»

ECS s prvo Pineview študijo

bit-tech.net - S komaj uradno najavljenim naslednikom Diamondville Atomov, Pineview, smo že dobili tudi prvi računalnik, ki bo na njem osnovan. Zaenkrat gre sicer šele za študijo, ki jo je izdelal ECS, a ni razloga, zakaj ne bi dejansko prišla v izdelavo. Gre za popolnoma pasivno hlajen sistem, kar izdaja kovinska stranica ohišja, ki zavzema volumen le enega litra. V ohišju se skriva, kot že rečeno, druga generacija platforme Atom, povsem zadovoljive pa so tudi povezljivostne sposobnosti. Na zadnji strani je...

6 komentarjev

KDE 4.2.4

KDE 4.2

vir: KDE
KDE - Takole na hitro še opomnik, da je ta teden izšla nova stabilna verzija delovnega okolja KDE. V uradni najavi so razvijalci napisali, da je to zadnja podverzija v seriji 4.2, če ne bodo odkrili kakšnih nepričakovanih hroščev ali varnostnih pomanjkljivosti. Prihodnji mesec oz. šest mesecev po izidu 4.2.0 tako pričakujemo izid KDE 4.3.0. In kaj novega je prinesla aktualna podrazličica? Predvsem gre za razhroščevanje, posebej pozorni pa so bili to pot na Okular, KMail in Konqueror, ki so bili deležni nekoliko obsežnejše dezinfekcije. Prenos je že mogoč z domače strani.

54 komentarjev

Google predstavil Squared

Levo Wolfram Alpha, desno Google Squared

CNet - Pred približno tremi tedni je Google v okviru svojih eksperimentalnih storitev Labs pokazal prve zametke novega izdelka, ki naj bi bil Googlov odgovor na strukturirano podajanje informacij iz različnih virov Wolfram Alphe. Sedaj je izšla uradna verzija, katere zasnova je podobna. Squared pobere informacije z vseh internetnih vetrov in jih poskuša uporabniku narediti obvladljivejše s predstavitvijo v obliki preglednice. Ali je Google tu opravil svojo domačo nalogo bolje od matematikov? Prvi testi kažejo, da ne.

Poglejmo si povsem banalen primer, za začetek z ameriškega področja, da razvrščevalcema informacij že v prvo ne damo izgovora z eksotičnim kulturnim območjem, kamor bi oba brez sramu...

22 komentarjev

Uporaba ukazne vrstice na prenosniku ni nezakonita

Obrazložitev prošnje za hišno preiskavo.

vir: Schneier.com
Schneier.com - Aprila letošnjega leta je bostonska policija izvedla hišno preiskavo pri študentu Riccardu Calixteu ter mu zasegla več elektronskih naprav, med drugim tudi tri prenosnike, dva iPoda in dva mobilna telefona. Hišna preiskava je bila posledica obtožbe njegovega sostanovalca, da naj bi omenjeni študent Boston Colledge vdrl v šolsko omrežje in spreminjal ocene drugih študentov ter po e-pošti širil govorice, da je njegov sostanovalec gej.V obrazložitvi prošnje za odredbo za hišno preiskavo je policija zapisala, da "g. Calixto uporablja dva različna operacijska sistema za skrivanje svojih nelegalnih aktivnosti. Eden je običajen (regularen) operacijski sistem Boston Collidgea, drugi pa vsebuje črn zaslon z belimi črkami in ukaznim pozivnikom".

Iz te obrazložitve bi lahko sklepali, da je že sama uporaba Linuxa vsaj sumljiva, če že ne kar neposredno kazniva. Vsekakor pa očitno dovolj za domnevo, da...

26 komentarjev

Lynnfield odličen navijalec

bit-tech.net - Na Computexu tajvanski proizvajalci matičnih plošč zelo radi govorijo o prihajajočih Core i5 procesorjih, če že ne velja enako za Intel. Tako so povedali, da bodo čipi sanjski navijalci, saj že prvi primerki dosegajo 5 GHz. Pod zrakom! Številka naj bi bila dosegljiva zlahka oz. z malo truda, kakor so povedali neimenovani viri.

Razgovorili so se tudi o Turbo načinu, ki je prisoten že v Core i7 procesorjih. Pri slednjih se takt lahko dvigne za približno 200 MHz, Core i5 pa bo pri tem mnogo bolj fleksibilen. Višanje frekvence bo odvisno od števila obremenjenih jeder, kjer se bo najvišje seveda dvignila pri enonitni obremenitvi, morda za celo 600 MHz. Najhitrejši, 3,2 GHz primerek bi tako lahko občasno deloval pri 3,8 GHz, če bodo to zahtevale razmere.

Novico je vseeno treba vzeti z malo rezerve, saj se masovni izdelani primerki lahko poslabšajo (ponavadi se zgodi ravno obratno in so še boljši navijalci), lahko pa gre tudi za nekaj umetnega oglaševanja, da bi prihajajoča platforma...

9 komentarjev

TSMC rešuje težave s 40 nm proizvodnim procesom

bit-tech.net - Znano je, da TSMC nima najbolj zelenih proizvodnih številk pri 40 nm proizvodnem procesu, ki ga trenutno uporabljajo za RV740 jedro, srce ATIjevega Radeon HD 4770. Kako klavrno je stanje, povejo številke, ki so jih izbrskali na bit-tech.net. Prek virov blizu AMDja so izvedeli, da naj bi bilo k partnerskim izdelovalcem razposlanih le 40.000 čipov, od vseh proizvedenih pa naj bi bilo delujočih oz. dovolj sposobnih za nadaljnjo uporabo le okrog 20 % čipov. Slednje naj bi TSMC rešil z revizijo proizvodnega procesa, a naj bi ta v proizvodnjo prišla šele kasneje v tej četrtini leta, kar pomeni, da večjega števila Radeonov 4770 na trgu ne bo še kar nekaj časa,...

0 komentarjev

Ali Microsoft pritiska na proizvajalce netbookov?

Slo-Tech - Po tem, ko je Asus na Computexu prikazal Eee PC zasnovan na ARM arhitekturi z Google Android operacijskim sistemom, pa so se predstavniki Asusa včeraj opravičili, ker so ta izdelek sploh prikazali.

Tik pred tem je bil predstavnik Asusa na tiskovni konferenci s predstavnikom Intela in Microsofta in seveda so se pojavila ugibanja ali morda Microsoft ni pritisnil na Asus glede ARM netbookov.

Predstavnik Asusa pravi da ne, zanimivo pa je, da je britanska veriga trgovin PC World prav tako napovedala, da ne bo prodajala Linux netbookov. Odločitev Asusa je nadvse nenavadna, saj gre pri novem Eee PCju za zrel izdelek, ki ga je mogoče relativno hitro uvesti v proizvodni proces.

Vsekakor ostaja dejstvo, da je Linux že popolnoma pripravljen na ARM platformo (Ubuntu je svojo kodo na ARM arhitekturo prenesel že lansko leto), Microsoft pa pač ne.

Kljub trditvam nekaterih, da so netbooki z Linuxom doživeli neuspeh, pa ne smemo spregledati da je bila večina privzetih Linux distribucij na...

17 komentarjev

AMD predstavil prvi delujoč primerek DX11 čipa

PC Perspective - AMD/ATI naveza je danes na novinarski konferenci v okviru Computex Taipei sejma prvič pokazala delujoč primerek naslednje-generacijskega DX11 čipa, zgrajenega v 40 nm proizvodnem procesu, pod kodnim imenom znanega kot Evergreen (nekateri ga poznajo tudi pod neuradnim imenom RV870). Videti je bilo moč predvsem demonstracije tehnologij, ki so del novega DirectX vmesnika, pokazali so tudi rezino z novimi čipi. Nekaj od tega si lahko ogledate na sledeči povezavi, tukaj pa najdete AMD-jev press release.

Namigovanja gredo v smeri, da naj bi kartice zgrajene okrog novih GPU-jev bile na voljo nekje oktobra, torej vštric z izidom novega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 7, ki prinaša podporo za novi DirectX 11.

3 komentarji

GeForce 295 GTX na eni tiskanini

Expreview.com - Govorice, da bomo na Computexu ugledali GeForce GTX 295 na le eni tiskanini, so se uresničile. Prav takšne modele so namreč do sedaj predstavili že štirje proizvajalci, Galaxy, Inno3D ter MSI, zdaj pa še popolnoma neznan proizvajalec, Colorful. Z le eno tiskanino nVidia sledi trendu ATIjevih dvojedrnih kartic, a ima drugačno razporeditev elementov na tiskanini. Ker sta jedri vsaka na svojem koncu, sta popolnoma ločena tudi hladilnika, med katerima sedi ventilator, ki vpihuje svež zrak. Vroč zrak se skozi zadnji del ohišja tako izpihuje le prek enega hladilnika, pred drugega pa se vrača nazaj v ohišje. Specifikacije kartice so enake sendvič različici, saj je v paketu še vedno po dvakrat 896 MB GDDR3 pomnilnika, ki ga jedro s podatki oskrbuje prek...

8 komentarjev

Endeavour bo poletel 13. junija

Posadka pred plovilom

vir: CNet
NASA - NASA je potrdila, da se bo naslednji polet raketoplana Endeavour zgodil prihodnjo soboto, torej 13. junija, če bodo vremenski pogoji ugodni, sicer pa imajo za vzlet na voljo časovno okno, ki se razteza do vključno 15. junija. Za razliko od zadnjega Atlantisa, ki se je v celoti posvetil Hubblovemu remontu in ni sploh ni obiskal Mednarodne vesoljske postaje (ISS), je Endeavour namenjen prav tja. V okviru šestnajstdnevne misije bo sedemčlanska posadka dokončala laboratorij Kibo, ki ga na ISS gradijo Japonci za izvajanje poskusov v breztežnostnem stanju, in izvedli pet vesoljskih sprehodov. Poleg tega bo Endeavour na Zemljo pripeljal japonskega astronavta Kojičija Wakato, ki je na ISS že tri mesece.

1 komentar