končno izdal svojega Radeona 9700, ki je GeForce 4 Ti pustil zadaj. Nvidia lahko svoj položaj do izida NV30 še nekako popravi z izdajanjem novih gonilnikov, ki znajo iz Nvidiinih čipov potegniti še tiste zadnje procente neizkoriščene moči. Toda ali lahko Nvidia z izboljševanjem svojih Detonatorjev zmanjša vrzel, ki je nastala s prihodom Radeona 9700?

To vprašanje so obravnavali na HotHardwaru, kjer so si ogledali gonilnike Detonator 40.41. Ti sedaj omogočajo anizotropno filtriranje tekstur v igrah Direct3D, poleg tega pa v nekaterih igrah kar precej pohitrijo najhitrejše Nvidiine grafične procesorje. V katerih igrah je pospešek z Detonatorji 40.41 najbolj opazen, pa si preberite sami.

4 komentarji

Univerzalni ventilator

Modfactor - Še enkrat moram priznati, da izdelkov kot je tale, ne vidimo ravno pogosto in ne, to ni vsestranski odsmrajevalec sekretov™, ampak nekaj povsem drugega. Ventilator lahko uporabimo za različne namene - lahko je uporabljen za hlajenje razgrete in prepotene igirčarske roke, ali pa ga uporabimo celo za hlajenje ohišja in blowhole.

Posebnost tega ventilatorja je, da se lahko napaja preko baterij tipa AAA, ali kabla USB. Proizvede slabih 30 decibelov hrupa, obenem pa lahko prepiha do 27 CFM zraka. Napravico so si podrobneje ogledali na Modfactorju.

2 komentarja

Hude težave z Y.S. Tech TMD ventilatorji?

ipKonfig - Gotovo se še spomnite številnih napovedi o Y.S. Techovih revolucionarnih magnetnih ventilatorjih TMD, ki naj povsem prenovili pojem hlajenja. No, če odštejemo obetavne napovedi, s prej omenjenimi ventilatorji ni vse ravno v najlepšem redu.

Kot poroča iPKonfig, so imeli s temi ventilatorji kar nekaj problemov že med testiranjem, saj so se vrteli z 20% višjo hitrostjo kot je bilo navedeno v specifikacijah. Zaradi nekontorliranega vrtenja so ventilatorje umaknili že iz strani CrazyPC, odpovedal pa se jim je celo Swiftech. Slednji navaja, da ventilatorji lahko k sebi potegnejo toliko toka, da prežgejo svoj napajalni kabel, zaradi energetske požrešnosti pa se je že tudi zgodilo, da so ventilatorji pri prižiganju računalnika za nekaj trenutkov obstali. To pa ne pomeni nič dobrega za procesor.

Viri poročajo tudi o tem, da imajo lahko zaradi "požrešnosti" teh otepalnikov zraka probleme tudi matične plošče, zato je priporočljivo, da jih priključimo na priključek molex. Kljub temu pa...

1 komentar

.Net: Dobrodošli na krovu, Borland

The Register - Malce več kot leto dni po Microsoftovi splavitvi 'razširjene' verzije razvojnega okolja Visual Studio .Net lahko pričakujemo tudi Borlandov izdelek, ki bo podpiral tehnologijo .Net. Pred kratkim izdan Delphi Studio 7 sicer podpira nekaj malega .net-a, vendar je daleč od tega, kar bo ponujal novi izdelek. Ta bo namreč vpeljal podporo večim programskim jezikom, med drugim tudi Delphiju :-). Klik!

0 komentarjev

Angleži: vedno nekaj posebnega

The Register - Fantje, dekleta, računalniki. Nekaj ne gre skupaj, ne? Kaj je lepšega kot povabiti dekle v kino, na poti tja pa ji omeniti kako zelo radi delate z računalnikom, igrate igre, programirate v fortranu...? Ostati tiho ter izpasti kot zelo sramežljivo bitjece? Zelo verjetno.

Sam 'IT' že od nekdaj občudujem, prav tako one, ki se z njo/njim ukvarjajo. Žal pa to ne velja za prav veliko ostalih ljudi, zaradi česar "nam" drugi prav radi rečej "geeki". Da pa tako ne gre več naprej, so pogruntali Angleži ter podjetje e-skills, ki je pričelo z iniciativo osveščanja 13- in 14-letnikov (-letnic) o dejanskosti informacijske Lepote. Klik!. Slovenija: Se Priporočamo?

Kaj, ko bi poleg verouka v osnovnošolstvo uvedli še dotično izobraževanje? Bi se pritoževal ne. :)

1 komentar

Kitajska ter Google

New Scientist - Situacijo zagotovo že poznate - 1.9.2002 je kitajska vlada svojim državljanom onemogočila dostop do spletne strani Google. Razlog naj bi tičal v Googleovi funkciji pomnjenja ter prikazovanja pomnjene strani. Kitajski vladi je šlo v nos to, da so lahko nadobudneži iz Kitajske lahko brskali po straneh, po katerih vladujoči nočejo, da bi jih njihova raja lahko brala. Tako Kitajci ne morejo brskati po novičarski strani BBC, seveda pa jim je onemogočen dostop tudi do Anonymizerja, ki bi jim omogočal skrito surfanje. Za Googleom je padla tudi Altavista, čeprav ta iskalnik predpomnjenja strani ne podpira. Rešitev zanje? Parodija na Googlea, elgooG imenovana. Zadeva uporablja Googleovo bazo, a rezultate vrne napisane obratno. To je za zdaj edina najdena luknja, ki pa bo, če vprašate mene, kmalu zakrpana. Za povezavo do članka se zahvaljujem Thomasu ter se potiho zahvalim, da živimo v državi, kjer je cenzura že passe......

2 komentarja

Vodno hlajeni prenosniki

NW Fusion - Azijsko podjetje Hitachi je predstavilo prototip svojega vodno hlajenega prenosnika. Vodno hlajenje bo povzročalo manj hrupa od zračnega in bo obenem tudi bolj učinkovito. Prototip nameravajo spraviti v komercialno rabo že letos ter pričakujejo, da bo vodno hlajenje v prenosnih računalnikih postal de facto standard, katerega naj bi se držali vsi. Zdržal naj bi dlje kot zračno hlajeni notesnik, obenem pa bi bila cena enaka. V prvem takem prenosniku bo deloval Pentium 4. Klik!

0 komentarjev