»

Pocenitve PlayStationa 2

Game Pro - Po ogromnem uspehu prodaje teh konzol se je Sony Computer Entertainment odločil, da bo ceno PlayStationov znižal za eno petino na Japonskem, kot so tudi storili v Združenih državah Amerike meseca avgusta.

Vzrok za pocenitve je najbrž to, da je sedaj konzola že precej stara, saj je na tržišču že 4 leta in si jo sedaj lasti že skoraj vsak Japonec. Za akcijo pa so se verjetno odločili tudi zaradi finančnih težav, saj so pred dnevi oznanili, da bodo morali zaradi zmanjšanega dobička od predvidenega odpustiti 1400 delavcev in prestrukturirati podjetje.

Cena naj bi padla na 180 ameriških zelencev, kar bi pri nas znašalo okoli pičlih 37.000 tolarjev. Mogoče ni niti tako zanemarljiv sledeč podatek. Klik.

Pocenitve za Japonce, kaj pa za nas?

2 komentarja

Izšel DotGNU 0.1

Gnu.org - Izšla je različica 0.1 projekta DotGNU, ki naj bi nekoč v prihodnosti popolno nadomestila Microsoftovo implementacijo .NET. Vsebuje prevajalnik za jezika C# in C in phpGroupWare, na voljo pa je tudi ISO slika CD-ja, ki so ga izdali od verziji 0.1.

V nasprotju z projektom Mono, je DotGNU prevajalnik C# napisan v jeziku C, tako da se programi hitreje prevajajo. DotGNU ima tudi podporo za imenski prostor Windows.Forms, ki pa ne teče preko Wine knjižnic kot pri Mono, ampak temelji na System.Drawing.

Za več podrobnosti pa oddeskajte sem.

0 komentarjev

Dvogigabajtni DDR-II moduli za strežnike prihajajo

X-Bit Labs -

DDR-II, naslednika klasičnega DDR-ja, ki ga pretežno uporabljamo v naših računalnikih, že trka na vrata. Proizvajalci namreč kar tekmujejo, kdo bo izdal večji in hirejši modul pomnilnika DDR-II. Tokrat je razveselila Elpida z novimi dvogigabajtnimi moduli. Označeni so kot PC2-4300, podpirajo pa ECC in so tako namenjeni strežnikom in tistim res najzmogljivejšim večprocesorskim delovnim postajam.

Zanimivo je tudi ciljno okolje teh modulov. Intelovo čipovje Lindenhurst po doslej znanih podatkih ne bo podpiralo PC2-4300 pomnilnika, zatorej je zanimivo, zakaj Elpida izdaja tovrsten pomnilnik. Bodisi za kakšno še ne odkrito čipovje bodisi pa je Intel spremenil specifikacije Lindehursta. Več o tem.

0 komentarjev

Nove erupcije na Soncu

Včerajšnja erupcija na Soncu

vir: Space
Space -

Poročali smo že, da je Sonce prejšnji ponedeljek zelo močno sijalo, saj je tretja največja zabeležena aktivnost sonca povzročila mnoge fantastične dogodke, kot so čudovite aurore, vidne celó v naših krajih, in nekatere manj fantastične, kot so naprimer občasno moteno delovanje nekaterih satelitov.

Space.com poročajo, da smo bili včeraj spet priče trem veličastnim erupcijam na Soncu, tako da se je njihovo skupno število dviginilo že na devet v zadnjih dveh tednih, česar znanstveniki ne pomnijo. Močna Sončeva aktivnost se bo v prihodnjih dneh nadaljevala, tako da se ponoči le kdaj uzrite v...

18 komentarjev

Nintendo povečal tržni delež

The Register - Če gre verjeti sledeči novici na Registru, je recept, kako v malo več kot mesecu dni povečati tržni delež na velikem trgu, zgolj in samo rahlo znižanje cen.

Tako je Nintendo objavil, da je znižanje cen GameCuba pred 35 dnevi povzročilo preskok prisotnosti pri prodaji iz 19 na 37 procentov. Podjetje se je zato izognilo padcu prodaje, ki je grozil v nasprotnem primeru, saj se je tudi prodaja konkurenčih izdelkov znižala. Tako Microsoft z Xboxom beleži na letni ravni 3%, Sony pa s PS2 kar 17% padec prodaje.

Kako bodo izziv sprejeli drugi proizvajalci zabavne elektronike, pa si oglejte tukaj.

0 komentarjev

Novell kupil SuSE

Novell - Danes je Novell oznanil, da je kupil enega vodilnih svetovnih ponudnikov Linux rešitev tako na področju delovnih postaj kot tudi strežnikov. Pri SuSE so znani predvsem po svoji Linux distribuciji SuSE Linux, ki je ravno v teh dneh dočakala različico 9.0. Poleg tega se je pred nekaj meseci münchensko uradništvo odločilo, da gre celotna javna uprava na Linux. Realizacijo posla, ki je vreden kar 35 milijonov ameriških dolarjev, so zaupali SuSE in IBM.

Novellova poslovna poteza sledi avgustovskemu nakupu Ximiana, enega od glavnih finančnih sponzorjev projekta GNOME in avtorja Ximian Evolution, odprtokodne alternative Outlooka. Novell bo za SuSE odštel 210 milijonov dolarjev v gotovini oz. pravem denarju (in ne naprimer delnicah). Hkrati pa so oznanili IBM-ovo 50 milijonov dolarjev vredno investicijo v Novell. Novo podjetje tako namerava postati vodilni komercialni ponudnik Linux namizja, kar ne bo težko po včerajšni odločitvi Red Hata, da se bo osredotočil na strežniške rešitve.

8 komentarjev

Apache servira dve tretjini spleta

Slashdot - Oktober je za nami in ponovno je čas za Netcraftovo mesečno poročilo o tem, kaj in kdo servira spletne strani nadobudnim spletnim uporabnikom. Bralci spletnih strani namreč pogosto niti ne razmišljamo, kaj skrbi za to, da do nas pride spletna stran oz. pri katerem ponudniku gostuje. Zanimata nas samo odzivnost in predvsem vsebina.

Za administratorje in razvijalce pa je podatek o uporabi spletnih strežnikov lahko zelo zanimiv. Kaže namreč trend, ki lahko pozornemu opazovalcu svetuje, da morda določeni strežnik ni več najbolj pametna odločitev in hkrati pove, kateri strežniki so najbolj podprti in za katere bo zaradi zahtev trga vedno na voljo veliko poceni in kvalitetne podpore. Razvijalci se prav tako lahko odločijo, da bodo razvijali za platformo, ki ima večinsko pokritost in s tem dosežejo največjo količino uprabnikov.

V tokratnem poročilu je bilo zajetih 44.946.965 spletnih strani. Tokratni rezultati kažejo na vedno večji trend poseganja po odprtokodnih rešitvah, saj po zadnjih...

15 komentarjev

Živahna Zvok in slika v forumu

Slo-Tech -

Tokrat si bomo podrobneje ogledali dogajanje v oddelkih Zvok in slika, kjer je naša primarna skrb multimedija in vaši problemi z njo; torej razne sobne komponente in njihov priklop, težave s predvajanjem avdio in video datotek, zajemanje in obdelava video materiala ter podobno.

Najprej omenimo lepljivek na vrhu PC na TV - splošni nasveti, kjer najdete vse potrebne informacije o povezavi PC-ja in televizije, ki predstavlja obvezno branje. Temo si preberite tudi tisti, ki imate grafično kartico s TV-Out izhodom, saj vsebuje osnovne informacije za pravilen priklop.

Trenutno je zelo vroča tudi tema o DivX/XviD komponentah, kjer ugotavljamo, da vedno več teh slikosukov™ predvaja tudi podnapise, kar dodatno pripomore pri razumevanju posameznega filma.

T0RN4D0 je že pred časom spraševal, kako se izdela zvočna kišta kar doma, tokrat pa sprašuje po cenejšem surround sistemu; s podobno temo se ukvarja tudi The B v temi 5.1 zvocniki, medtem ko se je madmitch pozanimal o alternativah...

1 komentar